Lobsterizmus 101

Friss kommentek

 • Gerle Éva: @Gerle Éva: 2021 lett. Olbvastam ezt közben, egy másik fórumalapító-könyvszerző, egy gyerek kitagadtam, néggyel jóban van (?), azokat lobogtatja: w... (2021.03.24. 09:49) Kitagadott szülők
 • kbn: illusztráció: www.youtube.com/watch?v=g5ISf5Gh5i8 (2020.07.11. 16:01) Az fényességes falurúl
 • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
 • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
 • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!

11 ok a gyerekvállalás ellen

2014. 09. 23.

Ha valamire ráírják, hogy valamitől mentes, rendszerint örülünk.

Mert a -mentesség azt sugallja, hogy nélküle jobban járunk. Talán azt is, hogy eddig rutinszerűen rosszul jártunk. Amikor először olvasol egy hirdetésben ecetmentes parfümről, feltételezed, hogy ez jó dolog (különben nem írták volna oda), és hogy más termékekben meg ecet van.

És amikor találkozol a kozmetikussal, aki szintén látta azt a hirdetést és dícséri az ecetmentes parfümöket, akkor már egészen biztos vagy benne, hogy ez tény. Legközelebb a boltban azt fogod keresni.

Ha azt mondják, valaki "gyerektelen", az azt sugallja, hogy hiányos. Hogy a normális az, ha van, és a gyerek egy olyan dolog, aminek a hiánya definiál valakit.

Ez azonban elég egysíkú gondolkodás. Nem csak egyféle boldogság van és nem csak egyféle életút.

Ezért is nevezték át a gyerektelent gyerekmentesre (childfree)

 

Majd mivel a legtöbb troll azzal kezdi, hogy biztos savanyú a szőlő, hozzátették, hogy saját döntésből gyerekmentes (childfree by choice).

Na, és ezt szinte képtelenség lenyelni.

Kicsi korom óta foglalkoztatott, hogy egyes dolgokat miért kínálnak olyan hevesen - ha az nekem amúgy is jó. Ez vonatkozott az életbiztosítástól kezdve a katonaságig mindenre (az életbiztosítást értelemszerűen apámnak kínálták, nem nekem).

És kicsi korom óta mindenki jobban tudta nálam, hogy akarok-e majd gyereket - és ami még furcsább, iszonyú fontosnak tartották, hogy már 7-8-10 évesen meggyőzzenek róla, hogy de akarni fogok. Nem várhattak addig az önigazolással.

Azt hittem, ha 18 leszek, abbhagyják, mert a 18 az felnőtt. Persze 18 jött és ment, és én is rájöttem, hogy nem jelent semmit. Okosabb nem lettem, és a görög kórus sem csitult. Azóta elmúltam 30 és a győzködés sokkal nyíltabbá és erőszakosabbá vált.

Pedig én még nem is hallgatok egy mondatnál többet olyanoktól, akik még nem is ismernek, de már jobban tudják. Mégis, azt az egy mondatot egyesek arra szeretik használni, hogy az életvitelemmel kapcsolatos legmeghatározóbb, legdurvább kérdésben jobban tudják, mi kéne nekem.

Azóta persze sokat olvastam és megismerkedtem például a Stockholm szindróma definíciójával. Ami természetesen azért tetszett, mert azt állította, amit amúgy is sejtettem: hogy ha bebizonyosodik, hogy a túszdrámából lett volna kiút, összeomlana a túsz, aki a túlélés érdekében meggyőzte magát arról, hogy nincs kiút.

Más szóval: szar érzés, ha mások megússzák a katonaságot. Az azt jelentené, hogy én is megúszhattam volna. Ezért tukmálják. Az áldozatokból lesznek a legjobb végrehajtók, ha nem mindjárt elkövetők.

A gyerekmentes mozgalom

 

A gyerekmentesek Magyarországon max egyedül, csendben kushadnak, főleg hogy állami szinten túrkálnak a szaporító szerveink környékén. (Ami ugye nemzeti kincs, és mivel az adófizető-kitermelésben a szűk keresztmetszet a női anatómia, azt kell nyomás alá helyezni, hogy meglegyen a termelési kvóta.)

Érdekes megnézni, arrafelé ki mivel indokolja a gyerek-nem-vállalást - bár szerintem szánalmas, hogy egyáltalán indokolni kell.

Mármint a nőknek. Férfiaktól nem szokták kérdezni a magyarázatot. Egyértelmű, mit nyerhetnek vele, ha nem csinálnak családot.

Így férfiaknak csak félve szuggerálják, hogy majd-megbánoooood... Esetleg azzal cukkolják őket, hogy a férfiak termékenysége hanyatlik, úgyhogy csak egy teherbe ejtett barátnővel bizonyíthatják a férfiasságukat. Amit a hülyébbje meg is tesz - hogy aztán rácsodálkozzon, mekkora marha volt, és hogy dehogy férfi ő, hanem csak egy manipulálható kölyök. (De persze soha nem fog rájönni, hogy egy lassan úszó spermákról szóló cikk ragad meg a kis agyában.) 

Pedig millió más értelmetlen életút létezik, nem a saját hülyeségünk genetikai továbbörökítése az egyetlen.

Na szóval belefutottam pár ilyen fórumba, ahol a magyar inkarnációkkal ellentétben arról is nyíltan lehet beszélni, hogy nem akar valaki gyereket, illetve lehet névtelenül (és cenzúrázatlanul) gyónni azoknak, akik meggondolták magukat csak ugye gyereket nem lehet visszavinni.

Sajnos magasról lehet nagyot esni.

A gyerekkel kapcsolatos bárgyú, gügyögő mítoszok csak kislányok indokrtinálására szolgálnak - mégis megeszik felnőttek is.

És mint minden értelmetlen így-kéne-élni klisé, ez is megnyomorítja azokat, akik megpróbálják a valóságban is megtalálni a képeskönyv-boldogságot. De ahogy a párkapcsolat, úgy a gyerekvállalás sem olyan, mint ahogy filmekben leírják.

A névtelen fórumokon panaszkodó szerencsétlenek "bűnei" jellemzően érthető frusztrációk - de mivel akkora gennyes nagy tabuk a gyereket övező mítoszok, ezért nyíltan nem vállalhatják őket.

Na, innentől kezdve engem érdekel a dolog.

Összeszedtem pár visszatérő érvet - és megnéztem azt is, miket mondanak erről a Anonim Megbánók.

Kihagytam viszont a szokásos hülyeségeket, hogy a gyerek drága meg fárasztó. Ha azt akarod, semmi nem drága és túl fárasztó.

 

1. Megszűnsz létezni

 

Egy szereppé válsz - és soha többé nem tudod levetni. Főleg ha nő vagy.

És mivel a szerep mindig egy másik egyed életében betöltött funkció, elmondhatjuk, hogy egyénből valaki más kiszolgálójává válsz. És az a valaki más az nem csak a gyerek. A társadalomnak is vannak elvárásai egy szülőre nézve. Őket is ki kell elégítened.

Ha a terhesség felkészülés bármire, akkor az az, hogyan válasz láthatatlanná és hogyan kell beérned egy derivatív szerepkörrel. Mostantól mindörökre.

Már az első látható jeleknél elkezded érezni, hogy ez itt valami más, mint amire számítottál. Amikor elmondod a nagy hírt, végre meg kéne könnyebbülnöd, hiszen pont ezt akarták tőled - valahogy mégsem csökken a nyomás.  

Kevesen elég analitikusak ahhoz, hogy szétválasszák a terhesség okozta változást attól, ahogy megváltozik, ahogy rád néznek az emberek. Mindenesetre mindenki igyekszik elnyomni az összes lehetséges ambivalens vagy rossz érzést. Pedig hacsak nem arra vagy kondicionálva kislánykorod óta, hogy anyává kell válnod, akkor lesznek ambivalens érzéseid. 

Ha már ezt is árulásként éled meg a gyerekkel szemben, várd meg, mi jön ezután.

A gyerekedet még nem ismered. Lehet, hogy seggfej lesz, lehet, hogy kurva jófej. Rajtad is múlik.

De azt, hogy az anya-szerep szar, azt előre lehet tudni.

A témában óvatosan őszinteséget próbálgatók keresik a szavakat, hogyan mondhatnák el, hogy a gyerekük jófej, de anyák nem akarnak lenni.

no mum anymore.jpg

A gyereked lehet, hogy cuki, de az anya-szerepet is akarod?

Csak mert soha többé, a büdös életben nem veheted le. És azokat a pillanatokat, amíg valaki nem tudja rólad, elkezded majd élvezni.

És persze ezért is bűntudatod lesz.

 

2. Szerepzavar, mint stresszforrás

 

Valahol már okoskodtam arról, hogy miért olyan elképesztően nyomasztó "életed legdrágább napja". Egy esküvőn egyszerre kéne lenned az összes élet-szerepedben, hiszen ott van a barát a szülő, a rokon, a munkatárs, a házastárs rokona, a rokon házastársa - és neked mindegyikkel külön kapcsolatod volt eddig.

Aztán amikor mind ott van, nem is az a rossz, hogy mindegyikkel máshogy kell kommunikálni, hanem hogy mindegyik látja, ahogyan a másikkal kommunikálsz. Elvileg nincs abban semmi titok, de mégis kínos. Mintha rajtakapnának egy hazugságon. Egy szerepjátékon. Egy végtelenített vasárnap délután az egész, amikor a szüleid folyamatosan gügyögnek neked a barátnőd jelenlétében.

Az apa/anyaszerep és a partnerszerep ráadásul egyformán intenzív és személyes - és egyszerre kéne mind a kettőben lenned.

Otthon. Amikor elvileg relaxálnod kéne, te a legdurvább szerepzavarral, többes funkcióval és legalább két irányba való megfeleléssel töltöd az idődet.

Nem véletlen, hogy a méréses (azaz nem önbevallásos) stressz-teszten az alanyok azon része, amelyik nem egyedül élt, az otthon szenvedte el a legtöbb stresszt. (Önbevallásnál a 'boldognak kellene lennem' elnyomja az 'igazából nem vagyok azt".)

martial unhappiness until age 20.jpg

 TED, 2010. Elég gyengus videó, ha tabudöntögetésről van szó, de ez is mutatja, mennyire tabu a téma. A videóért klikk a képre.

A gyerek nagyon nagy teher egy párkapcston. (Főleg ha azt hitték, ettől majd jobb lesz.) Ha meg azt hitték, hogy ez menti majd meg az unalomtól, még nagyobb a baj.

 

3. A tested sem a tiéd

 

Főleg terhesség alatt.

Hallottál már nőket arról panaszkodni, hogy vadidegenek kiütöttéka kezükből a jégkrémet, vörösbort, szénsavas vizet, hogy megvédjék a magzatot? Vajon ha egy nemterhes egyednek szólnának be így, akkor mi történne?

Függetlenül attól, kinek a táplálkozási dogmája mit állít a szénsavas víz vagy a hegyi kristály hatásáról a magzatra, annyi biztos, hogy ez durva. Amint látszik rajta a terhesség, a nő teste közügy. És ettől bárkit kiverne a víz. Hónapokig úgy járkálni az utcán, hogy mindenkinek ugyanaz jut rólad az eszébe nagyon kellemetlen. És ha ez a testedről szól, még súlyosabb a helyzet.

Következtetés: Hiába van a gyereknek apja és anyja, az a gyerek a társadalomé és majd ők megvédik a magzatot.

Tényleg, kié is az a gyerek? Magadnak csináltad vagy a szüleid kedvéért? Vagy csak egy bepalizott Neo vagy, akit a Mátrix rávett, hogy adj még egy fogaskereket a gépezetnek - és még neveld is te. Rossz belegondolni, de az is vagy. És ha te magad nem egy csecsemőt akartál, aki majd egyszer valamikor gyerek, aztán felnőtt lesz, akkor igen, téged is bepaliztak. Sodródtál az árral és most már nem lehet visszacsinálni. Pedig csak most kezded kapisgálni.

Ha komolyan azt hiszed, hogy a szaporító szerved a sajátod, próbálj meg tőle megválni. Nézd meg, hogy az országban, ahol laksz, engedik-e és milyen adminisztratív akadályokat gördítenek eléd, ha el akarod köttetni magad. Hány lebeszélő-emberrel kell találkoznod, hány hónapig, évig kell visszajárnod, hogy jól végiggondoltad, hány kitermelt utódot írbak elő, mielőtt egyáltalán jelentkezhetsz.

És nem csak állami finanszírozással. Az állam adófizetőt akar és kész. De akkor sem engedik, hogy kizárd az esélyét, ha te fizeted.

 

4. Szülés

 

Erről mindenhol mennek a rémtörténetek, nem is szaporítanám a szót.

Engem az szórakoztat rettenetesen, ahogy a világon semmi de SEMMI nem szól mellette, úgyhogy el kell fogadni, hogy a szülés egy jó dolog, mert csak. A vallás jut róla eszembe. Épp azért  kell szeretni, mert semmi racionális ok nem lenne mellette.

Pedig ha a a negédes szentanyaság-marketinget kikapcsoljuk, biológiailag valami egészen borzalmasat látunk. A maradandó egészségkárosodást, sebeket, inkontinenciát harci sérülésként mitizáló anyák passzív agresszív mártírok - és már előre sajnálom a kölykeiket.

Ha marslakóként szemlélem az emberi szaporodást, akkor a terhesség egy egészen természetellenes dolog, a szülés meg gyakorlatilag a legrosszabb módja a reprodukciónak. Pláne ebben a formájában.

De ha már a vallásnál tartunk, a Biblia szerint (ami nekem nem mérvadó, de a gyerekbuziknak pont igen) a szülés éppenhogy kibaszás az emberekkel a kedves istenkéjüktől. Bünti. És egyben annak a módja, hogy a nőstényt alárendelje a férfinak. És ki ne felejtsem: a bünti azért jár, mert tanulni akartak.

Így tuti el is kerülhető, hogy egy egyed nagyon megokosodjon. Büntesd meg jó fiatalon gyerekneveléssel, amikor még ő maga sem tud semmit, amire megtaníthatná a gyereket, aztán mire kiszabadulna a teher alól, legyen olyan öreg, hogy már ne érje meg. Elfelejtettem mondani, de amikor kimérte rájuk a szaporodás kínját, az isten egyben megfosztotta az embereket a halhatatlanságtól.

Hova rohanjak imádkozni hozzá:)

De ne aggódj, a terhesség nem csak fizikailag vág tönkre. Tényleg ez lesz a legkisebb bajod. Az életedet is megnézheted - főleg ha nem minden pórusoddal ezt akartad előtte.

 

5. Visszafordíthatatlan

 

Tudom, már a házastársadat is úgy választottad, hogy aki végre hajlandó volt igent mondani. De a házasságból még - nagy nehezen - ki lehet lépni. A gyerekből nem.

Igazából semmilyen érv nem elégséges ahhoz, hogy egy ambivalens embert rávegyél a gyerekvállalásra, mert ezt nem lehet csak kipróbálni. Amíg nem akarja valaki magától, addig mindenkinek kussolnia kéne.

Ezért nem elég a majd-megtudod, meg a próbáld ki. Illetve el, ha csak azt akarjuk, hogy más is a mi cipőkbe kerüljön.

Az amerikai abortuszellenesek is csak addig szenvelegnek, amíg kipasszírozzák szerencsétlen nőből a gyereket, utána úgy otthagyják, mint macskát az alommal.

Vagyis bocs, nem. Még utána kiabálnak, hogy ha a gyereknek bármi baja esik, ha nem biztosítasz neki teljes, boldog életet a sajátod árán, akkor a törvény teljes erejével lecsapnak rád. Oszt jónapot.

De ez igaz azokra is, akik beledumálnak a gyerekvállalásba. Anyádra, aki csak csendben forgatja a szemét, hiszen tudod te magadtól, hogy mit akar. Az idegenekre, akik három perccel bemutatkozás után már kifejtik a véleményüket. A barátaidra, akik kicsit azért már kevésnek tartanak, mert még mindig nem mentél utánuk az apaságba. A barátnőidre, akikkel tényleg nem lehet semmi másról beszélni, különösen ha nem csak átmenetileg vagy gyerektelen, hanem horribile dictu, esetleg egyáltalán  nem akarsz gyereket. De még a partneredre is, akivel egyre többet vitáztok a fogamzásgátlásról.

Intő jel, ha már a saját kezedbe kellett venned a dolgot, mert őbenne nem bízol többet. (És ezt hívod kapcsolatnak.)

Bárki, aki gyereket akar kinyerni egy gyerektelenből, mindegy milyen indokkal csinálja, az egy felelőtlen ártány. Akkor is ha istenre, hazára, nyugdíjrendszerre vagy a saját elégedettségére hivatkozik. Akkor is, ha csak társaságot akar a saját magányában.

dont tell pregnant women they will be lonely with the child.jpgPszt... Ne szólj a nőknek, hogy tuti elszigetelődnek.

De ha egyszer beledumáltak, nincs visszaút. Eddig voltak "kedvesek" veled, most már megölnek, hanem vagy kedves a gyerekkel és nem neveled arra, amire ők akarják használni.

Ja, és a követelések nemhogy nem csökkennek - de még nőni is fognak utána. Mondjuk ezt előre láttad volna, ha gondolkodsz.

 

6. Gyerek > Ember

 

Az egy perverzió, ami szerint egy még meg nem született ember fontosabb, mint aki ott áll előtted.

Ha azt hiszed, hogy születés után legalább valamennyi lemegy ebből az össztársadalmi beleugatásból, tévedsz.

A gyereken keresztül minden lépésedről véleményt fognak alkotni. A társadalom véleményétől való aprócska függetlenedés éveinek örökre vége. Sem voltál teljesen szabad, de a különköltözés és a gyerek között volt pár éved. Már amibe nem röttyentett bele a sok rokon, aki követelte a gyereket.

Nem véletlenül követelte. A gyerek révén az életedbe látnak.

Soha ne hagyd, hogy olyanok hozzák meg a döntéseidet, akik nem viselik a következményeit.

 

7. Stockholm-szindróma

 

Örömmel jelenthetem viszont, hogy ha már megvan a gyerek, önfeledt boldogságot fogsz bediktálni minden kérdőíves embernek.

Kivéve persze, ha névtelen a kérdőív. Anonimitásban a gyerekesek 70%-a azt fogja válaszolni, hogy "igen, de..." Vagyis hogy a gyereket szeretem, de ha visszacsinálhatnám, inkább gyerek nélkül szeretnék élni.

Ennek a magyarázata szemtelenül egyszerű. A visszafordíthatatlanság és a mások figyelő tekintetének durva kombinációja.

 A Stockholm-szindróma kialakulásához elengedhetetlen, hogy az áldozat úgy gondolja, a helyzetből nem tud kilépni. És akkor szeretni kezdi a túszejtőjét, azonosul vele érzelmileg és az ő szemével kezdi nézni a világot. A túszejtő érdekeit tartja szem előtt - és végül akkor sem sétál el, ha már megetné. Sőt, menti is a támadóját.

A gyerekből nem lehet kilépni. Az orgazmustól kezdve, ami létrehozta, nincs visszaút. Indokolt hát a Stockholm-szindróma. Elvégre te sem akarod úgy leélni az életed, hogy örökre duzzogsz és sírsz a körülményeid miatt. Nem véletlenül nézzük le azokat, akik a megváltoztathatatlanon busongnak, miközben azt sem próbálják meg, amit még megtehetnének. Ha már megvan a gyerek, tényleg seggfej lennél meg sem próbálni örülni neki.

A gyerek márpedig kínoz. de csakúgy, mint a túszejtők esetében, a legkisebb emberséges gesztus elég ahhoz, hogy meghatódj, és elolvadj. Közéd is lövethetett volna, mégis mosolygott egyet két mellrágás között. Hát nem isteni?

 

8. Magasról lehet nagyot esni

 

De a 70%-os "megbánási rátának" nem csak az az oka, hogy 70%-nak ez tényleg nem való. Hanem az is, hogy annyian lettek félrevezetve.

Az újszülött istenítése szerintem jóvátehetetlen károkat okozott a gyerekvállalás terén. Ha még a szerencsétlen áldozat úgy is megy bele, hogy ez majd jó lesz, akkor hatalmas lesz a pofon, amit a bébike leken az első pár évben.

Az ugyanis egy büntetőgép. Az alvásmegvonás bevett kínzási technika, az érzelmeket meg a hálát csak te látod bele, miközben pszichológusok szerint olyan hat hónapig azt sem tudja, hogy ő külön személy. Vagyis neki te nem vagy külön személy. Ez így elsőre lehet, hogy melengetően hangzik, de próbáld ki élesben, 10 percig. Azzal a tudattal, hogy soha nem lesz vége. Ez a helyzet már így marad.

Próbálj ne pánikolni, és ha mégis, eszedbe ne jusson kimutatni.

Mert én itt most mondhatom, hogy kibaszás - mert gyerektelen vagyok. Mégpedig pont ezért. De te már soha nem mondhatod. Mert ha gyereked van, tényleg görény lennél.

Maradnak a névtelen fórumok.

 

9. Gondolatbűn

 

Egyáltalán: eszedbe ne jusson bákinek beszélni a gondolataidról. Gondolatbűnt követtél el, ha neked ez nem tetszik. Ismert társadalmi fegyver ez, nem szabad alábecsülni.

Mindenről, amit korábban sérelemként éltél volna meg, meg kell tanulnod azt gondolni, hogy ez jó, vagy hogy világrendje, de leginkább azt, hogy ezt te szereted. És hiába érzel leggyakrabban dühöt vagy csalódottságot, netán pánikot vagy hálátlanságot a gyereked miatt, azt kell érezned, hogy ez a szeretet.

De a gyerek már csak olyan, hogy évtizedes távlatban csak a valóságot tanulja el, nem azt, amit mondasz róla. Lehet, hogy szóban elhiszi, hogy ez itten szeretet volt, de nagyon is látja, hogy igazából mindenki szenvedett. Mint egy kis csaló, aki a bűvész kezét nézi, nem a felröppenő galambokat.

És megismétli. Mert nem vigyázol, átdefiniálod, mi a szeretet - és átadod a gyerekednek is, hogy a mártírság = szeretet. Pedig azt pont nem szeretnéd neki. (Vagy ki tudja)

 

10.  A Szent Gyermek és a totális állam

 

A huszadik század során a gyerek észrevétlenül lett ha-kell-ha-nem-jön természeti csapásból és munkára fogható családtagból hatalmas érzelmi és gazdasági befektetést kívánó - és amúgy haszontalan kis uralkodóvá. A gyerek szükségletei nemhogy megelőzik a felnőttekét, de amíg a gyereknek bármilyen igénye van, addig a szülővel nem is illik törődni. Ha magaddal is töltesz időt, mentegetőznöd kell, vagy titkolnod - és akkor már csak a bűntudatot kell megtanulni élvezni.

Soha a büdös életben  nem leszel tökéletes apa vagy anya, mint ahogy semmi másban sem lehetsz tökéletes. Minden gyereket fogja érni frusztráció, és minden gyereknek lesz egy legnagyobb sérelme. Lehet, hogy nem akarja felróni neked, mert nem voltak irreális elvárásai a szüleit illetően. Mert amint elég esze lett hozzá, megértette, hogy a szülei is emberek, nem csak szülők. Még ha apának és anyának is kell hívni őket - hogy el ne felejtsék.

De ezt csak akkor fogják megtudni, ha te is úgy gondolod. És a környezeted ebben nem segít. Igazából a lehetetlent kérem most tőled. 20 évig észben tartani, hogy ember vagy, nem csak nevelőgép. Amikor senki más nem tekint többé emberként rád.

A gyerek piedesztálra állításához persze kellett, hogy a huszadik század totalitárius államai felfedezzék a korai, tömeges indoktrinációban rejlő lehetőségeket. Meg persze azt us, hogy a gyerek a legrövidebb út, hogy beleugass a felnőttek életébe.

A gyerekek puszta létezése hatalmas kincs egy államnak. Nem csak az adófizetők, a katonák és a továbbszaporításra alkalmas nőstények miatt. Pedofilokra hivatkozva gyakorlatilag bármit megtehetnek ellened - és te nem állsz ellent. Támogatni fogod.

stalin child.jpg

 

 

11. A legtöbb gyerek melletti érv szánalmasan önző

 

Tényleg.

Kivéve persze az,ha valaki tényleg, magától szeretne.

Nem csak a hülye génjei miatt, ami nélkül hová is lenne a Föld bolygó, meg nem csak nyugdíj miatt. Pláne nem a kereszténydemokrata nempárt mentális öklendezését benyalva.

Belemennél abba, hogy a gyereked felnőve úgy dönt, hogy nem akar látni többé? Hogy nem fog anyagilag támogatni? Ne aggódj, nem kell válaszolnod. A törvény kötelezi helyetted.

Belemennél, hogy nem jár haza, csak hogy eldicsekedhess a szomszédoknak, hogy hazajár? Hogy nem akarja hallgatni, hogy mit is szeretnél tőle? Nem akarja tűrni a szemforgató mártírkodásodat? Hogy nem szórakoztat az élete szaftos részleteivel - mert a sajátodat annyira unod? Hogy nem mondja azt, hogy szuper szülő voltál (ha már önálló ember nem lehettél)?

Hogy nem az ő dolga, hogy igazolja azt a fiatalkori (nem-)döntésedet, hogy gyereket vállalsz? Hogy ő dönti el, kibe lesz szerelmes, hiába kéne egy fogorvos a családba? Hogy elköltözhet az országból - mert te hiába láttad, hogy nem az igazi itt, maradtál, mert jött a gyerek.

Elfogadod, hogy a teljesítménye a sajátja?

És ha most érzed is, hogy a gyerekvállalás egy durva komprmisszum volt és tévedés, és ha lehetne, visszacsinálnád - húsz év múlva miért nyomasztod mégis a gyereked hogy legyen ő is katona?

Mert ha nem lenne, azt jelentené, hogy te is megúszhattad volna.

 

Figyelmeztetés

 

Gyerekmentes csoportok elég idegesítőek. Nem ajánlanám.

A posztolók között eddig nagyjából az alábbi altípusokat tudtam felfedezni:

 1. Önigazolásért csatlakozik
 2. Pláne, aki 18 éves - hogy aztán az idősebb gyerekmentesek elkezdjenek ugatni, hogy "nem tudhatod ilyen fiatalon"... (Komoly)
 3. Annyit basztatták ezért, hogy társaságot keres (ez legitim reakció, a másik oldalon is)
 4. Aki utálja a gyerekeseket - és valamiért mással nem is tud foglalkozni.
 5. Aki ha meglát egy gyerekfotót, dührohamot kap.
 6. Aki a kutyáit és macskáit mutogatja, mert minden más fórumon babafotók mennek.

Én a magam részéről ezzel a cikkel végeztem velük. Olyan ez, mint a biciklizés. Ha nincs kedved, nem kell magyarázni.

(Igen, ez egy magas labda volt. De buta trollnak is jár a mócsing.)

 

NB: Mindenki vállaljon gyereket, aki akar. Aki meg nem akar, az ne. Egyik csoport léte sem fenyegeti a másikat, nem kéne úgy tenni, mintha mások gyerekvállalási döntése engem fenyegetne.

És senkit ne dumáljatok bele semmibe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

791 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr526706439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huracan1 2014.09.27. 20:24:24

@Cocu: Alig 5 éves a gyereked, és porolod kezeidet, letudtad az áldozathozást, függést és társait. Remélem, ezt viccnek szántad. :)) Valahol megértelek, amikor nekem volt 5 éves a legnagyobb, én is azt hittem, hogy innen már csak könnyebb lesz, hiszen egyre önállóbb, függetlenebb lesz, de elkeserítelek: itt kezdődik a neheze. Az, hogy az életed a terhességhez, szüléshez és az első pár életévhez képest könnyebb lett, még messze nem jelenti azt, hogy olyan lett, mint a gyerekek születése előtt. Nagyjából 20 év múlva válhatsz hasonlóvá, mint egy gyermektelen huszonéves, csak épp 20 évvel idősebb leszel.

Nem vitatom a gyereknevelés, szülővé válás örömeit, de szeretek a realitás talaján maradni. Ha a gyerek összehányja a lakást, majd pár nap múlva hálásan nevetgél, statisztikailag lehetek akár nullán is: egy mínusz, egy plusz. De nem vagyok a nullán: elvett valamit, és adott valami egészen mást. Ha pedig valakinek nem éri meg az egész cirkusz, mert valami olyat vesz el tőle egy gyerek, amit nem lehet pótolni, azt abszolút megértem. Sőt, azt sem ítélem el, aki "későn" döbben rá, hogy nem ilyen lovat akart. Sőt, aki a rádöbbenés ellenére vállalja a döntése következményét, az előtt a kalapomat is megemelem.

egysmás 2014.09.27. 20:29:38

@polyvinyl: Tizenhat évesen én sem voltam már szűz, meg az osztálytársaim java sem.

Részeg is voltam már annyi idősen.
Meg cigiztem.

És ennek lassan nagyonsok éve.

Miért tartod elképzelhetetlennek, miért nem tudsz mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy abban a korban, amelyikben száz éve férjhez adták a lányokat, ma is hupákolnak?
A szülő tudtával, vagy anélkül.

egysmás 2014.09.27. 20:31:50

@huracan1: Az élet akkor kezdődik, amikor elköltöztek a gyerekek, és megdöglött a kutya.

huracan1 2014.09.27. 20:34:51

@egysmás: Úgy látom, pontosan tudod, miről beszélek. :))) A baj csak az, hogy addigra vén csotrogány leszek. :D

egysmás 2014.09.27. 20:40:38

@huracan1: Ezért nem szabad várni a gyerekvállalással.

Ha időben nekiáll az ember, még nem tolókocsis akkor, amikor már moshatja a kezeit.

Ezen szoktam röhögni!
Azt mondja, 35 éves korában ráér.
Egy 25 éves projektre???
Hatvan éves lesz, mire befejezi a gyerek az egyetemet, és kidühöngi magát!
Hetven lesz, mire megszületik az unoka.
Hetvenöt, mire fagyizni viheti.
Tolókocsival.
Strandra már nem, meg kirándulni sem, meg sehova sem igazából, mert trotty lesz és nem tud menni. :(

Cocu 2014.09.27. 21:28:07

@huracan1: Még egyszer leírom, kérlek, lassan olvasd! A posztban szereplő gyerekellenes indokokra írtam, h letudhatók pár év alatt, és erre írtam a saját példámat. (Pl. sosem kell már velük terhesnek lennem vagy megszülnöm őket, és már újra dolgozom, és egyéb (párkapcsolati, baráti társaság tagja) szerepekben is létezem, nem csak egy szterep létezik. Az újszülött és csecsemőkor ellen érvel a poszt, amik szerintem sem az anya jó közérzetéről szólnak.

Nem gondolom, h innentől könnyű lesz, bár magamat ismerve mégiscsak könnyebb. Nem vagyok az a kiszolgáló típus, sokkal jobban szeretem a gyerekezésnek az ellátáson túli részeit.

huracan1 2014.09.27. 22:00:08

@Cocu: Lassan, pontosan elolvastam, amit írtál. De idézem, hátha nem emlékszel:

"4,5 év áldozat két gyerekért"

Nem én írtam, hanem te. Ez viszont csúnya csúsztatás, hacsak nem hozol soha többé áldozatot a 3 éves gyerekedért (sem). Ez utóbbi még viccnek is rossz.

huracan1 2014.09.27. 22:09:46

@egysmás: Kicsit félreérthető voltam, a vén csotrogány magamhoz képest az: 45 éves korom körül már én is mosom kezeimet, de a 20-hoz viszonyítva elég nagy a különbség. :) Arról nem is beszélve, hogy menthetetlenül lecsúsztam dolgokról, de ezt most inkább nem részletezem, bár témába vágó lenne... Egyébként egyetértek, minél hamarabb, annál jobb gyereket vállalni. 20-25 éves kor körül a legideálisabb. Szerintem. :)

antisystem 2014.09.27. 23:57:18

@huracan1: "gyébként egyetértek, minél hamarabb, annál jobb gyereket vállalni. 20-25 éves kor körül a legideálisabb. Szerintem. :)" - bizonyos szempontból igen, más szempontokból meg nem... pl. hogy akkor általában nem biztosítottak hozzá a minimális anyagiak se, másfelől, hogy ebbena korban a párok problémamegoldó képessége, hát, a nullához szokott konvergálni, ha bejön egy ekkora változás az életben...

keresztyén szellemiségű strihkurva (törölt) 2014.09.28. 02:02:56

@antisystem: "hatékonynak lehet, hogy hatékonyabb, de gondolj bele, hogyan tiltogassa azt az emberfia a mondjuk 16 éves lányának a tekintély piedesztáljáról" - a szülői szerep az még mindig nem a tekintélyelvűséggel egyenlő... ezt mindig el kell mondanom, az a baj

"mos őszintén, szerinted mit tud csinálni valaki, aki mondjuk 45-50-55 évesen szembesül azzal, hogy az életében valamit visszacsinálhatatlanul elrontott? - ha nem azt, hogy egyfelől tehetetlenül dühöng, másfelől megpróbál legalább megóvni másokat is, hogy hasonlóan járjanak, mint ő???" - igen, én értem, hogy ő elbaszottnak érzi az életét, ez nem teszi igazolhatóvá a fröcsögést, azt, hogy mindenért másokat hibáztat
az egyén életéért, pláne a családjáért elsősorban maga felel
az államot (ami mellesleg neki pénzt ad a munkájáért, de ő gyűlöli, de akkor miért is nem vállalkozik, lesz a maga ura?), a társadalmat hibáztatni mindenért... picit hárító, felelőtlen hozzáállás
én is tudom, hogy túl sok a belepofázás az emberek családi dolgaiba, de azért ha valaki mindenkiben látja a hibát, csak saját magában nem, az picit gyanús, cseppet sem lesz hiteles, pont másokat nem fog megóvni a saját hibáinak megismétlésétől, mert nem reális a helyzetértékelése, a saját szerepét a saját élete alakításában elbagatellizálja, így másoknak se tud tanácsot adni
ez így csak panaszkodás

2014.09.28. 07:17:47

Hát én kurvára irigylem azokat, akiknek legalább 3 gyerekük van .Ha újra kezdhetném , meg sem állnék 3 gyerekig és pont leszarnám a pénzt és az egész világ összes marhaságát és nem érdekelne semmi más, csak a gyerekek.
Bár még szülhetnék elvileg simán.DD

2014.09.28. 07:19:11

@antisystem: Azok a kurva anyagiak soha de soha nem biztosítottak eléggé a gyerekvállaláshoz, csak szólok!
Tehát arra várni hogy majd ha több pénzed lesz, hülyeség a köbön.
Soha nem lesz elég a pénz.Sem akkor ha van gyerek, sem akkor ha nincs.:)

sweeney todd 2014.09.28. 07:41:09

@polyvinyl: több tudás? hát ez vicc! a legtöbben szinte gyerekfejjel hoznak össze egy gyereket, max a gyerek 10 éves koráig tudnak többet a világról. anyám első pasija pl az apám volt. már 20 évesen többet tudtam a párkapcsolatokról, mint ő, mivel többe bonyolódtam bele.

a szülő nem mester, max terelgető.

sweeney todd 2014.09.28. 07:43:31

@polyvinyl: "Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy egy 16 éves, félérett kislánynak már "barátja" van. Azzal meg pláne, hogy már szex is van.

Te, mint férfi tényleg helyesnek tartod, hogy a kislányodat egy pattanásos kamasz (vagy akár egy idősebb férfi) használja? "

ez a múlt században volt így, ma már a 16 évesek szoktak párkapcsolatot kialakítani egymással.

ez meg durva csúsztatás, honnan veszed, hogy használja? miért nem azt feltételezed, hogy szerelmesek egymásba?

gondolom nincs 16 éves lányod.

sweeney todd 2014.09.28. 07:48:47

@Diorella Queen: "Tehát arra várni hogy majd ha több pénzed lesz, hülyeség a köbön.
Soha nem lesz elég a pénz.Sem akkor ha van gyerek, sem akkor ha nincs.:)"

ez ok, de ő a 20 éves korra írta. a 20 évesek pedig még épp tanulnak, anyunál laknak, vagy koleszban, kilóg a seggük a gatyájukból, hova szüljenek?

Cocu 2014.09.28. 09:53:15

@huracan1: Szövegkörnyezet és értő olvasás...!
Többször leírtam, h a posztra, annak szövegére reagáltam.

Utolsó próbálkozásom, más megközelítésből: 4,5 évet feláldoztam nagyjából teljesen a gyerekekért, ma pedig már nekem is van életem. Áldozatokat hozok értük ezután is, de már újra van saját életem, munkám, szórakozásom is. Áldozatokat pedig hozunk mindenért: a kecóért (rettenet pénz és munka egy tényleg szerethető lakhely), a hobbinkért (bármi is legyen az, pénzt ésvagy időt igényel), a munkánkért (akkor is csinálnod kell, amikor nincs kedved), az egészségünkért, megjelenésünkért (szintén pénz, idő és lemondás), a párkapcsolatunkért és egyéb kapcsolatainkért, _mindenért_.

Az élet minden területe igényel áldozatokat az embertől, a gyerekért feláldozni magad pedig csak az első időszakban kell (akkor is csak a nőknek - hagyjuk a kivételeket), aztán a továbbiakban elhagyhatod a "fel" igekötőt.

antisystem 2014.09.28. 11:22:33

@sweeney todd: Igen, erre a "használja" szóra én is furcsán néztem, csak már nem reagáltam külön rá... mert hát emlékezetem szerint a szex célja a kölcsönös(!) örömszerzés... ez kb olyan, mint a "szülök NEKI gyereket" egy nő részéről... ezzel sem tudok mit kezdeni, hacsak nem a béranyaság a téma...

antisystem 2014.09.28. 11:27:51

@Diorella Queen: persze, odáig tökéletesen egyetértenék ezzel, hogy AKI gyereket akar, ott tök felesleges a milliókra várni, a gyerek boldogsága nem a százezres holmik birtoklásán fog múlni - ez evidencia.
De vannak minimális feltételek, mondjuk az, hogy az adott gyermeket vállaló párnak legyen hol laknia, és legyen meg az alapvető létbiztonsága, tehát önmagukat biztonsággal el tudják tartani, legyen aránylag stabil munkájuk-jövedelmük.
Na, ez a mai 20-25 éves generációt nem igen jellemzi.
Enélkül hogy akarsz gyereket vállalni?

huracan1 2014.09.28. 15:35:25

@Cocu: Már az előző hozzászólásod után szólni akartam, hogy a cinizmus és a lekezelő stílus nem helyettesíti az érveket. Reméltem, hogy észreveszed magad, de nem így történt, ezért most megkérlek, hogy a kioktató stílust mellőzd. Nem lesz igazad tőle.

A gyerektelen életedet nem 4,5 évre áldoztad fel, hanem legalább 20 évre. A cikkben említett pontok egyikét sem lehet letudni 4,5 év alatt, kivéve a szülést/terhességet. Te teljesen másról beszélsz: bizonygatod, hogy saját életet élhetsz gyerek mellett is, ami viszont nem egyenlő azzal, hogy teljes gyerektelen életet élsz. Egy három éves gyerek mellett sok mindent lehet, de nem teljes életet élni. Összehozod az anyaszerepet a sok másikkal, ehhez gratulálok, de kötve hiszem, hogy ha a karriered és a gyereked között kell választanod, az előbbit választod. Hogy csak egyetlen példát említsek a sok tucat közül. Ez tehát nem az az élet, amit gyerek nélkül élnél, és csak remélni merem, hogy ha már gyereket raktál e világra, legalább 20 évig nem úgy éled az életed 3 év után, ahogyan gyerek nélkül tennéd.

huracan1 2014.09.28. 15:38:27

@huracan1: nem úgy éled az életed legalább 20 évig, mint gyerek nélkül tennéd.

(Elnézést, megviccel néha a telefon apró kijelzője.)

huracan1 2014.09.28. 15:43:23

@antisystem: ideális esetet írtam, az életképtelen vagy hajléktalan egyedeket nem sorolnám az ideális csoporthoz. :))

antisystem 2014.09.28. 19:19:04

@huracan1: Én is a mai magyar ÁTLAGról ejtettem szót:)
Egyébként nézőpont kérdése, nálam az a nő, aki aszerint választ párt, hogy az illető mennyire tud "ideális körülményeket" biztosítani - nos az eleve leírta magát:)))

Cocu 2014.09.28. 20:17:16

@huracan1: Te igényelted a szájbarágást, te forgattad ki az eredetileg írtakat. Írtam egy rakás érvet előzőleg, csak értetlenkedtél. A szájbarágás meg automatikusan lecinikusozható. Ügyes, jól, nem jöhetnék ki belőle!

"A cikkben említett pontok egyikét sem lehet letudni 4,5 év alatt, kivéve a szülést/terhességet."

??? A többi is arról szól, h a gyerek az első (nem az, hanem egyenlő), szerepben vagy, stressz stb. _NEM_a válaszom mindre.

Az életem, tényleg nem az, mintha nem lennének, hanem jobb.
Hozok áldozatot, írtam még azt is, h új pályát választottam, szabadabb időbeosztásút (h a karrier vonalra reagáljak). Amúgy a régi munkámat is újra kellett volna építeni, bizonyos gazdasági válság miatt... Most újat építek, míg kisebbek a gyerekek, elmegyek éhbérért (ja még egyszer: kell apa is a projekthez) megokosodni, aztán mire a gyerekek mellett fog menni újra a teljes erőbedobás, addigra tudok önállósodni ebben a melóban. Nem kell választani.
Nekem ez a 3. pálya lesz. Szeretek tanulni, és nem szeretek beszűkülni.
Meló és gyerrek mellett is tanulok általában.
Kezdek arra jutni, h az nem szeretne gyereket, aki lusta. Jáj, fárasztó, jáj, csomó gond, jajj-jajj-jajj.
Jajj. Én meg akkor se állnék a szalag mellé, akkor se mennék naplopó munkába, állami alkalmazásba, ha több pénzt érne. Gyerek nélkül élni is uncsi.
Még egyszer felteszem a kérdést, h mit kap a gyerekmentes az élettől, amit én nem? H mit nem, azt tudom. És az nagyon nem kevés. :) <3 :P

huracan1 2014.09.28. 22:19:37

@Cocu: a kérdés továbbra sem az, hogy élvezed-e az életed gyerekkel, hanem hogy letudod-e a gyerek 3 éves korában a posztban leírtakat. A válasz erre nem. Akkor sem, ha bizonygatod. :) Bíron, hogy egy 5 meg egy 3 éves gyerekkel osztod az észt, hogy te aztán letudtad a magadét. Mókás. :))) Nem szeretnék a 3 éves gyereked lenni, annyi szent.

antisystem 2014.09.28. 22:24:51

@Cocu: ahogy olvasom, egyet kellene itt elfogadnod neked is, azt, hogy az emberek KÜLÖNBÖZŐEK. Mások az álmaik, a vágyaik, a prioritásaik az értékrendjeik, más okoz nekik örömet és más nem okoz, mást tartanak fontosnak, és mást kevéssé fontosnak, kevéssé lényegesnek. Például szereti a hivatását, és nem áldozná be aka "Nekem ez a 3. pálya lesz", vagy éppen nem szeretne senkitől se függeni, vagy senki más nyakába felelősségeket pakolni aka "ja még egyszer: kell apa is a projekthez"
Vagy akármi...

sweeney todd 2014.09.29. 11:39:23

@Cocu: "Kezdek arra jutni, h az nem szeretne gyereket, aki lusta. Jáj, fárasztó, jáj, csomó gond, jajj-jajj-jajj.
Jajj. Én meg akkor se állnék a szalag mellé, akkor se mennék naplopó munkába, állami alkalmazásba, ha több pénzt érne. Gyerek nélkül élni is uncsi.
Még egyszer felteszem a kérdést, h mit kap a gyerekmentes az élettől, amit én nem? H mit nem, azt tudom. És az nagyon nem kevés. :) <3 :P"

oh, my god! az megvan, hogy nem mindenki egyforma és nem mindenkit tesz boldoggá ugyan az a dolog? képzeld, én élek-halok a kutyákért, mégsem írom le azt a baromságot, mint te, hogy aki nem tart kutyát, az lusta. járok bungee jumpingolni. te miért nem jársz, lusta vagy? hogy lehet teljes az életed úgy, hogy nem ugrálsz le hidakról? mit kapsz az élettől úgy, hogy még csak nem is lógsz a kötél végén?

sweeney todd 2014.09.29. 11:48:00

@Cocu: "Még egyszer felteszem a kérdést, h mit kap a gyerekmentes az élettől, amit én nem?"

ööö, nem az élettől kapok dolgokat, az nem úgy működik, hogy ülök otthon karba tett kézzel és sakkozom, hogy ma vajon mit kapok az élettől? micsoda nők lapjás baromság ez?

honnan tudjam, hogy neked mi érték és mi nem? mi az, hogy mit kapok? eleve én nem várok a sült galambra, ami fontos, amit szeretnék, amire vágyom, azt megteremtem magamnak, nem az "élettől" várom el.

mit kap egy nem gyerekes, amit, te nem? ez már megint egy totál hibás, infantilis kérdés felvetés, ami azt feltételezi, hogy egy gyerektelennek üres, tartalmatlan élet jut. és ha ő úgy elégedett, ahogy van? lehet, hogy olyan belső értékei vannak alapból, amik neked akkor sem, mikor még nem szültél. vagy kielégíti ezer más dolog. miért olyan elképzelhetetlen, hogy más máshogy boldog?

aranea 2014.09.29. 15:40:43

sweeney todd: egyetértek minden szavaddal

aranea 2014.09.29. 15:50:45

polyvinyl 2014.09.27. 18:38:08
"Te, mint férfi tényleg helyesnek tartod, hogy a kislányodat egy pattanásos kamasz (vagy akár egy idősebb férfi) használja?"
A magam részéről 14 éves korom óta élek nemi életet, a férjem 12 (!) éves kora óta (mielőtt valaki belekérdezne: kifejezetten prűd, és nem kisebbségi családból származunk). Párom fia is 15 éves kortól szerzi a gyakorlati tapasztalatot.
És igen, egyetértünk a korai kezdéssel, pont a saját életünkből okulva.
S ha kölcsönösségen alapul, a nagyobb korkülönbség kifejezetten előnyös a gyakorlati tapasztalatszerzés miatt
(más kérdés, hogy ezzel nyilván óvatosan kell bánni).

sweeney todd 2014.09.29. 16:49:39

@Cocu: ja és hogy lusta lennék és kényelmes? nem hiszem! neveltem fel egy hónapos kidobott kutya bébit úgy, hogy 2 hétig rám volt kötve és 4 óránként cumiztattam. voltam önkéntes szilveszterkor kutya mentésben... bárki számíthat rám, aki fontos nekem. egyszerűen van, aki nem vágyik gyerekre. attól még nem kell minősítgetni, attól még nem lusta, egoista, önző, csak neki más a fontos, lehet, hogy az élete egy csomó területén szerető lélek. nem egyformán vagyunk bekötve. csak engem ez nem zavar, szerinted meg gáz.

sweeney todd 2014.09.29. 16:52:11

@aranea: ugyan én nem szexeltem 15 évesen, de a 16 manapság szerintem sem kirívó, csak vigyázzni kell, hogy ne válasszon szarul az a gyerek, ne bonyolódjon valami egy oldalú kapcsolatba.

2014.09.29. 17:30:49

Nem kell félni a gyerekvállalástól.Sokan azért nem vállalnak, mert félnek az ismeretlen érzéstől hogy szülők lesznek, pedig az annyira természetes hogy az embernek van egy gyereke, mint ha mindig is lett volna.Semmi okotok a félelemre és az anyagiak úgy is valahogy mindig úgy alakulnak, hogy végül senkinek nem kell éhen halnia.Még Afrikában sem halnak éhen a kőccök, nem hogy itt az EU--ban.

sweeney todd 2014.09.29. 18:16:23

@Diorella Queen: még Afrikában sem halnak éhen a gyerekek? :o nocsak, ez egészen új infó! azért ezt a sületlenséget ne terjeszd! és aki nem fél, csak nem AKAR gyereket, azzal mi van? miért kell megideologizálni, hogy félelem, lustaság, önzés... van, aki pusztán nem vágyik szülőnek lenni, mert más dolog érdekli. nehéz lehet megérteni, hogy van akinek nem ez az élete értelme, azért csak próbáljátok meg!

sweeney todd 2014.09.29. 18:24:40

@Diorella Queen: persze, tök jól el tud tartani két koleszes egyetemista egy csecsemőt, meg magukat. éhen persze lehet, hogy nem hal, csak fűtésre és cipőre nem lesz pénzük. vagy két minimálbéres, svájci lakás hiteles irodai dolgozó. ezeket az okosságokat egyedül írod, vagy valaki segít?

sweeney todd 2014.09.29. 18:41:01

@Diorella Queen: "Semmi okotok a félelemre és az anyagiak úgy is valahogy mindig úgy alakulnak, hogy végül senkinek nem kell éhen halnia."

hát, lehet, hogy felétek mindig úgy alakulnak, valami meseországban élhetsz, de mifelénk, Magyarországon emberek fagynak meg télen, mert nem tudják befizetni a gázszámlát.

a barátnőm a haját tépni ezt a mondatot látva, mikor a férje szociológusként fél éve nem kap munkát, alkalmi munkából él, ő óvónő és két gyereket nevelnek, jobbára az ő fizetéséből. volt, hogy választania kellett, vagy megveszi a gyereknek az antibiotikumot, vagy befizeti a gáz számlát. albérletben élnek, bármikor ki is tehetik őket, láttunk már ilyet. többször adtam én is nekik ezt-azt, vásároltam be, segítek, ha tudok. és rengetegen élnek így. tudod nem csak éhenhalni lehet! több tízezer forint egy gyerek iskoláztatása. kell neki cipő, meleg kabát, télen hideg van. mire eléri a 18 éves kort minimum 10 milliót alsó hangon ráköltöttél, csak a legszükségesebbekre.

2014.09.29. 20:03:23

@sweeney todd: Ugyan_!Te egy besavanyodott hülye lehetsz ahogy elnézlek!De nem kellene a többi normálisabbat is lehurrognod a baromságaiddal.A kutyád nem fog neked mentőt hívni vénségedre te majom
! Te nem állatbarát vagy hanem maga az állat, aki így áll hozzá az alapvető emberi igényhez, mint az utód!

sweeney todd 2014.09.29. 20:47:32

@Diorella Queen: hát, te nagyon vicces vagy! igen, elfogytak az érvek, ezért személyeskedsz, mert ahhoz értesz, de még azt is szőke nősen "Te nem állatbarát vagy hanem maga az állat, aki így áll hozzá az alapvető emberi igényhez, mint az utód!" ez itt fogalomzavar, te, te, nagyon szőke, az állatoknak pont, hogy van fajfenntartó igényük.

ja, hogy te csak azért szeretnél gyereket, hogy az mentőt hívjon hozzád száz évesen? ez aztán az önzetlenség!

a szomszéd nénivel egyik gyereke sem áll szóba, a másik szomszéd gyerekei külföldön, tuti, hogy ők nem tudnak mentőt hívni. ellenben én kéznél vagyok hozzájuk.

miért nem csináltatsz magadnak akkor 3 gyereket, ahogy fent írtad valami gazdag pasival, te nagyon okos, ha ennyire vágysz rá? ja, mert akkor oda lenne a plázázás és a dolcsevitá?

sweeney todd 2014.09.29. 20:56:51

@Diorella Queen: "De nem kellene a többi normálisabbat is lehurrognod a baromságaiddal."

meséld már el kit, téged, aki annyira barbie vagy, hogy szerinted Afrikában nem halnak éhen?

sőt! a többséggel pont, hogy egyetértünk napok óta.

sweeney todd 2014.09.29. 21:03:40

@Diorella Queen: itt egy cikk arról, hogy szerinted a gyerekek nem halnak éhen sehol a világon. á nem, csupán minden tizedik percben, de én vagyok a majom, meg az állat, nem te az alulinformált észosztó nagyon szőke.

"Does a child die of hunger every 10 seconds?"

www.bbc.com/news/magazine-22935692

aranea 2014.09.29. 21:57:23

@Diorella Queen: Ahogy elnézem, itt Te vagy egy arrogáns majom, aki nem lát tovább az orra hegyénél...
Az már csak hab a tortán, hogy egy képzett segítőkutya a nap 24 órájában gazdája rendelkezésére áll - míg a kölök jó esetben hetente beszél a "tatterrel", aki egyedül húzza a csirkefarhátas cekkert (és a szomszéd is hamarabb veszi észre, ha mentőt kell hívni...) - majd persze az örökségért nem lesz rest megjelenni.

aranea 2014.09.29. 22:00:56

@sweeney todd: a szőke hölgyemény nyugodtan elmehetne egy hajléktalanszállóra, mert nem egy olyan emberrel találkozhat, akik önhibájukon kívül álló okokból lettek földönfutóak, a gyerekeiket meg elvették tőlük (de jó is a nevelőintézet... minden évben van valami sztori a szexuális zaklatásokról, stb.)

sweeney todd 2014.09.30. 06:45:28

@aranea: a szüleim szoros kapcsolatot ápoltak a nagyszüleimmel, akikhez mégis a szomszéd hívott mentőt egy combnyaktörésnél, mert a szüleim fizikailag nem voltak ott.

antisystem 2014.09.30. 08:35:08

@Diorella Queen: a személyeskedés egy vitában mindig biztos indikátora az érvek elfogytának.
Egyébként így van, a kutya nem fog mentőt hívni... ahogy a gyereked se, az anyád se, a testvéred se - ha nincs ott éppen...
Tudod, én anno évekig dolgoztam kórházban, és az alaptapasztaltom az, hogy nem a gyermektelenek szenvedtek attól, hogy soha sem látogatták őket, hanem a "bezzeg három gyereket felneveltem, bezzeg ez a hála", meg a "jajj, dehogy kedves, van 3 gyereken, csak hát messze élnek, vidéken/külföldön és nem tudnak jönni..." - ami ma egyre tipikusabb lesz a fiatalabb generációk elvándorlásával...

huracan1 2014.09.30. 11:13:06

@Diorella Queen: Gyerekek ezrei élnek úgy, hogy a legelemibb szükségleteiket nem elégítik ki. Ehhez még csak Afrikába sem kell menni, ahol egyébként valóban hullanak a gyerekek, mint a legyek. A halálnál sok esetben hatványozottan rosszabb az éhezés, szomjazáz, a gyógyszerek hiánya, a nők megcsonkítása, a szexuális erőszak - hogy csak pár dolgot említsek. A "majd lesz valahogy" hozzáállású szülőtől egyébként a mindenható óvja meg az emberiséget. :(

sweeney todd 2014.09.30. 11:42:34

@huracan1: ja, mennyivel jobb úgy élni, hogy éhen ugyan nem halsz, de Indiában 10 évesen férjhez adnak egy aggastyánhoz, mert különben nem tud életben maradni a család.

2014.09.30. 14:55:43

@sweeney todd: Nekem már van gyerekem, de neked Isten ments, hogy legyen!Mert aki a gyerekeket nem szereti, az a kutyákat sem szereti, tehát te egy ÁL állatbarát vagy maximum, de inkább csak egy sík hülye, aki hinti a szellei fogyatékos igéit!
A magadfajták miatt lesznek a háborúk is!

2014.09.30. 14:56:58

@sweeney todd: Afrikában is csak nagyon elmaradott vándorló beduinok és tányérajkú népség között vannak legfeljebb éhezők te hülye!
Olyan hülye vagy, hogy cirkuszban kellene mutogatni téged!

2014.09.30. 15:01:20

@sweeney todd: meséld már el kit, téged, aki annyira barbie vagy, hogy szerinted Afrikában nem halnak éhen?

Válasz erre;
Annyira ostobák vagytok bazzeg hogy hihetetlen!
Nem, nem halnak éhen Afrikában!
Akkor halnak éhen amikor aszály vagy háború van feléjük, de akkor úgy általában máshol is éhen szoktak halni a világban, gyogyóskám!
Az ebola járvány a bizonyíték arra, hogy NEM halnak éhen mert megesznek minden létező szart!

A természetes szelekció a magadfajta nemnormálisokat szépen kirostálja az emeberiségből!
Szerencsére!
Most pedig ülj le a sarokba és tátott szájjal várjad a kisbolygó becsapódást!
Marha!

sweeney todd 2014.09.30. 16:39:39

@Diorella Queen: itt a link, te nem normális. ja, hogy nem tudsz angolul! a bbc állítja, hogy 10 percenként a világban ÉHEN HAL egy gyerek. nem én, a bbc:

www.bbc.com/news/magazine-22935692

te, nem zavar, hogy mindenki szembe jön? akkor ki a hülye?

aranea 2014.09.30. 16:39:55

"Az összes magát kutyabarátnak kikiáltó seggfej, egytől egyig egy elviselhetetlen zsarnok majom, aki soha nem kellett senkinek!"
Végül is a felmenőim is ilyenek voltak, a férjem is ilyen, no meg a baráti köröm is :D

"És továbbra is azt mondom, hogy aki egy kutyát az ember elé helyez bármilyen okból kifolyólag, annak elmeorvosnál a helye! Továbbá ÁL kutyabarát mint a Kelemen Annácska!"
Azt hiszem, alkotok rád egy új fogalmat: te egyszerűen "fajsoviniszta" vagy. Nem kicsit mondasz ellent saját magadnak, tudod-é szőkeségem? Bár a logikai hiányosságaid ügyében hiába is mennél elmeorvoshoz, a veleszületett képességekkel sajnos nem tud mit kezdeni.

S ha már az elmejavító kisiparosoknál tartunk hallgassuk meg talán egynek a véleményét a gyerek témában: videoklinika.hu/gyerekvallalas_kenyszerbol_nem_lehet/

sweeney todd 2014.09.30. 16:40:12

@Diorella Queen: Kelemen Annácska? hát a képed alapján pont te nézel ki Kelemen Annácskának.

sweeney todd 2014.09.30. 16:42:20

@Diorella Queen: ő, a bbc-től kezdve mindenki hülye, csak te vagy okos. oké, szőke lányszó, akkor csöndbe is maradhatnál.

aranea 2014.09.30. 16:45:11

@sweeney todd: Azt hiszem, nagy x@rban lenne a szőke "trollci", ha IQ-szinthez kötnék a gyerekvállalást :P

sweeney todd 2014.09.30. 16:48:51

@aranea: máshol azt írta, dolgozni utál, így pláne hogy csak a minél több gyerek futószalagon történő legyártása az opció számára.

aranea 2014.09.30. 17:45:28

én is utálok dolgozni, csak az én hobbimat és otthonmaradásomat nem támogatja az állam... így robotolok, az adómból és járulékaimból pedig fizetik az ilyen nagyeszű pampogó és utódai életét évekig, no meg az oktatást, orvosi ellátást stb. Ha jól számítom, ő 6 évig nem hogy nem tesz be a közösbe - hanem kivesz. Mindezek tetejébe - ahogy a jelenlegi politikai irányvonal jósolja - előbb is megy nyugdíjba, és még többet is fog kapni.
(mielőtt félreértés esne: NEM az ezekhez való jogát vitatom a gyereket vállalóknak, hanem az ilyen "szeőke" agyhablatyok nyitogatják a bicskát a zsebemben)

huracan1 2014.09.30. 19:12:33

@Diorella Queen: Meginogni látszik az emberiségbe vetett hitem. Mindig is attól rettegtem, hogy az egyik gyerekem valamiért visszamarad a fejlődésben és hozzád hasonlóan rajta fognak röhögni, nem pedig vele. Isteni szerencse folytán ez az időszak náluk olyan 3 éves korukban véget ért. :D

huracan1 2014.09.30. 19:16:12

@sweeney todd: Avagy 7 évesen már az egész rokonság végigment rajtad, függetlenül attól, hogy fiú vagy vagy lány... :(

sweeney todd 2014.09.30. 20:28:09

@huracan1: ja, tiszta móka és kacagás, szegény gyerekként élni a világ különböző pontjain, csak mert a szüleid szerint majd lesz valahogy.

Skagerrak 2014.10.01. 00:06:29

@Muscari: te valami szolgalelkű igénytelen buta liba lehetsz akinek elég ha egész életében mások seggét nyalhatja - más életébe azért ne pofázz bele

Skagerrak 2014.10.01. 00:15:18

Ignoráld a buta picsákat akik bele akarnak ugatni az életedbe. A többségük irigy, baszatlan picsa akik már a gyerekszülés óta nem éltek nemi életet, ezért kurvára frusztráltak. :)

annamanna 2014.11.07. 18:59:31

@Szakura: hoppá.... ritkán fordul elő velem, hogy valamibe ennyire beletrafáljak, mint amit neked írtam a másik blogon (kíváncsi voltam, miért nem válaszolsz rá, hát pont arra nem számítottam, mint amit ide írtál).
Persze ennek fényében még kevésbé értem, hogy agitálhatsz amellett, hogy ez micsoda lehetőség, amikor te magad is a részese vagy....
Vagy ez neked valóban kiteljesedés, életcél? Mert akkor sok sikert hozzá.

De nehogy már a diplomás nőknek (pl. tanároknak) az legyen a VALÓS ÉRTÉKE, hogy 90 éves angol vagy olasz nyanyák szaros valagát moshatják, csak azért, mert a saját hazájukban egyáltalán nincs szükség a tudásukra.

Igazán kíváncsi lennék arra, hogy te mégis mit gondolsz arról, ha több millió (!!! -- Bottoni szerint csak Olaszországban több millió bevándorló nőre van szükség!!!) szóval több millió szingli csajszi, elvált nő megy el olasz és angol öregasszonyok mellé személyzetnek, akkor
1. ki fog gondoskodni a saját nagyszüleikről, szüleikről?
2. kivel alakítanak ki párkapcsolatot?
3. ki védi meg őket a szexuális visszaélésektől?
4. kinek és minek szülnek gyereket?
5. milyen hatással van ez az angol/olasz stb nők párkapcsolati esélyeire? És a kelet-európai férfiakéra? És a kelet-európai nőkére? Milyen minőségű, elmélyültségű, intimitási fokú kapcsolatok juthatnak így bárkinek is?

Ezt te helyesnek tartod? Hajrá?
Marhára kíváncsi vagyok rá, van-e párkapcsolatod, hogy ismerkedtetek össze, tervezel-e gyereket, és ha igen, miért nem?

annamanna 2014.11.07. 20:39:07

@Quadrille Lobster: ez neked való hír: rtl.hu/rtlklub/hirek/beteg-gyerekei-miatt-nem-akar-bortonbe-menni

A felsorolásodat kiegészítheted azzal a ponttal, hogy ha a gyerek sérülten születik, a pasi 99%, hogy lelép, a nő egyedül marad vele.
Egyébként is szinte tuti nyomor vár arra, aki gyereket szül, de így maga a pokol... :(

Békési Szilva 2015.01.10. 01:15:30

Felforgatás
"Ezt a kifejezést az ötvenes évektől használta a szovjet titkosszolgálat, a KGB-nél később külön részleg foglalkozott az aktív intézkedéssel. Azokat a titkosszolgálati műveleteket értik ezalatt a titkosszolgák, amikor a cél egy külföldi ország befolyásolása az aktív intézkedéseket folytató állam érdekében. A módszerek sokszínűek, de abban megegyeznek, hogy teljesen eltérnek attól, amit a laikusok általában gondolnak a kémkedésről. A módszerek közé tartozik például, hogy egy befolyásoló ügynök a kiszemelt országban olyan szervezeteket alapít, pénzzel vagy egyéb módon támogat, amellyel befolyásolni tudja a másik ország belügyeit vagy akár külügyeit. De az intézkedés része lehet például az is, ha a titkosszolgálat munkatársa vagy ügynöke akár közvetlenül, akár közvetítők útján újságírókat, véleményformálókat fizet le hasonló célból, vagy dezinformál, bomlaszt, esetleg zsarol vagy lejárat valakit, szélsőséges esetben meggyilkol. "
Egy órás előadás a felforgatásról egy volt KGB ügynöktől. Harminc éves interjú, de mintha csak a mai eseményekről szólna.
www.youtube.com/watch?v=HyFhnnOSAqk
Ha egy társadalmat ráveszünk, hogy ne szaporodjon, akkor egy generáció alatt végeztünk vele.

Békési Szilva 2015.01.10. 06:07:27

Nem tudom miért, de senkinek nem jutott eszébe, hogy a gyereket nem kötelező felnevelni. Vannak árvaházak, vannak gyermektelen szülők (örökbefogadás) van családbafogadás. Van megoldás, csak meg kell keresni. Persze tudom, mártírnak lenni kényelmesebb.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.01.10. 15:02:38

@Békési Szilva:
Könyörgöm, inkább linkeld be, honnan kaphatok finanszírozást.
Folyton csak dumáltok róla, mosmár szeretnék valamit látni is belőle :)))

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.01.10. 15:13:04

@Békési Szilva: (Bocs, az előbbi válaszban elütés volt.)
Szóval az sem tett szívességet a világnak, aki erőltette a szaporodást.
Kevesen látják az elefántot a szobában, de csak az utóbbi száz évben született és él a valaha élt emberek 7%-a. (1900-ig 1 milliárd ember jött össze. 1900-2000-ig további 5.5 milliárd. A 20. században újabb milliárdot már röpke 12-13 év alatt hozunk össze.)
Ha valaha volt esély arra, hogy megismerjük egymást és a nemzeti határok és bizalmatlanság-keltő nemzeti narratívák ellenére megismerjük egymást és kialakítsunk valami (politikai vezetőktől nem függő) társadalmi tőkét, akkor azt ezzel el is vesztettük. A reputációs rendszerek egy csomó kérdésre megoldást nyújthattak volna, a hétmilliárd viszont reménytelen.
A blockchain-alapú alkalmazások próbálnak belépni ebbe a káoszba, hogy talán megelőlegeezett bizalom (és iszonyú drága állami betartatás) nélkül is működhetünk. Nem is tetszik az államoknak (akiket te is alapértelmezettként védsz, valszeg észre sem veszed, vagy büszkén hencegsz is vele).

De a túlnépesedést nem emlegettem a posztban. Úgysem értenék, mert csak a magukfajtával vannak elfoglalva.

_Epikurosz_ 2015.01.14. 17:37:07

@Quadrille Lobster: Mik azok a blockchain-alapú alkalmazások?

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.01.15. 22:12:07

@_Epikurosz_:
A blockchain az a nagy ötlet, amire például a Bitcoin is épül, vagyis hogy minden egyes szereplő őriz egy teljes listát minde tranzakcióról - szemben a mai rendszerrel, ahol állami és nagyon drága magánszereplőket tartunk fenn arra, hogy számontartsák, hogy tranzakciót kötöttünk egymással. Pénz esetében például egy bank kell, annak meg fizetünk. Vagy az állami ingatlannyilvántartás. De ha ott elíródik valami vagy korrupt valaki, ugyanúgy bajban vagy. A blockchain minden tagja őrzi azonban az összes tranzakciót. (Szemben azzal a közkeletű vélekedéssel, hogy láthatatlan a pénzmozgás - épp ellenkezőleg, mindenhol követhető.)

A technológia ma már nem csak a Bitcoinról szól, nagyon nem. A 'trustless economy' egy olyan célkitűzés, ami 1) az állami funkciókat, közjegyzőt, ingatlannyilvántartást, stb. próbálja kiváltani. És 2) nem követeli meg, hogy előzetesen bármilyen bizalom fennálljon közted és a másik fél között. Még annyi sem, hogy ő is magadfajta és véhetőleg olyan erkölcsös és okos mint te. Ismerned sem kell. És másnak sem.

Ha ismered a bizalom szakirodalmát (különösen a közgázban), világos, hogy hatalams dobás lenne, ha ez létrejönne, pláne ha nem a már meglévő, túlárazott állami szereplőkkel párhuzamosan történne a dolog.

Az egyik legújabb kezdeményezés - ami valszeg a kritikus tömeg kialakulását szolgálja - az a feltétel nélküli alapjövedelem blockchain alapú megvalósítása. Gondoltam, h írok róla, de macerás és nincs nagy reward :)

_Epikurosz_ 2015.01.20. 00:31:39

@Quadrille Lobster: Rewardnak csokoládét tudok felajánlani. :)

Ha minden adat megvan mindenkinél, akkor hogyan óvjuk meg az adatainkat attól, hogy egy ismeretlen kihasználja az azokból összegyűjthető tudást? Van erre valami speckó titkosítás? És ha mindenkinél megvan az adatbázis, akkor hogyan kerülnek bele mindenkihez a frissítések? És ha mindezt országnyi méretben csináljuk, akkor a mindenki által tárolt adatok nem emésztenek-e fel több erőforrást, mint az említett hivatalok?

prof_bp 2015.03.13. 16:00:51

Csak annyit, hogy én a magam részéről éppen hogy azt bánom, hogy nem előbb vállaltam gyereket. Pedig tényleg nehéz. És épp ezaz, fiatalon az ember többet bír.

Clawdia 2015.04.29. 04:13:14

Most 32 éves vagyok. Nincs gyerekem. Lehet, hogy tán ezt a posztot fogom suttogni magamban az elkövetkezendő 10 évben (akár két könnycsepp között)?

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.04.29. 16:51:32

@Clawdia:
www.academia.edu/9820246/Regretting_Motherhood_A_Sociopolitical_Analysis

www.theatlantic.com/sexes/archive/2015/04/your-thoughts-on-women-choosing-to-go-childless/391712/?utm_source=SFFB

www.theatlantic.com/entertainment/archive/2015/04/why-women-arent-having-children/390765/

És azt tudtad, h az eredeti "tanulmány", ami alapján a 35-ös bűvös korhatárt emlegetik, 18. századi francia parasztokon készült, a 18. században? És amiért 35 fölött már nem szültek, mert
1) már volt fél tucat gyerekük
2) végre el tudták utasítani vagy kerülni a szexet
3) végre terméketlenné váltak

Lehet, h a világon semmi nem történik 35 éves korban a termékenységgel, vagy ha igen, az nem a kor miatt van. Egyszerű statisztika: utána kevesebb gyerek születik, amit kivetítenek az egyénekre, mint bizonyosságot, h akkor kevesebbet fognak.

Politikailag (és a termékenység-iparnak) nagyon jók a hanyatló-termékenység mémek, és egészen szánalmas, mennyire nem is törődnek vele, hogy elfogulatlanul tájékoztassanak, Mindenki a következtetéséhez keresi az adatokat.

Ugyanilyen nevetséges kalapácshoz a szöget elméletgyártás megy pl. a szoptatás körül, magyarul beleugatás. Bárki dolgába, aki nem képes megvédeni magát és visszaütni. Vagy nem elég befolyásos ahhoz, hogy ne merjenek beszólni neki.

Mindenkinek a saját döntése kellene, hogy legyen és követelem, h lassan a férfiakat is kezdjék el kérdezgetni, miért nem vállalnak több gyereket. Nem egy szülője van annak a szerencsétlennek.

töröltjuzerneírj (törölt) 2015.04.29. 17:04:03

@Quadrille Lobster:

Miért nem vállalsz több gyereket?

töröltjuzerneírj (törölt) 2015.04.29. 18:31:26

@Quadrille Lobster:

:D

Azt hittem, hogy ez mostanra már nyilvánvalóvá vált.

töröltjuzerneírj (törölt) 2015.04.30. 10:32:45

@Quadrille Lobster:

A kötelezettség kölcsönös, így csalódás sem érheti. -> a meghatározó szerep mellett biztosító szerepet is nyújt -> ezáltal állítja helyre a lelkiállapotot.

A nőtlen ember:
- jogosan változtathatja kötődésének tárgyát
- „végtelen átka, mely együtt jár az Anómiával”
(durkheimi anómiás öngyilkosságról jegyzet)

Clawdia 2015.04.30. 13:49:29

@Quadrille Lobster: elég ütős ez a poszt, ahogy a többi, "harmincas-szingli-mingli-család-házastárs-nélkül" témájú posztod is, és számomra most nagyon aktuálisak, mert a válásom óta eléggé újratervezés alatt áll az életem (aminek korábban mindig a családalapítás volt az egyetlen célja).

Eddig mindig az volt bennem, hogy nem_lehet másképp élni, mint családban - és most nagy megkönnyebbülés ráébredni, hogy dehogynem lehet, sőt tulajdonképp sok szempontból könnyebb és kényelmesebb, és jobban is fekszik nekem a szingliléttel járó szabadság és függetlenség, mint az erősen behatárolt lehetőségek, illetve egy hosszú-kizárólagos párkapcsolat fullasztó légköre.

De miközben agyilag kitűnően megindokoltam magamnak, hogy miért nem szeretnék már családot, és hogy milyen rettenetes lemondásokkal jár az, érzelmileg mégis nagyon vágyom rá. Nehéz lenne megmondani, hogy ez ösztönös vagy tanult - az biztos, hogy kiskoromban pozitív példát láttam otthon, Anyukám szeretett anya lenni (legalábbis amíg el nem jött Apukám kapuzárási pánikja, mert akkor minden eléggé szétesett otthon), szerette ezt a szerepet, és én is világéletemben szerettem a gyerekeket, élveztem a társaságukat.

Szóval, a korábbi mániákus családhajhászás helyett most teljesen skizofrén módon állok ehhez az egész kérdéshez :-). Biztos, hogy nem könnyű döntés, biztos, hogy érdemes alaposan végiggondolni azokat az ellenérveket, amiket itt felsorolsz, de az is biztos, hogy nagyon nehéz ezeket mérlegre tenni azzal, amit meg a gyerekeddel való kapcsolat hozzá tud adni az életedhez... egyszerűen más a mértékegység.

Clawdia 2015.04.30. 13:54:42

@Quadrille Lobster: ehhez a "hanyatló termékenység" kérdéshez: az van, hogy ugye számos genetikai betegség, kromoszóma-rendellenesség gyakorisága meredeken növekszik az anya és az apa életkorával. Illetve a terhesség alatti komplikációk előfordulása is nő. Szóval, abszolút nem 18. századi adatok alapján javasolják a korai szülést.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.04.30. 16:49:52

@Clawdia:
Én csak azt mondtam, hogy senki nem is KERESI az érveket vagy az előnyöket a későbbi családalapítás mellett. Azt csak akarják az emberek, arra "csak" igény van. Helyette papolást kapunk, meg feddést meg ugyemegmondtamozást. Ami nem tudományos, hanem politikai/vallási hozzáállás. És nem segít senkinek. Cserébe hatalmas klikkgenerátor és ahogy a fenti poszt és a kommentek is mutatják, emocionálisn túlfűtött téma. Az sem segít a tisztánlátásban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.04.30. 16:52:40

@Clawdia:
És akkor még ott van az, hogy attól, hogy valaki eldönti, mit akar, még nem biztos, hogy megtalálja hozzá a partnert. Sokkal valószínűbb, hogy bárkire ráhaluzza, amit keres, csakhogy végre elkezdhesse vele a családozást.

Hát igen, ezek komoly kérdések, és már az is előrelépés, ha valaki látja, h döntést kell bennük hoznia. Az biztos, hogy egy pozitív otthoni példa komoly érv valami mellett:)

Clawdia 2015.04.30. 18:17:39

@Quadrille Lobster: "Az biztos, hogy egy pozitív otthoni példa komoly érv valami mellett:)"

Hát ja, valszeg ez számít a legtöbbet. Aki otthon azt tanulta meg, hogy ez a családalapítás alapvetően egy jó dolog, az vágyni fog erre, aki meg nem, az nem. Lehet Excel táblázatot szerkeszteni az előnyökkel meg hátrányokkal, pontozni, súlyozni, összeadni, kivonni, de ez marad a nagy kérdés, hogy az ember, az érzelmei szintjén, mit szeretne, mire tud vágyni, mire nem tud vágyni. Meg a párkeresésben is ez a nagy kérdés, sőt, még a karrierben is. Szarrá lehet elemezni a személyiségtípusunkat, hogy milyen pálya fekszik - mégis azt fogod tudni jól csinálni, amit csinálni akarsz, ami motiválni tud. Az Excel táblázatokhoz, és a tudományos módszerhez néha egyszerűen túl bonyolultak vagyunk :-).(Oké, persze a legtöbben a két véglet közé esnek... akarják is azt a gyereket, meg nem is.)

Mindenesetre, tényleg az lenne a jó, ha nem próbálnánk meggyőzni egymást, nem próbálnánk beleokoskodni egymás életébe. Én is tapasztalom, hogy már vadidegenek is azzal jönnek nekem, hogy jaaaj, majd imádkoznak értem, hogy megtaláljam az igazit és nagy családom legyen :-). Ami igencsak tapintatlan, tolakodó hozzáállás a másik emberhez... Felelhetném nekik nyájasan, hogy jaaaj, én meg majd imádhozom az Ördöghöz vagy akiben épp én hiszek, hogy ők meg elváljanak, mert nekem meg a válás jött be nagyon... hogy megsértődnének :-)!

Clawdia 2015.04.30. 18:29:23

@Quadrille Lobster: "És akkor még ott van az, hogy attól, hogy valaki eldönti, mit akar, még nem biztos, hogy megtalálja hozzá a partnert. Sokkal valószínűbb, hogy bárkire ráhaluzza, amit keres, csakhogy végre elkezdhesse vele a családozást."

Hát ja, asszem ez a legrosszabb, mikor nem is partnert keresünk, hanem spermadonort... Egy darabig asszem én is ezt csináltam... amíg szép lassan el nem múlt ez a késztetésem, hogy "nekem mindenképp család kell". Mostanra rájöttem, hogy tulajdonképp fontosabb számomra, hogy olyan partnerrel lehessek, akivel tényleg szeretjük egymást, vágyunk egymásra, akarjuk egymást, mint hogy mielőbb találjak egy megfelelő apát a leendő gyerekeimnek. Ha nem így lenne, akkor akár maradhattam volna az első férjemmel...

Na, jól kihasználom most ezt a posztot az életem kibeszélésére :-D!

Törökátok 2015.05.28. 10:55:05

Igen, ez maga volt a biblia. Thumbs up!

granula (törölt) 2015.08.21. 08:39:58

Nehéz volt, sok lemondással járt a 2 gyerek felnevelése, mellette a házasságunk intim része becsődölt ugyan, de akinek ezt dobta a gép, annak ebből kell merítenie, visszalépés nincs.
Ha végignézek a két fess, jó kiállású
kölykömön, bizony melegség önti el a szívemet annak ellenére, hogy ha újra kezdeném, máske

granula (törölt) 2015.08.21. 08:40:44

@granula: ...másképp csinálnám.

keroll (törölt) 2015.08.29. 10:33:43

Kedves Quadrille Lobster,
vannak többek között a homoszexuálisok meg a heteroszexuálisok,a liberálisok meg a konzervatívak, és még sorolhatnám. És vannak gyermeket nem vállalók meg gyermeket vállalók is. Nem értem a kirohanásod az utóbbiak ellen. Nem a tolerancia, a másság elfogadása lenne itt is a lényeg? Ne nézd a gyerekkel élőket, ha irritálnak. Vagy éljék az életüket ott, ahol téged nem zavarnak?

_Epikurosz_ 2015.09.02. 16:46:09

@keroll: Szüljél még három gyereket! Annyira szeretném! Olyan cukik lennének! Mindenki megdicsérne az utcán, én is!

keroll (törölt) 2015.09.04. 00:03:15

@_Epikurosz_: Nem tudok. Egyet sem.

Nahoten 2015.10.08. 21:31:14

Mindnkinek joga eldünteni, hogy akar-e gyereket vagy sem. Egyéni sorsokba nem lehet beleszólni.

Nagyobb képben nézve, a gyerekvállalás a sorsunk. Elkerülhetetlen sorsunk.
Életünk éppen olyan fontos része mint az evés, mint a levegővétel.
Lehet gyerektelennek lenni, de az nem fenntartható állapot, mert akiknek nincs gyermekük, azok kihalnak. Akiknek van gyermekük, azok tovább élnek bennük.

Nem lehet a gyerekvállalást a szempontok szerinti korlátozásként megélni. Azok a szempontok másodlagosak, lényegtelenek. Az, hogy ezek a szempontok egyáltalán felmerülnek talán azt jelenti, hogy a társadalmi értékítélet félrement, mert olyan dolgokat hasonlít össze, amit nem lehet.

Paraphone 2015.12.16. 22:52:54

Nagy kár, hogy édesanyád idejében még nem volt internet, így nem olvashatott ilyen jól összeszedett cikket a gyerekvállalás ellen.

Gyenge Idegzetű 2015.12.17. 10:19:49

Kedves Bloggoló,

kérlek, NE SZAPORODJ!!

NE VÁLLALJ GYERMEKET!!

Nem kellenek az öngyilkos, élet- és emberellenes génjeid erre a világra.

Kérlek, éld a világodat és minél hamarabb pusztulj bele a stresszbe, mikor magányos estéken félig bebaszva posztolsz Coelho-idézeteket a FB-ra.
(mert a nyugdsíjadat nem akarom, hogy a gyerekeim fizessék)

Köszönöm, hoyg nem szaporodsz :)

bedoboember 2016.01.18. 13:29:20

Ajánlom mindenki figyelmébe a K és R reprodukciós stratégiák közti különbségeket.

Aki hosszú távra tervez az nem fog 20 évesen szülni, hogy majd biztos lesz valahogy. (K vs R)

kbn 2018.05.26. 09:41:38

Ettől még nekem is kedvem támadt szülni, pedig hím ivarszerveim vannak:

index.hu/mindekozben/poszt/2018/05/25/ez_a_video_minden/
süti beállítások módosítása