Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Mindenből a legrosszabbat

2011. 05. 06.

Ki hallott már politikust azzal dicsekedni, hogy feltalálta a magától értetődőt: minden eszméből kiválogatja a legjobbat és az lesz az ő rendszere.

A kapitalizmusból tetszik neki a steak, amit a kövér ujjú bankár zabál, a szocializmusból, meg hogy ingyen van az ebéd.

Az eredmény?

Az emberek zabkását esznek majd, de azt olyan drágán, mint a bankár vette a steaket.

Épp csak nem ott helyben fizetnek érte, hanem adókban, szociális kiadásokban, stb.

És ehetetlen lesz, mert minden konyha államilag finanszírozott, ergo senkit nem rúgnak ki, ha szarul főz, vagy ha moslékot ad. Lehet máshová menni, ott is az van!

És ehhez nem kell gonosznak vagy ostobának lenni. A nagy, állami rendszerek maguk hozzák létre ezt. Ilyen a belső logikájuk.

Ja, amúgy tiszta kapitalizmus sem létezett még soha sehol. Olyan cég, amit megmentenek a saját hülyeségétől, az nem kapitalizmus. Ahol a legnagyobb cégek sorban állnak az államkassza kiadási ablakánál, az nem kapitalizmus. Ahol a politikusok versengve nyalják a "kampányukat támogató" cégek seggét, az nem kapitalizmus. Olyan rendszer, ahol minden válságnál kamatot vág a jegybank, nem szabad verseny. Bezzeg az üzleti titkot, azt ismerik!

Mielőtt eltemetnénk a kapitalizmust, előbb világra kéne hozni. Hagyni a rendszert, hogy megtisztuljon a felesleges pénzintézetektől és autógyártóktól és arra kényszeríteni őket, hogy találjanak más elfoglaltságot. Konzerválni a túlkapacitást roppan szocialista dolog.

Ja, hogy nem szoci, csak keynesi. Mindjárt más...

4 komment

süti beállítások módosítása