Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Elvenni a pénzedet, úgy hogy még te adod a magyarázatot

2015. 06. 16.

Egy forgalmas állomáson vagy reptéren vagy és keresed a kijáratot. Látod, hogy már nem lehet messze, mert csak egy üvegfal választ el tőle. Elérsz egy lifthez, amire az van írva, hogy ez vezet a kijárathoz.

A lift 6 euróért visz le. Le, mert előbb levisz a mélygarázsba, aztán emeletenként feljebb, míg gyakoraltilag visszaérsz a félemeletre, ahová eleve indultál.

A lifttel szemben egy lépcső, mindenféle figyelmeztetésekkel, hogy ne használd, mert eleshetsz. És tényleg elég meredekre van építve. A lépcsőfordulóban, a félemeleten látod az üvegajtót, ami egyenesen kivezet az épületből, de arra meg rá van írva, hogy vészkijárat, és 600 euró a büntetés, ha kimész rajta.

Mivel régóta élsz egyre súlyosbodó szabályozás alatt, megtanultad már "belátni", hogy mi miért van.

  • A lift azért 6 euró, mert hát egy csomó ember használja (nem tehet mást), akik többnyire csomaggal vannak.
  • A lépcsőről te is tudod, hogy veszélyes, hiszen elcsúszhatsz rajta (lám, milyen meredek), és akkor perelhetnéd őket - tehát érthető, hogy inkább bírsággal akarnak a lift felé nógatni.
  • Az üvegajtó ugyan nincs lezárva, de a nevében benne van a "vész", így belőled előbújik a hobbi-Karl Schmitt, és belátod, hogy a vész lehetősége miatt, itt neked nem lehet igazad. A vész miatt neked nincsenek jogaid, sőt. A vész puszta lehetősége is olyan, mint maga a vész. Vész esetén a vezetőid utasítását kell  követni. Vészre hivatkozva bármit elfogadsz. 

Érted te.

De azért szeretnél megspórolni 6 eurót, várakozást a liftre, négy emelet baszakodást nyitódó és csukódó liftajtóval, egy utat a mélygarázsba és vissza - és az üvegfalon túl már csábítóan hívogat a taxi, amit szeretnél elcsípni.

Kimész a vészkijáraton.

A kamera felvette. Hiába próbálod elfelejteni, meg fognak találni. Az imént szkennelték az útleveledet, és az arcfelismerő szoftverre is egész sokat költöttek, mert megéri. Hiába vagy idegen, 600 euróért megéri utánad menni. Abban az országban is rengeteg a közszolga, akik csak a pénzt viszik (az adófizetőnek), megéri ráállítani őket, hogy behajtással foglalkozzanak (az államkasszának). Mindkét esetben te fizetsz.

Ha a te országod kooperál, megkaphat 400-at a 600 euróból. Plusz behajtási költség, mindenféle végrehajtók, bíróságok, ezeket te fizeted, mindkét országnak.

Megéri a legdrágább arcfelismerő szoftver és a gondosan, tudatosan kialakított csapda.

De ez a behajtási mód már csak a múlt. Senki nem kötelezi őket, hogy csak a szüleidet basztassák levélben, akiknél még mindig be vagy jelentve. Csak egy apró, pici törvénymódosítás, és lehetővé válik, hogy minden címet és telefonszámot értesítsenek, amikkel összefüggésben vagy.

  • Az összes cím, ahol valaha laktál és levelezési címnek megadtál.
  • Az összes cím, ahová valaha rendeltél pizzát.
  • Ahová rendeltél csomagot.
  • Ahová ment érted mentő vagy taxi.
  • Az összes szám, ahonnan valaha rendeltél bármit.
  • A barátnőd száma, ahonnan rendeltél pizzát.
  • A munkahelyeid.
  • Az összes többi hatóság, aminek tartozol, hogy egyben be tudják hajtani, központilag. (Gyorsabb ügyintézés! Egyszerre befizetheted az összes tartozásodat és bírságodat, ha bárhová bemész! Ez a te kényelmedet szolgálja. Befizetőablak)

A Big Data amúgy is csak kapcsolatokat állít fel közted és ezek között a címek és számok között. Azt a legritkább esetben tudja, hogy az a kapcsolat konkrétan mi.

Ugyan már, gyerünk. Egy perc gondolkodás után meg tudod nekem igazolni a törvényt. Mondjuk "ha nincs mit rejtegetned, nincs szükséged olyan jogokra, hogy ... milyen jog is? Érted egyáltalán, milyen jog volt az, amit most elvettek tőled? Nem? Akkor nem mindegy? Ha egy nagyokos NGO verné magát, hogy ne vegyék el az embereknek ezt a konkrét jogát, csak pampognál, hogy miafaszt ugrálnak.

Plusz a csalókat is könnyebb elkapni. Hát nem szeretnéd, hogy a csalók és szabálysértők megjárják? Naugye. Te sem akarod, hogy pedofilok megússzák, csak mert a hatóságoknak csak ahhoz van joga, hogy lépésenként haladjanak a bejelentett lakcím-bíróság-inkasszó vonalon. A terroristák is így szerzik a pénzüket. Csak nem azt akarod, hogy terroristákat finanszírozzanak könnyedén, míg szegény hatóság a bírósági papírmunkával pepecsel?

Plusz a behajtási ráta is megötszöröződik. Mert az egy dolog, hogy titokban tartozol egy bírsággal. Az közted és valami szerv között zajlik. De ha mindenki tud róla - a szégyen és az égető vágy, hogy többé ne küldjenek mindenkinek értesítőt a fejleményeidről, elég ahhoz, hogy fizess.

Te meg jól érzed magad, hogy több pénz folyik be az államkasszába. Az csak jó lehet neked, nem?

Nem.

Miközben a reptéri és közlekedési csapdákat folyamatosan tervezik és építik ki, te azon gondolkodsz majd, hogy melyik ponton kellett volna valakinek kiállni a módosítások ellen.

Vagy azon, hogy miért is van igazuk.

Elvégre a közlekedési bírsáokgról már most azt hiszed, hogy az a te érdekedben van. Csak a rendőröket utálod, mert korruptak, de nem érted, hogy mi a különbség a valódi, koordinációt szolgáló közlekedési szabály meg a pusztán költségvetési bevételt szolgáló szabályok között. És hogy a büntetés mégis milyen szerepet játszik ebben.

Fogadok, hogy még a parkolási bírságot is meg tudod indokolni a biztonságoddal. Csak bután nézed, hogy olvad a pénzecskéd és nem érted, hogy már rég az autóvezetés költségei közé tartozik a sok bünti. És nemsokára már nem csak az autóvezetőket tudják lépten-nyomon sápolni, hanem bárkit, aki a logikus utat választja (ezért bírságolható) a direkt erre a célra kiépített, elrettentő labirintus helyett.

3 komment

süti beállítások módosítása