Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Önjáró autók és évezredes etikai dilemmák

2015. 06. 17.

Nem gondolom, hogy a változás rossz, vagy hogy meg kéne/lehetne állítani, csak agyalok rajta. Olyan dolgok is lehetségessé válnak, amik eddig nem, ezért az autógyártóknak olyan kérdésekben is előre dönteni kell, amik eddig fel sem merülhettek. Illetve felmerültek, csak elméletben, és senki nem tudta a megoldást.

Eddig nem kellett eldönteni, hogy a sofőr milyen döntést hozzon egy elkerülhetetlen balesetnél, mert a sofőr lélekjelenlétén vagy reflexein, vagy ösztönös döntésein dőlt el minden. Önvezető autóknál a sofőrt is programozni kell.

 

Vajon a sofőr nélküli autókat utilitáriusra kell programozni? Kit kell megmenteni egy balesetben, ahol van mérlegelési...

Posted by Quadrille Lobster on Wednesday, June 17, 2015

Felmerül pár kérdés

 

Mivel az autó gyorsan tud dönteni és tökéletesen "nyugodt" fejjel, meg lehet neki mondani egy csomó dolgot.

Vajon a sofőr nélküli autókat utilitáriusra kell programozni?

Kit kell megmenteni egy balesetben, ahol van mérlegelési lehetőség? Vagyis ha az autó kiszámolja, hogy kevesebben halnak meg, ha téged a falnak vezet, mintha megmentene, akkor azt kell majd tennie?

Ezt az etikai dilemmát senkinek sem sikerült még feloldani, még Batmannek sem, csak eddig nem is kellett. Szóval?

Rangsort állít majd fel az autó a túlélési prioritásban?

Öreget, férfit, egészséges felnőttet hátra sorol, gyerekeket meg tolókocsisokat meg előre? Vagy fordítva? Számít majd a büntetlen előélet a prioritásai között? Esetleg az, hogy mennyi adót fizetsz? Hogy hány gyereked van? Elvégre semmi nem akadályozza meg, hogy mindenkiről mindent tudjon, akik a két autóban ülnek.

Rendőrt már most is nagyobb bűn megölni, mint egy embert, szóval közszolgák prioritást élveznek majd egy balesetben? Kormánytagok? Több adót fizetők? Belföldiek? Legális szoftvert futtató autók? Jobb biztosítással rendelkezők?

Milyen sérülést válasszon?

És ha egy haláleset vagy két sérülés között kell döntenie, akkor betáplálják majd az orvostudomány jelenlegi állását, hogy tudja, mely sérülés gyógyítható és melyik nem? (És melyik országban érhető el az a kezelés?)

Hogy bénulást vagy halált szeretnél inkább?

Felülírhatja a biztosítóm/társadalombiztosítóm aszerint, hogy mit fedez a biztosításom?

A sofőr nélküli autók megint egy sor dolgot megkönnyítenek. Na, nem feltétlenül neked. Te csak örömködsz, hogy tudod nyomkodni a telefonodat vezetés helyett - cserébe egy nagy csomó cég még közelebb kerül ahhoz, hogy közvetlenül befolyásoljon.

Meg hát a kormányok mindig is számontartják a közlekedési és kommunikációs eszközöket. Régen még volt úgy, hogy nem tudták, hogy melyik kinek a lova, vagy hogy ki kinek küldött levelet - de azért már mindenen van rendszám, ami mozog, regisztrációs szám az alkatrészeken, azonosítható a telefonod és az is, hogy hol van. Szóval ez a trend, én vágom, de kombináljuk csak egy kicsit.

Engedetlen vagy?

Az Államokban autókereskedők már ma is úgy adnak el autókat hitelre, hogy ha elmaradsz a törlesztéssel, távolról leállíthatják az autót. Nem mész te sehova, míg tartozol.

2 másodperc alatt mondasz nekem érvet amellett, hogy ilyet az államnak is be kell kötni minden autóba (mer' a terroristák meg a pedofilok, meg a gyermekeink védelme, a szokásos...)

Na szóval akkor az önjáró autó ugye beviszi az utasát a rendőrőrsre vagy a hivatalba, ha valamelyik hatóságnak lenne egy pár szava vele?

Mondjuk lejárt a személyije, vagy valami bűnesetben felmerült a neve. Vagy valami titkosszolgálati ügyben, amiről nem mondhatnak többet. (Tudom, örülsz, hogy nem neked kell a személyire gondolni - az még eszedbe sem jutott, hogy arra is ők köteleznek in the first place.)

Vagy leállíthatják alattad az autót, ha akarnak még egy kis adót?

Simán meg tudod te is érvelni magadnak.

Persze, vezethetsz mást. Még

Meg persze most még opcionális az önjáró autó. A hagyományosakat csak pár év után fogják túl balesetveszélyesnek nyilvánítani - amikor már annyi lesz csak az önjáró autók szerződésében, hogy 'I agree'. És naponta fogják letölteni a frissítéseket, amiket a biztosító, az egészségügy, a kormány, a hivatal és a rendőrség küld.

És tekintettel arra, hogy már az is illegális, ha leszeded az előtelepített vackokat a telefonodról, ne is álmodj róla, hogy legális lesz meghekkelni az autódat. Ha a telefoncégek voltak olyan előrelátóak, hogy börtönbüntit lobbiztak ki azért, mert más kártyáját használod, majd pont az autógyártók fognak szerényen háttérbe húzódni és hagyni, hogy meghekkeld a gépeiket. Helyette inkább szállítják majd a tableteket a rendőröknek, akik ezután igazoltatásnál a szoftvert is ellenőrzik. Vagy hát azt központilag is lehet.

Egyáltalán "függetlenítenél" egy autót, és azt remélnéd, hogy továbbra is elvisz ahová kell? Ha nem jár majd automatikus update a GPS-hez, honnan tudod, hogy nem visz be egy építési gödörbe? Még ha történetesen lehetséges is, és aki csinálja, az esküszik rá, hogy így is működni fog, meg mernéd lépni?

 

11 komment

süti beállítások módosítása