Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Kinek kell a termőföld?

2011. 08. 15.

A kormány talált százezer hektár termőföldet, hurrá!

És úgysem használtuk semmire. Akkor nem is fog hiányozni, ha eladjuk a kínaiaknak.

Mert nekik vannak terveik vele.

Az már eddig is érdekes gondolat volt, hogy majd jól megveszik az államkötvényeket. Nekik euró kell, nekik az a nagy exportpiac. A magyar akárhány Adios tornacipőt vesz, sosem lesz akkora piac, mint az eurózóna.

Meg a magyar munkaerő nélkül is jól megvannak, köszönik szépen. Arról álmodozni, hogy ebből az összeborulásból mi jövünk ki jól kábé olyan, mint amikor a mindenkori magyar kormányok azon hencegnek, hogy jól átvertük az oroszokat. Valahogy sosem az volt a vége, hogy ők nyüszítettek.

Még a BP is mindig megszívja, valahányszor bepróbálkozik jövedelmezően együttműködni a Gazprommal, amint leteszi a saját részét, valahogy mindig elkergetik a picsába. A MOL meg majd talicskázza kifelé az olajat az orosz mezőiről. Aha.

Na de a termőföld! Az már érdekli őket! A termőföld ugyanis a geopolitika új sarokköve. (Az ivóvíz, satöbbi mellett.) Kína pedig nagyban gondolkodik.

Kína egész országokat vásárol föl Afrikában hektáronként, repteret épít a közepére és úgy viszi ki a terményeket. Nem arról van szó, hogy a helyieknek drágán akarják adni. Arról van szó, hogy a helyiek nem kapnak, csak ha Kínában már biztosított az ellátás.

Amíg pedig Kínában aszály van, addig nincs ellátás-biztonság.

Amíg egy-egy nagyobb élelmiszer-termelő övezet nyári aszálya képes a világpiaci árakat megugrasztani és amíg az éves biztonsági többlet gyakorlatilag nullára csökkent világszerte, addig a termőföld egyre értékesebb.

Különösen, amíg pár segg továbbra is úgy gondolja, hogy a bioetanol egy kib***tt jó ötlet, csak mert széndioxid-szempontból éppen semleges, de leszarják, hogy a termőföldből kinyert energia ily módon sosem fog oda visszatérni, nem is beszélve az emberiség élelmiszer-ellátásáról. (A gabona ára ezáltal áttételesen együtt mozog az olajárakkal, ami különösen kellemes érzéssel tölt el mindenkit, aki tudja, hogy az olajár sosem fog lejjebb menni, amíg az OPEC szabályozza a kitermelést.)

Naponta 219 ezerrel több ember van a világon (de amíg nem mind hun, addig tessék kérem itt is szaporodni, mert mi csak a saját fajtánkat nézzük).

Mintegy 2 milliárd ember több, mint a bevétele felét ételre költi.

A világ legtöbb részén a túlöntözés kezdi kimeríteni a víztartalékokat, márpedig a melegedő éghajlat miatt lassan kezdhetünk gyúrni víz nélkül is termő GM búzára.

De nem mondom tovább. Olvassátok el magatok.

2 komment

süti beállítások módosítása