Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Kuruzslást TB-re

2012. 12. 02.

Az egyik jobbikos képviselő ugyan a SOTÉ-n végzett, mégis más fogalma van a tudományos megalapozottságról, mint az orvostársadalom többi tagjának. Az alábbi videóban kifejti, hogy mivel bizonyítottan hatásosabb a nagy dózisú C-vitamin, mint a drága és brutális kemoterápia, azt kéne adni TB-re.

Az első dolog, amin megzuhantam, hogy most már az antiszemitázáson túl nyíltan lehet szellőztetni a parlamentben saját, áltudományos véleményünket is. De aztán rájöttem, hogy nálunk Pirospötty a gazdasági miniszter, aki most épp a 3D printingre alapozza a kilábalást. Lehet, hogy jövő héten meg a rákgyógyszert találja ki nekünk a kormány és majd jól szétexportáljuk a világba. (És méltatlankodunk, ha valaki számonkéri, hogy miért nem adjuk karitatív alapon. És az arcukba köpjük, hogy mert ilyen a kapitalizmus, érted? Röhögnék.)

A második, amit mindig is utáltam, az az, hogy ezeknek a párthű kóklereknek már ehhez is közük van. Nem csak az ideális gyerekszámot, a nemi irányultságunkat, az életvitelünket véleményezhetik és formázgathatják odafentről, nem csak azt vésik kőbe, hogy hol költhetjük el a pénzhelyettesítőnket, de már az orvostudománynál is jobban tudják. Ehhez márpedig semmi közük.

Demagóg dolog lenne kiemelni, hogy képviselőnk szerint amúgy is drága a kemó, mint ahogy azt is, hogy azért a saját rokonától vélhetően nem vonná meg azon az alapon, hogy higgyen inkább a C-vitaminban, mert - amint kifejti - a kemó károsítja az immunrendszert. Ezt nem tartom valószínűnek.

De arra kíváncsi vagyok, mikor tárgyalja meg a parlament a körömgomba elleni leghatásosabb gyógymódot, vagy szavazzák meg kétharmaddal, melyik gyógyszert kell használni veseelégtelenség esetén.

És kövezzetek meg, de bárkinek könnyebben hiszek, mint egy hunatyának. Akkor már inkább ilyesmiket olvasok. Hogyaszongya voltak kísérletek, de inkonklúzív. Más kísérleteket meg még csak patkányokon végeztek el. Ártani nem árt, de nem tart még ott a dolog, hogy kidobjuk a kemót.

Bár tudom, ez túl rideg és valóság-szerű. Semmi melengető mese, semmi mítosz, semmi összeesküvés és ha valamit tudunk, nem lehet többé olyan édesdeden hinni, hüvelykujj a pici szánkban. Sőt, ha valamit tudunk, az onnantól cáfolható. A hit meg cáfolhatatlan. Hát nem a hit az erősebb? Naugye.

Szerintem a népboldogítás érdekében tegyék kötelezővé a szebb jövőbe vetett hitet és töröljenek ki a tantervből minden ún. tényt. Onnantól már azt haluzol rá a világra, amit akarsz. Matolcsynak bejött.

A kuruzslás működési elve

Engem elsősorban az érdekel az egész C-vitamin kontra rák ügyben, hogy mennyire minden együtt van a mém gátlástalan elterjedéséhez.

A C-vitamin hit ugyanis tipikus a maga nemében. Benne van minden, ami egy világot nem értő, attól a szíve mélyen rettegő, de megoldásokat elkeseredetten akaró embernek kell. 

1) Kicsit hat az orvosi ellátásból kiábrándultak elkeseredettségére, hogy valami megoldásnak mégis lennie KELL.

Csak nem a kórházakban kell keresni, amiről mindenki tud rosszat mondani. Helyette a holisztikus, testet-lelket kuruzsló, a betegeket legalább meghallgató mindenféle önjelölt gyógyítóknál, akik jobb esetben csak gyógynövényekkel, csível, kézrátétellel, C-vitaminnal, esetleg hígított vízzel traktálnak. Rosszabb esetben valami terméket is lenyomnak a torkodon, vagy eltérítenek a hagyományos orvosoktól, mondván azok mind meg vannak vezetve, saját orvosi dogmáik rabjai, bezzeg a látó úr/hölgy. Őt semmiféle tények vagy vizsgálatok nem zavarják, neki valószínűleg bizonyítékok sem kellenek, elég, ha egy termékkatalógusban olvasott néhány varázslatos felépülésről, vagy a szomszéd feleségének a nagybátyjának a munkatársa hallott már valakiről - hát nem csoda?

2) Az sem elhanyagolható, hogy a tudomány - és az arra városi legendák mentén építő közvélemény - jelenlegi állása szerint baj ebből nem lehet.

A C-vitamin ártalmatlan és remek a PR-ja. Ez azért jó, mert egyes embereknek még nem lenne elég erős a hite olyasmit bevenni, amiről nem hallottak.

Mondjuk erről eszembe jut a tudományos tények felezési idejéről szóló elmélet, mely szerint nem lehet ugyan megmondani, pontosan mely tudományosan elfogadott tények fognak diszkreditálódni egy tudományágban, de elég pontosan be lehet lőni, hogy egy adott tudomány elfogadott állításainak mikorra fog megdőlni a fele. (Vagyis milyen gyorsan változnak az ismereteink az ügyben.)

Aki egy kicsit is megpróbál mögé nézni az iskolában tanított tényeknek, esetleg tanúja volt annak, ahogy egy ilyen tény az ő életében megdőlt, az hajlamos átesni a ló túloldalára és mindenben az átmenetiséget (vagy a nettó átverést) látni. Különösen így van ez olyanoknál, akik végighallgatnak egy ilyen alternatív gyógyászt, amelyik borzasztó aranyosan és empatikusan meghallgat, aztán elmondja mindennek az orvostudományt.

És nem kétlem, hogy hisz is abban, amit mond, hiszen őt is meggyőzte valaki. Féligazságokkal, városi legendákkal, csodás gyógyulások hírével, stb.

3) A hit ereje mindig is vonzó mém volt azoknak, akik már nem bíztak sem magukban, sem másokban.

Az olyan tiszta, azon nincs mit mérni vagy bizonyítani, abba nem rondíthat bele egy szakértő, mert az logikailag nem alkalmas erre.

És ha már valaki eljutott arra a pontra, hogy nem hisz többé semmiben, keres valami mást, amiben mégis.

4) Ha a C-vitamin hit kicsit hat a tudományból való kiábrándultságra, nagyon erősen hat az emberekben túltengő összeesküvés-érzetre.

Bármit, amint hivatásos mond, nem hisz többé el, és bármit, amit egy összeesküvéssel, egy valakinek-nem-érdeke-hogy-tudd-dal támasztanak alá, azt fenntartás nélkül beszopja.

Én is látom, hogy a tudományos tény illékony dolog, hogy a kutatások finanszírozása eleve meghatározza, mit fognak jobban megkutatni, és hogy bizony léteznek lobbik, amelyek még a kutatás eredményét is megmondják előre, mielőtt fizetnek. Egy időben még a dohányzásnak is találtak pozitív hatásait, csak keresni kell.

Vonzó gondolat továbbá, hogy tudniillik biztos van valami megoldás, és az marhára egyszerű, csak valakinek nem érdeke és Big Pharma, miegymás. Ezt a hitet gondosan ápolgatják a javasasszonyok és -emberek. Ez az egyik adu ászuk, mindegy, mit mondanak ki nyilvánosan.

De azért az igazság nem a ló túloldalán van.

Jaigen. És ha a gyógyszeriparról sikeresen megállapították a hívek, hogy az egy ipar, akkor lassan ideje lenne rájönni, hogy az alternatív gyógyászat is az. Nekik is vannak érdekeik. Fúj.

Hitet TB-re: a magyar jövő kórháza

Nem tudum elhessegetni a gondolatot, hogy amikor már alig marad orvos, gyógyszerekre sem lesz pénz, akkor járni-jár-csak-nem-jut helyett levelenként 100 forintos C-vitaminnal fognak traktálni az egészségügyben.

Meg hittel, meg Gyógyítókkal (így, nagybetűvel), meg Echo TV-s lényeglátókkal. Annak még örülnének is nagyon sokan, azokban szemmel láthatóan jobban bíznak, mint az orvosokban. De legalábbis többet költenek rájuk, mint TB-re.

Meg hát ezeknek sokkal kisebb a fenntartási költsége, mint egy drága orvosi rendelőnek. Egy pakli kártya, egy turulszobor, egy fröccsöntött piramis vagy egy varrómágnes - és meg is van a kezdőtőke. Ehhez még bankhitel sem kell. A mágnes nem kopik, nem fárad el, annyi embert ültet rá egy nap, ahányat akar.

A legnagyobb marginnal a hígított víz-árusok dolgoznak (aka homeopátia). Egy vízcsap és mindenre van orvosságuk. Ezt még a gyógynövényesek sem tudják überelni. Azoknak mégiscsak vannak minőségi szabványai, a gyógynövényt be kell szerezni, azoknak van bizonyított hatásuk. Néha már túl sok is ahhoz, hogy komolyan lehessen hinni bennük. Szóval gyógynövényest már nem szabad beengedni a magyar jövő kórházába, ahonnan elfogytak az orvosok és kiűzetett a bigott és elfogult orvostudomány.

Bár lehet, hogy amikor bezárják a kórházakat, akkor mégis felébredne valami hiányérzet. Mert egy dolog rugdosni az orvostudomány bálványát, meg a kórház nevű apa-képet, de látni megdögleni akkor is ijesztő. Lehet, hogy akkor már hiányozna. Azok, akik a TB-re meg a vizitdíjra sajnálják a pénzt, de utolsó lóvéjukat Látók meg Gyógyítók zsebébe tömködik, akkor azért követelnék, hogy nyissák ki újra a kórházakat és tüntetnének a nem-alternatív opciójukért, amiért megfizettek.

71 komment · 4 trackback

süti beállítások módosítása