Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Mire jó az aláírás?

2012. 05. 15.

Az aláírás magában  azt a jogi fikciót jelképezi, hogy mindennel, ami azon a lapon van, tisztában vagyok és egyetértek. Ez kábé annyira reális, minthogy a 18. szülinapján mindenki felelős felnőtté válik. És a 62.-en munkaképtelen nyugíjassá.

Vagy mint amikor beikszeled az adatkezelési szabályokat az új programon, miközben türelmetlenül vársz, hogy végre megnézhesd a macskás videót, amit csak azzal tudsz lejátszani.

Vagy a banki jelzáloghitel-szerződés, ami annyi hiperlinket tartalmaz más dokumentumokra (az XY rendelkezése irányadó), hogy ha mindet ki akarnák nyomtatni, minden bizonnyal hetekbe telne. Elolvasni még tovább. Megérteni egy hadsereg ügyvéd kell főállásban.

De azzal, hogy odatetted kezed kicsiny jegyét, te is bűnrészessé váltál, most már nem szólhatsz. (Tisztára, mint a szavazófülkében.)

...egy iratot több embernek is alá kell írnia, többek között az ügyintézőnek, a főosztályvezetőnek, a jogi főosztály képviselőjének, az adott területért felelős államtitkárnak, a közigazgatási államtitkárnak, a miniszter kabinetfőnökének, illetve végül a miniszternek.

És mire jó a tucatnyi aláírás egy dokumentumon? 

Hunhonban bevett népszokás, már senki fel sem háborodik azon a nonszenszen, hogy mindenféle dokumentumokat ezer különböző emberhez kell elvinni aláírásért. Akik nem érnek rá, nincsenek benn, vagy csak fontoskodnak, hogy hagyd ott egy hónapra. Persze senki nem olvassa el.

Ismétlem: senki nem olvassa el.

Nem, nem is olvassák fel neki, és a titkárnők nem is összegzik, ha nem kéri külön. És miért kérné külön, ha nem tudja, mi az? (És különben is, akarunk mi ekkora hatalmat egy titkárnak?)

Aki kitalálta, hogy miniszter is írjon alá minden egyes WC-papír beszerzési kérelmet egy minisztériumban, az csak egy túlbuzgó irodista volt. Mi pedig a szenvedő alanyai.

Egy miniszter még azt is aláírja, amin neki nem kell (és nem szabad) gondolkodnia és amiről nem szabad neki dönteni. A feladatok delegálásának az a lényege, hogy csak akkor szembesülj egy problémával, ha tényleg a te felhatalmazásodat és döntésedet kívánja meg.

De ha döntöttél, akkor legyen is a tiéd a felelősség.

A nyolc aláírás között a döntés felelőssége leesik a padlóra.

Nyolc aláírás egy dokumentumon távolról sem azt jelenti, hogy nyolcszor olyan alaposan megfontolták. Azt jelenti, hogy a nyolc ember közül egyik sem olvasta el. És még azt is jelenti, hogy ha bárkit elő akarnának venni, a kollektív felelősség minden akadályába beleütköznének - és nyolcszor annyi haver és ismerős dolgozna azon, hogy elsimítsa az ügyet.

7 komment

süti beállítások módosítása