Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
  • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!
  • Ra: Wow... (2019.06.04. 20:56) Hogyan szoktasd le magad a tanult tehetetlenségről?
  • Hemi12: Igazad van! Az '56-os forradalmárok is baszódjanak meg! Megöltek egy csomó EMBERT!!! Akik között biztos voltak jók is! Hát nem olvasták a szótári de... (2019.03.15. 16:51) Feminizmusról picsogni férfiatlan

Duplagondol a'la Keynes

2011. 05. 28.

“It is not a case of choosing those [faces] which, to the best of one’s judgment, are really the prettiest, nor even those which average opinion genuinely thinks the prettiest. We have reached the third degree where we devote our intelligences to anticipating what average opinion expects the average opinion to be. And there are some, I believe, who practice the fourth, fifth and higher degrees.”

(Keynes, General Theory, 1936)

Van különbség aközött, hogy a saját véleményedet formálod épp, vagy másokét próbálod kitalálni.

Hogy azt kérdezed magadtól, hogy "Mit gondolok erről?" vagy hogy "Mit kell gondolnom erről?"

Ha nem tudod miről beszélek, az azért lehet, mert a kettő közül valamelyiket még sosem próbáltad.

Egy csomó humanoid a permanens duplagondol állapotában létezik. Nem az érdekli, mi a jó, hanem hogy mások mit gondolnak annak. Nem tudná megmondani, mi ízlik jobban, csak ha látja az árcédulát, vagy ha csinál egy gyors mentális kalkulációt, hogy vajon mit szeret valaki, aki ugyanabba a rasszba, nemzetbe, korcsoportba vagy motorosklubba tartozik, mint ő. (Ún. elsődleges identitásképző tényező - körülményektől függően változó, hogy mikor melyikhez sorolja magát.)

Nem tudja, ki ő, csak azt hogy kinek látszik. Nem tudja, ki akar lenni, csak hogy kivé kéne válni a környezete szerint. Nem tudja, milyen nőt akar, aztán meglepődik, mikor nem azt kapja.

Semmi nem bátorít arra, hogy saját véleményt alkoss bármiről. Olyan ez, mint a sajt vágyak, a saját érdekek és a saját személyiség. De mindenkinek van véleménye arról, hogy mit szeretne neked.

Aztán persze ott van a reflexivitás: a puszta várakozások képesek változtatni a bekövetkező eseményeken. Úgyhogy kipuhatolni mások vagy a többség véleményét nem kerülhető el. A sajáto vélemény (érdek, akarat, személyiség, etc.) kialakítását ellenben el lehet kerülni, még akkor is népes társaságban maradunk.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr742939256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ricardo 2011.05.29. 11:34:31

J. M. K. ezt a tőzsdéről írja. Ide sokkal inkább Heidegger gondolatai illenének a Das Manról (sic!) (Lét és idő 4 fejezet (25-27. §.)). Olvassa el, és úgy fogja érezni, mintha Heidegger a szájából venné ki a szót! Ezt garantálom.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.29. 12:41:29

@ricardo:

Persze, hogy a tőzsdéről. Mint ahogy Soros is a tőzsdével kapcsolatban fogalmazza meg a reflexivitást - mindegy, mi mindenre húzza még rá később. (Az ő esetében ráadásul még az is közrejátszik, hogy amit ő csinál, az defaultként megmozdítja a piacot. Rám ez sajnos nem vonatkozik.)

Csak eszembe jutott róla, hogy a hétköznapi életben is ezt csináljuk és régi vesszőparipám ez.

Különben az, hogy nem lehet megúszni, hogy kitaláljuk, mit gondolnak mások, saját piaci elemzői tevékenységem eredménye. A duplagondol annak a dühös pillanatban született, amikor rájöttem, hogy a fundamentumok elemzésénél nem az a legfontosabb, hogy kitaláljam, mit jelentenek, hanem hogy mások mit olvasnak bele. (Hamvas kezdő, tudom.) És akkor értelmet nyer az a bon mot, hogy a piacok csinlják a híreket, nem a hírek a piacot. Még a technikai sem azért érdekes, mert bármit is mond, hanem mert mások is azt nézik. Próbálnám csak meg más intervallumokkal számolni a mozgó átlagot, csak mert szerintem az jobban előrejelzi a jövőbeni ármozgást...

Persze ott is filozófialag fogtam meg a dolgot.

Heidegger remek. Rossz belegondolni, hogy ezt németül is el kéne olvasni. Szemmel látható a sok félreértési leheőség. Az összefoglaló pedig igényes. hocinesze.blog.hu/2010/11/08/heidegger
Épp ezért járok a blogra, én ott okosodni szoktam (nem szépülni)

ricardo 2011.05.29. 16:48:46

@Quadrille Lobster: Gyanítom, Soros Karl R. Popper A historicizmus nyomorúsága című könyvéből vette a reflexivitás-elméletét. Popper Ödipusz-effektusnak nevezi a Soros-féle reflexivitást.

"Még a technikai sem azért érdekes, mert bármit is mond, hanem mert mások is azt nézik" - írod. Ez összefügg a reflexivitással. Példa. Valamelyik részvény ára folyamatosan csökken, és közeledik egy Fibonacci-szinthez, amiről a spekulánsok úgy vélik, hogy szilárd támasz, vagyis visszapattan az árfolyam. És mert ezt hiszik, el kezdik venni a papírt. Ámde éppen ez a longra spekuláló vétel fogja megemelni az árat. A támasz valójában csak azért működik, mert mindenki azt hiszi, hogy ott van a támasz. A támasz pedig azért van ott, mert minden spekulánsnak oda húzza be a grafikonrajzoló. Az árfolyam korrekció csak azért történik meg, mert mindenki várja az árfolyam korrekciót. Meglehet, a támasz- és ellenállásszintek pusztán azért működnek, mert mindenki figyeli őket. Az elméleti modell itt nem egyszerűen leírja a valóságot, hanem vissza is hat a valóságra, és önbeteljesítő jóslatként működik.

Heideggert magyarul is olvashat.

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.05.30. 18:09:45

A posztról nekem nem Heidegger, hanem Woody Allen jutott eszembe. Egész pontosan a Zelig című áldokumentumfilmje, ahol Leonard Zelig, egy különös pszichés betegségben szenved: bárhol van, mindig alkalmazkodik a körülötte levőkhöz, de úgy, hogy a személyisége teljesen feloldódik a környezetében. Republikánusok között republikánus lesz, öt perccel később demokraták között demokrata, kínaiak között kínai stb. Beviszik a pszichiátriára, ahol a terapeutája, amikor szembesíteni akarja Zeliget a betegségével, már nem Leonard Zeliggel, hanem egy másik terapeutával ül szemben.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.30. 20:13:37

@ricardo:
Még egyetemen a fejembe vettem hogy én márpedig elolvasok minden alapművet. Eljutottam Kantig. Kant írt egy olyan dologról, amit én valamikor 12 éves koromban gondoltam ki - és rettenetesen büszke voltam magamra. Úgy hívták, hogy kategorikus imperatívusz. Ettől nagyon lelombozódtam. Azóta meggyőződésem, hogy akinek olvasta már úgy rendesen a 3 kritikát (és nem csak a szája jár), az definíció szerint nagyon öreg lehet. Öregkoromra, ha már nem sürget annyira, hogy lépést tartsak a jelennel, talán lesz időm mindent elolvasni - és látni fogom, hogy minden, amit valaha gondoltam, már gondolva volt előttem is.

A technikai elemzéssel kapcsolatban szóról szóra így gondoltam én is. A Fibonacciról meg sezembe jutott egy sztori. Szóval egy igen neves, de igen régi és öreges céghez kerültem, ahol (kapaszkodni) 2009-ben mér nem használták a technikai elemzést. De a kor hullámai már olyan magasan nyaldosták a cég falait, hogy még a korosodó vezérkar is észrevette a tömegigényt - és a fejükbe vették, hogy ők mérpedig haladnak a korral. Végülis a PC-t elkezdték használni egy idő után...

Szóval Lobster és egy ír kollégája, mint ifjú titánok kapták a feladatpt, hogy állítsanak össze egy gyorstalpalót elemző és kereskedő munkatársaknak. Lobster némileg szkeptikus volt. Főleg mikor az egyik vezér-néni már harmadik napja ugyanazzal a kinyomtatott Brent-grafikonnal járkált be meetingekre és mutogatta az ügyfeleknek az "árfejleményeket". Mert olyan impressziívnek találta a berajzolt trendvonalakat... A vonalakat egy héttel korábban Lobster és ír pajtása rajzolta be - asszem épp a Fibonaccit demonstráltuk rajta.

Én akkor tettem le a dogoról, amikor egy halál unalmas telefonkonferenciának a harmadik félórájában (az ügyfél izgatótanácsa, egy sor konzultáns cég, Lobster és két munkatársa) arra kaptam fel a fejemet, hogy a mellettem ülő kolléga az ügyfél igazgatótanácsának magyarázza a nyulak szaporodását. Valaki ugyanis megkérdezte tőle, hogy mi ez az új dolog, amiket a napi jelentésekre írunk, kolléga pedig megpróbálta eladni az ügyfélnek a technikai elemzés koncepcióját - csak kicsit félrement a sales pitch. Fibonacci álítólag valahogy a nyulak szaporodásval kapcsolatban fejlesztette ki a sorozatát.

Pár másodperc síri csend után valaki az ügyfél oldaláról csak annyit mondott: "Ha lehetne, mi mostantól nem kérnénk ezt a szolgáltatást. És ha lehet ne használják ezt a módszert a mi portfoliónkon."

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.30. 20:17:31

@tory_t: Ricardonak Heidegger, neked Woody Allen, nekem meg a nyulak. Azt hiszem, többet elmond rólunk, hogy mi jut eszünkbe, mint amit szeretnénk. És persze ti nyertetek :D

Avatar 2011.06.09. 14:18:01

@Quadrille Lobster: Nekem Keynesről mostanában a Hayek elleni boxmeccse jut az eszembe... :)
econstories.tv/2011/04/28/fight-of-the-century-music-video/
Ez rólam vajon mit mond el?

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.06.09. 14:50:21

@Avatar: Viccelsz, az a klip zseniális! Még zenének is :D
Szerintem még mindig viszem a szánalmassági pálmát a nyulak szaporodásával :D

Avatar 2011.06.09. 16:47:58

@Quadrille Lobster: Nagyon össze van rakva az biztos. Say és Mises, valamint Hicks és Malthus mint ringsegédek... :)