Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Gerle Éva: @Gerle Éva: 2021 lett. Olbvastam ezt közben, egy másik fórumalapító-könyvszerző, egy gyerek kitagadtam, néggyel jóban van (?), azokat lobogtatja: w... (2021.03.24. 09:49) Kitagadott szülők
  • kbn: illusztráció: www.youtube.com/watch?v=g5ISf5Gh5i8 (2020.07.11. 16:01) Az fényességes falurúl
  • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
  • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!

Hogyan legyél rossz életvezetési tanácsadó?

2016. 06. 28.

Legelőször is, számozd meg a tanácsaidat, így azt a benyomást keltheted, hogy komoly, átgondolt dolgokról lesz szó. 5 dolog, amit ma meg kell tenned, 8 dolog a boldog párkapcsolatért, a sikeres ember 7 legfontosabb tulajdonsága stb. Hogy miért pont 5, 8 vagy 7? Csak. Lehetne 6, 9 vagy 3 is? Lehetne.

(Nizzai Hómunkás vendégposztja következik)

listicle-doge.png

1. Buzdíts mindenkit önmegismerésre, és ne törődj azzal, hogy ebben a formában ennek a felhívásnak nincs értelme.

breaking-bad10_2215116b.jpg

Ennek hosszabb kifejtését lásd itt, dióhéjban csak annyit: egyrészt minden új tudással, amit magammal kapcsolatban szerzek, változom is, vagyis nem azt az embert ismerem meg, aki akkor voltam, mielőtt elkezdtem volna magam megismerni, másrészt megismerés helyett ismerkedést kellene mondanunk, hiszen a folyamat sosem ér véget, vagyis: „megismerem önmagam” helyett legfeljebb csak annyit mondhatok: „ismerkedem önmagammal”.

2. Tupírozd fel tanácsaidat, majd áruld pénzért.

Állíts merésznek tűnő, bár valójában közhelyes dolgokat, fogalmazz végletekben („ezen múlik a boldogság”), a tálalás legyen fekete-fehér. Érd el, hogy fontosnak tűnjön az, amiről mondjuk a blogodon írsz, majd az igazán fontos információkat áruld pénzért: linkeld be megjelent e-bookod vagy könyved linkjét egy webáruházból, esetleg add meg elérhetőséged, ahol személyes tréningre jelentkezhetnek, majd fizethetnek be az olvasóid. Vezesd vissza kliensedet az előző életébe vagy segíts neki eggyé válni az Univerzummal mindössze 8900 Forint+Áfáért.

3. Esszencializálj.

10479585_10152973006312199_6448857417969400614_n.jpg

Beszélj nőről és férfiról, női agyról és férfi agyról. Linkelj be valamilyen nőimagazin-szintű írást ezek alátámasztására, ne bajlódj azzal, hogy a „nőies” vagy „férfias” viselkedés meghatározása jelentős részben térben és időben eltér, vagyis történeti konstrukció, amely hatalmi kérdés is egyben. Párkapcsolat ürügyén csak a heteroszexuális kapcsolatról beszélj, ne foglalkozz azzal, hogy vannak homoszexuális kapcsolatok is. Beszélj sokat eljegyzésről, esküvőről, házasságról, gyerekekről, és ne vesztegess sok szót a házasságon kívül együtt élő párokra, a gyerekeiket egyedül nevelő apákra vagy anyákra, esetleg azokra, akik nem tudnak vagy akarnak gyereket vállalni. Érd el mindezzel, hogy mindenki, aki nem passzol bele az általad előre felállított és rugalmatlan kategóriákba, rosszul érezze magát.

4. Folyton magadról írj, állítsd magad piedesztálra.

10421459_792043107536557_1941348045416548630_n.jpg

Írd le, miért jó, ahogy éled a saját életed, írd le, miért működik olyan jól a párkapcsolatod, miért a párod a legjobb ember a világon, te magad hogyan oldottad meg gondjaid. Bátran játssz rá az irigységtényezőre, hiszen azt mindenki tudja, hogy az emberek csak azért olvasnak életvezetési tanácsokat, hogy lássák, éppen mit csinál a tanácsadó, hol nyaralt, hol szurkolt a magyar válogatottnak, hova ment jegyes fotózásra. Úgy egyáltalán: érd el, hogy rólad szóljon minden, ne nagyon próbálj más emberek fejével gondolkozni. De semmiképp se oszd meg kudarcaidat, kétségeidet, hiszen akkor már nem lehetne téged annyira irigyelni, és kiderülne, hogy te sem csinálsz mindig mindent tökéletesen.

5. Általánosítsd a saját tapasztalataid: ami neked működött, biztos másnak is fog.

Ha neked attól sikerült lefogynod, hogy heti háromszor egy órát kocogtál, ajánld ezt bátran másoknak is. Mivel mindenki pont ugyanazokat a mozgásformákat szereti, és fiziológiásan is minden ember egyforma, ez teljesen indokolt.

Bár azért ha olykor egy kicsit elmerengenél ezen a dolgon, idézd az eszedbe, hogy attól, hogy neked gyereked született, még nem lettél sem szülész, sem gyerekpszichológus, ha benne élsz egy párkapcsolatban, esetleg 15 éve össze vagy nőve a gimis szerelmeddel, még nem vagy párkapcsolati szakértő, és ha anorexiás voltál, de kijöttél belőle, még nem lettél táplálkozási tanácsadó.

6. Kezeld az embereket homogén masszaként: mindenkinek ugyanazt a tanácsot add származástól, életúttól függetlenül.

Melegíts fel cselekvésre buzdító közhelyeket: „Tedd meg”, „vágj bele”, „ne halogasd”, „amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra”, „egyszer élünk” stb., és gondold azt, hogy a te zsebedben már ott lapul a kulcsok kulcsa. Ha régóta párkapcsolatban élsz, beszélj hűségről, elköteleződésről, de ha inkább magad is kalandvágyó vagy, beszélj tapasztalatszerzésről, élményekről, élvezetekről. Akárhogyan is, vedd biztosra, hogy ami neked bevált, az másnak is be fog válni, hiszen minden ember egyforma.

7. Helyezz indokolatlanul nagy terhet az olvasódra.

Etesd ilyenekkel az olvasóidat: „Ha pozitívan állsz hozzá, akkor bevonzod a pozitív dolgokat”, „Csak akarnod kell!”, „A boldogságod csak rajtad, az elhatározásodon múlik!” stb., és ne törődj azzal, hogy mindez nem csak, hogy nem igaz, de ezzel még indokolatlanul nagy terhet is raksz az olvasóidra. Ne foglalkozz azzal, hogy a siker vagy akárcsak a boldogulás lehetősége különböző helyzetű, származású emberek esetében nagyon eltérő. Tégy úgy, mintha a jól hangzó közhelyeid érnének annyit, mint 150 évnyi társadalomtudományi kutatás. Ezzel kapcsolatban lásd ezt és ezt a cikket.

8. Ha kell, pszichologizálj, de ha kell, fordulj szembe a pszichológiával.

Tedd ezt annak függvényében, hogy éppen melyik támasztja alá az érvelésedet. Hivatkozz a Maslow-piramisra, de azért a biztonság kedvéért öltsd le valamilyen ezoterikus szósszal. Egyáltalán: kárhoztasd a tudományt materializmusa miatt, amiatt, hogy nem látja a „lényeget”, amit egyébként a te tanácsaid alapján bárki megláthat, de ha úgy alakul a helyzet, használj pszichológiai terminusokat, hogy komolyabbnak, hitelesebbnek tűnjön, amit mondasz. Mindenesetre, úgy általában:

9. Keverd össze a bazári ezotériát a tudománnyal.

Tedd felelőssé a modern nyugati tudományt mindenért, ne zavarjon, ha a tudomány működésével, tudományelméleti, tudományfilozófiai kérdésekkel kapcsolatban nem igazán vannak ismereteid. Ehelyett az igazságot leld meg a Bibliában vagy leárazva vedd meg 690 forintért a Tescóban. Ne zavarjon, hogy a New Age maga is egy zagyvalék, amely ugyanúgy a modernitás terméke, mint az, ami ellen felszólamlasz, ahogyan azzal se foglalkozz, hogy ezt az ezoterikus bullshitet nevezte a transzcendencia iránt mindig is nyitott pszichológus, Popper Péter A nem értés zűrzavarának.

tehen1-animated.gif

Beszélj lélekpárokról, reinkarnációról, bevonzásról, beavatásról, rezgésekről, energetikai blokkokról, a bennünk élő belső gyermekről, auráról és csakráról, hivatkozz nyugodtan a Teremtőre vagy a teremtő erőre, hiszen „mindennek oka van”, „semmi sem véletlenül jelenik meg az életünkben”. Beszélj arkangyalokról, őrangyalokról és Entekről, hiszen köztudott, hogy ezek a lények imádnak Coelho-idézetek társaságában szerepelni. Ne feledd: a Hold a nő, a Nap a férfi.

10. Keverd össze a sikert a boldogsággal.

post-11774-don-draper-wink-gif-z8wr.gif

Ha már se a sikerről, se a boldogságról nem tudod, micsoda valójában, kösd össze őket, tegyél közéjük egyenlőségjelet, magyarázd őket egymással. Majd hirdess motivációs tréninget, beszélj tudatosságról, célokról, célkijelölésről, mert kizárt, hogy másnak mást jelentsen a siker vagy a boldogság, amire egyébként a segítségeddel mindenki képessé válik.

11. Csinálj úgy, mintha a siker csak anyagi és hatalmi természetű lehetne.

tumblr_nxxh5mv2kc1r8wb5ko3_500.gif

Nyilván csak a gazdag ember lehet sikeres, az, akinek vállalkozásai és alkalmazottai vannak, aki másoknak munkát ad, másokat irányít, mások fölött hatalmat gyakorol. Ilyenkor ne ejts szót önzetlenül segítő emberekről vagy művészekről, akik szegényen haltak meg, de azzal foglalkoztak, ami érdekelte őket. Javasold az olvasódnak, hogy készítsen üzleti tervet vagy írja le kockás papírra, hogy 5, 10 vagy 20 év múlva hány céget, autót, házat szeretne, hiszen a materiális gyarapodás a legfőbb cél.

12. Ne foglalkozz a helyesírással.

Nem baj, ha az olvasód ilyenekkel találkozik, hogy „segítek problémáidat, elakadásaidat meg oldani”, vagy ha az idézet szerzőjeként Democritust jelölöd meg, noha magyarul Démokritosznak neveztetik az illető, még akkor is, ha a „200 bölcs gondolat híres emberektől” című könyvben nem így szerepel a neve. Ne félj, az olvasóidat nem fogja zavarni, hogy egyszerű szavakat sem tudsz leírni helyesen, mert nem volt elérhető közelségedben egy Helyesírási szótár, örömmel bízzák majd rád kulcsproblémáik megoldását.

Attól még, mert nem tudsz szavakat helyesen leírni vagy gördülékenyen fogalmazni, még nem kizárt, hogy mindent tudsz az emberi lélekről, a teremtő erőkről és az Univerzumról.

 

- - -

 

És talán a legfontosabb, ezúttal irónia nélkül: Ne adj tanácsot!

Tényleg ne. Előbb gondold végig, miért élünk lassan a 9 és félmillió életvezetési tanácsadó országában, miért kóvályog alig néhány nemecsekernő a Pál utcai grundon.

Az életmód-tanácsadás nem virágkötészet vagy karosszérialakatosság, ha hibázol, inkompetens vagy, rosszul végzed a munkád, rossz tanácsot adsz, vagy félreérted az angyalok szavát, annak az olvasóid vagy a klienseid fogják meginni a levét. A virágot legfeljebb kidobod és kötsz egy másik csokrot, a motorháztetőt újrahegeszted és újrafényezed, de mit csinálsz valakivel, aki nehéz élethelyzetben rád bízta magát, és te mégis rossz tanácsot adtál neki?

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr998851516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Puffancs Mirtill 2016.06.28. 13:41:39

Asszem az kimaradt, hogy legyél felszínes, és maximum 2 bővített mondatban tudd le az aktuális pontot, elvégre bár minden területet hetekig lehetne boncolgatni ugyan, de az igazi menő tanácsadók 2-3 mondatban minden igazságot meg tudnak osztani. :)

2016.06.28. 23:19:28

13. adj tovább olyan tanácsot, amit valahol olvastál és nyilvánvalóan félreértelmeztél

2/a: úgy áruld pénzért szaktudásod (kedvenc: karriertanácsadó és lifecoaching területen), hogy a Rólam pont alatt látható, hogy frissen végeztél egyetemet, bónusz ha társadalomtudományi szakon

wannabebiker · wannabemotoros.blog.hu 2016.06.29. 10:47:09

A zinternet az oka mindennek, ez a világ pusztulásra van ítélve :-)

Pisti 90 2016.06.29. 20:12:14

Nagyon jó! Már nekem is kicsit elegem van azokból a blogokból, amik ilyen életvezetési tanácsokkal foglalkoznak. És minden nap ilyenekkel van tele az Index2 főoldala.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2016.06.29. 21:20:45

De bármit csinálsz legelőször is számozd meg tanácsaid :D :D :D

connector 2016.06.29. 21:22:15

+1 Oszd az észt a kiegyensúlyozott családi életről és az ÉNidő fontosságáról úgy, hogy anyósod vezeti a háztartásod és anyád hozza-viszi a gyerekeidet oviba és iskolába (ilyet ismerek személyesen:)

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.06.29. 21:24:13

Már nem azért, de a férfi és női agy egy a tudományos tény.

Amit pont a szociális progresszívek kaptak fel nagyon. Vagy talán a poszter tagadja mert egy bigott transzfób?

Ettől függetlenül még tudományos tény, hogy a nemi jelleghez is köthető hormonok is, valamint a nemi jelleghez köthetően eltérő egyedfejlődés befolyásolja az agyat, illetve az agyműködést.

Amúgy pedig mi ez a hőzöngés a heteroszexuális párkapcsolatokról adott tanácsokról? Miért baj, ha valaki arról ad tanácsot? Már nem azért, de a társadalom túlnyomó többsége heteroszexuális. Ez a norma. Nem csak azért mert történelmileg így alakult, ez nem valamiféle hagyomány.

Az egészséges család legalább egy férfiből és legalább egy nőből áll a világ túlnyomó négy kilences részén. Többek között mert a gyerekcsináláshoz is kell legalább egy férfi és egy nő. Még legalább pár évtizedig így is marad.

És amikor már nem így lesz, akkor remélhetőleg már emberek se lesznek így, ebben a formában, mert mindenki szabadon olyan génmanipulált vagy géptestet csinál magának amilyet akar.

Vannak homoszexuálisok. De ők az elenyésző, nem normális kisebbség, sajátos igényekkel.

Ha én egy olyan nép körében nőttem fel, ami túlnyomóan laktóz toleráns, akkor ne kezdjek háborogni és az asztalt verni, mert a receptkönyv tele van tejes receptekkel.

Vagy éppenséggel, ha nem lehet gyerekem, ha glutén érzékeny vagyok, ha ilyen-olyan negatív vagy semleges vagy éppen akár pozitív, de a normától eltérő attribútumaim vannak, akkor ne én legyek az aki háborúba megy egy cikk ellen, ami "csak" a népesség 95, 87 vagy 98 százalékának írodott.

A párkapcsolat célja a család. A legtöbb ember gyereket és családot akar. Ha nekem nem lehet, akkor az én személyes problémám. Ha én rosszul érzem magam a saját problémáim miatt az nem más hibája. Nem nekik kell visszafogniuk magukat és máshogy élni az életüket, hanem nekem kell harcolnom a démonaimmal.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.06.29. 21:26:29

@connector: kapj el egy szír mámikát házicselédnek. Úgy is mindenhol azt hallani, hogy csak szegény asszonyok és gyerekek "menekülnek" Ejrópába.

csakférfi 2016.06.30. 06:41:43

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: jó a kommented. :)
A poszt nem tehet arról hovy lassan mindenki mindenkinek életvezetési tanàcsot osztogat. Olykor a tudomány ellentmondásait figyelmenkívül hagyva. Ugyanis a tudományos pszichológus szakik sem tudnak olykor épeszű tanácsot adni. Sokszot ellentmondanak egymásnak. Ezért hisznek néhányan a misztikumban és a titokzatos ökörségekben. :)

Köldök_szösz 2016.06.30. 18:52:06

Életvezetési tanácsadó? Ez alapjáraton rossznak hangzik és jó nagy faszságnak.
De hogy még van aki rosszul is csinálja.

connector 2016.07.01. 09:22:31

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Naná, hogy inkább egy takarítónőnek fizetek (másfél órára 7 ezer forintot), aki ezért rendbe rakja a lakást, és nem egy tanácsadónak (45 percért 10 ezret), aki megállapítja, hogy ha több segítséget vennénk igénybe a háztartásban, akkor több időnk maradna:))))
süti beállítások módosítása