Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Gerle Éva: @Gerle Éva: 2021 lett. Olbvastam ezt közben, egy másik fórumalapító-könyvszerző, egy gyerek kitagadtam, néggyel jóban van (?), azokat lobogtatja: w... (2021.03.24. 09:49) Kitagadott szülők
  • kbn: illusztráció: www.youtube.com/watch?v=g5ISf5Gh5i8 (2020.07.11. 16:01) Az fényességes falurúl
  • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
  • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!

Mi bajom a HR-rel?

2015. 09. 21.

Azt árulja már el nekem valaki, hogy honnan a fészkes pokolból vélitek mindig tudni, hogy titeket miért nem hívnak vissza a háeresek? Mindenkitől hallom, hogy ő túl kövér/fiatal/öreg/képzett/hintaló, és őt azért nem veszik fel sehová.

Csak jelezném, hogy tudománytalan a megközelítésetek. A hipotézisetek többet mond a komplexusaitokról, mint az elutasítások okáról.

Engem még életemben nem hívtak vissza CV miatt, de még csak azt sem mondták meg, hogy miért. Pedig ha csak a postafiókomból elküldött jelentkezéseket számolom, már ezer fölött járok. Ebben benne vannak a fizetetlen szakmai gyakorlatra ácsingózások, de még oda is csak úgy vettek fel, hogy valaki végül beajánlott. De akkor szó nélkül. (Istenem, az emberek mennyire félnek saját döntést hozni...) Munkát én még CV alapján nem kaptam, pedig mindenki szerint rohadt impresszív. Ennyit arról, hogy valamiféle racionális döntés születne a lánc bármelyik pontján.

ff994ec8f7cb4a0b86c3f0cf6d8ac2a2-780x520.jpgAmikor 2.3 millió ember jelentkezett 368 melóra, kávét főzni... India, Uttar Pradesh. Na, kit fognak kiválasztani? Hát a legtehetségesebbet.

És nem, nem szórom ész nélkül az életrajzokat. Én sem szeretném, ha hívogatnának, hogy szép nagy vagyok, elmehetnék például BKV-ellenőrnek - én sem rabolom mások idejét, hacsak nem győződtem meg, hogy nagyon is megfelelnék. Megvizsgálom a kiírást és csak 100%-os match esetén kezdek egyáltalán bele. Ugyanis egy jelentkezés nagy munka. Megnézni a céget, a helyet (mert az nekem számít), betartani a hülye formátumot. Van, ahol fél napot kell töltenem űrlapok kitöltögetésével, szkenneléssel meg lassan töltődő legördülőkkel - holott pontosan tudom, hogy senki nem fogja megnézni. Írni egy motivációs levelet, ami mesél arról, amit én tudok és ők kérnek. Átszerkeszteni a CV-t, hogy mindig az legyen elől, ami érdekelheti őket és az legyen a Summary-ben, amiért pont én és pont oda. Mert ha mégis elkezdenék olvasni, akkor nagyon szépnek és személyre szabottnak kell lennie. Az már nagy szó, akkor már benne vagyok az első 100-ban.

Az egyetlen "feedback", ha ezt lehet annak nevezni, egy ügyetlen interntől érkezett, aki 400 embernek CC-zte be az elutasító választ. Az a 400 email cím csak az A és B betűsök voltak. Egy obskurus kutatóintézet kiírására, ahová a kutatási terven 100-102%-ban volt odaillő. Na, ez már magyarázat.

Mi bajom a HR-rel?

 

Mármint most nem mint munkavállaló, bár részben az is. Hanem miért nem tartom a cég sikerességét előmozdító ügyosztálynak. (A cafeteria-iktatást, meg a céges bulikat most hagyjuk. Csak rekrutációról beszélek.)

A HR, mint paradigma, nagyon sok sebből vérzik. Olyan előfeltevéseket követnek kimondatlanul, amikért kimondva körberöhögnénk őket. Hogy valaki azt tudja csinálni, amit már csinált. Vagy hogy a legcsillogóbb, elit-jelölt, az elit-egyetemről, na, azt kéne megszerezni. Hogy a jelölt valami inherens tulajdonsága miatt lesz megfelelő munkaerő, még véletlenül sem a motivációja miatt, vagy mert úgy döntött. Egy darab ember egyenlő a skill-jei összességével, ami vagy beillik a gépezetbe, vagy nem. Soft elemeknek helye nincs.

Mondom, ha kimondanánk az előfeltevéseiket, azonnal mindeki elkezdené a fejét csóválni, hogy azért nem egészen úgy van az. Még a munkaadók is. Így meg fizetünk nekik és mi magunk is így tekintünk magunkra.

És ebben a meggyőződésükben a jelenlegi gazdasági visszaesés csak megerősíti őket. Mindegy, milyen ostoba alapon válogatnak, a jelölt kurva elkötelezett lesz. Meg hát hiába vagy tökéletes, arra képzett, elismert szakember, ha mindig van olyan, akinek még 30 publikált cikke is van a témában. A HR mostanában úgy működik, mint a pénzügyi szektor a boom alatt: ha mindenre "Buy" minősítést adtak, 80%-ban akkor is igazuk volt.

A HR ebben a gazdasági helyzetben csak spamszűrő.

De részletesebben:

1. Nem a megfelelőt, hanem a "legjobbat" választják

Ne de a legjobb az kinek legjobb és mire?

Pontos időt akar, megbízhatóan, olcsón, de neki Rolex kell.

Eltekintve a fejvadászoktól, akik abban érdekeltek, h minél többször cseréljen munkáltatót az általuk menedzselt talent, a HR egy cégnél elvileg arra gyúr, h minél tovább megtartson embereket.

Ennek ellenére mindent elkövetnek, hogy a lehető legkevésbé ottmaradós embereket válogassák össze. Teszik ezt azáltal, hogy ráizgulnak a minél menőbb CV-re, és nem a jelölt aspirációit nézik, hanem a múltját.

Amikor valakit fel akarsz mérni, te is a múltja után nyúlsz, hogy az majd jól megmondja. Soha, senki, még magánéletben sem kérdez az aspirációidról. Ezzel mintegy iillegitimmé válik a dolog. Márpedig az emberek néha akarnak váltani. Vagy mert tévedtek 18 évesen, amikor továbbtanulási döntést hoztak, vagy mert változtak, vagy mert kinőtt az önismeretük, vagy mert megnőttek az ambícióik. Egyiket sem kéne büntetni, sőt.

Ennek ellenére az ilyesmit a múlt alapján skatulyázó recruitment nem tudja értelmezni. Dolgoztál-e már majdnem pont ugyanilyen munkakörben, majdnem pont ugyanilyen cégnél? Sajnos a cég színei mások és az íróasztalon máshol van a telefon, mint az előző cégnél, biztos, hogy tudod kezelni a változást?

Most karikírozok, de csak egy kicsit.

Soha, senki nem kérdezi meg, hogy mit szeretnél csinálni/elérni. Márpedig ha valamit szeretnél, az komolyabb mozgató (és megtartó) erő, mintha valamire kiválasztanak, mondván hogy azt már biztosan tudod.

2. Skill-based recruitment hülyeség, mert a skill az nem veled született és nem csak 22 éves korod előtt szerzel olyant

Ugyanaz a múltba ragadás, csak kicsit közelebbről.

Most felejtsük el ezt a lifelong learning közhelyet, az az alap, mindig is annak kellett volna lenni. Nincs már olyan, hogy valaki ugyanott dolgozik egész életében - függetlenül attól, hogy oda milyen skill kell vagy nem kell.

Bevallom őszintén, nekem akkor szokta elönteni az agyamat a lila köd, amikor meglátom, hogy egy bizonyos szoftver ismerete az a kurva nagy skill, amit megkövetelnek. Bazmeg, egy szoftver arra való, hogy a júzer megtanulja, HA KELL. És hogy ha használnia kell, akkor meg tudja tanulni. (Kivéve a magyar közbeszerzett szoftvereket, mert ott kétévente kibasznak pénzt egy baráti cég által összebaszott, felhasználóellenes vacakra, amit úgysem ismer senki.)

Értem én, hogy kifizetődő úgy tenni, mintha a Bloomberg terminál használata állandó tréninget megkövetelő űrtechnológia lenne, csak nem nekem és nem a cégnek. A valóságban az esetek rohadt nagy részében nincs így. Vagy azért, mert a szoftvernek amúgy is csak egyetlen szaros funkcióját használja a cég, vagy mert ha az alapelvet ismered (videószerkesztés, ökonometria, statisztika, stb.) akkor a másfajta szoftverből már tényleg csak azt kell megtudni, hogy melyik gombot nyomjad. Azt meg azért egy csimpánzis meg tudja tanulni, akár kezdés előtt is.

Az a másik hatalmas, kimondatlan, cserébe hamis előfeltevés, hogy az oktatási rendszer munkára készít fel. Hát nem. Az esetek 90%-ában semmi jelentősége annak, hogy mit tanultál egyetemen. Én például közel 10 éve küzdök, hogy használhassam, amit az egyetemen tanultam, pedig sokkal jobban járnék, ha hagynám az egészet a fenébe. Asszem a "szakmádban elhelyezkedni" a legsunyibb, legkártékonyabb "érték", amit valaha rámaggattak.

A skill az, amit már megtanultál. (Vagy amit behazudsz magadról.) Ahogy az első jött, úgy jöhet a többi is. Meg el is évülhet. Persze, az nem hangzana tudományosan és akkor nem hinnénk el, hogy HR-re van szükség az "előszűréshez". Értsd: kiszórják azokat, akik lelkesek lettek volna, de még nem ismerik a szoftvert vagy egy másik "ágazatban" használták eddig.

Egy software tipikusan olyan dolog, amit megtanulsz, ha kell. Vagy programnyelv, vagy akármi. Az interjú és a kezdés között BÁRMIT megtanulok. De előre hagy ne halmozzak már fel egy csomó "skillt" kereskedelmi forgalomban lévő software-ekről, amik amúgy is elavulnak pár havonta.

3. A HR elfogult azok iránt, akik épp máshol dolgoznak, azokkal szemben, akik pont nem.

Már megint: bármit, csak dönteni ne kelljen. Ha más már rábólintott, ígérjünk rá. Ha nem, akkor biztos baj van vele.

A foglalkoztatottság ténye a legrosszabb mutató, amit el lehet képzelni egy jelölt későbbi teljesítményét illetően. Ha elkényeztetjük ajánlatokkal, tuti jobban megéri majd. Ezt senki nem gondolja komolyan.

Sajnos az igaz, hogy a munkanélküliség nagyon rossz hatással van pszichésen a munkavállalóra és erodálja a beilleszkedési képességét. De nem ezért nem kell a háereseknek. Hanem hogy védjék a saját seggüket. Ha olyat hívnak, aki kapós, azért nem róhatja meg őket senki.

Most komolyan, döntéshozatalban segédkeznek olyanok, akik még csak véletlenül sem akarnak döntést hozni. Csak kizárót. Csak a saját támadhatatlanságukra való tekintettel. Erre mondom, hogy a HR a cég ellensége. Döntés, az lesz, csak így senki  nem hozza meg. A skillek, meg a mutatók. Azok olyan objektívek, mint a Big Data. És akkor az istenek döntöttek helyettünk.

És ha már itt tarutunk...


4. A HR a legnagyobb márkabuzi

Mennyivel jobban hangzik már azt mondani, hogy "behívtam azt a srácot, aki az MIT-n tanult",  mint azt, hogy "Behívtam valakit, aki a BGF-en tanult". Holott az MIT-s úgy fogja otthagyni a cégeteket az első adandó alkalommal, hogy csak füstöl, mert mások is rá vannak gerjedve, plusz valszeg hatalmas diákhitel-adóssága van.

Az életrajz mindenről szól, csak nem a jelölt képességeiről.

A menő iskolák, jól hangzó cégek nevei a márkanév-buzizmus HR-megfelelői. És ami nem igaz a ruhacímkékre az nem igaz az életrajzokra sem.

Kimutatható pszichológiai hatása van egy CV-olvasóra, ha ismeri a céget, ahol sepregettél. Akkor te "a Coca-Colánál dolgoztál". Az valahogy menőbb, mint kurva találékony könyvelőnek és lelkiismeretes tanácsadónak lenni egy ismeretlen, kis cégnél, amit hatalmas kihívás volt egyáltalán életben tartani. Nem hiszem, hogy a sok bölcs előválogató huszonéves nagyon túl tudna léni a saját árnyékán, amikor a brand neveket keresi a CV-n. Ahogy a saját döntés-averzióján sem fog soha felülkerekedni.

5. Tök jó lenne, ha a személyes ambícióid egybeesnének az övékkel, de nem hivatkozhatsz azokra

Mert akkor nem vagy elég professzionális.

Pedig az rohadtul számít.

Mondjuk a munkatársak. Őket ugyan nem tudod előszűrni, pedig talán a Nr. 1. tényező, ami maradásra és produktivitásra ösztönöz. Vagy a lokáció. De merd azt mondani egy interjún, hogy jó helyen van az iroda, ide jó lesz bejárni, esste meg elérsz a színházba, neked az a hobbid - és azonnal kirúgnak.

Pedig szinte csak azt tudod biztosra, hogy mennyit kell majd naponta utazni. De neked arra kéne élvezned, hogy a cég milyen eredményeket ért el az utóbbi években a villamossín-gyártás terén. Milyen beteg embernek kell már ahhoz lenni?

Hát hogy mersz olyat mondani, hogy neked mindegy, hogy kotont gyártanak, vagy tanácsokat adnak?

Ezt a posztot itt most abbahagyom, mert már így is unalmas...

Titeket idegesített már fel, hogy egy álláskiírás már eleve feltételezi, hogy csak arra vagy képes, amit eddig is csiná...

Posted by Quadrille Lobster on Monday, September 21, 2015

UPDATE - Nem írtam, pedig kellett volna, a különböző tesztekről (találtam egy jót), a diploma-fétisről és hogy bárkinek a döntését szívesebben megbánjuk, mint a sajátunkat. És persze kifelejtettem a dologban rejlő humor-forrásokat. De látom, nektek is vannak történeteitek:)

 

142 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr577802812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.09.22. 12:19:24

Hú elmondtál egy sztorit, ahol volt egy faszfej, akinek még csak bele sem láttál a munkájába és ezt épp türelmesen írtad le.

Nagyon meggyőzött arról, hogy minden HR egy geci.

De tényleg.

Én pont frusztrált vagyok, ellenben ahol én dolgozom, nem frusztráltak a HR-esek. Velem ellentétben.

És nyilván a frusztráció is általában a HR-t jellemzi, nem az embert és mint már mondtam vagy 4x, a HR ugye nem ember.

2015.09.22. 12:21:37

a HR "csak" olyan, amilyen a cég. ahol majmoknak való munkát végző robotokat keresnek, ott a HR is megelégszik a posztban leírtak nagy részével. ahol mondjuk a cég fejlődik, fontos a valóban dörzsölt, okos, motivált munkaerő és a vezetésnek is jut figyelme a HR munkájára, ott összekapják magukat és minőségi jelölteket választanak. a lehető legjobbat? ez nyilván kizárt. de elég jót ahhoz, hogy működjön a cégnél és hozzáadott értéket termeljen.

a posztban írtak ettől még teljesen megállják a helyüket. a HR-nek pont az lenne a szerepe, hogy intelligens, gondolkodó EGYÉNISÉGEKET hozzon a céghez. ezt megtehetné, ha nem korrumpálódott volna az évek során a cégek vezetőinek szintjére

2015.09.22. 12:23:27

Ezek ilyen ufók. világos.

2015.09.22. 12:25:57

mint ahogyan a házasok, a monogám párkapcsolatban élők, a menekültek mellett utilitarista érvekkel kiállók stb stb stb.

sok az ufó azt kell mondjam

Etniez 2015.09.22. 12:38:08

@Anómia: Értjük, hogy véded a mundért becsületét. Relax. Te magadból kiindulva általánosítasz.

Mi meg a gyakorlati tapasztalatainkból kiindulva általánosítunk.

2015.09.22. 12:49:33

nesze neked "sm" "keroll". közöd nincs hozzá

www.youtube.com/watch?v=KdS6HFQ_LUc

2015.09.22. 12:51:17

Még nem dolgozom HR-ként. Nem magamból kiindulva általánosítok.

Köszönöm, hogy megvédhetem magam, ha egy téma, nem a téma kedvéért, hanem a konkrét személyem baszogatása miatt születik.

Nekem is vannak tapasztalataim.

Többek között arról, hogy milyen előítéleteid vannak, melyeket tapasztalatnak hívsz.

2015.09.22. 12:53:31

Most kezdtem az egyetemet a Corvinuson, ezt beszéltük utoljára a kicsi Lobsterrel, kerollal, ahogy kedved van hívni, ja most lesz apa egyébként, mondtam már? szóval most kezdtem a corvinuson, előtte meg eltés voltam. kérdezte is vki hogy hogy jön ez most a hr-hez. sehogy, hozzám jön. :)

hatar.comment 2015.09.22. 12:54:23

A HR-es társadalom is vegyes. Vannak nagyon felkészült és katasztrófális HR-esek, ahogy orvosok, mérnökök, sorolhatnám.
Én eddig mindig CV alapján keltem el a piacon. Általában este küldöm ki, reggel 9-10-kor már hívnak, vagy egyáltalán nem jön válasz.
HR interjúk színvonala vegyes. Találkoztam már nagyon fiatal, de nagyon ügyes, humánus HR-es 'kislányokkal' és olyannal is, aki lekezelő volt. A legtöbb helyen egyébként a HR-es és a szakmai vezető együtt válogatja a CV-ket.

OkoskaTo:rp 2015.09.22. 12:57:54

@Etniez: +1
Az egész poszt létjogosultságát és megalapozottságát kiválóan támasztja alá Anómia felháborodása.

Egyébként azt se felejtsük el, hogy a "személyzetis" számára "ügyek" voltak a munkavállalók, a HR-es számára pedig már csak "erőforrás". Ugyanúgy, mint a szétbarmolható környezet.

@idelle sztorijával ellentétben ugyanakkor a legtöbb HR-es személyes sértésnek veszi, ha a jelentkezőnek van a munkán kívüli élete is, pláne ha ezt nem hajlandó teljes mértékben a cég érdekei alá rendelni.

igazi hős 2015.09.22. 13:06:18

"ha csak a postafiókomból elküldött jelentkezéseket számolom, már ezer fölött járok" és "És nem, nem szórom ész nélkül az életrajzokat." WTF?!? 1000 jelentkezés az 200-500 munkanap.
25 év alatt úgy 5-10 CV-t küldtem el, volt olyan, amit utólag a "felvételi" ebéd után. Mindre kaptam választ, egy kivételével pozitívat. Érdekes, hogy nekem nincs is bajom a HR-rel...

2015.09.22. 13:16:53

:) Okoska drága. Hányszor írjam le, hogy csak azért reagáltam, mert konkrétan nekem címezte?:)

Én konkrétan MOST kezdtem a HR-t tanulni. Aki elkezdi a HR-t tanulni az pont ugyanolyan, mint aki 10 éve benne dolgozik?

Ha igen, akkor menj vissza az első hozzászólásomra.

A kiakadásom teljesen másnak szól, agyhalott majom.

2015.09.22. 13:18:10

Nem tudom másnak hívni, aki 10edik leírásra sem tudja felfogni, ami le van írva.

És unom a szövegértés hiányát. Nagyon unom.

Ez a Lobster-olvasókra is általában jellemző sajnos. Félelmetesen olvassátok félre a legjobb gondolatait kajak.

2015.09.22. 13:19:09

Pedig nem lenne nagyon nehéz szöveget érteni.

Nem csak Lobster-olvasók természetesen.

2015.09.22. 13:21:05

De sajnálom őt, hogy a jó és a kurva jó dolgait sem látjátok a legtöbben.

Pedig kurva sok munkája van benne. És kurva nehéz lesüllyedni addig, hogy ennyire szájba kelljen rágni nektek. És még így sem értitek bazmeg. Mert energiába kerülne.

2015.09.22. 13:23:46

És ezt a lesüllyedést, nevezzük inkább lényegretörésnek, leegyszerűsítésnek kibaszott jól csinálja. És ebben minden respectem az övé. És a türelméért. Ebben a tekintetben.

2015.09.22. 13:25:09

és akkor elszomorodik az ember, hogy még így sem értitek a legtöbb dolgot bazmeg.

2015.09.22. 13:25:54

akkor mégis mi a fenét lehet csinálni? tovább próbálkozni? igen, ennyit lehet csinálni.

Etniez 2015.09.22. 13:33:48

@Anómia: A tapasztalat az tapasztalat, ráadásul több HR-es barátom is van.

mondom, nyugi. Majd neked is lesznek előítéleteid, mert a feletteseid beléd verik. Te meg majd nem fogod megvédeni az elveket és be fogsz állni a sorba.

2015.09.22. 13:38:15

mindig azon lepődök meg h mennyire clare et distincte tud, mennyire esztétikusan tud alapvetően tök bonyolult dolgokról beszélni. ezért rajongok érte alap esetben.

de ettől még, ha megtámad, akkor megtámad. ez van.

2015.09.22. 13:39:56

jó értem, Etniez. vehemens vagyok picit. meg most lázas is. azért vagyok itthon, beteg vagyok.

magyarázkodom, de tényleg felkúrtam most az agyam egy időre.

2015.09.22. 13:41:24

na jó nem picit. :))))))

Etniez 2015.09.22. 13:52:57

@Anómia: Szerintem lazulj. Én mindig azt feltételezem az emberekről többségéről, hogy alapvetően jók és törekednek a jóra.
Az élet azonban más, és mivel otthon az emberek többsége a létminimum körül él, ezért nem mer nemet mondani, nem mer kiállni az elveiért.

Ezért a munkaadó erőfölényben van, tehát az emberek többsége kussol. Igazat ad azoknak, akik kiállnak és vitatkoznak, de nyilvánosan soha nem fogják támogatni.

Ez vár a HR-re is. Odamegy lelkesen, majd szépen kiverik a fejből a jó dolgokat és ő is úgy fog szelektálni, ahogy beleverik a fejébe.

Egyszerűen nem akarják elfogadni a tényt a munkaadók, hogy az emberek alapvetően nem szeretnek dolgozni és kötelezettségnek megfelelni. Az emberek túlnyomó többsége azért dolgozik, hogy legyen miből megélnie.
Van persze pár szerencsés, de ők a kivétel.

Én is úgy vagyok vele, hogy azért dolgozom, hogy éljek és nem azért élek, hogy dolgozzam.
Sokkal szívesebben töltöm az időmet az Alpokban motorozva vagy a haverokkal sütögetve, mint a munkahelyemen.
Aki mást állít az hazudik vagy elmebeteg.

Amit feltudok ajánlani a munkahelyemnek az a pozitív hozzáállás, közepes intelligencia szint, megbízhatóság és precizitás. Nem vagyok beteg, van kötelességtudatom és aránylag gyorsan tanulok és olvasom.
Ellenben nem szeretek túlórázni, hétvégén dolgozni és elvárok tisztességes bért a tisztességes munkáért.

Na, most ezt biztosan nem szabad elmondani egy interjún. Szerencsére ebben is jó vagyok, életem összes személyes interjúján megkaptam az állást, cserébe össze-vissza hazudoztam és jópofiztam. Valószínűleg megnyerő a személyiségem vagy tud megnyerő lenni.

És most szólok, a munkavállalók túlnyomó többsége ilyen, mint én. Ne lepődj majd meg.

Nancsibacsi 2015.09.22. 14:14:51

A HR-el legtöbb embernek az a baja, hogy fekete dobozként működik. Olyan mint a banki hitelbírálat: bedobod az igénylést, azt se tudod hogy ki fogja megnézni (még azt se, hogy magyar-e az illető), és megkapod az eredményt hogy igen vagy nem. Mondjuk ott legalább kapsz eredményt, ugye HR elvből nem válaszol senkinek se, max automata levelet küld. Innen kezdve nyilván utálják őket az emberek, mert ahol nem k.rva világos, hogy minek kell megfelelni, azt az ember utálja.

Másik oldalról meg az emberek hazudnak, a HR-nek meg egy nyilvánvaló hazugságokat tartalmazó dokumentum (CV, motiv levél) alapján kell döntést hoznia. Mivel pl. diplomával, jelenlegi munkaviszonnyal kapcsolatban nehéz hazudni, ezért az alapján bírálnak el. Ami persze fasság, de hát ha 1x minden másban hazudsz, akkor mit csináljanak?

Az 110%-ig igaz, hogy jó melót ismeretség alapján lehet szerezni. Velem pl. rendszeresen előfordult, hogy odamentem egy terméket bemutatni 1 céghez, amit csinálgattunk haverokkal szabadidőben, hűdek.rva jó, hát pénz az nincs rá, de nem-e akarsz itt dolgozni? Jó, nyilván nem - hiszen akkor nem foglalkozhatnék értelmes dolgokkal - de azért érzitek, hogy ha 1 cég kérdezi meg, hogy ott akarok-e dolgozni, az egészen más tárgyalási pozíció, mintha én kérdezném meg, hogy dolgozhatok-e itt.

flamer 2015.09.22. 14:24:19

"De merd azt mondani egy interjún, hogy jó helyen van az iroda, ide jó lesz bejárni, esste meg elérsz a színházba, neked az a hobbid - és azonnal kirúgnak."

Én válaszoltam már interjún a "miért akar itt dolgozni" kérdésre azt, hogy azért, mert közel lakok hozzá (pont, más motivációt nem említettem), aztán mégis felvettek. Az mondjuk biztosan sokat segített, hogy esetemben határozottan keresleti piacról volt szó, nyugodtan felvehettek mindenkit, aki megfelelt szakmailag, mert így is maradt üres pozíció.

Ladislav 2015.09.22. 14:33:53

Aki nem tud kulturáltan megjelenni, reagálni, együttműködni a másikkal egy adott szakmában, az váltson pályát és legfőképpen ne tanuljon olyat, amiben csak a további sztereotípiákat erősíti.

Víz Ivó 2015.09.22. 14:40:38

@Anómia:

Kicsi Kincsem! Mi lelt?

Próbáltalak követni, de ma nem nagyon ment nekem a "szövegértés".... Többnyire azért, mert néha lógnak a levegőben a részinformációk.... Pl kinek írsz? (nincs megszólítás), miről írsz ? (kihagyod a tárgyat, néha még az állítmányt is....nem csak az alanyt), máskor meg olyasmikre utalgatsz, amit csak Te tudsz, bennfentes információkat "csepegtetsz" konkrétumok nélkül.... :-))))

És nyugi!!!! Ha HR-esnek áltál, muszáj számolnid avval, higy kb BKK ZRT ellenőr szinten ítél meg a köznép.... A munkaköröd/beosztásod/feladatod miatt.... :-))))

És az ellenőrt legtöbbször még azok sem kedvelik, akiknek van jegyük.... Pedig pont az ő érdekeit is "védi", amikor bliccelőkre vadászik...

Tehát, én is annak ellenére érzek rossz szájízt HR-es emberkékkel kapcsolatban, hogy engem még nem "rúgott ki", csak "felvett" HR-es kolléga. Illetve, ahova (pár hely csupán) jelentkrztem (cv+motivációs levél) eddig, fel is vettek. Igaz hogy az rég volt, de akkor sem értettem a "készség/képesség/gyakorlat/tanulási "gyorsaság"/tapasztalat/ stb " megítélesének (mert a szűrés, tesztelgetés, interjúzgatás is arra szolgált mindenütt, hogy MEGÍTÉLJEN valaki) a hasznát, ha olyan valaki ítélt meg akit én negatívan ítéltem meg (előítéletes voltam a "kiszolgáltatott" helyzettől, az életkorától, a felületes jegyekből ítélve meg őket, meg abból, hogy VISSZAÉLÉS szerű helyzetet úgy tudtak csak kezelni, hogy visszaélés lett belőle -amolyan csendőrpertu módon- stb).... Viszont később tényleg meg lehetett dugni egyiket-másikat, amikor már ott dolgoztam velük.... De ezt is írta más is.... Nem csak olyan írt ide, akinek csakis rossz személyes tapasztalatai vannak, hanem Olyanok is akiknek vegyesen.... De az összkép akkor is minimum "elkenör/behajtó" megítélés.... E' van!!!! Ne legyél HR-es, ha ilyen érzékeny vagy erre!!! Maradj ilyen érzékeny inkább!!!!!!

Imádlak....tudod, ugye?!

flea 2015.09.22. 15:06:34

Láttam nagy céges HR-t, ami lényegében a könyveléssel, a szakmai értékelések évenkénti lefűzögetésével, és céges partik szervezésével töltötte az idejét, a kiválasztásba nem szólt bele. Kitűnően működött, bár nem biztos, hogy HR-nek kellett volna nevezni.

Szintén láttam kis (de növekvő) cégnél újonnan alakult 1 fős HR-t, ami céges karriermodellt meg hasonlókat rakott össze, és szépen egységesített egy pár, addig eléggé ad hoc dolgot, ezzel szerintem hozzájárulva, hogy az embereknek több kedvük legyen maradni. Ezt is pozitívan értékelem.

Azt persze nem vonom kétségbe, hogy a posztbeli példák léteznek, és akár sokkal gyakoribbak. De hogy a HR mint olyan hülyeség...?

Rotoxis 2015.09.22. 15:31:56

Hüje malyom! Ha elküldtél ezer önéletrajzot és ennyi az eredménye, akkor inkább az valószínű, hogy a hiba benned van. Nem biztos, hogy pont neked kellene osztani azt, amiből úgyis kevés van. Milyen állásra pályáztál, amiből ezrével van hirdetés? Bérhülye-e vagy?

Azt meg vegye tudomásul a sok idióta, hogy a HR-es a cég alkalmazottja és a managment követelményeinek kell megfelelni és nem a pályázóknak.

A köpködőknek: nem vagyok HR-es, csak gondolkodom is, nem csak üvöltözök.

2015.09.22. 16:06:46

Víz ivó: :D lol hülye vagy.

Etniez: Köszönöm a türelmedet, nagyon szépen leírtad.

2015.09.22. 16:13:15

Etniez: Még egyszer, Perfect.

Vízivó:

:D

ott pont volt alany és állítmány, amelyben a szöveget kellett volna érteni azzal kapcsban, amit nem értettek. és amit többször leírtam.

de lobsterében szokott lenni és ő tök szépen és érthetően ír és engem az zavar, h azt se érted. érted?

azt meg amit elsütöttem, azt jobb is ha nem érted. még összetörne a kis szíved.

dr. mesterséges színezék 2015.09.22. 16:21:56

Nejem sok évig fejvadászként dolgozott, immár sok éve vállalati toborzásért felel.

Abból, amit az évek alatt elmondott és elmond, világosan kiderül az, ami kívülről sejthető: akad, aki szívvel és lélekkel végzi ezt a munkát, és közben ember akar maradni, akit érti, hogy emberekkel dolgozik, és akad, aki alapból pont úgy húzza le a humán munkakörében a 8-10-12 óráját, mintha csirkét osztályozna, ezt az alapot fejeli meg havonta 4-7 "nehéz nap", rosszul sikerült éjszaka vagy éppen másnaposság.

Nem az előbbiekről szerzett tapasztalatokból születnek a blogok.

panelburzsuj 2015.09.22. 16:40:09

@dr. mesterseges szinezek:
És ha jól értelek, akkor a "vállalati toborzás" itt azt jelenti, hogy a cég saját káderosztálya. Ami ugye "történelmileg" a leginkább kitett a megkopott feleségek, recens és elhasznált szeretők, fajankó unokaöccsök és egyéb "humánhulladék" tárolási kockázatának. (Másik "fokozottan veszélyeztetett" a propaganda/marketing/reklám/PR vonal ... )

Próbálna meg egy főtevékenységként "emberhalászatot" folytató, kis alapfizetésen és nagy sikerdíjon alapuló kisközepes cég csókos-lerakóval terhelten felszínen maradni...

dr. mesterséges színezék 2015.09.22. 17:11:11

@panelburzsuj: Amikor fejvadászként dolgozott fő- illetve egyedüli fejvadász profilú cégnél (a sztorikból megmaradt megbízók hirtelen felidézve: Siemens, Philips, Raiffeisen) más hangsúllyal, de pont ugyanaz volt a lényeg, mint ma (amikor tényleg azért egy iskolázatlan, ezért féltékenységében gonosz, baszatlan picsa a munkahelyi partnere, aki csak azért van ott, mert döntésképes úgy emlékszik rá, hogy mindig is ott volt).

Azaz:
- nincs az a CV és személyes előadásmód, ami kompenzálni képes azt, hogy a kolleginának (jellemzően) az adott napon pont az a nyakkendő valamiért nem tetszik,

- ahogy a bulvárpszichológia bekerült az óvodába (egy, a fősulit végigbukdácsoló pedagógus megmondja a frankót, amit ha azután szakember röhögve cáfol is, a frankó megmarad stigmának minimum az oviban), ugyanúgy része a kiválasztásnak is - különösen azok alkalmazzák szívesen a mindent feltáró tesztsort, akik műszaki analfabéták, de ipari/IT-s területnek dolgoznak: így az érdemi résszel nem kell foglalkozni,

- a klimax következményei mindent überelnek: ami otthon beszorul a házsártszatyorba, azt az értékelőlapnak kell elviselnie.

Hogy ezen bukik a fejvadász cég és bukik a megbízó: igaz.
Említettem a csirkeszortírozót. Ott is veszteséget okoz az állandó vagy pillanatnyi motiválatlanság és dilettantizmus, de egy ideig (túl sokáig) elfedi a korrekten dolgozók eredménye - legfeljebb pont náluk lesz nagy a fluktuáció, mert nem viselik el az impotenciát, köpni meg nem illik. Falakon kívül azért viszik a hírt.

kvadrillio 2015.09.22. 17:17:30

BRRR !!!!! HOVA HÁNYJAK ! AKIKNEK EZ NEM TETSZIK, KÜLDJÉK EL A SZARUKAT ÉS MINDET ETESSÉK MEG BELŐLE NAGYKANÁLLAL !!!
FT
FT követés
2015.09.22. 12:21

Morálisan a lászlópetrai szinteket karcolgató sztori jelent meg a 444-en. Állítólag egy budapesti iskola, a Kürt Alapítvány Gimnázium diákjai köptek és öntöttek "gyanús folyadékot" a menekülteknek sütött több ezer pogácsába.

A tésztát kétszáz diák, tanárok és családtagok szaggatták, közülünk 50-60 ember lehet érintett az ügyben. Az iskolában nyomoznak, órák maradtak el, illetve összevont órák keretében próbálják kideríteni az igazságot.
Fotó: Huszti István / Index

A tettesek egyelőre nincsenek meg, a köpködésről állítólag Snapchat-videók is készültek, amik az alkalmazás sajátossága miatt a megtekintésük után azonnal el is tűnnek. Tehát kézzel fogható bizonyíték egyelőre nincs, a diákok pedig egyelőre nem tettek egymásra terhelő vallomást, azaz ezúttal senki sem köpött.

A pogácsák nagy részét az Oltalom Karitatív Egyesületnek juttatták el, a diákok és tanárok is megkóstolták, de a pénteken sütött pogácsáktól még nem betegedett meg senki.

hatar.comment 2015.09.22. 17:22:49

@flamer: közel lakom és nem lakok ...

nyelv-ész 2015.09.22. 17:28:12

CV-írás első és egyetlen aranyszabálya: amit beadsz, azon szó szerint(!) szerepeljenek azok a képességek, amelyek az álláshirdetésben is benne vannak. Ha ott "andragógia" van leírva, akkor ne írd azt az önéletrajzodban, hogy "felnőttoktatás", mert a HR-es már ki is tette a CV-det a pálya szélére. Hiszen neki andragógust kell találnia, az meg a te írományodban nem szerepel.

hatar.comment 2015.09.22. 17:31:20

@Etniez:
" ... az emberek alapvetően nem szeretnek dolgozni és kötelezettségnek megfelelni. Az emberek túlnyomó többsége azért dolgozik, hogy legyen miből megélnie.Aki mást állít az hazudik vagy elmebeteg."

Nem hazudok és nem vagyok elmebeteg! Én igenis szeretek dolgozni és körülöttem is ezt látom. Persze lehet, hogy nagyon más körökben mozgunk ...

hatar.comment 2015.09.22. 17:34:45

@Rotoxis: Nem fogalmaztam volna ilyen stílusban és keményen, de a mondanivaló tartalmával egyetértek.

hatar.comment 2015.09.22. 17:38:34

@Nancsibacsi: '110%-ig igaz, hogy jó melót ismeretség alapján lehet szerezni' - valamennyi jó melómat (izgalmas, kreatív, jó helyeken) CV-vel és ismeretség nélkül szereztem ;)
Természetesen én is belefutottam már flegma, lekezelő HR-es kislányba, de szerencsére ez a kevesebb.

2015.09.22. 17:40:46

Igen, hiszen azt se felejtsük el, hogy a HR-es, ha flegma, akkoris kislány.

A HR-es kislányok.

Akik bántanak titeket. brühühü

panelburzsuj 2015.09.22. 17:40:50

@dr. mesterseges szinezek:
Plussz Papócsi-effektus:

"Ha én egyszer kinyitom a számat!... "

Az általad oly plasztikusan profilírozott banyák lehetnek más téren bármily hitványak - a zsarolási potenciáljuk a cégnél töltött évek számával inkább nő, mint csökken.

Szóval akad(hat) olyan kompetencia, amiben nemhogy jók, hanem egyenesen brillíroznak. És ilyen összepókhálósodott viszonyok ellen bizony nemigen marad más eszköz a nagynagyfőnökség kezében, mint az "új főnök jól söpör" bevetése.

Akinek nincs ideje kivárni - húzzon nyúlcipőt...

2015.09.22. 17:42:17

De amazt is jól megbasztam, mert én oszt igazi férfi vagyok.

Hreskislányazflegma, de baszható azért. csak kavarja a szart a hátad mmögött meg nem kompetens, mit vársz geci nő.

dr. mesterséges színezék 2015.09.22. 17:43:09

@Etniez: "Egyszerűen nem akarják elfogadni a tényt a munkaadók, hogy az emberek alapvetően nem szeretnek dolgozni és kötelezettségnek megfelelni."

Kényszerpályákon erre jó esély van - nyilván romló oktatási színvonalú országban, ahol a GDP megtermelését biorobotokkal álmodják meg, ez egy nagy szelet a munkaerőpiac tortájában.
De messze nem az egész torta.

2015.09.22. 17:43:58

jaja, a főnökkel is baszik amúgy és kiválóan zsarolnak, hát nők gecik, nem is nők, kislányok. oszt még flegmáznak is, de megbasztam!

2015.09.22. 17:47:01

hát ezek a hr-es kislányok... minek van egyáltalán ilyen szakma? megbasztam. fel se ismeri a teheccségem csak ha van ismerős, mer csak tekintélyi érveléssel leeht meggyőzni hát az iskolámat nézi hát nem látja h milyen potens vagyok hogy nem scak arra vagyok képes amire már képes voltam húdeflegma megbasztam. a főnökkel is baszik és kirak a cégtől megegésznap nem csinál semmit pedig lehetne a konyhában de megbasztam oszt kurvának se kell fizetnem

dr. mesterséges színezék 2015.09.22. 17:49:33

@Anómia: (Ennyi stílusgyakorlatba feccölt energiával akár értelmes gondolat leírásába is vághatná a fejszéjét az, akinek arra igénye van.)

dr. mesterséges színezék 2015.09.22. 17:56:30

@panelburzsuj: "Szóval akad(hat) olyan kompetencia, amiben nemhogy jók, hanem egyenesen brillíroznak."

Jó radarod van.
A német anyacég kontrollerének el is adhatnál belőle jó pénzért, és még mindig pozitívan jönne ki a vállalat az üzletből.

Víz Ivó 2015.09.22. 17:57:46

@Anómia:

Édes vagy, ahogy a szívem törésén aggódsz... <3

De mit is törne össze az én szívem?! Hisz még Te sem tudtál kárt tenni benne, csak szépet és szívmelengetőt kaptam tőled (mondjuk a csomagolás néha smirglipapir volt, a szalag rajta meg szögesdrót...de ez csak jelentéktelen mellékkörülmény egy olyan konok(fafejű) férfinak, aki amikor cserepes muskátlival dobálták dühödt és csalódott asszonyok, akkor is csak hulló virágesőt látott az esemyekbe, nomeg azt, hogy "nem elhanyagolható hatást gyakoroltam nehezen tűzbehozható menyecskékre"...)

Szóval, ne féltsd az én szívem semmitől, ha még Te sem tudtál kárt tenni benne!! :-))))

Internetes felajálkozásokra meg úgy is mindig élek a gyanúperrel, hogy valaki a bolondját járatja velem.... Hehe.... Mintha az olyan nehéz volna....

Neked elárulom: Nem nehéz :-)))

2015.09.22. 18:09:01

te is majdnem szimpi vagy, színezék.

HPep 2015.09.22. 19:06:13

Rühellem az egész hazug színjátékot, ami lezajlik az állásinterjúk alkalmával. Ha valóban őszinte mersz lenni, repülsz. Minden egyes állásinterjún megizzasztanak a kínos kérdéseikkel, mint:
"Miért pont minket választott?",
"Miért jött el az előző cégtől?",
"Miért váltott szakmát?",
"Mondjon egy példát, amikor a munkájában önállóan megoldott egy problémát!",
"Soroljon fel 3 jó és 3 rossz tulajdonságot magáról!",
"Mik a tervei az elkövetkező 5 évben?" stb.
Tutira akarnak menni, és tőled várják a garanciát, hogy nem csak 1-2 évre lehet rád számítani, hanem 3-5-10 évre is akár. Főleg akkor röhejes ez, amikor olyan pozícióról van szó, ahol simán pótolható lennél. Akkor is neked kell meggyőzni, hogy igen, hosszú távra tervezel, még ha nem is így gondolod, de ők ezt szeretnék hallani. Nem tudják, hogy ez nem így működik, bármi közbe jöhet, sosem lehet az ember biztos, senki nem lát előre 3-5 évvel. A lényeg az, hogy elhangozzanak a varázsszavak: hosszú távra tervezel.
De ugyanígy hasznavehetetlen a HR, ha bármilyen munkahelyi konfliktusod akad a kollégákkal/főnökkel. Ha belekevered a HR-t, csak még mélyebbre ásod magad a gödörben... Ennyi.

Fekete Pestis 2015.09.22. 19:29:38

@_Epikurosz_:

ha a specialis skillhez jellemvonása is van, akkor az elmegy a Goldman & Sachshoz pénzt keresni, (...) ;)

p.l. technikailag jó + extrovertált + van politikai érzéke

2015.09.22. 19:30:13

HPEP: *Rühellem az egész hazug színjátékot, ami lezajlik a randevúk alkalmával. Ha valóban őszinte mersz lenni, repülsz. Minden egyes randevún megizzasztanak a kínos kérdéseikkel, mint:
"Miért pont engem választottál?",
"Miért jöttél el az előző kapcsolatodból?",
"Miért váltottál nemet?", :DDD najó párkapcsolati formát mondjuk
"Mondj egy példát arra, amikor vmi kreatívat kitaláltál, hogy mit csináljatok a filmezésen és a kajáláson kívül!",
"Sorold fel, hogy az előző 3 kapcsolatodban miért akartak melletted maradni és otthagyni!",
"Mikor tervezel/Tervezel megházasodni?" stb.
Tutira akarnak menni, és tőled várják a garanciát, hogy nem csak 1-2 évre lehet rád számítani, hanem 3-5-10 évre is akár. Főleg akkor röhejes ez, amikor olyan pozícióról van szó, ahol simán pótolható lennél. Akkor is neked kell meggyőzni, hogy igen, hosszú távra tervezel, még ha nem is így gondolod, de ők ezt szeretnék hallani. Nem tudják, hogy ez nem így működik, bármi közbe jöhet, sosem lehet az ember biztos, senki nem lát előre 3-5 évvel. A lényeg az, hogy elhangozzanak a varázsszavak: hosszú távra tervezel.
De ugyanígy hasznavehetetlen a kislány, ha bármilyen konfliktusod akad a családban és a barátokkal. Ha belekevered a kislányt, csak még mélyebbre ásod magad a gödörben... Ennyi.*

egysmás 2015.09.22. 21:03:49

A HR-es max a talicskatologató felvételénél bír jelentőséggel.

Ha komolyabb munkára kell valaki, akkor abban maximum, mint bólogató van jelen.

pneumónia 2015.09.22. 21:30:42

Jó cikk, nekem még az is sok hogy pér éve végzett jogász kis csajokkal tömik tele a HRt, akiknek sem a szakmáról, de magáról az életről sincs lövésük, mert általában burokban élnek,(sokáig tanultak, anyu pénzelte őket) vagy aki tényleg érti a jogot, az valami keményebb hajtós melóra vállalkozik, egy szóval ostoba tudatlan picsa mind...

Nancsibacsi 2015.09.22. 21:43:56

@hatar.comment: Én is ismerek olyanokat, akik nem csak jó melót szereznek, de 2 év után elő is lépnek (ha nem meg pattannak le másik céghez). Őket hívom seggnyalónak - amire születni kell, sajna én nem tudom megtanulni :-)

Nancsibacsi 2015.09.22. 22:00:31

@HPep: "Tutira akarnak menni, és tőled várják a garanciát, hogy nem csak 1-2 évre lehet rád számítani, hanem 3-5-10 évre is akár."
Erre szoktam mondani, hogy van az a pénz, amire a HR-es meg megsértődik. Múltkoriban alá akartak velem íratni egy határozott idejű szerződést, +25 eFt-ért. Mikor levezettem nekik, hogy mivel felmondás esetén vissza kell fizetnem a teljes bérköltséget, és figyelembe véve az eddig pattertn 5 évente váltok melóhelyet, így várható értékben én ezen bukok, akkor teljesen ki volt akadva hogy milyen gondolatok járnak a fejemben. Logikus babám, logikus. Jó, tudom, HR szak meg logika... mind1.

Nem értem - mégis mire gondol, mi a lóf.szért járok dolgozni, ha nem pénzért? Ha lenne elég pénzem, nyilván nem mennék el alkalmazottnak sehová sem, akármilyen bokalef.sós számokat produkált az elmúlt években, és bármilyen trendi az irodája. A többiek miért járnak? Megkérdeztem őket - mind kap fizetést. Nem lehet engem átverni :-)

Most őszintén: ezek lelkes hülyéket keresnek, vagy lélektelen profikat? Szerintem az elsővel jól el lehet beszélgetni a konyhában, a 2. meg tudja oldani a problémát, és tudja termelni a GDP-t. Persze nem cukinyuszi - de hát basszus, legyen otthon a pasid cukinyuszi - az a dolga. A profit ne hívd céges bulira, mert szereti megválogatni kivel tölti el a szabadidejét. Ne akard kihívással motiválni, mert arra a hobbija való, és tökmind1 neki hogy kapál vagy megváltja a világot napi 8 órában. Max a világmegváltásért több pénzt kér.

hatar.comment 2015.09.22. 22:06:53

@Nancsibacsi: Miért lenne attól valaki "seggnyaló" - hogy az ön szavaival éljek (bár nehezemre esik ez a stílus) - , mert simán, utcáról, ismeretség nélkül képes elhelyezkedni jó helyen? Netán még elő is lép?
Bár azt mostmár a kommentjei alapján sejtem, hogy magának miért is nem megy. Ilyen mentalitással. Nincsenek véletlenek ;) Gondolkodjon el egy kicsinykét ...

hatar.comment 2015.09.22. 22:17:30

Kedves kommentelők! Aki itt nagyban szidja a HR-eseket egy kicsit nézzen már magába és a tükörbe is. A hozzászólások stílusából már látszik, hogy egyeseknek miért is van problémája az elhelyezkedéssel. Nem másokat kell szidni, másokban keresni a hibát!
Nyilván akinek jó és piacképes tudása van és/vagy netán még nyelveket is beszél, annak nincs problémája. Persze nekik nagy valószínűséggel mind IQ-juk, mind pedig az EQ-juk is magasabb, folyamatosan képzik magukat. Az itt kommentelők nagy része fröcsög, aztán marad a saját kis nyomorában :( Számomra ez szánalmas.
Nem kérek választ, nem fogom olvasni, én nem bosszantom fel magam ilyen színvonaltalan emberek miatt, akik nem képesek kézbe venni a saját sorsukat és azt hiszik, hogy ők mind-mind a HR-esek áldozatai :)

theus 2015.09.22. 22:18:09

Én értem, hogy nagyon gáz beismerni, hogy az ember személyzetis, mert azért valljuk be őszintén, hogy ez alja munka. De ha már ezt hozta a sors, akkor tessék vállalni. Személyzetis, nem háeres. Ugyan ez igaz, a animátorra is, is az animátor rajz-animációs vagy egyéb filmeken dolgozik, nem pedig program felelős a Bivalybasznádi wellnes hotelben.
Fejvadász pedig Clint Eastwood volt némelyik filmjében vagy Boba Fett a Star Warsban, de nem az állás közvetítő.
Tessék szépen bele nyugodni, attól, hogy próbálod elhazudni a nevével még az vagy ami.

panelburzsuj 2015.09.22. 22:48:37

@dr. mesterseges szinezek:
Jah - csak tudnék eléggé németül... :)

(Amúgy a "radar" szenzitivitása vélhetőleg abból következik, hogy a szűkebb (mérnöki jellegű) szakmámban többször is átálltam a bot túlsó végére. Körbe-körbe. Szóval a rabló-pandúr, Principal-Agent és hasonló vicceket mind bensőségesen ismerem...)

2015.09.23. 01:54:04

@Egéridomár: "Aki elutasítást kapott, holott tökéletesen megfelelőnek érezte magát a kiválasztott pozícióra, borítékolhatóan negatív véleményt formál"

Nézőpont kérdése. Mindig van jobb, ezzel szerintem mindenki tisztában van, és el tudja fogadni. Ha szakmai alapokon hoznak döntést, ergo hozzám képest magasabban képzett, rátermettebb, tapasztaltabb szakmai géniuszt vesznek fel a posztra, akkor azon egyáltalán nem akadok fenn. De tudjuk, hogy a szakmai kompetenciák csak egy elhanyagolható töredék az álláskeresési folyamatban. Akkora k*baszott méretű lufit fújtak az álláskeresés köré, hogy azt már nehezen lehet racionális észérvekkel alátámasztani. 4-5 körös interjúk, senkiházi aktatologató posztokért. Grafológia, iq, személyiség tesztek, motiváció, és totálisan szubjektív döntési szempontok: mennyire vagy szimpi, mennyire volt emészthető az önéletrajzod, és sikerült-e "eladnod magad" (mekkora hazugságokat írtál bele). Ezt így beleöntik a betonkeverőbe, az introvertált szakmai talentum az első körben kiesik, talpon marad a jólöltözött, motivált, kommunikatív csapatjátékos szupermen, aki feltehetően ellavírozik egypár hónapig mire rájönnek hogy alkalmatlan, vagy ha igen nagy a kontraszelekció, még akár fényes karrier is várhat rá, zéró szakmai kompetenciákkal. Nos a 21. századi HR, és a 21. századi munkahelyet alaposan újraértelmezték, én bevallom néha már elvesztem a fonalat, milyen is a jó munkaerő, egy biztos: nem szakmai alapon mérik. Ami visszataszító.

2015.09.23. 07:36:27

@Anómia: Szerintem te ne menj HR-esnek, mert ha ott is így bánsz az emberekkel, ahogy ide írogatsz, hamar szájon fognak vágni. :-)

2015.09.23. 08:12:02

Még egy pofon sem sikerült jól, hogy belehaljak.

Hajrá.

2015.09.23. 08:18:13

Bármilyen hihetetlen, képes vagyok szerepekbe illeszkedni.

És bocsáss meg, hogy nem a HR képében tetszelgek szerep szintjén, miközben a hülyeségeidet meghallgatva reagálok, hogy a hozzádhasonló rosszindulatból következő napra megélő faszfejeknek BIZONYGASSAM a rátermettségem, mert másképp ójaj nem hiszem el magamról, hogy hitelesen tudom alakítani.

Azt, ami csak egy szerep. Van olyan oldalam, ami ebbe hitelesen illeszkedik, neked-mostperpill ezt nem kell elővennem. :)

És még szociopata sem vagyok, fura mi? :D

tmm 2015.09.23. 08:25:13

Nekem eltérőek a tapasztalataim.
Az önéletrajzaim felére behívtak. Onnan tudom, hogy azért nem vettek fel, mert kövér vagyok, mert megmondták a szemembe. HR-essel már csak a felvétel után találkozom. Ahol megmondták, hogy milyen diploma kell, ott az is kiderült, hogy nem véletlenül, hanem szakmai követelmény az elvégzendő munkához. Jelenlegi munkahelyem HRsei között vannak szakmájukat különböző szinten űző kollégák, mint ahogy a fejlesztők, a technikusok, a kreatív szakemberek, managerek, marketingesek között is, de mint minden osztályon, mindig van vezér, akit lehet, és érdemes követni. Ennek következtében cégünk szerintem magyarország legjobb munkahelye, ami azért 80%-ban a HR-nek köszönhető.
Lehet, hogy nem a legprofibbak, de mindenképpen megérdemlik, hogy ne tápláljatok előítéleteket a HResekkel szemben.

Zsuzsanna Malac 2015.09.23. 09:18:07

Beteg az egész. Annak idején ki vót írva, kit keres a cég, jelentkeztünk, felvettek, oszt másnap má dolgoztunk. Faszt a hr-be.

2015.09.23. 09:55:48

3 napja megismerkedtem vkivel. most hallgatom egy számát, és rájöttem, h tökéletesen kifejezi, ahogy érzetek irántatok. linkelem is.

www.youtube.com/watch?v=kRsyV8466VM

2015.09.23. 10:18:47

barátommal való beszélgetésem a fszbukon, munkahelyéről írt nekem:

Spicker, már korán reggel leleplez a Fancsó
Te valami ügynek lehetsz

grin hangulatjel
Lelepleztelek kincsem?
:)))
tongue hangulatjel grin hangulatjel
hátigen leplezek én mindenkit tongue hangulatjel lefelé

grin hangulatjel

Ki tudja, lehet én vagyok lobster...
kincsem...grin hangulatjel
kincsem :DDDDDDDDDDDDDDD

2015.09.23. 10:23:35

UDEMIJENÉDIBÉDI?

BIRTOKVISZHONY

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.09.23. 12:45:51

@Anómia:
Légyszi, ne faszfejezd a többi kommentelőt és ne támadj rájuk, mert te is ki leszel tiltva. Köszönöm.

És nem, nem neked írok és nem rólad. Nem tudom, mit tanulsz és hol. Nem ismerlek és te sem engem.

2015.09.23. 13:04:02

Mondtam már, hogy ajánlom a tiltást. Ezen már túl vagyunk. :)

2015.09.23. 13:04:40

Mindenhonnan máshonnan kitiltottál, már csak innen kell. Tegnap megírtam, nem olvastad? :)

dr. mesterséges színezék 2015.09.23. 13:28:33

@panelburzsuj: Még valami eszembe jutott - gyorsan el is neveztem HR-paradoxonnak.

Soha sehol nem olvastam álláskeresőknek szánt, HR-szakipari javaslatban, hogy legyünk visszafogottak, neaggyisten szerények, amikor magunkról beszélünk - a legóvatosabb tanács is nagyjából arról szól, hogy ne hazudjunk nagyon nagyot, csak elég nagyot. Magyarul a képességek túlcirkalmazására buzdít az a szakma, amelynek a feladata részben az (volna), hogy a hantahegyről lefejtse a meddőt annak reményében, hogy marad alatta valami.
De ez még nem a paradoxon.

A történelem homályába vesző megfigyelés, irodalmi és tudománytörténeti idézetek magva, közhely, de ig-Nobel-díjjal is jutalmazott (hu.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_hat%C3%A1s) megállapítás, hogy minél kevesebbet tud valaki egy területen, annál magabiztosabban handabandázik arról, és minél többet megismer, annál inkább látja át a megismerésének korlátait, és válik moderáltabbá.

Összevetve a kettőt: a HR (fejvadász, lokáltoborzó, mindegy), keresve a legjobb képességekkel rendelkező munkaerőt, azokat preferálja első körben (ami a többieknek így az utolsó is), akik a legnagyobb mellénnyel nyilatkoznak meg - és jó eséllyel a legkevésbé kompetensek.

www.dropbox.com/s/ngq58zfje1oq6n4/Dunning-Kruger.png?dl=0

2015.09.23. 13:41:21

ezzel a kis hipotézissel csak az a gond, színezék, hogy van az a pont, ahol a saját ismereteid korlátainak belátása (illetve a közhely, h egyre inkább nem tudsz semmit, meg egyre több kérdést vet fel egy-egy kérdés megválaszolása) után nem feltétlen leszel egész életedben egyúttal egy meghunyászkodó akárki. főleg azért, mert nemcsak a saját ismereteid korlátozottak, hanem mindenki másé is. ha a másik nyomja a hülyeséget, önkritika és önreflexió nélkül, te miért ne engedhetnéd meg magadnak, tekintve, h nagy valószínűséggel okosabb vagy? aki okos, és nem rágódásai miatt kezdett gondolkodni kizárólag, egyúttal okot keresve arra, hogy miért okés, ha továbbra is kussol és a sarokban marad, akkor azt is belátja, h ettől függetlenül a hit az, ami érvényesül és nem a kétely (amit okoskodásai közben talált). vagy a hit látszata. képviselsz vmit, hitelesen képviseled-e. ez technika. és attól h okos valaki, még gyakorolhatja ezt a technikát.

ha tudod, h mki hülye, és a többiek mindenképp fognak gondolni vmit, akkor a csendben maradás, attól függetlenül h belátod h hülye vagy, mulasztás lehet. az is hülyeség meg amaz is, de a másik még csak fel sem fogja h nagyvalszegséggel hülyeség amit képvisel, te meg legalább azt, sőt a többiekét is, akkor ki fog nagyobb eséllyel helyesebben gondolkodni? ezért ironikus, h pont az ilyen marad csendben, mert terjedni mindenképp fog vmi. és nemcsak bizonyosságmánia van meg descartes-os baromság, hanem van biza valószínűség is. és nem mentesít, h szubjektíve gondolod így. a kiszámításaid többször bejönnek mint embertársaidnak, ezért nagyobb a felelősséged, h okosabb vagy, még inkább képviselned kell vmit.

2015.09.23. 14:17:53

bocs h ezt sem szerkesztettem agyon, lényegében annyit szerettem volna mondani, h ez is csak egy előítélet, h az okos emberek nem képviselik magukat.

minőségi ugrás lehet benne, sokat számít, hogy milyen motivációi vannak egyébként introvertált tevékenységekre, ami miatt elmélyült. és nyilván nehezebb dolga van, ha alapvetően felelősséghárítás miatt kezdett pl. gondolkodni, valljuk be a racionalizálás nem véletlenül a hárítás egyik alapformája.

nem mentség az okos emberek számára, hogy ők jobban tudják, h ők mit nem tudnak, amikor állást kell foglalni dolgokban. nekik is el kell tudni adni magukat és ha nem megy, akkor annak nem az az oka, hogy okosabbak, hanem, h az okosságuk mellé nem elég bátrak, azaz nem mernek kockáztatni, azaz felelősséget vállalni. attól h a buta embernek könnyebb dolga van, még nem mentesül az okos ember a felelősség alól. szóval ezért írtam ezt most le.

2015.09.23. 14:43:13

fájdalom - félelem - biztonságvágy - kiszámíthatóság vágya - gondolkodás.

a buta ember többet kockáztat ezért, nem kell irigyelni amiatt, hogy buta.

okos ember - jobban tudja h mit nem tud - jobban fél - jobban szorong => még inkább vágyik a biztonságra, még többet gondolkodik.még inkább tudja, h kockáztat, azaz h nincs biztonságban. még kevésbé fűllik felelősséget vállalni.

ahogy írta lobster, félelem a bizalmatlanság is. a szkepszis ezért mindig egy állapot is.

ne irigyeljük a buta embereket.

2015.09.23. 14:46:53

többet kockáztat, csak nem tudja h kockáztat.

nem bátor ebben az értelemben.

bátorságnak onnantól lehet hívni, ha tudod, h mennyit kockáztatsz.

ezért bátor ember csak okos ember lehet.

és örüljünk neki, ha mi ténylegesen lehetünk bátrak és nemcsak a bátorság látszatát keltjük, hiszen magunk sem tudjuk, hogy miben miért hiszünk!

panelburzsuj 2015.09.23. 15:14:46

@dr. mesterseges szinezek:
Szóval azt a mondod, hogy a néhai komcsirendszer egyetemi felvételi eljárásai hatásosabban voltak képesek "minőségre szűrni", mint a profitérdekű nagyvállalatok? ...

A paradoxonod ugyanis csak akkor általánosítható, ha feltételezzük, a válogatási rendszerek "első vonala" szinte minden kívánt kompetenciában silányabb a jelöltek összességénél. Magyarul: tényleg képtelen "szakmailag" válogatni.

Na de mi "motiválná" erre a cégeket? Hogy "süketek és vakok" legyenek?

2015.09.23. 15:17:41

a kockázatkereső antiszociális személyiségzavar más tészta, mert aki ebben az értelemben keresi a kockázatot, az releváns dolgokban nem kockáztat.
nem mer szeretni, nem mer szorongani, nem mer tanulni. stb.

felelősségvállalás tehát kockázatvállalás, kockázatkeresés meg a felelősség elfedése, amely krónikus ürességérzésként jelentkezik. ez nem a pozitív üresség, hanem a "kiharcolt" "érdekelt" üresség.

leegyszerűsítve ezt is. merni leegyszerűsíteni, merni nem utánanézni :DD najómostmárténylegcsakviccelek

egysmás 2015.09.23. 17:28:09

@Anómia: lol

vulgárpszichológia.

Szakszavakkal dobálózás.

száni.

2015.09.23. 17:31:50

nehéz lehetett levulgárpszichológiázni.

:)

a coelho is eszedbe jutott még ugye?

szellemesség.

azzal dobálózok, ami eszembe jut. te?

1 tényt mondj nekem. bármilyen tényt. mondom tényt.

2015.09.23. 17:34:48

1 tényt hallgatok. Várok. Tényt.

Bármilyet.

2015.09.23. 17:36:39

Ja hogy nincsen.

Akkor mi értelme van annak, hogy vulgárpszichóka?

mihez képest vulgár?

ja h az alkalmazott pszichó szerint a pszichoanalízis is hülyeség és ők nem is olvassák egymást?

de kurva érdekes ez.

tényeket hallgatok.

töröltjuzerneírj (törölt) 2015.09.23. 17:37:45

Tényeidre figyelek.

Tények. Gyere.

egysmás 2015.09.23. 18:07:17

@Anómia: Bölcsészkedel?

Tény: Derékszögű háromszögek esetén eukleidészi geometriában a befogók négyzetösszege megegyezik az átfogó négyzetével.

Tény2: A másodperc az alapállapotú cézium-133 atom két hiperfinom energiaszintje közötti átmenetnek megfelelő sugárzás 9 192 631 770 periódusának időtartama.

Tény3: Ideális gázok esetén az elemszámnak, a hőmérsékletnek és a nyomásnak az ismeretében megadható a térfogat.

egysmás 2015.09.23. 18:08:43

@Anómia: Mellesleg nem itt élek, van dolgom más is. :o

töröltjuzerneírj (törölt) 2015.09.23. 18:14:56

tény1: milyen tény az a tény, amely csak bizonyos rendszerben, relatíve igaz?

tény2: idő?

tény3: :D

ok. :)

(amíg) nincs objektív rendszer, nincsenek tények.

töröltjuzerneírj (törölt) 2015.09.23. 18:16:25

csá.

egysmás 2015.09.23. 18:28:24

@Anómia: van objektív tény is.

Pl. az, hogy az épület mindíg jobban tudja, mint a statikus.
Ez rendszerfüggetlenül igaz.

flea 2015.09.24. 12:34:03

@egysmás: Helyesen: "mindig"

Köszönöm, leülök. :)

_Epikurosz_ 2015.09.29. 17:05:54

@Fekete Pestis: Amit te említesz, az a Goldman Sachsnál két különböző munkakör. :D Ők is tudják, hogy az elemzőt nem keverjük az ügyfeles kollégával, mert az elemző kifut a világból, az ügyfeles meg meghal az unalomtól.
süti beállítások módosítása