Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Nem a spekuláns, hanem a kínai kormány

2011. 08. 17.

Hallott már valaki a kínai Három Szurdok Gátról? Még nagyeszű Mao elnök álmodta meg, verset is írt róla, csak ő maga sajnos nem tudta megvalósítani, mert saját kézzel tette tönkre a gazdaságot egy jól irányzott Nagy Ugrással, majd végeztette ki az értelmiséget egy zseniális Kulturális Forradalommal.

 

Véletlenül sem állítom, hogy nem jó ötlet jó alaposan egy kézben összpontosítani egy ország irányítását. Ezek a csodás policy-k például sosem teljesedhettek volna ki egy nagyeszű zseni vízióinak megfelelően, aki ráadásul mert nagy lenni.

Valami 20 évig épült a monumentális világ legnagyobb izéje gát, miközben gondosan hullottak a kritizáló mérnökök. Az ember azt hinné, hogy megtanulják értékelni a kiművelt főket egy Kulturális Forradalom után, de nem. A rohadékon nem mertek nagyok lenni és folyamatosan arról írtak, hogy a gát el fogja iszaposítani a fölötte lévő folyószakaszt, és aszályossá teszi az alatta lévőt, ami véletlenül éppen Kína egyik élelmiszer-raktára. Még Shanghai vízellátása is veszélyben van, pedig az jóval lejjebb van, a torkolatnál.

Arról már nem is akarok itt beszélni, hogy a buta mérnökök mennyire nem értékelték a tényt, hogy a gát nem kevesebb, mint három tektonikus törésvonalra épült, így a legkisebb szintváltozás azonnali földrengéssel jár. Azok meg, akik szerint a folyamatos fölcsuszamlások, meg hogy itt-ott időnként elsüllyed egy falu, vagy beszakad egy autópálya, az alapvetően rossz, azok egyszerűen csak nem tudják felfogni, milyen sok is másfél milliárd ember.

És hogy nemrégiben pont ugynez történt egy másik kínai gáttal, azt senkinek nem illik felhozni. Bár a jelenlegi politikai vezetés valószínűleg tudja. Annak ellenére ugyanis, hogy jelen gát két évtizeden át épült és az ország forrásainak jelentős részét felemésztette, a mostani vezetés nem rohant átvágni a szalagot az átadón. Konkrétan nem mentek el. Biztos épp az aznapi jüan-dollár átváltási árfolyamot kalkulálták ki. Érthető.

De persze minden világpiaci árrobbanásért a spekulánsok a hibásak. Nem is eszement, a képességeiknél nagyobb ország fölött regnáló, kritikát nem tűrő kormányok miatt alakul ki aszály, akik egy rég kimúlt, delíriumos tömeggyilkos álmait hajtják végre szolgaian, mert ugye a politikai vezetés nem tévedhet.

1 komment

süti beállítások módosítása