Lobsterizmus 101

Friss kommentek

 • Gerle Éva: @Gerle Éva: 2021 lett. Olbvastam ezt közben, egy másik fórumalapító-könyvszerző, egy gyerek kitagadtam, néggyel jóban van (?), azokat lobogtatja: w... (2021.03.24. 09:49) Kitagadott szülők
 • kbn: illusztráció: www.youtube.com/watch?v=g5ISf5Gh5i8 (2020.07.11. 16:01) Az fényességes falurúl
 • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
 • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
 • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!

11 ok a gyerekvállalás ellen

2014. 09. 23.

Ha valamire ráírják, hogy valamitől mentes, rendszerint örülünk.

Mert a -mentesség azt sugallja, hogy nélküle jobban járunk. Talán azt is, hogy eddig rutinszerűen rosszul jártunk. Amikor először olvasol egy hirdetésben ecetmentes parfümről, feltételezed, hogy ez jó dolog (különben nem írták volna oda), és hogy más termékekben meg ecet van.

És amikor találkozol a kozmetikussal, aki szintén látta azt a hirdetést és dícséri az ecetmentes parfümöket, akkor már egészen biztos vagy benne, hogy ez tény. Legközelebb a boltban azt fogod keresni.

Ha azt mondják, valaki "gyerektelen", az azt sugallja, hogy hiányos. Hogy a normális az, ha van, és a gyerek egy olyan dolog, aminek a hiánya definiál valakit.

Ez azonban elég egysíkú gondolkodás. Nem csak egyféle boldogság van és nem csak egyféle életút.

Ezért is nevezték át a gyerektelent gyerekmentesre (childfree)

 

Majd mivel a legtöbb troll azzal kezdi, hogy biztos savanyú a szőlő, hozzátették, hogy saját döntésből gyerekmentes (childfree by choice).

Na, és ezt szinte képtelenség lenyelni.

Kicsi korom óta foglalkoztatott, hogy egyes dolgokat miért kínálnak olyan hevesen - ha az nekem amúgy is jó. Ez vonatkozott az életbiztosítástól kezdve a katonaságig mindenre (az életbiztosítást értelemszerűen apámnak kínálták, nem nekem).

És kicsi korom óta mindenki jobban tudta nálam, hogy akarok-e majd gyereket - és ami még furcsább, iszonyú fontosnak tartották, hogy már 7-8-10 évesen meggyőzzenek róla, hogy de akarni fogok. Nem várhattak addig az önigazolással.

Azt hittem, ha 18 leszek, abbhagyják, mert a 18 az felnőtt. Persze 18 jött és ment, és én is rájöttem, hogy nem jelent semmit. Okosabb nem lettem, és a görög kórus sem csitult. Azóta elmúltam 30 és a győzködés sokkal nyíltabbá és erőszakosabbá vált.

Pedig én még nem is hallgatok egy mondatnál többet olyanoktól, akik még nem is ismernek, de már jobban tudják. Mégis, azt az egy mondatot egyesek arra szeretik használni, hogy az életvitelemmel kapcsolatos legmeghatározóbb, legdurvább kérdésben jobban tudják, mi kéne nekem.

Azóta persze sokat olvastam és megismerkedtem például a Stockholm szindróma definíciójával. Ami természetesen azért tetszett, mert azt állította, amit amúgy is sejtettem: hogy ha bebizonyosodik, hogy a túszdrámából lett volna kiút, összeomlana a túsz, aki a túlélés érdekében meggyőzte magát arról, hogy nincs kiút.

Más szóval: szar érzés, ha mások megússzák a katonaságot. Az azt jelentené, hogy én is megúszhattam volna. Ezért tukmálják. Az áldozatokból lesznek a legjobb végrehajtók, ha nem mindjárt elkövetők.

A gyerekmentes mozgalom

 

A gyerekmentesek Magyarországon max egyedül, csendben kushadnak, főleg hogy állami szinten túrkálnak a szaporító szerveink környékén. (Ami ugye nemzeti kincs, és mivel az adófizető-kitermelésben a szűk keresztmetszet a női anatómia, azt kell nyomás alá helyezni, hogy meglegyen a termelési kvóta.)

Érdekes megnézni, arrafelé ki mivel indokolja a gyerek-nem-vállalást - bár szerintem szánalmas, hogy egyáltalán indokolni kell.

Mármint a nőknek. Férfiaktól nem szokták kérdezni a magyarázatot. Egyértelmű, mit nyerhetnek vele, ha nem csinálnak családot.

Így férfiaknak csak félve szuggerálják, hogy majd-megbánoooood... Esetleg azzal cukkolják őket, hogy a férfiak termékenysége hanyatlik, úgyhogy csak egy teherbe ejtett barátnővel bizonyíthatják a férfiasságukat. Amit a hülyébbje meg is tesz - hogy aztán rácsodálkozzon, mekkora marha volt, és hogy dehogy férfi ő, hanem csak egy manipulálható kölyök. (De persze soha nem fog rájönni, hogy egy lassan úszó spermákról szóló cikk ragad meg a kis agyában.) 

Pedig millió más értelmetlen életút létezik, nem a saját hülyeségünk genetikai továbbörökítése az egyetlen.

Na szóval belefutottam pár ilyen fórumba, ahol a magyar inkarnációkkal ellentétben arról is nyíltan lehet beszélni, hogy nem akar valaki gyereket, illetve lehet névtelenül (és cenzúrázatlanul) gyónni azoknak, akik meggondolták magukat csak ugye gyereket nem lehet visszavinni.

Sajnos magasról lehet nagyot esni.

A gyerekkel kapcsolatos bárgyú, gügyögő mítoszok csak kislányok indokrtinálására szolgálnak - mégis megeszik felnőttek is.

És mint minden értelmetlen így-kéne-élni klisé, ez is megnyomorítja azokat, akik megpróbálják a valóságban is megtalálni a képeskönyv-boldogságot. De ahogy a párkapcsolat, úgy a gyerekvállalás sem olyan, mint ahogy filmekben leírják.

A névtelen fórumokon panaszkodó szerencsétlenek "bűnei" jellemzően érthető frusztrációk - de mivel akkora gennyes nagy tabuk a gyereket övező mítoszok, ezért nyíltan nem vállalhatják őket.

Na, innentől kezdve engem érdekel a dolog.

Összeszedtem pár visszatérő érvet - és megnéztem azt is, miket mondanak erről a Anonim Megbánók.

Kihagytam viszont a szokásos hülyeségeket, hogy a gyerek drága meg fárasztó. Ha azt akarod, semmi nem drága és túl fárasztó.

 

1. Megszűnsz létezni

 

Egy szereppé válsz - és soha többé nem tudod levetni. Főleg ha nő vagy.

És mivel a szerep mindig egy másik egyed életében betöltött funkció, elmondhatjuk, hogy egyénből valaki más kiszolgálójává válsz. És az a valaki más az nem csak a gyerek. A társadalomnak is vannak elvárásai egy szülőre nézve. Őket is ki kell elégítened.

Ha a terhesség felkészülés bármire, akkor az az, hogyan válasz láthatatlanná és hogyan kell beérned egy derivatív szerepkörrel. Mostantól mindörökre.

Már az első látható jeleknél elkezded érezni, hogy ez itt valami más, mint amire számítottál. Amikor elmondod a nagy hírt, végre meg kéne könnyebbülnöd, hiszen pont ezt akarták tőled - valahogy mégsem csökken a nyomás.  

Kevesen elég analitikusak ahhoz, hogy szétválasszák a terhesség okozta változást attól, ahogy megváltozik, ahogy rád néznek az emberek. Mindenesetre mindenki igyekszik elnyomni az összes lehetséges ambivalens vagy rossz érzést. Pedig hacsak nem arra vagy kondicionálva kislánykorod óta, hogy anyává kell válnod, akkor lesznek ambivalens érzéseid. 

Ha már ezt is árulásként éled meg a gyerekkel szemben, várd meg, mi jön ezután.

A gyerekedet még nem ismered. Lehet, hogy seggfej lesz, lehet, hogy kurva jófej. Rajtad is múlik.

De azt, hogy az anya-szerep szar, azt előre lehet tudni.

A témában óvatosan őszinteséget próbálgatók keresik a szavakat, hogyan mondhatnák el, hogy a gyerekük jófej, de anyák nem akarnak lenni.

no mum anymore.jpg

A gyereked lehet, hogy cuki, de az anya-szerepet is akarod?

Csak mert soha többé, a büdös életben nem veheted le. És azokat a pillanatokat, amíg valaki nem tudja rólad, elkezded majd élvezni.

És persze ezért is bűntudatod lesz.

 

2. Szerepzavar, mint stresszforrás

 

Valahol már okoskodtam arról, hogy miért olyan elképesztően nyomasztó "életed legdrágább napja". Egy esküvőn egyszerre kéne lenned az összes élet-szerepedben, hiszen ott van a barát a szülő, a rokon, a munkatárs, a házastárs rokona, a rokon házastársa - és neked mindegyikkel külön kapcsolatod volt eddig.

Aztán amikor mind ott van, nem is az a rossz, hogy mindegyikkel máshogy kell kommunikálni, hanem hogy mindegyik látja, ahogyan a másikkal kommunikálsz. Elvileg nincs abban semmi titok, de mégis kínos. Mintha rajtakapnának egy hazugságon. Egy szerepjátékon. Egy végtelenített vasárnap délután az egész, amikor a szüleid folyamatosan gügyögnek neked a barátnőd jelenlétében.

Az apa/anyaszerep és a partnerszerep ráadásul egyformán intenzív és személyes - és egyszerre kéne mind a kettőben lenned.

Otthon. Amikor elvileg relaxálnod kéne, te a legdurvább szerepzavarral, többes funkcióval és legalább két irányba való megfeleléssel töltöd az idődet.

Nem véletlen, hogy a méréses (azaz nem önbevallásos) stressz-teszten az alanyok azon része, amelyik nem egyedül élt, az otthon szenvedte el a legtöbb stresszt. (Önbevallásnál a 'boldognak kellene lennem' elnyomja az 'igazából nem vagyok azt".)

martial unhappiness until age 20.jpg

 TED, 2010. Elég gyengus videó, ha tabudöntögetésről van szó, de ez is mutatja, mennyire tabu a téma. A videóért klikk a képre.

A gyerek nagyon nagy teher egy párkapcston. (Főleg ha azt hitték, ettől majd jobb lesz.) Ha meg azt hitték, hogy ez menti majd meg az unalomtól, még nagyobb a baj.

 

3. A tested sem a tiéd

 

Főleg terhesség alatt.

Hallottál már nőket arról panaszkodni, hogy vadidegenek kiütöttéka kezükből a jégkrémet, vörösbort, szénsavas vizet, hogy megvédjék a magzatot? Vajon ha egy nemterhes egyednek szólnának be így, akkor mi történne?

Függetlenül attól, kinek a táplálkozási dogmája mit állít a szénsavas víz vagy a hegyi kristály hatásáról a magzatra, annyi biztos, hogy ez durva. Amint látszik rajta a terhesség, a nő teste közügy. És ettől bárkit kiverne a víz. Hónapokig úgy járkálni az utcán, hogy mindenkinek ugyanaz jut rólad az eszébe nagyon kellemetlen. És ha ez a testedről szól, még súlyosabb a helyzet.

Következtetés: Hiába van a gyereknek apja és anyja, az a gyerek a társadalomé és majd ők megvédik a magzatot.

Tényleg, kié is az a gyerek? Magadnak csináltad vagy a szüleid kedvéért? Vagy csak egy bepalizott Neo vagy, akit a Mátrix rávett, hogy adj még egy fogaskereket a gépezetnek - és még neveld is te. Rossz belegondolni, de az is vagy. És ha te magad nem egy csecsemőt akartál, aki majd egyszer valamikor gyerek, aztán felnőtt lesz, akkor igen, téged is bepaliztak. Sodródtál az árral és most már nem lehet visszacsinálni. Pedig csak most kezded kapisgálni.

Ha komolyan azt hiszed, hogy a szaporító szerved a sajátod, próbálj meg tőle megválni. Nézd meg, hogy az országban, ahol laksz, engedik-e és milyen adminisztratív akadályokat gördítenek eléd, ha el akarod köttetni magad. Hány lebeszélő-emberrel kell találkoznod, hány hónapig, évig kell visszajárnod, hogy jól végiggondoltad, hány kitermelt utódot írbak elő, mielőtt egyáltalán jelentkezhetsz.

És nem csak állami finanszírozással. Az állam adófizetőt akar és kész. De akkor sem engedik, hogy kizárd az esélyét, ha te fizeted.

 

4. Szülés

 

Erről mindenhol mennek a rémtörténetek, nem is szaporítanám a szót.

Engem az szórakoztat rettenetesen, ahogy a világon semmi de SEMMI nem szól mellette, úgyhogy el kell fogadni, hogy a szülés egy jó dolog, mert csak. A vallás jut róla eszembe. Épp azért  kell szeretni, mert semmi racionális ok nem lenne mellette.

Pedig ha a a negédes szentanyaság-marketinget kikapcsoljuk, biológiailag valami egészen borzalmasat látunk. A maradandó egészségkárosodást, sebeket, inkontinenciát harci sérülésként mitizáló anyák passzív agresszív mártírok - és már előre sajnálom a kölykeiket.

Ha marslakóként szemlélem az emberi szaporodást, akkor a terhesség egy egészen természetellenes dolog, a szülés meg gyakorlatilag a legrosszabb módja a reprodukciónak. Pláne ebben a formájában.

De ha már a vallásnál tartunk, a Biblia szerint (ami nekem nem mérvadó, de a gyerekbuziknak pont igen) a szülés éppenhogy kibaszás az emberekkel a kedves istenkéjüktől. Bünti. És egyben annak a módja, hogy a nőstényt alárendelje a férfinak. És ki ne felejtsem: a bünti azért jár, mert tanulni akartak.

Így tuti el is kerülhető, hogy egy egyed nagyon megokosodjon. Büntesd meg jó fiatalon gyerekneveléssel, amikor még ő maga sem tud semmit, amire megtaníthatná a gyereket, aztán mire kiszabadulna a teher alól, legyen olyan öreg, hogy már ne érje meg. Elfelejtettem mondani, de amikor kimérte rájuk a szaporodás kínját, az isten egyben megfosztotta az embereket a halhatatlanságtól.

Hova rohanjak imádkozni hozzá:)

De ne aggódj, a terhesség nem csak fizikailag vág tönkre. Tényleg ez lesz a legkisebb bajod. Az életedet is megnézheted - főleg ha nem minden pórusoddal ezt akartad előtte.

 

5. Visszafordíthatatlan

 

Tudom, már a házastársadat is úgy választottad, hogy aki végre hajlandó volt igent mondani. De a házasságból még - nagy nehezen - ki lehet lépni. A gyerekből nem.

Igazából semmilyen érv nem elégséges ahhoz, hogy egy ambivalens embert rávegyél a gyerekvállalásra, mert ezt nem lehet csak kipróbálni. Amíg nem akarja valaki magától, addig mindenkinek kussolnia kéne.

Ezért nem elég a majd-megtudod, meg a próbáld ki. Illetve el, ha csak azt akarjuk, hogy más is a mi cipőkbe kerüljön.

Az amerikai abortuszellenesek is csak addig szenvelegnek, amíg kipasszírozzák szerencsétlen nőből a gyereket, utána úgy otthagyják, mint macskát az alommal.

Vagyis bocs, nem. Még utána kiabálnak, hogy ha a gyereknek bármi baja esik, ha nem biztosítasz neki teljes, boldog életet a sajátod árán, akkor a törvény teljes erejével lecsapnak rád. Oszt jónapot.

De ez igaz azokra is, akik beledumálnak a gyerekvállalásba. Anyádra, aki csak csendben forgatja a szemét, hiszen tudod te magadtól, hogy mit akar. Az idegenekre, akik három perccel bemutatkozás után már kifejtik a véleményüket. A barátaidra, akik kicsit azért már kevésnek tartanak, mert még mindig nem mentél utánuk az apaságba. A barátnőidre, akikkel tényleg nem lehet semmi másról beszélni, különösen ha nem csak átmenetileg vagy gyerektelen, hanem horribile dictu, esetleg egyáltalán  nem akarsz gyereket. De még a partneredre is, akivel egyre többet vitáztok a fogamzásgátlásról.

Intő jel, ha már a saját kezedbe kellett venned a dolgot, mert őbenne nem bízol többet. (És ezt hívod kapcsolatnak.)

Bárki, aki gyereket akar kinyerni egy gyerektelenből, mindegy milyen indokkal csinálja, az egy felelőtlen ártány. Akkor is ha istenre, hazára, nyugdíjrendszerre vagy a saját elégedettségére hivatkozik. Akkor is, ha csak társaságot akar a saját magányában.

dont tell pregnant women they will be lonely with the child.jpgPszt... Ne szólj a nőknek, hogy tuti elszigetelődnek.

De ha egyszer beledumáltak, nincs visszaút. Eddig voltak "kedvesek" veled, most már megölnek, hanem vagy kedves a gyerekkel és nem neveled arra, amire ők akarják használni.

Ja, és a követelések nemhogy nem csökkennek - de még nőni is fognak utána. Mondjuk ezt előre láttad volna, ha gondolkodsz.

 

6. Gyerek > Ember

 

Az egy perverzió, ami szerint egy még meg nem született ember fontosabb, mint aki ott áll előtted.

Ha azt hiszed, hogy születés után legalább valamennyi lemegy ebből az össztársadalmi beleugatásból, tévedsz.

A gyereken keresztül minden lépésedről véleményt fognak alkotni. A társadalom véleményétől való aprócska függetlenedés éveinek örökre vége. Sem voltál teljesen szabad, de a különköltözés és a gyerek között volt pár éved. Már amibe nem röttyentett bele a sok rokon, aki követelte a gyereket.

Nem véletlenül követelte. A gyerek révén az életedbe látnak.

Soha ne hagyd, hogy olyanok hozzák meg a döntéseidet, akik nem viselik a következményeit.

 

7. Stockholm-szindróma

 

Örömmel jelenthetem viszont, hogy ha már megvan a gyerek, önfeledt boldogságot fogsz bediktálni minden kérdőíves embernek.

Kivéve persze, ha névtelen a kérdőív. Anonimitásban a gyerekesek 70%-a azt fogja válaszolni, hogy "igen, de..." Vagyis hogy a gyereket szeretem, de ha visszacsinálhatnám, inkább gyerek nélkül szeretnék élni.

Ennek a magyarázata szemtelenül egyszerű. A visszafordíthatatlanság és a mások figyelő tekintetének durva kombinációja.

 A Stockholm-szindróma kialakulásához elengedhetetlen, hogy az áldozat úgy gondolja, a helyzetből nem tud kilépni. És akkor szeretni kezdi a túszejtőjét, azonosul vele érzelmileg és az ő szemével kezdi nézni a világot. A túszejtő érdekeit tartja szem előtt - és végül akkor sem sétál el, ha már megetné. Sőt, menti is a támadóját.

A gyerekből nem lehet kilépni. Az orgazmustól kezdve, ami létrehozta, nincs visszaút. Indokolt hát a Stockholm-szindróma. Elvégre te sem akarod úgy leélni az életed, hogy örökre duzzogsz és sírsz a körülményeid miatt. Nem véletlenül nézzük le azokat, akik a megváltoztathatatlanon busongnak, miközben azt sem próbálják meg, amit még megtehetnének. Ha már megvan a gyerek, tényleg seggfej lennél meg sem próbálni örülni neki.

A gyerek márpedig kínoz. de csakúgy, mint a túszejtők esetében, a legkisebb emberséges gesztus elég ahhoz, hogy meghatódj, és elolvadj. Közéd is lövethetett volna, mégis mosolygott egyet két mellrágás között. Hát nem isteni?

 

8. Magasról lehet nagyot esni

 

De a 70%-os "megbánási rátának" nem csak az az oka, hogy 70%-nak ez tényleg nem való. Hanem az is, hogy annyian lettek félrevezetve.

Az újszülött istenítése szerintem jóvátehetetlen károkat okozott a gyerekvállalás terén. Ha még a szerencsétlen áldozat úgy is megy bele, hogy ez majd jó lesz, akkor hatalmas lesz a pofon, amit a bébike leken az első pár évben.

Az ugyanis egy büntetőgép. Az alvásmegvonás bevett kínzási technika, az érzelmeket meg a hálát csak te látod bele, miközben pszichológusok szerint olyan hat hónapig azt sem tudja, hogy ő külön személy. Vagyis neki te nem vagy külön személy. Ez így elsőre lehet, hogy melengetően hangzik, de próbáld ki élesben, 10 percig. Azzal a tudattal, hogy soha nem lesz vége. Ez a helyzet már így marad.

Próbálj ne pánikolni, és ha mégis, eszedbe ne jusson kimutatni.

Mert én itt most mondhatom, hogy kibaszás - mert gyerektelen vagyok. Mégpedig pont ezért. De te már soha nem mondhatod. Mert ha gyereked van, tényleg görény lennél.

Maradnak a névtelen fórumok.

 

9. Gondolatbűn

 

Egyáltalán: eszedbe ne jusson bákinek beszélni a gondolataidról. Gondolatbűnt követtél el, ha neked ez nem tetszik. Ismert társadalmi fegyver ez, nem szabad alábecsülni.

Mindenről, amit korábban sérelemként éltél volna meg, meg kell tanulnod azt gondolni, hogy ez jó, vagy hogy világrendje, de leginkább azt, hogy ezt te szereted. És hiába érzel leggyakrabban dühöt vagy csalódottságot, netán pánikot vagy hálátlanságot a gyereked miatt, azt kell érezned, hogy ez a szeretet.

De a gyerek már csak olyan, hogy évtizedes távlatban csak a valóságot tanulja el, nem azt, amit mondasz róla. Lehet, hogy szóban elhiszi, hogy ez itten szeretet volt, de nagyon is látja, hogy igazából mindenki szenvedett. Mint egy kis csaló, aki a bűvész kezét nézi, nem a felröppenő galambokat.

És megismétli. Mert nem vigyázol, átdefiniálod, mi a szeretet - és átadod a gyerekednek is, hogy a mártírság = szeretet. Pedig azt pont nem szeretnéd neki. (Vagy ki tudja)

 

10.  A Szent Gyermek és a totális állam

 

A huszadik század során a gyerek észrevétlenül lett ha-kell-ha-nem-jön természeti csapásból és munkára fogható családtagból hatalmas érzelmi és gazdasági befektetést kívánó - és amúgy haszontalan kis uralkodóvá. A gyerek szükségletei nemhogy megelőzik a felnőttekét, de amíg a gyereknek bármilyen igénye van, addig a szülővel nem is illik törődni. Ha magaddal is töltesz időt, mentegetőznöd kell, vagy titkolnod - és akkor már csak a bűntudatot kell megtanulni élvezni.

Soha a büdös életben  nem leszel tökéletes apa vagy anya, mint ahogy semmi másban sem lehetsz tökéletes. Minden gyereket fogja érni frusztráció, és minden gyereknek lesz egy legnagyobb sérelme. Lehet, hogy nem akarja felróni neked, mert nem voltak irreális elvárásai a szüleit illetően. Mert amint elég esze lett hozzá, megértette, hogy a szülei is emberek, nem csak szülők. Még ha apának és anyának is kell hívni őket - hogy el ne felejtsék.

De ezt csak akkor fogják megtudni, ha te is úgy gondolod. És a környezeted ebben nem segít. Igazából a lehetetlent kérem most tőled. 20 évig észben tartani, hogy ember vagy, nem csak nevelőgép. Amikor senki más nem tekint többé emberként rád.

A gyerek piedesztálra állításához persze kellett, hogy a huszadik század totalitárius államai felfedezzék a korai, tömeges indoktrinációban rejlő lehetőségeket. Meg persze azt us, hogy a gyerek a legrövidebb út, hogy beleugass a felnőttek életébe.

A gyerekek puszta létezése hatalmas kincs egy államnak. Nem csak az adófizetők, a katonák és a továbbszaporításra alkalmas nőstények miatt. Pedofilokra hivatkozva gyakorlatilag bármit megtehetnek ellened - és te nem állsz ellent. Támogatni fogod.

stalin child.jpg

 

 

11. A legtöbb gyerek melletti érv szánalmasan önző

 

Tényleg.

Kivéve persze az,ha valaki tényleg, magától szeretne.

Nem csak a hülye génjei miatt, ami nélkül hová is lenne a Föld bolygó, meg nem csak nyugdíj miatt. Pláne nem a kereszténydemokrata nempárt mentális öklendezését benyalva.

Belemennél abba, hogy a gyereked felnőve úgy dönt, hogy nem akar látni többé? Hogy nem fog anyagilag támogatni? Ne aggódj, nem kell válaszolnod. A törvény kötelezi helyetted.

Belemennél, hogy nem jár haza, csak hogy eldicsekedhess a szomszédoknak, hogy hazajár? Hogy nem akarja hallgatni, hogy mit is szeretnél tőle? Nem akarja tűrni a szemforgató mártírkodásodat? Hogy nem szórakoztat az élete szaftos részleteivel - mert a sajátodat annyira unod? Hogy nem mondja azt, hogy szuper szülő voltál (ha már önálló ember nem lehettél)?

Hogy nem az ő dolga, hogy igazolja azt a fiatalkori (nem-)döntésedet, hogy gyereket vállalsz? Hogy ő dönti el, kibe lesz szerelmes, hiába kéne egy fogorvos a családba? Hogy elköltözhet az országból - mert te hiába láttad, hogy nem az igazi itt, maradtál, mert jött a gyerek.

Elfogadod, hogy a teljesítménye a sajátja?

És ha most érzed is, hogy a gyerekvállalás egy durva komprmisszum volt és tévedés, és ha lehetne, visszacsinálnád - húsz év múlva miért nyomasztod mégis a gyereked hogy legyen ő is katona?

Mert ha nem lenne, azt jelentené, hogy te is megúszhattad volna.

 

Figyelmeztetés

 

Gyerekmentes csoportok elég idegesítőek. Nem ajánlanám.

A posztolók között eddig nagyjából az alábbi altípusokat tudtam felfedezni:

 1. Önigazolásért csatlakozik
 2. Pláne, aki 18 éves - hogy aztán az idősebb gyerekmentesek elkezdjenek ugatni, hogy "nem tudhatod ilyen fiatalon"... (Komoly)
 3. Annyit basztatták ezért, hogy társaságot keres (ez legitim reakció, a másik oldalon is)
 4. Aki utálja a gyerekeseket - és valamiért mással nem is tud foglalkozni.
 5. Aki ha meglát egy gyerekfotót, dührohamot kap.
 6. Aki a kutyáit és macskáit mutogatja, mert minden más fórumon babafotók mennek.

Én a magam részéről ezzel a cikkel végeztem velük. Olyan ez, mint a biciklizés. Ha nincs kedved, nem kell magyarázni.

(Igen, ez egy magas labda volt. De buta trollnak is jár a mócsing.)

 

NB: Mindenki vállaljon gyereket, aki akar. Aki meg nem akar, az ne. Egyik csoport léte sem fenyegeti a másikat, nem kéne úgy tenni, mintha mások gyerekvállalási döntése engem fenyegetne.

És senkit ne dumáljatok bele semmibe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

791 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr116706439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2014.09.23. 17:56:39

@maxval a bircaman: Akkor örülj neki, hogy nem szaporodik. Nem értem, mi bajod van vele:)

eminönü (törölt) 2014.09.23. 19:11:52

"A Szent Gyermek és a totális állam" egyenes úton vezet a gyermekvállalási kedv összeomlása felé:)

nem vicc... le lehet ellenőrizni...

eminönü (törölt) 2014.09.23. 19:14:05

@maxval a bircaman:

vagy csak 2 millió értelmetlen de kötelező tiszteletkör után (lásd modern társadalom...) elment a kedve az egésztől

különben is az un. "jóléti" állam állítólag a bölcsőtől a sírig dajkál... vagy vmi hasonló...

aldum · http://aldum.pw 2014.09.23. 19:25:41

Te maxval, amugy hogy van az, hogy barmely blogra benezek, te ott vagy, mint kommentelo? 0-24-ben nyomod a bloghuzast?

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2014.09.23. 19:59:07

@aldum: Nemrég beszélgettem egy cseh kollégával. Valami konferenciát szervezett és azon aggódott, hogy meghívja-e egy volt egyetemi évfolyamtársát. A dilemma oka az volt, hogy ugyan az illető jófej és régebben jó szakember volt, de az egyik párt bérkommentelője lett és ebben a minőségében csupa olyan fundamentalista baromságot terjeszt, aminek ha a felét kifejti a konferencián, abból szörnyű égés lesz.

Valamiért eszembe jutott:)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2014.09.23. 20:00:11

@eminönü: Erről amúgy külön poszt lesz. Belekezdtem, de nagyon elvitte a témát.
Mármint hogy még ennél is jobban :)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2014.09.23. 20:48:29

@Welcome_To_Reality: Max ha Index lesz, Akkor igazi trollbait:)
De ma szar kedvem volt, szal lássuk, hunok hogy reagálnak!

gono 2014.09.23. 21:36:00

Azért ez egy eléggé anyakomplexusos látásmód, amit előadsz.

Egyébként meg igen, az emberek 70 százalékának nem való gyerek. A maradék viszont nem nagyon szokott gyerekmenteseket baszogatni, mert érti és látja a szörnyűséget, ami történik a többséggel.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2014.09.23. 21:49:27

@gono:
És azokat az érveket nem is említettem, amit én sem tartok érvényesnek, pedig rendszeresen előjönnek. Úgy mint anyagi érvek, kiadások, szabadidő, fáradság, kellemetlenségek, beszűkült lehetőségek és az életed feletti kontroll meglazulása. Erre is sokan hivatkoznak, de ezt nem tudom komolyan venni. Ez mind tök nyilvánvaló előre, és ha akartad a gyereket, nem számít.

mrZ (törölt) 2014.09.23. 21:57:14

Az ember élete folytán változik.
Van aki ezt látja/tudja előre. És még az is tudja hogy milyen irányban. Ők akik más hibáiból tanulnak.

Van aki nem tudja, nem is akarja tudni. Mire ők tudáshoz jutnak már késő. Ők akik a saját hibáikból tanulnak.

És vannak a döntésképtelenek akik bármekkora tudással is csak lebénulva totyorognak, és telelelkizik a blogjaikat, és csak mondják mondják mondják. Ők pedig sohasem tanulnak senkitől és semmiből. Na, ennek az utóbbinak biztos nem kellene szaporodniuk.

Josagos 2014.09.23. 22:08:00

A körülmények megfelelő összejátszása esetén, azaz sok pénz, sok szabadidő (napi 2-3 óra munka), értelmes gyerek, egész jó dolgokat lehet kihozni ebből a családos játékból.

Ettől még egy vámpír a fi, de van bőven, ha nem is limit nélkül időm és energiám magamra.
Olyan, mint egy drága és abbahagyhatatlan hobbi. Egy haver, akivel legálisan elmehetek animációs filmekre pl :)

A társadalom és a feleségem erőltetik a másodikat, de azt látom, hogy a másodikkal nem tudnám jobb minőségűnek és szabadabbnak élni az életem, mint a legtöbb gyerektelen, ezért nem lesz testvére.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2014.09.24. 07:57:00

A szülőket szerintem kár hibáztatni. Nem gyereket akartak, amikor a te megszületésedhez vezető cselekménysorozat elkezdődött (már ha tudatos döntés volt ez részükről), hanem unokákat, dédunokákat, ükunokákat. Érthető, hogy csalódást éreznek, ha beleköpsz a levesbe.

Ami a másik oldalt illeti, hogy neked jó lenne-e a gyerek vagy sem. Szerintem ez tipikusan az a szituáció, mint a párkapcsolat, amiről Szókratész azt mondta, mindenképp megbánod. Igen, egy gyerek sok nyűggel, lemondással jár, és valóban, ha az ember őszinte magával, rá kell jöjjön, sokszor a pokolba kívánja az egészet. De mi az alternatíva? Meglehetősen kevés ember tud tartósan őszinte örömet kapni a munkájától, és még ennél is ritkább szerintem az igazi hedonista, aki képes az érzéki örömöknek élni, anélkül, hogy megcsömörlene tőlük. Gondolom veled nem fogunk vitatkozni azon, hogy az önmegvalósítás, hivatás, hírnév, dicsőség, közjó, áldozatos munka, presztízs stb 90 %-ban egoizmus, és mint ilyen, bullshit kategória. A pénz, közhely, de igaz, nem boldogít. Szóval ha a gyerekvállalás életút alternatíváit nézed, az szintén nem egy happily ever after történet.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2014.09.24. 10:33:39

@zombizan:
Csak annyit állítok, hogy létezik childfree support group és hogy épp azért, mert folyton mindenki gyerekről kérdezgeti őket.
És hogy jobban belegondolva rettenetes dolog bárkit beledumálni a gyerekvállalásba, ha csak egy kicsit is ambivalens.
Az, hogy boldogít-e és hogy kit igen és kit nem, az egy teljesen másik kérdés. Én arra hajlok, hogy a boldogságra való hajlam mennyisége adott - te csak a kifogást keresed hozzá. Azaz ugyanaz az ember, aki rinyál a hideg miatt, a meleg miatt is fog. Ha szar neki Magyarországon, szar lesz a kedve bárhol máshol is. Ha depressziós volt az élettől gyerektelenül, azzal együtt is az lesz. De az senkinek nem jó.

Amúgy az élet értelméről csak annyit, hogy egy tökéletesen aluldefiniált kérdés. A boldogság, elégedettség pedig vagy 1) a hozzáállás függvénye, vagy 2)a teljesítmény, az "értelem" megtalálásának következménye. Nem cél. Hülye cél. És igen, ha az a cél, hogy más is elismerje, hogy boldog vagyok vagy elértem valamit, az bullshit. Ha gyerekkel próbálom nekik bizonyítani, ha mással. De ez egy másik probléma.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2014.09.24. 10:53:57

Bárkit, bármibe beledumálni hülyeség. Amivel tartozunk szerintem, hogy ha van nálad olyan speciális információ, amellyel a másik nem rendelkezik, de hasznára válhat, azt megosztod vele. A gyereknevelésben nagyon újat nehéz mondani bárkinek is, de mondjuk ha valaki stigmatizáltnak érzi magát azért, mert nem akar gyereket, annak hasznára válhat, ha tudja, mások is így vannak vele.

Egyébként én ezt a nyomást nem érzem, de ez gondolom főként azért van, mert nekem mai viszonyok között korán, harminc éves koromban megszületett az első gyerekem. Amit látok magam körül, az sokkal inkább a reményvesztett nők tömege, akik vagy partner hiányában, vagy egyéb okokból nem szülhetnek gyereket. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy ha van, aki vágyik rá, te meg nem, akkor felül kellene vizsgálni az álláspontodat. Fradi meccsre is kijárnak az emberek, amit én max a fizikai kínzás alternatívájaként tudnék elképzelni a magam számára.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2014.09.24. 10:57:08

Abban egyébként teljesen egyetértünk, hogy a boldogság leginkább alkati kérdés. Lehet hozzá valami köze a fantázia hiányának is, mert ha valakinek jó a képzelőtehetsége, az el tudja rontani a saját örömét, akár a lehetséges, de meg nem valósult alternatívák színes és vonzó elképzelésével, akár a jelen állapotot fenyegető veszélyek számbavételével.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2014.09.24. 11:16:01

Ha egy kicsit játszhatunk, akkor 11 félkomoly érv a gyerekvállalás mellett:

1) Aki nehezen barátkozik, annak a gyerek nagyon megkönnyíti a dolgát új emberek megismerésével.

Ha kisgyerekkel vagy, sokkal kedvesebb, nyitottabb, figyelmesebb mindenki. Férfiként nagyon könnyű ismeretlen nőkhöz közeledni.

Ha egyedül vagyok és odamennék az utcán egy ismeretlen nőhöz, hogy "nagyon tetszik a kabátja", arra nagyon kevesen reagálnának pozitívan, mert vagy rablónak, vagy szatírnak, vagy bolondnak, vagy szerencsétlen lúzernek tartanának - esetleg ezek tetszőleges kombinációjának egyszerre.

Ha a gyereknek mondod jól hallhatóan, hogy "nézd, a néninek milyen szép kabátja van", akkor az esetek többségében legalább egy mosolyt és kedves pillantást bevasalhatsz, de sokan rögvest megállnak és szóba elegyednek veled.

2) A gyerek révén az ember újra felfedezi a világot. Annyi szép és érdekes dolog van, ami mellett magamtól már simán elmegyek, de a gyereknek megmutatom és együtt örülünk neki.

3) A gyereknek általában nyugodt és vidám arcodat próbálod mutatni, és ismert tény, hogy aki megpróbál nyugodtan és vidáman viselkedni, az jó eséllyel néhány perc után tényleg az lesz.

4) A gyerek príma kifogás a nemszeretem társadalmi kötelezettségek, unalmas meetingek, csapatépítő hétvégék stb ellen.

5) Fentebb is írta valaki, hogy lehet rajzfilmekre, játszóházba és egyéb vicces helyekre vinni.

6) Lehet neki olyan játékot venni, amivel valójában te akarsz játszani.

7) Aki falánk természet, az örülhet annak, hogy megeheti a gyerek maradék kajáját.

8) A társadalmi státuszodat egyértelműen emeli egy vagy több gyerek.

9) Amikor jutalmat vagy fizetésemelést osztanak, akkor a gyerekeseknek hajlamosak többet adni, "hiszen szüksége van rá" alapon.

10) A gyerek jó beszédtéma a small talk szekcióban, ami ráadásul, valamilyen szinten, tényleg érdekli a másikat.

11) Sokkal könnyebb pozitívan gondolkodni a jövőről, ha ebben a gyerekednek is szerepet tudsz szánni.

Persze, az valahol szánalmas és alantas, hogy azért vállalsz gyereket, mert nem akarsz öregkorodban tök egyedül lenni. Másik oldalról nagyon sok idős embert éltet az alkamankénti találkozás a gyerekekkel és unokákkal.

Szerintem ez megint a "félig üres, félig teli" probléma. Aki csak azt nézi, hogy neki minél jobb legyen, az úgyis hálátlanságról stb fog panaszkodni annak, aki hajlandó meghallgatni. Aki tud a kevésnek is örülni, annak biztosan jobb lesz az élete attól, hogy időnként foglalkoznak vele.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.09.24. 12:02:52

tisztán technikailag nézve, a társadalom szemszögéből érthető, hogy fenn akar maradni, és ehhez felhasználja, amit tud.
Ha tényleg nem csinálna gyereket, aki nem akar, kihalnánk.
Ez nem minősítés volt, hanem tényközlés - nem feltétlenül baj a kihalás, de egy gyereknélküliség melletti poszt gondoljon erre is.

(nekem sincs gyerekem, szerencsére nem is basztat senki ezzel, de van bennem egyfajta konformizmus.)

Josagos 2014.09.24. 13:20:45

A gyerek akarása szerintem a társadalmi nyomáson túl egy ösztönös-hormonális evolúció-alapú dolog is, főleg a nőknél. Nyilván vannak szélsőségek, mint a 18 gyereket akaró és a 0 gyereket akaró, de ez evolúciós logikával levezethető dolog sztem.
A férfiaknak sok dolga napjainkig nem volt a gyerekkel, mi alapvetően ösztönösen csak dugni akarunk, de nagyjából bárkit.
A szexért még a házasságot is elfogadjuk :)

blöff 2014.09.24. 14:03:23

gyerekkorban is feltűnt, illetve éreztem, hogy kilóg a lóláb, amikor azért kaptam idegenektől felmentést, azért részesültem előnyben máshoz képestmert "gyerek" vagyok. Amúgy - nyilván most ez volt a cél - elég egyoldalú nézőpont ez, de igaz a maga nemében.
Két önző szempont a gyerekvállalás mellett (a kétségtelen jelentős hátrányai ellenére):
- zombizan is utalt rá, kicsit kiterjeszteném, hogy végre újra, legálisan lehet játszani, s ami még fontosabb lehet infantilis viselkedésre hajlamosaknak (tudom, ez biztos szánalmas), végre lehet (maximum) a gyerek kamaszkoráig legálisan idiótának lenni, mert ekkor a társadalom azt a gyerek nyelvén értő szülőként értékeli, a haveri társaság pedig lenézni, debilnek nyilvánítaná az illetőt --> kicsit a kérdéskörrel foglalkozó film az Idióták (rendező Lars von Trier, de nem tartom magam sznobnak:).
- nyugdíj, öregkori biztosítás: persze egyáltalán nem biztos, hogy megtérül a befektetés.
Ezekre a szempontokra (főleg az utóbbira) mind lehet mondani, hogy önző és szánalmas, de ez ugyanolyan álszent képmutatás, mint ami az egész gyerektémát illeti.
Igenis gondoskodnom kell az öregkoromról basszameg, ha már nyugdíjra amúgy sem számíthatok. Aki ezt önzésnek látja, az már most tegyen félre nekem havi tizest egy hozzáférhető nyugdíjtakarékossági számlára, vagy kussoljon :-)

Baszki, nincs már mit ellopni... 2014.09.24. 15:13:49

@maxval a bircaman:

"Aki nem akar szaporodni, az eEleve beteg elme"

Figyelj gyogyóskám, ez egyszer egyet értek veled.

+1

GabikA 2014.09.24. 15:16:25

turkalnak az rovid u

hulye vagy, de legalabb nem szaporodsz, ami kifejezetten pozitiv...

Baszki, nincs már mit ellopni... 2014.09.24. 15:16:55

Aki nem érzi úgy, hogy önmagát örökíteni kell, abban bizony valami kurvára elromlott.

T. Poszter, szerintem te provokálni jöttél ide.

krakkik · http://index.hu/ 2014.09.24. 15:21:11

a tema mindig komoly harcokat szul, es nagyon sok nezopont letezik, ezert nehez a kozos nevezot megtalalni.
az EN velemenyem szerint alapvetoen onzosegbol, lustasagbol, kenyelem-feltesbol, es csupa gyarlo emberi tulajdonsagbol nem vallalnak egyesek gyereket. egyszeruen irigyek, mert a penzt meg kell osztani, aggodnak mert az idejukkel oznetlennek kell lenni, es fel kell aldozni sok mindent egy olyan dolog miatt, amirol egyelore csak (a konfortzonara nezve aggaszto)feltetelezeseik vannak.persze mindeki maga dontse el, hogy szeretne-e gyereket vagy sem es aszerint cselekedjen. en teljesen elfogadom ha valaki nem akar gyereket, de ismet az EN velemenyem szerint a gyerekeseket sokkal nagyobb elonyben kell reszesiteni a nemgyerekesektol, mert mig az egyik "logatja a labat", a masik nem utolso sorban arra alkolaja az idejet, hogy a jovobeni gdp es nyugdijtermeloket felnevelje, azoknak is akik ekozben kedd vagy szerda este hajnalig buliznak...

metal · http://electric.blog.hu 2014.09.24. 15:23:57

Hú, körülbelül a 4.-ik bírtam. Akinek ennyi esze van, az ne is szaporodjon. Ráadásul el se tudom képzelni, hogy egy ilyen hülye picsát ki tudna elviselni maga mellett évekig. Így meg tényleg ne szaporodjon, mert jön majd az önigazolás, hogy egyedül nevelni a hülye kölyköt, az szar.
Ja és még a klasszikus Jó reggelt Vietnám-os idézet jutott eszembe:
"Tudja mit? Magának jobban hiányzik egy kiadós kúrás, mint bárkinek a történelemben."

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.24. 15:24:13

Az "okok" nagy része levezethető a "nem akar felnőni" mai kor betegségből...

A posztoló guglizzon rá nyugodtan, lesz annyi találat, mint a nem akarok többé anya lenni marhaságra.

AskmeLater30 2014.09.24. 15:28:59

Én arról szeretnék egy felmérést látni, hogy amikor 50-60 évesen a tudatosan gyermektelenek egyedül maradnak, akkor hányan bánják meg.

Komornick 2014.09.24. 15:31:49

Ez egészen addig érvényes, amíg meg nem öregszel.
Egyszer ugyanis te is megvénülsz, se gyerek, se unoka, bulizni ugye már nem jár, hiszen mégis csak 60 éves vagy, és az életed utolsó 10-15 évét magányosan, megkeseredve, megsavanyodva, hogy ne mondjam: rettegve fogod leélni.
A legfőbb gondod az lesz - mint a Szex és New York egyik szinglijének - hogy mindig jó sok kaját készíts ki a macskádnak, hogy ha elpatkolsz, ne téged kezdjen ki, amíg valaki rád nem nyitja az ajtót.
És ne gyere azzal, hogy ez gyerek mellett is megtörténhet, mert ez demagógia: nem ez az általános.

nyuggernyúzó 2014.09.24. 15:34:05

Aki a gyerekek ellen beszél, annak fogalma sincs arról, hogy mit jelent egy gyerek. Gyerekkel nagyon nehéz, de gyerek nélkül nem érdemes élni. Az életben rengeteg örömforrás van, de semelyik sem hasonlítható a gyerekhez.

Természetesen valakinek jogában áll nem szaporodni vagy főbe lőnie magát. De egy normális társadalomnak meg jogában áll azt is mondani, ha valaki társadalomban él, akkor járuljon hozzá a társadalom normális működéséhez, ehhez meg kellenek a kölkök.

Eennek az ostoba magyar népnek van maximum 3 évtizede. Utána egy cigány-lumpen-öreg massza marad itt.

panelburzsuj 2014.09.24. 15:37:42

@nyuggernyúzó:
No de kinek kell egy ostoba nép?

Nem épp azt mondod, hogy még magának se?

RTB 2014.09.24. 15:40:19

a 11 okból 10 olyan, ami szerint az, aki gyereket vállal, totális idióta. TEhát saját szemszögödből állítasz dolgokat, és a poszt végén a 11. pont mégis ez: Az összes gyerek melletti érv szánalmasan önző

Most akkor ki az önző és ki a megalkuvó és ki a kirekesztő?

jojoka 2014.09.24. 15:42:06

Szépen egyesével el lehetne mondani, hogy miért baromság az összes "érv". De annak aki ilyen hülye fölösleges magyarázni...Legalább a hülyesége nem fog öröklődni...

Bambano 2014.09.24. 15:42:19

azért ugatnak bele az életedbe, mert hagytad, hogy beleugassanak. mindenkinek olyan családja, rokonsága, baráti köre van, amilyet nevel magának.

ha rögtön az első próbálkozásnál helyre tetted volna őket, most boldog lennél. az udvariaskodás téves módszer, csak elodázza a problémát, nem kezeli.

nyuggernyúzó 2014.09.24. 15:45:11

@RTB: Az is önző dolog, hogy zabál a gyerektelen kretén. Ez nem zavarja őt? Sőt a levegővétele is önző. Akár ezt is beszüntetheti.

Bambano 2014.09.24. 15:45:21

a hozzászólásokhoz: abban a társadalomban, ahol alapértelmezett lett a visszafelé történő törvénykezés, teljesen normális reakció, hogy nem akar gyereket.

tehát mielőtt szétkapnánk a szingliket, mint foxi a lábtörlőt, azt is meg kellene nézni, hogy milyen ráhatások alapján dönt valaki a vállalás vagy a gyerektelenség mellett.

nyuggernyúzó 2014.09.24. 15:50:05

@Bambano: Az élet nem habostorta. A genetikailag alkalmatlanok megijednek a törvénytől és elméleteket gyártanak, a rátermettek meg megoldják a problémákat és gyereket nevelnek, ilyen egyszerű.

krakkik · http://index.hu/ 2014.09.24. 15:50:45

@Bambano: mert eddig aztan minden idealis volt a gyerekvallalashoz, max annyi h hitelbol porgetett gazdasag latszata megnyugtatott

jojoka 2014.09.24. 15:51:22

A 10-es vezeti a marhaság listát. Arra mégiscsak reagálok. Az emberek SZERETIK a gyerekeket TÉNYLEG! Ha egy vezető egy gyermekkel fotózkodik akkor látszik a képről (jó esetben), hogy ő is szereti a gyermekeket és olyan mint mi (tehát jó ember). A gyermek igényei mint prioritás: Ha én éhezem akkor felnőttként elég hülye vagyok. Menjek el dolgozni (mert el tudok menni), de egy 6 éves gyereket NEM LEHET elküldeni dolgozni. Róla gondoskodni KELL! Nem azért mert az állam jövendő rabszolgája hanem mert kiszolgáltatott! Meg mert szeretjük. Édes és romlatlan. Utálatos érvek ezek. Sátániak...

Szúnyog 2014.09.24. 15:56:56

Kívánok a feminista, hülyepicsa, végtelenül önző szerzőnek nyomorúságos, magányos öregkort.

c3as84 2014.09.24. 15:58:43

Nem tudom... mintha ez a cikk is egy elkeseredett önigazolás lenne.

Nyilván meg kell indokolni, hogy 30+ évesen valaki miért nem tud megmaradni a kapcsolatban, miért nem tud családot alapítani és az "iszonyúan idegesítő" és/vagy "kattant" és/vagy "bűn ronda" okok nehezen vállalhatóak :)

Meg ez egész egy fárasztó túlgondolkodás. De komolyan, ha mindenen ennyit filizofálnék, akkor semmibe nem vágnék bele...

Szúnyog 2014.09.24. 16:01:09

Ez a cikkszerűség tökéletesen megmutatja, miért kell a nyugdíjat a gyermekszámtól függővé tenni.
Aki ezt írta, az pl. egy fillért ne kapjon, gondoskodjon szépen magáról.

Mille38 2014.09.24. 16:06:09

Ha egy újszülöttet csak büntetőgépnek látsz, akkor tényleg ne legyen gyereked. 80 évesen úgy fogsz egyedül szenvedni egy bezárt ajtó mögött, amit a kutya se nyit rád, hogy megtudod, mi az a valódi büntetés. És remélem, nyugdíjad se lesz, mert az én gyerekeim már nem fognak arra keresni, hogy az ilyen önző egyedeket ellássák.

Bambano 2014.09.24. 16:09:44

@nyuggernyúzó: sokat járok vidéken, csomó családot szoktam látni, ahol megoldották. a rátermettséggel kapcsolatban vannak kételyeim.

@Mille38: a valódi büntetés az, ha hagyod, hogy 80 évig más diktáljon neked (nem a gyerekedre célzok, hanem az ilyen agyatlan kommenthuszárokra meg a csuhásokra). sokkal jobb 80 évesen egyedül meghalni egy olyan élet után, ahol a saját életedet élted, mint azon agyalni, hogy mi mindent csináltál mások kedvéért.

jobbos 2014.09.24. 16:10:33

A jövőd olyan lesz amilyenné a gyerekeid építik. Ha nincs gyereked nincs jövőd, se hagyatékod, elfelejtenek mintha sosem léteztél volna.

Bambano 2014.09.24. 16:12:04

@Szúnyog: a nyugdíjat az államtól kellett volna függővé tenni, és akkor nem kellene ilyen abnormális feltételeket támasztani, mint gyerekszám.

csakhát ez a rablóbanda elrabolta az emberek magánnyugdíjpénztárát egy ordas nagy hazugsággal, úgyhogy az álmod távolodni látszik. mert akárhogy kapálóznak a rövidlátók, az, hogy egyszer azt mondták: ha nem adod, nem fognak állami nyugdíjt adni, majd utána azt, hogy de mégis, hazugság volt.

Bambano 2014.09.24. 16:12:34

@Bambano: bocsánat, függetlenné.
államtól függetlenné.

tééényleg? 2014.09.24. 16:13:08

@c3as84: éppen azon gondolkodtam, hogy mit is írjak erre a cikkre, de látom, hogy már más megírta a véleményemet :)

Egyébként azt sem értem, hogy minek kell ilyen cikket megírni? Terjeszteni kell az igét? Senki se szüljön többé mert megváltozik az élete és fel kell adni azt a marha nagy egóját? Le kell mondani egy csomó mindenről cserébe pedig semmit nem kap az ember? Vagy mégis?
Ha valaki ennyire irtózik a gondolattól, akkor az ne szüljön és kész. Annak nyilván nem is való mert az első átvirrasztott este után kiteszi a gyereket a farkasok közé.
Miért ír valaki ilyet? Most jobb neked? Érezzem magam reakciós gyökérnek mert szerintem jó dolog házasodni és gyereket szülni? PC leszek, ha azt mondom, de jó, hogy nem szülsz és senki más se szüljön?
Ha valaki nem akar szülni ne szüljön és kész. De ne kelljen már rosszul éreznem magam mert gyerekeim vannak :)
Én sem bántalak amiért neked nincsenek.

Novbert 2014.09.24. 16:13:22

@Komornick: Jogos, tehát az egész életünket áldozzuk fel azért, hogy hatvan felett legyen valaki aki meglátogat kéthetente egyszer.
Ez annyira parádés érv, hogy nem is tudok vele vitába szállni.

d2net 2014.09.24. 16:14:03

Vannak olyan emberek(gyerekek) akik KÉPESSÉGEKKEL születnek.Ezek jelentős része érzékelhetö,sőt el is ismerik.(zene,grafika,memória,tudományos,s.t.b.)
Van egy kisebbség aki az önismeret képességével születik.és pontosan tudja mi kell neki,és mi nem.Szemben a birkákkal akik azért házasodnak,mert mindenki ezt csinálja,ez a normális.Sőt már ezért van valami bűnsötét béna nőjük,mert olyannak kell lenni,mint a többi.No ez a legalja.Oszt gyün a gyerek,meg a mókuskerék,meg a válás,és hirtelen egy óriási klubban találják magukat,ahol mindenki ugyanolyan.Ettől magabiztosak lesznek,mint minden hülye ezen a világon.
Ja és még egy:Ugyan imádom az állatokat,de soha nem nyitnék kisállatkereskedést.
Ugye tetszik érteni????????

Szúnyog 2014.09.24. 16:14:18

@Bambano: a nyugdíj az államtól függ, mi a baj?
Ha annyira buta vagy, hogy a manyupokat nyomod akkor is, amikor már nyilvánvalóvá vált kártékonyságuk, akkor rád se érdemes szót pazarolni.

Lépes Elek 2014.09.24. 16:16:51

"Valahol már okoskodtam arról, ..."

Ez az ami teljességgel kizárt.

A vélemény még nem okoskodás.

Túrós (törölt) 2014.09.24. 16:21:04

Pffffff gyerektelen, hiányzos
Mert ha összecuccolok valami kretén-görény nővél és lesz egy szörnyű utódunk akit meg kvára nem tudunk nevelni csak egy hiányos tagja lesz a társadalomnak aki nemhogy hozzátenni nem tud még esetleg el is vesz belőle akkor aztán sokkal sikeresebb és űbermenőbb vagyok mintha csak úgy egymagam leéldegélném az életem

steery 2014.09.24. 16:21:06

Türelmesen végigolvastam ezt az elég hosszú cikket, meg néhány hozzászólást és csak azt tudom mondani, hogy az érvelések mind tökéletesen logikusak és helytállóak. Mindkét tábornak teljes mértékben igaza van. Ebből következik, hogy bárhogyan dönthetünk az életben, egyik sem lesz jobb vagy rosszabb, csak más eredményre vezető. Mindkét úton lesznek jó dolgok is, meg rossz dolgok is. De ami a legfőbb érv a gyerekmentesség mellett az mégis az anyagi ráfordítás nagysága.
Ha gazdag vagy, nem számít, hogy csináltál gyereket, mert kihordathatod béranyával, szoptathatod bérdajkával, gondoskodhat róla bérbiszitter, majd bérnevelőnő, bértanár. És bárki bármilyen kritikát megfogalmaz a módszereiddel szemben, lepereghet rólad, mert van pénzed. Így a világ nem tud megzsarolni, ugráltatni, felelősségre vonni, mert a pénzeddel távol tartod őket magadtól (háríthatod a támadásokat).
Ha viszont csóró vagy, akkor szívni fogsz mindvégig, mert mindent neked kell csinálnod a gyerekmegaberuházás során. És minden szarságért rajtad verik el a port.
Én sosem akartam gyereket. Főleg azért, mert nagyon szar dolog volt gyereknek lenni és elnyomottnak, kiszolgáltatottnak, állandóan kényszerítettnek és megalázottnak éreztem magam. Felnőttként most meg tudom védeni magam minden gonoszságtól, amivel bepróbálkozik nálam a külvilág és mindenkit el tudok hajtani a picsába, akinek nem tetszik a dumám. És főként van pénzem hozzá, hogy ezt megtehessem. :-D

blöff 2014.09.24. 16:23:10

@doggfather: nem akar felnőni, mert miért is olyan jó és kifizetődő felnőni? Az is hazugság, hogy bizonyos kor felett így "felnőttként" kell élni, pedig bárhogyan lehetne. Mi az, hogy felnőtt? Az maga egy társadalmi elvárás, az egész felnőttség egy társadalmi értékítélet, egy szerep, amibe mindenit bele kell tuszakolni, mert KELL, mert ez az élet rendje. Hát nem az és az is elmond az egészről vmit, hogy az emberiség egy bizonyos technikai fejlettségi, civilizáltsági szinten jutott el odáig, hogy elkezdjen szakítani a törzsi, majd nemzetségi (nemzeti) létformával.

Igazából szomorú látni, hogy noha egyoldalú a poszt, de sokan azért támadják, mert megkérdőjelezhetetlen igazságként van beléjük nevelve az a felnőtt és gyerekvállalási kép, amelyről a cikk szól, el sem tudják képzelni, hogy a más értékrend szerinti élet az nem defekt.

blöff 2014.09.24. 16:26:35

@doggfather: Pontosítok:
nem akar felnőni, mert miért is olyan jó és kifizetődő felnőni? Az is hazugság, hogy bizonyos kor felett így "felnőttként" kell élni. Nem kell. Bárhogyan lehetne. Mi az, hogy felnőtt? Az maga egy társadalmi elvárás, az egész felnőttség egy társadalmi értékítélet, egy szerep, amibe mindenit bele kell tuszakolni, mert KELL, mert ez az élet rendje. Hát nem az!
Az is elmond az egészről vmit, hogy az emberiség egy bizonyos technikai fejlettségi, civilizáltsági szinten jutott el odáig, hogy elkezdjen szakítani a törzsi, majd nemzetségi (nemzeti) létformával.

Igazából szomorú látni, hogy noha egyoldalú a poszt, de sokan azért támadják, mert megkérdőjelezhetetlen igazságként van beléjük nevelve ez a felnőtt és gyerekvállalási kép, amelyről a cikk szól. El sem tudják képzelni, hogy a más értékrend szerinti élet az nem defekt.

Nyugdíjas Szektor 2014.09.24. 16:28:59

A mai időkben mindenkinek a saját választása, hogy szül-e gyerekeket. Mivel van nyugdíjrendszer, már nem szempont a gyerekek nélküli öregkori éhendöglés sem.
Szvsz viszont a gyerek nem vállalás szimpla önzés, mivel elegánsan másokra tolja át a következő generáció felnevelésének minden nyűgét úgy, hogy azért az eredményeiből részesedni szeretne. Teljesen mindegy, hogy milyen nyugdíjrendszer van egy országban, évente csak azt lehet szétosztani, amit abban az évben megtermeltek az aktuális aktívak. Aki tudatosan gyerektelen (nem betegség vagy baleset miatt) az ebből a nemzedékek közti szolidaritásból vonja ki magát.
Azt a végtelenül egyszerű érvet nem is megemlítve, hogy hol lennél most, ha a te szüleid is így gondolkodtak volna.

jojoka 2014.09.24. 16:29:04

Amúgy én tudok egy jó érvet, hogy miért nem akarhat valaki gyereket. Csak ahhoz őszintének kell lenni: Nem akarok és kész. Látom az ismerőseimet, hogy mióta gyerekük van azóta nem utaznak annyit, nem járnak berúgni , nem járnak annyit szórakozni. Én ezt a léha, kellemes életet nem akarom feladni és úgy érzem megéri a fiatalkori tombolást a halálig folytatni. És nem , nem érdekel, hogy 30 éves vagyok a 20 évesek szórakozó helyén mert jól nézek ki. Nem tudom milyen lenne az életem a gyerek mellett és nem hiszem el, hogy boldog leszek. Ezért nem akarom kipróbálni. Igaz, hogy mindenki azt mondja, hogy igen fog járni lemondással de jó lesz, de engem milliók sok évszázados tapasztalata nem érdekel, mert én biztos rossz szülő lennék, mert most is hiányzik ha csak egy hétvégi bulit is kihagyok.

Manarola (törölt) 2014.09.24. 16:29:45

Nem tetszett amiben és amilyen körülmények között felnőttem, ezért nem is akarok gyereket soha a büdös életben. Ugyanazt az életpályát futom be, amit a szüleim, de inkább előtte gondolkodom. Pedig Ők még egy kiszámíthatóbb világban éltek.

Balancee 2014.09.24. 16:29:50

Én nem ítélem el azokat az embereket akik nem szeretnének gyermeket vállalni, és szülőnek lenni valóban nem egy olyan szerep amit kényszerből érdemes betölteni.

Azonban az aki ezt a cikket írta egy borzasztóan érzéketlen, félművelt és frusztrált ember lehet. Egyszerűen a megfogalmazás és az érvek sorozata egy beszűkült tudatú embert feltételez. Az ilyesfajta írások sokkal nagyobb kárt okoznak a társadalomban mint gondolnánk.

Amit kiemelnék...

A Stockholm-szindróma definícióját teljesen félre értelmezi, nem illik ebbe a leírásba, ezer módon körbe lehet írni, hogy miért illogikus. Divatból nyomatja ezt a kifejezést de arra már lusta volt, hogy pontosítsa jelentését ezért a helytelen használat.

A gondolatvezetés teljesen kusza ez egy lelkileg megnyomorodott indulat fröcsögése, nem logikai egyeztetések alapján született írás.

Nagyon szépen kérem a szerzőt gondolja át és törölje ezt a szemetet!

vakrep 2014.09.24. 16:31:24

szerintem annak a 11 dolognak ami fel lett sorolva a cikkben, van igazság alapja, de elégé sarkítva el let túlózva

a 11. téma azért kivétel

én pl valóban önzöséget élvezem legjobban a gyerek vállalásban, saját magam boldogítására, mert nekem esik jól egy kisgyerekkel a hasamon aludni, beleszagolni a hajába mikor már nagyobb és alszik, később mikor valamiben kitűnik a többeik közül akkor én teccelgek a dicsfényben, hogy az én nevelésem/én génjeim...........
(az ellen 11 pont is legalább úgy ül mint a cikk dolgai)

szóval én bevállalom a gyerekvállalásban az a sok önzőség a jó amivel időközben találkozol

a gyereket nem vállalók idővel úgy is megváltoznak még a kanadai sportriporter csaj is abban a nemrégiben végetért amerikai sorozatban

a hatásvadász hitleres fénykép ilyen cikkben meg egyszerűen szinvonal alatti, kár a szerzőért hogy ennyit tud csak

klacus 2014.09.24. 16:33:23

Van egy két alapigzaság ami azért véleményem szerint túlmutat a személyes komforton.
1. Még a bacilus is reprodukálódik, a gyerek ellenesek az evolúcíó áldozatai lesznek, annak rendje módja szerint folymatosan eltünnek. Nem az erős állat maradt fent, hanem a szapora. Ez ránk is igaz, mert erre se a pénznek, se a pop slágereknek, se a menő kocsiknak nincs hatása ezen körben, bármely fájó...
2. Ki marad?
Tessék megnézni a németeket. Lassan nagyítóval sem találod őket. kb 150-200 év és a Bayern München török csapat lesz.Vagyis az marad, aki felül tud emelkedni a természet idegen dolgokon, és felfogja, hogy a pénz és minden más csak eszköz, és nem a cél.

The man without a nickname · http://www.imdb.com/title/tt0107501/ 2014.09.24. 16:34:10

@jobbos: Helen Mirren, Oprah Winfrey, Betty White, stb.
Ha nem akar gyereket az ő dolga, semmi közöd hozzá.

frikazojd · http://kocs.ma 2014.09.24. 16:37:23

egyszer kiszamoltam, hogy magyarorszagon a gyerek ~400.000 netto csaladi bevetel felett vallalhato biztonsagosan. az alatt szerencsejatek, onzes, tudatlansag, stb.

Vlad76 2014.09.24. 16:39:06

@steery: Nincs akkora köze a gyerekvállalásnak az anyagi háttérhez mint gondolnád. Hiába vagy gazdag, ha mindent béranyával és bérdajkával csináltatsz, akkor minek az embernek gyerek?
Ok, sok pénzt spórolsz meg, de attól boldogabb leszel? Igazán sajnálom, hogy nem volt jó gyermekkorod. :-( Én úgy érzem nekem az volt és próbálok mindent ugyanúgy visszaadni a gyerekeknek. Biztos sok gond és negatívum van a gyermekvállalásban, de akkoris azt mondom, hogy a gyermeked szeretete feléd a világ legmelegebb érzése. Lehet bármennyi pénzed, sosem fogod megtudni, ha nem tapasztalod meg. Úgy érzem van elég pénzem, de egy percre nem fogadnék még bébiszittert sem, mert én szeretnék velük tölteni minden percet. Ja és pasi vagyok. A tökösebbik fajtából.

Bambano 2014.09.24. 16:41:03

@tééényleg?: a cikknek az egyik igéje, hogy tarthatatlan, hogy mindenki bele akar szólni mások életébe. ezt bizony, sajnos, terjeszteni kell.

@Szúnyog: van egy ismerősöm, nem dőlt be a kormánynak, neki most van pár milliója a manyupjában magánszámlán. és PONTOSAN ugyanolyan szolgáltatást fog kapni az államtól, mint én. nekem meg nincsenek millióim a magánszámlámon. ha ez nem igazságtalanság, akkor semmi. hiába minden ilyen irányú erőlködés, ez totálisan védhetetlen a tisztelt döntéshozóink irányából. ugyanolyan állampolgárok vagyunk, ő nem hitt nekik, én igen, engem kifosztottak, őt nem, de ugyanúgy fog állami nyugdíjat kapni a TE pénzedből is.

@Nyugdíjas Szektor: "A mai időkben mindenkinek a saját választása, hogy szül-e gyerekeket." láthatod, hogy nem. csak olvasd végig a hozzászólásokat.

Sárkánypapa 2014.09.24. 16:41:20

Ha azt gondolja a posztoló, hogy a csak a gyerekteleneket piszkálják, akkor ez tévedés. Nekünk négy gyerekünk van és már gondolkodtam azon, hogy megírom a süketapus blogomban egy vicces kis posztban, hogy milyen megjegyzéseket szoktunk kapni másoktól, de néha még a rokonságtól is.
Másrészt azt mondom, hogy sajnos tényleg sok igazság van abban, amit írsz, gyereket vállalni nem egy leányálom. Nagy hiba, hogy ezt sokan elhallgatják, igazából csak úgy lenne érdemes belevágni a gyerekbizniszbe :), ha az ember a hátulütőkkel is tisztában van (anyagi bajok, megszűnsz létezni stb.).
Nekünk az első 14 év iszonyú kemény volt, de mára visszájára fordult a dolog, jobb, mint valaha, mert a nagyobbak sokat segítenek, sokszor úgy élünk, mint a szingli csajok, a nejemmel bevágjuk magunkat a kocsiba és elmegyünk kettesben wellneshétvégézni, míg otthon a gyerekek jól elvannak a 15 éves nagylány vezetésével. BOTRÁNY! :)
ui: tudod mi a jó abban, ha több gyereked van? Az, hogy sokan szeretnek. :)

2014.09.24. 16:44:03

Magánügy. Ellene kampányolni legalább annyira gáz mint mellette.

Ennél már csak az a szerencsétlenebbb, aki tervezi, vagy vállalja a gyereket.

Gyerek vagy van, vagy nincs. Ez egy állapot. Nem kell ezt túl spilázni.

Nekem van, de nem érzem magam semmivel se jobbnak, de rosszabnak sem a gyermektelen barátnőimnél (egyébként valahogy mindig ezekből volt több, mert a gyerekesen folyton vetélkednek egymással, hogy kié a jobb. Melyik gyerek mit tud, és ez a unokáknál csak fokozódik).

Ha van, adj hálát a jó istennek, ha nem hát az sem tradgédia, de ne csinálj hozzá ideológiát.

Egyik állapothoz sem.

Ezzel a poszttal besoroltad magad a baba.mama bloggerek közé ellenkező előjellen ugyan de pont azon a szinvonalon.

Lelki társ · http://www.lelki-tars.com/ 2014.09.24. 16:46:53

Először is a cikk általában a negatív oldalát mutatja be a gyermekvállalásnak és teljesen mellőzi a pozitívumait. A gyerek nem egy eszköz, hanem egy élőlény, és mint olyanhoz - és mint egészséges ember általában a másikhoz - vonzódunk. Ilyen az emberi természet. Sőt! Pont ebből a vonzódásból ered a bejegyzésben is említett állattartás, kutyák-macskák. Másodszor nem csak, hogy nem emiatt a cikk miatt, de semmilyen társadalmi nyomás nem hat arra, hogy ki mikor és miért vállal gyereket. Ez két ember szubjektív döntése, melynek általában az az alapja, hogy szeretik a gyerekeket és nem valamilyen mögöttes érdek. Hogy kinek kell és kinek nem kell gyermeket vállalni, nem tudom. Kik vagyunk hogy ilyesmiről ítélkezzünk? Ettől függetlenül egy megdönthetetlen törvény az életben, hogy mindenkit előbb-utóbb utolér tetteinek következménye. Legyen szó szülőről vagy gyerekről.

tééényleg? 2014.09.24. 16:47:09

@Bambano: szerintem ez csak egy mellékszál volt. Amúgy meg ilyen alapon ezt mindenre rá lehet húzni. Ne beszélj csúnyán, ne lopj, ne ölj, úgy általában a legtöbb társadalmi szabály erről szól: mások megmondják mit szabad és mit nem.
Az pedig, hogy valaki gyereket vállal vagy sem: ez egyelőre magánszféra. Egy társadalom érthető módon azt preferálja, hogy legyen gyerek. A magánszemély meg azt csinál amit akar.
Ez a cikk szerintem egy önigazoló hőbörgés volt, semmi más.

Vlad76 2014.09.24. 16:47:32

Beleolvastam a többi kommentbe is.
Hát gyerekek, szomorú tényeg, hogy ennyi felnőttnek volt rossz gyermekkora. Én nem kampányolok sem a gyerekvállalás mellett, sem ellene. Csak szomorúan olvasom a kommenteket.
Nyugdíjrendszer??? Ez jó volt. : - ))))
Itthon már most sincs olyan, nemhogy mire az adott korba lépsz.
Hajrá a bulihiligánoknak és hajrá a szülőknek is!

laci_52 2014.09.24. 16:51:51

Az ember biológiai lény, ezért természetes igénye az utódnemzés illetve az utód világra hozása, ezzel együtt lehet csak igazán teljes az élete.

Az a nem természetes és nem normális, ha valakiben ez az igény nincs meg.

dedalon74 2014.09.24. 16:52:12

100%-ig igaza van a poszternek. 40 évesen nem bánom, hogy nincs gyerekem. Akit tudok magam is lebeszélek. Konkrétan egy drága és felesleges hobbinak tartom a gyerektartást. Peace!

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.24. 16:53:47

@maxval a bircaman:

"Aki nem akar szaporodni, az eEleve beteg elme."

Ezt úgy érted, hogy az apácák például mind beteg elmék?

Nyugdíjas Szektor 2014.09.24. 16:53:54

@Bambano: Társadalmi nyomás természetesen van, de semmilyen kézzel fogható hátrányt nem jelent, ha nincs gyereked. Sőt ha szigorúan csak az anyagi oldalát nézed, még jobban is jársz gyermektelenül.

otapi 2014.09.24. 16:55:35

Szereted magad? Szereted a párodat?
A gyerekben hol magadat hol a párodat tudod meglátni - csak sokkal-sokkal fiatalabban, ártatlanabban, egy jobb élet reményével.
Ezt a semmi máshoz nem hasonlítható élményt vonod meg magadtól, ha gyerektelenség (gyerekmentesség...) mellett döntesz. Ráadásul ha késő, akkor visszavonhatatlanul.

N48 2014.09.24. 16:55:52

Anyád gondolkodott volna így...

metal · http://electric.blog.hu 2014.09.24. 16:57:37

@polyvinyl: Ugyan nem engem szólítottál meg, de had válaszoljak én is. Igen, aki apácának áll, az normális ember nem lehet (ez igaz a katolikus papokra is).

DarthVader 2014.09.24. 16:58:49

Nem olvastam végig sem a posztot, sem a kommenteket, de ez - jó magyar szokáshoz hiven - nem akadályoz meg abban, hogy hozzászóljak :)

Szóval. Aki érveket gyüjt össze amellett, hogy miért nincs/ne legyen gyereke (akár egyet is), annak tök fölösleges érveket gyüjtenie. Annak egyszerűen nem való gyerek. Nem érett a szülőségre. Persze ez abszolut nem jelenti azt, hogy egyszer nem jön valami harántimpulzus, és onnantól gyereket szeretne, sőt azt se, hogy onnantól nem lehetne jó szülő. Ha meg nem jön a harántimpulzus, akkor egy/két/három meg nem született gyerek megmenekül :)

N48 2014.09.24. 17:01:16

Egyedül a 10. ponttal tudok egyetérteni.
Ennek a nevelésnek az eredményei a szerzőhöz hasonló hiper-egoista felnőttek.

blöff 2014.09.24. 17:01:49

@laci_52: na ez egy szuper, belédnevelt, gondolkodás mentes vélemény. Hogy miért gondolod így? Mert így helyes. Miért helyes így? Csak mert. Mert úgy tudod. Mert úgy tud szaporodni, fennmaradni az emberiség. Miért kell szaporodjon az emberiség? Csak? régen, amikor magas volt a halandóság, kellett a túlélés miatt. Ma ez így van? 2050-re mindenképpen annyi ember kell legyen a Földön, mint ma? Ha igen miért? Az jó? és ha most már az lesz a túlélés gátja?
de nem kell átgondolni ezt, uazt az ősi gondolkodást kell fújni, mert azt mondták...
szaporodni kell, mert ezért vagyunk, mint a keltetőben.

Szakura 2014.09.24. 17:01:51

@nyuggernyúzó: hát a miskolci "rátermetteket" épp most paterolják ki. Azért én ezt átgondolnám a helyedben.
@zombizan: ha neked arra kell a gyerek, hogy idegen nőkkel flörtölhess, az jó érv a párodnak a szülés ellen; nem tudom, te hol élsz, de ha kivonod magad a meetingekből, nem leszel első a fizetésemelési listán, előre szólok. Ha nő lennél, szülés után igyekeznének megszabadulni tőled.
@Szúnyog: most egy angol magánotthonban dolgozom. Az egyik kilencvenévest - már egy éve is úgy tűnt, csak napjai vannak hátra - a gyűlölete tartja csak életben: nem akarja, hogy az egyszem lánya megkapja a pénzét. Szóval a gyerek nagy hajtóerő lehet.

jobbos 2014.09.24. 17:01:58

Egy gyerek rengeteget ad, nem csak elvesz, nem csak lemondással jár, de erről valahogy sosem esik szó.
Akkor vállald amikor már tudod, hogy nem fogsz harakirit elkövetni ha nem mehetsz bulizni minden éjszaka, ennyi.

Nem egész életedben a buli meg a fenenagy szexuális élet lesz a legfőbb vágyad, ha meg ezek alább hagynak és ott állsz kutya, macska, akár gyerek, család nélkül szarul fogod érezni magad a rengeteg szabadságod ellenére is.

A gyerekvállaláshoz fel kell nőni.

40-50 évesen a diszkóban akarod nyomni?
Komolyan, vannak ilyenek, öreg fickók csorgatják a nyálukat 15 éves kiscsajokra meg rommá festett nők, tényleg ilyen akarsz lenni?
Szerintem szánalmasak.

dr-eam 2014.09.24. 17:02:50

@Quadrille Lobster: van gyerekem, ennek ellenére kiváló cikk, teljesen igazad van, a végén a félkövér összefoglalóhoz egyszerűen nem lehet mit hozzáfüzni :)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.24. 17:04:55

@laci_52:

"Az ember biológiai lény, ezért természetes igénye az utódnemzés illetve az utód világra hozása, ezzel együtt lehet csak igazán teljes az élete."

Ez még az állatorvosnál is a legszarabb dumák közé tartozik ám, hogy azért nem akarod a kutyát ivartalaníttatni, mert a szülés meg a kölyöknevelés nélkül nem lesz teljes az élete.

Ezért egy temperamentumosabb kutyadoki simán leordítja a fejedet :)

Embernél meg pláne, hogy hülyeség.

Szülni kb minden nő tud. Gyereket nemzeni kb minden férfi tud.

Az embernél a nagy kérdés az, hogy miféle sorsa lesz annak a gyereknek, akit az ösztönlény szülei megcsináltak és megszültek.

Én a gyerekvállalást simán egy komolyabb tanfolyam elvégzéséhez és pszichológiai alkalmassági vizsgához kötném, hogy aki nem ALKALMAS arra, hogy testileg-lelkileg ép embert neveljen a gyerekéből, az inkább ne szüljön, minthogy az újszülöttjéből blogogtalan, sérült felnőttet neveljen.

dr-eam 2014.09.24. 17:07:11

De a sok lemondás ellenére a világ legjobb dolga az anyaság, még ha nem is fekete-fehér :)

kismorgó 2014.09.24. 17:07:23

van gyerekem. Szültem. végigcsináltam ezt az egészet, és még nagyon sok minden van előttem, mert 3,5 éves a gyerek. De nagyon tetszett az írás.
És nagyon egyetértek vele. Nem bántam meg a gyereket, sőt, még szeretnénk, de elfogadom, hogy valaki nem így látja. Szuper írás, és végre nem agresszív fröcsögés/fikázása a másik "tábornak". KÖSZÖNÖM!

egysmás 2014.09.24. 17:10:01

Sosem tudod meg, milyen érzés az, amikor a gyereked telehányja a buszon a melletted álló táskáját, vagy lekapcsolja a vészgombbal a mozgólépcsőt!

A gyerek rámutat az élet örömeire!

Arra az öt perc csendre, amikor éppen szarik, vagy arra a fél órányira, amíg az anyja el nem zavarja a net elől.
Vagy arra a boldogságra, amit akkor érzel, amikor hétvégén elviszi őket az öreganyjuk!
És te nyugodtan fekhetsz az ágyban.

Allin(HUN)Gary 2014.09.24. 17:12:18

Én bevallom gyerekes vagyok. A gyerek kurva nagy szívás. Rengeteg zsét költesz rá és amúgy meg majdnem rámegy a kapcsolatod. A csajommal folyamatosan válságban vagyunk, de még nincs olyan közel a vége. Tök szívás az egész a családod foylamat a nyakadra jár, metr látni akarják az unokát, mindenki erről kérdezget és tkp te is csakerről tudsz majd beszélni. Mert más nem történik. ez majdnem igaz.
Bevallom az ok amiért én gyereket vállaltam az az, hogy tudni akartam milyen gyerekkel az élet.
Én önző ember vagyok. Ami nekem jó azt csinálom. A gyereknél is ez van. (És ez most nem a Stockholm szindrómás gondolat). A gyerek végteleül szeret. Az elején. Ilyet te nem kapsz meg manapság. Valaki valamiért szeret. még a csajod/pasid is. A gyerek az 5-10 évig azért szeret mert te vagy az apja. Én ezért csináltam. És a csajom is. Lehet beszoptuk, mert tényleg ennyire szarul régen álltunk anyagilag, meg érzelmileg is rottyon vagyunk, de 11 hónap után is ad annyit ez a kis szaros, hogy szerintem megéri.
UFF.

Netuddki. 2014.09.24. 17:13:42

Savanyú a szőlő. Bloggerinának nem jutott férfi...

never again 2014.09.24. 17:14:57

" Hogy nem szórakoztat az élete szaftos részleteivel - mert a sajátodat annyira unod? "
Ennek minden betűje arany (és nem csak a családra igaz)! Remek összefoglaló poszt az én gondolataimról (jórészt) :).

Aki szerint a szerzőnek egy kiadós dugás hiányzik, mire alapozza, hogy nem kenték le rendesen előző éjjel, netalán ma kora délután?

Aki szerint a mai 50-70 évesek otthon sírnak, hogy milyen jó lett volna gyereket szülni, azoknak érdemes lenne körülnézni mennyi fiatalként is vonzó programot tudnak szervezni az olyan korban lévők (horribile dictu szóba elegyedni velük és megismerni őket).

Súlyos információhiány és minősítő-kényszer létét vélem itt felfedezni, megyek is...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.24. 17:18:18

@maxval a bircaman:

Tehát szerinted az apácák áldozatként mondanak le a gyerekről.

Szerinted az úr azt várja el az apácáktól, hogy áldozatként éljék meg a gyermektelenséget? Hogy őt az első vonalban szolgálva - hiszen fentebb már olvashattuk, az emberek pusztán biológiai lények - egész életükben szenvedjenek tőle?

Vagy valami más lehet amögött, hogy az apácák nem áldozatként, hanem egy másféle cél érdekében önként, felelősséggel és jó szívvel vállalt döntésként élik meg a gyermektelenséget?

kigyurt álat 2014.09.24. 17:18:55

Gratulálok, ezzel kikerültél az indexre.

Ez a 11 érv egytől egyik egoista, önző érv: miért szar neked személyesen, ha gyereked van.
A 11. érv viszont egyszerűen nem igaz: a legfőbb érv a gyerekvállalás mellett az, hogy utódlás nélkül összeomlik az adott kultúra vagy civilizáció. Ha ez nem így lenne, akkor az állam is leszarná, hogy van-e gyereked. Ezért nyilvánvalóan minden felelős állam, amely önmagát és a kultúráját fenn akarja tartani, támogatja a gyerekvállalást, de persze nem ész nélkül. Ebből egyértelmű, hogy a gyerekvállalás általánosságban pozitív dolog, az ellenzése viszont abszolút destruktív. Persze aki már ott tart gondolatban, hogy a destruktivitás az jó dolog, az tényleg ne szaporodjon, az mindenkinek jobb lesz.
Az még elfogadható, hogy az általánosnak mondható 80-20%-os ökölszabály szerint az emberek 20%-a nem akar gyereket vállalni. De ha ennél több, az már nyilvánvalóan abnormális társadalmi folyamatokhoz vezet.

Hozzáteszem, hogy a ballibek mindig teljesen abnormálisan közelítették meg a kérdést: a becsületesen dolgozókat sújtották magas adókkal, amiből azok persze nehezen vagy egyáltalán nem tudtak gyerekeket vállalni, sőt fű alatt gyerekellenes propagandát is folytattak, mint ez a poszt is: miért szar neked, ha gyereked van. Másrészt viszont a nem dolgozó cigányok szaporodását bőszen támogatták a segélyezéssel. Mert az ugyebár egyértelmű, hogy egy állati-félállati szinten levő lény, ha táplálékhoz és lakóhelyhez jut, akkor rögtön kiéli a szaporodási ösztöneit is.

A rendszerváltás utáni ballibekhez képest még a régi szocialista rendszer a Ratkó-korszakával és a gyesével is sokkal-sokkal életigenlőbben közelítette meg a kérdést. Ezt továbbgondolva a mai ballibek egyszerűen azért viselkednek életellenesen, mert tudat alatt bosszúból össze akarják omlasztani azt a társadalmat, amely a rendszerváltással kibillentette őket a monopolhelyzetükből.

jobbos 2014.09.24. 17:21:01

@polyvinyl: Gondolod ők tudatosan nem akarnak gyereket és azért állnak apácának, erre gondolsz?
Szerintem az nagyon sántít, mert nekik szex se jut (elvileg persze), tehát csak a gyerekundor miatt biztos nem vállalnák ezt.

'it's cool to know nothing' 2014.09.24. 17:21:04

- a családtagok talán azért tanácsolták a posztolónak, hogy vállaljon gyereket, mert ők bölcsebbek voltak. Talán már láttak ezt-azt az életben, és nem egy éretlen huszonéves fejével gondolkodtak.
- talán tudják már, hogy milyen 50 évesen felébredni egy reggel úgy, hogy teljesen mindegy mi lesz az élet hátralevő részében, mert már nem számít. Nincs miért dolgozni, pénzt gyűjteni, nincs miért alkotni, nincs miért élni.
- talán tudják, hogy milyen egy élet munkájával megteremtett javakat az államra, egyházra, idegenekre stb. hagyni, mert nincs gyerek, nincs unoka.
- talán tudják, milyen nyomtalanul eltűnni a világból. Milyen úgy meghalni, mintha soha nem is léteztél volna (persze vannak, akik után piramisok maradnak fenn, de ez azért kevés emberrel történik meg).

Talán tudják, hogy milyen egy teljesen értelmetlen és elvesztegetett élet.

Amilyen egy gyermektelen élet.

Javaslom a posztolónak, hogy beszélgessen el egy idősödő gyermektelen emberrel, házaspárral. Addig, amíg nem késő. Mert ötven évesen már késő lesz.

(Ha a posztoló döntése végleges, kár is elolvasni az írását, hiszen ő már most sem létezik, már most halott. A posztolónak meg azt javaslom, ne vegyen se lakást, se házat, mert minek.)

Baszki, nincs már mit ellopni... 2014.09.24. 17:22:08

@d2net:

K R E T É N.

De nulla probléma, egy-két generáció, oszt´ már hírnököd sem lesz :))))

FlybyWire 2014.09.24. 17:22:46

Az eddigi leghosszabb, legjobban összeszedett, tartalmas és mély gondolatokkal teli, fogalmatlan szánalmas önigazolás, amit a témában olvastam :)

z 2014.09.24. 17:22:47

Nem feltétlenül gondolom, hogy mindenképpen "beteg" gondolkodás az, ha valaki nem vállal gyereket és nem értek vele egyet, hogy ez "természetellenes" lenne, mert éppen az a természetellenes (ha az állatvilágot vesszük példának, akár), ha mindenki szaporodik.

Az állatvilágban a társas lények csoportjaiban mindenkire más és más szerep hárul, a szaporodás pedig egy ezek közül. A méheknél sem szaporodik mindenki, van, aki dolgozik, van, aki a kaptárt védi, van, aki csak gondozza az utódokat. A falkában, csoportban élő állatoknál szintén csak egy hím szokott szaporodni néhány nősténnyel.

Az állatoknál persze inkább külső, mint belső tényezők játszanak határozzák meg, hogy valaki szaporodhat-e egyáltalán. Az ember viszont egy lépcsőfokkal feljebb áll és ezeket a körülményeket a szabad akarat váltja fel és inkább ezek alapján dől el, valaki alkalmas-e szülőnek. Magát kérdezi meg és értékeli ki: el tudom majd tartani? Lesz hozzá türelmem? És az első, legfontosabb kérdés: akarom ezt egyáltalán? Ha valaki erre a legfontosabb kérdésre nemleges választ ad, akkor nem lesz megfelelő szülője a születendő gyereknek (valószínűleg nem viseli majd kellő gondját, mert nem tartja ezt fontosnak), tehát jobb, ha nem is vállal gyereket.

Aki a szinglihordáktól fél és az ember kihalását vizionálja emiatt, az meg egyszerűen nincs tisztában a számokkal. Az emberi faj talán a legkevésbé veszélyeztetett a világon és elképesztő mértékben szaporodik, tehát a legnagyobb rá leselkedő veszélyt egyenesen a saját fajának túlnépesedése jelenti, hiszen a tápláléklánc legfelső fokán áll.

Vannak szerepek, amik nélkülözhetetlenek azért, hogy emberek egy csoportja fennmaradjon, de ezekre nem mindenki alkalmas. A sorkatonaságnál jobb, ha a tényleg alkalmas és a munkát önként vállaló, jobban kiképzett emberek védik a hazát. A rabszolgánál hatékonyabb az, aki kényszer nélkül dolgozik. A gyerekvállalás persze nem teljesen ilyen, mert ebből mindenki kiveheti a részét, de azért (ahogy a többi kategória esetében) itt is vannak teljesen alkalmatlanok, akiknél nem kellene mindenképp erőltetni ezt a témát. És szerintem addig jó, amíg ezt magukról is tudják, nem elmagyarázni kell nekik, mert akkor már nem biztos, hogy el is fogadnák a sorsukat.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2014.09.24. 17:26:46

@frikazojd:

Ahham, mert ezen olyan sokat kell gondolokozni/számolni/stb.

Elöbb egy jófejGéza fogalmazott kurva pöpecül:

"Az élet nem habostorta. Az evolúcióra alkalmatlan elméleteket gyárt, az alkalmas pedig gyermeket".

Mészáros Laci 2014.09.24. 17:27:17

Ez a poszt ugye szarkazmus volt?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.24. 17:29:33

@blöff:

"szaporodni kell, mert ezért vagyunk, mint a keltetőben."

Majd lesz megint egy reset, meg a legígéretesebb verzió újratelepítése, mint ahogy már állítólag egyszer megtörtént, oszt a kedves emberiség egyszer csak elgondolkodik azon, hogy az isten célja tényleg az volt-e, hogy szüljétek tele állati szinten vegetáló szerencsétlenekkel, meg agy nélkül dőzsölő konzumidióta zombikkal a Földet :)

Ha már az első reinstall utáni két ingyenes javítócsomag láthatóan nem segített :)

Vagy ráun az Öreg és kibacca a kukába az egészet :)

FlybyWire 2014.09.24. 17:30:53

Mióta megvan a gyerek, tulképpen nyomorgunk, pedig a fizum magasan az itthoni átlag felett van.
Másfél éve nem aludtam egy normálisat, cserébe az asszonnyal kb. hetente akarunk elválni, úgy összeveszünk valami jelentéktelen szaron/félreértésen.

Ha a kisfiam egy félmosolyt ereszt meg rám, az egész egyenleg hirtelen nullára ugrik mégis.
Ha még fel is kacag gurgulázó, mély hangon, akkor hirtelen + végtelenbe ugrik.

Ez így leírva szerintem is gusztustalanul néz ki nagyon is (picit be is hánytam), de ettől még ezt érzi az ember, tényleg. Akinek gyereke van,és egészséges a lelke, az tudja.
Akinek meg nincs, és vágyik rá, meg fogja tudni. Aki nem is vágyik rá, respect, ne is legyen neki.

Csak akkor ne is próbálja megfejteni, mert az kb. annyira hiteles, mint az alulról benőtt apáca szextémában, aki az orgazmushoz egy jó székrekedés során állt a legközelebb.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.24. 17:33:04

@jobbos:

"Gondolod ők tudatosan nem akarnak gyereket és azért állnak apácának, erre gondolsz?"

Nem gyerekundorra gondoltam, hanem arra, hogy a helyén kezelik a szülés kérdését, mint az EGYIK lehetőségét az életük kiteljesedésének, néhány másik lehetőség mellett.

FlybyWire 2014.09.24. 17:34:38

@Allin(HUN)Gary: +1, kb. én is ezt írtam le, csak másképpen.
Amikor a kis tökös (nem ér a csípőmig se) két kezét kitárva a nadrágom két oldalába kapaszkodik, hogy vegyem fel, az hihetetlen érzés :)
Alig várom, hogy felébredjen a du. szundiból, hogy jól megdögönyözhessem végre.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2014.09.24. 17:37:15

@AskmeLater30: "Én arról szeretnék egy felmérést látni, hogy amikor 50-60 évesen a tudatosan gyermektelenek egyedül maradnak, akkor hányan bánják meg. "

Senki. Személyesen ismerek/ismertem idős gyerekteleneket, és elfoglalják magukat. Némelyiknek vannak olyan problémái, amik nem lennének, ha lenne családja, de bőven megtalálja a hibát másokban, és nem jut eszébe, hogy családot kellett volna alapítani. Pont olyan emberek, mint a többi, tehát.

Ilyen értelemben a posztolónak igaza van, minden döntéssel valamit az ember megszerez, miközben másról meg lemarad.

T mint T 2014.09.24. 17:40:32

2 gyerekes no vagyok. Akar en is irhattam volna. Minden szava igaz.
Meg kifelejtettuk azt a reszt, amikor a kisbabaval setalo no melle is koztulajdon es idegenek erdeklodnek / osztjak az eszt a tejcirol, a szoptatasrol, a tejszaporitasrol.

Ja, es tok kellemes, hogy a munkaeropiacon "anya" vagyok, nem 3 diplomás no. Milyen erdekes, hogy ezzel parhuzamosan a ferjem maradt 3 diplomás munkavallalo es senkit nem zavar, hogy kozben apa is.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2014.09.24. 17:40:42

@maxval a bircaman: bárki állíthatja a gyereket nem nevelők közül, hogy ő áldozatnak látja ezt, tőle megköveteli a munkája/hivatása a teljes figyelmet. A papokkal itt nem érdemes kivételezni, tökéletes példái az önként gyerektelen emberre, és bizonyos szempontból az így döntőknek példát is mutatnak: közösséget alkotnak, és felelősséggel járó hivatást választanak, és így, jó esetben hasznos tagjai a társadalomnak.

'it's cool to know nothing' 2014.09.24. 17:41:21

@FlybyWire:
És ha még azt is megtudnád, milyen kettő, három vagy több gyerek...

Éppen tegnap beszéltünk a feleségemmel arról, hogy az egy gyerek a legnagyobb kihívás. Ott a gyerek folyton rajtad lóg, nem hagy még levegőt venned sem. Ha már több van, akkor a gyerekek nagyon jól elvannak egymással Nálunk 9, 6 és 3 évesek, és a kilenc éves hisztizik, ha nem ő olvashatja az esti-mesét a többieknek. A középső kiváltsága lett a pici öltöztetése. Nekünk segítség, nekik pedig sikerélmény. Nálunk otthon egy mini-társadalom van. El sem tudom mondani mekkora élmény.

Az öröm-faktorról meg nem is beszélek, mert az nem lineáris, hanem exponenciális.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2014.09.24. 17:41:49

@T mint T: ez attól függ, ki marad otthon. Ha te keresel jobban, cserélhettek, és akkor ő előlép apává, te meg háromdiplomássá :)

Szelid sunmalac 2014.09.24. 17:46:33

Ez mekkora faszsag, hogy majd 60 evesen meglatod milyen gyerek nelkul elni. Mert akik ezt irjak, azok ugyebar mindennap latogatjak a 60 eves szuleiket, akik nelkuluk nem is tudnanak elni. Ja....persze....
Az meg, hogy kihal az emberiseg. Na bumm. Ha meghaltal hat nem pont leszarod?

T mint T 2014.09.24. 17:48:02

Eszembe jutott meg egy erv a bloggernek : a gyerekmentesseg kornyezettudatossag eme tulszaporodott bolygon! :-)

Szelid sunmalac 2014.09.24. 17:48:52

Kulonben is, a vilag minosegen pl. pont csak ront, ha nemely egyen szaporodik. Marpedig a legtobb genetikai hulladek egyik legfobb ismerve, hogy mindenaron szaporodni akar. Gondoljunk csak bele. Nem egy birca lenne a vilagon, hanem rogton harom vagy ot!

'it's cool to know nothing' 2014.09.24. 17:48:55

@flugi_:
Nem hiszem el amit állítasz. Max. önigazolás lehet mögötte (van aki negyven évesen is megmagyarázza, hogy jobb az, ha ugyanazokkal az unalomig ismert arcokkal lóg a kocsmákban 40 évesen, mintha otthon várná a családja, gyerekei).

Én is ismerek ilyen gyerektelen idős embereket, még a családban is van ilyen. Nagyon, de nagyon szomorú dolog ez. Még egy nagyon elrontott szülő-gyerek kapcsolat is jobb talán annál, mint feleslegesnek, hiábavalónak érezni az életed, és felszínes hülyeségekkel elütni az időt, csak azért, hogy ne kelljen azon gondolkodni, mi lesz holnap, jövőre, vagy 10 év múlva.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.24. 17:50:14

@flugi_:

"Senki. Személyesen ismerek/ismertem idős gyerekteleneket, és elfoglalják magukat. "

Ahhoz nem is kell gyerektelennek lenni.

50-60 évesen már RÉGEN felnőttek a gyerekek, nem kötik le a szülő idejét. Ebben az életkorban egymás társaságát keresik az egyre több szabad idővel rendelkező emberek.

Sokkal okosabb és egészségesebb dolog egyébként, mint pótcselekvésként, a felnőtt gyerekek hagyta érzelmi űr kitöltésére törekedve, a normális társas kapcsolatok kialakítása HELYETT "unokázás" címen a saját gyerekeik életére rátelepedni.

'it's cool to know nothing' 2014.09.24. 17:52:50

@Szelid sunmalac:
Sokszor nem kell, hogy valami megvalósuljon, elég, ha a lehetőség meg van rá, már elégedett lesz az ember.

És fordítva is igaz. Már önmagában az, hogy valamit nem érhetsz el, kaphatsz meg, kívánatosság tesz dolgokat, és elégedetlenné tesz.

Medgar 2014.09.24. 17:55:30

Biológiai szempontból a legalapvetőbb ösztön a fajfenntartás ami gyakran az önfenntartás ösztönt is megelőzi. Az embernél annyiban változik, hogy a mennyiségi probléma (ti. elegendő tagja lesz-e a következő generációnak) újabban összekapcsolódik a minőségi problémával (a faj szempontjából semleges, vagy egyenesen káros egyedek számának növekedésével).

Köves D. Gábor 2014.09.24. 17:57:17

Elolvastam, bár ne tettem volna. Rettentően feldühített. Ezt a blogot soha többé nem fogom olvasni és semmi olyat, amei erre akár csak egy kicsit is hasonlítana.
Ugyanis borzasztó randa fontot használ, ami szinte vibrál olvasás közben. Olvassanak ilyen randa betűket azok, akiknek ez mazochista örömet okoz.

prunoki 2014.09.24. 18:01:21

Mondjuk pont leszarom ha valaki nem akar gyereket. Furcsának ugyanannyira furcsa mint mondjuk a zsiráf, vagy ha valaki nem szereti a rántott csirkét, netán a fagyit, de hát legyen, elférünk.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2014.09.24. 18:03:35

@T mint T:
Eh, láttam én azt is, próbáltam is magyarra fordítani, de rájöttem, hogy "magyarul" ezt az érvet nem értené meg senki :)

Mr. Rustical 2014.09.24. 18:07:15

A szerző egyrészt kikéri magának, hogy gyerekes emberek a saját tapasztalataik alapján gyerekvállalásra biztassák. Másrészt a szerző jobban tudja, mint a maguk a gyerekes szülők, hogy mit és hogyan is éreznek a gyerekes szülők.
Nyilván, ha valaki szereti a gyerekét, és örömét leli benne - esetleg ez a legnagyobb örömforrás az életében - akkor az vagy 1. hazudik, vagy 2. Stockholm szindrómás.
A szerző nem találkozott még olyan élethelyzettel, amelyben valaki megosztja a pozitív élet-tapasztalatait másokkal azzal a céllal, hogy segítsen nekik helyes döntéseket hozni.

A szerző szemlátomást patológiai eset, aki rettegésben él, egy totális diktatúrában, ahol mindenki őt akarja legfőképpen elnyomni, persze először is a zorbánördög (aki persze talán csak obligát tartalom, a puszta említésével bármekkora baromságot index címlapra lehet vinni), aztán meg minden járókelő, aki szembejön.Ilyen körülmények között valóban dícséretes, hogy nem kíván magán kívül még gyerekeket is szerencsétlenné tenni.

Viszont aki nem kifejezetten klinikai értelemben vett idegbeteg, hanem max. csak normál hétköznapi neurózisai vannak, annak csak ajánlani tudom a gyerekvállalást. Nekem először egy majd 10 évvel fiatalabb barátom mondta, hogy a gyerek az életben a legnagyobb flash. Akkor őszintén azt hittem, hogy azért mondja, mert neki nagyon fiatalon jött ez az élmény, és nem volt ideje alkalma sok másra.

De amióta nekem is vannak gyerekeim, minden nap eszembe jut ez a mondás, és mindig hálás vagyok érte. A gyerek tényleg a legnagyobb flash az életben.

A posztban hivatkozott 70% meg teljesen hihetelten hülyeség. Nyilván van, aki tényleg nem bír a szülői szereppel, de bárki vehet egy mintát a saját környezetéből, és ellenőrizheti, hogy mennyire reális. Én egy kb. 100 családos minta alapján 0-5%-ra tippelek, de a szűkebb 20-25 családos mintában, amit igazán ismerek, vastag 0 ez a százalék.

Persze ezzel nem akarom a szerzőt meggyőzni, nyilván hülye vagyok, náci és/vagy stockholm szindrómás, hogy a saját vaksi szememnek és süket fülemnek hiszek inkább, mint az objektív, részre nem hajló és kőbe belevésett anonim felmérésnek.

Csak azt akarom mondani: senki ép lelkű ember be ne dőljön ezeknek a blődségeknek.

zobod 2014.09.24. 18:10:18

Sajnálom, aki a társadalmi elvárás miatt házasodik meg és vállal gyereket, ahogy az is jó nagy balek, aki dacból nem teszi.

Egyébként a gyerekvállalás nem lenne szabad, hogy érzelmi kérdés legyen, ugyan úgy, ahogy a házasság sem. Jó egzisztenciájú, relatíve még fiatal, monogám kapcsolatra alkamas és arra hajlandó párok számára az élet egyik legnagyobb kihívása és esélye a gyerekvállalás. Viszont, ha valaki nem érzi magában a képességet arra, hogy 20-25 éven át ugyanaz legyen a családja, az ne vállaljon gyereket. Aki pedig szegény, az inkább azzal foglalkozzon, hogy ő maga ne legyen kolonc a társadalom nyakán, nem hogy még a gyerekeit is ellátórendszerek nyakába varrja.

Várfalvy Emőke 2014.09.24. 18:13:34

Én az alábbi szöveget kb.300 ember előtt mondtam el...a tavalyi országos slambajnokságon. Láthatóan senki sem akart érte megkövezni és bevallom, nem is szégyenlem magam miatta...pedig 2 gyerekem van. ;) avarfalvimesek.blog.hu/2013/10/06/mamislam#more5553794

Bona Fides 2014.09.24. 18:14:35

Nagyon jó poszt, minden szavával egytértek.
Két gyerekem van (ikrek, mert kétszer tuti nem vágtam volna bele). Imádom őket, ők is engem - de ezt azzal értem el, hogy nem bírtam az anyaszerepet és inkább barátnő akartam lenni.

MEGBÁNTAM. Ha elölről kezdhetném az életemet, biztosan nem szülnék gyereket és nem várom el a gyerekeimtől, hogy unokám legyen. Ezt meg is mondtam nekik. Majd ők eldöntik, akarnak-e gyereket.

Közigazgatásban dolgozom, kormánytisztviselő vagyok. A kormányprogram lényege, hogy szüljünk gyereket. Mindeközben a kormányhivatalok elvárják, hogy minden nap túlórázzunk - természetesen nem fizetik ki. Egyedül nevelem a gyerekeimet, az óvodában/iskolában folyton lebasztak, hogy korán viszem őket és későn megyek a gyerekért. Ha betegek voltak, a főnökeim húzták a pofájukat (nem hitték el, hogy azért, mert iker, nem egyszerre lesz beteg).
Az iskola osztogatta a feladatokat, éjjel csináltam a házi feladatból félbemaradt rajzokat, préseltem a faleveleket, mert kibaszottul nem tudták, hogy mi várható el egy 8 éves belvárosi gyerektől.
Elkésett a gyerek az iskolából (kamaszkori probléma), feljlentettek, megbírságoltak, és a nyakamba akasztották a gyámhatóságot mind a 30 IQ-jával.
A gyerekeimnek ajándékozott ingatlan után a tetves kurba állam 400ezer forint illetéket nyelt be, amit alig bírtam kinyögni.
Mindent összevetve a kedves társadalom, valamint a kibaszott, tetves, kurva állam és a szájbabaszott politikushiénabanda ott tett keresztbe az "anyaságomnak", ahol tudott.

Rohadjanak meg!!!!!

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2014.09.24. 18:16:10

@Mr. Rustical:
"A szerző egyrészt kikéri magának, hogy gyerekes emberek a saját tapasztalataik alapján gyerekvállalásra biztassák. Másrészt a szerző jobban tudja, mint a maguk a gyerekes szülők, hogy mit és hogyan is éreznek a gyerekes szülők."

Ebben igazad van.

De.

Amint leírtam, két forrásból gyűjtögettem. 1) Az egyik a gyerektelenek fóruma (ott voltak csak önző érvek!). 2) A másik meg a szülők névtelen fóruma.

Az utóbbitól valszeg eldobnád a hajadat. Olyan emberek, akik a való életben nem mondhatnak "nem"-et, ezért csak "igen"-t mondanak - azok az emberek online kiborítják a bilit.

Olyanokat, hogy soha nem vállalt volna gyereket, ha tudta volna, hogy hányan szenvednek utána maradandó inkontinenciát vagy (számomra egyébként érthetetlen) belső szervi problémákat. A statisztikák egyébként rémisztőek, ha nem ütöd el annyival, hogy ez természetes.

Vagy hogy egész életében bűntudata lesz, mert nem szenvedett eleget a szülésnél, mert fájdalomcsillapítót kért, vagy császárral szült. Miféle társadalom provokálja ki ezeket a reakciókat?

randomuser1 2014.09.24. 18:16:49

ronda vok, nem letem model
butuska is vok, nem lettem tudós
hangom is szar, gyenge fizikumú, így se sportoló se roksztár nem lettem.
melóba szarul teljesítek, nem haladok a rangklétrán, alig jövök ki a fizuból, elég szar...
csináltam egy gyereket, felnéz rám, végre jobb vagyok valakinél..
boldog vagyok, a gyerek az élet értelme!

recommented 2014.09.24. 18:17:21

@zombizan: Lájk, nagyjából én is ezeket írtam volna.

Gyereket vállalni tényleg orbitális szopások halmaza, viszont ugyanígy történik egy csomó jó dolog is.

Örülök a posztnak, mert érdekes, és megvilágítja egy olyan oldalát a kérdésnek, amelyikről legalábbis nem illik beszélni.

Én speciel nem bántam meg a gyerekvállalást, mert tudtam, hogy nem lesz egy rózsaszín fátyolba csomagolt diadalmenet. Ennek ellenére megértem azt, aki nem szeretne gyereket, és azt is, aki csak 10 fölött érzi jól magát. Különbözőek vagyunk (hál' istennek).

rayban80 2014.09.24. 18:17:34

Az egyetlen igazan fontos okot kihagyta a poszt iroja:Ez az ok pedig ő maga...
Mindent egyesit a vilagkepe ,hozzaallasa ahhoz, hogy EZERT tenyleg felesleges legyen gyereket vallalni.

Alick 2014.09.24. 18:17:56

@maxval a bircaman: "Aki nem akar szaporodni, az eEleve beteg elme."

Jézustól kezdve az apostolokon át a legtöbb szentig..? :)

Ha valakinek Isten más feladatot adott, mint a családalapítást, annak kell megfelelnie, nemdebár?

_Wasp_ 2014.09.24. 18:18:05

Nyilván a gyermek vállalása illetve nem vállalása lehet mindenkinek egy személyes és más által nem befolyásolható döntése kell hogy legyen.

Más kérdés, hogy én a gyermekekről való lemondás véleményem szerint pont annyira normális/természetes mint pl. a buziskodás vagy a drogfüggőség, de ahogy az utóbbiakba, úgy az előbbibe sem kívánok beleszólni.

Egyszóval én támogatom az önként vállalt gyermektelenséget.

Az a nagyszerű az önkéntes gyermektelenségben, hogy a beteg egyedek felismerve szaporodásra való alkalmatlanságukat önként és dalolva kiírják magukat az öröklődési vonalból, és így nem örökítik tovább selejtes tulajdonságaikat.

Kérem a hozzászólókat, értékeljék a posztoló és sorstársai áldozathozatalát, képzeljék el, mennyire rettenetes lenne például, ha sok ilyen ember lenne a világon, sőt mi több ezek az emberek nevelnék fel a következő generációt.

Alick 2014.09.24. 18:20:01

Vers a családi hbák továbbadásáról... :)

Elbasz majd apád és anyád,
Talán nem direkt, de így lesz.
Továbbadnak minden hibát,
És még egy-kettőt, hogy élvezd.

De hát elbaszta őket is
Sok kalap-kabátos vén bolond,
Ki egyszer nyálasan komoly,
Máskor meg egymásra ront.

Érzem, hogy gyötrődik az ember.
Ahogy a zátony küzd az árral.
Szállj ki ebből, amíg lehet,
És egy kölyköt se vállalj.

glad az egyetlen 2014.09.24. 18:20:37

A gyerektelenséget vállalók magyarázatai megér egy külön tanulmányt (ez is egy fokozata, amikor tudományos szintre akarja emelni). De minden fokozatnak megvan két jellemzője: 1, Csúsztatás, hogy úgy tűnjön, hogy igaza van. 2, Boncolgatása a gyerek vállalás pro-kontráit, miközben fogalma sincs valójában, hogy működik, milyen érzés.

Mindenesetre van egy jó adag morbid angolos humora annak, amikor egy egyed annak normálisságát bizonygatja, hogy a faja (ön)fenntartást megszünteti.

Két momentumra reagálnék külön:
1, A gyerekvállalás nem az a kategória, mint hogy ilyen vagy olyan sampont veszek és itt kialakul egy divat vonal, ami mentén manipulálnak. Basszus itt a (ha brutálisan le is egyszerűsítjük) a faj fenntartásról van szó, ha szüleid így gondolkodtak volna akkor Te most nem merenghetnél ezen a problémádon, mert nem léteznél. Az most csak megjegyezném (mielőtt ezen kezdene rugózni valaki, hogy nem az átlag szülő nem szimpla fajfenetartás miatt válla gyereket, de az a motiváció tudat alatt a legtöbb egyedben ott van normálsi esetben)
2, A szerepváltás az egyfajta fejlődés is. Ennyi erővel ne akar felnőni a tini korból, mert szar dolog melózni a pénzért és gondoskodni magadról és kezd el prédikálni, hogy milyen hülye már aki felnőttként önálló életet él. Ja hogy egy idő után akkor senki nem lenne önálló? Az az apró gubanc már csak nem zavarja meg a logikázást.

Tanács:
Nem akar gyereket és/vagy nem érzed alkalmasnak magad a gyereknevelésre? Semmi baj, ne tedd! DE ne idealizáld már meg döntésed és ne kezd úgy beállítani, hogy aki gyereket válla az a nem normális!
Jobb lesz neked is meg a környezetednek is.

Bona Fides 2014.09.24. 18:26:11

Most viszont - mivel egyetemisták a gyrekeim - tandíjat fizethetek a tetves kurva államnak. Ezzel a kdvs "társadalom" jelntős része (különösen, aki nem diplomás)gyet is ért.

Persze, a kvves egyetértő társadalom és a tetves kurva állam azt várja, hogy majd a vérem megcsapolásával felnevelt gyerekeim szépen tejelni fognak az államkasszába, amiből lehet majd dőzsölni, lopni, meg segélyeket osztogatni.

LÓFASZT! Itt, ebben az országban egy fillért sem fognak látni tőlük, azt garantálom.

Alick 2014.09.24. 18:28:42

@laci_52: "a nem természetes és nem normális, ha valakiben ez az igény nincs meg."

Egyik barátom mondta erre: ha az ösztöneim utódot szeretnének, bizonyosan tudnék róla. :)

Alick 2014.09.24. 18:30:41

@Bona Fides: "Imádom őket, ők is engem - de ezt azzal értem el, hogy nem bírtam az anyaszerepet és inkább barátnő akartam lenni."

Szuper! :)

csedársajt 2014.09.24. 18:31:25

Az emberiség látszáma évről évre nő, már bőven meghaladja a bolygó eltartóképességét, még őskori szitnen is!! Nemhogy amit szeretnénk, globális jólét, internet, meg minden....!!

MINEK a gyerek akkor?

Mert valaki kitalálta, és azt sok másik gyökér földbuta nulla elhitte, hogy az majd működik, hogy a jövő generáció kitermeli az én öregkori lazsálásomat, most mindent elszórhatunk francba, mint nyáron a tücsök, majd az utódok, a "jövőhangyák" "megoldják"?

Muhahahhahaha...ez egy gazdasági totál-terror-fegyver, ez világpolitikai csűrcsavar, nyilvánvalóan eszement és képtelen dolog.

Másik, amit talán pár éjsötét bulváragyú félanalfabéta is felfog:

MA, MOST, ITT, EBBEN AZ ORSZÁGBAN, MIÉRT NEM DOLGOZIK a TÖBBSÉG?!?

Igen, a TÖBBSÉG, miért a kisebb rész- nagyon kisebb!!- "TART EL" többször anyi nyugdíjast, katonát, tűzoltót, tanárt, orvost, mifenét?!?!? Nincs ember, kevesen vagyunk?

Nincs kit elzavarni dolgozni, mit zavarni, televannak a munkaügyi központok munkanélkülivel..nincs kinek dolgozni, kevés az ember?!?

Nem kevés? Sőt sok?!?!
Akkor mire ez a gyerekfrász?!? Szerencsétlenek...

Afrikában, kongóban, az összes világ s@gglukában nincsenek rengetegen, nicsn egy nőnek millió gyereke? De, sajnos..

Jaaa....ha sokan vannak még ahhoz sem elég, hogy ne dögöljenek éhen?!?

Ja, ásványkincseik is vannak, gyémánt, arany, olaj, mégis a teve segge mügül kukucskálnak kifelé? Jééééé.....

Miről szól ma a világ, el lehet gondolkodni!!

Egy magyarnak meg különösen, a milliárd kínai, iszlámista ungabunga meg mifene mellet MIT fog számítani, ha 5x ennyi (képtelenség) magyar lesz?

Mondjuk összedől a nyugati világ, technikai civilizáció és eljön valami új középkor, sötét idők, népvándorlás...
gondolod az emberevő zombik nem falnak fel elevenen kétszer ennyi pedrettbajszu szittyamagyart lábon, ha megindul errefelé fél afrika, india, kína, mifene?

MIRE a nagy feszülés, 5-8 vagy 10 millióan vagyunk?!?

Amikor egy tökigadósodott, önvédelem képtelen, eu. léptékben épphogy vegetáló nyomortanyára "gyártjuk" már most is a féldefektes gyereket, és még a légpuskát is kicsavarjuk a kezéből?!

Robotok meg rakétatudomány helyett azt tanítjuk neki, mi a nyugatimádat meg ilyen propagandista fasságot..?!

Sok jó, földbuta alattvalója legyen a mindekori helyi kiskirályoknak, ez egy államcél, egy indok?!? Mire?!?

Bárkitől, de tényleg, aki az alsó tökalsó decilis felett van, de néha még onnan is, a tanulatlan utcaseprőtől és hórukkostol is, azt hallom, na lesz gyerek, én már nem tudok innen elhuzni, de majd ő...

Ha hagyják még majd, ja, muhaha...
Vagy újra jön a korlátos utlevél, a határzár, a szögesdrót...kisnaivok...20év mire egy gyerek felnő, két évtized...mit tudod te mi lesz itt akkor..

Gyávaság, a kisebb elenállás elve, bevállalom a gyereket, mert arra terrorizálnak, de majd ő, majd megvalósitja, amit én szeretnék, ráaggatom minden álmomat és személyes frusztrációmat, amit én kevés vagyok-voltam akárcsak megpróbálni is..

Aztán persze beleragad ugyanabba a csapdába, mert a származás és a családi környezet ezer és millió finom mechanizmuson át alakít és predesztinál.

galaxiscsirke 2014.09.24. 18:31:38

Nem kis mértékben vadbaromság a post... EZ a gondolkodás veszélyes a társadalomra,nem a médiában megvillanó cici (amiért jóformán 3szoros kétoldali főbelövés jár,teljesen értelmetlenül). Persze akit ezekkel befolyásolni lehet a gyereknélküliség felé,annak jobb is,ha nem lesz gyereke,ne örökítse tovább ezt a marhaságot. Nem tudom,mire számít a post toló, ha szerinte mindenkinek erre kéne hajlania,akkor nem lenne jobb,mint bármilyen népirtó.

ggbb 2014.09.24. 18:32:16

az altalam ismert anyak 80% a passziv agressziv martir kategoriaba tartozik :) persze vannak fokozatok. a maradek 20% gyereket akart, megszulte, es becsulettel, szeretetben neveli a gyereket, sokszor ugy, hogy egy budos filler gyerektartast soha nem ker es nem is kap. leszarja. a passziv agressziv martir altalaban a kovetkezo: 1. a gyerekszulestol semmi kulonosebb baja nem lett, max. 1 visszer vagy 2, amit aztan lehet mutogatni 2. semmit fel nem adott, max. a poloskas alberletet/a kisszobajat a kedves szulok lakotelepi lakasaban/a 96 ezer forintos titkarnoi allasat, ja, es mindezt a nagyszeru aldozatot a 12. keruleti villalakas, az ingyen BMW meg a p...ameresztes oltaran hozta. marha erdekes, hogy a ful orr gegesz meg az epitesz meg az uszoedzo meg a jo csaladbol szarmazo anyuka SOHA nem rinyalnak (akkor se, ha senki nem tartja el oket, es akkor se, ha eltartja oket a ferjuk). ezek a jatszoteri tapasztalataim, roviden, amely jatszoteret pont hogy a passziv agressziv martirok miatt kerulom, mint a radiummaglyat :D :D :D mint Fukushima tartomanyt :D :D :D (ebbol talan kivilaglik, hogy nekem nem lett gyerekem...)

Territory 2014.09.24. 18:32:17

Az egész cikk egy baromi nagy trollkodás. Kommentvadász szarság. Az egyetlen sajnálatos dolog az, hogy a szerző anyja nem így gondolkodott. Na, ez a nagy baj.

no_successful2 2014.09.24. 18:35:33

A fenti érveket a fejlődő országokban kéne elsütni, (india, afrika, mexiko) ott kéne tolni, mert a föld túlnépesedik.

Velem nem történt jobb az életben a gyerekeimnél, és ezzel pl. az asszony is így van.

liebend 2014.09.24. 18:37:43

Nézd, azt csinálsz, amit akarsz! De az áldozatvállalásra való képtelenséged és önzőséged megfoszt a leggyönyörűségesebb érzések egyikétől. Te vagy szegény! Megérdemled a sok más hasonló gondolkodásúval, hogy címereteket - melyen önmagatok képén kívül más nem leend - lefelé fordítassék, ha eljő ama szertartás...

Alick 2014.09.24. 18:38:35

@galaxiscsirke: "ha szerinte mindenkinek erre kéne hajlania"

Attól hogy van ilyen, nem jelenti azt, hogy ez a többség vagy ennek kéne a többségnek lenni.

Tyrion Lannister of Caster 2014.09.24. 18:42:00

1: A "cikk" rettenetesen hosszú és ömleng az önzéstől és intoleranciától.

2: Szerzőnek csak a Belga után szabadon: "Folytál volna le apád térdén, amikor még folyékony voltál!"

No, persze akkor most nem lenne, 'aki" itt sápítozzon, hogy egy gyermekért esetleg fel kell adnia magából valamit...

Alick 2014.09.24. 18:43:58

@liebend: pár olyan idősebb anyát is ismerek, aki nagy szeretetben felnevelte a gyerekeit... de azt is elmondta, hogy mostani fejjel végiggondolva, ha fiatalon újrakezdhetné az életét, nem vállalna gyereket.

tralalala 2014.09.24. 18:44:30

Szerintem tényleg ne vállalj gyereket, pl. anyukádnak is hasonlóan progresszíven kellett volna gondolkodnia, most lehet ehelyett valami értelmesebb írást olvashattam volna.

diszkriminans (törölt) 2014.09.24. 18:45:30

@d2net:
De aki csak azért sem házasodik, meg nem vállal gyereket, mert a birkák így tesznek, az ugyanolyan birka.

FlybyWire 2014.09.24. 18:49:59

@'it's cool to know nothing': Ez jól hangzik, és feltétlen elmondom az asszonynak én is, mivel a másodikat sem tudta sokáig elképzelni (mostanában már igen, de kikötötte, hogy csak lány lehet.
Azt persze nem mondja el, mégis hogyan kellene ezt biztosítanom :D

CSHK 2014.09.24. 18:50:37

szerintem tökéletes a cikk! (néhány stílus- és egyéb hibát leszámítva... - bocs, grammarnazi in da house, igyekszem leszokni)
a kommentek viszont így átpörgetve, és a magyar viszonylathoz képest is sokkolóak... ami kifejezetten megütötte a szemem: "hogy a gyermektelen kretén is ugyanúgy itt zabál!!" miiiiii? öreg, bocs már, de ugyanúgy adót fizetek, élelmiszerért éppenséggel ugyanazt azt áfát (tehát jogom van úgy zabálni, ahogy akarok), egyéb adóból pedig még többet, mint a gyermekesek (köszi, szívesen). egyébként így direkt kisebb az ökológiai lábnyomom, a Te gyerekednek spórolom az erőforrásokat! :D
a cikkíró pedig nem mond mást, mint hogy ne ugassunk egymás dolgába. én sem faggatok senkit, hogy "van gyereked??? de mééééér?"

diszkriminans (törölt) 2014.09.24. 18:52:30

@csedársajt:
"Az emberiség látszáma évről évre nő, már bőven meghaladja a bolygó eltartóképességét, még őskori szitnen is!! Nemhogy amit szeretnénk, globális jólét, internet, meg minden....!!

MINEK a gyerek akkor?"

Itt mindjárt a kommented elején kettő önellentmondás. Eleve őskori szinten több erőforrás kell, nem kevesebb, mint a modern civilizációnak. Tehát az, hogy még őskori szinten is, értelmetlen.

Másrészt az, hogy túlnépesedünk, nem azt jelenti, hogy egyébként nem jelenti azt, hogy nincs szükség fajfenntartásra. Csak nem végletekben kellene gondolkodni, mint a szerző és a kommentelők 90%-a is teszi.

Bona Fides 2014.09.24. 18:54:05

@csedársajt: Tökéletes meglátás. :))))
7 milliárd ember él Földön, basszus!

diszkriminans (törölt) 2014.09.24. 18:55:28

Csak hogy rámutassak miért ostoba és szélsőséges mindkét véglet. Ugyanis egyik oldalnak teljesen igaza van abban, hogy a fajfenntartás szükségszerű. A másik oldalnak meg abban, hogy ennek nem kell minden egyes egyedre vonatkoznia, hanem csak a populáció egészére. Vagyis szabad döntése mindenkinek. Ehhez képest mindenki meg akarja mondani a többieknek, hogy mit csináljon.

AntiChrist 2014.09.24. 18:57:43

@irdesmond: +1

Azért objektíven belegondolva, ha nem csak magára gondol az ember, akkor érdemes kicsit elmeditálni rajta, hogy

- a Föld nevű bolygón az ember már így is túlnépesedett,
- ha így megy tovább, a környezetszennyezés negatív hatásai (ld. energiaforrások, ivóvíz, klímaváltozás) néhány évtizeden belül a mainál sokkalta súlyosabb, akár tragikus problémát jelentenek majd az embereknek.
Akarok-e ilyen jövőt a gyerekeimnek?
Mert ezeket a problémákat szemmel láthatóan az emberiség egész egyszerűen nem tudja kezelni.

Alick 2014.09.24. 18:58:22

Hogy cifrább legyen a helyzet, ismerek olyan pasast is, aki vészhelyzetben maga vezette le a saját fia születését, igazi örömmel vette kézbe... mégsem mozgatott meg semmit benne érzelmileg az apaszerep, nem is tudott vele mit kezdeni...

dr-eam 2014.09.24. 19:05:13

@ggbb: hangosan röhögök :) és bízom benne, hogy azért 80%-ban a 20%-ba tartozom :)

Bona Fides 2014.09.24. 19:12:04

@jobbos: Én 35 évesen szültem. Az élethivatásomat kellett otthagynom, mert nem lehetett összeegyeztetni a gyerekkel. A férjem beleőrült, nem bírta a tejszagot és a szarszagot, nem tudott mit kezdeni a felelősséggel és elkezdett inni.
Nem volt lakásunk, a fizetésem elment lakbérre és rezsire (hitelt nem kaptam kezdő diplomás fizetésre, kiröhögtek a bankban). A férjem keresete kb. a hónap 25-ig volt elég.
A nyomor miatt ment tönkre a házasságom, utána egyedül cipeltem magamon a két gyereket, miközben a kurva iskola, a kurva állam és a kurva munkahely, meg a kurva társadalom megfogalmazta velem, mint szülővel szemben támasztott igényeit.

Távolról sem a bulizásról van szó. Te hány éves vagy? Mert én 55.
Tudok egyet s mást erről a problémáról. Empirikusan...

Nzoltan 2014.09.24. 19:14:08

Az utóbbi években rengeteg nőt ismertem meg Pesten, ezeknek a fele gyerektelen volt és egyedül élt. Persze mikor fel jött a téma, akkor jöttek a kofogások hogy miért nincs, de igazából 1-2 kivétellel szinte mind baszatlan picsa volt.

glad az egyetlen 2014.09.24. 19:16:04

@diszkriminans:
Ez egy hülye mítosz, hogy a gyermekesek megmondják a tutit a gyermekteleneknek. Ez nagyon nem így van. Senkit nem ér idegenektől atrocitás, mert valaki nem vállal gyereket.

A helyzet az, hogy jellemzően a gyereket nem vállalót a saját családja nyaggatja a végtelenségig. Ennyi (ez egy ilyen dolog, nehéz a nagyinak lenyelni, hogy nem lesz unoka).
A többi az pedig abból eredő frusztráció következménye, hogy érzi/tudja, hogy a társadalomnak nem az a norma, amit ő választott (még ha ezt a családon kívül senki nem is kéri számon). Ekkor beindul az énképvédő mechanizmus, idealizálja helyzetét és elkezd olyan dolgokkal előállni, ami nem hogy alaptalan, de egyenesen sértő a társadalmi többségnek. Ez a visszás viselkedés persze már konfliktus fog generálni és lám meg lesz az önigazolás a az általa létrehozott problémának.

nem várt fordulat 2014.09.24. 19:28:06

bullshit. geci szar cikk. az ember elsodleges celja: fajfenntsrtas, onfenntartas. onzo gen ;)

Anders Behring Breivik 2014.09.24. 19:31:17

Egyet ertek a posttal.
LANGSZOROVAL IRTANAM A GYEREKET VALALOKAT, NEVELOKET !!!!!!

ZX71 2014.09.24. 19:39:31

Az eszedbe jutott, hogy de jó, hogy anyám nem így gondolkodott?

2014.09.24. 19:40:49

Húúúú zseniális a cikk!!!
Én hozzátennék még egy okot, miért nem. Egyszerűen empátiából és jóindulatból. Nem akarok senkit se akaratán kívül belekényszeríteni egy lelki terror oktatási rendszerbe és egy őrült, igazságtalan világba.

2014.09.24. 19:43:11

@ZX71: Bár anyám így gondolkodott volna!

Azt honnan veszed, hogy az evidens, hogy aki a világon él, annak ez tetszik is és ha megkérdezték volna előtte, akarta-e volna?

ZX71 2014.09.24. 19:47:51

@ébrenjáró: szerintem a cikk írója nagyon is örül annak, hogy él.

umma 2014.09.24. 19:51:44

@jobbos: elfelejtenek?
Legtobb esetben a harmadik genreacio mar azt sem tudja, hogy leteztek azok az osok.
Azert vallalni gyereket, hogy talan majd valaki emlekszik az emberre szomoru dolog.

Muscari 2014.09.24. 19:56:10

@RTB: +1 meg meg a legtobb elotted szolonak is.

Szerintem a legnagyobb foku onzes az, ami a posziro itt felvazolt, valamint nagyon kivancsi lennek az edesanyjaval valo kapcsolatara is. Szerette ot valaki egyaltalan eleteben?

Amin meg nagyon kiakadtam az a 70%-os megbanasi rata, ami szerintem nonszensz. Az en gyerekeim most lepnek be a fenottkorba, de azt a hihetelen mennyisegu szeretetet, amit toluk kaptam es kapok, le se tudom irni szavakkal.

liebend 2014.09.24. 19:57:41

@Nicole Name: ez fasza, amit írsz, csak ott sántít, hogy a cikkíró nem azt írja, hogy ne ugassunk egymás dolgába! Már a cím is érvelésszagú, a leírtakról nem is beszélve. Egy olyan totálisan individualista társadalom kulturális credója, ami még az reprodukcióra sem képes.

Fleurs Du Mal 2014.09.24. 20:01:20

@jobbos: Ha van is dédunokád, az már valszeg sosem lát téged és halvány lila gőze se lesz hogy ki voltál. Egy név leszel márványba vésve, semmi több.

Az már pedig maga az elmúlás, akárhogy is nézzük.

Stohl András 2014.09.24. 20:03:32

Az egész problémára az lenne a megoldás, ha végre engedélyeznék a SZÜLÉS UTÁNI ABORTUSZT.
Jelenleg sajnálatos modon a fogantatást követően csak 3 honapig lehet megszakítani a terheséget.
Ezt kéne törvényalkotónak meghosszabítania. Úgy, hogy szülőnek joga legyen a fogantatást követő maximum 300. honapig vagyis 25 évig ABORTÁLNI a magzatot.

Amelett, hogy a szülők könnyebben vállalnák a gyereket, ha tudnák, hogy az nem visszacsinálhatatlan végleges dolog, a neveletlen gyerekek számára is kellő visszatartó erő lenne, ha tudnák a hogy szülők bármikor abortálhatják.

Fleurs Du Mal 2014.09.24. 20:05:01

@Muscari: A legtöbbnek akivel egy suliba (alap/szakközép) jártam nem volt olyan hihetetlen jó gyerekkora. Ismertem olyat hogy a fater maga zárta ki a gyerekét a házból mert egy kicsit késett a hazaéréssel. Akkor csak furcsálottam; ma már inkább azon gondolkodok hogy milyen felemelő lehetett az egész szituáció, mindkét félnek.

A 70%-ot én is sokallom, de a fele-fele szerintem még bőven belefér.

2014.09.24. 20:13:01

@AntiChrist: Az emberiség problámáját én nem akarom kezelni. Az hogy milyen jövője lesz a gyermekeimnek, a jó részt a szerencsén múlik.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2014.09.24. 20:14:42

Remélem a poszter nem csak prédikálja a vizet, és a gyerekeimnek már nem kell majd ezt hallgatniuk (olvasniuk). Vagy legalább az unokáimnak.

FeroxX 2014.09.24. 20:18:48

Érdekes cikk, és van 1-2 érdekes komment bár nem sok.

Ami számomra nagyon furcsa, hogy senki sem feszegette, hogy.. oké nehéz, szívás gyereket vállalni (amellett, hogy én meg vagyok róla győződve, hogy legalább ennyi erős érvet mellette is fellehetne hozni, szal innentől ez egy szimpla döntési kérdés).

DE

Mondja már el a kedves blogger, hogy mi van helyette?

Engem tényleg érdekelne, mert egyszerűen nem vágom. Minden hétvégén buli meg ivás? Ebből már most 26 éves pasiként kinőttem, és unalmasnak tartom (16-tól 24-ig eléggé odavertem ezeknek), Számítógépes játékokkal játszik, filmeket néz? Már most unom ezeket, mert redundáns az összes, és akárhova néz az ember szórakoztatás ügyileg "nincs új a nap" alatt. Szal ezek a sima hedonista örömök szerintem pár éven belül rettentően sekélyesek lesznek és értelmetlenek.

Egy maréknyi érvet tudnék csak elképzelni valóban a gyerektelenség mellet:

-Világutazó lesz az ember és napról napra a túlélés és a kalandok-új élmények forgatagában él

-Valami magasztos eszmének szenteli az életét, pl. tudós-kutató-tanár lesz, stb.

Valamint még annyi, hogy én egyáltalán nem hiszem, hogy szülőként ennyire durván le kéne mondani az önmegvalósításról meg a szórakozásról.. jó logisztikával simán megoldható az egész, ráadásul az igazán húzós időszak az "csak" úgy 15év utána már szerintem egyre könnyebb, mert egyre önállóbb a gyerek, onnantól meg megint csak az anyán múlik, hogy mit kezd az újra felbukkanó szabadidejével.

Szal ja.. összességében nekem is egy kommentvadász önigazolásnak tűnik ez a blog, de mindenképp érdemes és érdekes ilyen témákat is feszegetni, mert mindennek két oldala van, és messzemenőkig elítélem én is a társadalmi nyomásra történő gyerekszülést.

Viszont én pl 26 évesen tudom, hogy 30-35 között szeretnék gyereket, mert én ebben látom az örök élet "kulcsát", valamint hihetetlen érdekes és vicces kaland lesz bemutatni a világot egy tanárként egy kisgyereknek (újszülöttnek minden poén új), akiben a saját és a szerelmem szikrája van benne, és érzem, hogy velővel teli célt-értelmet fog adni majd az életemnek, mert már most 26 évesen is kezdek egyre-egyre kevesebb értelmet látni az átlag szórakozásban.

Plusz ott van az is, hogy bár lehet giccses, de egy gyerekben egy új nemzedékben mégis csak ott van a teljes ismeretlenség, és ezzel együtt a lehetőség, hogy valami még jobbat csodálatosabbat hozzanak létre, meghaladjanak minket tudásban-kultúrában-fejlettségben, én bizony akarom, hogy az utódaim együtt a többi gyerekkel majd generációk, több ezer év múlva benépesítsenek egy galaxist pl. egyszerűen jól esne az a tudat, hogy ott lesz egy majd egy "hírnököm".

Ettől függetlenül én megértem azokat is akikben nincs ilyen féle affinitás, és egyedül szeretnék inkább leélni az életüket, mert nyűgnek érzik az egészet, nekik tényleg nem való, érdekes de anyukám legjobb barátnői közül 3-is olyan, hogy gyerektelen és már azok is maradnak valszeg, és mégis teljesen szerethető normális emberek, bár kíváncsi lennék péntek este hazaérve egyedül az üres lakásban azért milyen gondolatok futnak át a fejükben..

Boka1 2014.09.24. 20:20:58

Régen gyermek áldásnak hívták, ma gyermek vállalás. Pont olyan , mint a kutya tartás :))))

exterminador 2014.09.24. 20:27:49

@maxval a bircaman: ugye hallottál már a cölibátusról?

egysmás 2014.09.24. 20:32:21

@exterminador: persze, hogy hallott!
Évtizedek óta gyakorolja is.
Igaz, nem meggyőződésből, hanem kényszerűségből, de ez nem változtat a tényen.

Nohát 2014.09.24. 20:46:15

Nem akarok beledumálni senkit semmibe, főleg nem gyerekvállalásra buzdítani valakit, akinek nincs rá ingere. Aki ilyen szülőnek születik, inkább meg se szülessen. De nem tudom nem elmondani, hogy tökmindegy, hogy milyen racionális érveket hoznak fel a gyerekvállalás ellen, van amivel ez a fajta megközelítés nem tud mit kezdeni, mégpedig a dolog érzelmi oldala. Nem lehet megfogalmazni, hogy miért jó a gyereked a saját karodban elaltatni kiskorában, miért jó rá vigyázni, és nevelgetni, látni ahogy felnő, nagyobb korában látni, hogy ügyesedik, miként lesz egyre magabiztosabb és talál rá a saját útjára. Persze, ehhez kell némi szülői gén is, ami nem stresszes muszáj-kötelező gimnasztikai gyakorlattá silányítja le az egészet, hanem engedi élvezni az élet legnagyobb kalandját.

32FNewYork 2014.09.24. 20:50:15

Érdekes poszt, sőt beleolvasva néhány másikba, a helyesírási hibákat és a nehezen olvasható dizájnt leszámítva színvonalas blog. A feltűnően sok gyermekellenes megnyilvánulás viszont kompenzációt sejtet. Ennek persze több rétege lehet, de a szövegekből következően valószínűsíthető egy itt elhallgatott fő ok. Egyébként az ember így is úgy is megváltozik; akár akarja, akár nem, akár így él, akár úgy. Erről is szól a kierkegaardi bonmot: "Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, ezt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy nem, mindkettőt megbánod”

egy másik répatorta 2014.09.24. 20:51:56

Nem feltétlenül gondolom hogy mindenkinek kell gyerek. Sőt van akit kifejezetten tiltanék tőle.
De.
-A cikkiró szüleinek kellett, tehát örökítés szempontjából a gyermekük egy evolúciós zsákutca. Kell ilyen is, mert ez a világ rendje.
-Nem gondolom hogy a népesedés fenntartható ebben a mértékben. Tehát jó hogy vannak olyanok mint a cikkíró, az ebola, az AIDS, és más fertőző és civilizációs betegségek, háborúk és még egy pár esemény ami alapján ritkulunk.
Mint tudjuk a pestis is fellendítette a világot, hát még a spanyolnátha. Bizzunk benne hogy a természet tudja hol szelektál.
-Jelenleg úgy vagyunk berendezkedve hogy a nyugdíjat (ha lesz) mindenki a fiatalabb nemzedék jövedelméből és nem a befizetett járulékaiból kapja. Nos én és az én gyerekem nem szeretné a cikkiró nyugdíját fizetni. Megoldható ?
-Végül és nem utolsó sorban: Szar haldokolni úgy hogy senki nem fogja az ember kezét, senkinek nincs mit megbocsátani és senkitől nincs bocsánatot kérni.
Kár hogy a gyerekvállalást nem lehet "kipróbálni" vagy van meggondolatlanságunk, elkötelezettségünk, vér a pucánkban és belevágunk vagy nyekegünk rajta és elhatárolódunk.
Ez olyan mint az ejtőernyős ugrás. Nem lehet visszamászni a gépbe. Jó esetben jön az adrenalin, és minden egyéb , és nyílik az ernyő. Van aki többször ugrik, van aki egyszer. És van aki nem akar ugrani. Az viszont nem ejtőernyős csak fanyalog hogy miért ne ugorjon ki.

Pampalini13 2014.09.24. 21:01:01

Megérett a világ a pusztulásra. A sok önző faszkalap genderfeministának nevezett véglénynek nem kellett volna gyereket vállalni. Sok önző szardarab. Legyetek boldogok gyerek nélkül csak ne propagáljátok. Ja és a dögöjetek éhen örög korotokba

AntiChrist 2014.09.24. 21:14:50

@irdesmond: Nem személy szerint neked írtam egyébként - csak úgy általánosan :)

A meglátásod egyébként jogos, és nyilván nem tudja egyetlen ember megmenteni /megváltoztatni a világot, de amit írtam, fenntartom.
Pontosan úgy néz ki a dolog, hogy 40-50 év múlva olyan világ lesz, hogy nem a szerencsén fog múlni.

Ad Dio 2014.09.24. 21:16:17

A Gyermekeim a 4 legjobb döntésem az életemben. A Feleségem a 0. . Ugyan egyik sem 100%-ban racionális pillanatban született döntés volt :-), de nagyon hálás vagyok hogy így alakult. Miattuk jó élni.

Talán nem törvényszerű, de ilyen is van...

gregaba 2014.09.24. 21:22:07

alapvetően fasza, bevállalós poszt -- bár az általános világfájdalmat kb. harapni lehet benne.

a kereszténységet pedig kár volt belekeverni egy fricska erejéig: az Újszövetség sehol se állítja, hogy nem vagy ember, amíg nem csinálsz utódokat. sőt az Apostolok pont hogy otthagyták a családjukat a megtérésük után.

egy másik répatorta 2014.09.24. 21:25:16

@Bona Fides: A sztorid megérne egy hosszabb elemzést, de nem hiszem hogy a gyerek volt az oka mindennek. Ha ezt bekönyveltétek, s az egészet a gyerek nyakába varrtátok..... hááát.... csak reménykedem hogy nem cipeli azt a terhet amit rárakhattatok és normális gyerek lett. Ha nem, akkor az a ti hibátok, nem a gyereké. Ugye tudod ?

gregaba 2014.09.24. 21:30:30

@egy másik répatorta: hatalmasakat csúsztatsz, kezdve attól, hogy gyáva ejtőernyőshöz hasonlítod a childfree egyedeket -- egész addig, hogy szerinted ha nincs gyerek, nincs aki öregkorában fogja az ember kezét.

ez utóbbi többek közt ott sántít, h. rengeteg a hálátlan felnőtt gyerek -- és egy jó szeretetotthonban, vagy pláne hospice-házban, százszor több szeretetet kaphatnak az öregek az ottani ápolóktól, apácáktól stb., mint alkalmasint a saját gyereküktől. ez sajnálatos, de igen gyakori tapasztalat.

fifibá55 2014.09.24. 21:30:42

A posztoló csak a természetes szelekció elvét igazolja: csak az életrevalók szaporodnak/élnek túl. Ö nem tartozik ebbe a körbe, szerencsére.

T mint T 2014.09.24. 21:31:20

@flugi_: ja, meg a tarsadalmi nyomas a non, hogy "milyen anya vagy ma"! Meg a ferfin, aki otthon marad, hogy "milyen ferfi vagy ma"!
Amugy for info, pont annyit keresek, mint a ferjem, de ha csak meg nem halok, vagy le nem mondok a gyerekrol, faszan nekem kell otthon maradni az elso evben :-( a gyerekkel.
Miert? Csak!
Ez 2 gyereknel baratok kozt is 2 kidobott ev mondjuk a karrierembol! Es akkor meg nem számoltunk azzal, hogy esetleg a munkaltatom tart tole, hogy lesz egy 3. is.
Es otthon maradni nem csak gyes alatt kell, hanem mondjuk, ha beteg.
Meg a szabim is arra megy, hogy "taboroztatom" oket az iskolaszunetben!
De fasza is!

ördög_ 2014.09.24. 21:32:22

@krakkik: Nem kellene ennyire feketén-fehéren látni. Egyrészt akinek nincs gyereke, az sem feltétlenül azért van, mert hajnalig bulizik. Lehet, hogy hajnalig túlórázik, nulla szabadideje van és nem tud hol ismerkedni, így aztán ugye kivel vállaljon gyereket? Viszont sok ilyen ember annyit fizet be a ktgvetésbe, hogy finanszírozza a gyereknevelők juttatásait. Aki több gyermeket csinál, az nem feltétlenül hasznos tagja a társadalomban, kifejezetten sokan csimpaszkodnak a szociális hálóba és sajtolnak ki horribilis pénzeket, mert annyi életvezetési önfegyelmük nincs, hogy akkor és annyit, amennyit el tudnak tartani (arról már nem is beszélek, hogy sokan kifejezetten miért szülnek...).

Az pedig tény, hogy attól, mert csinál valaki három gyereket, nem biztos, hogy a jövő GDP-termelő harcosai lesznek belőlük...lehet, hogy valaki csak egyet nevel fel, de abból valóban hasznos ember lesz.

Nem akarok ezekbe belemenni, lerágott csont már ez, de hagyjuk már ezt az "akinek nincs gyereke, az egy fekély a társadalom testén" c. mantrát. Lehet, hogy többet tesz le az asztalra, minden szempontból.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.24. 21:33:17

@egy másik répatorta:

"Nos én és az én gyerekem nem szeretné a cikkiró nyugdíját fizetni. Megoldható ?"

Persze.

Kérd vissza a poszter pénzét azoktól, vagy ha már meghaltak, akkor az örököseiktől, akik az ő fizetéséből vont pénzből élnek, és add oda neki, hogy a saját nyugdíjas éveit finanszírozhassa belőle.

Például a saját nyugdíjas felmenőidtől.

Vagy úgy gondoltad, hogy a posztertől elszeded a pénzt, hogy nagyanyád meg anyád nyugdíját fizettesd ki belőle, de te meg a kölykeid már ne adják neki oda azt a pénzt, amit a felmenőid ellátására elszedtél tőle?

MAti 2014.09.24. 21:34:19

Az utóbbi hetek egyik erős szellemi tornamutatványa volt végigolvasni (kb. 10 nap múlva várjuk az elsőt).

Úgy érzem, sikerült - ki kellett lépnem a saját gondolataimból, értékrendből, a világról és az életemről alkotott képből erősen.

Megértettem, hogy van olyan, a világról alkotott kép, ahonnan nézve ezek teljesen ésszerű és racionális gondolatok, és így az okokkal, érvekkel és a következtetéssel, döntéssel sincs gond.

A világhoz való alapvető hozzáállásunk más. És nincs semelyikünknek alapja "meggyőzni" a másikat, hogy melyik jobb, pont egyforma eséllyel látjuk jól vagy nem jól a dolgokat.

Egy valamire azért érdemes figyelni: vedd a bátorságot néha, hogy az alapoktól újragondold. Tegyél fel kérdéseket arra nézve is, amire építesz minden mást.

Alapkérdés, hogy a saját helyedet hogyan határozod meg a világban. Mi jár neked, mit vársz tőle, mit akarsz tenni az életben, minek van értelme vagy nincs.

Nem az az egyetlen működő világkép és "ésszerű" rendszer, aminek te vagy a közepén. Egy idő után így is komoly ellentmondásokba és kérdésekbe fogsz belefutni...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.24. 21:37:06

@egy másik répatorta:

"örökítés szempontjából a gyermekük egy evolúciós zsákutca."

Egyed szintjén nincs evolúciós zsákutca, az csak a faj szintjén lehetséges.

Nem a Romana regényeket kellett volna olvasgatni a biológia tankönyv helyett.

T mint T 2014.09.24. 21:37:18

@Quadrille Lobster: mondok neked az inkontinencian kivul 2 maradandot.
Nekem az egyik terhessegem miatt derektaji gerincservem lett. A szules utan megjavult, de pl soha tobbet nem lovagolhatok es a mai napig zsibbad a bal kislabujjam. Es hideg frontnal faj a derekam.
A baratnomnek ugy ment szet a vaginaja, hogy 3 eve, miota szult, nem volt orgazmusa. Ezt o mondta, empirikus tapasztalatom nincs.

'it's cool to know nothing' 2014.09.24. 21:37:45

@FeroxX:
Jól látod a dolgokat. Valóban nincs más helyette. Az élet tényleg egy olyan kirakósjáték, amit csak egyféleképpen lehet kirakni. Huszonévesen még sokan gondoltuk, hogy van választás, lehet ezt másképp is csinálni, de ma már tudom, hogy nem lehet. Én is hasonló korban nősültem és vállaltunk gyereket, de már ezzel is elkéstem, jó az esély rá, hogy nem lesznek unokáim, mert nem érem meg, de méginkább nem fogom őket felnőni látni. Pedig nagyon szeretném.

A gyerekeimet igyekszem úgy nevelni majd, hogy inkább korábban vállaljanak gyereket. Inkább legyenek kevésbé jómóduak, de legyen szép családjuk. Szegényen lehet élni, de család nélkül nem érdemes. Ez az én tapasztalatom.

Fleurs Du Mal 2014.09.24. 21:38:46

@egy másik répatorta: "Nos én és az én gyerekem nem szeretné a cikkiró nyugdíját fizetni. Megoldható ?"

Én sem akarom se a tied, se a szüleid nyugdíját fizetni. Megoldható?

ördög_ 2014.09.24. 21:42:00

@polyvinyl: Vagy ott vannak a gyerek után járó juttatások, a gyermekellátásra, iskolára, akármire költött összegek...azt sem a gyeden lévő anyukák rakták össze jórészt.

T mint T 2014.09.24. 21:44:37

@Nohát: nagyon irigyellek! Egy heten legalabb 3x erzem, hogy a gyerekek miatt tonkrement az eletem. Ugy ertem, nem az o hibajuk, hanem az, hogy en nem tudok ugy erezni mint te!
Persze vannak jo pillanatok, de...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.24. 21:49:15

@ördög_:

Bizonyám. Meg az ingyenes eü-ellátás a gyerekeknek, védőoltások, szűrések, kórház, szakorvosok, ha kell. Meg a többmillió forint, amit a gyerekeseknek nem kell adóba befizetni, míg a közösből a gyerek jogán ők veszik ki a legtöbbet.

Szerintem sok értelmes nőnek ezek az ostoba, nagyhangú ősanyák veszik el a kedvét a szüléstől.

Félnek a normális nők, hogy a gyerekszüléstől kifordulnak magukból a hormonok miatt, és ők is ilyen loncsos, kövér, buta ősanyákká változnak tőle ;)

FeroxX 2014.09.24. 22:00:53

Megnéztem a TED-talk os videót.. azért ez nagyon undorító kis ferdítés volt a Blogger részéről, hogy csak azt a lehúzós diagramot linkelte be belőle ;).. Hiszen a TED-es videó végkövetkeztetése is az, hogy jó dolog gyereket vállalni és családosnak lenni csak éppen nem azok miatt az okok miatt amit sokan elsőre gondolnának.

gregaba 2014.09.24. 22:06:47

@FeroxX: halál mindegy, mi a végkövetkeztetése a TED-videónak: ez egy olyan téma, amit mindenkinek magának kell végigzongorázni és eldönteni. te 26 évesen ugye arra jutottál, hogy tuti kell majd gyerek; de hidd el, még 500x átgondolod harmincéves korodig, és nem tudni, mire jutsz a végén.

aranea 2014.09.24. 22:07:56

Nagyon jó írás, minden szavával csak egyetérteni tudok (ja: anyám is ugyanezt mondja...persze nem nyilvánosan)

CSHK 2014.09.24. 22:10:10

@liebend: az érvelés nekem valahogy természetes volt, mert minden gyermektelen/gyermeket nem akaró kénytelen betonkemény érvrendszert felépíteni - tulajdonképpen önvédelemből; én a cikkben is csak ezt láttam visszaköszönni.
az individualista társadalmas gondolatod GOLD, soha tudtam volna ilyen tisztán-pontosan megfogalmazni! most megláttam egy olyan oldalról, hogy egy intelligens, gondolkodó embernek (aki nem véresszájú "ősanya"), miért szomorú látnia ezt tendenciát.
frankón visszaadta a hitemet az emberiségben és a "kommentelés értelmes és értékes gondolatok cseréje is lehet" korábbi eszmémben, és ez nagyon jó.

na4 2014.09.24. 22:18:10

A boldogságnak nem feltétele a gyerek.

egy másik répatorta 2014.09.24. 22:19:26

@gregorik: a gyáva szó nem szerepelt abban amit írtam, ezt te adtad hozzá, nyilván így érzed. Lehet hogy a gyávaság is egy faktor. Én a fanyalgást használtam.

@Fleurs Du Mal: Igen, az szüleimét többszörösen befizettem, az enyémet meg a gyerekem fogja. Ezúton hozzájárulásomat adom hogy te ne fizesd.

CSHK 2014.09.24. 22:19:57

@MAti: elindítasz engem egy ilyen láncon? hogy mik a válaszok ezekre a kérdésekre?
akár a tiéden is, ha nem személyes! nagyon kíváncsi vagyok, mert úgy érzem, én az utóbbi időben rosszabbul látok "egységben".
köszi előre is!

vollibre 2014.09.24. 22:30:31

Hál' Istennek én normális vagyok.

Alick 2014.09.24. 22:39:11

@fifibá55: "csak az életrevalók szaporodnak/élnek túl."

A szaporodás az egyén túlélésének szemponjából értelmezhetetlen, az utóda egy teljesen másik ember lesz, aki éppen valamelyest emlékeztet mindkét szülőjére.

egy másik répatorta 2014.09.24. 22:39:14

@polyvinyl: Igazad van, bocsánat.
De nincs baj vele, valahol kell hogy vége legyen ennek a láncnak. Most képzeld el, hogy a nem akaromból milyen gyerek lenne.... Még a végén csak Románát meg Blikket olvasna. Mint én...:)

gizmo266 2014.09.24. 22:50:41

Gratulálok, ez jó kis cikk volt.

énMárMindegy 2014.09.24. 22:51:28

Két gyerekem van. Szeretem őket. Nem azért lettek, hogy legyen, aki rám nyitja az ajtót vénségemre, vagy hogy legyen, aki eltart nyugdíjasként. Lehet, hogy a világ túlsó felén élnek majd, egy napfényes országban, akkor majd kinek tartom a markom..?
Mióta szülő vagyok, alvási- és evési zavaraim vannak. Sírógörcsök, hangulatingadozások gyötörnek. Minden nap csak a túlélésre játszom, évek óta.
A gyerekeink egészségesek, vidámak, én beleroppantam az érkezésükbe.

rozsé drazsé 2014.09.24. 22:55:03

Atya úristen, mennyi idióta van itt. Bakker!

Be kellene kenni szarral a posztírót és közben kiáltozni, hogy ez csak a saját véleményem, amihez jogom van, nem is értem miért sértődik meg, hogy szaros...Merthogy ő is ezt teszi, mikor ideokádja az állítólagos véleményét, ami színtiszta provokáció.

Én meg akkor felülök neki. Oks?

Nem szülsz gyereket? Rohadj meg egyedül, pink barbibabának öltözve és kisminkelve, az örök fiatalság és szabadság jegyében, 75 évesen, fonnyadt, lógó mellekkel, három szál szőrrel a ráncos p..don, magadat összefosva, egy kuka mellett guberálva, mert ugye nyugdíjad úgysem lesz. Ez a fonnyadt, fostos, kukabúvár lesz belőled is, te drága, ráadásul senki nem fog emlékezni rád, meg a kezedet sem fogja senki megfogni az onkológia nővérkéin kívül, mondjuk a 75. születésnapodon, merthogy addigra mindenki, aki végigment rajtad az előző 50 évben, a szabadság és fiatalság jegyében, már rég a farkasréten bulizik, vagy alzheimerrel kezelik vad idegenek valami intézetben. Ilyen lesz a ti kis világotok, childfree idióták. Fostos, hugyos, fonnyadt vénemberek tömege, de mindegyikük tök egyedül...

Valahol hallottam:
"hallja míg él, azt tagadta meg, amit ér, elvonta puszta kénye végett, kívül belül leselkedő halál elől az utolsó menedéket"
Aki azt hinné, hogy ez a versrészlet csak a szerelemről szól, téved. Ez a nőiségről szól, és annak a megtagadásáról.

Halál elől egy menedék van: a gyerekeid, te idióta barom.

S, ha már provokáció:
A biológiai faj definíciója, hogy a fajhoz az az egyed tartozik, amelyik magához hasonló utód létrehozására képes.
Ha nem szülsz gyereket, mert megtagadod, nem vagy képes utód létrehozására, ergo nem vagy a faj része: nem vagy ember.

Childfree? Lóf..szt, mama!

NEM VAGYTOK EMBEREK!

Fleurs Du Mal 2014.09.24. 23:03:19

@egy másik répatorta: Ezer köszönet. ;) Na pl. ezért lenne jó a magánnyugdíj intézménye. Sokkal inkább szeretném én eltenni (és intézni) a saját nyugdíjamat minthogy az államra bízzam (amiről máris tudom hogy semmit sem fogok visszakapni, hiába fizetek be többet mint a munkavállalók tetemes többsége). És akkor nem lenne viszolygás se hogy ki fizeti az enyémet: mert én lennék az.

Kár hogy itt abszurdisztánban már megint a szocializmus a divat és mindent a hülye állam csinál.

C'est la vie.

Nohát 2014.09.24. 23:17:42

@T mint T: Mit lehet erre mondani? Én nem azt mondtam, hogy neked T izének élvezned kell a gyerekeidet, lévén az, hogy élvezed-e a szülőnek levést az alapvetően rajtad múlik. Fogalmam nincs ki vagy,, szal ne vedd magadra, de ha elrontottad, ha rossz partnerrel vágtál neki, ha nem voltál kész a szülőségre, ha rossz döntéseket hoztál, akkor szívás, mert a rosszat mindenképp megkapod, a korán keléseket, a makacskodást, a mindenért felelősnek levést, nincs kibúvó. Csak a jót nem fogod benne meglátni, ami persze, hogy nem a nyugdíjról, meg az egyéb silány anyagi dolgokról szól, hanem a jó pillanatokról, ami ha szerencséd van, több lesz, mint a rossz.
Ma, mikor jöttek haza a srácaim a suliból, vitáztak, hogy a középső kapott valami sütit az osztályban, valakinek a szülinapja volt, és nem volt hajlandó megosztani a nagyobbikkal. És a nagyobbik felháborodva kérte számon, hogy akkor nem az a szabály, hogy mindig megosztunk mindent egymással? A kicsi meg sírt, hogy de ő nem akarta ezt, de adni se akart, és mindenki mondta a magáét, mire a legkisebb odatotyogott és nekiállt ő is kiabálni, mint a többiek, hogy úúúúúúúú, pom, pomm. És én csak hallgattam, majd mondtam, hogy ez jó válasz, úúúúúúú, pom, pomm. És erre a középső felnézett és vigyorgott a könnyes szemeivel, és a nagyobbik is nevetett, meg a kicsi is nevetett, és az egész vita feloldódott egy szeretetteljes pillanatban, mert tényleg úgy van, hogy mindent meg kell osztani.
És ezt a pillanatot nem tudom veled megosztani, mert ez a mi pillanatunk volt, leírhatatlan, megoszthatatlan, benne kell lenni, mert így kicsinység, nevetséges semmiség, csak úgy van értelme, hogy ott ülsz azok mellett, akiket szeretsz, és akik szeretnek. És jó megosztani velük mindent, jót, rosszat, és neked, mint szülőnek jó aztán látni, hogy a középső a kertben üldögélve szedi szét a sütijét és ad belőle a bátyjának is meg a kicsinek is.

MAti 2014.09.24. 23:28:18

@Nohát: Ha lenne valami +1 vagy like gomb, megnyomnám. Tényleg ilyen kicsinységekről szól az élet, de észre kell venni...

egy másik répatorta 2014.09.24. 23:33:15

@polyvinyl: @Fleurs Du Mal:
Az a helyzet hogy szüleink névleg a sajátjukat fizették, csak az övéket a cuclista államunk nyúlta le, ezt fizetjük most mi, de a mienket meg a polgári kormány nyúlta le. Tehát a gyerekeink fizetik majd a mi dolgainkat. Akinek nincs , annak a másik gyereke. Én is szívesebben tennék félre magamnak, és köszi nem kérek az állam gondoskodásából. De ez nem lehetséges.
Innentől lehet gondolkodni hogy a bevándorlók, a legnépesebb etnikumból származók, vagy ki fogja majd ezt fizetni. De ez csak egy rövid epizód. Nyilván annak a gyereknek nem lesz teher aki meg sem születik. De a haverodénak, a barátnődnek, a tesódnak akinek van, annak igen.

De ez nem a lényege, csak egy csepp adaléka annak hogy kellene gyerek mindenkinek.

egy másik répatorta 2014.09.24. 23:38:17

@énMárMindegy:
Sajnálom amit írsz. Sokat tudna egy szakember segíteni neked. Nyilván nem habostorta az egész de te aztán tényleg rossz passzban lehetsz.
Azt akarod mondani hogy megbántad hogy lett két gyereked és most inkább ne lennének ?

Fleurs Du Mal 2014.09.24. 23:42:52

@egy másik répatorta: Amit te mondasz az csak elódázás. Ez a model csak akkor működik ha a népesség nő (azaz több a befizető mint a ki kivesz). Ez elég jó volt Bismarck idejében, de ma már nem.

Máshogy működik a gazdaság: méretgazdaságosság és automatizáció a kulcsszavak. Így sem az ipar se a mezőgazdaság nem igényel nagy létszámú munkaerőt. Szóval mi a fenére lenne jó egy növekvő népesség, kérem alássan? Hol lenne munkahelyük, például?

És ezen a ponton dől be a mostani nyugdíj rendszer, legyen is akármi. Ha több a gyerek akkor kicsit tovább vonaglik, de mivel maga a rendszer rossz, nem lessz más a vége.

antisystem 2014.09.24. 23:48:23

@rozsé drazsé: a beírásod tökéletesen alátámasztotta a postoló igazságát...

Spacecake 2014.09.24. 23:49:38

Szerencsétlen sérült ember...nem szabad bántani

AntiChrist 2014.09.25. 00:15:39

@na4: Ezzel teljesen egyetértek :)

@eddie1977: Többek között én, és szerintem ez egy jogos aggodalom. Elolvastam, amit belinkeltél: sajnos egyet kell értsek a poszttal...

Egyébként egy gondolat azoknak, akik azzal jönnek, hogy mit fognak csinálni a gyerek nélküli emberek 50+ évesen: élvezik majd az életet (ha olyan lesz a világ, hogy lehet élvezni az életet).
ÉLNEK.
Meg dolgoznak, mert ma már eleve 65 év körül van a nyugdíjkorhatár, és egyre csak feljebb kúszik.
Egy jó karban lévő 70 éves ember (vagy akár egy idősebb), ha van egy normális, ha bevétele (nyugdíj, munka, félretett pénz), akkor egy csomó érdekes, értelmes dologgal foglalkozhat.

Az is hülyeség, hogy egy gyerek nélküli ember 50+ évesen (vagy bármennyi idősen) egyedül marad.
Lehet társat találni 50 évesen is, de lehet, hogy valaki eleve olyan társat talált már mondjuk 30 évesen, aki szintén úgy gondolta, hogy nem akar gyereket.

Mitől annyira evidens, hogy aki nem akar gyereket, az X évesen "egyedül marad"?

AntiChrist 2014.09.25. 00:27:55

@rozsé drazsé: "Halál elől egy menedék van: a gyerekeid, te idióta barom."

Ez már provokációnak is hülyeség...

Halál elől NINCS menedék, se gyerekesként, se gyermektelenként, se materiális, se spirituális értelemben.

A gyermekeiben meg senki sem él tovább - a gyerek az egy önálló emberi lény, egy külön személyiség, saját, külön sorssal és élettel (s persze halállal).

AntiChrist 2014.09.25. 00:30:41

@rozsé drazsé: "Halál elől egy menedék van: a gyerekeid, te idióta barom."

Ez már provokációnak is hülyeség...

Halál elől NINCS menedék, se gyerekesként, se gyermektelenként, se materiális, se spirituális értelemben.

A gyermekeiben meg senki sem él tovább - a gyerek az egy önálló emberi lény, egy külön személyiség, saját, külön sorssal és élettel (s persze halállal).

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2014.09.25. 01:39:10

@'it's cool to know nothing': na de ezek az emberek nem azért ilyenek, mert nincs gyerekük, hanem azért nincs gyerekük, mert ilyenek.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2014.09.25. 01:41:40

@T mint T: csak rólam pereg le az ilyen "társadalmi elvárás"?

(((d(-_-)b))) 2014.09.25. 02:22:51

A gyerek mellett is van egy csomó érv, amire leginkább akkor döbbensz rá, mikor már megvan.
Amúgy ezek a posztban írt indokok akárhogy is nézzük, gyermetegek, gyengék, bénák cikik...gyerek mellett sem kell lemondanod az életről, persze sokan átváltanak "szülőmódba", vége a hobbiknak, vége mindennek, "mert most már nem csinálhatod, mert most már gyereked van"...ja az első időszak persze parás, de nem parásabb mint melóba járni...aki ennyit nem tud beáldozni, az full nihil arc...
Az is vicces, hogy úgy sorolod a gyerekellenérveket, hogy nincs is valós tapasztalatod...de biztos sokat hallodtad a haverjaidat nyavajogni, vagy a rokonaidat, vagy a filmekből nyered az infóidat...de szerintem csak magyarázod a komplexusaidat ezzel, próbálsz önigazolni...gondolom frusztrál, hogy sok emberkének van emberkéje körülötted...nem kell itt táblázatba szedett kamuindokokkal jönni, egyszerűen be kell vallani: fosol vagy kényelmetlen...vagy mindkettő...egyébként meg a szüleiden kívül ki nem szarja le szaporodsz-e

(((d(-_-)b))) 2014.09.25. 02:30:26

@AntiChrist: há, ez fasza, 50+ évesen élvezheted az életet, ha van gyereked, ha nincs, tökmindegy...kivéve, ha épp 50évesen szülsz mert akkor pár évet várni kell a "maxibulival"

(((d(-_-)b))) 2014.09.25. 02:38:39

@rozsé drazsé: na te biztos hardcore "szülőmódban" nyomod...az ilyenektől kaptam-kapok agygörcsöt a kissrácom születése előtt és után egyaránt...veled kapcsolatban tényleg igaza van a posztírónak...

AntiChrist 2014.09.25. 05:02:59

@(((d(-_-)b))): 50 évesen (meg afelett) is élvezheted az életet (meg persze előtte is) - akkor is, ha nincs gyereked. Mit nem lehet ezen érteni? :)
Egyébként 50 évesen viszonylag kevesen szoktak szülni... :)

Nzoltan 2014.09.25. 05:38:52

@aranea:

Kb. Ez jutottmaz eszembe:
Akkor a nyád egy elvtelen ribanc, mert mégis megszült.
Apád meg egy lúzer, mert hisz neki.

Nzoltan 2014.09.25. 06:00:13

A mai húszasok és harmincasok mindentōl be vannak szarva. Minimális vállalkozói kedv. Szinte mindegyikük mentális és gazdasági csōd. Ha leülsz velük beszélgetni kiderül, hogy nincs elképzelésük az életükkel kapcsolatban az aznapi bulin túl. Ugyanakkor nagyon magas az, amit màsoktól várnak el de maguktól soha nem követelnek meg. Sokan közülük a családot csōdként élik meg, holott szinte az egész élet csōd számukra.
Persze vannak kivételek, de korántsem tartoznak a többségbe. Ezek persze nem financiális vagy az oktatásirendszer problémái, hanem a nevelésé. A gyerek-szülō kapcsolat csúszott félre. Rossz az átadott minta.

William Kidd 2014.09.25. 06:22:27

Udv!

A blogiro altal kepviselt gondolatok szimplan eletellenesek, mivel ha mindenki magaeva tennia gondolatait kihalna az emberiseg. A gyermek es az ertuk hozott aldozat maga az Elet illetve annak celja es ertelme. Ezek a gyermekellenes gondolatok pont olyan deviansok, mint a homoszexualizmus, evolucios zsakutcak. A blogiro epp csak azt felejti el paradox modon, hogy maga is volt gyermek es pont azokat az aldozatokat tagadja meg sajat utodjatol melyeket - jobb esetben - erte is meghoztak a sajat szulei, sot testvere se lehetne.Ep eszu ember tudja mekkora ero a csalad, a testver, a gyerek, nem csak aldozat hanem kozosseg amely mindig segit ha elestel, sose maradsz egyedul a bajban.

amit még megtehetsz 2014.09.25. 07:05:02

Szerintem azzal riogatni a terheseket, meg a gyerkeseket h majd mindenki (a társadalom)hú mit fog gondolni róluk (meg a szaporítószerveikről, meg a gyerekükről)az dedós gondolkodásra vall.
Egy agyilag kifejlődött ember sztem tesz arra h az "emberek" ugyan mit fognak gondolni..jujj.
Attól h telespékeled mondanivalódat idegen szavakkal (ambivalens, kondicionálás stb.) attól az még nem lesz átgondolt, vagy értelmes.
Tele van nagyon gázos sztereotípiákkal, és városi legendákkal.
Nem kell h beleszóljanak h miért nem vállalsz gyereket, de ez gáz, kommentvadász szöveg sem kell.

amit még megtehetsz 2014.09.25. 07:20:18

Ja és volt alkalmam egy ideig óvodás korosztállyal foglalkozni, és szerintem szenzációsak (a nagy többség)...
kreatívak,eredetiek, önzetlenek, szeretettel teliek...nem paráznak,nem gonoszak és rengeteg pozitív energiát adnak.
Persze aki lenézi őket azoknak hangosak meg idegesítőek.
Minden hozzáállás kérdése, vki a pozitívumokat akarja látni, vkia a negatívumokat. Ennyi.

otapi 2014.09.25. 07:38:07

@Nzoltan: Vannak sokan "kívételek", csakhogy pont a határozott(abb) elképzeléseik miatt már nem félnek, sőt természetesnek veszik, kimenni külföldre ha tovább kell tanulni vagy karriert kell építeni. Csak reménykedhetünk, hogy a külföldi "inas" évek után hazaköltöznek, mert különben pont az ország javát veszítjük el folyamatosan.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.25. 08:42:48

@eddie1977:

Az a blog ZSENIÁLIS.

Kár, hogy nem a bloghu-n írja.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.25. 08:47:18

@egy másik répatorta:

Ne magyarázkodj!

Te elveszed a pénzt az aktív korú gyerektelenektől az anyád nyugdíjára, de nem akarod nekik visszaadni a pénzüket, amikor majd ők lesznek nyugdíjasok.

Ezt úgy hívják, hogy jogalap nélküli gazdagodás.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.25. 08:52:00

@Fleurs Du Mal:

"@egy másik répatorta: Amit te mondasz az csak elódázás. Ez a model
csak akkor működik ha a népesség nő (azaz több a befizető mint a ki kivesz). "

Tipikusan a piramisjáték modelljét használnák, akik a jövőbeni befizetők növekvő számára alapoznák a jövőbeni nyugdíjakat.

Szülj magad alá öt gyereket, és kapsz jutalékot a magad alá szervezettek után! Minél több az alád beszervezett hülye, annál több pénz üti a markodat!

Az meg kit érdekel, hogy a piramisod alattad lévő harmadik-negyedik szintjére szült népesség magát is képtelen lesz eltartani, nem hogy azokat, akik beszervezték őket a piramisba maguk alá?

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 08:56:27

@glad az egyetlen:
Ebben van valami, bár szerintem nem minden esetet ír le. Szerintem az a helyzet, hogy nem mindenkinek való a gyerekvállalás, és ezt normális esetben maga tudja eldönteni. Azonban vannak frusztrált emberek, akik valamilyen elv alapján ellenkezőjét csinálják, mint amit ott belül szeretnének, és ehhez ideológiát is alkotnak. Aki tényleg nem akar gyereket, az nem ír olyanokat, mint a posztoló, mert nincs szüksége önigazolásra.

Amúgy az a vicces még ebben a blogban, hogy a szerzője állandóan szerepekről beszél, holott az egyik leginkább korlátozott szerepet választotta, mindent próbál dacból elutasítani.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 08:58:08

@polyvinyl:
A klasszikus piramisjátékra azért nem hasonlít, mert a piramisjátéknál a magasabb szinten lévők nem halnak ki.

énMárMindegy 2014.09.25. 09:02:52

@egy másik répatorta:
Több, mint egy éve részesülök szakember segítségében, heti rendszerességgel. Itt tartunk most.
Egy pillanatra sem bánom a gyerekeim születését.
A tükörbe nézve viszont egy kiégett roncsot látok. Ha tudom magamról, hogy ilyenné válok szülőként, akkor emiatt nem vállaltam volna gyereket - mert ők nem azt érdemelnék, ami a sok alvásmegvonás és bőgés után maradt belőlem.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.25. 09:16:52

@diszkriminans:

"A klasszikus piramisjátékra azért nem hasonlít, mert a piramisjátéknál a magasabb szinten lévők nem halnak ki."

Dehogy nem halnak ki.

60-80 éves kora között a nagy többség a piramisjátékosok közül is elmegy. 90-ig meg nagyjából mindenki.

jágör68 2014.09.25. 09:26:05

A legfontosabb ok kimaradt: nem a nyögdíj, nem a valóságsós- primitív széttetovált- piercingelt atomizálódott kultutálatlan, idióta, öncélú idiotizmus, hanem:

www.youtube.com/watch?v=ew8OYmBQlCg

Rolcsika99 2014.09.25. 09:30:13

Nyilván sántít, de egy kicsit az egész témát a nyájimmunitáshoz lehet hasonlítani. Attól hogy 10% kretén nem oltatja be a gyerekét TBC ellen, az egész társadalom még védett marad. Amint azonban, ez az arány felmegy egy kritikus értékre, már bajok lesznek, és társadalom és az állam büntetni fog érte (pl nincs családi pótlék, ha nem oltatsz - ilyen most is van az iskolakerüléssel).
A XXI. században természetesen lehet kreténnek lenni, ahogy be lehet térni X vallásba, lehet kínait venni feleségül, lehet meleggel házasodni. De egyrészt az ilyesmit nem feltétlen szerencsés reklámozni, egyes esetekben meg egyenesen káros (pl az oltásnál).
Nem vagyok társadalomtudós, de el tudom képzelni, hogy amit a posztoló társadalmi nyomásnak érez, az pont ez a figyelmeztetés, csak egyelőre ebben a finom formában.
Fentieknek egyrészt már most látszanak a jelei, ahogy pedzegetik a gyerekszámtól függő nyugdíj kérdését. Másrészt, ez nem csak ilyen objektív formában jelentkezhet, hanem simán lehet, hogy 30 év múlva a többségi társadalom egyszerűen lenézi, kiközösíti, megveti, utálja őket, ahogy azt teszi más olyan rétegekkel, akik szintén nem tesznek sokat az össztársadalmi boldogulás érdekében.

A poszt remek példa ismét arra, hogy a legnagyobb károkat a lelkes ostobák mellett a viszonylag intelligens, de szűklátókörű, önző emberek okozzák (politikusok, jogászok, publicisták stb).

2014.09.25. 09:41:06

@FeroxX: Csak a buta ember unatkozik. Jóval idősebb emberként azt mondom: van a sekélyes tömeg, akinek üres az élete. Ők bulival, ivással, filmekkel töltik ki ezt amíg a társadalom engedi. Attól függ mennyire szabálykövetőek. Aki nem az, az 50 évesen is bulizik. De ez a két életmód egy embertípust takar. Ők azok, akik rosszul vannak ha 2-3 napig csend van körülöttük. Nincs önismeretük, nincs kialakult személyiségük. Számukra minden ami évekre leköti őket szükséges rossz, mert eltereli a figyelmet az életük értelmetlenségéről. Erre jó a gyerek, erre jó a hitel.

Egy lelkileg egészséges ember önmagában is boldog. Lehet gyermeke de ez egy döntés. A világ csodáit minden reggel észre tudja venni, minden egyes pillanatban. A saját értékrendje szerint él, nem kívülről vár önigazolást. Tudja, hogy a gyermekeiben sem él tovább. Nincs tovább élés évezredek távlatában. Nem marad róla emlék, nem maradnak meg a génjei. Békében él. A nemzet sem marad meg. Ugyan hol vannak már az asszírok?

Nehéz nektek ezt megemészteni, ezért van bennetek ennyi indulat.

Geolány 2014.09.25. 09:48:47

Tévedsz, a biciklizésbe is beleszólnak. Amikor kiderül, hogy nem vagyok hajlandó bringára ülni, mindenki szinte követeli a magyarázatot. Ugyanez van a gyermekvállalással, ezért elkezdtem hazudni. Ha kérdezik akkor igen, majd szeretnék, de dátumot nem mondok; ha akar, úgyis jön. Persze mindent megteszünk a férjemmel, hogy ne jöjjön. Ennyi. :-) Otthon nekünk nem téma a gyerek, nem olvadunk el a bébilátványtól.

(((d(-_-)b))) 2014.09.25. 09:51:53

@AntiChrist: hello, te nem értesz engem: azért 50 felett annyira már nem befolyásolja a hétköznapokat az, hogy van csimótája az embernek, addigra önállósodnak...szóval ahogy én állok a gyermekvállaláshoz, az szintén ki szokta verni a biztit az igazi ortodox szülőmodelleknél, sokkal lazábban is lehet kezelni egy utódot, mint ahogy sokan gondolják...persze a felelősséget itt sem lehet kikerülni, mint ahogy az élet más területén sem. Nekem inkább egy új haver a gyerekem, mentes vagyok a klasszik elvárásoktól, az én szüleim is lazábbak voltak velünk, lehet innen ered...

antisystem 2014.09.25. 10:08:40

Izé, végigolvasva a kommenteket, azt hiszem elég kevés embernek tűnt fel, hogy ez a post voltaképp nem a gyerekvállalásról szólt első sorban, hanem az azzal kapcsolatos elvárásokról... gyerek/szülő KONTRA környezet/társadalom/állam.
Azt hiszem, ennek a postnak a fő mondanivalóját leírta már sokkal rövidebben Arany: "ne szülj RABOT te szűz, anya ne szoptass csecsemőt"...

sdani 2014.09.25. 10:12:30

"nem kéne úgy tenni, mintha mások gyerekvállalási döntése engem fenyegetne."
Ez sajnos nincs így. Mivel társadalomban létezünk, embertársainkkal való interakciók elkerülhetetlenek. És mivel minden embertársad egy gyermekvállalási döntés eredménye, rád közvetlenül hatással lesz az, hogy ki és mennyi gyereket vállal. (Ez különösen annak tekintetében állja meg a helyét, hogy sokszor hivatkozol arra, hogy a társadalom nyomást fejt ki, befolyásol stb. tehát nem tudsz független lenni tőle, még ebben sem.)

Mivel a blog bővelkedik elemezgető fejtegetésből, én is megengedek magamnak egyet: a 11. pontban írod, hogy sok egyéb probléma mellet, a szülők törvényszerűen csalódni fognak a gyerekükben, mert a nyavajás kölköknek egyéniségük és szabad akaratuk van. Úgy érzem, hogy aki ezt, mint érvet képes megfogalmazni gyerekvállalás ellen, annak nagyon komoly problémái lehettek a szüleivel.

Továbbá nem értem, hogy ha valaki úgy dönt, valami miatt úgy alakul, hogy nincs gyereke, az miért sértődik meg, ha megkérdezik, hogy van-e?/miért nincs gyereke (ez nincs a posztban, de nagyon gyakran hallom)... akárhogy nézzük, a gyerekvállalás természetes dolog, így természetesen adja magát a kérdés. Magánügyed... pesze, az is a magánügyed, hogy "hogy vagy?", mégse kapja fel senki a vizet, ha megkérdezik tőle. Emberek vagyunk, az életünkben zajló dolgokat megbeszéljük... erről nem beszélni olyan, mintha nem kérdezhetnéd meg, hogy mi van a haverod szüleivel, mert lehet, hogy meghaltak, és neki ezzel bánatot okozol... Ha meg úgy döntesz, hogy nem akarsz gyereket, akkor fel kell vállalni, az okkal együtt. (Persze taplóság e döntésük miatt másokat baszogatni, ezzel egyetértek.)

Ha meg zavarnak a facebook-os babaképek, akkor le kell tiltani picsába aki ilyeneket posztol.

aranea 2014.09.25. 10:13:58

@Nzoltan: Mint elmondták, nekik is mindenki nyomatta a "gyerek nélkül nem teljes az élet" stb. agymosós elveket.... így - hallgatva az idősebbek "bölcs szavára" - jobb meggyőződésük ellenére mégis gyereket vállaltak. Nos, ez annyira nem jött be nekik, hogy az utánam jövő, védekezés ellenére besikeredettet gondolkodás nélkül elvetették: "ha ilyen a gyerek, akkor nem kell több".

gigabursch 2014.09.25. 10:24:01

Akkor mindössze egyetlen egy érv a gyerekvállalás mellett.

A gyermek az egyetlen egy dolog, amit a bankházak nem tudnak elinflálni.

A 15 éves érettségi találkozónkon még megdöbbenve tapasztaltam, hogy osztálytársaim felének nem volt családja. Azóta valahol letettem róluk.

aranea 2014.09.25. 10:28:15

"Halál elől egy menedék van: a gyerekeid, te idióta barom."
A halál eljön, akár tetszik, akár nem. Bennem sem él tovább az a sok ezernyi ember, akiknek a leszármazottja vagyok - mi több, már az ükszüleim NEVÉT sem tudom.

2014.09.25. 10:28:17

A büdös úristenit! Szarjátok azokat a kölköket!

antisystem 2014.09.25. 10:31:04

@gigabursch: "A gyermek az egyetlen egy dolog, amit a bankházak nem tudnak elinflálni." - khmmm... valójában pont a gyereket tudják leginkább felhasználni kényszerítőeszközként veled szemben, és belenyomni a fogyasztói társadalom értékrendjébe... mert a gyereknek kell szoba, kell a nagyobb lakás, ha bele gebedsz is fizetni fogod a hiteled, mert különben elveszik a gyereked meg egyébként sem mehetsz gyerekkel a híd alá... stb...

aranea 2014.09.25. 10:33:33

@AntiChrist: "Az is hülyeség, hogy egy gyerek nélküli ember 50+ évesen (vagy bármennyi idősen) egyedül marad."
Annál is inkább, mert ha van gyereke, akkor is egyedül marad. És annak, aki társfüggő, annak marha nagy pofon lesz, amikor az addigi kis társasága eltűnik mellőle... nem lesz ott a mindennapokban.

aranea 2014.09.25. 10:35:07

@(((d(-_-)b))): Van, akinek van tapasztalata... nekem 10 évig volt nevelt lányom - így tudom miről beszélek.
Soha többé.

antisystem 2014.09.25. 10:41:23

@aranea: pedig van igaza (((d(-_-)b)))-nek is, jócskán. A sátán valódi neve: "ELVÁRÁSOK" - és ez mindenféle kontextusban így van.

aranea 2014.09.25. 10:43:14

@diszkriminans: Akit egész életében a gyerek kérdéssel b@szogatnak, hidd el, hogy egy idő után harap a témára - ne adj isten, blogot ír...
Vannak szerencsések, akiket nem nyaggatnak vele, de nekem is volt olyan életszakaszom, hogy a kollégákkal-pasikkal-családdal napi TÖBBSZÖRI (8-10) vitát (végén veszekedést) folytattam, mert hiába nem akar az ember ezzel a témával foglalkozni, ha a 20-30 emberből mindig akad valami idióta, aki elkezdi a témát.
Sikerült tőlük megszabadulnom, de az a pár év olyannyira belémégett, hogy mai napig első szösszenetre ugrok (na ezt lehet elérni gyönyörűen a gyerektelenek presszionálásával...)

Dekatlon 2014.09.25. 10:43:19

@Szerző: sok jogos felvetés, próbálok, gyerekes szülőként, érdemben hozzáfűzni:

1. megszünsz létezni: Ez egy valós veszély, de nem szükségszerű. Lehet a gyereked a barátod, és hívhat a neveden, abban sincs semmi. Gyerek előtt is voltál kolléga, férj, feleség, azok is szerepek. Azokba is bele lehet csavarodni, de azokba se kötelező.

2. szerepzavar: szintén valós, de nem gyerekfüggő. Pont te írod példának az összeeresztett szerepekre az esküvőt.
Személyes tered határait ki kell jelölni, és nem beleengedni mindenbe a gyereket. Ettől nem leszel rosszabb szülő, és a gyerek is képes megtanulni, hogy rajta kívül is van életed.

3. a tested nem a tied: pontosabban a gyereked teste nem a tied. De ez így rendjén is van. Ha pl. egy vadidegent pofoznál az utcán, akkor is beavatkoznának. Miért gondolod, hogy a gyerekedet pofozni, itatni, drogoztatni, cigiztetni több jogod van? Hát nincs. Ja, nem csinálhatsz vele azt amit akarsz. De ez még a kutyád/macskád esetében is így van.

4. szülés: Na, az tényleg elég szar. Én apa vagyok, nem próbáltam, de még nézni is durva volt.

5. visszafordíthatatlan: a kipróbálásról, amit hiáníolsz: igenis elkérheted az ismerőseid gyerekeit, akár hetente más-más korút, hogy vigyázz rá pár órát, vagy akár egész napokat. Hidd el, hálásak lesznek, te meg kipróbálhatod, milyen.

6. gyerek > ember: igen. A társadalomban tényleg megfigyelhető egy ilyen. Főleg a máséval a csalánost helyzetekben. De ez nem csak gyerekekre igaz. Ha a kocsid/házad felújításáról beszélgetsz velük, akkor is mindenki szakember lesz, és megmondja a tutit, és nem lesz nekik drága a te időd, munkád.

7. Stockholm-szindróma: szintén igaz. De igaz lehet fordítva is. Egy gyermekmentes ember is bizonygathatja csak azért a gyermekmentesség jobbságát, mert ő ezt választotta, és kiborulna, ha kiderülne, hogy a másik út is élhető, sőt kellemes.

8. magasról lehet nagyot esni: nem kell magasra mászni! :) Tájékozódni, tájékozódni, tájékozódni.
Ebben a pontban látszik nagyon a tapasztalataid hiánya. A párhetes baba nem büntetőgép. Nem kibaszásból ordít, hanem mert baja van. Lehet csak egy fing áll keresztben benne, lehet komolyabb. Mivel kb. egy macska szellemi szintjén áll, nem tudja neked írásban átadni az igényeit, szóval üvölt.
Viszont a természet hormonálisan erre felkészíti az anyákat (komolyan!). Olyan változások menek végbe az agyában, aminek hatására ezt az egyébként tényleg idegesítő babaszokást jobban tolerálja, mint a környezete.

9. gondolatbűn: régen így volt, ma már nem. A fórumokon egyre inkább előjön az őszinteség. Hullik a pátosz, ami jó, mert ha reális képe van valakinek a gyerekvállalásról, tán kevesebb lesz az a 70%, amiről beszélsz. Több lesz, aki tudja is, hogy mibe vág bele. Mert tényleg nem csak móka és kacagás. Ha őszintén beszél valaki a problémájáról, jobb minőségű segítséget is tud rá kapni.
Szóval a 9.-es van, de javul.

10. szent gyermek: ja, diktátorok szeretik a nyersanyagokat: pénz, olaj, acél, emberanyag. Ez már csak ilyen. Ezek kellenek a háborúkhoz.

11. gyermek melleti érvek: A fagyi meletti érvek is szánalmasan önzőek, pl. hogy finom. Ezzel elvileg semmi baj.
Azért akarsz valamit, mert azt gondolod, az neked jó lesz, mi már csak így működünk.
Az a vélekedés persze téves, hogy most szívok, de majd öreg napjaimban de jó lesz a gyerekkel dicsekedni, meg nem maradok egyedül. Ennek a gondolkodásnak könnyen pofára esés a vége. A gyerek gyerekkorában a tiéd, addig találj benne örömöt. Felnőtt korában saját magáé. Ha ezt jó előre felfogod, neked lesz jobb.

Dekatlon 2014.09.25. 10:52:39

@rozsé drazsé: te meg olyan agresszívan hülye vagy édes öregem, hogy nagyon remélem nem szaporodsz.

antisystem 2014.09.25. 11:07:26

@Dekatlon:
1, " Lehet a gyereked a barátod, és hívhat a neveden, abban sincs semmi." - kivéve ugye, ha az ember saját anyja rá nem szokjtatja az ellenkezőjére, dafke, csakazértis, mert "milyen dolog az"...

2, "2. szerepzavar: szintén valós, de nem gyerekfüggő. Pont te írod példának az összeeresztett szerepekre az esküvőt." - kivéve, ha az embert a terhesség első hírére a saját családja meg rokonsága kezdi terrorizálni(!) az esküvővel, mert "a gyerek érdekében", a "tudod, mi a kötelességed", stb...

3, "a tested nem a tied: pontosabban a gyereked teste nem a tied. De ez így rendjén is van." - kivéve ha mondjuk terhes vagy és szülsz, és pechedre a magyar egészségügyi törvény hatálya alá tartozol - és ezáltal megszűnsz döntőképes felnőttnek lenni, és tűrni vagy kénytelen úgymond "a gyerek érdekében"...
(mind saját, megélt tapasztalat)
stb...

Szóval ja, ELMÉLETILEG tökéletesen igazad van - csak épp a gyakorlat soxor nem hajlandó tudomást venni az elméletről...

randomuser1 2014.09.25. 11:12:56

hetven forint egy pelenka
a macskaalom olcsóbb

Ott van a bokorban szedjed összefele 2014.09.25. 11:15:30

@nyuggernyúzó: azért nehogy agyvérzést kapj, mert valaki nem akar gyereket ;)

T mint T 2014.09.25. 11:16:37

@flugi_: igen. A legtobb ferfi ugy eli meg, hogy kihereli a tarsadalom.
Engem nokent csak szimplan kicsinal, hogy kiszolgaltatott cseledde silanyulok.

Ott van a bokorban szedjed összefele 2014.09.25. 11:17:57

@Szúnyog: Én azt kívánom, hogy mindenki boldogan élje le az életét úgy, ahogy ő szeretné. Nem úgy, ahogy mások gondolják. Még neked is ezt kívánom :)

T mint T 2014.09.25. 11:20:35

@Nohát: latod, ezert irtam, hogy irigyellek. Nekem egy ilyen szitutol vagy csendben hullik a hajam, vagy uvolto rohamot kapok.
Nekem ez nem elmeny, hanem csak tul akarom elni.
Es igen, en vagyok az, akit a tarsadalom az elsővel bepalizott, a masodik meg minden igyekezet ellenere becsuszott es erkolcsi normakra hallgatva nem csinaltam el.
Csendben varom, hogy kirepuljenek...

Dekatlon 2014.09.25. 11:27:39

@antisystem:
1, 2: Nagyon durva. Lehet óriási szerencsém van, hogy a feleségem szülei felfogták, hogy a gyereknevelésben a szülő a főnök, nem a nagyagyszülő. Nics jobb tippem, el kell magyrázni Dafkeanyunak, hogy ne bírálgasson felül, mert ha így folytatja fényképről fogja csak ismerni az unokáját.

3. szívás. Hülye törvény. Pénzzel lehet "orvosolni".

R2D2 & C3PO 2014.09.25. 11:27:45

Kimaradt az anyagi vonzata. A női elszegényedés...

Ott van a bokorban szedjed összefele 2014.09.25. 11:30:27

@Corporate Soldier: kemény érvek ezek, nehéz velük vitába szállni.

jobbos 2014.09.25. 11:30:36

@Bona Fides: Sajnálom, nem egy szép történet. De miért vállaltátok a gyerkőcöt ha nem voltak meg a feltételei?
31 vagyok, egy kölköm van ezidáig.

Dekatlon 2014.09.25. 11:32:16

@Emmanuel Goldstein: de hogy a fenébe szoktatsz rá egy csecsemőt a macskaalomra? ;)

T mint T 2014.09.25. 11:33:54

@amit még megtehetsz: szorol szora ugyanez van velem...
En is jarok szakemberhez - mondjuk 4 ev alatt nulla haladas...

antisystem 2014.09.25. 11:37:04

@Dekatlon: Á, huszon-évvel ezelőtti megtapasztalások...(de a törvény ma is ugyanolyan ebben, szóval a 3. példa azért naprakész)
Tudod, valami olyasmi lehet, hogy a gyerekvállalásban a legkisebb konfliktusforrás az pont maga a gyerek, a biológiai lény. Ami egyre elviselhetetlenebb, az pont az az elvárás-halmaz és megfelelési kényszerek, amelyek ehhez a biológiai aktushoz kapcsolódnak, mint egy utód létrehozása-megszülése-felnevelése...
Így válik a gyerekvállalás cipelendő keresztfává valahogy...
(meg persze ez hat a demográfiára is, ugye egyszeregy, hogy valamihez minél több elvárás és megfelelési kényszer kapcsolódik, annál kevésbé hajlandók felvállalni azt - ma és itt Európában akkor se vállalnék gyereket, ha géppisztolyt dugnának a halántékomhoz...és szerencsére a zasszony:), aki még pont gyermekvállaló korban lenne, is hasonlóan látja)

Tekerentyűs brizgettyű 2014.09.25. 11:38:58

Pontosan ezért szeretem ezeket a posztokat olvasni. Nagyon kevés ember van, aki mer a meglévő rendszeren túl gondolkodni, és meri feszegetni a sokszor évszázados/évezredes határokat.

És pontosan, mivel nagyon sokan csak a meglévő rendszerben tudnak gondolkodni, csak azt a vonzatát látják meg a posztoknak, ami az adott rendszerből következik.

Sok a materialista megközelítés, és sok az érzelem alapú is.

Számomra csak egy dolog következik mindebből:
Ha az ember személyes fejlődését redegradáljuk csak a szaporodás kérdésére, akkor gyakorlatilag saját magunk alatt vágjuk a fát. Mert hiába szaporodunk jól, és tesszük lehetővé a jövő generáció felnövekedését, ha mindeközben mi maradunk ugyanolyan beszűkültek, mint az előző generáció. Az evolúció nyilván az ember esetében nem csak a gének módosulásáról szól, hanem
az elme, a gondolkodás mód fejlődéséről is. Bár erről valahogy szeretünk megfeledkezni és úgy tenni, mintha csak állatok lennénk. Értem én, hogy így kevesebb a felelősség, de azért mégiscsak na...

Az új utak keresése, lehetőségek megmutatása is fontos a fennmaradás szempontjából. Ennek része az is, hogy bizony olyan irányba is elkezdünk gondolkodni, amerre eddig nem is mertünk.

Én úgy vélem, hogy ezek a cikkek leginkább erről szólnak, még akkor is, ha néha a közvélemény legszívesebben helyben szétcincálná, apró darabokra a posztolót.

Ne felejtsük el, azt sem, hogy a cikk egyik célja az volt, hogy rámutasson, hogy igen is, ha bajunk van valamivel, akkor azon kezdjünk el dolgozni és ne csak próbáljuk magunk előtt is takargatni azt, mondván, hogy ha elégedetlen vagyok valamivel, ami ugyanúgy működik mióta világ a világ, az a társadalmi elvárások szempontjából nem normális dolog. Tehát úgy teszek, mintha minden szép és jó volna, mert különben kilógok a sorból, nem lesznek barátaim, nem lesz, aki eltartson, stb.

Nem szomorú az egy kicsit, hogy az ember nem lóghat ki a sorból semmilyen úton-módon, mert különben a társadalom peremére kerül és onnantól kezdve nem számíthat semmire?

Gondolkodjunk el azon, hogy tényleg az egyénnel van-e a baj, amikor azt mondja, hogy bocs, de én ezt nem akarom, vagy pedig a társadalmi rendszer rugalmatlanságával, amelyik nem fogadja el az egyén döntését...

Tulajdonképpen, ez az amiről ez a cikk is szól, és ez az, amit az egész blog képvisel. És ez az, amit látni kellene, nem pedig azt, hogy van A variáció (gyerek)és van B variáció (nem gyerek).

Minden tiszteletem a blog írójáé.

Dekatlon 2014.09.25. 11:40:21

@antisystem: ezt a szerep dolgot a hat éves fiam úgy oldotta meg, ha apa üzemmódban van rám szüksége, akkor apának hív. Ha meg olyanja van, akkor a becenevemen. Tök vicces megfigyelni, hogy milyen helyzetben melyiket használja.

habodo 2014.09.25. 11:44:16

idézet a cikkből:
"Más szóval: szar érzés, ha mások megússzák a katonaságot. Az azt jelentené, hogy én is megúszhattam volna. Ezért tukmálják. Az áldozatokból lesznek a legjobb végrehajtók, ha nem mindjárt elkövetők."

De akkor mi a fenének kínozzák magukat az emberek, mikor vállalnak második, sőt további gyermekeket? Szeretik kínozni, büntetni magukat? Ennyien?
Vagy csak szeretik a gyerekeket, a családi életet megélni?

Kettőnégy 2014.09.25. 11:46:31

Kár volt pazarolni a posztolónak az idejét, mert kb. annyira hiteles, mintha én 11 pontba szedtem volna, hogy miért nem érdemes űrhajósnak lenni. Sosem próbáltam, tehát az egész csak egy nagy találgatás. Ebben a kérdésben csak gyerekesek lehetnek hitelesek, ugyanis ők próbálták mindkét állapotot. 27 éves nő vagyok, két gyerekkel. Nagyon jól éltünk a férjemmel 7 évig gyerek nélkül nagyon boldogan, siker, pénz, utazás, élmények, szerető szülők, testvérek, minden volt. Mégis úgy éreztük, hogy ez már kevés. Az egyetlen dolog, ami magasabbra szintre tudta emelni az egész életünket, azok a gyerekeink. Tudod ,a karácsony, egy nagy szakmai siker, minden, ami nagy örömet és előrelépést hoz, rengeteg munkával jár. De ha nincs karácsony sosem, akkor csak a szürke hétfők és szerdák maradnak. És hogy megdöntsem a tévhitedet: se a karrieremet, se önmagamat nem kellett feladnom (pedig nem bébiszitter neveli őket), a pénzünk sem lett kevesebb (és nem a segélyek miatt), se idegbeteg nem lettem. Valódi öngólnak tartom azt, ha valaki önként megfosztja magától az élet legnagyobb ajándékától, csak sajnálni tudom.

antisystem 2014.09.25. 11:47:10

@Dekatlon: :))) (ez teljesen jól hangzik)

Kettőnégy 2014.09.25. 11:49:44

@Kettőnégy: Elnézést, jav.: 31 éves nő vagyok, 27 éves koromra már megvoltak a gyerekek.

randomuser1 2014.09.25. 11:56:23

@Dekatlon: sehogy, viszont a macskát rá lehet szoktatni pelenkára, csak nem érdemes :)

antisystem 2014.09.25. 11:56:37

@Kettőnégy: " Valódi öngólnak tartom azt, ha valaki önként megfosztja magától az élet legnagyobb ajándékától, csak sajnálni tudom." - aha... és ha az illetőnek mégse jön be, akkor utólag mit tud tenni???
Szóval szerintem célszerű valami olyanba maradni, hogy érdekesek a PRO érvek is, meg a KONTRA érvek is, azért, hogy legyen min elgondolkodni - és ilyen szempontból ez a post igenis nagyon hasznos.
De azt, hogy valakinek magának mi a jó, és mi nem, azt csak az illető ÖNMAGA tudja a legjobban, és nem a "mások"...

randomuser1 2014.09.25. 11:57:44

@R2D2 & C3PO: ne legyünk részrehajlók, közös kassza esetén ugyebár..
és viszonylag kevesen tudnak egy fizuból normális családot fenntartani európában

Rolcsika99 2014.09.25. 12:01:21

@antisystem:
Ha már Aranynál tartunk:
"De amint körülnéz a víg csemetéken,
Sötét arcredői elsimulnak szépen;"

Egyébként én pl nem érzem magam rabnak. Aki annak érzi magát, az lehet, hogy akkor is az, ha nincs gyereke de van munkahelye, hitele stb.

rozsé drazsé 2014.09.25. 12:03:56

@Dekatlon:
LQRTAD! 3 gyerekem is van. Nálad mindegyik okosabb, garantálom.

antisystem 2014.09.25. 12:07:17

@Rolcsika99: "Egyébként én pl nem érzem magam rabnak." - OK, akkor újra Arany:
"Ne szülj RABOT te szűz".
Nem egészen arra reagáltál, amit Arany felvet...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.25. 12:08:43

@Kettőnégy:

"Valódi öngólnak tartom azt, ha valaki önként megfosztja magától az élet legnagyobb ajándékától, csak sajnálni tudom."

Tegyük hozzá, hogy SZERINTED az élet legnagyobb ajándéka. Míg mások szerint rémisztő, ha egy ember abban látja élete ÉRTELMÉT, hogy egy bő évtizedig babázhat.

Mi lesz veled, ha a gyerekek felnőnek, önállósulnak és megszűnnek a létezésükkel kitölteni a mindennapjaidat?

Összeroppansz?

Hiszen a 15 babázós éveddel áll majd szemben 40 olyan év, amikor nem csügghetsz a neked kiszolgáltatott, gondozásodra szoruló utódon, aki - elvileg - az életed értelmét adja.

Kettőnégy 2014.09.25. 12:09:33

@antisystem: Elfogadom, hogy "nem jön be", csak egyszerűen nem értem. Könyörgöm, a gyerek egy ember, egy lélek, egy egyéniség, nem egy parazita. Ha szeretettel vagyunk iránta, hogy nem tud bejönni? Én akár a férjemért, szüleimért, testvéreimért is megteszek sok mindent, ha kell ami nekem plusz, mert egyszerűen szeretem őket. Az egész szülőség kulcsa is csak ennyi szerintem, a feltétel nélküli szeretet. De úgy látom, manapság még ez is hatalmas kihívás sokaknak, és ez nekem furcsa, de nem ítélkezem. Nekem nagyon jó gyerekkorom volt, lehet, azért ilyen természetes számomra az, hogy szeretettel fordulok a gyerekeim felé, nem nyűgként kezelem őket.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 12:10:22

@polyvinyl:
A piramisjátékok többsége jóval kisebb idősíkon értelmezhető, szóval nem halnak ki, mert a piramis lent dől össze előbb.

rozsé drazsé 2014.09.25. 12:10:41

@antisystem:
Igazság???? Egy vélemény? Még inkább provokáció? Mitől igazság az?
Igazságnak gondolod, hogy a posztíró a gyerekeseket Hitlerrel hozza egy gyékényre? Akkor te is színtiszta, hamisítatlan idióta vagy.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 12:15:13

@aranea:
Az asszonynak van olyan rokona, akiről azt sem tudjuk, hogy nem akar gyereket, vagy nem lehet neki, mert ez annyira tabutéma, mivel leginkább akkor lenne sértő (vagy legalábbis rossz érzést keltő) a kérdés, ha nem lehet neki.

Ellenben fordított előjellel, azt nagyon sokan hangsúlyozzák kérdés nélkül is, hogy ők bizony nem akarnak gyereket. Nyilván aki nap mint nap hangsúlyozza, annak már fel lehet tenni a kérdést, hogy miért.

Kettőnégy 2014.09.25. 12:17:20

@polyvinyl: Jaj, de félreértetted! Ki mondta, hogy én nem csinálok mást a gyereknevelésen kívül? Pontosan azért tudtam fiatalon szülni, mert már 26 éves koromra annyira sikeres voltam a hivatásomban, hogy a munkaadóim alkalmazkodtak a munkafeltételeimhez szülés után is. Tudom, ez nagyon ritka, de rengeteg munkám és átlagon felüli teljesítmény van ebben. A gyerekek születése óta is dolgozom, és ahogy mondtam, nekem hivatásom van, nem egyszerű melóm, ugyanúgy fontos számomra és szó nem volt róla, hogy a szülés miatt abbahagyom. Pont ezért írtam, hogy nem kellett feladni önmagam, pedig a gyerekeimet nem bébiszitterek nevelik.

Rolcsika99 2014.09.25. 12:19:11

@antisystem:
Nincs semmi okom feltételezni, hogy a gyerekeim raboknak érezzék magukat ha felnőnek, lehetnek boldog és sikeres emberek. Csak nézzék meg az apjukat, szállítom a mintát :)

Nyilván te sem abban a konkrét értelemben értetted, ahogy Arany a frissen leigázott walesiekről beszélt, rab meg rab között elég sok a különbség.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 12:20:54

@7alvo:
Mindannyian próbálunk új utakat keresni, de van ahol nincs új út. Huszonéves koromban én is másképp láttam a világot.

Mára úgy gondolom, hogy az élet csak egyféleképpen élhető, ha letérsz erről a több évezredes útról, megszívod. Próbálkozhatsz, kereshetsz önigazolást, de nagyon csúnyán megszívod.

Amikor gyerek vagy, szüleid adnak napi célt, értelmet életednek. Felkelsz, elmész óvodába, iskolába, játszol a haverokkal. Másnap is van értelme felkelni, mert minden nap tanulsz valami újat, a világ érdekes.

Tizenéves korban kinyílik a világ, felfedezed magadat, a másik nemet, ismét van értelme az életnek.

Egyetemre jársz, elkezdesz dolgozni, firss új kihívások, gyűjtesz pénzt erre, aztán arra. Van értelme az életednek.

Ez egy darabig még megy. Már van pénzed, lakásod, ismerkedsz, már volt X kapcsolatod, lesz x+1, aztán x+2...
A munkahelyeden is újabb, nagyobb feladatok. Aztán egy x+1, nagyobb feladat, aztán egy x+2 nagyobb feladat... Bejárod a világot, már voltál itt is (egyedül), ott is (egyedül)
Hova is vezet ez? Sehova. Egy idő után azt érzed, hogy több a pénzed, fontosabb ember vagy, megvalósítottad önmagad, de mégis hiányzik valami. Hiányzik a minőségi ugrás. Hiányzik a továbblépés. De vajon mi az? Egy újabb állás, egy nagyobb autó, egy újabb exotikus hely?

Nem tudod, hogy mi a gond, csak érzed. Hiányzik a saját család.

Ha jönnek a gyerekek, akkor ismét van értelme dolgozni, tanulni, fejlődni, pénzt gyűjteni. Még az utazás is új értelmet nyer, még akkor is, ha már voltál többször azon a helyen, mert van kinek megmutatni. Van kit tanítani, van kit szeretni, van kinek a szemén keresztül újból felfedezheted a világot. Újból felfedezheted önmagad.

Aztán a gyerekek kirepülnek, és megint jön egy kritikus időszak, amikor kicsit céltalannak érzed magad. Megvan mindened, de mégis hiányzik valami. Ha ez az idő nem nyúlik túl hosszúra, akkor kitöltöd valamivel: gyerek kor óta dédelgetett célok, hobbik kerülnek elő. De amikor megérkezik ez első unoka, akkor virulsz ki igazán ismét. Alig várod, hogy láthasd őket, már hónapokkal előbb megveszed a karácsonyi ajándékot. Szükség van rád, beteg a kis unoka, szülőknek dolgozni kell menni, te vigyázol rá. Ismét van miért élni, és felkelni reggelente. Tudod, érzed, hogy szükség van rád. Aztán az unokák is felnőnek, dédnagyszülő leszel. És akkor már tényleg nem sok hely marad számodra. A szülők és nagyszülők mellett, már sajnos tényleg nincs szükség rád. Ezt nem is éled túl.

Ez csak így működik, máshogy nem. Minden év, minden perc ki van számítva, mindennek meg van a maga helye.

Próbálkozhattok, de nem fog sikerülni. Marad az önigazolás.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 12:20:56

@polyvinyl:
És arra nem gondoltál, hogy esetlen nem csak az a családmodell létezik, ahol mindig a gyerek az első, és "ráülnek" a gyerekre? Szerintem az a fő gond, hogy nagyon sokan csak ezt a modellt látják.

Másrészt miután kirepülnek a kölkök, miért lenne neki baj, hogy az ő élete is egy másik szakaszába ér ezzel? Ahogy akkor is másik szakaszába ért, mikor vállalta a gyerekeket. Mások lesznek a motivációk, mint előtte, ennyi. Vagy téged egész életedben mindig ugyanaz motivál? Unalmas egy ember lehetsz akkor.

antisystem 2014.09.25. 12:21:38

@Kettőnégy: "Elfogadom, hogy "nem jön be", csak egyszerűen nem értem. " - OK, a kérdésem arra irányullt, hogy ha valaki a legjobb saját meggyőződése ellenére hallgat a környezetére, és úgymond "kipróbálja" tényleg ezt a másik lehetőséget, és kiderül, hogy nem neki való, akkor MIT TUD TENNI? Akor elmondhatja, hogy már tapasztalatilag megalapozott a véleménye, és így nyugodtabban keresgélhet kötelet?

Ahhoz, hogy értsd, pusztán azt kellene elfogadni, hogy a másik ember az egy másik ember, más értékrenddel, más gondolkodással, más vágyakkal, más célokkal, más okoz neki örömöt és más bánatot. Szóval feltétel nélkül elfogadni, hogy a másik ember az egy másik ember:)))

T mint T 2014.09.25. 12:21:46

@énMárMindegy: szorol szora ugyanez velem is...
En is jarok szakemberhez, de 4 ev alatt kb nulla eredmeny

T mint T 2014.09.25. 12:24:32

@amit még megtehetsz: bocs, az elozo kommemtem nem a tiedre valasz, malőr a rendszerben. Tekintsd targytalannak, kerlek.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 12:27:03

@'it's cool to know nothing':
Speciel engem pont nem az motivált már gyerekkoromban sem, amivel te elkezdtél végigmenni az életkorokon, másrészt el tudnék lenni én például csak túrázgatással is egész életemben, annak ellenére, hogy nekem van igényem a szaporodásra, de én veled szemben elfogadom, ha valakinek nincsen.

Egyébként pontosan ugyanazt a sémát írod le, mint amit a blog szerzője már leírt korábban, csak ő negatív előjellel, hogy ez rossz, szerinted meg ez a helyes.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 12:27:08

@antisystem:
Nem tudja, hogy mi a jó neki. Mert nem tapasztalta. Ezt kívülről elképzelni sem lehet.

Ezért kellene meghallgatni másokat, akiknek van gyerekük. A gyerektelenek mondhatják egymásnak, hogy milyen rossz lenne gyerekkel, de ez abszurd, mert nem tudják miről beszélnek. Csak egymás önigazolását igazolják vissza, olyanok mint egy visszhang.

antisystem 2014.09.25. 12:29:44

@Rolcsika99: Nézd, azt majd a saját értékrendjük fogja eldönteni, hogy minek fogják érezni magukat - ha felnőnek, és addig is:)

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 12:36:05

@diszkriminans:
Hát nem tudom, én úgy érzem, hogy te sem lennél el túrázgatással egész életedben, mert az is öncélúv válik egy idő után.

Talán utaztál, túráztál te is egyedül. Akkor talán érezted, azt, hogy milyen jó lenne ezt az élményt valakivel megosztani, felkiálltani, hogy odanézz milyen gyönyörű. Egyedül túrzáni is jó persze, de sokkal jobb, ha megoszthatod az élményt valakivel. Az élet is ilyen. Ha megoszthatod az élményeidet a családoddal, gyerekeiddel az teszi igazán tartalmassá az egészet.

A túrázásnál maradva, ha a gyerekeidet viheted, nekik mutathatod meg a világot, velük oszthatod meg a tudásod, tapasztalataid, az sokszoros élmény egy sima túrázáshoz képest.

Persze, ha nincs gyereked, akkor soha nem lesz összehasonlítási alapod, nem is tudod mit veszítesz, azt gondolod, hogy az a túrázás kitölti az életed.

Talán azért nem tudom elfogadni, hogy valaki szándékosan nem vállal gyereket, mert ő nem tudja miről beszél, nem tudja milyen a gyerekvállalás (csak hallott róla). Nem vagyunk egyenértékű vitapartnerek. Lehet vitatni, de a tudás azért mégiscsak nálam van.

antisystem 2014.09.25. 12:37:56

@'it's cool to know nothing': "Nem tudja, hogy mi a jó neki. Mert nem tapasztalta. Ezt kívülről elképzelni sem lehet." - és ha megtapasztalta, utána MIT TUD TENNI??? Megalapozottabban keres kötelet? - kérdem tőled is akkor...

Odáig természetesen igazad van, hogy mindenkit célszerű és érdemes meghallgatni, a gyerekeseket IS. De tudni mégiscsak az illető maga tudja a legjobban, hogy neki mi a jó....
(ps: mi pont a gyerekesek meghallgatása után szoktunk a "de jó, hogy mi ebből most kimaradunk" meggyőződésre jutni újra és újra, például... a tágabb környezetben van néhány)

rozsé drazsé 2014.09.25. 12:39:04

@AntiChrist:
Ha agonizálsz majd, lszi értesíts, váltanék veled pár szót akkor. Vagy ha ez nem lehetséges az utolsó sípszód elhangzása előtt még hagyj nekem egy üzenetet.
Kíváncsi leszek a tartalmára.
De ha gondolod, beszélgethetünk a következő Amsterdam-KualaLumpur járaton is Donyeck felett, hogy változik-e a véleményed, hátha megértjük egymást akkor és ott.
Félreértés ne essék nem a gyerekeiddel akarok beszélni akkor és ott, nem rájuk volnék kíváncsi, hogy mit szólnak hozzá, hogy ők önálló személyiség és, hogy leszarják-e, hogy épp pottyansz lefelé 10 ezerről, hanem veled. Hogy kire, mire gondolsz akkor.
Ihatnánk közben egy korty bort, míg az utasok visítanak és a föld száguld felfelé. Úgy vélem, én lennék nyugodtabb, mert nem tűnök el nyomtalan, mint erdőben a vadnyom.
Jutott ez a verssor eszembe hirtelen, aminek van folytatása is:
elpazaroltam mindenem, amiről számot kéne adnom...
Vonatkoztatom a posztíróra, akit zavar, hogy megváltozik a teste a gyerek miatt. Jaj szegény! Mé'? Egyébként nem?
Ti akik egyetértetek ezzel a goromba provokációval, amit a posztíró elkövetett: elpazaroljátok mindeneteket,... puszta kény végett.

Ez van. Sajna. A baj az, hogy veletek szépen elpusztul más is, akik mást gondolnak, másmilyenek, akik tíz-tizenöt generáción keresztül építettek egy kultúrát, általában minden, ami magyar és/vagy európai: mert elértétek a kritikus tömeget. A folyamat visszafordíthatatlan...

borzimorzi 2014.09.25. 12:44:10

@énMárMindegy: Alighanem maximalista lehetsz... Pedig akármilyen hihetetlen, a tökéletes anya csak megijeszti a gyereket, és elbizonytalanítja. Akinek gyerekként übertükéletes anyja van, az állandóan attól tart, hogy nem szabad hibáznia, mert akkor méltatlan lesz. Legrosszabb esetben tanulni sem fog, úgy lebénul. Aki azt látja, hogy anyu is hibázik néha, az felbátorodik, és vállalja a kockázatot, ami a kísérletezés, a próbálkozás velejárója. Paradox módon, minél kevésbé vagy maximalista, minél inkább mersz néha hibázni, vagyis minél kevésbé vagy tökéletes anya, valójában annál tökéletesebb anya vagy. Mert az apró ügyetlenségeid és hibáid a gyerekek számára azt jelentik, hogy nem kell betojni attól a lehetőségtől, hogy esetleg valami nem sikerül, vagy nem elsőre sikerül. Ha mersz hibázni néha, akkor a gyerekeid bátrabbak, kockázatvállalóbbak lesznek. Egyszerűen tudni fogják, hogy nem dől össze a világ egy kis ügyetlenségtől.

Úgyhogy kérlek, ne törekedj görcsösen a tökélyre! Az ember fogalmilag tökéletlen. Nincs azzal semmi baj, hogy ember vagy, nem gép.

Üdv:
b

gregaba 2014.09.25. 12:45:41

@Kettőnégy: picit fake-nek érzem a disney-tündérmeseszerű posztjaidat, egyrészt utólag kijavítod a saját életkorodat, másrészt végig azt bizonygatod, h. milyen "nagyon boldogan" éltetek gyerek nélkül és gyerekkel is. de fogjuk rá, ilyen is van.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 12:48:27

@diszkriminans:
Még annyit, hogy én nem azt írtam le, hogy ez a helyes, hanem ez az egyetlen járható út. Nincs helyette más.

Eddig se a posztíró, se más nem írt le egyetlen alternatívát sem, amivel ki lehetne tölteni a ránk szabott földi időt. Csak azt írták le, hogy mit nem akarnak.

Sokkal inkább úgy érzem, hogy ezek az emberek nem mernek felnőni, félnek önmaguktól, félnek a saját életüktől. De hiába menekülnek a saját sorsuk elől, hiába nem akarják vállalni a saját életüket, az utoléri őket. Szeretnének egy kényelmesebb, kevésbé felelősségteljes életet, de nem fogják megkapni. Olyan oldalról kapják majd a pofont, ahonnan elképzelni se tudták, hogy baj jöhet. A bölcsebbek ettől óvnák őket, de hát ők jobban tudják.

Szerintem sokaknak eszébe fog jutni ez amit most írok, amikor ez bekövetkezik.

Nohát 2014.09.25. 12:51:21

@T mint T: Ha őszinte akarok lenni, akkor a leírt szituációra adott válaszodban, miszerint csendben szenvedsz vagy üvöltesz ha a gyerekek konfliktushelyzetére kell reagálnod, benne van, hogy miért túlélsz és nem megélsz.

Beszéljünk ne gyerekekről, hanem kutyákról. Az a gazdi, aki nem tudja kezelni a kutyáját, mert az nem fogad szót, elviszi a kutyáját egy kutyaiskolába, ahol a neve ellenére nem a kutyát, hanem a gazdit fogják megtanítani arra, hogy miként nevelje-kezelje a kutyáját. A kutya többnyire marad az, ami, kutya. A gazda viszont elkezdi érteni a kutyáját és a megfelelő reakciókat fogja adni a kutyájának. Idővel pedig a kutyája megtanulja, hogy az új gazdi már egy kompetens gazdi és a konfliktushelyzetek száma minimális lesz.

Szülővé válni csak egy numera kérdése. Nincs se előtte, se utána senki, aki megtanítaná apát vagy anyát arra, hogy hogy is működik egy család, mitől lesz élhető hely a fészkük. Van ezer könyv, ami ugyan erről szól, de nem csak a betűk ismerete szükséges a kiteljesedéshez. A legtöbben még odáig sem jutnak el, hogy utána próbáljanak nézni, mi lehet az oka a család működésképtelenségének, vagy netán segítséget kérjenek. Ha mégis olvasnak vagy tanácsadásra járnak, és van némi javulás, egy kis idő múltán többnyire a régi minták visszatérnek és nincs erő (tudatosság), hogy felülemelkedjenek a berögzült viselkedésen.

Aztán pedig jönnek azok a gyerekek, akik ilyen családban nőnek fel, és olyanokat írnak, hogy a gyerek nem jó, a gyerek egy istenverése, ami (nem aki) elveszi az élet értelmét és örömeit, és puszta racionális alapon, eleve hibás kiindulási pozícióból megmondja a tutit a többi diszfunkci gyereknek, hogy a gyerekvállalás hülyeség.

Nem való mindenkinek gyerek, mint ahogy nem való mindenkinek kutya sem. De ahogy be lehet iratkozni egy kutyaiskolába és megtanulni a dolog forszát, ugyanúgy a legtöbb szülőből lehet apát és anyát gyúrni.

A blogbejegyzés logikája szerint, ha valaki egy szívmelengető, szuper családban felnőve mondaná, hogy márpedig a gyerekvállalás baromság, és neki sose lesz gyereke, az az egyetlen autentikus megnyilvánulás. Mindenki más, aki csonka vagy diszfunkcionális családból jön inkább azon gondolkozzon el, hogy miért tagadja meg magától azt a dolgot, ami többet tudna adni neki minden másnál ebben a 60-80 évnyi életben.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 12:51:27

@antisystem:
Nem, nem tudja, ha nem próbálta. Azt, hogy valakinek "nem jön be" a gyerekvállalás én nem is tudom értelmezni. Ott, azzal az emberrel valami nagyon nincs rendben. Persze vannak pszichiátria esetek, ott valóban nem lenne szabad a gyerekvállalást megengedni, de itt azért mi most egészséges emberekről beszélünk. Nem?

borzimorzi 2014.09.25. 12:53:29

@'it's cool to know nothing': Talán jó lenne, ha elfogadnád embertársaidnak azokat is, akiknek valami okból nem sikerül. Vannak, az én generációmból ('70-es évek szülöttei) például sokan vannak, akik túl sokáig vártak. S mire meglett a lakás, a kocsi, a megtaki, addigra már az életkoruk 40+, és már nem jön össze a gyerek.

Ilyenkor bizony új életcélt kell találni, és az nem könnyű. És attól, hogy valakinek nem jött össze a gyerek, vagy a stabil párkapcsolat sem, még nem feltétlen akar szerzetesnek menni.

Valamennyien sokkal boldogabbak lehetnénk, ha egy kicsit kevésbé lennénk kíméletlenek magunkkal és másokkal. Ha elfogadnánk, hogy bár szép a "diploma - jó állás - magas kereset - szuper házasság - medencés ház - szép és okos gyerekek - sikeres felnőtt gyerekek - békés öregkor" pályaív, azért sok benne a buktató. És nem kellene megvetni azokat sem, akik valahol elbuknak. Ők is embertársaink... Sőt, mi magunk is emberek maradunk attól, hogy valahol valami nem sikerült. Mindenki életében van egy vagy több "félrecsúszott nyakkendő"...

Üdv:
b

Kettőnégy 2014.09.25. 12:54:04

@gregorik: Tényleg 31 éves vagyok, a gyerekek 27 éves koromra megvoltak, ezt az egyet javítottam. Azért nem tündérmese, mert nem ingyen kapom a jó életemet, naponta teszek érte és a férjem is. Voltak problémák, mint bárkinél, de mindig törekedtünk a megoldásra. Én a házasság és a gyerekek esetén is, de akár egy sok munkával járó feladatnál is mindig azt nézem, hogy mennyit ad, nem azt, hogy mennyit vesz el. Remélem, hogy még sok ilyen történet van, én azért látok magam körül más jó példákat is.

antisystem 2014.09.25. 12:59:21

@'it's cool to know nothing': Természetesen egészséges emberekről beszélgetünk, és már bocsi, de hogy te nem tudsz valamit értelmezni, az ugye a saját életedre vonatkozik, a más életében a másnak kell értelmezni tudni, a saját gondolkodásával, értékrendjével... mert hogy az ő egyetlen darab élete, ami felett rendelkezni neki van kizárólagos joga.
Tudod, azért nem szabad bedőlni az olyan prédikációknak, mint amit előzőleg leírtál, mert valójában NULLA felelősségvállalás van mögöttük, ha az illető bedől neki, és mégis kudarc lesz az illető számára a tapasztalat, sehogy sem fogod megoldani a problémáját, sőt megkockázom, szándékod sem lesz rá...

Dekatlon 2014.09.25. 13:03:46

@rozsé drazsé: kifejtem. Vered itt magad a 3 szerinted okos gyerekedre, de ha olyan agresszív, másokat meghallgatni/megérteni képtelen idióták lesznek, mint te, akkor rábaszol, mert veled is olyanok lesznek. Ha meg tényleg okosak, szintén rábaszol, mert rájönnek, hogy egy hőbörgő senki vagy.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 13:05:29

@borzimorzi:
A beírásom célja nem a megbélyegzés, hanem a szemek felnyitása. Azok szemének a felnyitása, akiknek még nem késő dönteni.

Lehet, hogy kíméletlen amit írok, de ha már néhány ember megérti, és elkerüli mások hibáját, már megérte.

Fontos lenne, hogy olyanok is hallassák a hangjukat, akik rosszul döntöttek és nem vállaltak gyereket. Mert aki halogatja, azzal nem csak megtörténik ez, hanem ezt vállalta (most nem betegségről beszélek, akiknek tényleg nem lehet gyerekük). Azt vállalta, hogy neki fontosabb a kocsi, mint a gyerek. Jó lenne, ha elmondanák, jól döntöttek-e. Valóban fontosabb-e a kocsi, mint a gyerek?

Mindenesetre akik így jártak, saját hibájukból, vagy sem, azokat nagyon sajnálom, és együttérzek velük.

borzimorzi 2014.09.25. 13:09:27

@'it's cool to know nothing': Ezzel máris sokat tettél saját emberségedért. Gratula!

Üdv:
b

FlybyWire 2014.09.25. 13:10:53

@steery: de te legalább belátod és bevallod, hogy sérült ember vagy. Így OK.

lüke 2014.09.25. 13:11:28

Nihilum exactum
/majd jön a vezír + a kndp s megmondja/
ha az ember pontokba szedné ,hogy miért szeret,miért vállal gyereket,akkor nem is érne az egész semmit

antisystem 2014.09.25. 13:12:07

@'it's cool to know nothing': "Azt vállalta, hogy neki fontosabb a kocsi, mint a gyerek. Jó lenne, ha elmondanák, jól döntöttek-e. Valóban fontosabb-e a kocsi, mint a gyerek?" - ilyen lehet Magyarországon mondjuk 10 fő, aki ezért döntött úgy, ahogy... igen kevés az esélyed rá, hogy ebből valamelyikbe belefuss...
Az 1,3-s demokráfiát nem az autók csinálják, abból akkor is majdnem ennyi volt, amikor a demográfia még 2 környékén járt...
Ez ilyen tipikus önáltatásnak tűnik részedről, hogy "mert a kocsi"...

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 13:13:43

@antisystem:
Megint úgy beszélsz, mintha gyerekekről lenne itt szó, nem döntésképes felnőttekről (lehet, hogy ez az infantilitás áll tényleg minden gyerekelutasítás mögött?).

Azt veted a szememre, hogy felhívom a döntés negatív hatásaira is a figyelmüket?

Én elmondom, hogy szerintem mi a helyes és egyetlen járható út, és mások, döntésképes felnőtt emberek lévén ezt megfogadják, vagy elvetik. Még jó, hogy nem vagyok felelős mások döntéseiért!

A felelősségem abban rejlik, hogy megpróbáljam megmutatni, hogy mi a következménye egy gyereknélküli életnek. Ha nem tenném, ha elhallgatnám azt amit tudok, akkor lennék igazán felelős. Így legalább el lehet gondolkodni rajta, és ennek ismeretében dönteni.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.25. 13:16:01

@diszkriminans:

"Másrészt miután kirepülnek a kölkök, miért lenne neki baj, hogy az ő élete is egy másik szakaszába ér ezzel? Ahogy akkor is másik szakaszába ért, mikor vállalta a gyerekeket. "

Akinek az a legfontosabb érve a gyerekvállalás mellett, hogy az az élet LEGNAGYOBB ajándéka, meg hogy EGYEDÜL marad öregkorára, ha nincs gyereke, az jó eséllyel nem tud majd mit kezdeni magával, ha a gyerekei felnőttek és kirepültek. Az ilyenek szokták tönkre tenni a gyerekeik életét azzal, hogy a nyakukra települnek, a gyerek nyakára is, és a felnőtt utód nyakára is.

Nekik se volt rendes, értelmes életük, mert a gyerekük nevelésében élték ki mindazt az energiát, amit a felnőtt társas kapcsolataikban kellett volna, hogy kiéljenek, és gondoskodnak róla, hogy apuval/anyuval, mint kolonccal a nyakukban az utódaiknak se legyen.

Tudod szerintem az, aki azért vállalna gyereket, mert a MAGÁNYTÓL RETTEG, az semmi szín alatt NE szüljön gyereket, mert meg fogja nyomorítani az utódai életét.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 13:17:15

@antisystem:
Talán olvasd el azt is, amire reagáltam. Talán akkor sikerül megértened a mondanivalót.

pocaklakó minimanó 2014.09.25. 13:19:07

Nyugodtan leírhatta volna a poszt szerzője, hogy azért nem akar gyereket, mert önző és az önzősége számára fontos.

antisystem 2014.09.25. 13:19:52

@'it's cool to know nothing': "A felelősségem abban rejlik, hogy megpróbáljam megmutatni, hogy mi a következménye egy gyereknélküli életnek." - Mi? (nem rémlik, hogy tényleg mutattál volna ilyent a prófétikus hevületen túl)

Vagy írjam le neked? Ez kérlek koronként változik, ma pl. kb tizedannyi megalkuvás és tizedannyi megfelelési kényszer. Leginkább ez, és ez, ami tuti.

antisystem 2014.09.25. 13:20:34

@'it's cool to know nothing': Köszi, olvastam... ettől függetlenül áll az, amit írtam.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2014.09.25. 13:21:16

@William Kidd: "A blogiro altal kepviselt gondolatok szimplan eletellenesek, mivel ha mindenki magaeva tennia gondolatait kihalna az emberiseg."

agyhúgykövet kapok a "ha mindenki így gondolkodna..." kezdetű mondatoktól.
Dargay Attila is így gondolkodott, de szinte vég nélkül folytatható a sor (nemrégen a HVG-ben volt egy cikk erről).
a szerző épp azt mondja, hogy mindenki csináljon azt, amit akar, de senki ne mondja azt a másiknak, hogy amit amaz csinál, az nem jó.

ja, és még egy fontos kérdés: miért is lenne baj, ha kihalna az emberiség?

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 13:22:52

@'it's cool to know nothing':
"Talán utaztál, túráztál te is egyedül. Akkor talán érezted, azt, hogy milyen jó lenne ezt az élményt valakivel megosztani, felkiálltani, hogy odanézz milyen gyönyörű."

Egy-kétszer már túráztam egyedül, bár általában a feleségemmel szoktam. Meg túra futni is szoktam, akkor is megállok időnként a látvány miatt. Nem, meg sem fordul a fejemben ilyenkor az, hogy megosszam másokkal. Ugyanis egyszerűen nem azért megyek, amúgy is erősen introvertált a személyiségem. Egyébként ha az asszonnyal megyek, az is olyasmi, mint ha egyedül lennék, mert jó az összhang.

Mint írtam, én nem zárom ki a szaporodást, majd ha gyerekünk lesz, nyilván őt is visszük. Ha megszereti, megszereti, ha nem, akkor később nem lesz rá erőltetve. A túrázás pedig egy példa volt, azért írtam, mert csak az is ki tudná tölteni az életemet (nem férne bele az életembe, ha csak a Kárpát medence és környékén elmennék mindenhová, ahová érdemes, pedig visszajárni is szeretek), más kérdés, hogy a valóságban ennél sokkal több minden van.

"Talán azért nem tudom elfogadni, hogy valaki szándékosan nem vállal gyereket, mert ő nem tudja miről beszél, nem tudja milyen a gyerekvállalás (csak hallott róla). Nem vagyunk egyenértékű vitapartnerek. Lehet vitatni, de a tudás azért mégiscsak nálam van. "

Ahogy te sem tudod miről beszélsz, amikor más emberek helyzetébe próbálod beleélni magadat. Az ugyanis teljesen más élet, hogy még nincs gyereked, mint ahogy én is vagyok vele, mint az, hogy sosem akarsz. Így te sem voltál te sem az ő helyében.

"Még annyit, hogy én nem azt írtam le, hogy ez a helyes, hanem ez az egyetlen járható út. Nincs helyette más."

Már ott hibázik az elméleted, hogy gyerekkorban sem mindenki úgy működik, ahogy te leírtad a sémát.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 13:24:42

@'it's cool to know nothing':
"Eddig se a posztíró, se más nem írt le egyetlen alternatívát sem, amivel ki lehetne tölteni a ránk szabott földi időt. Csak azt írták le, hogy mit nem akarnak."

A posztíró amit írt, nem értek vele egyet, mert a dac szól belőle. Alternatívát meg hiába ír neked bárki, mert nem fogod elfogadni, mivel az az ő élete, nem a tiéd. Ezt kellene megérteni!

Dekatlon 2014.09.25. 13:25:49

@polyvinyl: úgy úgy!
Ha patetikus akarok lenni, akkor te az íj vagy, ami kilövi a vesszőt. Ha vele akarsz menni, simán leesik. ;)

antisystem 2014.09.25. 13:26:26

@pocaklakó minimanó: nem tudom, szerintem a gyerekesek általánosságban önzőbbek, egyfelől, mert a saját vágyaiknak engedve hívnak elő egy új életet, másfelől meg onnantól mindent annak rendelnek alá. Nem véletlen, hogy az "ősanya" mára egy ilyen külön kategória lett a kommunikációban...
Nekem spec a rémálmom az ilyen "én már anya vagyok, nekem már a gyerek mindenek felett" típusú nő... szoktam is mondani, hogy "a gyerekvállalásban nem a kisgyerek a nehezen elviselhető, hanem a kisgyerekes anyuka" - ami persze rút általánosítás, szerencsére messze nem minden nőnél jár a szülés lobotómiával... ez azért jár az igazsághoz.

Kettőnégy 2014.09.25. 13:27:37

@polyvinyl: Kénytelen vagyok bemásolni az előző válaszomat, mert úgy tűnik, nem olvastad...:)
"Jaj, de félreértetted! Ki mondta, hogy én nem csinálok mást a gyereknevelésen kívül? Pontosan azért tudtam fiatalon szülni, mert már 26 éves koromra annyira sikeres voltam a hivatásomban, hogy a munkaadóim alkalmazkodtak a munkafeltételeimhez szülés után is. Tudom, ez nagyon ritka, de rengeteg munkám és átlagon felüli teljesítmény van ebben. A gyerekek születése óta is dolgozom, és ahogy mondtam, nekem hivatásom van, nem egyszerű melóm, ugyanúgy fontos számomra és szó nem volt róla, hogy a szülés miatt abbahagyom. Pont ezért írtam, hogy nem kellett feladni önmagam, pedig a gyerekeimet nem bébiszitterek nevelik."

Azt mondtam, hogy a gyerek az élet legnagyobb ajándéka, és pont azért, mert mást is csinálok a gyereknevelésen kívül, és a sok dolog közül ezt tartom a legjobb dolognak az életben. Nagyon távol áll tőlem az a létforma, amit erőltetsz, de egyébként azt sem tartom kevésnek, ha valaki az életét az anyaságra szánja.

csőcsere 2014.09.25. 13:29:39

Valaki írta, hogy mindenkinek a környezete olyan, amilyet kinevel magának. Van benne valami.

42 éves nő vagyok, nincs gyerekem. Sem család, sem barátok, sem ismerősök, sem idegenek nem akartak beleszólni a gyerekkérdésbe.
Apósnak volt egy halavány kísérlete, hogy mikor jön a gyerek, amire azt mondtam, hogy basszus, a saját anyám sem baszogat a kérdéssel. Após megértette.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 13:29:46

@'it's cool to know nothing':
A heroint sem tudom, mert nem próbáltam, mégsem vagyok rá kíváncsi, milyen.

Kettőnégy 2014.09.25. 13:32:19

@antisystem: De mi az, ami "nem jön be"? Kevés alvás, pelenkázás, iskoláztatás stb.? Már mondtam, hogy a gyerek egy emberi lény, nem parazita. Aki szereti a gyerekét és teljes értékű családtagnak tekinti, az nem tekinti nagy dolognak, hogy ezeket megteszi érte. Mint ahogy más családtagjaidért is megteszel dolgokat. Vagy nem? Mert az más.

antisystem 2014.09.25. 13:34:10

@csőcsere: mázlista:)
(jó, mondjuk túl sok okunk nekünk sincs a panaszra, de tizenév alatt már megszokta mindenki, hogy nem vágyunk sem anyakönyvvezetőre, se gyerekvállalásra - a saját őseimnek meg esélyt sem adok belevauzni még egyszer, tanultam az előző kapcsolatból, tán ezért vagyunk együtt a 18. éve...)

gaborf 2014.09.25. 13:35:45

@'it's cool to know nothing': Az, hogy valaki gyerek nélkül éli le az életét, nem jelenti azt, hogy egyedül - az kétségkívül elég szar lehet.

Ez a kérdés nem ilyen bonyolult, a poszt szerintem direkt provokáló is egy kicsit, ami nem baj, a reakciók leginkább azt mutatják, hogy az erős szociális és egyéb beidegződéseket mennyire hajlamosak az emberek a "természetes" jelzővel illetni, és ami még rosszabb, képtelenek felfogni és elfogadni, hogy mások szerintem ez nem így van.

Én nem vagyok a gyerekvállalás ellen, de ez mindenkinek a saját döntése, nem is tudom hogy bárki honnan veszi a bátorságot, hogy másokat emiatt megvet/lenéz/presszionál.

Az ember kiteljesedésének nincs egyetlen igaz útja, az többféleképpen lehetséges. Az állati közösségekben is megvan mindenkinek a feladata, valakinek a szaporodás, valakinek egész más - mégis teljes értékű és fontos tagjai a közösségnek.

gaborf 2014.09.25. 13:35:45

@'it's cool to know nothing': Az, hogy valaki gyerek nélkül éli le az életét, nem jelenti azt, hogy egyedül - az kétségkívül elég szar lehet.

Ez a kérdés nem ilyen bonyolult, a poszt szerintem direkt provokáló is egy kicsit, ami nem baj, a reakciók leginkább azt mutatják, hogy az erős szociális és egyéb beidegződéseket mennyire hajlamosak az emberek a "természetes" jelzővel illetni, és ami még rosszabb, képtelenek felfogni és elfogadni, hogy mások szerintem ez nem így van.

Én nem vagyok a gyerekvállalás ellen, de ez mindenkinek a saját döntése, nem is tudom hogy bárki honnan veszi a bátorságot, hogy másokat emiatt megvet/lenéz/presszionál.

Az ember kiteljesedésének nincs egyetlen igaz útja, az többféleképpen lehetséges. Az állati közösségekben is megvan mindenkinek a feladata, valakinek a szaporodás, valakinek egész más - mégis teljes értékű és fontos tagjai a közösségnek.

Dekatlon 2014.09.25. 13:36:48

Amúgy se értem ezt a hazafias hevületet, ami szerint ha nincs 4-5 gyereked, nem is vagy ember.
A föld túlnépesedik, helló. Kell a létszmám? Mihez, piramist építeni? Ma 1 darukezelő elvégzi 1000 rabszolga feladatát, 1 vadászpilóta meg 1000 lovaskatona feladatát.
A szúrós szemű "Fogy a Magyar!" busongóknak meg tudom ajánlani Svájcot. Kevesebben vannak. És köszönik, egész jól.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 13:39:45

@polyvinyl:
Azért ne keverjük, mi volt az érv, és mi az amit a szájába adsz, mert erősen eltér.

antisystem 2014.09.25. 13:41:08

@Kettőnégy: Szerintem ebben nem lehet mások helyett vagy általánosságban nyilatkozni - illetve aki ebben a témában azt teszi az hazudik - mert valószínűleg mindenkinek más és más az, amitől negatív lesz az összkép.
A saját véleményem meg már leírtam "elvárások és megfelelési kényszerek" címszóval...
Én pl. attól az életúttól, amit leírtál magadnak, ab ovo kapnék hülyét, de én ugye én vagyok, aki akkor kezdtem először gyanakodni, hogy nagyon komoly baj van az anyám erkölcseivel, amikor mondjuk 12 éves koromban először kezdte fejtegetni a "suba a subával, guba a gubával" szemetet...
De hát ugye az egyikünk az egyikünk, a másikunk meg a másikunk...

FlybyWire 2014.09.25. 13:41:49

@Bona Fides: vagy te választottál szarul párt magadnak. Normális szakmát sem tanultál, hogy jól elhelyezkedhess.
Most pedig mindenki más hibás.
Szerencsétlen, sajnálatra méltó balek vagy. De legalább a gyerekeidet ne mérgeznéd.

2014.09.25. 13:45:24

@'it's cool to know nothing': Sok járható út van. Az emberiség szerencsére nem azért tart számon művészeket, tudósokat, mert gyermeket nemzettek. A fontosságuk. társadalmi hatásuk nagyobb, mint a 8 gyerekes hangyáké. Mindenki az igényei szerint él. A vakoknak mint te nem taníthatunk látást.

FlybyWire 2014.09.25. 13:46:10

@Emmanuel Goldstein: elég sok barátnőm volt, köztük nagyon csinosak is.
Munkahelyen nemrég léptettek elő megint, immár 4-essel kezdődik a nettóm.

Az életem értelme a kisfiam, és a családom.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 13:46:16

@'it's cool to know nothing':
"Én elmondom, hogy szerintem mi a helyes és egyetlen járható út, és mások, döntésképes felnőtt emberek lévén ezt megfogadják, vagy elvetik."

Pont az a baj, hogy megmondod mi az egyetlen járható út, pedig nincsen egyetlen járható út, mert az mindenkinek más. Az állatvilágban sem minden egyed hoz létre utódot, a legjobb példa az erősen specializálódott "hangyatársadalom". Az ember meg bőven többféle igénnyel rendelkezik, mint az alapszükségletek és a szaporodás. Személyenként változhatnak a prioritások, meglehetősen egoistának kell lenni ahhoz, hogy valaki kijelentse, az az egyetlen út mindenki számára, amit ő választott.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 13:46:49

@polyvinyl:
"Tudod szerintem az, aki azért vállalna gyereket, mert a MAGÁNYTÓL RETTEG, az semmi szín alatt NE szüljön gyereket, mert meg fogja nyomorítani az utódai életét. "

Ezzel egyetértek.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 13:49:46

@Dekatlon:
Gondolod,hogy az én három gyerekem nem ér többet 1 milliárd kínainál? De többet ér.

A föld túnépesedése Indiában gond, de én nem ott élek, sőt még nem is ott csinálok gyereket. Magyarországon olyan alacsony a népsűrűség, hogy nyugodtan lehetnénk háromszor ennyien, akkor is még kényelmesen élnénk. Úgyhogy a túlnépesedési gondot talán nem itt kellene megoldani.

antisystem 2014.09.25. 13:55:11

@'it's cool to know nothing':
"Gondolod,hogy az én három gyerekem nem ér többet 1 milliárd kínainál? De többet ér." - na látod, sokan talán például pont azért nem vállalnak gyereket, mert nem szeretnének ilyen önző emberré válni általa. Ezen gondolkodtál már?

Dekatlon 2014.09.25. 13:55:30

@'it's cool to know nothing': neked ér többet, és ez így jól is van.
Attól még globálisan nyilván csak akkor ér többet, ha mondjuk ők az új Teller Ede, Neumann János meg Szent-Györgyi Albert. Nem kell létszám. Képzett, okos emberek kellenek.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 13:56:00

@diszkriminans:
Kb. harmadszor írom ide le, hogy én sem gondoltam mindig így, de most már belátom, hogy NINCS másik út. Ezt hívják bölcsességnek, látunk, tanulunk és megértjük a dolgok lényegét és fontosságát. Nem lesz mindenkiből bölcs persze, azok jobban teszik, ha legalább hallgatnak a bölcsebbekre, tapasztaltabbakra.

Te sem mutattál másik utat, mint ahogy senki sem eddig itt a sok szájtépés közepette. Csak azt mondjátok, hogy mit nem akartok, de hogy mi lenne helyette, arról csak a hallgatás van.

2014.09.25. 13:56:36

@Kettőnégy: Ti gazdagok vagytok az átlaghoz képest. Jól éltetek, utaztatok, gyerek mellett is azok maradtatok. Nem kellene észt osztanod.

Kettőnégy 2014.09.25. 13:57:29

@antisystem: "Elvárások és megfelelési kényszerek". Igen, tényleg mindenki más, mert ez a két dolog engem pont nem érdekel. Nem érdekel idegen emberek elvárása és nem akarok megfelelni magamon és pár emberen kívül senkinek. Azon túl, hogy az alapvető szabályokat betartjuk, nem vagyok hajlandó frusztrált, görcsös, rettegő emberré válni és azokat nevelni. Például nem szólok rá a gyerekekre az utcán, ha hangosan nevetnek. Fojtsa el a jókedvét, amikor senkinek sem árt? Miért? Pedig sokan már ettől beszarnak. Az én munkámban a kreativitás, az egyéniség a fő szempont és a gyerekeimnél is arra törekszem, hogy az egyéniségük minél jobban kibontakozhasson. Ezért nem értem meg a másoknak való megfelelési kényszert, ennél én sokkal nagyobban gondolkozom. Csak a tudásalapú társadalomnak és a kreatív embereknek (akik nem görcsölnek mások miatt) van jövője szerintem, a többiek mindig ki lesznek szolgáltatva másoknak.

Dekatlon 2014.09.25. 13:57:33

Biztos hallotad már a nem túl hízelgő white trash kifejezést...

FlybyWire 2014.09.25. 13:57:50

@Bona Fides: "A férjem beleőrült, nem bírta a tejszagot és a szarszagot, nem tudott mit kezdeni a felelősséggel és elkezdett inni."

És még képes vagy a büdös tahó, szart érő alkesz exférjedet felmenteni, és kvázi a gyerekeidet hibáztatni azért, amilyen szar ember ő "lett"?

Szánalomparádé, megkeseredett lelki nyomoronc. Szánnálak leginkább, de a rosszindulatod miatt még erre sem vagy érdemes.

2014.09.25. 13:59:06

@'it's cool to know nothing': Van másik út. Nem volt gyermeke Leonardo da Vinci-nek sem, de értékesebb az egész családodnál.

Kettőnégy 2014.09.25. 14:01:10

@mellébreszéd: Voltak nehéz időszakok is, már bőven gyerekesen. Akkor sem voltam boldogtalanabb. De egyébként bárki előtt ott a lehetőség, hogy kemény munkával (!)jól éjen. Nekünk is a mélyről kellett gyerekek mellett újra feljönni.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 14:01:23

@antisystem:
Édesanyád neked nem ér többet, mint egy milliárd kínai? Hülye-e vagy?

Gondolod, hogy ha lenne gyereked, akkor ez nem így lenne?
Saját magad feláldoznád akár csak egy kínaiért? Látod milyen rohadt önző ember vagy :)

Medgar 2014.09.25. 14:04:20

@'it's cool to know nothing': Ne erőlködj, nem fogják megérteni.

gregaba 2014.09.25. 14:05:19

@'it's cool to know nothing': "Sokkal inkább úgy érzem, hogy ezek az emberek nem mernek felnőni, félnek önmaguktól, félnek a saját életüktől. De hiába menekülnek a saját sorsuk elől, hiába nem akarják vállalni a saját életüket, az utoléri őket. Szeretnének egy kényelmesebb, kevésbé felelősségteljes életet, de nem fogják megkapni."

ez a vérbeli anti-hipster, ultra-mainstream konzervatív mentalitás, ami legalább annyira arrogáns és életidegen, mint az, amit ekéz. :) az élet a terelhető birkákat is ugyanúgy utoléri: pl. amikor középkorukban titkon felsóhajtanak, hogy bárcsak kevesebbet gályáztak volna fiatalkorukban, vagy bárcsak később vállaltak volna gyereket...

Kettőnégy 2014.09.25. 14:06:16

@mellébreszéd: De az hozzátartozik, hogy NEM a gyerekek érkezése miatt lett időszakosan nehezebb.

2014.09.25. 14:07:44

@Kettőnégy: Ez egy liberális hazugság. A képességek nem egyenlőek. Van aki bármennyit tanul nem lesz sem kreatív sem jól fizetett. Egy képzelt világ alapján értékeled le az összes nálatok kevesebbet elért embert.

Jól kezdtetek, mert második xben már utaztatok és volt pénzetek gyerekre nem nulláról indult házasság után.

Egy ismerősöm rendesen fizetett munkaerő volt. 1 éve munkanélküli. A jó állásra vállaltak 3 gyereket. Most 3 gyerek éhezik. Azok akik itt megmondják ki mit tegyen adjanak majd a beugrasztott balekoknak enni!

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 14:08:02

@'it's cool to know nothing':
Az, hogy megváltozott a véleményed a kor előrehaladtával, semmit sem jelent arra nézve, hogy melyik álláspontod állt közelebb az igazsághoz. Másokra vonatkoztatva meg még annyira sem jelent semmit. Ez amit csinálsz, nem bölcsességen, hanem önhittségen alapul.

Nekem nem kell alternatívát felmutatnom a gyerekvállalás kérdésében, mert nálunk tervben van. Ellenben amit leírtál, az az út már nem volt igaz gyerekkoromra sem, mert nem azok voltak a motivációim akkor, mint ami szerinted része az egyetlen helyes útnak. De ennek ellenére írtam alternatívát is, amit te szimplán lesöpörtél, hogy az is idővel öncélú lenne. Egyrészt honnan tudod, ha sosem próbáltad? Ha mégis próbáltad volna, honnan tudnád, hogy ami neked nem jó, az másnak lehet-e jó? Sokfélék vagyunk, sokféle motivációval, a gyereknevelés is lehet motiváció, de messze nem az egyetlen.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 14:09:20

@mellébreszéd:
Már hogy lenne érdekesebb. Megvolt annak a maga baja, gyakorlatilag egy szerencsétlen ember volt.

A család és a siker nem egymást kizáró fogalmak, mintahogy attól sem lesz sikeres senki, ha nem vállal gyereket. Ezeknek egyszerűen nincs közük egymáshoz.

Azért arról is érdemes lenne beszélni, hogy hogyan éltek és haltak azok a hírességek, akikre felnézünk. Egy részük magányosan, szegényen elhagyatottan élte le életét, és hiába alkotott nagyot, a kora nem becsülte. Nem tudjuk megkérdezni tőlük, de gyanítom, hogy egy boldog átlagéletért elcserélték volna minden későbbi hírnevüket.

T mint T 2014.09.25. 14:12:24

@Nohát: tok jokat irsz. Nem volt rossz gyerekkorom, apamra kifejezetten ugy gondolok, mint kivalo apa. Anyam is megjarja. Megis.
Jarok 4 eve szakember (ek)hez. Van nemi javulas a kezelesi modszereimben, csak az elmenyt nem tudtam meg megelni...
Egyebkent minden objektiv kivulallo szerint tok aranyos, normalis, boldog es kiegyensúlyozott gyerekeim vannak, akik hozzak, amit nekik kell. Ugyhogy egyelore nem kurtam el teljesen az eletuket. Mondjuk a magamet azt rendesen...

antisystem 2014.09.25. 14:15:07

@Kettőnégy: Nézd, a megfelelési KÉNYSZER az nyilván mindenkinél az olyan dolgok összessége, ami nem a saját értékrendjéből jön. Innen célszerű kiindulni talán. Te - ahogy leírtad - pont a "jelen társadalom gyermeke" vagy, tehát neked lehet, hogy tényleg az a legnagyobb megfelelési kényszer, hogy mikor és milyen hangosan nevet vagy nem nevet az a gyerek. Nálam meg leginkábbis ott kezdődik mondjuk, amikor a terhesség kapcsán elkezdődnek a KÖTELEZŐ dolgok, aztán folytatódik az anyát az úgymond "a magzat érdekében" kiszolgáltatottá tevő EÜ törvénnyel, aztán folytatódik a.... és fejeződik be ott mondjuk, hogy mivé nevelődjön az a gyerek, nekem szimpatikus szolidáris közösségi lénnyé, vagy a számomra rendkívül unszimpatikus winner-mentalitású karrieristává...
Nekem pl az általad említett "tudás alapú társadalomtól" kapásból szorul ökölbe a kezem, mert azt vallom, hogy az a jó társadalom, ahol a lehető legtöbben érzik a lehető legjobban magukat, és nem az, ahol egyeseknek módjuk van így vagy úgy győztessé válni...
Na, ilyenek.... a zasszony (34) pl. a du. 4-ig kötelezővé tett iskolai tartózkodás kapcsán mondta utoljára, hogy "de jó, hogy nekünk nincs gyerekünk, és minket ez nem érint"... csak, hogy konkrét példa is legyen. Előtte meg a "nem lehet otthonról kaját az óvodába" váltott ki hasonló reakciót, mint konfliktus-forrás.

Kettőnégy 2014.09.25. 14:15:51

@mellébreszéd: A házasságunk 0-val indult. Mindent mi teremtettünk meg munkával, ami képességalapú valóban a mi esetünkben. Szerintem mindenkinek van olyan terület az életében, amiben nagyon jó, csak sokan elnyomják ezt magukban, vagy nem figyelnek rá eléggé. A kreativitás szabadság, mert teremtő erő, és igen, sok kreatív ember ad megélhetést az embertársainak (ld. Steve Jobs, na jó, ő szélsőség:). De valami képesség csak van, pl. lehetsz kiváló asztalos is, és ha valamiben jó vagy, előbb-utóbb a helyedre kerülsz. Senkit nem értékelek, semmivel sem tartok kisebb embernek egy becsületes konyhai dolgozót,de azt látom, hogy mindenkinél van valami, amiben jó, csak nem mindenki indul el magától az úton.

2014.09.25. 14:16:37

@'it's cool to know nothing': Nem ÉRDEKESEBB. Értékesebb.

Semmilyen érved nincs a család mellett. A siker, boldogság, halál nem ettől függ. Örvendetes, hogy elismerted! Azok akik egyedül halnak meg általában családos, gyerekes emberek. Berakják őket elfekvőbe, idős otthonba. Ott halnak meg.

4 millió szegény él és szaporodik az országban. Alkotó, teremtő tevékenységük elenyésző. Ezzel szemben egy szegény vagy gazdag tudós, művész meghalhat úgy, mint Faludy: jó társaságban, boldogan, élete végéig alkotva. 70-80 évesen még teniszeznek, utaznak, kapcsolatokat kötnek, tanítanak.

Akinek ez jó, azt nem érdekli a te beszűkült kizárólagos utad.

2014.09.25. 14:18:08

@Kettőnégy: Nem mindenki jó valamiben. Látogass el sérült emberek közé. Fantáziavilág és ebből levont következtetések az életed.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 14:21:08

@mellébreszéd:
A Maslow piramis megvan? Az igényeink ugyanazok, mindegy, hogy világhíres művészek vagyunk, vagy koldusok.

Most ide kellene idéznem festőket, akik úgy alkottak, hogy fillérekért, éhbérért festegettek, csak, hogy legyen mit enni. Nem érdekelte őket az alkotás, ők csak enni akartak. Aztán ha szerencséjük volt még haláluk után, vagy ha nem akkor haláluk után híresek lettek.

Ilyen szeretnél lenni?

Vagy inkább lennél olyan hétköznapi ember, aki boldog családban, szeretetben élte le az életét, de nem alkotott semmi különöset?

Persze a legjobb lenne jómódban, boldogságban sikeres emberré válni. Erre is van esély persze.

Az egyén szempontjából az, hogy a világ felnéz-e rá, vagy sem, csak akkor számít, ha tele van a has, biztonságban érzi magát stb. Előbb ezek jönnek, és csak aztán az önmegvalósítás.

Kettőnégy 2014.09.25. 14:21:47

@antisystem: Valamit félreértettél szerintem. Ami árt másoknak, az nálunk sem fér bele, pontosan a tolerancia, az elfogadás, alkalmazkodás (normális mértékben) egy nagyon fontos dolog. De azért minden hülyeségen ne görcsöljünk már feleslegesen.A délutánig bent levés szerintem is agyrém, de nem kötelező egyébként. Lehet kérni, hogy elhozhasd, amikor akarod. Vannak lehetőségek, azért nem minden úgy valósul meg a gyakorlatban, ahogy az interneten megírták.

2014.09.25. 14:23:39

@'it's cool to know nothing': Úgy élek, hogy kreatív legyek és pénzt is keressek. Ez már megvan.

A második nem érdekel.

Kettőnégy 2014.09.25. 14:24:44

@mellébreszéd: Ennek semmi értelme, átlagemberekről beszélgetünk. Ki nem tudja, hogy vannak sérült emberek sajnos? De erről most nem volt szó.

gabcigirl 2014.09.25. 14:26:00

Jó ganyé ez az írás - legfeljebb az ut'só mondata a némiképp enyhítő körülmény az egészben.

Ugyanis: tényleg idegesítő az élet minden területébe belevakkantó, önjelöltek nagy serege.

De attól, hogy pár prosztó hozzáállású ember nem tartja tiszteletben a mások magánéletét és állandóan bombázza a "mikor, hány gyerek lesz" kéretlen kirohanásaival, attól nem a gyerekvállalás lett a rossz. hanem a magukat mindenbe beleártó, suttyó viselkedésű ember az idegesítő. Ami az élet egyéb területein se túl jó.

A gyermekek nagyon fontosak- a hülyékről, a tapintatlanokról nem ők tehetnek.

Alick 2014.09.25. 14:26:56

@'it's cool to know nothing': "Az egyén szempontjából az, hogy a világ felnéz-e rá, vagy sem, csak akkor számít, ha tele van a has, biztonságban érzi magát"

Viszont az alapvető fizikai igényekhez elég kevés szükséges, ezt manapság nem nehéz megszerezni.
Ugyanakkor a bőség el is lustit valamennyire.

2014.09.25. 14:27:30

@Kettőnégy: Az átlagba az átlag alján lévők is beletartoznak. Ezért nem fog a konyhás kitörni. Te pedig havi 65 ezer Ft fizetésre mondod, hogy nem nyomorodik bele senki a gyerek felnevelésébe. Más nemi szervével vered a csalánt.

antisystem 2014.09.25. 14:28:02

@'it's cool to know nothing': "Édesanyád neked nem ér többet, mint egy milliárd kínai? Hülye-e vagy?" - nem, nem ér többet, és nem, nem vagyok hülye...

"Gondolod, hogy ha lenne gyereked, akkor ez nem így lenne?" - de van - (előző kapcsolatból) - és de, pont így van, vagyis szintén nem ér többet 1 milliárd kínai EMBERNÉL..

És hát ja, én magam sem érek többet 1 milliárd kínai EMBERNÉL - természetesen - de még 100-nál se...

Én ebben hiszek:
"Minden. emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek."

- és igen, írtózom attól a gondolattól, hogy valaha is olyan gondolkodású emberré váljak, mint a jelek szerint te vagy...

antisystem 2014.09.25. 14:29:05

@'it's cool to know nothing': "Édesanyád neked nem ér többet, mint egy milliárd kínai? Hülye-e vagy?" - nem, nem ér többet, és nem, nem vagyok hülye...

"Gondolod, hogy ha lenne gyereked, akkor ez nem így lenne?" - de van - (előző kapcsolatból) - és de, pont így van, vagyis szintén nem ér többet 1 milliárd kínai EMBERNÉL..

És hát ja, én magam sem érek többet 1 milliárd kínai EMBERNÉL - természetesen - de még 100-nál se...

Én ebben hiszek:
"Minden. emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek."

- és igen, írtózom attól a gondolattól, hogy valaha is olyan gondolkodású emberré váljak, mint a jelek szerint te vagy...

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 14:29:22

@mellébreszéd:
A család mellett egyetlen érv van: legyen értelme élni.

A többi cselekvés nem alternatíva, hanem kiegészítője az életnek.

családos + tudós = van értelme az életednek

családos + hétköznapi ember = van értelme az életednek

nem családos + tudós = pótcselevés, nincs értelme az életednek

nem családos + hétköznapi ember = nincs pótcselekvés, nincs értelme az életednek

Talán így már megérted.

hátsó szándék 2014.09.25. 14:30:04

...csak aztán túl sok gyereked se legyen, mert akkor meg azért csesztetnek folyton. (Főleg, ha roma vagy.)

Na mindegy, csak elsőre ez jutott eszembe.

Nekünk négy gyerekünk van. Rohadt kemény meló. A fent pontokba szedett szörnyű igazságok valóban igazságok, és szörnyűek is.

Viszont:

1. Lelkesít az a tudat, hogy ha én meg az asszony már feldobtuk a bakeszt, a négy majom képében tovább élünk. Legyőztük a halált, hi-hi-hi.

2. Néha az ember imádkozik pár perc csendért, de aztán ha tényleg jut pár perc csend, pl. nagymama, stb. jóvoltából, igen gyorsan elkezdenek hiányozni.

3. Egyszerűen nem tudom, mi a fenével tölteném az egész napomat - ad absurdum az egész életemet- ha nem kéne keményen helytállni minden nap mint szülő. Persze egy darabig biztosan jól esne a sok bulizás, alvás, utazás, haverkodás, stb. de aztán hamar ráunnék. Meg 35 felett már komolyodjon meg az ember, a fenébe is.

Sajnos nem mondhatom el magamról, hogy a gyerekektől eltekintve olyan hasznos lennék társadalmilag. Pl. tuti nem fogok rákgyógyszert feltalálni, vagy leprásokat ápolni Indiában, még ha korlátlan szabadidőm lenne, akkor sem. Úgyhogy számomra marad a reprodukció.

Egy mondatban kifejezve: nincs más.

antisystem 2014.09.25. 14:32:37

@Kettőnégy: Nézd, a világért sem akarok személyeskedni, csak annyira próbálok példákat bemutatni, hogy nyilvánvalóan érezd, az eltérő értékrend és gondolkodás természetes módon vezet eltérő következtetésre... és nem, a párom nővérének a gyereke nem a netes infó:)

2014.09.25. 14:34:22

@'it's cool to know nothing': A család nem ad értelmet. Értelmet egy értelmes ember bármikor talál az életben. A gyerek nem teszi értelmessé, 200 év múlva rég nem lesznek leszármazottaid. 2 millió év múlva sem. A szűk kis értelmetekből ugatjátok a Holdat. :D

Képzeld el világháború után az 50 éves apákat, anyákat a halott fiúval! Az ilyen embereknek mint te ilyenkor válik értelmetlenné a élete. Egy alkotó emberé viszont még termőbbé fordul, mert a fájdalomból is teremt.

Kettőnégy 2014.09.25. 14:35:11

@mellébreszéd: Nem, a konyhából nem fog (valószínűleg) kitörni. De ne jusson a konyhára, ha jó valamiben. Én erről beszélek. Sokan sodródnak, nem figyelnek arra, miben jók igazán, végül a konyhában vagy az árufeltöltő részlegen kötnek ki. Pedig biztos lett volna más út is. Amiben jó valaki, azt kell csinálni, bármi legyen is az. Kivéve, ha a konyhán is boldog, mert akkor minden OK. És ezt nem azért írom, mert kevesebbre tartom, NEM a sikertől tartok valakit jó embernek.

gregaba 2014.09.25. 14:35:31

@hátsó szándék: "Egyszerűen nem tudom, mi a fenével tölteném az egész napomat - ad absurdum az egész életemet- ha nem kéne keményen helytállni minden nap mint szülő. Persze egy darabig biztosan jól esne a sok bulizás, alvás, utazás, haverkodás, stb. de aztán hamar ráunnék."

ha közvetve is, te legalább bevallod, hogy dögunalmas ember vagy.

2014.09.25. 14:35:39

@hátsó szándék: Nem élsz tovább. Látsz most dinoszauruszokat? Ők sem éltek tovább.

krakkik · http://index.hu/ 2014.09.25. 14:37:05

@ördög_: en egy normalis, dolgozo szulok altal felnevelet gyerekvallalasrol irtam, ahol a gyereket normalis korulmenyek kozott nevelve segitve legalabb egy szakma megszerzeseig. 18 ev figyelem, ido, penz, enegria es lemondas egy gyerek eseten, ezzel maximum egy-ket felsovezeto, akit nem minimalberre jelentenek be tud versenyezni. Szelsoseges esetben persze nem fekete vagy feher, de a nagy altalanossag az sajnos feket vagy feher...

Kettőnégy 2014.09.25. 14:37:25

@antisystem: Igen, ezt megértem. Mindegy, lényeg, hogy mindenki érezze úgy, hogy jól döntött a saját életét illetően, és akkor valószínűleg boldog lesz.

Baaah 2014.09.25. 14:37:26

@mellébreszéd: Faludy jó példa erre gratulálok, ti. kicsit többet élt együtt férfiakkal mint nőkkel

bár akinek nem vágyik gyerekre így is megoldhatja persze

2014.09.25. 14:37:55

@gregorik: Tökéletes meglátás!

Én is ezt írtam korábban:

Csak a buta ember unatkozik. Jóval idősebb emberként azt mondom: van a sekélyes tömeg, akinek üres az élete. Ők bulival, ivással, filmekkel töltik ki ezt amíg a társadalom engedi. Attól függ mennyire szabálykövetőek. Aki nem az, az 50 évesen is bulizik. De ez a két életmód egy embertípust takar. Ők azok, akik rosszul vannak ha 2-3 napig csend van körülöttük. Nincs önismeretük, nincs kialakult személyiségük. Számukra minden ami évekre leköti őket szükséges rossz, mert eltereli a figyelmet az életük értelmetlenségéről. Erre jó a gyerek, erre jó a hitel.

Egy lelkileg egészséges ember önmagában is boldog. Lehet gyermeke de ez egy döntés. A világ csodáit minden reggel észre tudja venni, minden egyes pillanatban. A saját értékrendje szerint él, nem kívülről vár önigazolást. Tudja, hogy a gyermekeiben sem él tovább.

2014.09.25. 14:38:37

@Baaah: A nemi identitása neki megfelelt. Ehhez utólag ne gratulálj neki.

hátsó szándék 2014.09.25. 14:39:52

@mellébreszéd: Aha. Viszont az összes dínó kihalt, akár volt leszármazottja, akár nem. Négy gyerektől egy-két unokám biztosan lesz, aztán azoknak is gyermekeik, és így tovább. Azért az én felfogásom szerint tovább élek.

Ha meg kihal az emberi faj, mint a dínók, akkor az igazán méltányos és egyenlő, nem lehet okom panaszra.

2014.09.25. 14:41:00

@hátsó szándék: Kivéve, ha bejön egy háború. Akkor rövid úton nullázódhat az örökséged. Te meg nézhetsz mint a moziban.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 14:41:19

@'it's cool to know nothing':
"A Maslow piramis megvan? Az igényeink ugyanazok, mindegy, hogy világhíres művészek vagyunk, vagy koldusok."

A Maslow piramis olyan formában nem működik, ahogy megpróbálják egyesek bemagyarázni. Egyszerű példa, mikor nagyon belemélyedek a programozásba, akkor képes vagyok nem ebédelni, amikor meg nem megy, akkor nasizok, egy fajta pótlékként. Tehát itt már felborult a hierarchia. De egyébként már az cáfolja, hogy vannak nyomorban élő és nem csak megélhetésből alkotó művészek (elég ha egy olyan alkotást létrehoznak, ami eleve nem eladásra készül, és nem is a gyakorlást szolgálja), vagy hogy az éhező gyerekek is találnak maguknak játékot.

Alick 2014.09.25. 14:41:55

@'it's cool to know nothing': "A család mellett egyetlen érv van: legyen értelme élni."

Ez a saját hitrendszered. Ismerek olyan embert, akinek a család a pótcselekvés, a kirakat...

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 14:44:31

@'it's cool to know nothing':
Nagyon leegyszerűsített a világképed, ha az életnek szerinted mindenkinél csak egyetlen értelme lehet, és minden más pótcselekvés. Ezzel gyakorlatilag mindent eldobhatsz, amit a civilizáció létrehozott, hiszen a szaporodáshoz nem feltétlenül lett volna rá szükség (nyilván akkor ennyien nem lennénk, de egyéni szinten ez így van).

Baaah 2014.09.25. 14:45:17

@mellébreszéd: Neked gratuláltam egy olyan posztnál felhozni őt példának, ami gyerekvállalás / nem vállalás hátterét feszegeti. Mire volt jó ez a példa a gyerekvállalás mellett vagy ellen?

Alick 2014.09.25. 14:46:05

@hátsó szándék: "Négy gyerektől egy-két unokám biztosan lesz, aztán azoknak is gyermekeik, és így tovább. Azért az én felfogásom szerint tovább élek."

Ez érdekes vallás... :)

hátsó szándék 2014.09.25. 14:46:58

@mellébreszéd: Ja persze, az bármikor bejöhet. Ha a déd- és nagyszüleinket ezek az eshetőségek 1910-től kb. 1950-ig (két vh., gazdasági válság, diktatórikus rendszerek, stb.) elriasztották volna, nem blogolhatnánk itt ily vígan.

hátsó szándék 2014.09.25. 14:47:47

@Alick: Hát banyek, vallás vagy nem, én így gondolom.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 14:48:22

@mellébreszéd:
Genetikai szempontból még akkor sem biztos, hogy kihal az örökséged, ha a te utódaid mind elpusztulnak egy háborúban, mert a te génkészleted nagyobb részét a testvéreid, rokonaid is hordozzák, ahogy az ő leszármazottaik. Pont az evolúció és a genetika cáfolja itt mindkét szélsőség vallóinak a nézeteit, mert egyik oldalon az utódlás természetes szükséglete a populációnak, másik oldalról ez nem feltétlenül igaz egyed szinten. Éppen ezért nem kellene egymásnak bizonygatni egyik oldalról, hogy semmi értelme a gyerekvállalásnak, másik oldalról meg azt, hogy a gyerekvállalás az egyetlen út.

glad az egyetlen 2014.09.25. 14:48:43

Ha itt téma lett már az élet értelme gyerekkel gyerektelenül...
Nemrég a családban jelentette be egy rokon, hogy nem akarnak gyereket. Harmincasak, van lakás, házasok, szóval jött a kérdés a szülőktől, hogy miért nem akarnak. A válasz: mert megváltozna a mostani életük és ezt nem akarják. Az egészben az a durva, hogy a mostani életük egy nagy nulla. Délután melóból haza, TV, internet, kaja, házimunka, lefekvés aztán kezdődik előröl az egész. Nem járnak el sehová, nem buliznak, nem utaznak.
Én még azt értem, ha valaki pörgős tartalmas életet él inkább lemond az utódról, de ezt komolyan nem rakom össze.

2014.09.25. 14:48:45

@Baaah: Élt nővel is. Bármikor születhetett volna gyermeke. Talán született is, csak nem hagyományos családba. Az alkotó, teljes életre példa gyermek nélkül. Sok-sok ilyen példa van.

2014.09.25. 14:49:48

@diszkriminans: Nem értelem kérdése. A természetben nincs értelem.

A gondolkodó ember eldönti mit akar. Ehhez senkinek semmi köze.

2014.09.25. 14:50:44

@hátsó szándék: Nem volt biztos fogamzásgátlás, tudatlanok is voltak. Nem állt előttük sokféle életút. Mi pedig dönthetünk.

antisystem 2014.09.25. 14:50:53

@glad az egyetlen: pedig teljesen egyértelmű, nekik ez így jó, és nem akarnak változást.

hátsó szándék 2014.09.25. 14:53:59

@gregorik: Hát ez a vád még sosem ért, de mindegy.

Esetleg szánalmas öreg rockerként hajthatom a húsz évvel fiatalabb csajokat az egyetemi bulikon, vagy esetleg megrághatják a macskáim az oszladozó hullámat, amíg a szomszédok fel nem figyelnek a szagra.

De mégis, mit kéne csinálnom 36 évesen szerinted, hogy ne legyek dögunalmas?

2014.09.25. 14:55:08

@hátsó szándék: Értelmes ember soha nem unatkozik.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 14:55:17

@mellébreszéd:
Igen, eldönti mit akar, de teljesen felesleges egymást meggyőzni meg bizonygatni, mert ezt magad tudod eldönteni magadról, másról nem. Ráadásul amikor más saját magára vonatkozó érveit cáfolni véled, akkor valójában nem cáfoltál semmit, mert ő nem te vagy, ami saját magának érv, az neked egyszerűen nem az, és fordítva. Így van ez minden szubjektív témában.

Chemo 2014.09.25. 14:56:06

Az a tény, hogy a blogbejegyzésre meglehetősen sok leszóló megnyilvánulás jelent meg, azt mutatja, valóban nem bírják elfogadni a többségi nézeteket valló, magukat kizárólagosan „normálisnak” képzelő embertársaink, hogy másképp is lehet élni, mint ahogy azt ők helyesnek gondolják. És igen, rohadtul bele akarnak ugatni abba, más hogyan éljen. És ez a legfőbb probléma.
Nem vállal gyereket? Nem normális! Nem ember! Íme a társadalmi nyomás hangjai. És természetesen rohadjon meg, dögöljön meg minden feminista ilyenolyan alávaló akárki, aki ki meri jelenteni, hogy ő nem vállal gyereket. Vajon mi a frászfene miatt vált ki ekkora gyűlöletet, ha valaki máshogy él? Árt neked? Ha valahol komoly frusztráció, lelki probléma van, akkor azt leginkább efféle gyűlölködő megnyilvánulások gyártóiban keresném. Inkább leszek, aki „nem akar felnőni” (ez egy mekkora ostoba klisé, atyaég), mint egy agresszív, fröcsögő tajparaszt. Már bocs.
Egyébként pont az ilyen beleugatós, észosztó mártír anyukák meg fröcsögő begyepesedett tulkok segítik hozzá sokunkat a gyereket nem vállaló döntéshez. Saját környezetemben legalábbis pontosan azok KÉRIK SZÁMON, miért nincs még harmincakárhány évesen kölköm, akiknek élete egy romhalmaz, de még annál is rosszabb. Érdekes.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 14:56:16

@mellébreszéd:
És ha ő nem értelmes ember, legalábbis a te mércéd szerint nem az?

huracan1 2014.09.25. 14:57:22

@Josagos: Pontosan. Nem olyan, mint egy drága hobbi, hanem az is. És ha az ember egyszer belekezdett, nincs kiszállás mintegy 20 évig. Üszkve 20 év után viszont én kiszállok, bárki bármit gondol vagy mond. Most nyilván azt gondolja a többség, hogy nem lehet kiszállni, pedig lehet. És én ki is fogok. Mindenkinek jobb lesz így. :)

hátsó szándék 2014.09.25. 14:57:46

@mellébreszéd: Aha. Az elmúlt száz évben biztosan mindenki azért született, mert nem volt fogamzásgátlás. Ne már.

Egyébként volt előttük más út is. Mindig is voltak agglegények meg vénlányok (szerzetesek, katonák, apácák, stb, vagy csak szimplán gyerektelenek), csak kevesebben mint most, és akkor nem szinglinek hívták őket.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 14:57:55

@Chemo:
Az a baj, a posztoló is bele akar ugatni, hogy más hogyan éljen, ráadásul mindezt dacból teszi. Aki nem akar gyereket, annak nincsen szüksége sem önigazolásra, sem arra, hogy másoknak érveljen a gyerekvállalás ellen. Ez fordítva is igaz.

2014.09.25. 14:58:38

@diszkriminans: Elég ha annyit megértenek hogy mások is léteznek más véleménnyel.

AntiChrist 2014.09.25. 14:58:53

@mellébreszéd: Tízpontos komment, egyetértek.

@(((d(-_-)b))): Oké, így már világos :)
Csak bedobták néhányan, hogy akinek nincs gyereke, az 50+ évesen majd mit fog csinálni, ki fogja rányitni az ajtót - szóval hogy annak törvényszerűen szar élete lesz.

Baaah 2014.09.25. 15:00:42

@mellébreszéd: "Az alkotó, teljes életre példa gyermek nélkül. "

Mint ahogy ellenpélda is sok van.

Azért mert találsz művészeket, akiknek nincs, nem volt gyerekük még nincs igazad, hogy ők értékesebbet alkottak, mint akinek volt gyerekük, ja és ha a gyermektelenséget önként vállaló művészek szülei is így gondolkodtak volna mint te ebben a témában azt talán nem kell fejtegetni tovább

antisystem 2014.09.25. 15:01:48

@diszkriminans: szerintem az, hogy valaki érvel a gyerekvállalás mellett vagy ellen, az teljesen normális, mi több jó dolog.... például, mert nézőpontokat ad vele más embereknek.
A gáz az az, ha az akármelyik oldalon érvelőket oltogatni kezdik - miért okoz az gondolt bárkinek is, ha valakiknek erről a témáról van véleményük - akármilyen - és azt el is mondják?

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 15:02:24

@mellébreszéd:
Ja, de akkor hol a határ a vélemény nyilvánítás és a rátukmálás között?

FlybyWire 2014.09.25. 15:02:38

@antisystem: válasz funkció mond valamit?
Ki szólt hozzád?

2014.09.25. 15:02:53

@hátsó szándék: Pedig ezért születtek. Az abortuszt, az angyalcsinálást sokszor büntették. 6-8 gyerek összejött.
mindennapi.hu/cikk/tudomany/szaz-miatyank-abortusz-elott/2011-05-25/3491

A szingli életet élőket megszólták, válni nehéz volt. Ezért volt belőlük kevesebb.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 15:04:36

@mellébreszéd:
Hát akkor újra:

Alkotás és család nem egymást kizáró fogalmak, nincs a kettő között összefüggés.

Ellenben értelmes élet és család, összefüggő fogalmak.

Még egy nyolcgyerekes beduin is úgyérzi, hogy volt értelme az életének, míg egy alkotó ember gyerekek nélkül élete alkonyán jó eséllyel úgy érzi, hogy elb@szta az életét.

Nem véletlen, hogy a régi arabok úgy tarották, hogy ha írtál könyvet, ültettél fát és nemzettél gyereket, akkor férfivá lettél. Ez mind alkotás, önmegvalósítás. Ezek nélkül nem tartották teljesnek az életet.

Úgyhogy hajrá alkossatok és szaporodjatok! Ez a tuti élet titka.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 15:04:58

@antisystem:
Az "oltogatás" talán nem ugyanúgy egy vélemény?

Én azt mondom, hogy bárkinek lehet véleménye, de senkié sem felsőbbrendű, mert egy ilyen szubjektív témában nyilván mindenki magából indul ki. Az olyat viselem nehezen, amikor valaki kinyilvánítja, hogy bizony csak egyetlen út van, mint it's cool... Neki lehet, de ahány ember, annyi út.

habodo 2014.09.25. 15:06:06

@'it's cool to know nothing': hű, ez szép volt. valahogy tényleg így van ez, csak én nem tudtam volna ilyen jól megfogalmazni.

2014.09.25. 15:06:45

@diszkriminans: Lebeszélni senkit nem lehet aki gyermekre vágyik, tukmálás csak a másik oldalról van.

Aki nem túl értelmes azzal sincs baj. Kitölti az életét gyerekkel, hitellel. csak ne akarjon másokat lehúzni.

@Baaah: Mondasz is valamit? Mert ennek se füle se farka! Értékes élet élhető gyerekkel és gyerek nélkül. Értékrend kérdése. Az értékrend bennünk van. Mindenkiben más. Ezért nem lehet kizárólagos igazatok mások életéről írva.

Chemo 2014.09.25. 15:07:16

@diszkriminans: A helyzet az, hogy akinek nincs gyereke, annak lépten nyomon szembesülnie kell a társadalom megvetésével, állandó magyarázkodásra szorulnak, kérdőre vonják, értetlenkedve számon kérik, munkahelyen, társadalmi eseményeken (esküvő, stb), és állandóan úgy tekintenek rá, mint megvetendő idiótára, a bunkóbbja még szóvá is teszi. Fordítva ez NEM igaz.
A blogbejegyzésben nyilvánvalóan van némi provokatív él, és pontosan a fő beleugatók és itélkezők ugranak rá.
Részemről: vállaljon gyereket, aki belső elhatározásból teszi, aki ténylegesen vágyik rá. Én le nem beszélném róla, sőt. Hajrá.

CVVC 2014.09.25. 15:08:31

Ja, hogy a szülés mellett nem szól semmi?
És mi szólt mellette, hogy téged megszüljön anyád: semmi. A te életed mit ér akkor: semmit.

El vagy idegenedve az élettől öszécsém, nem csoda, hogy nem vagy normális!

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 15:10:06

@diszkriminans:
Hát én nem nagyon tudok olyan művészről, aki konkrétan éhenhalt, pedig ott volt egy jól eladható képe.

A te kis ideiglenes böjtöd sem éhezés (ilyet én is gyakran csinálok, de ez nem éhezés, tudod, hogy bármikor hozzájuthatsz a táplálékhoz. Ellenben egy hajléktalan reggeltől-estig azért van talpon, hogy valahogy az elemi szükségleteit kielégítse. Pedig lehet, hogy korábban tanárember volt és szeretett olvasni is.)

Csontváry konkrétan eladta egyik festményét szekérponyvának. Milyen boldog ember lehetett, nem?

2014.09.25. 15:10:31

@'it's cool to know nothing': Más meg másként érzi. Ezért nem tudsz egyetlen érvet sem írni. Aki másként érzi abba nem beszéled bele azt amit a társadalom beléd plántált. Nem tudod mások értelmét beszűkíteni. Magyarázzuk el egy körnek, hogy mi az a gömb? Nem tudjuk neked elmondani. Látjuk az életeteket, értékrendeteket, mi viszont önállóan döntünk. Gyerek mellett vagy nélkül.

antisystem 2014.09.25. 15:11:29

@diszkriminans: Ezzel egyetértek.... de az érintett ezt soha sem fogja elismerni, mert ő nem véleményt ír, hanem kinyilatkoztat, prófétál...

AntiChrist 2014.09.25. 15:12:38

@'it's cool to know nothing': Azért ezzel egy kicsit óvatosabban :)
Mármint azzal, hogy amit nem próbáltál, arról nem lehet véleményed.
Kicsit sarkított példa, de (őszintén bevallom) még sohasem próbáltam a rablógyilkosságot - és nem is akarom kipróbálni :)

Gyerekkel és gyerek nélkül is lehet jó életet élni - az pedig, hogy kinek mi a "teljes" élet, egyénfüggő.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 15:13:37

@diszkriminans:
Bocsánat, azt állítom, hogy egyetlen járható út van. Azt nem állítom, hogy nincsenek csapások a bozóton keresztül. És azt sem állítom, vagy követelem, hogy csak a jó úton kell mindenkinek mennie.

Lehet próbálkozni, sok sikert hozzá, senkit nem fogok megakadályozni, de elmondom, mielőtt beleesel a szakadékba, hogy nézz a lábad elő öcsém, mert pofáraesel.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 15:14:22

@'it's cool to know nothing':
Az alkotás és a család nem kizáró fogalmak, de erősen személyiség függő, hogy ki egyikben, másikban, vagy valamekkora súlyokkal mindkettőben találja meg az önmegvalósítást. Csak mivel neked igényed a családalapítás, ezért nem tudod elképzelni, hogy másnak ne legyen, azt gondolod, hogy ugyanúgy csak keresik az utat, mint te anno, közben meg lehet, hogy ők már rég megtalálták, csak az övék más.

@Chemo:
Én írtam példának a feleségem rokonát, akinek olyannyira nem kell szembesülnie vele, hogy még csak nem is tudjuk, hogy nem akar, vagy nem lehet neki, mert ilyet nem illik megkérdezni olyantól, aki magától nem beszél róla. Inkább azokat győzködik, akik lépten-nyomon hirdetik, hogy ők bizony nem akarnak gyereket.

Nyilván az esküvőkön például vannak olyan szokások, amelyek célozgatás értékkel bírnak, de ez csak annak lehet frusztráló, aki belül bizonytalan.

Alick 2014.09.25. 15:14:36

@'it's cool to know nothing': "Még egy nyolcgyerekes beduin is úgyérzi, hogy volt értelme az életének, míg egy alkotó ember gyerekek nélkül élete alkonyán jó eséllyel úgy érzi, hogy elb@szta az életét."

Vagy mégsem...

antisystem 2014.09.25. 15:15:06

@'it's cool to know nothing': "Úgyhogy hajrá alkossatok és szaporodjatok! Ez a tuti élet titka." - oszt ha mégse jön be nektek, akkor így jártatok, tanácsért felelősségvállalás kizárva.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 15:15:58

@Chemo:

"A helyzet az, hogy akinek nincs gyereke, annak lépten nyomon szembesülnie kell a társadalom megvetésével, állandó magyarázkodásra szorulnak, kérdőre vonják, értetlenkedve számon kérik, munkahelyen, társadalmi eseményeken (esküvő, stb), és állandóan úgy tekintenek rá, mint megvetendő idiótára, a bunkóbbja még szóvá is teszi. "

Ezt úgy hívják, hogy immunreakció. Egy egészséges szervezet így reagál.

2014.09.25. 15:16:07

@'it's cool to know nothing': Lehet 50 gyereked is, meghalsz te is. Pont annyi értelme lesz mint bárki más halálának. Az utódaid kihalnak egy természeti csapás következtében. Nem marad semmi belőled csak por. Emléked sem marad. Nincs szakadék, csak rövidlátó vagy és nem veszed fel a szemüveged.

Alick 2014.09.25. 15:16:31

Olyan is van, hogy valakinek nincs saját gyereke, de egész életében sok gyereket nevel fel...
"Legyetek jók, ha tudtok"

2014.09.25. 15:17:06

@Alick: A szegénysoron is sok az értelmes élet. Lemondok erről cool javára!

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 15:18:02

@antisystem:
mán megint beteg emberekről beszélünk?

AntiChrist 2014.09.25. 15:18:37

@rozsé drazsé: Szomorú hírem van: el fogsz tűnni nyom nélkül. Te is, én is, az olimpiai bajnokok is.
Se a gyerekeiben, se a különböző eredményeiben, kitüntetéseiben nem él tovább senki. Lehet, hogy valakinek fennmarad egy könyve, amit X száz év múlva is viszonylag sokan olvasnak, de ettől még maga az alkotó már régen halott.

Egyébként SEHOL nem írtam azt, hogy nincs gyerekem :)

antisystem 2014.09.25. 15:20:16

@'it's cool to know nothing': nem rémlik, hogy személyeskedtem volna:)))
(vess a vérmókusok elé, de szerintem a küldetéstudatosság tényleg egy kifejezett pszichológiai probléma... egy ép lelkű ember képes elfogadni, hogy a saját elvein és értékrendjén túl is vannak elvek és értékrendek, amelyek ugyanúgy hitelesek)

Chemo 2014.09.25. 15:22:15

@'it's cool to know nothing': Nem, ezt úgy hívják, ostoba, szűklátókörű taplóság. Intolerancia.

2014.09.25. 15:22:51

@'it's cool to know nothing': Ez az egészséges szervezet legálisnak tartotta a gyerekmunkát alig 100 éve. Nem használt fürdőt, nem ismerte el a nők élvezethez való jogát, erőszakolt a házasságban és pénzért házasodott. Elismerte néhány ember születéstől adott jogát a többi ember felett. Nem végzett csak 3-4 osztályt.

Szerencsére ma már a világnak ezen a részén nem sok maradt belőletek. Az egészséges beduinok között otthon éreznéd magad.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 15:24:06

@'it's cool to know nothing':
"Hát én nem nagyon tudok olyan művészről, aki konkrétan éhenhalt, pedig ott volt egy jól eladható képe."

Olyanról én sem. De olyanról igen, aki alkotott adott társadalmi közegben nem eladhatót IS, miközben éhezett.

"A te kis ideiglenes böjtöd sem éhezés (ilyet én is gyakran csinálok, de ez nem éhezés, tudod, hogy bármikor hozzájuthatsz a táplálékhoz. Ellenben egy hajléktalan reggeltől-estig azért van talpon, hogy valahogy az elemi szükségleteit kielégítse. Pedig lehet, hogy korábban tanárember volt és szeretett olvasni is.)"

Ismertem egy hajléktalant, aki kiváló novellákat írt, pénzt mégsem látott belőle. Nyilván ő is hülye volt...

A Maslow piramis ma populáris értelmezése alapján Afrika éhezőinek egész nap csak a megélhetésért kellene küzdeniük, holott valójában ha utánajársz, ott is szerepet kapnak a játékok és a művészet is, nyilván az ő szintjükön általában. Úgy igaz, a Maslow piramis, hogy az éhen halt ember már nem fog alkotni, meg hogy ha tényleg a túlélésért kell küzdeni, akkor nem jut idő, energia másra, de úgy nem igaz, hogy mondjuk hiányos étkezés mellett az egyetlen törekvés a nem hiányos étkezés elérése. Nem, mert a piramis pont azt jelképezi, hogy nem kell az alsó szintnek teljesnek lennie, hogy fölötte is legyen építkezés, akkor lenne igaz a te értelmezésed, ha Maslow torony lenne.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 15:26:29

@'it's cool to know nothing':
És ki vagy te, talán Jézus, hogy megmond mindenkinek, hogy melyik az az egyetlen jó út? Nem érzed kicsit sem, hogy a hamis felsőbbrendűségérzet tudatában tetszelegsz?

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 15:27:09

@AntiChrist:
Korábban valaki írta a heroint, most te meg a rablógyilkosságot?

Melyik pozitív ezek közül?

Az ember a pozitív dolgokat kipróbálja, a negatívokat meg nem.

Itt jelen esetben mivel a gyerekvállalásból nincs visszalépési lehetőség, ezért talán olyan emberekkel kellene elbeszélgetniük a gyereket nem vállalóknak, akik már végigcsinálták ezt az utat. Én megtettem, ezért van ilyen határozott véleményem.

Tudomm milyen gyerek nélkül, tudom milyen egy gyerekkel, tudom milyen két gyerekkel és tudom milyen háromgyerekkel. Tudom azt is, hogy milyen gyerek nélkül egész életben.

A tudás nálam van, a többiek csak fecsegnek össze-vissza.

zetor100 2014.09.25. 15:29:18

@'it's cool to know nothing': Nem, ne szaporodjanak. Csak nehogy ez legyen a követendő példa, mint a buziságból lett - divat idióták. Nekem speciel tökmindegy, ha valaki nem akar gyereket, csak nem értem. Lehet hogy csak ideológia gyártás ez részükről. Legyen, de az én torkomon ne akarják lenyomni. Én sem akarom az övékén az én ideológiámat vezetővé tenni.

Nohát 2014.09.25. 15:29:19

@T mint T: Az, hogy mi van a kirakatban, sokszor félrevezető. Sok olyan válóper indul, ahol a család barátai úgy kommentálják a történetet, hogy sose gondolták volna, pedig milyen rendes, nyugodt család voltak. Ilyen értelemben is, meg amúgy is, nem az számít, hogy a kívülállók mit mondanak. A lényeg az, hogy a család maga mit él meg.

A gyerekek szempontjából többnyire szerencse, hogy nem csak a család nevel, hanem az iskola, a barátok, a többi rokon, majd minden ember, akivel találkoznak. A különbség az, hogy a család ezt szeretettel, féltve teszi, a többiek pedig inkább csak úgy, mint a nemtörődöm kertész az ágas-bogas díszfát, nyesegetik, ahol kiáll. Végeredményben a felnövő gyerekek a folyamat végén többé-kevésbé szocializáltak, társadalomképesek lesznek, de eltérő sérülésekkel landolnak a felnőttek táborában.

De itt nem ez a kérdés, hanem hogy érdemes-e családot alapítani, gyereket vállalni. Írja itt valaki, hogy a siker, a boldogság, az élet vagy a halál nem ettől függ. Nem hát, teljes félreértelmezése lenne a gyereknek, ha bármely részét az életednek ehhez kötnéd. Sikeres nem a gyerektől, vagy annak hiányától leszel, hanem a benned lévő tehetségtől, akarattól, elszántságtól. Boldog sem a gyerektől leszel, egyszerűen a gyerek nem a boldogság forrása, az belőled fakad. Ezek a felvetések mutatják meg a leginkább, hogy aki a gyerekkérdést innen közelítik, nem is értik az egész család dolgot.

Ha azt kérdeznénk meg, hogy lemondanál-e egy barátról, aki halálodig a barátod lenne, ismerné a legbensőbb érzéseidet, aki minden kalandodban társad lenne és mindig számíthatnál rá, egészen a halálos ágyadig, akkor csak a nagyon mizantróp emberek mondanának le erről a barátról. A család pedig épp ilyen barátokkal van tele, és nem csak a párod, hanem a gyerekeid is.

Egy szerető család nem akadály semmiben sem. Máshogy kell csinálni a dolgokat, másmilyen prioritások lesznek, ez igaz, de minden, amit szingliként meg tudsz csinálni, meg tudsz szülőként is. Fordítva ez nem igaz.

huracan1 2014.09.25. 15:30:04

@hátsó szándék: Nem mondom, hogy neked ez bejönne, de én annyi mindent tudnék csinálni gyerek nélkül. A legelső: tanulni, tanulni, tanulni. Nem diplomákra gondolok, sokkal inkább megismerni a világot, magamba szívni az információt, tudást. Erre nem elég 80 év, ráadásul a 80-ból legalább a negyedét elveszi a gyerek. Nem, nem bántam meg a kis vérszívókat, de 20 év az életemből nagyon sok annak tükrében, hogy a tudás végtelen, a töredékét szerethetem csak meg.

2014.09.25. 15:30:17

@'it's cool to know nothing': Ez csak akkor lenne igaz, ha minden emberrel beszéltél volna a világon.

Sok gyermektelen boldog ember van. Még több boldogtalan gyermekes. Évtizedekig nem beszélnek szülők és gyermekek nagyon sok családban amit ismerek. Biztosan mindenkinek jó, hiszen annyi embernél nem működik!

hátsó szándék 2014.09.25. 15:30:45

@mellébreszéd: mármint mindenki azėrt született? Azėrt ez durva lenne. Valójában mindenki csak dugni akart, és szívből gyűlölte a gyerekeket?

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 15:31:19

@'it's cool to know nothing':
A heroinhoz nem szóltál semmit, honnan tudod, hogy negatív, ha sosem próbáltad?

Te nem tudod azt, hogy milyen az, ha valaki eleve nem akar gyereket, és nem is vállal, te csak azt tudod, hogy milyen volt előtte. Ahogy én sem tudom, hogy milyen az, ha valaki nem akar gyereket, mert mint írtam, nálunk tervben van. Nem is akarom megmondani nekik, hogy mit kellene cselekedniük, veled ellentétben, aki kinyilatkoztatod mindenkinek az egyetlen igaz utat...

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 15:32:25

@Chemo:
Lehet, ettől még egy egészséges szervezet immunreakciója.

Valószínűleg a baktériumok is fel vannak háborodva a torkodban, és diszkriminációt kiáltanak, amikor megtámadják őket a T-sejtek.

A dolog úgy áll, hogy az én szűklátókörő, agresszív vélenényemet három gyerek örökli, a pacifista gyerektelenekét pedig senki, ők egyszerűen megszűnnek létezni.

2014.09.25. 15:32:45

@'it's cool to know nothing': Azok az arabok akiknél ma az anyák is örülnek ha mártír lesz a 12 éves fiuk?

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 15:34:56

@diszkriminans:
"És ki vagy te, talán Jézus, hogy megmond mindenkinek, hogy melyik az az egyetlen jó út? "

A francba, lebuktam :)

2014.09.25. 15:35:17

@'it's cool to know nothing': A gyermektelen nem rákos sejt. Nem bűnöző. Meddő is lehet. Ez tehát a szervezet önmaga elleni támadása, ami betegség! Egy beteg mentális állapotot védsz amit képviselsz.

2014.09.25. 15:36:17

@'it's cool to know nothing': Megszűnsz te is. A véleményed nem azonos veled. Ők pedig okosabbak lesznek nálad. Ez a szülők sorsa.

Idoru 2014.09.25. 15:36:56

Az a nagy hiba, hogy a poszt még csak nyomokban sem tartalmazza egy értelmes vita alapját. Így meg csak kattintásvadászat és trolletetés, ami persze nem baj, ha ez volt a valódi célja.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 15:37:52

@'it's cool to know nothing':
"A dolog úgy áll, hogy az én szűklátókörő, agresszív vélenényemet három gyerek örökli, a pacifista gyerektelenekét pedig senki, ők egyszerűen megszűnnek létezni. "

Ne legyél abban biztos, hogy a te véleményedet tovább fogják vinni, én sem vallom szüleim életfilozófiáját. És nem attól leszel szűk látókörű, mert te vállalsz gyereket, hanem attól, hogy mindenkinek kinyilatkoztatod, hogy ez az egyetlen igaz út. Emellett nagyon sokan vállalnak úgy gyereket, hogy elfogadják más gyerektelenségét.

hátsó szándék 2014.09.25. 15:39:04

@huracan1: nem mindenkinek való a nagycsaládos sportág. Ezt elismerem. Ėn nem tukmálom senkire sem, jól elvagyok benne, és úgy gondolom, sok lemondåssal jár, de csak olyan dolgokrôl kellett lemondanom, amiket már amúgy is "kinőttem".

2014.09.25. 15:42:06

@hátsó szándék: A gyermek munkaerő volt 5 éves korától. Inas lett vagy földeken dolgozott. Sokan meghaltak közülük, érzelmileg nem kötődtek hozzájuk annyira. Munka mellett a földbe is szívesen beásták őket.

A modern gyermekkép egy új találmány. A dédszüleid még magázták a saját szüleiket. Senki nem ölelgette őket agyon.

egybarat 2014.09.25. 15:42:55

Elolvastam, emésztettem, átgondoltam, majd megbeszéltem a feleségemmel. Ezek után sem értem a felvetéseket. Nekünk 4, többé-kevésbé felnőtt gyermekünk van. Ennek ellenére egyikünk sem érzi úgy, hogy bármit feladtunk volna. A gyermekmentesség mellett felsorolt érvek egyikében sem találok egyetlen olyan gondolatot sem, amivel azonosulni tudnék. Lehet, hogy nem bennem van a hiba?
Én senkit nem szeretnék gyerekvállalásra biztatni, aki nem akar gyermeket, annak az biztosan jó. Ugyanakkor a gyermeket vállalókat sem kéne sértegetni. A gyermeket vállalók többsége ebben a létben érzi jól magát.

antisystem 2014.09.25. 15:43:50

@'it's cool to know nothing': "A dolog úgy áll, hogy az én szűklátókörő, agresszív vélenényemet három gyerek örökli, a pacifista gyerektelenekét pedig senki, ők egyszerűen megszűnnek létezni." - khmmmm.... a VÉLEMÉNY nem genetikailag determinált, nem öröklődő betegség.... se a tiéd, se az enyém, se a harmadiké... szerencsére:)

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 15:44:13

@mellébreszéd:
Nem, azok az arabok, akik az algebrát megalkották, amikor a Római Birodalom már nem volt sehol, Európát meg nomád hadak dúlták. Hülye.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 15:45:11

@antisystem:
De igen az. A gyerekek alapvetően a családból hozott normákat viszik tovább, és ezen max. csiszolni tud az oktatás és a társadalom.

Alick 2014.09.25. 15:45:23

@Chemo: "akinek nincs gyereke, annak lépten nyomon szembesülnie kell a társadalom megvetésével"

Ennyire nem kell túlzásbavinni a társadalom bizonyos programjaival való interakciót... :) igazából a társadalom is egy virtuális közeg.

Alick 2014.09.25. 15:46:20

@'it's cool to know nothing': "A gyerekek alapvetően a családból hozott normákat viszik tovább"

Arra is sok eset van, hogy "csak ne úgy, mint a szüleim".

Chemo 2014.09.25. 15:47:02

@'it's cool to know nothing': Az én nézeteim, véleményem mindazokban tovább élhet, akikre hatott. Nem feltétlenül a gyerekeim lesznek azok. A gyermekeid pedig nem feltétlen fogják a te nézeteidet átvenni.

Mewllesleg, immunreakciót egy idegen, ártalmas anyag válthat ki. Az, aki nem vállal gyereket, ezek szerint egy idegen, ártalmas anyag. Legfeljebb neked, meg a hozzád hasonlóknbak, akik kinyilatkoznak, akik úgy gondolják egyetlen járható út létezik és az csakis az amit ők maguk élnek. A tévedhetetlenek. Ilyen mértékű önteltséget szerencsére nem túl gyakran találunk, de a jelenség létezik.

A szervezet példájánál maradva, az általad ismertetet szervezet NEMN egészséges, egyedül te hiszed annak, de tévedsz. nem egészséges, mert egy természetes, nem ártalmas részt fog fel ártalmasnak, és immunreakciót indít ellene. Chron betegség, Psoriasis, stb... Szerintem ugyanis attól senki sem lesz ártalmas, ha maga nem vállal gyereket, számos olyan tette lehet, amely az egész társadalom számára érték. De a te beteg szervezeted rosszul működő immunrendszere reakciót indít ellene és kinyírja... Közben azt hiszed hogy ez a normális. Azt egyedüli normális. Mert te kinyilatkozol. Többször is megtetted.

antisystem 2014.09.25. 15:48:14

@'it's cool to know nothing': " A gyerekek alapvetően a családból hozott normákat viszik tovább" - álmodj királyfi:)))
Valójában az én normáimnak szerencsére semmi köze az én szüleiméhez, és az én leszármazóim normáinak se az enyémekhez - és bizony ez pont így van jól.

2014.09.25. 15:48:48

@'it's cool to know nothing': Ez idáig csak rólad bizonyosodott be.

AntiChrist 2014.09.25. 15:50:29

@'it's cool to know nothing': Az egyéni értékrend dönti el, hogy kinek mi a fontos, kinek mi a jó.
A sorozatgyilkos is tudja élvezni a saját kis világát...

De hogy ne ennyire sarkított legyen a példa: az ejtőernyőzésről sok embernek az a véleménye, hogy az "pozitív" - és szép csendesen, másoknak nem ártva vele gyakorolják a kis hobbijukat.
Mindenképpen ki kell próbálnod, hogy el tudd dönteni: akarod-e, avagy sem? Joga van hülyének tartani egy ejtőernyőzést kipróbálni nem akarónak egy ejtőernyőzőt? Avagy fordítva: az ejtőernyőzőnek azt, aki nem akarja kipróbálni?

"Itt jelen esetben mivel a gyerekvállalásból nincs visszalépési lehetőség, ezért talán olyan emberekkel kellene elbeszélgetniük a gyereket nem vállalóknak, akik már végigcsinálták ezt az utat. Én megtettem, ezért van ilyen határozott véleményem."

Tudod mi a baj a logikáddal? Hogy csak én magam k..va sok olyan embert (anyát és apát egyaránt) ismertem/ismerek, akik saját maguk vallották be, hogy MEGBÁNTÁK azt, hogy gyerekük született.
És sokan közülük egyáltalán nem pénzügyi okok miatt...

"A tudás nálam van, a többiek csak fecsegnek össze-vissza."

Igen: az baj, hogy ugyanúgy gondolkodsz, mint a drazsé nicknevű.
Nálad van a bölcsek köve, és mindenki más tévúton jár.
***
Azért örömmel látom, hogy akad itt néhány józan, mértéktartó vélemény is :)

hátsó szándék 2014.09.25. 15:54:56

@mellébreszéd: tehát a gyerekeket eleink max.megtűrték praktikus okokból, és most indokolatlanul fel vannak értékelve érzelmileg.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 15:55:18

@Alick:
Aztán végül mégis azon kapod magad, hogy pont úgy csinálod a dolgokat mint apád, és anyád.

Valószínűleg így van ez évszázadok óta, valahogy úgy érzem, hogy sokkal erősebb a kontinuitás, mint azt gondolnánk, sokkal inkább determinált a gondolkodásunk és cselevéseink, mint szeretnénk. Szeretnénk magunkat független indivíduumnak látni, aki önálló akarattal rendelkezik, de valószínűleg nincs így. Mindannyian saját őseink reinkarnációi vagyunk.

A szülő aki fél a kutyáktól úgy örökíti át ezt a tudást, hogy észre sem veszi. Próbálja titkolni gyereke előtt, de a gyereknek nagyon finom detektora van. Ki tudja hány generációk óta öröklődik az a kutyától való félelem?

Alick 2014.09.25. 16:06:09

@'it's cool to know nothing': de pl. Napoleon szüleinek valószüleg nem a csatázás és országok szabdalása volt a fő életmegvalósítási profiljuk.
:)

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 16:06:14

@mellébreszéd:
Nekem apám is magázta nagymamámat, felnőtt korában is, mi meg tegeztük, de ez nem jelentett távolságtartást, egyszerűen ez volt a szokás. Anno a házastársak is magázták egymást. A kölcsönös tegeződés a gyerekkori azonos nemű barátok között volt szokás, aztán elkezdett uralkodóvá válni, 3-4 generáció, és teljesen ki fog halni a magázódás. Angolban épp fordítva történt, ott a "thouing", azaz a tegeződés halt ki, és lett általános a magázódás. Aminek semmi jelentősége, hogy melyik marad meg, magyarban jobb, hogy a tegeződés, mert a magázódásnak elég rossz a nyelvtana, vannak dolgok, amiket csak nagyon rondán lehet kimondani.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 16:07:03

@antisystem:
Korábban írta valaki, hogy az itt gyerekellenes propagandát kifejtők biztos mind defunct családból származnak. Ezek szerint te is ilyen vagy, különben miért utasítanád el a szüleid értékrendjét.

El tudom képzelni, hogy azok az emberek, akik otthonról hozott rossz mintával vágnak bele a családalapításba tényleg megbánják. De ez nem a gyerekek hibája, ugye? Ez nem azért van, mert a gyerekvállalás rossz, ugye? Ott a szülő az inkompetens, de ahogy más is írta, meg lehet tanulni, hogyan lehet normális családot alapítani. Bár öröklődik a rossz minta is, azért érdemes dolgozni azon, hogy ez a rossz hatás kisebb legyen (vagy tényleg ne legyen gyerek és akkor a rossz minta kihal).

Látod, ez tőlem olyan távol van, hogy az ilyen defektes családokra én nem gondoltam. Ha valóban minden gyereket nem vállaló ilyen beteg családból származik, akkor őket tényleg vagy meg kell tanítani az úton járni, vagy hagyni kell őket beleesni a szakadékba.

2014.09.25. 16:10:19

@diszkriminans: Azért érzed így, mert fiatalabb generáció vagy. Az 5 évesen inasnak adott magázó gyereknél mai szeretetnek nyoma sincs.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 16:10:36

@Alick:
Hehehe:

Ezt írja a Wikipedia Carlo Buonapartéről:

"A Pisai Egyetemen jogot végzett, majd Korzika 1769-es francia meghódítása után ülnök lett Ajaccio és környéke királyi törvényszékén. Nyughatatlan és elégedetlenkedő természete miatt folyamatosan más posztokért követelőzött vagy intrikált, és kockázatos üzleti vállalkozásokba fogott. Ez a tulajdonságára fiára, Napóleonra is átragadt, aki szintén kedvelte a merész és kockázatos akciókat, s rendkívüli magasságokba kívánt törni. "

2014.09.25. 16:12:27

@hátsó szándék: Ez így van. Afrikában néhol még ma is erőforrás a gyerek. Ezért fontos, hogy 10-20 legyen. Egy tehetős embernek gyakran 100-200 gyermeke van. Tulajdonként kezelik.

antisystem 2014.09.25. 16:17:56

@'it's cool to know nothing': "Ezek szerint te is ilyen vagy, különben miért utasítanád el a szüleid értékrendjét." - hát, mondjuk mert más a világnézetem, és ebből következően más az értékrendem is? - erre az egyszerű dologra gondoltál már?
Az én gyerekemé meg megint más, mint akár az én szüleimé, akár az enyém - bizony, egy HARMADIK. Hogy mik vannak, mi?
És nem kérlek, el kell, hogy keserítselek, ebben a világon semmi defektes nincs, teljesen jó, hogy így van, mert azt bizonyítja, hogy egyik előző generációnak sem sikerült a következőre kényszeríteni a saját elveit és a saját értékrendjét... nem kérlek, nem "öröklődött" szerencsére semmiféle minta, sem általad jónak tartott, sem általad rossznak tartott...:)))

Alick 2014.09.25. 16:18:39

@'it's cool to know nothing': van, amikor van előzmény, van amikor nincs... ha egy átlagos kispolgári családba leendő karizmatikus történelemformáló születik, akkor az aligha előzményes.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 16:21:26

@mellébreszéd:
Ja, csak ez nem a tegeződéstől változott volna, ha a magázódás vált volna uralkodóvá, mint az angoloknál, akkor is végbementek volna ezek a változások. Apám gyerekkorában már rég nem az a világ volt, amiről beszélsz, de magázódás az volt még.

Chemo 2014.09.25. 16:21:35

Korábban írta valaki, hogy az itt gyerekellenes propagandát kifejtők biztos mind default családból származnak.

Ehhez adalékként hozzáfűzném, nem érzem magam default családból származónak, nagyszerű gyermekkorom volt. Igaz, nézeteim nem gyermekellenesek, pusztán az olyan beteg szervezetek ellen irányulnak, akik úgy hiszik, egészséges dolog másokat az övékétől eltérő életvitele miatt megszólni, kiutálni, számon kérni, T-sejtként rárontani mint valami ártalmas idegen anyagra. Mintha bármi közük is lenne a másik ember életéhez. Az ilyen egyének meg vannak győződve róla, hogy ők AZ egészségesek, ez is nehezíti a terápiájukat. De ha elismernék kórságukat, kezelésük éppoly nehéz lenne, mint bármely más autoimmun betegségé.

Chemo 2014.09.25. 16:24:36

Bocsánat, most látom h következetesen rosszul használtam egy kifejezést (defunct, mint rosszul funkcionló).

Elnézést.

odamondó 2014.09.25. 16:24:50

Pl a posztíró példát mutathatna szüleit újra boldoggá és gyermektelenné tehetné ha lenne olyan szíves és jól arcon lőné magát, de biztosan jobban járt volna az egész társadalom ha drága szülei is már ilyen haladóan gondolkodnak és nem hozzák őt össze.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 16:26:37

@'it's cool to know nothing':
"A szülő aki fél a kutyáktól úgy örökíti át ezt a tudást, hogy észre sem veszi. Próbálja titkolni gyereke előtt, de a gyereknek nagyon finom detektora van. Ki tudja hány generációk óta öröklődik az a kutyától való félelem? "

Ezen én is gondolkodtam már, mert magam is félek a kutyáktól, csak felnőttként már uralkodok rajta. Apámban biztos vagyok, hogy sosem félt tőlük, ő egyébként is rengeteg kutyával érintkezett gyerekkorában, ott kibukott volna, anyámnál viszont nincs teljesen kizárva, bár nem valószínű. Viszont két testvérem van, és ők soha nem féltek kutyától.

Az asszony is fél tőlük, de ő uralkodni sem tud rajta (mondjuk neki nehezebb, mert tőle nem félnek annyira a kutyák :-)). Neki viszont 100%, hogy se anyja, se apja nem félt soha, ráadásul neki sem félt soha a két testvére a kutyáktól.

2014.09.25. 16:30:05

@hátsó szándék: Lehetőség. Nincs kizárva és nem kényszer.

DemoJoe 2014.09.25. 16:30:59

Hála a Jóistennek működik a természetes szelekció.

Csak a szüleit sajnálom a sok felesleges munka végett...

Szociopata.

antisystem 2014.09.25. 16:38:44

@diszkriminans: kedves topictársunk újfent hát, kellően át nem gondolt dolgot mondott, a fóbiák természetesen nem öröklődnek, max a fóbiás magatartást másolja a gyerek ideig-óráig a fóbia tényleges tartalma nélkül.
A fóbiára való hajlam, nos az már lehet biokémiailag megalapozott, tehát örökölhető... de koránt sem biztos, sőt igen valószínűtlen, hogy azonos alakban jöjjön elő... mondjuk egy kutyafóbiás gyerekét meg tériszony fogja gyötörni, mert ugye a fóbia manifesztációja már környezet meg körülmény függő...

FlybyWire 2014.09.25. 16:39:47

@antisystem: válaszoltam egy kommentre. Amit ha megnéznél, tudnád értelmezni az enyémet is.

Sajnálom, hogy egyedül még ennyi sem sikerült neked.

antisystem 2014.09.25. 16:44:26

@FlybyWire: Tegyük fel, hogy megtettem, tegyük fel, hogy értelmeztem... és tegyük fel, hogy alappal reagáltam úgy, ahogy... tudod, kultúrember nem veri magát se a farokméretére, se a jövedelmére... mert egyik sem értékmérő - már kultúremberek között. Azt kívántam érzékeltetni, hogy a 400 nettóddal se több, se kevesebb nem vagy egy 80 nettósnál... tökéletesen indifferens info, fehérzaj...
Örülök, hogy segíthettem:)

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 16:47:38

@diszkriminans:
Azért figyelj az ok-okozatra, mert összekevered őket. Az, hogy valakinek nem félnek a szülei a kutyáktól nem zárja ki, hogy valakiben ne alakulhasson ki a félelem a saját tapasztalatai alapján.

Ha viszont valakinek az anyja/apja már félt a kutyáktól, annál jó eséllyel öröklődik ez a minta, mert nem tudja eltitkolni a gyerek előtt, és a gyerek számára ez egy nagyon erős, zsigeri információ lesz.

Sőt nem kizárt, hogy egy ilyen félelem genetikailag öröklődik.
Volt nem olyan régen egy kísérlet, ahol egereket kondícionáltak valami nagyon erős félelemmel (talán árammal sokkolták őket egy adott helyen, nem emlékszem pontosan). A legnagyobb döbbenet akkor következett be, amikor a született utódok is elkerülték a veszélyes helyet úgy, hogy a szülőkkel nem érintkezhettek, tehát a szülő nem tudta megtanítani az utódot.

Most azt gondoljuk, hogy a DNS-ünk nagy része funciótlan, és csak az evolúció során ottfelejtett bázispárokról van szó, de simán kiderülhet, hogy akár ilyen "élményeket" is kódolunk, és átörökítünk. Sokan vélik úgy, hogy az evolúció nem cipel magával funkciótlan dolgokat. Ahol nem kell farok a kapaszkodáshoz, ott eltűnik stb. Így újabban egyre többen vetik fel, hogy a DNS hulladéknak tartott részén vajon milyen információ van kódolva?

OBerger 2014.09.25. 16:50:23

Tiszteletben tartva az író véleményét, ezt nevezem én evolúciós zsákutcának. A kifejezés nem negatív, hanem szó szoros értelmében.

T mint T 2014.09.25. 16:54:01

@Nohát: ertem, amit mondasz. Probalom is ertelmezni a magam eletere. Nem ez a megfelelo hely a reszletezesre, de sajnos pont 180 fokos fordulatot vett az eletem a gyerekek erkezesevel. Es meg mindig a regi enemet, eletemet, egeszsegemet siratom. A maradando seruleseket, az elvesztett karriert, a szabadságot, a csinossagot, a hosszu, lusta hetvegeket.
Es ennek a valtozasnak az oka az a bepalizas volt, amirol a szerzo ir.
Nem hiszem, hogy ezt a feelinget nagyban meg fogom tudni valtoztatni. Mindenesetre, legalabb orulj, hogy van aki irigyel :-)
Van aki igy eli meg, van aki ugy.
En peldaul sose tudtam vallasos revuletbe esni. Van aki tud. En ertetlenul allok elotte. De ot is irigylem. Nekem ez nem adatott meg.

antisystem 2014.09.25. 17:00:05

@'it's cool to know nothing': " Így újabban egyre többen vetik fel, hogy a DNS hulladéknak tartott részén vajon milyen információ van kódolva?" - ez egy önmagában érdekes probléma, de azért ugye nem ártana egy kis biológiát tanulni ahhoz, hogy ezen elgondolkodjon az ember...
N.b. pl. annyit, hogy a női petesejtek alapsejtjei még az adott nő MAGZATI korában elkülönülnek, tehát azok az egyed életéből praktikusan biztosan nem hordozhatnak semmiféle infót...

antisystem 2014.09.25. 17:04:01

@'it's cool to know nothing': szerintem vegyél vissza....mert a jelek szerint neked van alapvető hiányosságod még a középiskolai biosszal is...

glad az egyetlen 2014.09.25. 17:09:31

@antisystem: "... pedig teljesen egyértelmű, nekik ez így jó, és nem akarnak változást...."

Ők úgy gondolják nekik ez így jó.
Árnyalatnyi a különbség, de az eredmény óriási.

Pl ismerek olyan embert aki fél a fogorvostól, nem megy el, ha kérdezik talál ideológiai okot ha akar, aztán 45 éve korára szó szerint kirohad a fogai fele. Ez neki jó az ő elmondása szerint. Vagy mégse?

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 17:13:12

@antisystem:
Olvasd el a cikket, és utána beszélgessünk.
Te csak klónozásról hallottál eddig? Az ivaros reprodukció még nem ismerős? Nem csoda ha félsz a gyerekektől.

Eleve nem mitokondriális DNS-ről van szó, mert az egér-srácokat sokkolták.
(imádom, ha az ellenfél területén győzhetek)

aranea 2014.09.25. 17:15:40

@'it's cool to know nothing': érdekes, hogy aki szerzett már gyereknevelési tapasztalatot, annak se fogadják el a véleményét... mert csak.

antisystem 2014.09.25. 17:17:55

@glad az egyetlen: "Ők úgy gondolják nekik ez így jó." - pontosan. És ugye az ő életükről van szó, ergo ez a tény, nekik ez így a jó.

Hogy egy embernek mi a jó, annak eldöntésére ott van ő maga, elég széles határok között. És ez még a fogászati példádra is áll, lehet, az illető úgy van vele, hogy inkább költ majd 5 év múlva 100 eFt-t egy protkóra, mint most félmillát egy hídra... és bizony ehhez sincs rajta kívül senkinek se köze, és senki sem mondhatja meg, hogy mi az úgymond "helyes" meg "nem helyes".
Érted, nálam még az a szülő is nyitja a bicskát 90+%-ban, aki a 16 éves gyereke életébe kezd el belekavarni a gyerek akarata ellenére, úgymond "csak az ő érdekében" - ugyanis rendszerint az sem tud semmiféle felelősséget vállalni, ha annak a gyereknek 10 év múlva is más lesz a véleménye.

antisystem 2014.09.25. 17:23:06

@'it's cool to know nothing': jó, akkor szólj, ha győzelemre állsz:) én momentán az emberi petesejtről közöltem veled egy TÉNYT.
(a cikked meg olvastam, természetesen)
Na, akkor ugye most jönne a következő TÉNY, nevezetesen, hogy ha létezik is ilyen fajta genetikai átvitel, az ugye CSAK ÉS KIZÁRÓLAG férfi-ágról működHETne - lásd a saját hozott cikked.

antisystem 2014.09.25. 17:24:34

@aranea: nézd, én pl. bárki véleményét elfogadom - amíg azt a saját véleményeként kezeli, és nem akarja másokra ráeröltetni. Ezen a határon túl meg senkiét se - szóval abszolút demokratikusan:)))

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 17:29:47

@antisystem:
Senki nem állított mást. Annyit állítottam, hogy öröklődhet egy legújabb kutatás szerint.

A korábbi példában (kutya fóbia) meg természetesen nem genetikai öröklődésről beszéltem. De egy tanult embernek nem jelenthet problémát ennek a distinkciónak az értelmezése.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 17:31:11

@'it's cool to know nothing':
"Azért figyelj az ok-okozatra, mert összekevered őket. Az, hogy valakinek nem félnek a szülei a kutyáktól nem zárja ki, hogy valakiben ne alakulhasson ki a félelem a saját tapasztalatai alapján."

Én nem kevertem össze az okot és az okozatot, ugyanis nem állítottam olyat, amit te most megcáfolsz. Sehol nem írtam, hogy ne jöhetne létre.

A DNS nagyobb részét nem tartják funkció nélkülinek, csak nem tudják mi a funkciója. Az, hogy te tudni véled, nem jelent semmit.

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 17:31:23

Na megyek haza, mert várnak a srácok. Mindenki másnak meg jó akármit, bármi is legyen, amit ehelyett csinál.

glad az egyetlen 2014.09.25. 17:32:18

@antisystem:
Nem akarom, senkinek megmondani, hogy élje az életét, csak tisztázni akartam, hogy van különbség a két megfogalmazás között. Szubjektív álláspontra elfogadható, objektív állapotra már nem annyira.
Nincs is ezzel semmi baj, amíg aztán nem lesz tézis a szubjektív álláspontból és születnek ilyen cikke mint ez.

antisystem 2014.09.25. 17:35:18

@'it's cool to know nothing': nézd, az öröklődés az kifejezetten egy genetikai fogalom, bár perszem, utólag meg lehet magyarázni, hogy nem is úgy értetted, nincs ezzel semmi baj...
Azt viszont tényleg meg kellene értened, hogy egy gyerek vagy átveszi a szülői mintát, vagy részben, vagy pont az ellenkezőjét, vagy akármi... igazándiból értékrendet pont nem szokott átvenni - bár ennek lehet RÉSZBEN az az oka is, hogy nálunk a klf generációk klf társadalmi környezetben szocializálódtak - amit tényleg át szoktak venni tudat alatt, az a konfliktuskezelés, az emberi játszmák... pl. elvált szülők gyermeke valszeg maga is könnnyebben fog a válás mint megoldás mellett dönteni adott esetben.

antisystem 2014.09.25. 17:39:15

@glad az egyetlen: Nézd, objektíven meg - szerencsére - nincs senki sem abban a helyzetben, hogy egy pár gyermekvállalási, vagy éppen nem vállalási terveibe érdemben beleszóljon, a környezetnek ugye egy lehetősége van ilyenkor, tudomásul venni az ő privát döntésüket... illetve hát a szabad vélemény keretei között a tudomásul vétel közben rázhatják függőlegesen is, meg vízszintesen is a fejüket:)))

aranea 2014.09.25. 17:44:22

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 14:29:22
"A család mellett egyetlen érv van: legyen értelme élni."
Miért is? Hogy önnön magában értelmetlen életed továbbörökítésével a létezés csapdájába kényszerítsd az utódaidat?!
Érvrendszeredben saját farkába harapott a kígyó: L'art pour L'art

Nohát 2014.09.25. 17:49:12

@T mint T: Nehogy értelmezz itt bármit is :) Ez a pár sor, amit írsz, messze nem ad annyi infót, hogy bárki okoskodhasson. Csak írogatunk dolgokat, amik valamilyen gyenge kapcsolatban állnak a többiek felvetéseivel...

Az eddig sem volt kérdés, hogy a gyermekvállalás változást jelent és lemondással jár az életben. Egy gyerek kifejezett stresszfaktor, mert nélküle nyilvánvalóan nem kell megküzdeni egy csomó problémával, legfőképp nem leszel felelős valaki másért minden tekintetben, ami a legnagyobb teher szerintem általában egy szülőnek és nem kell lemondani semmiről sem.

A kérdés szerintem inkább az, hogy látjuk-e ennek a döntésnek a pozitív oldalát is. Ennek alkérdése persze, hogy eljutunk-e a nirvánába, magyarul megláthatjuk egyáltalán a pozitívumait. Az élet egyik legfontosabb kihívása nem a gyerek, hanem a párválasztás, az önmagában eldönti 90%-ban, hogy merre alakul a további sorsod. Utána jön még jó pár egyéb döntés a karriertől az egészséges életvitelen át egy csomó más dolgon keresztül addig, amíg egyszer csak jön a gyerek kérdése. Aki ennél a pontnál kezd el filozofálni a dolgok értelmén, az eleve vesztett. Az életünk nem itt bicsaklik ki, lévén az egy komplex és dinamikusan haladó folyamat és nem csupán egy döntésre korlátozódik, nem attól javul meg vagy romlik el.

Ha vakon esünk bele egy kapcsolatba, és a szüleinktől sem tanultuk meg, hogy mi is az a család, hogyan kell benne élni, mitől működik és mit kell belerakni, hogy mozgásban maradjon, ne ürüljön ki, akkor gyakorlatilag szerencsejátékot játszunk, ami nagyobb arányban sül el rosszul, mint jól.

aranea 2014.09.25. 17:55:09

@glad az egyetlen: 2014.09.25. 14:48:43
"Az egészben az a durva, hogy a mostani életük egy nagy nulla. (...) Én még azt értem, ha valaki pörgős tartalmas életet él inkább lemond az utódról, de ezt komolyan nem rakom össze."
Pedig egyszerű. Hallottál már a nulláról, a pozitív illetve negatív számokról? Matek órán mesélnek ilyesmiket. Azaz lefordítva: lehet, hogy az életük jelenleg nulla, de eszük ágában nincs ezt a nullát negatívba fordítani.

aranea 2014.09.25. 18:16:51

'it's cool to know nothing' 2014.09.25. 15:32:25
"A dolog úgy áll, hogy az én szűklátókörő, agresszív vélenényemet három gyerek örökli, a pacifista gyerektelenekét pedig senki, ők egyszerűen megszűnnek létezni."
S mégis a gyerekesek gyerekeiből kerülnek ki a jövő gyerektelenjei - ezt magyarázd meg... nem csupán genetikai, hanem szellemi örökség is létezik, melyet - szerencsére - nem csak te adsz az utódaidnak.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.25. 18:21:22

@'it's cool to know nothing':

" Én megtettem, ezért van ilyen határozott véleményem."

Neked nem határozott véleményed van. Te ítélkezel. De adnék neked egy jótanácsot:

"Ne ítélj, hogy ne ítéltess!"

Attól még, hogy megszültél pár gyereket, amikor majd az arra érdemes feletted mond ítéletet, lehet, hogy nem fogsz örülni az ítéletének. Míg egy általad lenézett gyermektelen embernek az élete, aki utánad következik, úgy lesz megítélve, ahogy a tiéd soha nem lehet.

Úgyhogy csak óvatosan az ítélkezéssel.

A véleményem meg az a hozzád hasonló ítélkezőkről, hogy a görcsös és erőszakos bizonygatással a saját bizonytalanságotokat, vagy kiábrándultságotokat igyekeztek saját magatok előtt is és a világ előtt is leplezni.

Normális ember, HA boldog, nem bizonygatja görcsösen mindenkinek, hogy mennyire jó neki, hanem egyszerűen csak átéli.

aranea 2014.09.25. 18:26:40

@odamondó: 2014.09.25. 16:24:50
"a posztíró példát mutathatna szüleit újra boldoggá és gyermektelenné tehetné ha lenne olyan szíves és jól arcon lőné magát, de biztosan jobban járt volna az egész társadalom ha drága szülei is már ilyen haladóan gondolkodnak és nem hozzák őt össze."
Na látjátok, itt van plusz egy érv a gyerektelenség mellett.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.25. 19:06:42

@'it's cool to know nothing':

"Ha viszont valakinek az anyja/apja már félt a kutyáktól, annál jó eséllyel öröklődik ez a minta, mert nem tudja eltitkolni a gyerek előtt, és a gyerek számára ez egy nagyon erős, zsigeri információ lesz."

Hagyj már fel ennek a hülyeségnek a szajkózásával, hogy "öröklődik"!

Tudod te egyáltalán, mi az, hogy "öröklődés"? Vagy te is a Romana füzeteket bújtad középiskolában a biológia tankönyv helyett, mint a tegnap esti kolleginád, az a répanevű?

A kutyás esetben az előítéletek szóbeli átadásáról van szó, nem az öröklődésről, te szerencsétlen!

randomuser1 2014.09.25. 19:07:49

@FlybyWire: mindenkinek megvan a maga hobbija :)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.25. 19:14:08

@OBerger:

"Tiszteletben tartva az író véleményét, ezt nevezem én evolúciós zsákutcának."

Na, itt a harmadik Romana-olvasó hülye :D

Az evolúciós zsákutca fogalma az egyed szintjén értelmezhetetlen. Csak a faj szintjén létezhet.

Bona Fides 2014.09.25. 19:26:30

@'it's cool to know nothing':
"....Egyetemre jársz, elkezdesz dolgozni, firss új kihívások, gyűjtesz pénzt erre, aztán arra. Van értelme az életednek.

Ez egy darabig még megy. Már van pénzed, lakásod, ...."

Te melyik országban élsz? Ahol egyetem után utazgatás közben pénzt gyűjtesz, van lakásod és pénzed.... és még nem mentél nyugdíjba????

Magyarországon egyetem után nincs állásod. Amikor lesz állásod, akkor kizsigerelnek, de legalább nem fizetnek meg, viszont nem utazgathatsz, mert elvárják, hogy állandóan rendelkezésre állj.
Amikor van már lakásod (feltéve, hogy magad szerezted), akkor kibaszott nagy hiteled is van mellé, ami miatt gyakorlatilag a saját rabszolgád vagy.
Nincs többé olyan, hogy beszólsz az idióta főnöködnek, mert kell a fizetés, hogy ne legyen gond a törlesztővel.

Amit itt leírtál, azt valami filmben láttad. Mert az életünk nem ilyen.

Én csak tudom. A bírói fizetésemet egyszerűen kiröhögték a bankban. Tizenegy évig laktam bérlakásban két gyerekkel és a lakbér miatt 25-én már elfogyott a fizetés..... Erre szépen ráment a házasság is. Mire örököltünk egy lakást, addigra késő volt.

Bona Fides 2014.09.25. 19:29:11

@polyvinyl: De olyan jól hangzik : "evolúciós zsákutca". Olyan művelt és cizellált. :))))

amit még megtehetsz 2014.09.25. 19:50:22

@antisystem: Szerintem neked sem kéne a biológiai tudásodat emlegetni. Amit a petesejtekről írtál nem egészen úgy van.Mivel van egy ún. anyai hatás. Keress rá. eszerint baromira nem mindegy a petesejt állapota az anyában, mert a sejtosztódást is befolyásolja. Tehát nem lehet büntetlenül cigizni azzal a felkiáltással, hogy a petesejteknek nem árt! Mert sajnos árt, csakúgy mint a hiányos táplálkozás stb. illetve egyre több kutatás az epigenetika területén. Lehet guglizni...

odamondó 2014.09.25. 20:05:26

@aranea: te is nyugodtan beállhatsz a sorba. Gyerektelenség mellett érvelni képtelenség mert te magad is ember vagy. Egyszerűen ellentmondás, de úgy látom képtelen a kis agyad felfogni.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.25. 20:10:49

@odamondó:

"Gyerektelenség mellett érvelni képtelenség mert te magad is ember vagy. "

Az embereknek van szabad akaratuk. Nem a rabszolgái a genetikai programjuknak.

antisystem 2014.09.25. 20:14:41

@amit még megtehetsz: Hát, azért én emlegetem:)
Tudod, amiről most te beszélsz, a MUTAGÉN hatás, az teljesen más káposzta, mint amiről ott szó volt... mutagén hatás az természetesen képes a sejt nukleinsavait befolyásolni, szinte a sejt bármely korában-állapotában... egy benzolgyűrű bármikor bele tud szorulni, banyek, vagy egy alkilező citosztatikum is tud oldallánc-rombolni szépecskén...
(az egy másik kérdés, hogy valszeg ez sem lesz hatással az utódra, mert az általa létrehozott mutáció szimplán korai magzati halálozással = 2 hetet késő, erősebb menzesz fog járni)
Ugye volt erről egy szép nagy tapasztalat, amikor még az Imuran nevű alkilező cucc volt a szervátültetettek sztenderd immunszupresszív szere, és igen sokan minden orvosi tanács ellenére belementek mégis a gyerekvállalásba ilyen szerek rendszeres szedése mellett... és a tapasztalat nem sok, hanem az átlagnál kevesebb magzati ártalom volt. (ez utóbbiban nyilván az is bene volt, hogy jobban odafigyeltek a terhesgondozásra)
A vehemens antinikotinisták meg végképp nem a szívem csücskei, úgy egyébként... amikor tizen-husszonéves lányokat elkezdenek egyesek a "gondolj a jövendő gyerekedre" felkiáltással a minél konzibb létezésbe nyomni, azt őszintén szólva mindig is hajlamos voltam fasisztoid megnyilvánulásként értékelni.... és soha nem jött szóba igazán olyan nő társnak, akire ez hatott is... lehet azért, mert mindig is társat kerestem magamnak, és nem a legideálisabb anyucikát a jövendő énvéremkének...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.25. 20:24:21

@amit még megtehetsz:

Nehogy már készpénznek vedd, amit az a hobbigenetikus anyuka előadott :)

Az egeres történet dióhéjban annyi, hogy EGY BIZONYOS illatanyag és áramütés együttes alkalmazásával FELTÉTELES REFLEXET alakítottak ki egerekben azzal a céllal, hogy a későbbiekben az áramütés nélkül is meneküljenek, ha megérzik azt a bizonyos illatot.

Majd az egereket két generáción át szaporították.

ÁLLÍTÓLAG az egerek ezt a tanult reakciót örökítették tovább az utódaikba (gyerekek és unokák) valamilyen módon, a vizsgált két nemzedéken át. ÁLLÍTÓLAG.

A dolog szépséghibája, hogy új egerekkel és más illattal megismételték a kísérletet, de sajnos NEM tudták hozni ugyanazt az eredményt egy MÁSIK fajta illatanyaggal.

A hobbigenetikus anyuka meg idecitálta ezt a TEÓRIÁT, hogy alátámassza vele azt a sztoriját, ami szerint ő az anyjától ÖRÖKÖLTE a kutyafóbiáját.

Majd pár kommenttel arrébb bátran letagadta, hogy öröklődésről beszélt volna.

Kár, mert én pl szívesen olvastam volna tőle a sztorit a kedves mamáról, ahogy sokkolóval csapatja magát lánykorában, ahányszor csak kutyát lát :D

Ennyit a magabiztosan hülyeségeket beszélő hobbigenetikus anyukákról :)

antisystem 2014.09.25. 20:29:32

@polyvinyl: mindenkinek jár az esély, azt gondolom...:)

2014.09.25. 20:35:25

@odamondó: Nincs ellentmondás. Már Jézus és Buddha is erre jutott. A szaporodj és sokasodj nem Jézusi utasítás.

2014.09.25. 20:39:42

@antisystem: Ez nem mutagén hatás. Keress rá. Nem véletlenül írta. Ezt nagyon benézted.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.25. 20:59:05

@mellébreszéd:

Csak a pontosság kedvéért:

"Teremté tehát az Isten az embert az õ képére, Isten képére teremté õt: férfiúvá és asszonynyá teremté õket.

És megáldá Isten õket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá; és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon. " (1 Móz. 27-28.)

Isten célja bizonyára nem az volt, hogy az emberi faj ösztönlényként népesítse be a Földet. A cél az volt, hogy a "saját képmására formált" emberekből legyen jó sok. Vagyis azokból, akik olyanná lesznek, amilyenné ő kívánta. De tudjuk, hogy ez a terv többször is megbukott, mert a konkurencia meghackelte a programot, a jóságos kaporszakállú meg mindannyiszor igencsak durván szétcsapott azok között, akik tojtak a törvényekre meg a rendeletekre :)

Külön pikantériája van ugyanakkor annak, ha vallástalan, vagy éppen istentagadó emberek példálóznak az isten "szaporodjatok, sokasodjatok" parancsával. Hiszen ők csak a "porhüvely-részben" kódolt genetikai programnak engedelmeskednek, de utódaikban nem lesznek meg azok a tanult lelki tulajdonságok, amelyek révén a teremtőjükhöz hasonulhatnának.

Így a teremtőnek - amennyiben létezik - nem is lehet célja az ő szaporításuk.

diszkriminans (törölt) 2014.09.25. 21:16:36

@polyvinyl:
"Az evolúciós zsákutca fogalma az egyed szintjén értelmezhetetlen. Csak a faj szintjén létezhet. "

Mondjuk ez sem feltétlenül igaz így, mert a faj egy önkényesen megalkotott fogalom, az evolúciós zsákutca értelmezhető a fajnál kisebb vagy nagyobb szinten is, sőt akár gének szintjén is. Egyed szintjén viszont valóban nem.

2014.09.25. 21:21:42

@antisystem: Mert sajnos árt, csakúgy mint a hiányos táplálkozás stb. illetve egyre több kutatás az epigenetika területén. Lehet guglizni...

antisystem 2014.09.25. 21:22:39

@mellébreszéd: látom nincs válasz a "mire keressek rá" kérdésre? Csak nem rájöttél, hogy nem én néztem be, az "anyai hatás" címszóval tárgyalt teóriahalmaznak - amit ma leginkább is magzatvédő vitamin marketingre, meg antinikotinista propagandára használnak - a világon semmi köze az anyai DNS "ismeretlen kódot tartalmazó szakaszaihoz", de még a DNS-hez se... ahonnan ez a szál indult...

Egyénként ez az egész leginkább is arra jó a gyakorlatban, hogy még tovább lökje a mélybe a demográfiát... ezt megsúgom - nevezzük ezentúl mondjuk "nemapai hatás"-nak:)))

2014.09.25. 21:23:20

@polyvinyl: Nem az Ószövetségre utaltam.

antisystem 2014.09.25. 21:23:46

@mellébreszéd: látom párhuzamosan írtunk - de még mindig nem mondtad meg, hogy MIRE keressek szerinted???

2014.09.25. 21:25:06

@antisystem: Nem. Nem kell arcoskodnod, mert ezzel leégeted magad. Ott a válasz. Ez ma már az általános műveltség része!

2014.09.25. 21:26:01

@antisystem: egyre több kutatás az epigenetika területén. Lehet guglizni

hu.wikipedia.org/wiki/Epigenetika

antisystem 2014.09.25. 21:28:52

@mellébreszéd: és? Mi köze ennek ahhoz, ahonnan elindultunk? És milyen "arcoskodásra" tetszel gondolni?

antisystem 2014.09.25. 21:31:28

@mellébreszéd: és? Felhívnám a figyelmed illő tisztelettel arra az apró tényre, hogy a metil-csoport az egy alkil-csoport... és visszatérhetsz oda, amit írtam...

2014.09.25. 21:33:03

@antisystem: Arra, hogy elutasítottad ennek az új információnak a létezését - ami nem mutáció. Visszaolvasva láthatod hová kapcsolódik. Csak egy tévedésre próbáltam felhívni a figyelmed. Benned meg egy tanár veszett el: kioktatsz. :D

2014.09.25. 21:34:52

@antisystem: Tévedsz. Ezt elolvasás és értelmezés után tudnád. Más szinten történik. Ne légy lusta!

antisystem 2014.09.25. 21:39:47

@mellébreszéd: nézd, ebben még talán meg is tehetném esetleg - végülis:))) - de mi sem áll messzebb tőlem... halál komolyan.
Csak azt szeretnéém elérni, hogy olvasd el azt is, ahonnan ez a szál elindult, mert a reakciók ugye arra vonatkoznak, meg a saját magad által az előbb belinkelt cikket is, ami véletlenül teljes egésszében az én felvetéseim igazolja...(bár nem én hoztam:)) Az egy másik kérdés, hogy a szemléletével abszolút nem értek egyet, ugyanis miközben az ember genetikáját nézi, nem látja a fától az erdőt, és kiiktatja az embert magát a testével, lelkével, pszichéjével...
Ezek a tanulmányok egyfelől nem tartalmaznak semmi újat és semmi meglepőt (annak legalábbis, aki több-kevésbé képben van) viszont kifejezetten alkalmasak a demográfia további rombolására... több elvárás = kevesebb gyerek... ez az alapképlet, ugyanis.