Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Túl jól megy a fogászoknak...

2011. 05. 06.

...adjunk nekik állami támogatást, majd attól elmúlik.

A jól működő piacot nem csak azzal lehet tönkretenni, ha megpróbáljuk puszta kézzel irányítani, mert mi jobban tudjuk. Ugyanúgy szét lehet verni egy ágazatot azzal is, ha elkezdjük támogatni.

A hunok nemzeti bajnoka a fogászat lesz, azon belül is a fogászati turizmus.

Nem, a nagyszerű melegvizek nem hoztak eleget a konyhára, de Lobster legnagyobb bánatára a kormánynak feltűnt, hogy volt még egy ágazat, ami köszönte szépen, jól elvolt. Megtalálta a terméket, a piacot és csiszolgatta a szolgáltatást. A fogászati turizmusról beszélek, béke poraira.

Ha küflöldön valaki megkérdezi, honnan jöttél és te beismered, hogy Hunhonból, felkészülhetsz az alábbi válaszok valamelyikére:

Oh, I know! Budapest is Buda and Pest, right?"

esetleg:

Goulasch and Balaton, you have lots of hearty food.

Vagy ugyanez pepitában.

Spa-król érdekes mód valahogy sosem esik szó, pedig az is mekkora hungarikum. Gondolom olyan traumatikus bemenni egy tisztasághoz szokott nyugati embernek egy töröttcsempés de klasszicista (!) épületbe, ahol ráförmednek a fürdősnénik, mert nem érti a helyi szabályokat és a sávos díjszabást (én sem, pedig csak magyarul van kiírva) és sorban kell állni a szekrényhez.

Amikor viszont egy angol fogásszal folytattam le ugyanezt a fárasztó beszélgetést, egyből rávágta, hogy

Hungary? I know. You have huge dental tourism over there.

Akkor hallottam róla először (2008).

Amikor viszont hazalátogattam és igénybe vettem egy fogászati klinikát, mindjárt rájöttem, miről beszélt az angol. A cégnek saját kisbusza volt, azzal hordta a vendégeket a reptérről. A recepciósok hat nyelven vették fel a telefon, csak míg ott voltam, és a magyaridegenség legbiztosabb jele: MOSOLYOGTAK az emberre!

De nem csak a recepciósok beszéltek nyelveket, ugyanaz a (mosolygó!) nővérke mindig olyan nyelven szólított meg, amin épp beszélgettem a többi várakozó pácienssel - már amelyiknek nem volt épp kitömve valamivel a szája.

Az orvos civilizált volt, nem számolgatták az injekciókat és a röntgent, hogy utána hozzácsapják a számlához, és ő is MOSOLYGOTT!

Mondom, egy párhuzamos Hunhonban voltam.

Na, ennek lesz most vége. A kormány ráborít egymilliárdot a fogászokra. Csak tudnám, hogy minek.

Hogy miért baj ez?

Hát mert aki rászokik a fentről jövő ingyenpénzre, az elfelejti a terméket csiszolgatni odalenn. Aki arra kell hogy koncentráljon, hogyan nem b@sszák meg a Na'vik, az addig sem a szolgáltatást fejleszti.

És amikor nem nő tovább a bolt, a fentről jövő pénz (vagy adókedvezmény) biztos bevétel lesz majd, míg a páciensek elégedett tömege olyan, mint a kutya vacsorája. Vagy jön, vagy nem.

És gyanítom, hogy ha felvesznek még hirtelen ezer fogászati asszisztenst, azokat már nem lesz idejük betanítani. Az új fejlesztéseket sem lesz idő végiggondolni, mert akkor elszalad az állami támogatás. Építenek és terjeszkednek, amíg a kormány meg nem gondolja magát.

A nővérkéknek meg nem lesz idő elmagyarázni, hogy mosolyogjanak, nem Oroszországban vannak.

És amikor a nővérkék felöltik a színmagyar "beszóltál-vaze?" pofát, ami standard jelenség Hunhon utcáin, akkor ide épeszű fogászati turista nem fog jönni többé.

És még egy kis móka az Origoról:

A kormány március elején egy rövid törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, amiben bizonyos élőzenei szolgáltatásokat a szuperkedvezményes, 5 százalékos áfakörbe kívánt átsorolni. Mint azt lapunk kiderítette, cigányzenészek járták ki Orbán Viktornál az áfacsökkentést. Az egész kiindulópontja egy két évvel korábbi konferencia volt, amelyen cigányzenészek lobbiztak a mostani kormányfőnél, hogy segítse valahogyan az éttermi élőzene talpra állását, Orbán pedig jónak tartotta az ötletet.

Mondjuk annak örülnék, ha az éttermi élőzene ellustulna. Szerintem még a turizmus is fellendülne

1 komment

süti beállítások módosítása