Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Akinek nincs facebookja, az tömeggyilkos

2012. 08. 07.

Mi a közös a norvég tömeggyilkosban, a Batman-filmen lövöldöző ámokfutóban és Quadrille Lobsterben? Hogy egyikünknek sincs FB accountja.

Következtetés: mind sorozatgyilkosok vagyunk.

Szerintem meg az olyanokkal nem szabad semmi komolyba fogni, akik függők és még nekik áll feljebb. Sőt, az erkölcseikre nézve ezek a legmegbízhatatlanabbak, hiszen ami nem látszik, az nekik meg sem történt. A továbbiakban: barik.

A Forbes itten elmélkedik rajta, hogy milyen már, hogy valaki nem FB-függő. Biztos rejtegetnivalód van.

A barikák nem szeretik azt, aki másképp viselkedik, másak a reakciói, más dolgoktól függ. A mi esetünkben: képes FB-nélkül élni, ezért tömegesen ellene fordulnak (egyedül nem mernének) és megpróbálják betéríteni vagy ellehetetleníteni. Más istenben hisz a pogány. Meg kell semmisíteni.

Pedig milyen jól fekszik a világról alkotott elképzelésünkre a FB.

Az első fázis: lubickolás

A FB alátámasztja, hogy magadról nem vagy kompetens véleményt alkotni, de mindenki másról viszont igen. Magadat mások véleményében látod. Ha módosítani akarod, azt a profilodon keresztül kell. Ha ott elég jó, akkor elég jó vagy. Ott szerzed be a napi jóváhagyás-adagodat. Ez ugyan nem mond semmi jót az erkölcseidre nézve, de ez van.

Különben is, addig nem érzed, hogy láttál valamit, amíg le nem fényképezted. Elnézést, az a huszadik század. Szóval amíg közzé nem tetted a képet, mert csak akkor láttad igazán, ha a többiek is látták. Az élmény talán meg sem történt veled, ha úgy kell elmesélned.

Nos, eddig csak nem léteztél a nyájnak, ha nem voltál fenn. Elfelejtődtél, ha nem töltöttél fel izéket állandóan. És ha nem tudnak rólad, lehet, hogy nem létezel?

Régebben úgy fogalmaztam, hogy a FB akor lesz igazán veszéles, ha belép abba a fázisba, amikor anélkül nem érsz el dolgokat. Ki lehet hagyni, de akkor nem kerülsz sorra az okmányirodában. Vagy lásd még a munkahelyedet és a HR-est. 

A második fázis: Munkahelyen

Kötelező FB? HR-es köszönt a szülinapodon? Gratulál a terhességhez? És neked ez jó?

A saját, nyomorult kis életükben FB-ra tapadt HR-esek már eddig is leírtak, ha nem volt FB profilod. Ha nem tudnak a fotelből, találkozás nélkül véleményt alkotni, akkor úgy megsértődnek, hogy inkább kidobják az életrajzodat. Még véletlenül dolgozni kéne, nem előítéleteskedni. Nanehogymár.

Joguk van hozzá? Van. Igazuk van? Nincs. Az például nem jelent túl sok jót a céges titkokra nézve, hogy a kolléga amúgy előszeretettel megoszt.

Ezek szerint a munkáltatóknak nincs szüksége olyan alkalmazottra, amelyik nem oszt meg kényszeresen mindent a neten. Aki még offline is működik. Persze, hogy nem kérnek belőle, hisz a munkáltatók sem definíció szerint értelmesek. Vannak köztük egészen ostobák, akik maguk is FB-függők.

De persze, tudom, ha nem nézi meg a privacy-beállításokat, megérdemli. Böfögte a másik birka, aki ezután hátradől, hogy megvédte a becsületét: ő ésszel függő. Mások bután.

És ugye a barátaid is ésszel függők.

És ugye apád, anyád, barátnőd, kollégád is mind olyan ésszel élő, mint te? Csak mert ha nem, akkor ők is biztonsági kitettséget képeznek. Ha az összes ilyen szálat elvarrnád, nem is lenne profilod.

És ugye azzal sincs semmi baj, ha valaki beméri a foursquare-en, hol tartózkodik a telefonod (amitől különben több büszkeség tölt el, mint bármelyik saját eredményedtől), megnézi a profilodat, majd odamegy, és elmeséli, milyen sok közös van bennetek. Még a táskádat is rábíznád, míg kimész a mosdóba. Ha apádhoz megy oda, hogy ismeri a fiacskáját és mesél róla, az is oké. Ha apád megadja az új címedet, mert nem tudja még, de szívesen felköszöntene, az is okés.

Ja, és biztos az anyád középső neve és a kedvenc izéid sem találhatók ki a profilodról. És a jelszavad is mindenkinél erősebb és a profilodból nem lehet megtudni annyit, amennyivel lehet valaki az imitátorod.

Ja, és neked sosem volt még mániás imádód vagy stalkered (tudom, te okos és erős vagy, legyen akkor a körülötted lévő nőknek). Ha törölné magát emiatt, joggal nem vennék fel egy új munkahelyre.

De ez már mögöttünk van.

A harmadik fázis: gyanús vagy

Most léptünk a harmadik fázisba: ha nem vagy fenn, gyanús vagy.

Mert a FB-függőben felhorgad valami, ha olyat hall, hogy más meg nem az. Félelem? Düh? Megsemmisítési ösztön? Vajon miért? Engem ez érdekelne inkább. Miért ez a düh? Mi jut rólam eszedbe? Az, hogy milyen hülye vagyok? Az neked miért fáj? Miért kell aktívan lejáratni azokat, akik kimaradnak, ha úgyis csak maguknak ártanak? Ha úgysincs társadalmi életük.

Ha nincs FB-profilod, lehet, hogy hazudsz magadról (mert ha van, akkor biztos nem). Olyannal ne randizz, mondja az online etikett-guru. (Nem vicc.) Ja, és ha FB-ról azt véled megtudni, hogy kapcsolatban él a pasi, aki elkérte a számod, értesítsd a nőjét - mondja ugyanő. Mert ez a transzaperns románcok kora.

Az mikor lesz gyanús, ha nem akarok nyilvánosan smárolni? Vagy szexelni? Ha nem tolom le mindenki előtt a nadrágomat az mikor lesz annak a jele, hogy takargatom a péniszemet? Biztos parányi.

És ha itthonról nem adok élő webcast-ot, akkor biztosan rejtegetnivalóm van. 

FB-siker titka

Már írtam róla, hogy a FB-nál minden együtt van a sikerhez. Most felejtsük el, milyen szánalmas a tőzsdei bevezetése, nem kell piaci siker ahhoz, hogy valaki beépüljön az államapparátusokba. Sőt. A piaci kudarc kiváló nudge, hogy szaladj apukához bevételekért.

1) Lenézi a felhaszálóit, mint átlag politikus a választóit.

2) Kihasználja, hogy mi is lenézzük egymást és szeretnénk büntetni egymást. A másságért, az atipikus viselkedésért, mindeképp.

3) Azt csinál veled, amit akar és bár hőzöngsz, hogy az milyen már, de már az orrod alatt dünnyögve szkenneled is az útleveled. Vagy apádét, ha épp azt kéri.

Különben is, a megadás előtti műlázadás fontos szerepet játszik abban, hogy fenntartsd magadban a gerincesség illúzióját akkor is, amikor végre megadhattad magad a sodrásnak. Erőfeszítés nélkül, kényelemben.

4) Bezár a saját véleményed és a barátaid véleménye és kis világa által kialakított információs buborékba, és egy idő után tényleg elhiszed, hogy azon túl nincsen semmi. Mindenki egyetért veletek, a másság egyre távolabb kerül, míg végül elhiszed, hogy tényleg jogos a félelmed és dühöd, ha másképp gondolkodóval találkozol és neki egyszerűen még a kérdése sem legitim, pláne a létezése.

5) Egy huszonéves suhanc vezeti, amelyik a hirtelen sikertől azt sem tudja, hová szarjon.

Mindenkinek van jó ötlete. Kevesen viszik végig, és a legtöbb ember egyszerűen sokkal távolabb van a megvalósítás esélyétől, mint Zuckerberg volt. A könyv,. ahonnan az ötlet jött már egy évtizede cirkulált a campusán, mikor jött és megcsinálta. Benne volt a levegőben. Ez nem kicsinyíti az érdemét, de azért nem annyival többet tett le, mint amennyivel több a befolyása az életedre. 

És hát a befolyása úgy nőtt az egekig, hogy közben nem volt ideje felnőni, megtapasztalni kicsit a magadfajták életét. Az lenne a csoda, ha nem nézne hülyének. Ha neki ennyiből sikerült vagyont csinálni, neked miért nem?

Ebben az emberben hiszel, hogy majd szem előtt tartja az érdekeidet, amikor átállítja az alapértelmezést. Hogy nem szed össze mindent a gépedről és nem adja el a kormányodnak, amikor az kéri. (Hüvelykujj-szabály, ha már egy cég neve egy szalagícmben van a kínai kormánnyal, ott nem jól áramlik a csí.) Hülye virággyerekek, tényleg mindent elhisznek?

Ha valamiért nem fizetsz pénzben, fizetsz mással. Tudom, te úgysem érdekelsz senkit. Hátha nem lesz baj.

De akkor nem kéne felvenni a fölényes pózt és ha épp HR-es vagy nem kéne hülyének nézni és kipenderíteni azt, akinek több esze volt nálad. Ha pszichomanó vagy, nem kéne piros zászlót rakni a páciens neve mellé, mert vonakodik kitenni magát a húspiacra.

Ja, és persze a vezetőid majd megvédenek mindentől, amit az interneten magadra húzhatsz. Kipárnázzák neked a digitális játszóteret és van kerítés közted és aközött, ahová már nem kéne menned. Az EU (pláne a magyar állam) képben van a legutolsó adatgazdálkodási módszerekben és megvéd téged.

Az opt-out pedig azt jelenti, szabad vagy. (Persze, de akkor a napi fixet sem kapod meg, mert nem használhatod a szolgáltatást. Jahogy akkor opt-in, de kihagyhattad volna...)

Különben is, ha nem egy pattanásos kamasz, hanem egy kormány vagy nemzetközi szervezet alakította volna a FB-ot, akkor is ilyen elánnal lógnánk rajta?

És persze, ez is olyan, mint a demokrácia. A többségnek igaza lesz. De tudjátok, ha létezne egy genetikai deforomáció, vagy egy vírus, ami a lakosság 99%-át érinti, ők számítanának normálisnak. Még akkor is, ha az a deformáció csak végtelen metafizikai lustaságot okozna.

23 komment

süti beállítások módosítása