Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • kbn: illusztráció: www.youtube.com/watch?v=g5ISf5Gh5i8 (2020.07.11. 16:01) Az fényességes falurúl
  • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
  • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!
  • Ra: Wow... (2019.06.04. 20:56) Hogyan szoktasd le magad a tanult tehetetlenségről?
  • Hemi12: Igazad van! Az '56-os forradalmárok is baszódjanak meg! Megöltek egy csomó EMBERT!!! Akik között biztos voltak jók is! Hát nem olvasták a szótári de... (2019.03.15. 16:51) Feminizmusról picsogni férfiatlan

De hogy jön ide a hazaárulás?

2014. 09. 29.

A minap elmentem a Menjek/Maradjak londoni epizódjának berlini bemutatójára.

A filmet melegen ajánlom.

Különösen azt a részt, ahol az Angliában vállalkozást nyitók azon álmélkodnak, hogy nem kell trükközni, nem kell úgy tenni, mintha rosszabbul menne, mint valójában, be lehet fizetni minden adót és még mindig meg lehet élni. Nem vadásznak rád.

A doku vetítése után volt egy kis beszélgetés a rendezővel. Az egyik nem magyar, de kelet-európai expat félénken megjegyezte, hogy jó volt a film, de volt egy rész, amit nem értett.

Hogy jött ide a hazaárulás?

És igaza volt.

A magyar közönségnek fel sem tűnt, de a nem-magyarok egyöntetűen furának találták, hogy a film közepén egy Londonban élő magyar zenetanár percekig beszél arról, hogy az otthoniak gyakran hazaárulással vádolják. Hogy nem elég hazafias. Mert aki hazafi, az otthon marad.

Se a lengyelek (azóta direkt megkérdeztem egy lengyel expat barátomat Londonban), se a románok nem értették, mi ebben a hazaárulás.

Ha valaki máshol akar élni, az szerintük

1) teljesen helyénvaló, az a nem normális, hogy határok vannak és az országok bezárhatják a polgáraikat

2) dícséretes, mert az illető agilis, tesz az élete javulásáért, vagy

3) menjen csak, menjen, aztén küldje haza a zsét a rokonnak.

4) Esetleg még az jutott eszükbe, hogy a hazaértő expatok milyen gyakran nyitnak vállalkozást.

De az senkinek nem fért a kis fejébe, hogy a helyben maradók kinézik, nyomasztják, megvetik a kivándorlót. Vagy hogy még le is hazaárulózzák.

Azóta megkérdeztem pár kollégát és ez bizony hungarikum. Az 1100 éves magyarság csúcsteljesítménye...

A panelbeszélgetés magyar résztvevői azzal ütötték el a dolgot, hogy a magyarok gyakran nem értik, hogy valaki máshonnan is lehet hazafi és tehet a dolgok javulásáért odahaza.

De magunk között szólva a szomorú valóság az, hogy a magyarok azért basztatják a kivándorlókat, mert

...nem szenvedtek eleget

 

Mindenki ismeri a viccet a pokolról és az üstről, amiben magyarok vannak?

Az csak egy hangzatos közhely, hogy meg kell próbálni otthon maradni, hogy változtass a helyzeten.

Csak az a baj, hogy nem igaz. A magyar agyban az van, hogy "itt élned-halnod kell", amiben (ordító hiányosság, de) nincs benne, hogy tenni is kéne valamit.

Nagyon kevesen látják úgy, hogy változtatni lehetne a dolgokon. A legtöbben csak remélik, hogy a vezér meggondolja magát, és nem szorít akkorát a mozgásterünkön, mint amekkorát szoríthatott volna. Ha tiltakoznak, akkor is a kormánytól kérnek. Az elszámoltathatóságban hinni sem mernek. A kormány el is tudja számoltatni magát. Majd szól, ha túllépi a hatáskörét.

És azok, akik elhiszik, hogy lehet változtatni, éppenséggel máshonnan is tudnak. Sőt. Onnan tudnak igazán.

Ahol az ország vezetőinek elsődleges célja, hogy csak az ő kezükből lehessen kajához jutni, ott nincs független egzisztencia. Ahol nincs magántulajdon, ott nincs független egzisztencia. Ahol nem tarthatod meg, amid van, ott nem lehet önálló véleményed. Ahol a munkád a véleményedtől függ, ott nincs véleményszabadság. Ahol minden pénzt az állam oszt, ott nem lehet belülről változtatni.

Akik minden erejükkel javítani akarnak ezen az országon, még azok is jobban teszik, ha Hunhontól független egzisztenciát keresnek.

Az igazi dichotómia nem ott van, hogy maradni és változtatni, vagy elmenni és leszarni.

A magyar választás az, hogy maradni és beletörődni, vagy lelépni és megpróbálni változtatni.

Vagy csak lelépni. Az sem hazaárulás. Nem kell mentegetőzni.

 

 

Nem kell istenre, hazára, nemzetre vagy közjóra hivatkozni, ha jót akarnak neked.

 

 

 

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr566741085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyler. 2014.09.29. 22:25:26

...hu-húúú. Első. És még csak nem is ehhez a poszthoz akarok hozzászólni, ezt még csak most szeretném elolvasni.

Szia Lobster!
Mióta megírtad a 11 ok a gyerekvállalás ellen című posztodat, nagyon termékeny lettél. Ugye nem azért, hogy az ott kialakult hangulatról eltereld a figyelmet? Mert ott belenyúltál a darászfészekbe. Igazából várom, az 'És még 5 (8, 12, 31) ok a gyermekvállalás ellen' című írásodat, megmozgatod vele az olvasóid billentyűzet ütögető izmait. Az meg jót tesz az egészségnek. :-)
Tisztelettel:
Tyler.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2014.09.29. 23:08:57

@Tyler.:
Nem elterelés. Sokkal prózaibb az ok. Meg kéne írnom egy research papert. És annál bármi izgalmasabb. Hirtelen mindenről van mondanivalóm, csak a témámról nincs :(

diszkriminans (törölt) 2014.10.06. 11:01:17

A kivándorlás miatt hazaárulást kiáltók többsége ráadásul következetlen, mivel általában csak a számukra szimpatikus rezsim alatt nevezik a kivándorlókat hazaárulónak, amikor számukra nem szimpi a rezsim, akkor azok az igaz hazafiak.

Bicepsz Elek 2014.10.12. 18:38:19

Angliaban is az tud csak vallalkozni, aki itthon is lopott-csalt-hazudott. Ok olyanok, mint ehes farkasok a bitkak kozott: az atlagangol nem csal, mert korulmenyes neki. A "magyar vwllalkosok" meg csak magyarokra epitenek es igy csalnak az adoval.
Mondjuk par eve mar rajuk szallt a Nav es kisebb a piac.

annamanna 2014.11.07. 19:19:43

mandiner.hu/cikk/20141029_stefano_bottoni

"Érdekes, hogy ugyanakkor a nyugati gazdaságoknak még mindig szüksége van új munkaerőre. A németek, ha megtehetnék, elvinnék innen az összes mérnököt és orvost. Hiába kapunk némi pénzt az EU-ból – egyébként egyáltalán nem olyan óriási összeg, mint aminek tűnik –, ha ennek fejében kemény ellenszolgáltatásokat várnak, például elősegített migrációt."
"Az európai elit egyik informális projektje, hogy Kelet-Európából kell elszívni a képzett munkaerőt. Itt nincsenek muszlimok, a kelet-európaiak nem nagyon foglalkoznak nagypolitikával, dolgosak, alkalmazkodók és nem jelentenek nemzetbiztonsági veszélyt."
"Csak Olaszországban több, mint egymillió külföldi – egészen pontosan kelet-európai – nő él, akik öregeket gondoznak, és becslések szerint még néhány millióra lehet szükség a következő 5-10 évben, mivel akkor éri el az öregedés az 1945 utáni nagy generációt. A „badante” (az időseket saját otthonában ápoló hölgy) szorgosan dolgozik, megkapja a maga 1000-1500 euróját, és együtt él a családdal – ami jó neki is, a családnak is, hiszen az állam nem tudja ellátni az öregeket. (...) A kelet-európai munkaerő megbízható, irányítható, nem elég tudatos. Abban nem reménykedhetünk, hogy majd a nyugati politikusok a homlokukra csapnak, és felkiáltanak: hú, ezek a társadalmak ott, keleten, kiürülnek! Ez a mi bajunk marad, ők abban érdekeltek, hogy minél többen nyugatra menjenek innen. Ránk van szükségük, nem az afrikai tömegekre."

Ha igaz az, amiről Bottoni beszél, akkor a nyugat a támogatásért cserébe migrációt vár.
Tehát a kormányoktól olyan célzott politikát, ami elősegíti minél több helyi lakos nyugatra költözését.
Ezek után Orbánnak megéri fejleszteni a magyar gazdaságot?
Attól tartok, hogy egyáltalán nem, és ennek a cinikus politikának (aminek eredménye eddig 700 ezer kivándorló) az egyik eleme a netadó.

A kérdés a következő. Ha kiürül az ország, ki fog lakni benne? A kelet és a dél milliószámra ontja a nyugat felé menekülő tömegeket. Akik megszokták, hogy "nem szarral gurigáznak", akik hozzászoktak az erőszakhoz.
És ha a lakosságcsere (akár csak lassú beszivárgás révén is), de elér egy bizonyos pontot, onnantól kezdve a helyben maradt lakosok élete sincs biztonságban.
És ha így történik, akkor azok, akik ideiglenesen elmentek mondjuk mosogatni Londonba, már nem biztos, hogy valaha is visszajöhetnek, hiszen addigra a "horror vacui" feltöltötte az országot másokkal.

De van itt még valami.
A 21. sz. legfőbb természeti kincse az ivóvíz lesz, meg a termőföld. Mindkettőben bővelkedünk. Ha a világban éhínség törne ki, vagy már nem volna elég ivóvíz, a Kárpát-medence még mindig elég jó lakóhelyet biztosítana.
És ezt adjam fel azért, mert már nincs munkahely, és menjek el inkább mosogatni Londonba? Hogy a helyemre olyanok költözzenek, akik "NEM SZARRAL GURIGÁZNAK"? És ha mondjuk 3 évvel később vissza szeretnék jönni, már nem lenne hová?

És van itt még másik gond is.
Bottoni azt mondja, a keleti munkaerő azért jó, mert megbízható, szorgalmas, jól irányítható (engedelmes), nem tudatos és nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot. És persze olcsó, ezt nem teszi hozzá. Mindezen jellemzők igazak lehetnek minden emberre, de különösen a női munkavállalókra. Jóval több nő megy el nyugatra dolgozni, mint férfi.

Ami a több millió badantét illeti - Bottoni egészen nyilvánvalóan EGYEDÜLÁLLÓ nőkre gondol, családostul nem lehet olyan munkát vállalni, hogy az alkalmazóival éljen együtt a háztartási alkalmazott. Tehát olyan nők millióira van szükség, akiknek nincs párkapcsolatuk.

Ez pedig elég szaftos következményekkel jár.
Hogy lesznek ebből családok? Hogy alakulnak ki párkapcsolatok? Ki kivel, hol, hogyan, miért kapcsolódik?
Mondjuk, ha több millió kelet-európai nő megszállja Olaszországot (csak egy országra jut több millió bevándorló) akkor az olasz nők pártalálási esélyei mennyiben javulnak? És a kelet-európai férfiaké?
De még ha ebből tisztességes kapcsolódás jönne ki, már annak se volna értelme.
Csakhogy ez egészen biztosan melegágya a szexuális bűnözésnek.
Mivel kötelező olvasmány volt, így azonnal beugrik Édes Anna története. Ha 5 millió egyedülálló, párkapcsolat nélküli nő él idegen családoknál, akkor közülük vajon hányan lesznek szexuális visszaélés áldozatai?

Vajon hogy alakulhat ki egy olyan világ, ahol többmillió egyedülálló nő abban találja az életére a megoldást, hogy egy idegen országban beálljon házicselédnek?

Én itt látom a feminista mozgalmak szerepét, akik arra biztatják a nőket, hogy mutassák meg, milyen erősek, nem kell eltűrniük, hogy a férjük nem segít a házimunkában, nem nyírja le a füvet stb. Megvannak ők egyedül is, még jobban is, mintha rajtuk lógna egy pasi.
Természetesen nem az egyetlen, sőt nyilván nem is a legerősebb motiváló erő a feminista erős nő képzete, de valahol a tudat mélyén ez is benne van a dologban. Az erős nők vágnak neki a világnak egyedül.

annamanna 2014.11.07. 19:24:55

Ha azzal az ürüggyel keresnek is az olaszok cselédet, hogy az öregekről kell gondoskodni, akkor is - aki innen elmegy olasz öregekre vigyázni, annak ki vigyáz a saját szüleire, nagyszüleire?
Avagy a kelet-európai embereknek nincsenek idős családtagjai, akikkel törődniük kell? Azok dögöljenek meg?
És mi lesz addig a gyerekeivel (ha vannak)? Azokat kire hagyja? Vagy egyáltalán, kinek szülje meg őket?
A kelet-európai nőknek nem nevelhetik a saját gyerekeiket? Csak ahhoz van joguk, hogy az angol családok gyerekeit pesztrálják?
Mert ott a MUNKÁJUKNAK VAN VALÓS ÉRTÉKE?

Ezt a képet az egyik blogon láttam: www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_23803.jpg
A kép jobb oldalán a cselédlány az elemózsiás kosárral.
Vajon a képen látható hímneműekből ki ment rajta végig? Szerintem mind!
Tudott tenni ellene? Nyilván semmit.
A Csengetett mylord-ban Teddy úrfi hány cselédlányt baszott meg? Az összeset!
És most, ha a nők elmennek a "szerencsésebb történelmi fejlődésű országokba", mit tudnak tenni, ha a munkaadóik szexuálisan zaklatják őket?
Ki védi meg? Mondjuk az öregasszony, akire vigyáz, és akinek a fia felpróbálja a keleti bevándorlót? Majd az szembeszáll a fiával a badante érdekében?

Bottoni ezt is mondja: „Egyre több baloldali értelmiségi rádöbben, hogy a bevándorló és a nyugati társadalmak periférián felnövő muszlim tömegek megszegik a korábban bevett normákat. Amikor én gyerek voltam a kommunista Bolognában, nem volt ildomos az utcán köpködni: a háború után kikopott az a szokás, ha pedig megtetted, odajött egy volt partizán kinézetű nyugdíjas és keményen kioktatott. A kilencvenes évek második felében megjöttek a bevándorlók, és köztudott, hogy egyes csoportoknál teljesen normális a köpködés. Visszajárva szülővárosomba egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy a fehér gyerekek, az olaszok is köpködtek. Mert azt látták, hogy mások is teszik, és senki nem meri már fegyelmezni a suhancokat. A VISELKEDÉSI NORMÁK FOLYAMATOS ÉS BÜNTETLEN MEGSZEGÉSE NEM SZABADSÁGOT HOZ, HANEM AMORÁLIS TÁRSADALMAT. Nyugat-Európában a tömeges bevándorlást ellenző „reakciós” pártok és értelmiségiek jelentős része már nem rasszista megfontolásból mondja és teszi, amit hallunk, és nem a premodern világrendet kívánja visszaültetni a XXI. században, hanem ellenkezőleg: a nyugatias, felvilágosult, toleráns világ mellett érvel, amiben még az én generációm felnőtt, és ami felbomlóban van szinte minden fejlett nyugati társadalomban. Számomra például – aki egy ilyen rendezett, világos értékek által vezérelt mikrokozmoszban nőttem fel – ami ma Európában történik, az egyenesen tragikus. Hiszen ezt akartuk terjeszteni kifelé, keletre is ezt a modellt vitték a kilencvenes években, pont akkor, amikor belülről már a modell felbomlóban volt!”

Összességében úgy gondolom, a tömegesen nyugatra nyomulásnak semmi értelme, és mindez csak tudatos hülyítés, alávaló politikai szándék, gonosz manipuláció eredménye.

Minél inkább nyomulnak a SZABADSÁG eszméjével, abból annál inkább rabszolgaság jön ki;
minél inkább hirdetik a JOGokat, annak annál inkább jogtalanság az eredménye;
minél inkább szajkózzák a DEMOKRÁCIÁT, annál kevésbé tud beleszólni valaki a döntésekbe;
minél jobban nyomul a FEMINIZMUS a nők felszabadításával, annál sanyarúbb, méltatlanabb, elnyomottabb állapotba döntik a nőket,
minél többet beszélnek a RENDről, annál nagyobb a KÁOSZ.

Valamiféle modern rabszolgaság jön létre, teljes jogfosztottság, kiszolgáltatottság, és ráadásul ÖNKÉNT.

Ravasz és cseles terv, nem mondom, le a kalappal előtte, és aki bedől neki, az senkit sem hibáztathat, mert ő volt a hülye, hogy elhitte. Sajnos sokszor még menekülési esély sincs belőle.

Én ezzel értek egyet:
www.youtube.com/watch?v=4VTV45OAG60
"Ne menekülj, ha mondom, London nem segít a gondon, ne add fel a holtponton, maradj itt a fronton."

Bicepsz Elek 2014.12.12. 23:40:06

@annamanna:
Az nem esett le, hogy a nyugati tolerancia a sajat sirjat asta meg a baloldallal egyutt???
"Tetszettek volna gyereket csinalni!!" Ahogy A.J. mondana!!
Ma mar a Teddyknek lenne sz.r felcsonalni a cseledlanyt, mert jo kover gyerektarzast szednenek le roluk, az allamtol meg segelyt
5x fizu Magyarorszaghoz kepest.
A jolet szemtelenseget szul. Afrikai kollegam mondta a helyi fekakrol, ha ekkora arccal mennenek be ott egy boltba skkor fejbeb.sznak egy lapattal, hogy tudja hol a helye. Ez azonban a "fiatal kultusz"(1950-es evek vegetol) etedmenye. Akkortol mar nem enfedtel a rendornek fejbe b..ni a renitenseket. Mert a fizikai eroszak is kell a rend fenntartadahoz!!

annamanna 2014.12.13. 00:19:58

@Bicepsz Elek: szerintem az egész világ a saját sírját ássa. Az oroszok is pusztulnak kifelé, öngyilkos módon élnek. Moszkvában már kisebbségben vannak, a város nagy része bevándorló, főleg azeri. Az amerikaiak kivetkőztek az emberi formából is, alaktalan zsírtornyokként vegetálnak. Ezek az emberek viszonylagos jólétben élnek, de nem mondanám rájuk azt, hogy szemtelenek, inkább hogy megőrültek: www.youtube.com/watch?v=ghrDIQ-K8mg Teljesen mindegy, még hány gyerek születik, ha korcsok közé születik, belőle is korcs lesz. Nem hiányzik még egy ilyen nemzedék, mint amilyenek mi vagyunk. Ha az Isten megment minket magunktól, úgy jó. Ha nem, akkor kiütéssel győzünk saját magunk ellen.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2014.12.13. 17:26:52

@Bicepsz Elek:
" Ez azonban a "fiatal kultusz"(1950-es evek vegetol) etedmenye. Akkortol mar nem enfedtel a rendornek fejbe b..ni a renitenseket. Mert a fizikai eroszak is kell a rend fenntartadahoz!!"

Egy dolog gyereket verni, meg egy dolog a hatósági erőszak. A kettőt ne vegyük egyben.

Észrevetted, hogy az egyetlen embercsoport, akit elfogadott verni, az a gyerek?

És az egyetlen embercsoport, aki bárkivel szemben erőszakoskodhat (és lassan már elő sem veszik érte) az az állam által ráruházott hatalommal visszaélő rendőr?

Te tényleg az állammal veretnéd magadat, csak hoyg rend legyen?