Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Gerle Éva: @Gerle Éva: 2021 lett. Olbvastam ezt közben, egy másik fórumalapító-könyvszerző, egy gyerek kitagadtam, néggyel jóban van (?), azokat lobogtatja: w... (2021.03.24. 09:49) Kitagadott szülők
  • kbn: illusztráció: www.youtube.com/watch?v=g5ISf5Gh5i8 (2020.07.11. 16:01) Az fényességes falurúl
  • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
  • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!

A popcorn filozófiája

2010. 01. 04.

Douglas Adams szerint az egész univerzum és abban minden egyéb levezethető egy kiflicsücsökből.

Én ugyanezzel a szappanoperáknál szembesültem.

Egyik nap kapcsolgatás közben felragyogott lakásomban Esmeralda az ex-vaklány szívetszorító története. A szívszorítás lényege, hogy a 4916 epizód során Esmeralda mindent megtesz a saját boldogsága ellen (őt ugyan senki ne vádolja azzal, hogy valaha valamit is magáért tett, még ha a szívszerelméhez szól, az is csak a közös gyermekükért van).Arról, hogy milyen képmutató moralitás van ennek a mélyén talán majd máskor.

Most arról lesz szó, ahogy ez a történet meg vagyon írva.

Mivel a családban nem én voltam az, aki az egészet nyomon követte, elgondolkodtam azon, honnan a retekből tudom mégis, hogy miről szól mind a négyezer rész. Már az első dialógusból lejött a válasz: 

Onnan, hogy minden egyes mondat tartalmazza a plotnak legalább a felét.

"Jaj, Esmerladám, hogyan bocsáthatsz meg egy olyan embernek, aki úgy tett, mintha megerőszakolt volna, így útját állta boldogságotoknak Leonszióval, aki emiatt nem tekinti magának a gyermeket?"

A válasz innentől tartalmazni fogja a kimaradt részeket.

"A doktor nem tehet róla, ő csak olyan nagyon szeretett és nem bírta elviselni, hogy másé legyek. Imádkozni fogok a lelkéért most, hogy már meghalt, hogy bekerüljön a mennyországba, ahová én biztos nem fogok, mert önző vagyok és azt kívánom, hogy bárcsak a gyermekemnek lenne apja. Ó, Dada, nagy az én önzésem!"

Ha esetleg a tetszőlegesen kiválasztott dialógus nem vinne át minden sub-plotot, hallgasd meg a következő jelenetet is és akkor megvan a gonosz oldal is. Így már teljes lesz a kép, akármilyen lassú legyen is a felfogásod.

Gond egy szál se, bármikor csatlakozhatsz a bámulók klubjába. És a közbeeső reklámokat is megismerheted.

Gagyi?

Hogy te ilyet nem néznél?

Ugorjunk: Brazíliából egyenesen Hollywoodig.

Egy filmnél ciki elismételni kétszer egy dolgot, ezért más eszközökhöz kell folyamodni.

Egy átlag film olyan butuskára íródik, hogy a dialógot alátámassza a szöveg, azt pedig a zene, hogy nehogy lemaradj valamiről.

Mert ha például a szereplők iróniával élnének, netalán mosolyogna, miközben azt mondja, hogy megölték az anyját, te véletlenül elkönyvelhetnéd úgy, hogy valami jó történt az anyuval, ugorjunk.

Mert épp a fogad alatt roppant a popcorn.

Aki popcornt zabál, meg van róla győződve, hogy nem marad le semmiről. Valahogy úgy, mint amikor valaki autóvezetés közben cigizik/eszik/borotválkozik/zuhanyzik és közben még telefonál is és henceg, hogy ő azonnal tudna reagálni, ha valami történne - és belekezd a történetbe és közben két kézzel gesztikulál.

A popcorn és a kóla egy cca. 1000-2000 kalóriányi eleség, ami felváltva adagol cukrot és sót a szervezetedbe. Ez a módszer már a mekinek is bejött. És ki ne evett volna felváltva sóst meg édeset egy-egy addiktív pillanatában? 

A rágás, bár zajos, az állkapocs mozgásával jár, ami serkentené az agyat akkor is, ha nem pörögne közben amúgy is csúcsra a cukor és a könnyen felszívódó szénhidrát bevitelétől. Magyarul: Akkor is flesselnél, ha közben a tapétát bámulnád.

Amint a cucc elfogy, hiányérzeted támad. "Csak" a film marad, hogy lekössön, de ahhoz gondolkodni kéne és te nem azért fizettél be, hogy gondolkodj, hanem hogy szórakoztassanak.

És van egy rosszabb hírem is: közben lemaradtál jónéhány informatív félmondatról, ami nélkül persze hogy nem érted, ki mit miért csinál. Mert azok az írók folyton aközött hányódnak, hogy akkor most (A) hülye a közönség, vagy (B) gondolkodik. Mert ha hülye, akkor kötelező elmondani neki mégegyszer. Ha viszont okos, felállna és kimenne, ha elismételnék a dolgokat, mint az Esmeraldában.

Ja, hogy okos, csak eszik? Akkor marad az (A) verzió. De akkor ne tessék megsértődni, ha néha pont azt a részt ismétlik meg, amikor épp a vászonra néztél, és nyeltél, nem a kóládba, miközben ropogtattál.

Jobb híján elkezded várni a végén a hepiendet, ami popcorn után legkésőbb 20 perccel esedékes. Ha ezt nem veszi figyelembe a filmkészítő, megérdemli, ha lehúzzák a filmjét.

És a rossz véleményedet el is mondhatod, a 300 másik nézőtér-társadnak, akikkel remélhetőleg együtt futod körbe 2x a margitszigetet, hogy ledolgozd az 1000-2000 kalóriát.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr591641622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magányos mester 2010.01.04. 13:32:16

A téma jó, tökéletesen rávilágít hogy mossák manapság az agyunkat.
Amibe belejavitanék az a cola hatás. Az üditő túltelitett cukoroldat, olyan gyorsan jut keresztül az emésztésen szinte egyszerre kerül be a teljes mennyiség a véráramba. A szervezet az egyensúlyra törekszik, mivel nincs semmi komoly fizikai igénybevétel azonnal raktározni kezd, vagyis bonyolultabb molekulákat alakit ki. Ez energiaigényes, vérkeringés, oxigénbevitel stb. ezeket pedig máshonnan vonja el, elálmosit mint egy kiadós vacsora. Csak azért nem veszük észre mert koffeint is tesznek bele, de sokat az sem számit.

blerocs 2010.01.05. 04:42:44

Hehe, régebben fordítottam brazil szappanoperát, majdnem egy éven keresztül, napi nyolc órában, tényleg ilyenek :-), már csak azért is ismételgetnek, mert a kb. 50 résznyi anyagot ki kell valahogy nyújtani 250-re. De tudjátok meg, hogy a szappanoperák közt is vannak nagy különbségek, az enyém a többihez képest néha egyenesen élvezhető volt! Sőt, a vége annyira megható volt, hogy még el is sírtam magam (én hülye) - biztos épp egy szerelmi csalódás után.
Sőt, még Nietzschét is idéztek benne, meg portugál költőket - de attól még persze nagyon gagyi volt.

blerocs 2010.01.05. 04:55:49

És a címzenéje is megtetszett:
www.youtube.com/watch?v=tRvQiNKY-lo,
ilyen kis érzelgős vagyok.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.01.05. 19:49:59

@Magányos mester:
Mesterem, te nem vagy elveszett ember, ha jól sejtem. Nem tudok nem értetlenkedni azon, hogy ha téged nem tudnak megvezetni, pontosan miért zavar, hogy megpróbálják?

Én a popcornon miatt puffogok. Utálom, ha emésztenek mellettem a moziban. De tudod mit? Ha mozit üzemeltetnék, nem biztos, hogy olyan könnyen elengedném azt a pénzt, ami a gagyikukoricából jön. Annyi, mint a jegy.
Sőt, továbbmegyek. Ha bevezetnék egy popcorn-mentes mozit, lehet, hogy csődbe is mennék, mert nem jönnének a népek. Mert nem zabálhatnak.

Valamiért eszembe jut a Wal-Martos South Park epizód. Tegnap ment. Ahogy a népek egyszer ráéreznek, nem tudják abbahagyni. Rájönnek ugyan, h tönketeszi őket, de nem mennek máshová. Közben végtelen számú stáción mennek keresztül, és mindig mással magyarázták, miért mennek mégis.

Akik rájöttek a méretgazdaságosságra, kiszabadították a szellemet a palackból, ha úgy tetszik. És ez totál kihasználja a buta spóroló-ösztönt:
oriblog.blog.hu/2009/12/11/sporolas_3

Én mélységesen utálom ezt, de azt sem akarom, h politikusok tiltsák be a wal martot. Egyik sem egészséges megoldás. És ha választani kell és a "magától tanuljon a paraszt" álláspontján vagyok. Nem az állami tiltásén.

És tudod miért? Mert ha mindenhol tiltások vannak, az a másodlagos érzet, vagy inkább téveszme támad a Zemberekben, hogy ami viszont nincs megtiltva, azt lehet. Ki vannak párnázva hülye-védő törvényekkel. Mint az ovis, akit túlvédenek.

Ráadásul nem minden politikus gondolja ugynazt betiltandónak, amit én.
Ráadásul még ha egyetértenék is, a politikus a többség vél vagy valós véleménye szerint fog eljárni, amikor betilt.
A többség meg ... Egymillió légy tévedhet csak igazán.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.01.05. 19:56:12

@blerocs: Na, az kemény meló lehetett. Szégyellem bevallani, de ezzel a szépleánnyalkivégénmegleliaboldogságot még nem futottam össze.

blerocs 2010.01.05. 21:02:12

@NoNickToday: Sokat vesztettél, mit mondjak :-)

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2012.05.16. 23:10:23

@Quadrille Lobster: 'Ha bevezetnék egy popcorn-mentes mozit, lehet, hogy csődbe is mennék, mert nem jönnének a népek.'

Szégyellem bevallani, de ha rajtam múlna, bizony csődbe menne a mozid. :)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.16. 23:53:05

@tory_t:
Valakinek a csipszadó-ipart is támogatni kell :)

töröltjuzerneírj (törölt) 2015.07.11. 10:23:43

"A popcorn és a kóla egy cca. 1000-2000 kalóriányi eleség, ami felváltva adagol cukrot és sót a szervezetedbe. Ez a módszer már a mekinek is bejött. És ki ne evett volna felváltva sóst meg édeset egy-egy addiktív pillanatában?"

A (transz)zsírt se felejtsük ki.

Kérdés, azonkívül persze, hogy mi köze Kovács Juditnak Kovács Annához, NÉZHETEK VALAMIT az elnyújtott, mert így egészséges EVÉSem KÖZBEN?

Szar vagyok, ha evéshez buta sorozatot fogok nézni pont azért, hogy igényes filmet ezzel ne gyalázzak meg? Milyen ember vagyok én, hogy ilyet merek nézni?

Még ismételnek is dolgokat bazmeg. Hát hogy képzelik. Az okosok unatkoznak. Pedig még azt sem elégszer ismételték el nekik, hogy a popcornban nem a kalória, ami sok. Ja hogy a kólára értetted. Rendben.

töröltjuzerneírj (törölt) 2015.07.11. 10:26:12

Meg amúgyis ez csak a mozira vonatkozik, ahol embertársaimat zavarom. Értem.

disznópásztor (törölt) 2015.07.12. 19:11:34

Bár én is rühellem, ha zörögnek mellettem a moziban, most úgy megkívántam a mozis pop-corn-t, hogy beülünk egy éjszakai Mad Max-re.
süti beállítások módosítása