Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Kis magyar önismeret

2012. 06. 21.

Matolcsy már megint olyat olvasott, amit nem ért. Ezúttal Kissinger Kínáról szóló könyvét, és arra jutott, hogy a Kelet és Nyugat csodáit majd jól ötvözni fogja.

"alapos önismeret és a körülmények ismerete mellett megtéveszti ellenfeleit, elfoglalja a peremeket, pszichológiai előnyt szerez és körbekeríti az ellenfelét, a győzelemhez pedig éppen az vezet, hogy megpróbálja elkerülni a nyílt ütközetet"

Napi Gazdaság, HVG, Heti Válasz

Na, akkor ezt vesézzük ki:

  1. Alapos önismeret

Mind Orbán Európa-politikája, mind Matolcsy gazdaságpolitikája arra épül, hogy nevezett úriemberek totálisan elmérték a péniszük gazdaságuk és országuk méretét.

Orbán nagyhatalmi politikát provokál ki minden európai országból, aztán panaszkodik, hogy nagyhatalmi politikát folytatnak ellene. ("Az erőből értek...")

Matolcsy úgy tekint Magyarországra, mint Kína, Kazahsztán és Irán számára csábító gazdasági partnerre. Miközben szétteszi nekik a lábunkat és reméli, hogy ők majd jobban bánnak az országgal, mint a fránya Nyugat. Teljesen hihető.

Kisország vagyunk.

Kisországnak lenni nem szégyen.

Az teszi cikivé, hogy Orbánék szégyellik. És úgy tesznek, mintha el lehetne titkolni. Végtelenül igazságtalannak tartják, hogy nekik csak ez jutott, nem lehetnek német kancellár vagy brit pénzügyminiszter. Nagyhatalmasdit játszanak és amikor visszacsapnak nekik, mutogatnak, hogy tessék, itt van! Tényleg lenéznek minket.

Aki nemzethez nyúl, nemzet által vész el. Felőlem lehetne Merkel magyar miniszterelnök és Orbán német kancellár. De azok szerint, akik a törzsben hisznek, szerintük pont nem. A sors iróniája, hogy éppen ők szeretnének egy minél nagyobb és erősebb entitás részei lenni, hiszen számukra a közösség határozza meg az egyén értékét. És miközben nemzetesdit játszanak, sajnos csak az általuk létrehozott gondolati sémában ők jönnek ki vesztesként. Lehetnének a kétszázmilliós európai hatalom részesei és a sztori azon menne, hogy ki az erősebb: Kína vagy mi. De ők inkább a tízmilliós kisökör szerepében tetszelegnek.

De ha már önismeretnél tartunk, az tényleg fontos dolog. Ha nő vagy, ne javasold, hogy távolbavizeléssel döntsétek el a vitát. Ha nyeszlett geek vagy, ne akarj utcai harcban szembemenni a kocsmai bunyóssal. Ha kisökör vagy, ne kiabálj Jupiternek, hogy na gyere, nagyfiú, mutasd meg!

A történelemkönyvek, Kissinger, Ferguson, az összes mainstream közgazdász, akit Matolcsy olvas a nagyhatalmakról írnak. Nekik adnak javaslatot, nekik javasolnak eszközöket. Ha valahol egy saját valutával rendelkező országról írnak, akkor nem Hunhon jár az eszükben, hanem Nagy-Britannia, Kanada, az USA, esetleg Kína. Nem mi. A nekik javasolt lépéseket egy kisország nem utánozhatja. Ha olvasunk valamit, azt is fogjuk fel, hogy kiről szól. És tessék végre a méretünkhöz és helyzetünkhöz szabott politikát/retorikát folytatni.

2. Körülmények ismerete

Lásd az első pontot.

3. Megtéveszti az ellenfeleit

Totálisan kiszámíthatatlan és önérdek-ellenes magatartással, kapkodással és annak tudatosításával, hogy nálunk a jog úgy változik, ahogy a vezérnek tetszik, mert ez az egyetlen dolog, ami fölött teljes kontrollt gyakorolhat. Szemben a külvilággal, amiről csak ilyen zűrös, (nyugati) bestsellerekből ollózott elméletei vannak.

4. Megpróbálja elkerülni az ütközetet

Ugye, csak viccel? Én inkább úgy mondanám, rázza a pofonfát. Bár lehet, hogy ez épp a fenti megtévesztés része és úgy akarja elkerülni az ütközetet, hogy melldöngetve körbejárkál, mindenkit ingerel, nyugati politikusoknak a szemébe hazudik (majd hazajön és egészen mást mond), keleti potentátokkal pedig tiszteletteljesen őszinte és megértő.

Így a végén még ütközetre sem méltat minket senki. Cserébe lejárat mindenkit, akinek az útlevelében az van, hogy hun.

De van még

"a világ változásának ismeretében, jobb önismerettel, új szövetségek megkötésével, váratlan lépésekkel, az ellenfelek megosztásával, gazdasági és pénzügyi erő felhalmozásával relatív és tartós előnyt kell kiépíteni az unióban"

5. Új szövetségek

Miért nem inkább valami európai szövetségest keresünk? Miért kell a kéttonnás kínai pandával ágyba bújni, amelyiknek büdös a szája és szex után (ha egyáltalán) lelép, hogy majd felvesz facebookon. Jó nekünk olyanokkal barátkozni, akik úgy gondolkodnak, mint mi? (Értem ezalatt Matolcsyt és Orbánt)

6. Ellenfelek megosztása

Eddig csak abban megosztottak, hogy Matolcsy őrült vagy hazudik. Ez már az, tessék mondani?

Nekem ugye megvan a véleményem azokról, akik felülről foganatosítva nagyszabású mindenből-a-legjobbat programokat akarnak ráerőltetni egész országokra. Az eredmény mindig az, hogy mindenből a legrosszabbat sikerül.

Ja, és a cél nem szentesíti az eszközöket, ha egész országokról van szó. Mert ha a jogállam lebontásával véletlenül gazdasági növekedést lehetne elérni (amit nem lehet), abból a kollektív agy csak annyit szűrne le, hogy a szabályok felrugdosása célravezető. Nem pedig azt, hogy a rendhagyó kapálózás egyszeri eset volt és istenbizi soha többé.

Tisztázzuk. Az állam szerepe csak az lehet hogy az eredményekre való tekintet nélkül a lehető legtisztességesebb szabályokkal keretbe foglalja az emberek tevékenységeit. Betartatja a szabályokat, nem pedig egy kívánatos végcélt hajszol, mint valami utópia. Nem oda-vissza terelgeti a pénzt. Nem osztogat és fosztogat. Hanem betartja a jogállamiság feltételeit és egyenlő elbánást biztosít.

Arról meg, hogy évtizedek múlva is fognak rá emlékezni, valamiét csak az ugrik be, hogy "rossz precedens".

15 komment

süti beállítások módosítása