Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Egy önkormányzat eladósítása 1 lépésben

2011. 12. 31.

Véleményem szerint az eladósodó önkormányzatok többsége nagyon is tudta, hogy mit csinál. De legalábbis azt, hogy amit csinál az rossz és nem fenntartható. Mégis csinálta, mégpedig ezért.

Ez a sármos kicsi slide egyike azoknak, amikkel az egyik befektetési bank képviselői (asszem) görög önkormányzatokat zsibbasztottak. Ha valaki nem értené, a 'Receivable projects' fedőnevű akció keretében a baloldalon található, kimerítő önkormányzati feladatokból a sárga nyílban foglalt bullshit által a jobb oldalon található egyszerű, kockáztamentes megoldás varázsolható. És mindenki fellélegezhet.

Black belt slide-készítők tudják, mekkora hatása van egy komplikáltból-egyszerű slide-struktúrának. Vonzó, hogy a sok gond (oktatás, tömegközlekedés, EÜ, szociális lakások) egyszer csak eltűnik, és a helyébe két barátságos szó lép. Amik ugyan nem világosak, de ugyan ki merné beismerni? Ráadásul még a fránya "költségvetési korlátok" mezőn is átsegít, amihez segítségként oda van írva, hogy a rohadék Eurostatról van szó. Aminek ugye csak rózsás adatokat szolgáltathatunk.

Hányat ellett az a koca?

Fel kell hívnom a figyelmet, hogy a hülyeség isteni joga márpedig nem létezik. Ha a hozzánemértés nem büntethető, akkor felesleges a civilizációval vesződnünk.  Vagyis hogy ha valaki vidéki önkormányzati képviselő, az még nem jelenti, hogy nem is kell kérdéseket feltenni. Ha nem érted, nem baj, de kérdezz!

Feltételezni, hogy "ha idejött, akkor biztos tudja, mit csinál" az pont ugyanolyan seggfejség, mint bemenni a bankba és elolvasás nélkül aláírni, amit eléd tolnak. És feltételezni, hogy "ha nekem megengedték, hogy aláírjam, akkor biztos minden rendben van". Az óvóbácsi mindig mindenre felügyel, minket már csak biztonságos játszótérre engednek ki, gondolkodni sem kell.

De mi van, ha a slide készítőjének sem volt kedve végiggondolni, csak feltételezte, hogy a marháknak mégiscsak a bőrére megy a dolog, majd végiggondolják ők? 

Sőt, mi van, ha hülyeségekkel írta tele a slide-ot? 

Mert itt kérem az történt. Az ok-okozati összefüggésektől mentes 'innovative funding solutions' területére eveztünk. PPP (és PFI) konstrukciókon és kötvényesítésen keresztül elmúlik a fejfájás és sosem kell többé a pénz miatt aggódni. De hisz az aranyásók is pont ezt akarják.

"Nekem mindegy, hogyan, de legyen elég pénz a nercbundára. Drágám."

Kábé ugyanennyire szofisztikált dolog elhinni mindent, csak mert annyira szeretnénk elhinni, hogy lehetséges a lehetetlen.

Amikor lehetetlent kérsz és megkapod, kezdjél el gyanakodni. Lehet, hogy épp elkövetted az eredendő bűnt.

És már el is követtük az eredendő bűnt. De bizony tudunk róla. A "nem-értek-a-pénzügyekhez" mögé bújó önkormányzati emberek ugyanis korántsem hülyék. Pontosan tudják, hogy egy úszómedence miatt nem fog fellendülni a szaros turizmus - pláne mivel minden településen készül egy - mégis felveszik a hitelt az önerőre, mert az EU arra ad pénzt. Tudják, hogy üzemeltetésre nem futja, de azért belevágnak, mert ha elég sokan lesznek, az isten is kénytelen lesz megsegíteni őket.

Szóval szerintem Lázár tényleg nem ért a pénzhez (mármint ahhoz, hogyan kell megkeresni), de azt ő is pontosan tudta, hogy azok a kötvények fedezetlenek. Olyan, mintha az önkormányzat vett volna egyetlen gigantikus plazmatévét: egészen biztos nem termel profitot. Akkor pedig miből is fizetjük vissza a tőkét plusz a kamatot? 

Igazából kicsiben, közepesben és nagyban ugyanaz a butaság folyik. Ahogy az egyszeri hívő bedől egy szórólapon híresztelt piramisjátéknak, úgy dugja be a fülét és énekel az önkormányzat, miközben a hiteleikkel a szakadék felé száguldanak, de ugyanúgy halmozták a fenntarthatatlan jóléti ígérvényeket a politikusok generációkon keresztül és ugyanúgy evickél egyik napról a másikra a semmihez nem értés isteni jogát magának érző miniszterelnökünk és gazdasági miniszterünk.

2 komment

süti beállítások módosítása