Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

A Lobsterizmus saját politikai térképe

2012. 07. 03.

Megmutatom, mi a bajom:

QL vs magyar pártok.JPG

Elmondom, hogy történt.

1. Primitívek

Vannak azok a kétbites egybites barmok, akik az emberi agy dichotómiák felkutatására való hajlamát a világ összes dolgára képesek alkalmazni. Ők olyanokkal sértegetik egymást, hogy a baloldal meg a jobboldal így meg úgy. Holott baloldal meg jobboldal nincs. Minden korban, minden országban, minden ember fejében más jelentenek ezek a szavak. Azért használják, mert ez alatt lehet mozgósítani. Ennyi.

2. Akik olvastak már egyet-mást

A politikai és gazdasági jobb- és baloldallal próbálnak minden pártot megmagyarázni. Mert az sokkal szofisztikáltabb, mint a fenti bunkóság. Hja.

progressziv intezet teszt.JPG

A politikai és gazdasági oldaliság szerint kétféle ember van:

1. Akik horizontálisan akarnak egyenlősíteni:

Bárki lehet meleg, színes, vallásos vagy ateista, a lényeg, hogy ugyanakkora vagyona/jövedelme legyen. Úgy mondják: igazságosság.

2. Akik vertikálisan

A jövedelmi különbség természetes, de mindenki, minden jövedelmi szinten tessen csak házasodni, ivarosan szaporodni, ha asszony, akkor tolni-szoptatni-megint tolni, ha ember, akkor meg keményen dolgozni és templomba járni. Nem lesz itt mindenféle meleg- meg szinglivircsaft, kérem szépen! Rend legyen. Isten, haza, család! Úgy mondják: igazságosság.

Ennyi.

Holott a gazdaságban már régóta nincs nagy különbség a két oldal TETTEI között. Egyrészt mert mindkét oldal kartellpártokba tömörült, és minden kartellpárt jellegénél fogva ugyanúgy működik. Amíg kampány van, riszálják a seggüket, két választás mögött pedig visszafizetik a kampányköltséget az oligarcháiknak.

Azért sem tehetnek nagyon mást,  mivel minden kormány, mindegy, honnan jött, ugyanazzal a gazdasági realitással szembesül - amire annyira különböző válaszokat azért nem lehet adni. A különbség csak az, hogy megpróbálják-e színes-szagos ideológiába csomagolni, hogy duzzadjon a kebled és támogasd, vagy csak úgy bevezetik.

3. Lobsterizmus

Két törésvonal van a pártok között, mindenhol Európában. Az egyik az, hogy nacionalisták-e, a másik pedig hogy technokraták vagy ideológusok.

Magyarországon minden párt populista (a.k.a. ideologikus). Ez azt jelenti, hogy:

- Meg akarja nekem magyarázni a világot - és azt is, hogy nekem mikor jobb

- Értékítélet mentén akar engem mindenféle magatartásokra rávenni, másoktól eltéríteni. Így a büntetőadókon kívül még a szájalását is hallgatnom kell.

- Proaktívan alakítaná a világot valamiféle meghaladott, leegyszerűsítő vízió mentén. Minden vízió, definíció szerint végzetesen leegyszerűsítő. (És persze leszarja a kisebbséget, mert a víziókban a kisebbségeknek valahogy sosem jut hely.)

- Csak mert a történelembe belehaluzunk mindenféle ok-okozati összefüggéseket, giccses narratívát, hősöket és mártírokat, magunkat meg mindig szépnek látjuk - még nem kell a jövőből is törikönyvet írni. Pedig mi mind azt csináljuk. (Képzeld el, ha gimiben boldog, kiegyensúlyozott emberek életéről tanultál volna, nem nemzetekről, amiket megszemélyesítettek a kedvedért, akartak dolgokat, örültek és szomorkodtak, mártírkodtak és ármánykodtak.)

- Ha számon kéred rajtuk a világmagyarázatot, arra fogják, hogy mer' az emberek hülyék. Csak ezt értik. Én nem, de ők igen. És erre te is bólogatsz, és követeled, hogy legyenek ideologikusak. Mer' az emberek hülyék. Te nem, de ők igen. (a.k.a. meta-választók)

- Neked is sokkal jobban esik befizetni egy adót, ha úgy érzed, ezzel a bűnös gyerektelent/dohányzót/meleget/szlovákrendszámosat is büntetted. Te hívtad ki magad ellen ezt a néphülyítést.

- Azt sugallja, hogy ha nem is Utópia, de valamiféle ideális, kívánatos végső állapot létezik. És hogy elérhető. Hogy állami eszközökkel elérhető. Mert szeretne magának felhatalmazást, hogy ő csinálja. Tényleg elhiszi, hogy állami eszközökkel el lehet érni.

Magyarországon ezen kívül minden párt nacionalista:

- Mer' az emberek azt akarják. (Mert elhitették velük, hogy jobb nekünk, ha Veress Jánosok és Simicskák lopják/dilettánskodják szét az országot, mintha egységes európai szabályok szerint adóznánk és költenénk.)

- Minden olyan nem-fideszes/ nem-jobbikos harapja le a nyelvét, aki akár csak egyszer is nemzetet mondott ország helyett. A hülyéi ugyanis mindenképp szánalmasak. Mert 1) vagy komolyan gondolták, vagy 2) azt hitték, hogy ezzel az apologetikus nemzetezéssl majd választót nyernek. Nem, kedves marháim. Azokat a szavazókat, akik a nemzet szótól kapnak orgazmust, akiknek jelent valamit ez az összekacsintás, akiknek fontos ez és komolyan is gondolják, azokat már elvitte a cica! Ahogy OV nem fog jobbikost téríteni egy egy szaros zászlóerdővel a háta mögött, úgy nem fogtok ti sem nacionalistát fogni. Ellenben mindketten egy ideológiai kapudrog dílerei lesztek. És igen, a ti lelketeken szárad, hogy a lakosság egyre idiótább ömlengéseket bevesz.

- Mert támadnak - no comment. Engem meg követnek a rózsaszín elefántok.

- Úgyhogy tessék mindenki kritikátlanul, vakhittel követni a vezért, mert ez háború!

- Az anti-globalista vajon nacionalista-e? (Még fut az analízis, stay tuned!)

Én egy olyan pártot is szeretnék látni, amelyik:

Pro-Európai

- Mert a határok történelmi relikviák. Nem minket szolgálnak, csak a kerált.

- Mert egy nagyobb egység részeként minden egyes magyar embernek nagyobb lehetőségei lesznek.

- Egy réteg veszít rajta, az oligarchák, akik a protekcionizmusból meg a mindenható, nemzeti politikusokból élnek, rajtunk élősködnek. Szóval aki Európa-ellenes ma Magyarországon, az számomra beismerte, hogy lopni akar.

- Nem tudom, Németországnak, Norvégiának, Angliának érdeke-e, de mi jobban járnánk egy európai-jellegű közös irányítással. A magyar politikusoknak mégis hányszor kell bebizonyítaniuk, hogy dilettánsok? Vonatkozzon ránk is az, ami a hollandokra. Adóban, járulékban, nyugdíjban, szabályozásban, transzferekben - ösztönzőkben.

Technokrata

- Vagyis ideológiai lózungok helyett létező problémákra gyártson megoldásokat.

- Reagáljon a problémákra, ne próbálja proaktívan elém citálni olyasmiket, ami senkinek sem fájt, amíg gumicsontot nem csináltak belőle.

- Ne szítson elégedetlenséget, csak hogy elvonja a figyelmet a valóságról.

- Ne ugrasszon senkit senkinek.

- Ne próbálja magasabb értékek mentén megváltoztatni a világot.

- Intézzen ügyeket. Hümmögjön a háttérben, mint egy erős, de kicsi motor. Ne gyártson nekem ügyintézni-valókat, csak hogy legyen mivel igazolnia a millió közszolgát. Ne ígérje meg, hogy minden gondom megoldja.

- Ne legyen isten földi helytartója, nem kell, hogy csalhatatlan legyen, pláne kifürkészhetetlen.

- Szabályozzon a mindig változó realitások, ne pedig utópikus víziók mentén.

- Nincsenek kívánatos, kollektív végcélok. Mindenkire egyformán érvényes és betartott szabályok vannak. És amíg azok mindenkire egyformán érvényesek, addig mindenki önmaga határozza meg, mit akar elérni.

Nem lehet mindenkié a többség. De ha nincs egy józan hang, annak a 20-30-40%,-nak akiknek büdös ez a sárdobálás, akik mérsékeltek, akik kiábrándultak, szóval a legértékesebb, legintelligensebb választóknak nincsen pártja.

Ha meg nem arról van szó, hogy a pártok valamit/valakit képviselnek, hanem csak arról, hogy többséget akarnak. akkor mind megyünk a süllyesztőbe. Többség ide vagy oda.

47 komment · 1 trackback

süti beállítások módosítása