Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
  • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!
  • Ra: Wow... (2019.06.04. 20:56) Hogyan szoktasd le magad a tanult tehetetlenségről?
  • Hemi12: Igazad van! Az '56-os forradalmárok is baszódjanak meg! Megöltek egy csomó EMBERT!!! Akik között biztos voltak jók is! Hát nem olvasták a szótári de... (2019.03.15. 16:51) Feminizmusról picsogni férfiatlan

Egy önkormányzat eladósítása 1 lépésben

2011. 12. 31.

Véleményem szerint az eladósodó önkormányzatok többsége nagyon is tudta, hogy mit csinál. De legalábbis azt, hogy amit csinál az rossz és nem fenntartható. Mégis csinálta, mégpedig ezért.

Ez a sármos kicsi slide egyike azoknak, amikkel az egyik befektetési bank képviselői (asszem) görög önkormányzatokat zsibbasztottak. Ha valaki nem értené, a 'Receivable projects' fedőnevű akció keretében a baloldalon található, kimerítő önkormányzati feladatokból a sárga nyílban foglalt bullshit által a jobb oldalon található egyszerű, kockáztamentes megoldás varázsolható. És mindenki fellélegezhet.

Black belt slide-készítők tudják, mekkora hatása van egy komplikáltból-egyszerű slide-struktúrának. Vonzó, hogy a sok gond (oktatás, tömegközlekedés, EÜ, szociális lakások) egyszer csak eltűnik, és a helyébe két barátságos szó lép. Amik ugyan nem világosak, de ugyan ki merné beismerni? Ráadásul még a fránya "költségvetési korlátok" mezőn is átsegít, amihez segítségként oda van írva, hogy a rohadék Eurostatról van szó. Aminek ugye csak rózsás adatokat szolgáltathatunk.

Hányat ellett az a koca?

Fel kell hívnom a figyelmet, hogy a hülyeség isteni joga márpedig nem létezik. Ha a hozzánemértés nem büntethető, akkor felesleges a civilizációval vesződnünk.  Vagyis hogy ha valaki vidéki önkormányzati képviselő, az még nem jelenti, hogy nem is kell kérdéseket feltenni. Ha nem érted, nem baj, de kérdezz!

Feltételezni, hogy "ha idejött, akkor biztos tudja, mit csinál" az pont ugyanolyan seggfejség, mint bemenni a bankba és elolvasás nélkül aláírni, amit eléd tolnak. És feltételezni, hogy "ha nekem megengedték, hogy aláírjam, akkor biztos minden rendben van". Az óvóbácsi mindig mindenre felügyel, minket már csak biztonságos játszótérre engednek ki, gondolkodni sem kell.

De mi van, ha a slide készítőjének sem volt kedve végiggondolni, csak feltételezte, hogy a marháknak mégiscsak a bőrére megy a dolog, majd végiggondolják ők? 

Sőt, mi van, ha hülyeségekkel írta tele a slide-ot? 

Mert itt kérem az történt. Az ok-okozati összefüggésektől mentes 'innovative funding solutions' területére eveztünk. PPP (és PFI) konstrukciókon és kötvényesítésen keresztül elmúlik a fejfájás és sosem kell többé a pénz miatt aggódni. De hisz az aranyásók is pont ezt akarják.

"Nekem mindegy, hogyan, de legyen elég pénz a nercbundára. Drágám."

Kábé ugyanennyire szofisztikált dolog elhinni mindent, csak mert annyira szeretnénk elhinni, hogy lehetséges a lehetetlen.

Amikor lehetetlent kérsz és megkapod, kezdjél el gyanakodni. Lehet, hogy épp elkövetted az eredendő bűnt.

És már el is követtük az eredendő bűnt. De bizony tudunk róla. A "nem-értek-a-pénzügyekhez" mögé bújó önkormányzati emberek ugyanis korántsem hülyék. Pontosan tudják, hogy egy úszómedence miatt nem fog fellendülni a szaros turizmus - pláne mivel minden településen készül egy - mégis felveszik a hitelt az önerőre, mert az EU arra ad pénzt. Tudják, hogy üzemeltetésre nem futja, de azért belevágnak, mert ha elég sokan lesznek, az isten is kénytelen lesz megsegíteni őket.

Szóval szerintem Lázár tényleg nem ért a pénzhez (mármint ahhoz, hogyan kell megkeresni), de azt ő is pontosan tudta, hogy azok a kötvények fedezetlenek. Olyan, mintha az önkormányzat vett volna egyetlen gigantikus plazmatévét: egészen biztos nem termel profitot. Akkor pedig miből is fizetjük vissza a tőkét plusz a kamatot? 

Igazából kicsiben, közepesben és nagyban ugyanaz a butaság folyik. Ahogy az egyszeri hívő bedől egy szórólapon híresztelt piramisjátéknak, úgy dugja be a fülét és énekel az önkormányzat, miközben a hiteleikkel a szakadék felé száguldanak, de ugyanúgy halmozták a fenntarthatatlan jóléti ígérvényeket a politikusok generációkon keresztül és ugyanúgy evickél egyik napról a másikra a semmihez nem értés isteni jogát magának érző miniszterelnökünk és gazdasági miniszterünk.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr583509085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Onoff 2011.12.31. 22:49:04

Most bukkantam rá erre a blogra, sebtében el is olvastam pár bejegyzést. Jó. Nem értek mindenben egyet a szerzővel (nyilván), mindezzel együtt is el kell mondjam, hogy a leginkább figyelemre méltó blog a témában [inkább a megközelítésmódban]. De pusztán azért, hogy ennyit mondjak, nem írnék. Én inkább energiával és nyersanyagokkal foglalkozom, amelyek piacokra gyakorolt hatásának primátusát viszont nehéz lenne vitatni. Éppen ezért tanulságosnak és a magam részéről támogatandónak tartanék egy, a kommentezésben rejlő technikai lehetőségeken túli írásos/telefonos/személyes beszélgetést.

Kérdésem a szerzőhöz, hogy mutatkozik-e benne kellő nyitottság erre. Ha igen, akkor a bpartos [et] gémél dot kom címen utolér, vagy ha ahhoz nincs kedve, mondja meg, hogy én hova írjak.

[BUÉK, a lehetőségekhez képest]

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.01.02. 23:25:41

@Onoff:
Nem igazán értem, mert ha jól látom, nem nagyon írtam energiáról, de örülök, ha tetszik a blog. Ha van kedved, keress meg Skype-on: enroute11