Lobsterizmus 101

Friss kommentek

 • Gerle Éva: @Gerle Éva: 2021 lett. Olbvastam ezt közben, egy másik fórumalapító-könyvszerző, egy gyerek kitagadtam, néggyel jóban van (?), azokat lobogtatja: w... (2021.03.24. 09:49) Kitagadott szülők
 • kbn: illusztráció: www.youtube.com/watch?v=g5ISf5Gh5i8 (2020.07.11. 16:01) Az fényességes falurúl
 • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
 • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
 • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!

Káromkodás, mint hatalmi eszköz

2016. 01. 29.

Feltűnt már, hogy csak az erősebb fejezheti ki káromkodással a frusztrációját?

Ha valami fáj, nem sikerült, ha valaki bántott, csak az erősebb káromkodhat. Ha gyengébb teszi, azt kioktatjuk.

Hogy „nő szájából ilyet”… Meg hogy gyerek ne mondjon csúnyát. Meg ha ott van a felettesed, akkor monitorozd a szavaidat. De miért is?

Hát hogy addig se azzal törődj, hogy ez így nem igazságos.

swearing_cat.jpeg

 1. Hát mert csak ő lehet legitim módon frusztrált. Ha te frusztrált vagy, az nem olyan érvényes. Az senkit nem érdekel. Ne okozz neki kellemetlen pillanatokat azzal, hogy úgy teszel, mintha a te bibis ujjad ugyanolyan fontos lenne, mint az övé.
 2. Mert neked ne legyen panaszod. Te csak béleld ki az életét mosolygással és elégedettséggel, hogy jobban érezze magát. Az a funkciód az ő életében, és te nem vagy te, csak egy funkció az ő életében.
 3. Mert ha elégedett vagy, azt neki köszönheted, ergo kérhet valamit érte. Ha már olyan elégedett vagy, akkor ma menjen az az anál. Ha már olyan jó neked, készítsd még el azt az excelt, mielőtt hazamész. Ha már olyan jó neked, minek még az a Transformers?

Az egybites emberek világában ha neked jó, akkor másnak biztos rossz. És ha neked nem rossz, akkor másnak nem adtál meg valamit. Ha tehát mosolyogsz, tartozol neki.

Mások szavainak monitorozása egy évezredes hatalmi eszköz. Ezzel fejezik ki, hogy ha gyenge vagy, függő vagy, kiszolgáltatott vagy, alávetett vagy, akkor még panaszkodásnak sincs helye. Akkor a te ujjad kevésbé fáj, ha ráversz a kalapáccsal.

De arra eddig nem gondoltam, hogy ezzel csak a kisebbeket basztatjuk. Felnőtt férfi káromkodhat, nem szólunk rá, mert ő az erősebb. Ha gyerek vagy nő mondja, rászólunk.

Ha a gyereknek frusztráló, hogy másnak nagyobb a homokozó lapátja, az kisebb sérelem, mintha téged frusztrálna, hogy a szomszédnak nagyobb az autója. De hol fáj az neked jobban, mint a gyereknek a homokozólapát? Elmondom, sehol. Nem arról van szó, hogy te vagy a kenyérkereső atyaúristen, nem arról van szó, hogy meg kell oldani a problémát, hanem hogy kimondhatja-e a gyerek a frusztrációját. Mert te igen.

Ha a gyerek káromkodik, akkor a káromkodásról beszélünk vele, nem arról, hogy mi frusztrálja ennyire. Még le is basszuk, pedig valami baja van. Csak úgy élhet túl, ha benyal nekünk, mert mi etetjük, szóval az ő problémája kuss.

Ha egy nő káromkodik, gyorsan tudtára hozzuk, hogy ez árt a vonzóságának. A kicsi kis szájacskája nem lesz olyan csókos és azt ugye nem akarhatja. Csak úgy élhet túl, ha elnyeri az érdeklődésünket.

A főnök, a szülő, meg az erősebb úgy általában, az bezzeg káromkodhat - és él is vele. Ő a dominanciáját fejezi ki vele, és persze félelemkeltésre használja. Már az is ijesztő, ha az erősebb felemeli a hangját, ehhez adódik még, hogy tabu szavakat mond, és akkor jujujjujjj! A belénk épített blokkolók felcsapódnak és befékeznek, és még a kelleténél is jobban megrettenünk.

Hiába, nem éri meg függeni.

De miért tilos a gyengébbnek tabu szavakat használni?

 

 • A te sérelmed kisebb, mert te kisebb vagy.
 • A te fájdalmad kisebb (mi több, hiszti) mert te kisebb vagy.
 • Te irracionálisabb vagy, hányszor tanítottam már neked, szóval ha neked fáj, az csak a fejedben van.
 • Nem is történt semmi, és különben is a te hibád.

A nőket amúgy is megszoktuk, hogy szenvednek. Bámuljuk az arcukat a TV-ben szülés közben (csak szerintem látok aránytalanul sok nőt vajúdni filmekben?), havonta véreznek meg görcsölnek, az maga a nagybetűs Természet, még véletlenül sem probléma, amit illene megoldani. Bezzeg ha egy férfi fájdalomra panaszkodik, még a kórházak is komolyabban veszik. És ez bizony életekbe kerül. (Egyáltalán van olyan eleme a szájbakúrt szexizmusnak, ami nem ölt még embert?)

Ha apu beteg, mindenki lábujjhegyre. Ha a gyerek panaszkodik, csak az anyja veszi komolyan, vagy még ő sem, mert biztos szimulál, figyelmet akar, vagy nem akar iskolába menni. Mi viszont nem vesszük komolyan se a gyereket, se az anyját. Mert az csak hiszti. Ha a beosztott beteg, az biztos csak lusta. Ha panaszkodik rá, rontja a morált. Ha sálban ül, direkt bosszantani akar. Bezzeg ha a főnök érzi rosszul magát és mindenkinek beszél róla, őt meg kell hallgatni.

Mert csak az erősebb fejezheti ki, hogy valami nem jó.

 

Egyáltalán miért csúnya szó a csúnya szó?

 

A káromkodás egy történelmileg stabil pont. Hirtelen felindulásból, vagy ha fájdalom ér, mindenki mond csúnyát. De hogy mi a csúnya? Hát, a szex, meg az istenek.

Ez az egész csúnya szavak-dolog egy nagyon furcsa tabu. Semmi szemmel látható értelme vagy funkciója nincs. Innen lehet tudni, hogy hatalmi eszköz.

A lépemről beszélhetek, mert azzal nem végzek szexet, de a farkamról nem, mert azzal igen. És a szex az olyan dolog, hogy rendes ember nem csinálja. Csak bűnöző, ártó szándékkal… ja nem.

Ez az egész szex-tabu dolog egy hatalmas önelnyomó kibaszás. A vallás szintúgy, ahol nem szabad beszélni Voldemortról, mert csak. És ha jól sejtem, ezzel le is fedtem a káromkodás összes létező irányát.

Vajon akkor is létezne káromkodás, ha nem lennének értelmetlen tabuk? Mit kiabálnál, ha szexről és istenről amúgy is lehetne hangosan beszélni?

A káromkodás egyébként bizonyított fájdalomcsillapító és tűrésküszöb-emelő. Erről többet itt és itt. Szóval ha valaki káromkodik és neked kedved támad leszólni a magas lóról, lehet, hogy inkább magadba kéne nézned.

Miért is akarod ezt neki megtiltani?

Netán szopatod, hogy neki jobban fájjon és több ereje menjen el a tűréssel? Vagy tán te is csak egy buta csicska vagy, akinek nem szabad káromkodni  - és ész nélkül osztod tovább másnak is a csicskulást? Simán lehet. A hatalmi szerkezeteket nem csak a hatalmasok tartják fenn, hanem az öntudatlan kiskápók is, aki nem is tudják, hogy magukkal is kibasznak.

A lényeg, hogy amíg a szavaidat nyeled, meg még a fájdalmat is tűröd, addig is energiát emésztesz, ami különben arra ment volna el, hogy javíts a helyzeteden.

deal-with-it-cat11.jpeg

 

 Ez a poszt kérésre íródott. Fogadj te is örökbe egy posztot!

 

A káromkodás bizonyított fájdalomcsillapító és tűrésküszöb-emelő. Ennek ellenére csak az erősebbek élhetnek vele. A...

Posted by Quadrille Lobster on Friday, January 29, 2016

 

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr978330498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hitetlen · http://hitetlen.blog.hu/ 2016.01.30. 01:00:19

Stílszerűen: kurva jó poszt. Viccen kívül, tényleg van valami abban, hogy a vallások és a „csúnya” szavak tabuja összefügg. Főleg a keresztény kultúrkörben, ahol a szenvedés, ebben az esetben a tűrés, az ideál. Tehát tűrni kell mosolyogva, mert az a rendes ember aki tűr. Aki káromkodik, mert Uramisten megpróbál megküzdeni a dologgal, az alsóbbrendű.

sure_shot 2016.01.30. 11:33:43

Enyhe félreértést sejtek itt. Hogy jön ide az, hogy a nő gyengébb. A nők évezredét éljük, a nőké az irányítás. A 10 év feletti iskolás lányok nagy része olyan szavakat használ falkában, amilyeneket egy közepesen bebaszott kőművescsapat SEM az egész napos gálya után. Menyj le egy átlag szórakozóhelyre - vagy elé - olyanokat prosztóságokat fogsz hallani a 20-30 körüli NŐK szájából bagózás közben, hogy azonnal elmész helyettük gyónni...;)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2016.01.30. 11:50:01

@sure_shot: A témáról beszélj, ne a félelmeidről:)

Hitetlen · http://hitetlen.blog.hu/ 2016.01.30. 11:56:37

@sure_shot: Vagy csak a nők szájából elhangzó dolgokra sokkal jobban felfigyelsz.
És igaza van Lobsternek, ez inkább félelem, mint bármi más. A cikk lényege pont ez, hogy ez nem arról szól, hogy mitől leszel jó ember vagy bármi.

sure_shot 2016.01.30. 12:18:07

Dehogy félelem ez. Témába vágó tény, füllel hallom, szemmel látom. Szerintem elfogulatlanul.

Advanced Flight 2016.01.30. 12:35:03

@sure_shot: nem az volt az állítás, hogy a nők nem káromkodnak, hanem hogy őket elítélik érte, a férfiaknál meg kvázi természetes dolog, mivel ez is a hatalmi játszma, a nők elnyomásának eszköze.
Amikor pedig te rosszalló hangnemben szóvá teszed, hogy fiatal lányok káromkodnak a szórakozóhelyen, semmi mást nem teszel, mint tökéletesen igazolod a poszt állítását.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2016.01.30. 13:11:16

@sure_shot: Nőkkel példálózni azért nem jó, mert mindenki érintve érzi magát és abbahagyja a gondolkodást.

Akkor nézd a gyereket:
A gyereknek eltörik a kedvenc játéka. Rosszul érzi magát, fáj neki, ezért tiltott szót mond.

Erre én lebaszom a tiltott szó miatt.

Ezzel 2 dolgot teszek:
1) Betartatok egy szabályt, aminek én sem gondoltam végig az okát, ill
2) Lefektetjünk, hogy itt az van, amit én mondok. Ha én a tiltott szavakon rugózom, akkor a tiltott szó a fontos. Ami nem fontos: hogy mi fáj a gyereknek.

Eközben megerősítettem benne, hogy az akaratomtól meg kell törnie, hogy ami neki fáj az nem fontos. És még én sem gondoltam végig miért is tilos az a szó, nemhogy ő.

A tabuk egyszerre létrehozzák a káromkoodást, aztán be is tiltják.

Hogy aztán öncenzúrával kösd le az energiádat, hogy erre hivatkozva mások behódoltassanak. Aljas vigasz, hogy tabu szavakra hivatkozva utána te is becsicskáztathatod a saját gyerekedet.

Erről szólt a poszt. Tessék, nem voltak benne puncis lények áldozatként bemutatva. Talán így átmegy.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2016.01.30. 15:29:48

Szerintem a káromkodás a modern megfelelője annak, amit régebben megátkozásnak tartottak (már a szavak szintjén is: átok -> átkozódni). Így amikor valaki káromkodik az olyan, mint régebben a táltos, javasasszony, varázsló stb. vicces szavakat mormolt annak érdekében, hogy valami komoly változást érjen el. Azaz a szavak erejében történő hit, nevezetesen meg tudom változtatni a világot azzal, hogy speciális szavak elhagyják ajkaimat :).
És mint minden babona, ez is olyan, hogy önbeteljesítő. Aki nem hisz benn, hogy a javasasszony meg tudja átkozni, az csak egy bolondot lát, aki vicces szavakat mormol. Aki hisz benne, az állandóan azon fog agyalni és ő maga teljesíti be az átkot.
A káromkodásnál ugyanez van. Aki hiszi, hogy ezeknek a szavaknak jelentősége van, az ennek megfelelő indulattal fog rá reagálni. Aki nem, az pedig leszarja :).

sure_shot 2016.01.30. 16:11:09

@Quadrille Lobster: Bocsesz, figyelmetlenül olvastam, így már érthető. Pacsi.

egysmás 2016.01.30. 16:38:21

Kurvára így van, baszd meg!

szamaritánus 2016.01.30. 17:53:15

Mikor tanulják meg a kibaszott bloggerek, hogy ha ilyet írunk, hogy "Káromkodás mint hatalmi eszköz", akkor nem teszünk vesszőt?
Nehéz lenne kinyitni a szabályzatot?

kvadrillio 2016.01.30. 18:42:19

A KÁROMKODÁS MINDEN NYELV TARTOZÉKA.
A MAGYAR NYELVBEN IS. NEKEM AZ ORVOS MONDTA, HOGY KÁROMKODJAK, HA VALAMI BAJOM VAN, MERT MEGÓV A STROKE-TÓL !!!!! MAGAS A VÉRNYOMÁSOM...:) A KÁROMKODÁS FESZÜLTSÉGLEVEZETŐ !!!!!!!!!!!!

kvadrillio 2016.01.30. 18:46:47

Vajnáné életvezetési tanácsokat osztogat Instagramon

Velvet

Vajnáné életvezetési tanácsokat osztogat Instagramon

EZ A KRETÉN ITTHON BAZSALYOG, A TEHETSÉGES MAGYAR FIATALOK MEG KIMENTEK MOSOGATNI ! BASSZA MEG !!! :)

kvadrillio 2016.01.30. 18:53:40

@szamaritánus: MEGINT ITT VAGY ??????

5 dolog, amit érdemes tudni a nyugdíjrendszerről

Az ellátottak megeszik a GDP tizedét, de baromi egyenlőtlenül oszlik el a pénz. A nők nyugdíjba menekülnek, a férfiak halálra dolgozzák magukat. Nézze megy, hova megy évi 3500 milliárd forint!

IGEN ! IGEN ! SCHMITT PALI BÁÁ' IS AGYON DOLGOZTA MAGÁT LEGALÁBB 1 ÉVIG MINT KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK, HOGY ÉLETE VÉGÉIG 1,5 MILLIÓS NYUGDÍJAT KAPHASSON, AMI MÁR ÓRIÁSIT EMELKEDETT !!! ÉS MÉG 66 HELYRŐL KAPJA A KÜLÖNFÉLE "MOB" ÉS EGYÉB MILLIÓKAT HOGY MILLIÁRDOKKÁ GYŰJTSE Ö9SSZE !!!
MINDEN VOLT KÖZT.ELNÖKNEK ENNYI A NYUGDÍJA ! A POLGIMESTEREKÉ MEG A DUPLÁJA MINT A HALANDÓKÉ ! HOVA IS MENNEK EZEK A MILLIÁRDOK ????? ODA, AHOL MAJD KAPJÁK A 3 MILLIÓS NYUGDÍJAKAT IS, MERT ELTÖRÖLTÉK A JÁRULÉKPLAFONT !!! :o)
KITÖRÖLHETED ! :)))))))))))))))))))))))))

Phteven 2016.01.30. 19:46:33

Karomkodni is lehet szepen, finoman. En pl. nem alszentsegbol szolok ra az ocsmanyul karomkodo emberre, hanem azert mert zavar.

chaserr 2016.01.31. 00:46:12

@szamaritánus: szerintem a káromkodásnál sokkal idegesítőbb, ha valaki nem tud helyesen írni, de annál csak az basz fel jobban, ha valaki nem tud, de még úgy is csattogtatja is az ostort.

Lobster vesszője minden szempontból jó helyen van.

egysmás 2016.01.31. 07:09:43

@cֹhaser: Bedugta a lábad közé? :o

2016.01.31. 10:17:57

Először elgondolkodtam, hogy saját környezetemben létezik-e, létezett-e valaha olyan, amit alapvetésként mondasz. Családban ugyanis semmi ilyesmit nem tapasztaltam.

Aztán jobban elgondolkodtam, és megtaláltam, hol láttam ilyet. Gyerekkoromban kosaraztam, és volt egy hihetetlen mocskos szájú edzőnk, folyamatosan ordítozva káromkodott. Na, ha valamelyik tanítvány száját hagyta el csúnya szó, annak ki kellett mosnia a saját száját tusfürdővel.

2016.01.31. 10:20:27

@Quadrille Lobster:
Annyiban igaza van, hogy ha a "nő hordja otthon a nadrágot", akkor ugyanaz, amit leírsz, fordítva történik, mert ott a nő az erősebb. Nyilván ez nem fizikailag értendő.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2016.01.31. 12:56:24

@nagybalfasz: Persze, senki nem akadályozza meg, hogy férfi legyen a csicska. Max amikor gyerek vagy nő van alul, akkor rájuk dobhatjuk a társadalmi kliséket, hogy azért ne mondják, mert "az ő szájukból".
Amikor férfi a csicska, akkor ilyen klisé nincs, szóval akkor "csak".

Ettől még a klisék és tabu szavak is léteznek és a létezésük hatalmi eszköz.

Rémes Krémes 2016.01.31. 19:07:58

Lobiii, lehet tőled kérdezni valamit privátban? :D

ricardo 2016.01.31. 20:32:14

(Ez megvan? Férfi: Ó, a kibaszott kurva istenit! Nő: Na de, kélek kedvesem, hogy' beszélhetsz így? Férfi: Öööö... Ha jól tudom, drágám, te sem hiszel istenben? Nő: Nem. De az az isten akiben én nem hiszek, akkor sem kibaszott kurva isten.)

ricardo 2016.02.01. 18:19:34

@Quadrille Lobster: Nem, ez egy régi poén.

(Ellenben ezt alig több, mint egy órája hallottam. A közértben áll mellettem egy pár. A gyümölcsjoghurtokat nézik. Nő a férfinak: "Nézd, van meggyes is! Szerinted milyen lehet?" Férfi kis gondolkodás után: "Gondolom, meggyes.")

Rémes Krémes 2016.02.03. 10:53:10

@Quadrille Lobster: "Szakirodalom" jeligével érdeklődnék, nem szeretnélek zavarni vagy zaklatni :)

bedoboember 2016.02.04. 11:32:58

@sure_shot: MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ MENYJ!

IdomitottFoka 2016.02.09. 13:49:02

Scott Adams szerint meg a női káromkodás elősegíti a nő karrierjét (Dilbert-elv). Mellesleg az egész a szavak szintjén zajlik, ha rád szólnak, mert káromkodsz, még rá is dobhatsz még egy lapáttal, a szájkaratéban nem a nemed adja meg súlycsoportod. Érdekes amúgy, hogy most a gyerek szegény kis áldozat, aki nem káromkodhat, máskor meg egy hálátlan, önző kis dög.

csodabogár arc nélkül 2016.02.19. 20:29:23

@Quadrille Lobster: egész véletlenül találtam rá a blogra és elgondolkodtam, hogy akkor nekem most ilyen emlékezetkieséseim vannak és blogolok? :D zseniális tudni, hogy van még, aki szabadon gondolkodik és nem én vagyok.
Témára reagálva: a káromkodás tiltása kb az, amikor viz alá akarnak nyomni. Neked kell a friss szabad levegő, mert az éltet na. A másik meg szereti a hatalmát gyakorolni, hogy na akkor most megbüntetlek, amiért nem fogadsz szót (kilógsz a sorból). A kicsik nagyzásai.

A káromkodás nemes egyszerűséggel felszabadit.

Szőkeherceg-bombanője 2016.11.12. 22:21:50

Ez is jó írás, nagyon örülök, hogy megtaláltam a blogodat.
De akkor is rohadtul idegesít, hogy folyton folyvást káromkodást hallok, látok. Egyszerűen zavar, ha valaki mindenre ami nem jó, nem szép, nem úgy sikerül ocsmány szavakat használ. Zavar, hogy újságok főcímeiben szerepelnek ún. csúnya szavak. Nálunk pl. ha az egyik családtagomnak nem sikerül valami elsőre és türelmetlen, akkor amíg az a dolog nem sikerül (és ez lehet 5 perc, de lehet 10 is, vagy még több) folyamatos káromkodásözönt vagyok kénytelen hallgatni. Valószínűleg -most magamba néztem - nem is annyira a szavak zavarnak, hanem az az elképesztő feszültség, ami megteremtődik a szavak által. Gyűlölöm hallgatni és olvasni. Amúgy én is káromkodok. :)

Barbara Pesti 2019.01.08. 22:30:02

Engem csak az zavar, ha nem dühböl, nem feszültséglevezetésböl kàromkodnak, hanem megszokásból. Az a bizonyos vazmeg mint kötöszó esete ez. Pont mert ezzel inflálódnak a "tabuszavak" és nem lesz mit feszültsèglevezetésre használni elöbb utóbb.
süti beállítások módosítása