Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Gerle Éva: @Gerle Éva: 2021 lett. Olbvastam ezt közben, egy másik fórumalapító-könyvszerző, egy gyerek kitagadtam, néggyel jóban van (?), azokat lobogtatja: w... (2021.03.24. 09:49) Kitagadott szülők
  • kbn: illusztráció: www.youtube.com/watch?v=g5ISf5Gh5i8 (2020.07.11. 16:01) Az fényességes falurúl
  • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
  • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!

A bizalom hatalma

2012. 05. 24.

Egyszer már rugóztam azon, hogy minden önszolgáló nemzeti mítosz ellenére a magyar alapvetően nem szabadságszerető nép. Sokkal inkább gyáva. Arról is volt szó, hogy a látványos hisztik és melldöngetés sosem a cél elérését szolgálja, hanem hogy elmondhassuk magunkról: mi megpróbáltuk. De tervünk sem volt győzelem esetére.

Mindenki ismeri a viccet, amikor az idegent körbevezetik a pokolban. Az idegen lát egy üstöt, körülötte villás ördögök őrködnek és visszadobják, aki megpróbál kimászni. Kérdi, kik azok, a vezetője mondja, hogy hát az olaszok. A második üst mellett nem áll senki, csak egy felirat, hogy tilos kimászni. Az idegen megtudja, hogy azok a németek. Nekik nem kell őr. A harmadik üst mellett még felirat sincs. A benne ülők rezignáltan tűrnek. Nagy lehet az önfegyelem, ha még felirat sem kell nekik - mondja az idegen. Egy frászt - válaszolja az idegenvezető. Azok a magyarok. Ha az egyik megpróbál kimászni, a többi visszarántja.

Évezredek óta, a patriarchális társadalmak alapvető jellegzetessége, hogy a nőstény teljesen ki van szolgáltatva a hímeknek. Előbb az apjának, aztán az urának. Míg a hímek szövetségre lépnek, háborúznak, üzletelnek, barátkoznak, addig a nőstények kicsi, magányos szatelitként keringenek egyetlen hímjük körül. (Kivéve, ha él a hím anyja is, mert akkor anyós-meny dupla szatelit esete forog fenn, de ez távolról sem cáfolja az elméletemet, sőt.) Egy nő nem birtokolhat, nem szerződhet, nem jogalany.

Egy férfit megszerezni és magunkhoz láncolni egyszemélyes műfaj. Lehet leszólni a nőket, hogy sokan a mai napig képtelenek szövetkezni hosszabb távon, de ez egy évezredes örökség, sokan még mindig csak egy-egy hím figyelmét akarják felkelteni. Nehéz így két értelmes nőnek egymásra találni barátként. Pedig sokra mennének vele és nem csak pasizásban.

Két nő, ha összefogna, senki nem jönne rá, hogy összedolgoznak. Ez minden jó összeesküvés lényege is. A kooperációhoz azonban bizalom kell.

Van az a konteó-altípus, ahol valamelyik sértett vesztes összeszorított foggal azt sziszegi, hogy ezek mind ismerik egymást. Vagy ezek mind egy iskolába jártak. Ezzel mintegy kifejezni véli a bűnösséget. Holott megbeszélni, egyeztetni dolgokat a világ legtermészetesebb dolga.

Addig nekem nincs az egésszel semmi bajom, míg nekem is megvan a lehetőségem, hogy az ismerőseimmel megbeszéljek, egyeztessek dolgokat. Mert én is jártam ám iskolába és ott nem csak én voltam ám.

Na de mi különbözteti meg a szolnoki tizenkilences számú szakközép-iskolát az Etontól? Hát persze, Etonba gazdagok járnak. Na de jelenti ez azt, hogy én a szolnoki végzettségemmel meg sem próbálhatok hasonlót? Na ugye.

Az együttműködésben az a legjobb, hogy nem kell Etonba járni ahhoz, hogy kihasználhassuk az előnyeit. A magunk szintjén, a saját pozíciónkhoz képest ugyanakkora előnyökre tehetünk szert az önkéntes együttműködés által. Csak ne utálnánk/néznénk le annyira egymást.

A magam szintjén semmi nem akadályoz meg abban, hogy összehívjam a volt osztálytársaimat vagy mondjuk a rendszeres kommentelőimet és egy sör társaságában feltérképezzük, mit tudnánk már most is elintézni közösen vagy egymásnak. Az egyikünk egy húskombinátban könyvelő, a másik salakmotorokat szerel, valaki meg betegszállító vagy jogász. Van benne fantázia? De még mennyire!

Sőt, hogy a fenti példát kibontsam, a kommentelőim és én már egyszer kiderítettük, hogy néhány fontos, filozófiai kérdésben egyetértünk. Bizonyos értelemben jobban ismerem a kommentelőim világnézetét, mint a szomszédokét vagy a munkatársakét. Azaz véleményközösséget alkotunk, még ha kisebbségit is. Ez a mi választásunk, ami százszor értékesebb, mint bármi, ami születésünknél fogva ragadt ránk. (És épp azért fontos, hogy erről tudjunk és szerveződjünk, mert kisebbségben vagyunk, de ez egy másik történet.)

A saját szintünkön egész biztosan el tudnánk intézni dolgokat, a cégeink üzletelhetnének, megosztanánk infókat és könnyebbé tehetnénk egymás életét. Arról nem is beszélve, hogy mivel definícó szerint sokféle ember keveredik egybe ilyen nyilvános fórumokon, valszeg az ismereteinket is diverzifikálná. Gondoljatok bele! Soha senki nem bírná kitalálni, honnan ismerjük egymást, a társaság sokfélesége minden találgatásnak az arcába röhögne.

Azok az emberek, akik között egy kézfogás is elégséges, végtelen előnnyel rendelkeznek az életben. (Főleg ha nem tudják róluk.) Különösen azokhoz képest, akiknek ügyvédekre meg bíróságokra van szükségük. És itt most nem csak a bizalmatlanság tranzakciós költségeiről van szó.

Vannak, akik a fenyegetések egyensúlyával érnek el egyfajta mesterséges megbízhatóságot. Gondolj arra, ahogy a maffiába újonnan belépőknek el kell követniük valamit, ami miatt zsarolhatóvá válnak. Vagy akik közösen követnek el egy bűnt, mennek kurvázni vagy csalnak adót. Ez is egy módja a megbízhatóság megteremtésének. És a továbbiakban az így létrejött bizalom/megbízhatóság jól jövedelmez.

A kölcsönös bizalommal szerezhető előny hatalmas, jogszerű és teljes egészében adómentes.

De nem csak ezért törekszik minden diktatúra arra, hogy lerombolja a társadalomban a kooperáció készségét. Vagyis a bizalmat. Ha mindenki egyéni utat keres a teljhatalmú uralkodóhoz, akkor olyanok vagyunk, mint a szultán alázatos ágyasai. Önfeledten fetrengünk, szenvedgetünk a langymeleg posványban, ahol egy ultimate apafigurától függ minden, mi úgysem tehetünk semmit. Csak jó gyerekek vagyunk, teljesítjük, amit kér, esetleg fohászkodunk. Egy visszatért gyerekkor.

Ilyen értelemben nagyon "nőies" a magyar, méghozzá a legrosszabb értelemben. Mindent egyedül próbál elintézni és ebből azt a következtetést vonja le, hogy a másiknak segíteni őt magát is lehúzná a mélybe. Túlélni akar, nem emberként élni. És amit kitűzöl, azt meg is kapod. Ha alacsonyra lősz, keveset is nyersz.

Mert milyen a világ együttműködés nélkül?

Azt ugye említettem már, hogy a bizalmatlanság kétféle lehet: a másik nem elég okos, vagy rosszat akar. Mindkettő elég ahhoz, hogy a kooperációnak elejét vegye. Azt is írtam, hogy mivel ösztönzőkkel sem okosabbá, sem jóindulatúbbá nem lehet tenni valakit, így az államnak a bizalom/együttműködés építésében nincs szerepe. Legjobb esetben is csak hátrahúzódik, rosszabb esetben aktívan erodálja azt.

Akkor most elmesélem, hogy néz ez ki a magyar valóságban.

Adott két volt osztálytárs. Az egyikből sikeres kocsmáros lesz, a másikból sikertelen zenész. A kocsmáros megtehetné, hogy engedi fellépni a zenészt, de ő inkább tücsök-és-hangyásat játszik vele. Felhorgad benne az öntudatos Nanehogymá' és inkább magának is krt tesz, csak nehogy segítsen azon az érdemtelenen. Mondván: ha én szenvedtem és kemény munkával összehoztam egy saját kocsmát, nehogymár ő meg csak beleüljön a jóba és a sok művészkedés meg lazsálás után az én segítségemmel legyen sikeres. Inkább még azt is megfúrja, hogy a zenész máshol felléphessen és aktívan javasolja neki, hogy menjen el inkább pincérnek, ne kergessen művészi délibábokat. (Ha valaki szerint a kocsmáros valaha zenész akart lenni, megértem.)

Pedig máshogy is elsülhetett volna. A kocsmáros engedi zenélni a csóró ismerősét, aki ezután vagy befut, vagy nem - de ha befut, az a kocsmának is jót tesz. Ha meg nem, még mindig meglehet a kielégülése, vagyis hogy az illető elmegy pincérnek.

Mostanában vettem észre, hogy Magyarországon még sosem hallottam valakit úgy beszélni egy másik emberről, hogy egyszer még jó kontakt lehet. Olyan rövidlátóak vagyunk, hogy inkább megfúrunk valakit, mintsem hogy drukkolnánk neki, hogy jó kontakttá fejlődjön. Pláne nem segítünk. Még akkor sem, ha nekünk ugyan nem kerül semmibe.

Ennek a hátterében a sunyi kis büntetőösztönünkön kívül az áll, hogy az összehasonlítás fájdalmas. Ha az osztálytársam sikeres lenne, az bizonyítaná, hogy én is lehettem volna.

 

A bizalom az ismerésből fakad. Abból, hogy ismerünk valakit, nem tudjuk, de sejtjük, hogy megbízható. Ezt azonban nem szabad összetéveszteni az ismerés illúziójával, amikor is valaki ugyanahhoz a közösséghez (egyházhoz, nemzethez, rasszhoz) tartozik, ezért szavazunk bizalmat. (4. pont) Az utóbbi egy légvár. Bejöhet a dolog, de 50-50. Szintén fontos, hogy az a közösség választott, vagy születési.

Én a választott közösségek híve vagyok. Mindenki szabadon választhat barátokat, akikkel utána szabadon együttműködhet. Nem kell irigykedni, hogy nehogy már neki sikerüljön, vagy hogy persze, azok egy osztályba jártak. Mert te is megteheted. Segíts egy barátodnak és az ő sikere neked is hasznos lehet. Különösen mivel 99% hogy nem ugyanabban akartok érvényesülni, vagyis nem zárjátok ki egymást.

A nagylelkű az, aki segít a másikon (beengedi a zenészt), ha neki nem kerül semmibe - néha még akkor is, ha igen. Nem áldozatot kell hozni. A saját jól megfontolt érdekedben segíts.

Az irigy viszont ostoba. Ő még akkor is megakadályozná a zenész karrierjét, ha egyébként forgalmat hozna a kocsmájának, hogy régebben ott játszott a híres zenész. Az irigy az a kis hülye, aki képes beleharapni a kézbe, amelyik eteti, de főleg abba, amelyiknek éppen akkor semmi hasznát nem látja.

És mi van akkor, ha egy nagylelkű és egy irigy találkozik? 

Hát az irigy elveszi a kedvét a nagylelkűnek is az együttműködéstől. Az irigység és rosszakarat könnyedén szaporítja önmagát, a bizalom nem. Ahhoz ész is kell és megfontoltság. És persze le kell mondanunk a bizsergetően kielégítő előítéleteinkről.

Ezért szoktak idegenek kiábrándulni a sumákolós magyarokból. Mert a sumákolás és egymás fúrása akkor is rossz ajánlólevél, ha az adott külföldinek személy szerint nem ártottál vele. Mert az azt jelenti, hogy megbízhatatlan vagy.

N.B. NEM általánosítok. Vannak kivételek és akiket megtalálok, azokat nagyon megbecsülöm.

58 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr804542162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ayatollah 2012.05.24. 17:34:03

A megbízhatatlanságot és irigységet nőiesnek titulálni nem szexizmus?

ktln8787 (törölt) 2012.05.24. 19:10:28

@ayatollah: DE AZ! Ez a bejegyzés is egy nő-ellenes soviniszta hulladék! Ráadásul a címlapra teszik. Be lehetne már fejezni!!!

Nge Swazili Mbeko 2012.05.24. 19:26:37

@ktln8787: Mit is kéne befejezni bazmeg a mától datálódó regisztrációddal meg a kettő kommenteddel? A világegyetem boncolgatását?
Beszarok mindjárt.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.05.24. 19:26:55

valaki mondja meg hogy ki az a valaki aki majd megmondja

Mr. Derp 2012.05.24. 19:33:06

"Ember embernek farkasa" stb.
Amennyire én látom, a legtöbb ember elbeszél a másik mellett, és általában képtelen konszenzusra jutni.
Vagy felülemelkedni akármilyen vélt/valós múltbéli/aktuális sérelmen (trianonozás, holokausztozás, katyni mészárlás, apartheid [természetesen elítélem a népírtásokat, de értelmetlen (és ostoba) dolog aktuálpolitikai jelentőséggel nem bíró dolgokon "rúgózni" és/vagy kollektív bűnösnek nyilvánítani egy "népet" (helyesebben egy népcsoportot vagy egy ország lakosságát)]).

Az általános bizalmatlanság viszont egy negatív visszacsatolású spirál.
Mindenféle konstruktív együttműködés és összefogás feltétele egy szemléletváltás lenne, aminek sajnos kicsi a valószínűsége.

ktln8787 (törölt) 2012.05.24. 19:40:50

Szarjál, úgyis csak ennyit tudsz.
Ha nem vetted volna észre, a mai nap tele van az index főoldala nőket becsmérlő bejegyzésekkel, na ebből van elegem és ezért regisztráltam. Bár nem szándékozom rendszeresen beirogatni sehova sem. Elég volt az állandó negatív sztereotípiákból. Férfiak közt is van megbízhatatlan és irigy, sőt kapaszkodj meg, más népek közt is van megbízhatatlan is irigy! Úgyhogy hagyjátok az okoskodást, ha nem tudtok semmi okosat!

Kandabula 2012.05.24. 19:55:15

Szerintem a "magyar" csak valakik, vagy valamik ellenében tud magyarnak lenni. Önmagában nem működik. Valóban nőies nép vagyunk. Szükségünk van a kiszolgáltatottság érzésére, ami persze önsajnálatot szül. De ebből nem lehet megélni.

Kandabula 2012.05.24. 19:59:18

@Kandabula: hiszen micsoda agyrém azon versenyezni, hogy ki a "magyarabb"? Őrület!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.24. 20:01:47

A legjobb barátaim között csak egy nőnemű volt eddig.:) Egyébként a bizalomhiányt/sumákolást általános tünetnek vélem, ami szerintem nem függ a nemektől.

különvélemény 2012.05.24. 20:09:41

"Mindenki szabadon választhat barátokat, akikkel utána szabadon együttműködhet"

Jajj de romantikus dolog forradalmat álmodni nyugati országban, levernek mint vak a poharat.

"A guru szerint az utcai tüntetések elkerülhetetlenek, amíg a magas munkanélküliség és adósság továbbra is komoly problémát jelent, ez viszont a személyi szabadság csökkentéséhez és rendőrállamok kiépüléséhez vezethet, még az Egyesült Államokban is."

index.hu/gazdasag/vilag/2012/01/25/soha_nem_latta_meg_ilyen_borusan_a_jovot_soros_gyorgy/

Álmodozzunk csak egy szép világról.

különvélemény 2012.05.24. 20:13:33

@különvélemény:
Mielőtt félreértene valaki, arra utaltam, hogy a "magyar" nem véletlenül bizalmatlan.
Sok mindent megéltünk, amit mások nem. Viszont ez az előnyünk is lehet.
Nálunk még lehet demokrácia, nem úgy mint máshol, ahol csak dem meg rep van, válassz, másnak esélye sincs, csírájában fojtják el.

Negyedkegyelmű 2012.05.24. 21:06:00

A nemzetkarakterológiát és a nemi viselkedés tanult és etológiai oldalát összemosni szerintem módszertani hiba. A nők pl. a főemlősöknél rendszerint összetartóbbak. Valószínűleg az embernél is. A pletyka eredetére és mintázataira vonatkozó kutatások - amennyire tudom - ezt támasztják alá.

Az örökletes társadalmi csoportok és szerveződések pedig pont hogy hatékony ellenszerét, a játékelméletből ismert fókuszpont-megoldását adják a bizalomhiány, potyautas-jelenség problémájának.

Az irigy nem ostoba, csak az evolúciós küzdelemben az egyéni vagy exkluzív csoportos megoldásban hisz. Az irigység különben is szituatív jellegzetesség, csak bizonyos erőforrásokra és bizonyos riválisokra vonatkozik. Az persze más kérdés, ha valaki rosszul méri fel a saját érdekeit, de az érzelmek mindig nehezen beárazhatóak.

Savas 2012.05.24. 21:11:27

Érdekes, mint a többi írás itt, egy dologgal szeretnék csak vitatkozni:
a nők genetikailag közösséget teremtenek és tartanak fenn, mivel az információkból élnek:nekik a túlélésért vívott küzdelemben részben ez a fegyverük.(a multitasking, a hihetetlen rendszerezési képesség, meg a többi mellett).
Tehát azon kívül, hogy a patriarchális berendezkedés megtanította őket arra, hogy ők a világ négerei, semmit nem változtatott azon, hogy kapcsolat és információs hálózat építésében verhetetlenek.
(Ne keverd össze kérlek a nők közötti verseny miatti alacsony szintű, abszolúte szekunder huzakodást a prímer túlélési drive-al!)

További sok remek cikket kívánva maradok tisztelettel az aki fenn a nikkem. :)

(...meg passzív olvasó is :) )

Értem, hogy miért hasonlítod a nőkhöz a népet, de ne feleff el, hogy ez nem több, mint

euAgWzgmmtq7K 2012.05.24. 21:43:11

A nőiességet kár volt belekeverni, mert egyébként jó a gondolatmenet. De a tünetek inkább az önbizalomhiány, kodependencia tünetei. Az emberek annyira bíznak meg a másikban, amennyire magukban. Ez van, és itt mindig ez volt, vagy megszokja az ember, vagy elmegy. Vagy alkoholista lesz.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.05.24. 21:44:56

posztírót nyilván bizsergetően kielégítik a nőkkel kapcsolatos előítéletei

Bambano 2012.05.24. 21:48:29

ti azt hiszitek, hogy itt valójában a nőkről van szó? ez csak egy írói fogás, hogy egy másik lenézett csoportot személyesít meg a nőkkel.

euAgWzgmmtq7K 2012.05.24. 21:50:22

@Bambano: pontosan ezért mondom, hogy kár volt belerakni. de lehet, hogy értem, mire gondolsz, hiszen ez egy nagyon durván hímsoviniszta társadalom. Ahol a Torrente sikeres film, és 3 éves GYES van, ott tényleg lehet lenézett csoportként beszélni a nőkről.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.05.24. 22:32:21

jé, címlap...
egyébként +1, különösen a bizalommal kapcsolatos dolgok.
Ha jól értelek, egy olyan közösségben, amelyben van bizalom, nemcsak rendőr meg közjegyző nem kell, hanem vezető sem...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.24. 22:33:22

@Savas:
Teljesen igazad van, a nőkhöz hasonlítás csak egy figyelemfelkeltő sallang.
További kellemes olvasást kíván Lobster!

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.24. 22:35:52

@peetmaster:
Szia!
Nem gondolom, hogy nem kell rendőr meg közjegyző egyáltalán, de legfeljebb egymást személyesen nem ismerő idegenek között.
Inkább azon méláztam el, mekkora adómentes előnyhöz tudnék jutni, ha akár egy ember is lenne, akivel összehangoltan tudnánk együttműködni. És még legális is. Kár irigykedni, az én hibám, ha nincs ilyen. (Minden általánosítás hibás és vacak, se nőgyűlölő nem vagyok, se magyarellenes. Csak úgy adta magát.)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.24. 22:38:59

@Negyedkegyelmű:
Okos, amit írsz, de egy ponton nem értek egyet.
"Az örökletes társadalmi csoportok és szerveződések pedig pont hogy hatékony ellenszerét, a játékelméletből ismert fókuszpont-megoldását adják a bizalomhiány, potyautas-jelenség problémájának."

Illetve tudom, hogy igaz, de szeretném leszögezni, hogy nem érdem-alapon és nem is tényekre alapozva segít az örökletes csoportképzés a bizalom kialakításában, hanem egy tévedésre alapozva. És amit egy genetikai véletlenre alapozol, az már onnantól hibás, bármennyi ideig működjön is a dolog.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.24. 22:42:15

@Mr. Derp:
Igazad van, nem kéne általánosítani, csak olyan könnyen vetemedik rá az ember, ha egy gondolatmenetet el akar adni. Az általánosítás egy gondolati mankó, egy szóból már mindenki tudja a többit és nem kell leírnod, foglalkozhatsz mással.

Amelie11 2012.05.24. 22:51:26

sok jó meglátás van a cikkben,de azért akad 1-2 hibás is..
egyrészt szerintem a szóban forgó tulajdonságok nem feltétlen nőies vonások.. ugyanúgy előjön a pletyka, másik kibeszélése (ráadásul barátok között is az éppen jelen nem lévő barátról), irígység férfitársaságban is.. sőt.. talán tizenévesen még azt hittem (mert nem ismertem őket), hogy a fiúk mások, de rájöttem, hogy egyáltalán nincs így..
másrészt gondolom a cikk szerzője huzamosabb időt töltött külföldön (ha már ennyire nagy tapasztalata van arról, hogy a nem-magyarok mennyire mások és a jellemfejlődés magasabb fokán állnak) egyszerűen nem került be még be ott a bizalmi körbe, hogy esetleg beavassák hasonló kis gyengeségeikkel kapcsolatban, felszínes kapcsolatai vannak vagy nem ismeri még fel a gesztusokból, egyéb testbeszédből árulkodó jeleket a kultúrális különbségek miatt.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.24. 23:19:30

@Jolie1:
Egy szóval sem mondtam, h a jellemfejlődés magasabb fokán kell állni ahhoz, h értékeld egy ismerős sikerét. (Tudom, mi nem fejletlenebbek vagyunk, csak mások... Hadd ne kommentáljam, mi jut erről eszembe.)
Azok a britek nem nagylelkűségből vagy nemeslelkűségből jegyzik meg, ha valaki más feljebb lépett, hanem mert KONTAKT lesz. Azt már csak én tettem hozzá, h mellesleg segíthetek is neki azzá válni. Egy csomó dolgot el tudok intézni, amire nekem nincs szükségem. Így meg értéket teremt számomra.

Amúgy a pasik sem mások. Nőiességnek nevezni a bunkóságot csak egy sarkítás volt. Felesleges sallang, jól látod.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.24. 23:28:20

@d.hardman:
"Az emberek annyira bíznak meg a másikban, amennyire magukban."

Ez tetszik.

baliquez 2012.05.24. 23:31:15

"...a magyar alapvetően nem szabadságszerető nép. Sokkal inkább gyáva."

Nem így látom. Szerintem az van hogy hagyjuk a bajszunk húzgálását, sőt a baszogatást, még a meglopásunkat is elnézzük, mert BÉKÉS, BIZALMAS emberek vagyunk. Aztán..

...aztán átmenet nélkül és váratlanul jön elő az állat. És akkor az úristen irgalmazzon annak aki bántja a magyart - mert a magyar nem fog, és a barbárság csimborasszójával áll bosszút kínzóin, olyannyira kegyetlenül hogy a világot elborzasztja.

De majd magad is megtapasztalhatod nemsokára, amikor a hozzád hasonló magyarozó, általánosító, gyűlölködő kis spermagiliszták vérében végre megfürdik a nemzet.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.24. 23:39:05

@baliquez: Békés, bizalmas? Most egy tehénről beszélsz?
Egy békés, bizalmas nép, aki vérben fürdik?
Visszaolvasod te magad?

Az, hogy hirtelen kibukik és hülyét csinál magából, az spot on. De ezt nem nevezném önhibán kívülinek. Ehhez gátlásos, frusztrált, önsanyargató, szenvedésben fürdőző hülyének kell lenni, aki kiakad, mikor megtudja, h a szenvedésből nem lehet várat építeni.

euAgWzgmmtq7K 2012.05.24. 23:39:09

@baliquez: "BÉKÉS, BIZALMAS emberek vagyunk."

"átmenet nélkül és váratlanul jön elő az állat. ... olyannyira kegyetlenül hogy a világot elborzasztja."

lol

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.05.24. 23:49:50

@Quadrille Lobster: hagyjad, baliquez ismert náci troll. A címlap hátránya.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.24. 23:54:57

@peetmaster:
Ha! Azóta azon gondolkodom, mi vált ki egy tehénből ilyen reakciót. Most az intravénás veszettségre tippelek.

baliquez 2012.05.25. 00:03:28

@peetmaster: nagyobbat nem is tévedhetnél te egybites idióta, bár egy magadfajta fogyatékostól értelmetlen elvárni hogy felfogja a metsző szarkazmust. Fasznak él az ilyen reakciós szararc.

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2012.05.25. 00:28:12

Hah, remek poszt.

@különvélemény: csak dem meg rep van? Ehhez talán vegyük hozzá azt is, hogy ott egy "dem" meg "rep" jelölt kiválasztási mechanizmusa demokratikusság tekintetében - ha már ragaszkodunk ehhez a fogalomhoz -, köröket ver a legtöbb létező demokráciára.

donsom 2012.05.25. 05:57:51

@baliquez: Igazad lehet. Nem tudja a sok zsidrák meg tót, hogy mit is tesz.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.05.25. 07:25:51

okoskodó féligazságokat összehordó de valójában ostoba cikk...

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.05.25. 08:04:50

Bár a nőkhöz kötni, mint hasonlat oké, mint minősítés kicsit erős, de tény, hogy valami baj van velünk. Ezt nemrég én is fejtegettem a blogomban, a fenti vicc kapcsán:

dubaimaskepp.blog.hu/2012/03/28/magyar_tenyleg_magyarnak_farkasa

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.05.25. 08:09:24

Lemaradt a hsz-em második fele:

szóval segíteni csak azon lehet, aki hagyja magát. Mert ha a zenész, a kocsmárosnak azzal kezdi, hogy nehogymá ebben a sarokban kelljen zenélnem, miért nem építesz színpadot akkor a kocsmáros joggal fogja elhajtani...

De ennek az eredete ugyanaz az önigazolás, hogyha a jólmenő kocsmáros feltételeit elfogadja a zenász, akkor elismeri, hogy ő mennyivel sikeresebb.. na ez meg nem megy nekünk

Sand Lover 2012.05.25. 08:25:51

@d.hardman: egyetértek.Az analógia megvan, értem, hogy figyelemfelkeltés - de úgy tűnik,a sikeres klikkvadászathoz manapság egy jó kis nőket fikázó cím kell, és meg is van a blogketrec. (pl. tegnapi modorosblog-bejegyzés a sunyi, stb nőkről) Kicsit csalódtam Lobsterben.

Pistabá 2012.05.25. 08:31:25

Milyen egyszerű az index címlapra jutni: írj valami demagóg baromságot amiben jól lehúzod a magyarokat. Én hülye meg itt töltöm az ídőm...

2012.05.25. 08:49:59

ez valami kibaszott gyenge szar. bolcsesz-e vagy?

Bicepsz Elek77 2012.05.25. 09:08:22

Jujj. Amugy van ebben valami, de szerintem a "magyar" tulsagosan individualista egyreszt, masreszt tulsagosan hisz az egyenlosdiben, ami egy hulyeseg(azert irigy ha valaki sikeres es o nem, akkor veszelyeztetve erzi ezt), harmadreszt tul kevert: sokfele emberbol all ossze, akik igy kevesbe biznak egymasban (pl. egy svab szarmazasu magyar meg kevesbe bizik egy nem.idennlebarnult emberkeben, mint egy tobbgeneracios magyar).
De a tobbi nep semmivel sem jobb, ott se jobbak az emberek. Ha lenne 3-ik vilaghaboru, akkor Nyugat-Europa fele belehalna a nelkulozesekbe(es elsosorban hozzaszokni nem birna).

Ronald 2012.05.25. 09:53:20

@Kandabula: aztán amikor Kertész Ákos ezt megírja (szerintem jobbító szándékkal) akkor ki kell vándorolnia. Hogyan változtathatnánk magunkon, ha még csak szembe sem nézünk a hibáinkkal? Ezért utálom a Jobbikot. Nem igaz, hogy mekkora kárt okoznak az országnak! Mert a sok hülye, gondolkodásra képtelen, illúziókra vágyó ember elhiszi neki, hogy a "magyar az aztán faszább nemzet bárkinél"...Istenem! Mikor lesz ennek már vége?

pityu1956 2012.05.25. 09:54:19

Egy nép sem tökéletes, felesleges kategorizálni. Az indexen és a blogokon rendszeresek a magyarozások, már én is észre vettem. Csak azt nem tudom, hogy ők akkor minek vallják magukat. Van elég bajunk nekünk magyaroknak, nem hiányzik, hogy a saját hazánkban is gyűlölet áradjon felénk! Kikérem magamnak, hogy megbízhatatlannak, gyávának és irigynek minősítsenek, mert egyik sem vagyok!

regapó 2012.05.25. 10:14:42

Tény, hogy a magyar egy sunyi önmagáért kiállni képtelen nemzet, ahol a szolidaritás szikrájában sincs jelen, és emiatt a végletekig kihasználható nép, ugyanakkor a töketlenség nem jelenti automatikusan a punci meglétét.

pityu1956 2012.05.25. 10:16:33

@regapó: Te milyen nemzetiségű vagy?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.05.25. 10:29:03

@pityu1956: tipikus értelmezési hiba. (miként az a sztereotípiáknál szokott lenni)

amikor valaki a magyarokra jellemző hibákat szedi össze és mutat rá az ezekből adódó versenyhátrányunkra már szinte az egész világgal szemben, akkor senki sem a nemzetre, vagy a kultúrára, vagy koppányra, vagy akármi másra gondol.

hanem az összefogás hiányára, a kiskapuzásra, a szakértelem mellőzésére, a bizalomhányra és az előkészítés nélküli döntéshozásokra, a hibák el nem ismerésére, a világ tapasztalatainak elvetésére, a kiválaszottság ostoba és nagyon káros mítoszára.

pityu1956 2012.05.25. 10:51:58

"Kiválasztottság mítosza"? Ez nekem új, nem tudtam, hogy nekünk olyan is van.:D
Nem vagyunk sem jobbak, sem rosszabbak más népeknél. Mindenkinek megvannak a hibái.
Egyébként ha nyomon követed más népek sorsának alakulását, rájössz, hogy ott se jobb a helyzet. Az individualizmus pedig pont, hogy nyugaton alakult ki. A bizalomhiánynak meg vannak a mély okai és nemcsak mi szenvedünk tőle, hanem más nemzetek is.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.25. 11:56:55

@pityu1956:
Óigen, én is hallottam a mítoszt és én is meglepődtem. De kétség kívül létezik. De nem csak nálunk. Minden népnél van ilyesmi, kivéve, akik már túltették magukat rajta, vagy volt valami evilági sikerélményük, ami feleséegessé tette.
Gondolj bele! EZ tökéletesen illeszkedik minden náció világképébe, ahol (surprise!) ők maguk állnak a középpontban.
Mindenki hajlamos elhinni, h ő egy kiválasztott, ha azt sugallod neki. Mint ahogy mindenki elhiszi, h pont az ő szerény kis életében fog bekövetkezni a második eljövetel/armageddon/ítéletnap/stb. Hogy is lehetne másképp? Ahogy senki nem lát bele amásik fejébe, úgy egy nemzet is képtelen a mások fejével gondolkodni és elhiszi, h kollektíve jobb náluk. Ha másban nem, hát azért mert az óvóbácsi azt mondta.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.25. 12:11:51

@Sand Lover:
Sajnálom, ha csalódást okoztam.
Elmesélem, hogy történt.
Volt egy félig sült, nem túl izgis bejegyzés. Várakozott vázlatként már vagy jópár hete. A hivatkozás címéből láthatod, h eredetileg a bizalom hatalma volt a címe és a bizalom-trilógiám (jól hangzik, mi?) harmadik darabja lett volna.
Tegnap reggel az a cinikus ötletem támadt, hogy ha átnevezem és hozzáírok 3 mondatot, vajon Index-címlap lesz-e. És lőn.

Ezennel jelentem, h a durva általánosításon túl még a magyarozás a tuti címlap-nyertes blogtéma. A hipotézisem megállta a helyét.

(Kivettem a 3 csökött kis mondatot az írásból, ez volt az eredeti terv.)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.25. 12:14:27

@Dubaimaskepp:
Érdekes téma. Mondjuk szerintem ezt embere válogatja. Minél csóróbb országból jön valaki, annél nagyobb eséllyel frusztrált szvsz és akkor hajlamos ilyen kapkodásra. Szívességet kérni, aztán fikázni, amit adni tudsz, jajongani, h milyen elesett, de jobban tudni, h mit lehet elintézni Dubaiban és mit nem. Kicsit zavart viselkedés, de pont beleillik abba, ahogy valaki kezdi elveszteni a régi (és haszontalan) fogózóit, ezért egyre jobban kapaszkodik beléjük és próbál túlságosan is magabiztosnak tűnni.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.25. 12:16:39

@tory_t:
Mondjuk én lezdek belefáradni, h még nemzetközi lapokban is az amerikáról szóló hírek 99%-a egyik v másik, vagy mindkét pért, elő- közép- vagy utóválasztási csatározásának latolgatása. Mintha policy már nem is lenne.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.25. 12:18:21

@Magyar Vitéz:
Megtaláltam ám én is a blogodat. Kár, h nem frissíted. Ha jól sejtem mindig valami intenzív kiakadás ihleti a bejegyzéseket és mostanában nem voltál kiakadva. Sajnos, mondhatni, mert jó, amit írsz :)

Mistery Wolf 2012.05.25. 17:54:54

Kicsit szélsőséges lett most a magyar emberek megközelítése (hajrá Index címlap!). A megállapítás maga helyes, de nem érzem elég részletesnek. Arra gondolok, hogy sajnos más népek is pont ugyanilyenek tudnak lenni...és ugyanúgy fel sem tűnik nekik az egész, mint a magyarnak.
Elmondok egy példát. Nemrég kellett lakást váltanom, mert az addigi ausztrál lakótársam 90 m2-en (!) nem volt hajlandó elviselni egyszerre engem és a barátnőmet, mert "sokan lettünk"(!). Megkértem hát, mielőtt kiköltöztem volna, hogy akkori szar pénzügyi helyzetemre való tekintettel keressen a helyemre gyorsan valakit, hogy ne kelljen két helyet is egyszerre fizetnem (azaz a régi bérlemény díjának egy részét be tudjam vasalni az új lakón).
Na, az ember meg is lett szinte azonnal, csak éppen nekem felejtett el szólni róla a derék, mivel (nem titkoltan) pont leszarta, hogy nekem ez fontos lenne.
Hónap vége előtt egy héttel keresett meg az új lakó (szintén aussey), hogy legyek már olyan jó és adjam oda neki a kulcsokat, hogy be tudjon cuccolni. Mondom, rendben, matey, akkor csengess negyed havi díjat, mert ez így fair. Na itt gúvadt egyet. Mert hogy ő nem költözne be, csak a cuccait vinné át. Mondom, engem az nem érdekel, az ottan az én területem a hónap végéig, és én, azt "bérbe" adom neked. Mi itt a probléma? Az előttem lévő angol sráctól is így vettem át anno a helyet!
Nem értette. Kétszer magyaráztam el neki, hogy ezt így "illik" csinálni, hogy veszteségminimalizáció, meg fair play, meg hasonlók, de semmi. Ekkor untam meg és vágtam hozzá a kulcsokat, hogy menjen vele a vérbe. Azóta sem láttam... én meg végül vajaskenyéren éltem majd' egy hónapig.
Amit mondani akarok ezzel a történettel (vagy legalábbis az ausztrálokról alkotott véleményemmel), hogy a bizalom és a tisztesség nem alapvető reakció bizonyos egyéb népeknél sem. Egyszerűen így szocializálódnak, mint nemzet, és hacsak nem látnak valami kiutat/alternatívát maguk körül, akkor benne is ragadnak.
Krokiföldén az a fáma, hogy a mocsárban csak te vagy, a macséta meg a krokodil. Magyarországon meg, hogy keresztbe akar majd mindenki tenni neked előbb vagy utóbb. A keserű tanulsága mindkét esetnek az, hogy kialakul egy fajta helytelen reflex az emberben, amit nagyon nehéz leküzdeni.
B.

Mr. Derp 2012.05.25. 18:23:03

@Quadrille Lobster:
Nem csak az általánosítás jelent problémát, hanem az összes többi "létsegítő ösztönös szellemi reakció" is: kettős mérce, "amit nem tiltanak azt biztos szabad", "aki nincs velünk az ellenünk van", ésatöbbi. Egy részük nyilván tudatos dolog, de kérdés, hogy a többi miből fakad (sajnos nem vagyok pszichológus).

A civilizáció elviekben arról szólna, hogy az ősember nem csak felveszi azt az öltönyt, hanem meg is próbál úriemberként viselkedni.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.25. 20:23:51

@Brezsnyew:
Ez pont olyan, mint az én a luxemburgi szobatársam! Mondjuk ő nem azért volt ilyen, mert luxemurgi, hanem mert művész. Így azt sem nagyon értette, miért nem nyitok meg vele egy üveg bort hajnal egykor, munka után, ha holnap 6-kor kelek. Furák ezek a művészek. De lehet, h csak ő :)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.25. 20:28:39

@Mr. Derp:
Létsegítő ösztönös reakció - tetszik.

Az ösztönök arra valók, h észrevegyük, napvilágra hozzuk őket, majd a napvilágnál megvizsgálva eldöntsük, kellenek-e és ha igen, pontosan milyen formában. Ha ciki, nem kéne vele villogni.

Civilizáció: sajnos itt koptatom a csőrömet belülről fakadó belátásról meg meggyőződésről, amikor mások nagyon szemléletesen bemutatták már, h a civilizálódás a gyakorlatban azt jelentette, hogy előbb utánozni kezdtük a külsőségeket, majd fokozatosan sajátítottuk el a tartalmat. A civilizáció vaéahol kívülről befelé halad, de a kívülről oktrojált változással az a baj, h előbb-utóbb találkozik odabenn a gondolkodó egyén hiányával. Bár kétségkívül olyan tünetei vannak, mint a valódi civilizáltságnak.

(Az ott a képeden matolcsy?)

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.05.25. 20:44:23

@Quadrille Lobster:

Szerintem ez nem azon múlik. Nekünk magyaroknak van egy ilyen mentalitásunk. Hogy osztjuk a lapot. Hogy nehogymá' nekem megmondják, hogy mit merre hogyan...

És amire ezzel céloztam, hogy nem csak fogadó oldalon (példádban a kocsmáros), hanem adó oldalon is probléma van (esetedben a zenész) MÉgpedig ugyanaz a probléma mindkét oldalon. Hogy a másikra való irigykedéssel van elfogalva, ahelyett, hoyg csinálná a dolgát... és ez magyar tipikum
süti beállítások módosítása