Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Gerle Éva: @Gerle Éva: 2021 lett. Olbvastam ezt közben, egy másik fórumalapító-könyvszerző, egy gyerek kitagadtam, néggyel jóban van (?), azokat lobogtatja: w... (2021.03.24. 09:49) Kitagadott szülők
  • kbn: illusztráció: www.youtube.com/watch?v=g5ISf5Gh5i8 (2020.07.11. 16:01) Az fényességes falurúl
  • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
  • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!

Miért gyakoribb a depresszió a nőknél és miért lesznek mégis gyakrabban öngyilkosok a férfiak?

2015. 04. 28.

Egy pszichológus azt próbálta megtalálni, miért van az, hogy a huszadik században a depresszió aránya a nők körében a kétszeresére nőtt a férfiakéhoz képest. Ki lettek zárva a szokásos közhelyek, úgymint:

- Mert gyakrabban  menek orvoshoz - Nem, mert a door-to-door felmérések is ugyanolyan eredménnyel zárultak.

- Mert "kibeszélik" magukból - Nem, mert anonim kérdőíveken is ugyanaz a kettő az egyhez arány.

- Mert szarabb melókért kevesebbet keresnek?  - Az egymással azonos munkakörben és fizetéssel dolgozó férfiakra és nőkre is ugyanaz az arány.

- Hormonok - Nem.

- Gének - A depresszió örökíthető, de ennek a nemi arányokhoz nincs köze.

- A nemi szerepek miatti nyomás pedig egyformán sújtja mindkét nemet, aki nem tud belezsugorodni a rá kirótt nemi szerepbe, az mindkét nem részéről ugyanolyan nyomorult. A  munkahelyen és otthon is dolgozó gyerekes anyák körében sem magasabb például az arány, szóval a szokásos klisé sem áll meg, hogy bezzeg az egyenjogúság előtt milyen jó volt nekik.

 

Marad 3 magyarázat:

 

1. Fogyókúra

 

Mindig is borzongatónak találtam, hogy a női divat és úgy általában a kívánatosság arról szól, hogyan tegye magát minél kiszolgáltatottabbá, gyengébbé és sebezhetővé egy nő. A sebezhetőség a női divat szerves része, amióta nemi alapon öltözködnek az emberek. Hogy miért? Gondolom hogy ne fenyegessék a dominanciára vágyó férfit. Akinek viszont ezek szerint megfelel az is, ha a másik fél gyengébben tetteti magát - és attól ő erősnek érzi magát. Ez mindkét félre nézve lealacsonyító.

Lehet röhögni azokon, akik összetörték a lábcsontjaikat, hogy járás helyett csak lengedezzenek, mint egy fűzfa a szélben, meg akik fűzővel fojtogatták magukat, de ezzel korántsincs vége a dolognak. Magas sarkú cipőben balesetveszélyesen billegni vajon mi? Tartást, lábcsontokat tönkrevágni mennyivel jobb?

Ma például a vékonyságot találjuk vonzónak, mert ezt verték belénk (és minél inkább azt hiszed, hogy rád nincsen hatással a vizuális ostrom, annál könnyebb préda vagy). Ahhoz pedig az kell, hogy a nő éheztesse magát. Persze, szar dolog naponta gyúrni, hogy izmot növesszek, de legalább nem vagyok éheztetve, nincs vésztartalék-üzemmódra beállva a szervezetem és az agyamnak is jut elég tápanyag.

Az éhezés és alultápláltság egyik elég magától értetődő tünete pedig a depresszió. Ráadásul a 2-to-1 arány a nők és férfiak depressziója között pubertáskorban jelenik meg, vagyis épp amikor elkezd a zsír felrakódni a lányokra.

beachbodyready.png

 

Ismertem egy lányt, egyértelműen anorexiás volt. Tudta is, de büszke volt rá. Nem mellékesen kitűnő joghallgató volt, keményen dolgozott és iszonyat akaraterővel tanult, akármikor láttam. Mások mesélték, hogy ez egyáltalán nem szokatlan. Amikor neked már erőd sem lenne mozdulni az alultápláltságtól, az anorexiás még akkor is él és mozog, mert durva akaratereje van. És logikus: hogy máshogy tudnád magad megtartóztatni az ételtől?

Egyetlen dolgot nem csinált soha: nem mosolygott. És nem is volt érdemes vele kimozdulni. És ősem látta értelmét a szórakozásnak. Az egész élete egy nagy teljesítés volt - és nem önmagának, hiába hitte. Tanult, mert  szülei csúcsjogászt akartak a családba, nem evett, mert azt csak kevesen bírják megcsinálni és akkor szépség-fronton is ő az eminens, meg még modellkedett is, hiszen akkor papírja is van arról, hogy ő jó nő is, nem csak okos.

 

2. Tanult tehetetlenség

 

Ha arra vagy kondicionálva, hogy mindegy, mit teszel, a helyzeted nem javul - sőt, rosszabb lehet - inkább nem is fogsz próbálkozni.

Martin Seligman azzal kezdte karrierjét, hogy a tanult tehetetlenséget vizsgálta állatokon. Igazán depresszív történet, nem is  mennék bele. Az a lényeg, hogy egy átlag kutya pillanatok alatt megtanulja, hogy ha megrázza az áram, ugorjon el. Kivéve ha előtte olyan helyen tartották, ahol hiába ugrott el, akkor is rázta az áram. Akkor utána soha többé nem is fog próbálkozni. Hiába tanítgatod, hogy ugorj, Buksi, és elmúlik az áramütés - nem hisz benne, hogy a helyzetét javítani tudja. Nem, vagy csak nehezen tanulja meg a legegyszerűbb trükköt: hogy elugorjon a fájdalom elől. És olyankor is könnyen elfelejti.

A diktatúrák és autoriter rendszerek hatásmechanizmusa ez amúgy, de most ebbe nem megyek bele.  És amúgy a Guantanamo bizottság jelentésében feketén-fehéren ott szerepelt, hogy Seligman kutatásait próbálták visszafejteni, hogy ezt az állapotot kiváltsák rabokban. Ez is elég nyomasztó.

 

3. Önbepörgetés

 

A harmadik ok a másodikból fakad - és azt is magyarázza, hogy bár a nők gyakrabban depressziósak, mégis a férfiak követnek el gyakrabban öngyilkosságot.

Mert a nők hajlamosabbak otthon ülni és bepörögni, és ettől egyre inaktívabbá és motiválatlanabbá válnak. Ha mondjuk kirúgják őket, magukban keresik a hibát és azon pörögnek, mit kellett volna másképp csinálni. A férfiak viszont hajlamosak nem szarakodni azon, hogy vajon bennük volt-e a hiba, hanem  elmennek és tesznek valamit. Egész életükben úgy voltak kezelve, hogy ők az aktívak, a kezdeményezők, szóval ha leépítik, kisebb az esélye, hogy önhibáztatásba kezd, helyette elmegy és berúg, vagy keres új munkát, vagy megpróbálja elterelni a saját figyelmét a problémáról, vagy aktívan megpróbál öngyilkosságot elkövetni.

És ez csak az egyik példa arra, miért szív mindkét nem egyforma mértékben, csak különböző módokon a hülye nemi szerepesdivel meg társadalmi kondicionálással. Hogyan nyomorítanak meg az elvárások.

Seligman a karrierje nagyobbik részét azzal töltötte, hogyan lehetne visszacsinálni ezeket a sérüléseket. Egyebek közt ilyen populáris cuccokat is írt.

 

Nem kell istenre, hazára, nemzetre vagy közjóra hivatkozni, ha jót akarnak neked.

 

 

 

 

 

49 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr387405602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.04.28. 15:31:27

Elsőre durvának tűnhet hősiességként beállítani az öngyilkosságot. Akármilyen finoman is lett ez itt most sugalmazva.

Bár
ha önként vállalod a halált, azt tényleg szabad akaratból választod. Tényleg te döntöd el, hogy részt akarsz-e benne venni vagy sem, és hogy mikor elég, hogy mikor esne jól, hogy véget érne és hogy hogyan legyen vége.
Meg aztán
mennyivel jobb magunkat megcsonkolni, önként vállalni a fájdalmat, mint hagyni, hogy más tegyünk vele ugyanezt. Vagy ha már mégis megteszi, mennyivel jobb érzés, ha mi kérjük meg őt rá, mintha akkor csinálja, amikor Ő akarja. Vagy például mennyivel jobb tudni azt, hogy megszerettük a fájdalmat, vagy azt hinni, hogy most már szeretjük, mint beismerni, hogy függünk tőle.
Mennyivel jobb is ez az egész, csak attól, hogy mi irányítjuk.

Tulajdonképpen erő,
hogy nem hagyod meg magadnak azt az örömet, hogy
(1) de szerencsétlen is vagy - különleges,
(2) továbbra is bátorságnak állíthasd be magad előtt, ami leginkább csak a gyávaságodból fakad.
Ti. hogy még mindig nem akasztottad fel magad.

Ezért is érthető, hogy miért vezet öngyilkossághoz, ha komolyan veszed a sztoicizmust.
Mert ez bizony tényleg csak rajtad múlik. A saját halálodat saját magad által. Szép, kerek befejezés.
De mielőtt ezt levezeted magadnak, hadd kérdezzem már meg
Miért zavar ennyire, ha nem minden csak tőled függ?

Persze
csak azért életben maradni, hogy utána nemcsak a saját elkúrt életed, hanem mások életét is megkeseríthesd azzal, hogy énbizonycsakteérted élek... teszek, dolgozom és csinálok bármit is még itt. Nos. El lehet gondolkodni, hogy melyik etikusabb.

Én magam nem hiszem, hogy az itt felsoroltak bármelyikőnknek is kielégítő indítékok lennének egy öngyilkossághoz.
De ez nem egy olyan dolog, amit bárkinek is helyetted kellene eldönteni. Ugye szerinted sem? Ha úgy döntesz, hogy megölöd magad, hadd ne az én lelkemen száradjon már a véred.

Ez tehát sokkal inkább azoknak szól, akik elhunyt öngyilkos ismerőseiket, rokonaikat vádolják mind a mai napig és ebből nyernek újra meg újra megerősítést.
Merthát milyen erős is vagyok én
Még mindig.
nem úgy mint az a rohadék. Olyandeolyanerős vagyok, hogy még megbocsátani is meg tudok neki.
Néha.
amiért magamra hagyott.
Engem.

Pont úgy, mint mikor a temetőben siratod magad.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.04.28. 15:42:20

@Anómia: Dehogy akartam azt sugallni, hogy hősies, vagy erős, vagy akármi. A depressziótól simán elveszítheted a belső motivációt az életre, de maga az önygilkosság kivitelezése egy aktív tevékenység, ami erőfeszítést kíván. És bizony ha passzivitáshoz vagy szokva, hiába nincs kedved élni, még nem automatikus, hogy a halálodat is megszervezd. Azt is túlagyalod, vagy ahhoz sincs kedved.

Viszont ha az aktív "problémamegoldás" neked habituális, ha auto-piloton is a feladat megoldásán dolgozol, mindegy mennyire magad alatt vagy, sokkal könnyebb beszerezni a kötelet, megtalálni a megfelelő gerendát, stb.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.04.28. 15:45:53

@Anómia: Személyes sztori, nem tartozik a poszthoz, de nekem kijutott azokból, akik nekem jelentették be a rendszeres "öngyilkosságaikat", szóval a cry for help-re egészen sajét megoldásom van. Plusz én sem vetem meg azokat, akik meg is teszik. Bizonyos értelemben sokkal több önreflexió kell ahhoz, hogy eljuss oda, hogy nem síratod jövőbeni halott ennenmagad és hogy a halálodat csak pont te nem tudod majd bánni. Az kell hozzá, h az univerzumod középpontja, a referenciapontod magadban legyen, ne mésokba projektáld magad. Mert utóbbi esetben mások szemével nézed a saját halálodat.
Persze ahhoz még több gondolkodás kéne, hogy esteleg, tök más feltételekkel, mégis lenne kedved élni. Talán csak a körülményeid, a magadra rángatott, réd osztott terhek és a bevállalt terhek azok, amiket inkább nem vállalnál el újra. Hogy bizonyos szerepeidet, mások életében betöltött funkcióidat akarod megölni, nem magadat.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.04.28. 15:47:33

@Anómia: Szóval ahhoz kell igazán bátorság és erős gondolkodó izmok, hogy inkább az életed szereplőinek tudjál nemet mondani - és kitartani mellette. És új életet kezdeni, a rosszallásuk ellenére. Új szerepeket, vagy szereptelenséget felvállalni és visszaverni a védaskodásukat, hogy de miért nem vgy már az a régi bútordarab az életemben, amit megtanultam elvárni?

2015.04.28. 16:02:43

@Quadrille Lobster:

Egyetértek.

És teljesen ésszerűnek tartom a szembeállítást, különösen a mostani magyarázattal.

Tetszett a poszt.

Kifejezetten jónak tartom, hogy nem pusztán arra ment ki, hogy ezekből a kézzelfogható adatokból is az következne, hogy mennyire gyávák is a férfiak, hanem rámutat arra, hogy alapvetően a stratégiájuk az, ami eltérő.

marjoram 2015.04.28. 18:28:21

Az öngyilkosságos teória nem teljesen állja meg a helyét. A nők gyakrabban kísérelnek meg öngyilkosságot. A férfiak ritkábban próbálják meg, de gyakrabban sikerül nekik, mert biztosabb módszert választanak - általában lőfegyverrel próbálkoznak, míg a nők mérgezéssel.

Amerikai adatok: www.save.org/index.cfm?fuseaction=home.viewPage&page_id=705D5DF4-055B-F1EC-3F66462866FCB4E6

- Suicide among males is 4x’s higher than among females. Male deaths represent 79% of all US suicides.

- Females attempt suicide 3x’s as often as males.

aldum · http://aldum.pw 2015.04.28. 21:45:15

>Ma például a vékonyságot találjuk vonzónak, mert ezt verték belénk (és minél inkább azt hiszed, hogy rád nincsen hatással a vizuális ostrom, annál könnyebb préda vagy).
Ez mar Anita Sarkeesiantol is boduletes hulyeseg volt. Ha valaki tudatosan figyel, kevesbe fertozheto subliminal messaging altal.
Jol hangzo lozung, de szeretnek bizonyitekot latni, mielott elkezdjuk koztudottkent kezelni.

>Ahhoz pedig az kell, hogy a nő éheztesse magát.
Kozkeletu tevedes, nem az kell, az kifejezetten kontraproduktiv. Minosegi taplalek kell, nem is tul keves, nem is tul sok, es sport. Igen, sulyemeles, nem csak kardiozas orrverzesig.
Az ehezes tokeletesen rossz strategia, a kepen lathato noszemely is egyertelmuen sportol, nem anorexias ehezomuvesz. (+photoshop)

>Ha arra vagy kondicionálva, hogy mindegy, mit teszel, a helyzeted nem javul - sőt, rosszabb lehet - inkább nem is fogsz próbálkozni.
Ezesetben valaki szoljon a feministaknak, hogy nem ugy kell a nok erdekeiert kuzdeni, hogy kozpenzbol sulykoljak a nok fejebe, hogy nekik bizony kurvaszar, mert patriarchatus van, ahol ok sosem lehetnek boldogok.

2015.04.28. 21:55:44

@aldum: ne csináld! épp most ittam meg a fehérjeturmixomat, miután megcsináltam a szokásos 100 kitörést az 50 kilóval. remélem lassan ugyanannyira fogja élvezni a párom, aki most is mindjárt seggbe rak, mint mikor a pasikákkal csinálja.
sztem holnap be is tolok 4-5 gramm csirkét testsúlykilogrammonként, mert ma nem volt elég magas a húgysavszintem, meg alig jelentkezett a szokásos refluxom

Renee Le Renard · http://senkisehivta.blogspot.hu/ 2015.04.28. 22:24:34

@aldum: közpénzből feminizmus? Hol élsz te? Mert biztos hogy nem Magyarországon :D

sophiataylor · http://transpowerfist.wordpress.com/ 2015.04.28. 22:59:53

Érdekes, engem épp az utoljára említett önbepörgetés vitt el a teljes kétségbeesésig és az öngyilkossági kísérletig.
Mert egyre jobban azon kattogtam, hogy bármit és bárhogy is teszek, nincs kiút. Minden lehetséges alternatívát végigjátszottam a fejemben, és oda lyukadtam ki, hogy az sem segített volna.
Úgyhogy teljesen logikus lépésnek tűnt befejezni az egészet. Mondjuk pont ez a lehúzó pörgés volt az, ami ezt sugallta, visszatekintve látom, hogy mennyire beszűkült is volt a tudatállapotom az azt megelőző napokban már. Gyakorlatilag kötött pályán száguldottak a gondolataim egyre gyorsuló ütemben, le a mélybe.
Még szerencse, hogy akadt valaki, aki rám küldte a rendőröket, amikor megtudta, mit teszek. (160 km távolságból ezt tudta tenni.) Ez nagyon kijózanítóan hatott, megtörte ezt a negatív spirált.

2015.04.28. 23:02:09

no, jó' berakta!

meg osztán ha már a sérv sem jött ki újra (ez amolyan harci sérülés ebből az említett és A helyes sportból - de én nem adom fel, hö), akkor az aranyerem se fog egy puhapöcstől kibukni.

Ugye?
Ugye.

de azé legközelebb engedni kéne seggből szájba, mi?

Ingeborg · http://ingeborg.blog.hu 2015.04.29. 01:39:22

"Ki lettek zárva a szokásos közhelyek, úgymint:"

Hogyan lehetett kizárni pl. a hormonok hatását? Mikor már magzat korunktól hormonfelhőben úszik az agyunk, és ez igen nagyban meghatározza az identitásunkat?

Az is kérdés, hogy mennyire vehetőek komolyan a kérdőíves, önbevalláson alapuló adatok... a nők máris beikszelik, hogy ők bizony depisek voltak, ha PMS alatt 2 napig morcos kedvük volt?

"Az egymással azonos munkakörben és fizetéssel dolgozó férfiakra és nőkre is ugyanaz az arány."

Ez számomra elég hihetetlennek tűnik. (Persze ettől még lehet, hogy igaz.) Áll emögött valami meggyőző, átfogó vizsgálat?

Ingeborg · http://ingeborg.blog.hu 2015.04.29. 01:50:52

Na jó, bocsika, ebbe még belekötök, aztán lépek :-):

"Amikor neked már erőd sem lenne mozdulni az alultápláltságtól, az anorexiás még akkor is él és mozog, mert durva akaratereje van."

Sz'al, hogy egyeztethető össze a durva akaraterő, a nehéz célok kitűzése és elérése a depresszióval?

zriff 2015.04.29. 12:24:01

@Welcome_To_Reality: Norvég alap. A nanéról az átlátszón láttam hogy 500 ezret kapnak, de a labrisznél is látható a wikin hogy az eutól is kaptak egyszer.

HaCS 2015.04.29. 12:48:41

"Egy pszichológus azt próbálta megtalálni, miért van az, hogy a huszadik századba@Ingeborg: n a depresszió aránya a nők körében a kétszeresére nőtt a férfiakéhoz képest."

Forrás???
Mintavételezés fajtája? Minták nagysága? Reprezentatívak-e a minták életkorra, társadalmi helyzetre, teljes globális földrajzi eloszlásra stb.

Adatokat is jó lenne látni, anélkül csak reszeljük a semmit.

HaCS 2015.04.29. 12:54:02

@Ingeborg:

Elnézést, egy véletlen kattintással kerültél csak a hsz.-ba. Természetesen nem neked szántam.

2015.04.29. 13:05:32

@Welcome_To_Reality:
Szél Bernadett 8 milliárd Forintot kért az Isztambuli Egyezmény ratifikálására.
A NANE, a PATENT miből működnek?

Renee Le Renard · http://senkisehivta.blogspot.hu/ 2015.04.29. 13:15:06

@Nűnű00: nincs itt semmi titok: www.nane.hu/tamogatas/tamogatok.html

Bár igazából nem értem mi a probléma ezzel, inkább a stadionokba, közmédiába és Paks2-be fektetett pénz miatt aggódnék :D

Szalay Miklós 2015.04.29. 13:28:34

Nem kimondottan a depresszióval kapcsolatban, de akit érdekel, annak itt egy tömör és (szerintem) objektív összefoglaló a nemi különbségekről:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid052

(Kép teteje, doc, pdf)

Iván_a_muzsik 2015.04.29. 13:47:17

"Persze, szar dolog naponta gyúrni, hogy izmot növesszek, de legalább nem vagyok éheztetve, nincs vésztartalék-üzemmódra beállva a szervezetem és az agyamnak is jut elég tápanyag."

Szuper még egy szakértő műkedvelő nagy okkos aki szerint nem elhízni egy nőnek sokkal nehezebb mint kigyúrni magadat férfiként :) Jee:) Gyere várlak,próbáld meg lenyomni annak a 5 százalékát mit egy kamaszfiú csinál a terembe:)
Ahogy itt fent is írták nagyon helyesen nem éhezni sportolni kéne amúgy...

Lady Muffin 2015.04.29. 15:23:59

Az az igazság, hogy nem csak a tehetetlenség érzése a baj. Csodás dolog a feminizmus, de amikor lefelé kacsázol egy érzelmi lejtőn és egy ilyen barátnő, vagy akár egy rohadt cikk is betalál, akkor csak épp az ellenkezőjét éri el annak amit akar.
Lásd pl.: otthon sírsz, mert kirúgtak és a férjed egy barom, de mivel nincs melód biztosan nem fogod tudni elhagyni, mert hova a fenébe is mehetnél? Ha erre még megjelenik valami vehemens boldog elvált aki a jogaidról papol amiket tudod hogy képtelen vagy az adott helyzetben elérni/érvényesíteni, akkor persze megfordul a fejedben a totális exit.Ez a csodás soványság elérésénél ugyanaz. Én pl. sose fogok lefogyni, akkor is duci voltam mikor versenyszerűen úsztam (oké nem duci, de vastag... eléggé) és bár baromira értékelem a "fogadd el önmagad" cikkeket, és köszönöm kezdünk barik lenni a tükörrel amikor a ducitárskeresőről randiztam egy fickóval az agyam hátsó részében az a gondolat motoszkált, hogy "akkor ő most perverz, hogy én kellek neki?"

Szerintem a nők tényleg többször kísérelnek meg öngyilkosságot mint a férfiak, de nem csak a módszer megválasztása miatt kevésbé eredményesek. A nők hajlamosak másokban gondolkodni. Barátok, család, Julcsinéni az ötödiken... stb. sokszor egyszerűen csak megpróbálják felhívni magukra a figyelmet. Mert bár a depresszió azt diktálja, hogy egyedül vagy és rohadtul semmi és senki nem segít, azért az ember mindig várja az örömteli cáfolatot. (az más kérdés hogy ha megkapja képese továbblépni, vagy ezen módszerrel elkezdi zsarolni a környezetét amíg mindenki el nem kopik mellőle).
Egy férfi tudat alatt is nehezebben kér segítséget, pont mert az olyan marhára nem férfias, ha nem tud egyedül kinyitni minden befőttet. Ráadásul az érzelmeikről még nehezebben tudnak érdemben nyilatkozni. Szóval amit a nők nyíltabban játszanak le, az szerintem nekik nagyobb részt folyik a fejükben. Így mire tényleg döntenek, nincsenek túl annyi kísérleten, vagy meggondoláson.
De persze ez ismét csak egy elmélet. Rakás férfiról hallottam aki ugyanúgy zsarolt másokat az öngyilkosságával mint x barátnőm, szóval nehéz általánosságban gondolkodni egy olyan komplex és idegesítő lényről, mint az ember.

Ivonn88 · http://suisseproject.blog.hu 2015.04.29. 15:31:06

@aldum: persze, de saját példán látom, hogy mennyivel könnyebb éhezéssel fogyni, mint folyamatosan odafigyelni a megfelelő (és nem túl sok) étkezésre, az elégséges fehérjebevitelre, az edzésekre. Persze éhezéssel az izmok tűnnek el, de a nőktől nem is nagyon várják el az izmokat.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.04.29. 15:36:46

@HaCS: Ott van a végén, Seligman könyve, az adatok meg innen:
Nolen-Hoeksema, “Sex Differences in Depression: Theory and Evidence,” Psychological Bulletin 101 (1987): 259–82.
S. Nolen-Hoeksema, Sex Differences in Depression (Stanford, Calif.: Stanford University Press, 1990).

Senki nem fizet azért, h még részletesebben hivatkozzak, ez egy privát blog.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.04.29. 15:38:38

@marjoram: Igen, sikeres öngyilkosságban vezetnek a férfiak, a figyelemfelkeltésben pedig a nők.

@Lady Muffin: Pontosan.

2015.04.29. 15:40:31

@Tatko:

De mégis élni.

Másfél éve ajándékozta nekem valaki a születésnapomon, akivel korábban sosem találkoztam személyesen.
Azt mondta, hogy én vagyok az Éva.
Azóta sem tudom, hogy mire gondolhatott.

Tatko 2015.04.29. 15:53:15

@Anómia: Férjhez mentél egy külföldihez pl? :)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.04.29. 18:25:49

@Iván_a_muzsik: Te most ugye csak sértődnivalót kerested? Azt mondtam, h gyúrni nehéz, de legalább éhezned nem kell hozzá. Nincs tartalékon az agyad és nem leszel ingerlékeny meg depressziós. És még mozogsz is,ami jó érzés.

marjoram 2015.04.30. 11:19:57

@Quadrille Lobster: Kérdés, hogy a sikertelen öngyilkossági kísérletet aktivitásnak vagy passzivitásnak tekinthetjük-e. Mert az is előre eltervezett cselekvés. A nők passzívak klisétől sajnos mindig kibaszott depressziós leszek :). Főleg, hogy ráadásul nem is igaz.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.04.30. 16:44:53

@marjoram:
Az én fejemben van egy skála a cry for help és a megvalósított önygilkosság között és nyilván mindegyik eset más. Nekem a cry for help-ből kijutott épp elég, fele-fele jött férfitól illetve nőtől. Nem sokat mond egy egyénről, hogy milyen nemű, ez igaz. Csak kumulatíve igazak a fenti állítások.

A passzivitást azonban lehet úgy is tekinteni, mint egy korai tehetetlenségre kondicionálás tünetét. Nem passzívnak születik valaki a neménél fogva, hanem a neme miatt olyanná nevelik, főleg amikor azt hiszik, hogy nem nevelik.

Egyébként nagyon aktívan is lehet passzívan sodródó valaki. Egész nap sokat dolgozni, gyereket nevelni, munkahelyen teljesíteni, iskolában tanulni, adóbevallást intézni nagyon aktívnak tűnik, de ez mind csak reakció. Sodródás. A fontos kérdésekben (nemtől függetlenül) nem szoktunk magunk dönteni. oriblog.blog.hu/2014/01/25/just_do_it_897

marjoram 2015.04.30. 20:04:57

@Quadrille Lobster: Nekem cry for help-hez nem volt még szerencsém (szerencsére), csak öngyilkossággal való zsaroláshoz. Kár, hogy arról nem készül statisztika, megtippelni sem tudom, hogy férfiak vagy nők csinálják-e gyakrabban.

A passzívan sodródó "aktivitás" érdekes teória. Az igazán pörgős emberek általában kurva unalmasak. 10 soros programmal mondjuk könnyű gyorsnak és bugmentesnek lenni.

2015.05.06. 14:50:39

"Akinek viszont ezek szerint megfelel az is, ha a másik fél gyengébben tetteti magát - és attól ő erősnek érzi magát. Ez mindkét félre nézve lealacsonyító."

! ! !

Bizony!

Milyen alapon várjuk el a másiktól, ha mi sem magunk sem vagyunk hajlandóak megadni neki a tisztelet?

2015.05.06. 15:00:19

Ennek ellenére azt mondom, fogat fogért, kenyérért kenyeret! Szívet szívért!

Jutalmazzuk azt, aki kedvesen fordult felénk, büntessük=neveljük azt, akit igazságtalannak érzünk, legyünk igazi tükrök a másik számára! Adjuk meg az esélyt, hogy tanuljon, akkor is, ha nem látszik tanulni, legyünk következetesek!

És ne legyünk restek a szívünkkel fordulni a Másikhoz, ha az még nem fordult felénk! Adjuk meg magunknak a lehetőséget, hogy legyenek lehetőségeink! :)

2015.05.06. 15:29:09

Adjuk meg magunknak is az esélyt a tanulásra!
Akkor is ha szeretettel, akkor is ha szorongással jár!

2015.05.06. 15:40:25

Ne éljünk olyan világban, ahol pusztán marionettbábukkal játszó marionettbábuk vagyunk! Ne vegyük el mások szabadságát, ha annak saját szabadságunk az ára! Vegyük észre, hogy minden esetben a szabadságunk az ára!

Legyünk tehát következetesek, mert csak a következetesség jelentheti a szabadságot és az igazságosságot, sosem a Bábel tornya, az Istent játszó objektivitás!

2015.05.06. 15:49:54

Ha azonban megoldod a Russell-paradoxont, kérlek írj nekem és és megígérem, hogy Én leszek az, aki hinni fog Neked, hogy az objektivitás mellőzheti az ellentmondást, azaz, hogy következetes lehet!

De addig is, szerényebben, igazságosabban, következetesebben!

_Epikurosz_ 2015.05.07. 11:27:48

@Anómia: "fogat fogért, kenyérért kenyeret! Szívet szívért! [...] És ne legyünk restek a szívünkkel fordulni a Másikhoz, ha az még nem fordult felénk!" Ez a Rapoport-féle TFT.

"megoldod a Russell-paradoxont" hát, már lényegében megoldották, találtak Russell halmazelmélete helyett néhány alkalmasabbat:
hu.wikipedia.org/wiki/Russell-paradoxon#Reakci.C3.B3k_a_Russell-paradoxonra

2015.05.07. 12:03:57

:)

Valamiért elvetettem azt az ötletet, hogy a legkézenfekvőbb módon fogsz reagálni. Csacsi öreg Ancsó.

"A "komprehenzív" kifejezés arra utal, hogy az axióma szándékozik "összegyűjteni" mindazon elemeket egy osztályba, melyre a P(x) formula tétel. A "korlátozott" szó pedig arra utal, hogy elemként ily módon csak halmazokat gyűjthetünk össze. Másrészt a "korlátozott" jelző arra is utal, hogy a P(x) formula tartalmazhat konkrét, akár valódi osztályokat is, de a (∀y) jelsor csak úgy szerepelhet benne tetszőleges y változó esetén, ha utána a Set(y) általános feltétel is szerepel benne a kvantor hatókörén belül. Ez a kissé bonyolult feltétel P(x)-re lényeges, mert ezen múlik, hogy NBG tényleg ekvikonzisztens ZFC-vel. "

Khm. :)

Amúgy elmagyaráznád, hogy hogyan oldották meg és ez miért jelent megoldást? És, hogy ez miért magyarázat-elégséges indok arra a bunkóságra, amit értelemnek nevezel?

Csak azért kérdezem, mert a paradoxon ekvivalens/analóg a szabad-akarat/determináció, Isten kérdésével, test-lélek és az én-azonosság problémával is. Úgyhogy ezekre is add már meg választ a megoldás tükrében, köszi.
Tehát minimum a filozófiai kérdéseket megoldattad vele. Megtaláltad az abszolútum-relatívumot meg a racionális-irracionálist, meg az aktuális-potenciálist is. Ezek értelmetlenek igen, de te most már érted őket. Megértetted, hogy minden és semmi egyszerre van is meg nincs is. Vagy mit. nemtommivanmég

Még valami másra is megoldás lenne, a neten elsők között kidobja a paradoxonra azt a poént, hogy:
– Nagyapa?
– Igen kisfiam?
– Ha visszautazok az időben és megöllek meg fogok születni?
– Hát persze kisfiam, mert ha visszautazol az időben és megölsz akkor nem születsz meg és nem utazol vissza az időben és nem ölsz meg tehát megszületsz. Érted?
– Igen nagyapa. Akkor inkább nem is utazok vissza…

2015.05.14. 12:08:52

"A férfiak viszont hajlamosak nem szarakodni azon, hogy vajon bennük volt-e a hiba, hanem elmennek és tesznek valamit."

Ez egyáltalán nem nem függő dolog, hanem személyiség függő. Még arányokban sem igaz. Inkább csak egy sztereotípia.

Ráadásul nem is függ össze az aktivitás, tettrekészség azzal, hogy magát hibáztatja vagy a környezetét. Két egymáshoz nem kötődő dolgot kötsz össze.

2015.05.14. 12:20:05

@Lady Muffin:
Én nem tudom mennyire igaz az a segítségkérős elmélet. Az biztos, hogy nem tudatosan csinálják, legfeljebb tudat alatt hagynak egy kiskaput, hogy hátha nem sikerül, és jó lesz figyelemfelhívásnak. Mindenesetre az érintettek háborodnak fel legjobban ezen az elméleten.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.05.14. 12:59:55

@nagybalfasz: Azért háborodnak fel, mert ha igaz, akkor ők büntetni akartak. Az önygilkossággal "fenyegetőzünk" és nem véletlenül. Mert másoknak is iszonyú kárt tudunk vele tenni. A "segélykérés" sokszor eufemizmus a fenyegetőzésre:
Add meg nekem, intézd el nekem, amit akarok, különben bűntdattal élhetsz hátralévő életedben. Szeress, figyelj rám, érd el, hogy mindenki szeressen, népszerű legyek, különben tudod mi lesz.
Néha meg biztos tényleg öntudatlan.
De azért tény, hogy elég nehéz félelem és gyanakvás nélkül "szeretni" azt, aki ezt egyszer megpróbálja. Mindegy, mivel indokolja.

töröltjuzerneírj (törölt) 2015.05.14. 13:21:15

@Quadrille Lobster:

Elfogadom ezt válaszként.

Ha szemtől szemben nem is sikerült elmagyarázni ugyanezt indoklásként a (bele-nem-involválódásra,) hallgatásra.

töröltjuzerneírj (törölt) 2015.05.14. 13:22:47

Szemtől szemben idézőjelesen persze.

töröltjuzerneírj (törölt) 2015.05.14. 13:33:54

Bármennyire fáj ez, sajnos ez van, amit leírtál, igen. Pont ez.

És bármilyen fenyegetőzésnek is hangzik ez (újra), ettől függetlenül is úgy gondolom, hogy a hallgatás csak fokozza az ilyen emberben az erőszakot, ami már amúgy is ott van. Ördögi kör.

Lehet persze azt mondani, hogy nem tartozunk felelősséggel egymás iránt. És ez megint a manipuláció egy módja, hogy ezen ironizálok, de ettől még igaz lesz az, hogy csak ennek ellentéte fér bele koherensen a világképembe. Már hogy felelősséggel tartozunk. Olyan koherens világképpel még nem találkoztam, amely ezt kizárja. Nem tartom ezt véletlennek. Úgyhogy lehet azt mondani, hogy legitimációt keresek most is éppen a saját viselkedésemre és ideológiámra, de ettől még az ész szeretete sem fog megengedni más hiteket.

És hogy ezt mondom, ez is egy manipuláció. Vagy nem csak. Nem tudjuk meg. (Már ha továbbra sem gondolkozunk következetesen.)

Víz Ivó 2015.06.01. 10:31:00

@Quadrille Lobster:
"...A nemi szerepek miatti nyomás pedig egyformán sújtja mindkét nemet, aki nem tud belezsugorodni a rá kirótt nemi szerepbe, az mindkét nem részéről ugyanolyan nyomorult...."

Mi ez a "belezsugorodni a rá kirótt nemi szerepbe" kitétel?

Te belezsugorodtál? Mi nem fért bele a szerepedbe, amit kint kellett hagyni?

Előítéletessé tettél, azzal, hogy állandóan úgy fogalmazol, mintha Te tudnád a tuttit, különb, okosabb, erősebb, csapdát bármiben meglátóbb, kikerülni képesebb, megalkuvástól mentes (az meg mi?) volnál nálunk (az meg ki?)....

Az előítéletem pedig azt súgja, hogy nem szűk neked a nemi szerep, ami (talán) a ffi mivoltodból, életkorodból, kultúrálus, szociális helyzetedből adódóan elvárt, hanem éppen hogy betölthetetlenül nagy ez a "kabát" rád.....

Az el nem fogadásodnak nem ellenszere, hogy akkor "te sem fogadod el, azokat, akik nem fogadnak el téged", mert ott maradsz tartósan, ahova evvel navigáltad magad.
A társadalom nem fog lépni feléd....maximum, visszafogad....

Eh az öngyilkosság, mint "megoldás", mennyire tetszik neked? Kissé zavaros a hozzáállásod. A ffi szerep szerint (ami, mint tudjunk, szűk neked) egy aktív, akaratérvényesítő dolog, lezárás, megoldás a biztos módszerrel kivitelezett öngyilkosság.... Még jó, hogy Te nem tudsz (akarsz?) megfelelni ennek a szerepnek.... Vagy...?

_Epikurosz_ 2015.06.02. 14:26:50

@Víz Ivó: Belezsugorodni valamibe azt jelenti, hogy elfelejted, hogyan kell önmagadat adni, nyugodtan, szabadon gondolkodni valamiről, mert ki vannak jelölve a kötelező útvonalak. Nem marad más az eltűnt képességeidből, mint az eltűnésük miatt érzett düh, amit aztán jó magyar irigykedéssel mások ellen fordítasz.
süti beállítások módosítása