Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • kbn: illusztráció: www.youtube.com/watch?v=g5ISf5Gh5i8 (2020.07.11. 16:01) Az fényességes falurúl
  • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
  • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!
  • Ra: Wow... (2019.06.04. 20:56) Hogyan szoktasd le magad a tanult tehetetlenségről?
  • Hemi12: Igazad van! Az '56-os forradalmárok is baszódjanak meg! Megöltek egy csomó EMBERT!!! Akik között biztos voltak jók is! Hát nem olvasták a szótári de... (2019.03.15. 16:51) Feminizmusról picsogni férfiatlan

A sorkatonaságnak van értelme, csak nem az

2016. 01. 16.

A sorkatonaságnak honvédelmi hatása elhanyagolható. De nem is az a célja. Az a célja, hogy beszoktasson, betörjön. Hogy megnyomorítsa az akaratodat a brutális önkényességével és értelmetlenségével. Hogy félelmet keltsen benned és tudatosuljon, hogy csak azért ficánkolhattál eddig, mert ők engedték. Hogy megrettenj és ennél kisebb kérdésekben aztán már pláne ne merj ellentmondani.

Na, arra tökéletes.

Ami a női alattvalónak az ellesztés, az a férfi alattvalónak a katonaság. Megrémít, értelmetlen, akaratod ellenére való, de nem nagyon mersz rá nemet mondani, mert akkor nemzetellenes vagy. Holott csak a vezetőknek túl nagy a hatalma.

 marine_drill_instructors_24.jpg

Az a bajotok, hogy elfelejtettétek, hogy a testetek az államé. Hogy csak emberi erőforrások vagytok a tenyésztelepen, feldolgozásra várva. De most majd emlékeztetnek rá.

Nem csak nőket, férfiakat is.

Épp csak rácsodálkoztam, milyen varázslatosan tökéletes gumicsont-topik a nőellesztés, erre már itt is van a folytatás. Nem csak a nők testéről beszélünk immár gátlástalanul, nem csak az ő testi épségükbe és egészségükbe dumálunk bele, de a férfiakéba is.

A nőket úgy dolgozzák fel, hogy nagyon egyoldalú feltételekkel leellesztik és függővé teszik őket. A férfiakat pedig úgy, hogy besorozzák rossz hatékonyságú bioizomnak a katonaságba. A férfiakat és nőket addig ugráltatják, alázzák, szoktatják az értelmetlen, repetitív parancs-végrehajtáshoz, míg már nem gondolkodnak tovább, csak reflexből engedelmeskednek. Eleinte még bosszantja őket a feladat, aminek semmi értelme nincs, viszont indokolatlanul kegyetlen  - de később már nem kérdeznek többet. És másokra is hörögni kezdenek, ha azok még nem tompultak el. Ősanya, Én-is-voltam-katona, egyre megy. 

Így fosztják meg a férfit és nőt is a vélemény-kifejezés képességétől. Ha ugatni mersz, hogy valahol szorít, gyermekedre káros szörnyeteg vagy.

Ha ugatni mersz, hogy értelmetlen a parancs, hazaáruló, gyáva geci vagy.

Nem csak a nők teste présgép, ami nyugodtan szakadhat, nem kár érte, hanem a férfiaké is. Szakadjon az az artéria, szaggassa azt a combizmot a repesz. Dögölj meg a hidegben vagy fulladj meg a sárban, sérülj le kiképzés közben, fagyjon le a fél heréd, ha kinnfelejtennek éjszakára. Ez a dolgod, bazmeg, izom vagy nekik. Majd te is úgy jársz, mint szült nő az orvosnál: gondolj arra, hogy a hazádért volt. Kezelni minek? Panaszkodni sem szabad.

És még pénzt sem kapsz érte – üdvözlünk a fizetetlen munka világában. Találj benne értelmet, ha jót akarsz magadnak.

Igazából az állam a férfiakon is a nőkön is lobotómiát hajtana végre legszívesebben. Zombikkal a legkönnyebb országosdit játszani. Teszik, amit mondanak nekik, nincs véleményük, nem érzik, ha fáj. A testük beáldozható, a véleményük, személyiségük, ambícióik pedig kellemetlen születési rendellenesség. De amit az iskolarendszer nem tud kiverni belőlük, azt majd az alapkiképzés és a gyerekkínzás megteszi.

A lényeg, hogy ha kapálózol, még jobban fáj. Persze, hogy igazságtalan, pont az volt a célja. Ha még panaszkodnod sem szabad, majd magadat próbálod hozzáigazítani. Igazán bámulatos, mi mindent kibír az ember. Miért is ne használnánk az adaptációs képességét? Hát mihez kezdene magával, ha nem adnánk neki szerepeket? Mihez kezdene a kis testével, úgyis csak megöregszik. Akkor meg használjuk fel a céljainkra, amíg még fiatal és ropogós. Hogy belenyomorodik? Hát hiszen én is voltam ott és most meg itt vagyok. Olyan lesz neki, is mint nekem. Majd ha ő is ideát lesz, ő sem akarja majd, hogy a fiatalok kimaradjanak a beszoktatásból. Dehogy akar valaki jobbat a következő generációnak. Azt akarja, hogy ők is szenvedjenek. És ha megteheti, meg is teszi.

Ha már ő is szült egy hagyományos, szent családba, ő is nőgyűlölő lesz. Ha már ő is megtört a szándékos szívatás súlya alatt, ő sem akarja majd, hogy mások meg töretlen gerinccel kezdhessenek az életnek. Az, hogy a nők jogfosztásából még sosem lett gazdasági fellendülés, az nem számít. Az, hogy besorozott katona lófaszt se ér valódi helyzetben, csak felfogja a golyót, az nem fontos.

Ennek az egésznek nem is az a célja.

Hanem a beszoktatás.

A tested a miénk. Majd most megtanulod.

Ja, addig nem, amíg még elvándorolhatsz, Kövér is megmondta. Ez az egyetlen fegyvered maradt ellenük, mert a döntéseiket már nem tudod megváltoztatni.

Hatalmas különbség van aközött, hogy önként mész harcba, vagy kényszerítenek/elvárják. Hatalmas különbség van aközött, hogy magadtól akarsz gyereket, vagy kényszerítenek/elvárják. Önként megfontolnám. Ha kényszerítenek, a saját, pitiáner butaságuk meg játszmáik miatt, akkor soha.

Mikor fogják már fel, hogy az ember számít, nem az ország. Pláne nem a vezetése.

Vigyázat, a határok záródnak.

Ami a női alattvalónak az ellesztés, az a férfi alattvalónak a katonaság. Megrémít, értelmetlen, akaratod ellenére való,...

Posted by Quadrille Lobster on Saturday, January 16, 2016

109 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr908278508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéLóg 2016.01.18. 00:06:11

Az látszik hogy a "katonaságról" a poszter az hálivúdi amcsi filmekből na meg a különböző blogokon fellehető "amikorénakommunizbusbankatonavoltam" sztorikból tájékozódott.
Meg leheet nézni EURÓPAI katonaságot, német, francia, svéd, finn osztrák, folytassuknyugodtan példákkal.
A kopaszok szopatása már értelmetlen, mert kurva drága lenne. Ellenben az hogy egy huszonéves képes legyen legalább elsütni egy Kalasnyikovot vagy hogy legalább egy helyen a világban kapjon egy kis önvédelmi képzést, miközben az önbecsülését vagy akár a kondícióját növelik, na ENNEK van értelme.
Pontosabban CSAK ennek van értelme.

2016.01.18. 00:09:46

@Könnyen elkaptuk, uram!: Izrael példája fényesen cáfolja az állításodat. És elég sok helyi háború is. A modern hadseregben egy harcoló katonára 2-3 fő kiszolgáló katona kell.

MJános 2016.01.18. 00:45:11

Kedves Blogoló!

Sajnos baromságot írsz. Oké, hogy akarod propagálni ezt a jaj de találó elletés szót azzal, hogy bután leírod ezerszer, de a sorkatonaság lényegét se látod. Sajnos én már pont nem voltam katona, de szívesen pótolnám, ha lehetne. A mai 20 évesekre meg pont rá is férne egy kis fegyelem...

Csigataposó 2016.01.18. 01:12:06

@BéLóg: Na most edes szivem te honnet tajekozodtal katonasagrol azt elarulod nekem, mert "Ellenben az hogy egy huszonéves képes legyen legalább elsütni egy Kalasnyikovot vagy hogy legalább egy helyen a világban kapjon egy kis önvédelmi képzést, miközben az önbecsülését vagy akár a kondícióját növelik, na ENNEK van értelme." ilyet magyar honvedseg a 70-es evek ota biztosan nem csinalt. "A kopaszok szopatása már értelmetlen, mert kurva drága lenne. " Na ez viszont ment orverzesig. Tovabba sem szemelyzeti allomany, sem eszkoz allomany, sem az ott meglevo kultura, vagy a rendelkezesre allo penz, nem mutatja hogy egy ujra bevezetessel akar 1% elteres lenne legkozelebb. Mondom ezt ugy, hogy en nem sokkal az utolso sorozas elott hagytam ott a hadsereget es tiszt voltam.

Csigataposó 2016.01.18. 01:17:50

@Tündér 23: 1 fo harcolo katonara 6-12 fo "kiszolgalo" attol fugg hol harcol. Legieronel ez a szam nyilvan sokkal magasabb.
B) Izrael ossze nem hasonlithato, mivel ott hdseregnek van presztizse, van erteleme, radasul a pl allami poziciokhoz feltetel a kulonbozo katonai mult, radasul ott az orszag jelentos resze folyamatosan harcol...

Csigataposó 2016.01.18. 01:23:38

@MJános: Barmikor lehetne vagy lehetett volna potolni ha nem csak a szad jarna, szerzodeseeket meg onkentes tartalekosokat is folyamatosan keresnek.
B) Fegyelemet egy szikarcny nem sok a sereg annyit sem tanitott meg a sorosoknak; az utso 6 eveben biztosan nem. Alkoholizmusra meg bulizasra annal inkabb tanitott.
De az mindig tetszik amikor parzsebnaci mindig masokat akar fegyelmezni, rendet kieroszakolni, de o az elso aki ha lehet kibujik alola meg kivetelt keres...

Csigataposó 2016.01.18. 01:28:41

@manager2008: "A katona kiképzése nem egyenlő a tömeghadsereg különböző kisegítő alakulatainak unalmas kiképzésnek látszó marhaságaival. Ha a szerző érdeklődik olvassson utána mit jelent a kiképzés." Nekem elmagyarazod lecci akkor, hogy mivel nem egyenlo, meg mit is jelent mert en roppant kivancsi vagyok most mar, hogyan is kellett volna kikepeznunk a sok bakat meg anno.

BiG74 Bodri 2016.01.18. 01:43:19

Önkéntes alapon felvett, profi módon oktatott emberekből képzett haderőnek van értelme. De lássuk be itt nálunk ilyen soha nem lesz.

Lordhell 2016.01.18. 02:02:28

Hát nem tudom, lehet a kevés 15 éves katonai pályafutásom alatt láttam már furcsákat, de ezt a VS (értsd Varsói Szerződés) illetve az azt követő poszt időszak kiképzését felemlegetni, hogy az milyen volt, így X év sorkatonai idő nélküli után elég szánalmas.
Egyet nem árt figyelembe venni, hogy a most szolgálók nagy része, már az, aki maradt (ha kevesen is vagyunk) azok azért maradtak, mert szeretik a munkájukat (ez hivatás). Sok tényleg profi, és nem láttam vagy hallottam volna úgy beszélni akár ÖMT-sel, akár altiszt vagy tiszt hallgatóval, mint anno Szittyón, a vén százwattos a kopasz bakával. Én is és remélem minden most velem együtt szolgáló surranótársam nevében mondhatom, nem az a célunk, hogy cél nélkül szopassuk a népet (arra ott a NAV és a rend éber őrei, meg persze a Országgyűlést se hagyjuk ki). Átadni azt a tudást amit felszedtem az X idő alatt, értem ez alatt, hogyan vedd fel a gázálarcot, hogy ne dögölj meg és ne nyomja fel a homlokod az agyad hátsó részéig. Mit csinálsz, ha lőnek rád (mondjuk Afgániában előferdül), hogyan köss be sebet stb... és lehetne sorolni.
Elérni hogy a katona képes legyen úgy gondolkodni, hogy nem ÉN (és csak ezt látom mindenhol a mai fiatalokban), hanem a társam (tűzpárnál) a raj, a szakasz ecetera ecetera.
De ez csak 1 vélemény.
Fontos még, hogy a megváltozott geopolitikai helyzet, ami szükségessé teszi a tartalék minél előbbi mozgósításának és bevethetőségének lehetőségét.

komplikato 2016.01.18. 03:52:35

Aki TÉNYLEG volt sorkatona és nem csak halott róla meg nosztalgiázik, az kiképzésen megtudhatta azt a hadi titkot, hogy a komplett sereg mit mennyi időre és mitől tudott volna bevédeni. Mivel titok ugye, nem írjuk le, de aki a védőértékkel érvel az nyilván NEM volt ott. Lássuk be, hogy komoly és pont ezért drága műszaki felszerelés nélkül maximum ilyen verbuvált, lopott kalasnyikovval hadonászó brancs ellen lehet kiállni, egy igazi sereg ellen nem. A kopaszok megtörése és idegeinek szétzilálása, valamint az a "csapatszellem erősítése" álcája alatt egymás ellen hergelése meg bizony pont olyan volt, ahogy itt fent leírták. Tehát még egyszer kérdezem, aki ezeket cáfolja, hol is volt sorállományban, de főleg mikor?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.18. 05:39:10

Jelenlegi feltételek esetében semmi értelme a sorkatonaságnak, ezért ilyesmi nem is lesz.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.01.18. 06:14:09

Van aki nem szeretne gyereket. Annak nem lesz gyereke.

Van aki nem szeretne sorkatonának menni. Az megszökhet egy olyan országba, ahol nincs sorkatonaság.

Van aki nem szeret csapatban dolgozni. Az dolgozhat egyedül.

Van aki nem szereti a nemzetét, nem hajlandó áldozatot hozni. Arról, ha kiderül hogy áruló, akkor eltávolítják a nemzetből, hogy az előnyeit se élvezhesse jogtalanul.

Van aki nem kedveli a saját népét, saját fajtáját. Azt cserébe ők se fogják kedveli és szerencsés esetben talál másik csoportot, ahova be tud társulni.

Van aki éppen már élni sem szeretne. Az öngyilkos lesz.

Az életben abszolút értelemben semmi sem kötelező, mert mindenkinek szabad akarata van. Mindenki azt csinál, úgy él, ahogy csak akar. A törvényeket az emberek szabják, a jogokat és kötelezettségeket ők határozzák meg a saját érdekeik, érzelmeik szerint.

@komplikato: ha most mondok hat példát borzasztó munkahelyi légkörre, akkor ez azt jelenti, hogy minden munkahely szar és bele kell törődni.

Ha nincs Magyarországon jó példa tisztességes pártra és jó, becsületes politikai formációra, akkor jelentsük ki, hogy a demokrácia megbukott és koronázzuk királlyá aki a legtöbbet adja az országért egy nyílt árverésen?

Azzal, hogy "hivatásos hadsereg" van most Magyarországon, a probléma még nem oldódott meg. A felvetések, a problémák igenis valósak és érdemben kell rá reagálni, át kell gondolni, meg kell fontolni.

Az hogy van egy sereg példa arra, hogy lehet valamit szarul csinálni még nem ellenérv. Ausztria, Finnország és számtalan sok példa van hasonló apró, jelentéktelen országra sorozásos hadsereggel.

Most a svédek is elgondolkoznak a sorozás visszaállításán, ott azért, mert a "menekültek" gondozásában segíthettek volna a sorozott katonák, vagyis ideológiai alapon lehet könnyen kényszermunkára küldeni embereket, ami még itthon is előfordulhat, hogy valakinek eszébe fog jutni. Ez lehet érv és ellenérv is nézőponttól függően.

De ideológiai alapon teljesen elutasítani magát a sorkatonaságot, mint rendszert nagy baromság.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.01.18. 06:17:42

@BiG74: az attól függ ki mit akar csinálni. Mi nem akarunk nagyon háborúzni se és nem is hiszünk abban, hogy ha arra kerül a sor, akkor meg tudnánk védeni magunkat.

Ezért aztán itt a Costa Rica-is totális pacifizmustól egy svájci civil védelmi hálón keresztül egy kis zsoldos véderőig minden játszhat attól függően, hogy épp mi a jelszó, amivel el lehet adni a legújabb agymenést.

Annyi a lényeg, hogy a NATO adja áldását és továbbra is az amerikaiak védelmezzék a kis hűbéresüket.

csepke 2016.01.18. 06:28:39

egyébként innen is látszik hogy fideszék is jól elsajátították a posztban leírt kopasz-szopató viselkedést. Most hogy ők már nem érintettek, se barátaik, üzletfeleik, és nagy valószínűséggel lányaik vannak csak vagy fiak is kinőttek már, most megint legyen sorkatonaság, miközben a rendszerváltás és különösen a fidesz egyik sarkalatos pontja vvolt a sorkatonaság eltörlése anno.

Kelly és a szexi dög 2016.01.18. 07:10:36

Honnan vetted azt a súlyosan diszkriminatív hülyeséget, hogy csak a férfiakra lenne kötelező a sorkatonaság!? Változott a világ, egyenlőség van a jogok és kötelezettségek terén is! (amúgy is esztelen a poszt, hihetetlen miket rak ki az Index, ha azok alkalmasak lehetnek a negatív hangulatkeltésre...)

para_noir 2016.01.18. 07:10:39

Rég értettem ennyire egyet egy poszttal, most 100% a találat, pontosan úgy van, ahogy feljebb le van írva. A sorkatonaságot csakis a legfogyatékosabb agymosott balfaszok támogatják, akik remélem, amint kitör a háború, az első sorban fognak megdögleni azért szaros garnitúráért, akik ostoba jelszavakkal odacsábították őket.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.18. 07:23:58

@manager2008: íme a hősi magyar katonatiszt mintapéldánya. Mondd, mi a faszt keresel te még itt, miért nem ott véded a segged, ahol lőnek is?

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.18. 07:25:27

@para_noir: ne dögöljenek meg, azzal túl egyszerűen megúsznák a saját fasságuk következményeit.

Exploiter 2016.01.18. 07:34:59

Meg mernék csinálni svájci mintára? Valódi, rövid kiképzés, aztán mindenki hazaviszi a fegyvert? Amikor még civil fegyvereket se lehet itthon csak úgy tartani?
Még a végén a nép rájönne, hogy ki az erősebb. Veszélyes dolog az.

Pierr Kardán 2016.01.18. 07:35:21

@para_noir: Szerintem nagyon rosszul látod a helyzetet (a poszt írójával egyetemben)! Átestem a sorkatonaságon (egyetemist előfelvételisként), de különösebben rossz tapasztalataim nem voltak. Tapasztaltam természetesen törekvéseket arra, hogy "beszoktassanak", "ugráltassanak", de arra sosem tapasztaltam törekvést, hogy "betörjenek". Tehát aki egy kicsit is rendezett énképpel bír, az az ilyen időszak után mentálisan nem megtörve, hanem megerősödve jön ki a dologból.

Ha pedig adott esetben menni kell, akkor menni kell. Van amikor az uralkodó elit közmegeyezés alapján viszi háborúba az országot (lásd: "Kossuth Lajos azt üzente"), tehát közérdek az ország megvédése. Ha pedig jön a vész, akkor semmire sem jó az, aki nem tud elsütni (betárazni, szétszedni, megtisztítani, összerakni)egy Kalasnyikovot, ezt a tudást pedig nem az interneten blogolva lehet megszerezni.

Kedves posztíró és kedves para_noir: ti használhatóak lennétek valamire egy komoly vész esetén?

h.kovacs 2016.01.18. 07:43:20

voltam katona és teljesen egyetértek a bloggal
azért nincs sorkatonaság, mert a biorobottá züllesztést hatékonyabban megoldja a bulvármédia

rámenős 2016.01.18. 07:48:57

Huh. Ennyire hülyék vagyunk?
Hálistennek sok értelmes mondatot is lehet olvasni.
Nem voltam katona. / Hepatitisz. / Csak azt látom amit a fiaimmal művelt. Rettenetesen utálták, mégis sokkal férfiasabbak lettek. Megismerték a bajtársiasság fogalmát. A fegyverhasználatról nem is beszélek.
Az is igaz, hogy a kiképzők szívatták őket, de ez a parancs megértéséhez elengedhetetlen volt. Teljesen kiakadt a kisebbik fiam, amikor megváltozott hangon engedte ki őket először a tiszt. Azóta is tisztelik.
3

rámenős 2016.01.18. 07:52:06

@Pierr Kardán: Na végre egy normális kérdés. Nem. Ők azt várnák el, hogy te védd meg a seggüket.

scsaba1 2016.01.18. 08:32:06

@Fedor:

Ezaz... Mindenki ossza csak meg az ökörségeit, hogy azért nem jó a sorkatonaság, mert őt '86 februárjában halálra szopatta az őrvezető. A kommunista típusú sorkatonaság valóban ökörség. De esetleg meg kellene nézni, hogy csinálják a finnek. Vagy mi újság Svájcban...

upho 2016.01.18. 08:42:13

te ugye nem voltal katona?

Ad Dio 2016.01.18. 08:42:46

A kötelező sorkatonaságnak semmi értelme. Viszont simán el tudnék képzelni egy önkéntes tartalékos rendszert, ami működik. Valahogy így:

- önkéntes alapon
- 3 hónapos intenzív, minőségi képzés
- erre az időre törvényi védelem mellett fizetésnélküli szabadság és zsold.
- évenként pár nap karbantartó hasonló feltételekkel
- fegyvert nem adni ki velük, de bizonyos felszerelést minden további nélkül
- mindehhez járna egy tartalékos jelképes zsold, mondjuk 10e/hónap.

Ezek az emberek mozgósíthatóak lennének katasztrófahelyzetben és háborús veszély esetén (honvédelem).

Voznyák Pista 2016.01.18. 08:46:12

Van a történelmünknek egy olyan időszaka, amikor ahelyett, hogy általános sorkötelezettség (zsoldos haderőre akkor nem futotta volna) helyett a hadsereg leszerelését erőltették, ez 1918 őszi téli időszaka.
Az eredményt mindenki ismeri.
Ja, sokan azzal érvelnek, hogy á, úgysem lett volna értelme a túlerő miatt, de akkor vegyük hamar elő az 1919 tavaszi időszakot, amikor már egysokkal kedvezőtlenebb pozícióból is sikerült sikereket elérni, (felvidéki hadműveletek) csak azért, mert újjászervezték a hadsereget.

sas70 2016.01.18. 08:47:06

@Pierr Kardán: " Ha pedig jön a vész, akkor semmire sem jó az, aki nem tud elsütni (betárazni, szétszedni, megtisztítani, összerakni)egy Kalasnyikovot, ezt a tudást pedig nem az interneten blogolva lehet megszerezni."
A Kalasnyikov és klónjai tényleg olyan bonyolult fegyverek, hogy egy tíz éves lányt is kb. 10 perc alatt meg lehet tanítani a használatára. Anno a sorállomány kb 70%-a az alapkiképzésen kívül, nem is használta a fegyverét. Max őrségbe menet felvette, betárazta, aztán meg leadta, néha közösen nekiálltak a fegyvertisztításnak, de azt sem mindenki csinálta.
Aki katona akar lenni, az mehet, folyamatosan van felvétel szerződéses állományba.
A többieket meg hagyják már békén, ezzel a hülyeséggel!

para_noir 2016.01.18. 08:56:27

@Pierr Kardán: rosszul látod. Egyfelől ha politikusok akarnának politikai érdekből háborúba küldeni, akkor vállalom, hogy semmi hasznomat nem vennék, sőt, el se mennék. Mások érdekeiért soha nem fognék fegyvert, a háborúk zöme pedig ilyen. Ha engem vagy a családomat fenyegetné a vész, akkor más a helyzet, azért lehet és kell harcolni. Másfelől nem rossz gondolat, hogy az ember némi jártasságot szerezzen fegyverhasználatban, azonban ehhez semmi szükség több hónapos bentlakásos csicskáztatásra és kegyetlenségre, bőven kiváltaná mondjuk egy kétévente kötelező kétszer egynapos hétvégi képzés. Ami ezen felül van, az ténylegesen csak és csupán a betörésre, az uniformizálásra, a szolgalelkűségre való törekvés. Attól senki nem lesz jó hazafi, vagy ügyes fegyverforgató, hogy négykézláb kell padlót súrolnia napokon át, hogy tanulatlan tahók üvöltöznek vele, hogy testileg fenyítik, hogy értelmetlen és életszerűtlen rendszabályokra kényszerítik. A sorkatonaságot kizárólag a buta, a tekintélyelvben hívő, a mentálisan beteg emberek támogatják. (Ahogy mondjuk a háborút is ugyanők...)

para_noir 2016.01.18. 09:03:43

Mellesleg régóta szilárd teóriám, hogy a sorkatonásot jellemzően azok dicsőítik, akiknek ez volt életük csúcspontja, mert ezzel tudtak végre kiszakadni a szaros falujukból, tetves kisvárosukból, itt érezhették magukat férfinak azzal, hogy a kisebbeket, kiszolgáltatottakat csicskáztathatták, itt kaptak először rendszeresen meleg ételt, és itt érezhették az akolmeleget a többi félfogyatékos hozzájuk hasonló tahóval. Szóval ha szuoperszép emlékeket őrzöl a sorkatonaságról, akkor bizony egy szaros, műveletlen, sikertelen bunkó vagy.

Voznyák Pista 2016.01.18. 09:05:47

Hadseregre sajnos a mai világban is szükség van, még itt Közép-Európában is.
Azt meg hogy zsoldos, önkéntes, vagy sorköteles rendszerben szolgáljanak, a történelmi helyzet, az ország gazdasági helyzete stb. is meghatározhatja.
Ja, a szopatásról. Aki azt állítja, hogy csak a Varsói Szerződés haderejében volt ilyen, nézze csak meg, milyen egy amerikai tengerészgyalogos kiképzés. (Az még kajakabb is.)

Horvátország függetlenségi háború: Általános sorkötelezettség halálbüntetés terhe mellett. (ha jól tudom. De mindenképpen szigorú szankcionálással) . Szükség volt rá ?
Mindenképpen, hiszen a függetlenségükről, a szabadságukról volt szó.

Nálunk én is azt tartanám a legszerencsésebbnek, ha egy önkéntes tartalékos haderőnk is lenne, akik kapnának egy 3 hónapos alapos kiképzést.
Olyan háborús konfliktus esetén, amely hazánk területét veszélyeztetné, pedig általános sorkötelezettség szintén nagyon szigorú szankciókkal.

Ad Dio 2016.01.18. 09:06:36

@sas70:

Ezek szerint feltaláltam a meleg vizet.

Énkérekelnézést.

Rorgosh 2016.01.18. 09:22:07

Ugyanakkor a sorkatonaság - paradox módon - a legnagyobb veszélyforrás az autoriter rendszerekre, kormányzásra. Ennek oka, hogy ez a feltöltési rendszer lebontja a kommunikációs korlátokat a társadalom különböző csoportjai között. Teszi ezt azáltal, hogy a kiképzések és a szolgálat alatt olyanok találkoznak, akik amúgy jó eséllyel egymás létéről sem tudtak volna. Így olyan másodlagos kapcsolati háló alakul ki a társadalomban, amelyet többnyire már nem tud kontrollálni a kormányzat, és amely lehetőséget teremt a politikai önszerveződésre.
Persze ettől még szívás a szolgálat annak, aki nem önként vállalja, és kevésbé is hatékony a hivatásos hadseregnél. Feltéve, hogy fordítanak rá pénzt. Ami viszont többnyire jobban megy, ha vannak sorkatonák: a társadalom kevésbé tűri el a pénzhiány miatti rossz, embertelen viszonyokat, értelmetlen tevékenységet, ha maguk és gyermekeik élik azt át, mintha a katonák és hozzátartozóik csak egy szűk, politikailag jelentéktelen társadalmi csoportot alkotnak.
Szóval jó-e a sorkatonaság? Az egyéni szabadság szempontjából semmiképp, és ez a legfontosabb. Ugyanakkor vannak olyan előnyei is, amelyeket valamilyen módon pótolni kell, ha nincs. Szóval aki nem akar 6-36 hónapot szívni egy ilyen szolgálatban, de szabad országot akar, az jobb, ha aktívan tesz a szabadságáért és azokért, akik ezt számára alkalmasint fegyverrel is megvédik.

CyberPunK 2016.01.18. 09:22:59

Ha lehet, akkor kicsit térjünk át a dolog gyakorlati részére. Egyrészt mi a faszból finanszírozná az ország ezt? Se laktanyák, se felszerelés, se fegyver se lőszer egy általános kiképzésre. Illetve kiket küldenének ki? Annó ezt meglehetett tenni az élet kezdetén lévő fiatalokkal, akik ráértek, de itt van egy korosztály, aki már családot tart el és hitelt/rezsit fizet. Komolyan minket akarnak elzavarni egy évre? Vagy akár csak három hónapra? Mi lesz a munkahelyemmel, állam megvédi? Az ott kapott fizetésemet megadja az állam, vagy arra jövök vissza, hogy a bank már árverezi a kecót és lakoltatja ki a családot? Bullshit az egész.

Voznyák Pista 2016.01.18. 09:29:39

@para_noir:

"Mellesleg régóta szilárd teóriám, hogy a sorkatonásot jellemzően azok dicsőítik, akiknek ez volt életük csúcspontja, mert ezzel tudtak végre kiszakadni a szaros falujukból, tetves kisvárosukból, itt érezhették magukat férfinak azzal, hogy a kisebbeket, kiszolgáltatottakat csicskáztathatták,"

Figyu, én is voltam sorkatona, ráadásul egy olyan időszakban vonultam, amikor az ezredem egy miniszteri szemle előtt állt, ami az állomány teljesítményének felmérésével is járt, tehát az ezrednek úgy általában hozni kellett a minősítést. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy nálunk az alapkiképzés nagyjából 5 hónapig tartott. Életemben akkor voltam a legjobb erőnléti állapotban. Voltak szopatások, de én nem adtam ezt vissza senkinek később. Egyáltalán azoknak a dolgoknak, amit te itt felsoroltál, egyike sem illik rám.
Mégis társadalmi, és egyéni vonatkozásban is hasznos dolognak tartom a közösségbe illeszkedés képességét. Annyi manapság az elkényeztetett egyke gyerek, aki megszokta, hogy csak ő van. Itt megtanulhatná pl. azt, hogy létezik csapatmunka, létezik közösség.

És ha utána valahol munkát vállal, figyelembe veszi, hogy vannak főnökei, különböző elvárásokkal. Van hierarchia, ahol nem ő van a csúcson, de mégcsak nem is a középpontban.
Kétségtelen, hogy vannak olyanok akiknek az ölébe pottyant hatalom fejébe száll, de ezek az emberek akkor is hülyék lennének, ha soha nem lettek volna katonák. De például, egy normális ember számára, ez is csak a tanulási folyamat része. Hogy megtanulja, hogy igen, vannak hülye emberek, igen, végre kell hajtani amit mond, és igen, attól még ugyanolyan hülye marad, míg te, már a jövődet tervezheted, mert neked van, neki meg nincs.

ercsi4 2016.01.18. 09:31:30

@MJános: Én pedig voltam katona, és teljesen egyetértek a posztolóval. Ha hiányzik, jelentkezz önkéntesnek, senki sem tiltja meg neked. De kötelezővé tenni? Ugyan minek?

ercsi4 2016.01.18. 09:32:46

@Pierr Kardán: Ha jön a vész, akkor a sorkatonaság nem sok vizet zavar.

ercsi4 2016.01.18. 09:37:39

@Voznyák Pista: Öreg, neked nem szóltak, hogy NATO tagállam vagyunk? Hol a herébe akarsz te háborúzni és ki ellen? Milyen "vész" érhet minket mint NATO tagállamot? Ha választanom kell, akkor inkább az amerikai tengerészgyalogosok és a német légierő védjen engem, mint néhány szerencsétlen besorozott.

quisum 2016.01.18. 09:57:19

@Lordhell: Egyetértek a mondandóddal,ha a hivatásos katonaságot nézzük. Voltam katona, ami a legnagyobb baromság volt a világon, de itt a sorozott seregről beszélünk, annak összes hátulütőjével és 0 előnyével.
Egy most sorozott sereg semmivel sem volna különb a szocialistánál, ugyanaz a mocsok lenne, csak itt életek mehetnének miatta tönkre,
A sok okos seregpárti arra nem gondol, hogy ha a munkahelyedről kiszakítanak, akár csak pár hétre, az a munkahely nem biztos, hogy meg is marad.

Khonsu 2016.01.18. 10:08:21

A sorkatonaságnak semmi értelme nem lenne. Nem is értem, miért kellett ilyen hülyeséggel agyoncsapni a "nemzetőrség" ötletét, ami viszont nem lenne rossz. Akiket érdekel a hadászat és szeretnének katonai ismereteket szerezni, de nem akarnak, vagy nem tudnak hivatásos katonák lenni, nekik jó lenne, teljesen önkéntes alapon. Bár szerintem ez inkább belépő lenne a "különböző politikai szervezetek katonai alakulataiba", mint annak alternatívája, így ebben a részében valószínűleg tévednek, de ezt most hagyjuk.

Amit kötelezően be lehetne vezetni ér értelme is lenne, illetve senkit sem érne vele hátrány, az az önvédelmi oktatás az iskolában. Háború szerencsére nem fenyeget, így értelmetlen lenne mindenkiből katonát csinálni, de némi harcművészeti jártasság nagyon hasznos lehetne mondjuk egy utcai atrocitás esetén.

Az iskolai testnevelés órákon, vagy legalábbis nagyobbik részükön harcművészetet, önvédelmet kéne oktatni az önvédelmi szempontból teljesen értelmetlen sportok helyett. Arról nem is beszélve, hogy a harcművészetek nem csak a testi épülésre vannak jó hatással.

2016.01.18. 10:52:40

Van egy haverom, akinek minden vágya az volt, hogy katona legyen. A katonai felsőoktatásba nem vették volna fel, úgyhogy érettségi után elment szerződésesnek. A 3 éves szerződésének lejártakor úgy döntött, ennyi volt, pedig a társasággal nem volt baja, sokat buliztak a katona társaival. De azzal igen, hogy egy kezén meg tudta számolni, évente hányszor tudott lőni, mert olyan szinten spóroltak a lőszerrel. Másrészt a fejetlenséget sem díjazta.

Namost ha azt mondjuk, hogy kell a sorkatonaság, abból az érvből kiindulva, hogy tanulják meg az alapokat, tehát fegyverhasználatot, vezénylést, stb., akkor ez így abszurd, amíg a szerződéseseknek sem biztosítják minderre a körülményeket.

Aki szerint meg a katonaság teszi á fiúkat férfivé, emberré, az súlyosan droid, elmebeteg vagy Stockholm szindrómás, vagy ezek tetszőleges kombinációja.

2016.01.18. 10:57:12

@Voznyák Pista:
"És ha utána valahol munkát vállal, figyelembe veszi, hogy vannak főnökei, különböző elvárásokkal. "

Csakhogy ehhez nem kell katonaság. Másrészt munkamorál szempontjából sokkal jobb, ha mindez belátásra alapul, és nem feltétel nélküli parancs követésre. A katonának nem szabad szólnia, ha véleménye szerint nem jó a felettesének az elképzelése, egy munkahelyen viszont ez sok esetben szükséges, mivel a főnök sem tévedhetetlen.

2016.01.18. 11:09:48

@Rorgosh:
Ma Magyarországon a társadalom 80-90%-a egyetlen "kasztban" van. Majdnem minden középrétegbelinek van betanított munkás ismerőse is, a középréteg nagy része normál állami vagy egyházi általános iskolákba járatja a gyerekeit, ahol a társadalom minden rétegével találkozik.

Exploiter 2016.01.18. 11:14:03

@CyberPunK:

Ennyi. Ha megfizetik ugyanazt a pénzt, amit az ember keres, akkor oké, csak
- k. drága lesz az az országnak
- azért a cég se biztos, hogy nem vesz fel a helyedre valaki mást, ha csak úgy lelépsz pár hónapra lövöldözni

Anyám is k. jó szívvel emlékszik vissza, amikor apám bevonult egy évre, ő meg ott állt két kisgyerekkel egyedül, pénz nélkül.

Akinek az hiányzik, hogy üvöltözzenek vele hülyeségeket, mert az edzi a jellemet, az szóljon és üvöltök én.

Voznyák Pista 2016.01.18. 11:26:04

@ercsi4:

Mi már sokféle szövetségben voltunk tag a történelem során, de hogy, hogy nem, 100 év alatt harmadolódott a területünk.

Voznyák Pista 2016.01.18. 11:28:04

@nagybalfasz:

"Csakhogy ehhez nem kell katonaság."

Ez is igaz, elég hozzá 2-3 pofára esés, (kirúgás) és már meg is van.

igazmondojuhasz 2016.01.18. 12:04:38

Eddig itthon maradtam, ha kotelezo katonasag lesz, huzok a francba, még hátra se köpök.

króm nickel 2016.01.18. 12:24:11

@nagybalfasz: A lejárt szavatosságú lőszert csókos vállalkozók évi néhány milliárdért megsemmisítik. Ha a katona a kiképzésen elpufogtatja, azzal rontja az üzletet.

nemszólokmégegyszer 2016.01.18. 12:40:35

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: És vannak vérhülyék, mit te. A háború/vérengzés/vérfürdő profiknak való, nem ilyen fotelhuszár szájkaratésoknak, mint te. Szerencsétlen.

Köldök_szösz 2016.01.18. 13:39:31

@Fedor: @manager2008: Szerintem a kettőnek semmi köze egymáshoz.
Kurvára más az amikor ott vagyok bezárva egy csomó faszkalappal akik szívatnak és nem tehetek semmit és kurvára más az amikor a csatatéren lőnek rám de nálam is van egy fegyver amivel visszalőhetek.

Köldök_szösz 2016.01.18. 13:45:21

@para_noir: és mennyi ilyen ember van :)

aegithalos 2016.01.18. 13:51:56

@BéLóg: De miert nezzen europai katonasagot, mikor itt magyar sorkatonasag lenne? AMit odafenn szepen ki is elemez.

aegithalos 2016.01.18. 13:58:15

@Lordhell: Na latod, ez szep lenne, csak ebbe penzt kellene feccelni. Lenne penz... mondjuk loszerre? Azert kerdem, mert voltak nekem olyan haverjaim, akik voltak sorkatonak, aztan elmeseltek, mennyit hasznaltak a fegyveruket. En nem voltam sorkatona, de minimum ket nagysagrenddel tobb loszert artalmatlanitottam eddig az eletem soran. Es ez csak a loszer. Rendes fegyver, rendes ruha, felszereles. Ez mind kellene. Rendes szallas.
Nem azert nem voltam sorkatona, mert pacifista vagyok. Azert nem voltam, mert az, amit akkor a rendszer tudott volna adni, az az volt, amit odafent olvasol. Az pedig az idom rablasa. Az idom pedig potolhatatlan eroforras.

aegithalos 2016.01.18. 14:01:52

@rámenős: " Csak azt látom amit a fiaimmal művelt. Rettenetesen utálták, mégis sokkal férfiasabbak lettek. Megismerték a bajtársiasság fogalmát. A fegyverhasználatról nem is beszélek."

Nem voltam katona, csak egyetemista. Ferfias lettem. Megismertem a bajtarsiassag fogalmat. Es meg fegyvert is tudok hasznalni.
Ellenben kihagytam a kis tarsasagot, akik a sorozason igy kommunikaltak a tiszttel:
- A Lajos? Az nincs itt, bortonben ul, nemi eroszakert.
No igen, ez is egyfajta megferfiasodas lett volna. :D

aegithalos 2016.01.18. 14:04:09

@aegithalos: Francokat... Harom nagysagrenddel tobb loszert artalmatlanitottam. Megtanul loni... A sorkatona. Beszaras. :D

2016.01.18. 14:19:29

@Csigataposó: Aszimetrikus hadviselés remélem ismerős fogalom. Pontosan érdemes megnézni, mind az izraeli,mind más ország haderőit.

2016.01.18. 14:27:56

Az elmúlt napokban a nők és a férfiak is megkapták a magukét.E mögött nyilvánvalóan a védelemre kihegyezett kommunikáció rejlik,ezzel próbálják összehangolni,egybekovácsolni a minden tényszerű átgondoltságot nélkülöző ötleteiket. Az ötleteik alapjával semmi gond sincs,az anyaság,család OK csak nem így. A sorkatonaság egyébként OK,de nem azzal a tapasztalati háttérrel,amivel az idősebb generáció a fiatalokra hagyja viccesen elmesélt sztorijait.Ezekben a sztorikban rejlik a személyes történelem, az aggódás és a félelem attól, hogy az évtizedek múlásával nem változott semmi,a lényeg ugyanaz marad: a megtörés, a politikai lojalitás kialakítása és ellenőrzése. A katonaság romantizálása (huszár-romantika) és a fiatalok lebecsülése (puhányok,stb) egyáltalán nem kifizetődő (Don-kanyar,1956,1968).

Csigataposó 2016.01.18. 14:33:24

@Tündér 23: "Aszimetrikus hadviselés remélem ismerős fogalom. Pontosan érdemes megnézni, mind az izraeli,mind más ország haderőit."
1) De hogy jon az ide?
2) Velem van gond, de en semmilyen osszefuggest nemlatok a ket mondatod kozt. Tovabba nemlatom, abszolut hogyan kapcsolodik ez az altalam elmondottakhoz barmiben is.

ricardo 2016.01.18. 15:03:15

Kövér a pragmatica sanctiot is visszaállítaná, ha tudná, mi az. Kár vele foglalkozni.

rámenős 2016.01.18. 18:45:48

@aegithalos: Miért kell mindent félremagyarázni? Ha nem érted, hogy mit írtam, akkor miért szólsz bele?
Igaz, te nem láttad őket katonaruhában.

ricardo 2016.01.18. 19:27:12

@Quadrille Lobster: Carl Schmitt,a Harmadik Birodalom legtekintélyesebb jogász-filozófusa szerint a szuverenitás azé a személyé, akinek jogában áll rendkívüli állapotot hirdetni. És hát van Orbán Viktor körül néhány Schmitt-fan tanácsadó, akik talán szuverénebbnek szeretnék látni a kormányfőt, mint az Országgyűlést. Gőzöm sincs.

Éhes ló 2016.01.18. 19:28:09

A magadfajták lehet, hogy ellenek poster, de felénk a nők szülnek.

Menj a fenébe!

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2016.01.18. 22:50:31

És akkor arról még nem beszéltem, hogy ma a háborúkat számítógépekkel, drónokkal, vírusokkal, információval vívják. Hogy ha bármi értelmezhető hatalom megtámadna, az ellen még a hivatásos hadsereg sem tudna sokat tenni. A hadsereg a hazai bevetésre, rendfenntartásra, homokzsákpakolásra maradt. Meg hogy felderítőzzenek.

De a háborút meg sem kell vívni, legalábbis nem fegyverekkel. Annyi kell, hogy behülyített emberek rászavazzanak arra a pártra, ami a legnagyobb kárt tudja tenni az országuknak és a gazdaságuknak. A sok rettegő ember pedig bezabál mindent, amint a napraforgó blogok mondanak, aztán egymásnak osztják az észt és magától rászavaznak az oroszok helyi favoritjára. Mert az oroszok már csak olyanok. Nyomnak egy kis pénzt a nacionalizmusra, mert azért annyira nem jelentéktelen az az EU, hogy ne félnének tőle. És mert a nacionalisták minden ország meggyengítői.

Mondom, az igazi háborút már vívják és az emberek már vagdalkoznak egymás ellen, olyan érvekkel, amiket az oroszok adtak a szájukba. Mindegy, hogy semmi nem igaz belőle. A vérvádnak sem volt semmi alapja. Az autizmust okozó oltásról szóló tanulmány is kamu volt, azonnal vissza is hívta a saját szerzője. De akkorra a hülyeség már el volt vetve a kis fejekben és vívják a háborút saját maguk ellen a manipulálható, félelmükben üvöltöző emberek.

444.hu/2016/01/18/minden-amit-a-sorkatonasagrol-tudni-erdemes

2016.01.19. 01:10:46

Nyugi nem lesz sorkatonaság. Nem hülyék a pártok, tudják hogy ez népszerűtlen intézkedés. A sok gerinctelen senkiházi fele egyből hanyatt homlok kimenekülne az országból, nehogy fel kelljen cserélni a kényelmes kis bőrfotelt a stokira, a másik meg leszavazna a sorkatonaság ellen legjobban tüntető pártra. Ez egy ilyen megúszós ország. Elsunnyogni mindent, aztán ideológiát gyártani hozzá, miért volt ez ésszerű lépés. Visszaköszön a mentalitás minden sarkon. Úgyhogy fel a fejjel, ázhattok kényelmesen tovább a langymeleg pisiben !

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.19. 04:24:54

@Jankove: sajnos a magadfajta fegyverbuzik is szép számmal képviseltetik magukat az országban. :(

2016.01.19. 08:31:59

@Jankove:
A dolog fordítva van, te gyártasz ideológiát egy értelmetlen rendszer mellé.

anteater · http://marthadoesnt.wordpress.com 2016.01.19. 21:02:01

Vicces hogy ennyien fennakadnak azon hogy T. bloggger az 'ellesztes' kifejezest hasznalja. Nyuzfless: ez nem az egyszeri lobster velemenye hanem a kormany konzisztens policyje. Ugyan ne nyaljuk mar be hogy a kormany ill. az azt alkoto individuumok agggodnak a nemzetert. Az egyetlen dolog ami miatt aggodnak az a lenyulhato zse elapadasa. Ahhoz hogy a magyar allamnak nevezett piramisjatek tovabb mukodhessen sok kis adofizetot kell tojni.

2016.01.20. 20:38:03

@Hóhér az utolsó barátod: Tegyünk különbséget a fegyverbuzi, és az egyszerű egyenes gerinccel született ember között. Én sem bontottam pezsgőt a bevonuláskor, de odáig sem süllyedtem, hogy szaladgáljak kétségbeesetten orvostól orvosig fiktív betegségekkel, nem vallottam magam buzi drogos pszichopatának mint a sok hitvány szar alak, aki most meggyőződéssel beszél olyan dolgokról, amiről egyébként halvány fingja nincs. Alkotmányos kötelezettség volt, akibe szorult némi tartás, végigcsinálta, megpróbálta megtalálni benne a pozitívumot, kihozni belőle amit lehetett, és kb. ennyi. A hitványabbja meg elsummantotta, aztán mintha bárkit is érdekelne miért döntött így, azóta is minden platformon kényszeresen hangoztatja hogy „értelmetlen időpocsékolás”, meg „csak a szopatásról szól”, meg „jaj derékba törik a karrierem” ami persze 18 évesen kurvára nincs az embernek, de azért ideológiának mindig kiváló volt. A sorkatonaság, lehet hogy a vége felé már elszaródott és átlényegült, de ennek nem az a megoldása, hogy kidobjuk a kukába és elfelejtjük, hanem rendbe kellett volna szedni.

2016.01.20. 20:39:56

@nagybalfasz: „A dolog fordítva van, te gyártasz ideológiát egy értelmetlen rendszer mellé.”

A liberális demokráciák kudarca, ahol az öntudatos honpolgár döntheti el, mi értelmetlen, és mi nem az. A 10 millió önző ÉN országában, ez még inkább kontrasztos, mert minden értelmetlen. Értelmetlen a sorkatonaság, az adózás, meg úgy nagyjából minden, ami nem jár közvetlen anyagi haszonnal, ahol csak oda kéne tenni valamit a nagy közös asztalra.

2016.01.20. 20:52:08

@anteater: "Ahhoz hogy a magyar allamnak nevezett piramisjatek tovabb mukodhessen sok kis adofizetot kell tojni"

Az elméleted csak ott hibádzik, hogy a földgolyón 7 milliárd emberke vár ugrásra készen, és bármikor secperc alatt ki lehetne velük foltozni a nyugdíjkasszát, meg a gyerek utánpótlást. Itt az a kérdés akarod-e? Léteznek olyanok akik igen.

2016.01.20. 22:46:14

@Jankove:
Elfelejted, hogy a társadalom nem azért jött létre, hogy az emberek szolgálják, hanem azért, mert az emberek közös érdekei ezt szolgálták. Ki mondta, hogy az adózás értelmetlen? Pont amellett érvelnek itt a te hülyeségeddel szemben, hogy a mai világban a hivatásos katonaságnak van értelme, amit bizony a mi adónkból fizetnek. Ahogy az oktatást, egészségügyet, rendőrséget, és még sok mást. Az állam és az adózás mértéke viszont még jó, hogy vitatható. Nyilván droidként ezt nem értheted, mert túl jól lettél idomítva...

2016.01.20. 22:48:25

@nagybalfasz:
Első mondatom helyesen:
A társadalom nem azért jött létre, hogy az emberek szolgálják, hanem azért, mert az emberek közös érdekei ezt kívánták, azaz a társadalom szolgálja az embert, és nem fordítva.

2016.01.20. 22:52:42

@Jankove:
"Tegyünk különbséget a fegyverbuzi, és az egyszerű egyenes gerinccel született ember között."

Én különbséget is teszek, te előbbi vagy (bár szerintem nem az vagy, mert aki tényleg fegyverbuzi, azt a fegyverek érdeklik, téged viszont nem az vonz a katonaságban), utóbbi meg az alapján, amit írtál, nem vagy. Akinek van gerince, az a saját meggyőződése szerint kitartó, és nem a rá kényszerített elvárások teljesítésében. Te kevered a gerinces embert a jó rabszolgával.

anteater · http://marthadoesnt.wordpress.com 2016.01.21. 00:30:23

@Jankove: Mmint mit akarnak es kik? Nem ertem. Hogy jojjon az Arctalan Barna Ember aki hetmillioan van es jol bekoltozzon a Karpat-medencebe? Koszonhetoen *egyeseknek* akik tul onzok voltak a panikszeru gyerekcsinalashoz illetve sorkatonasaghoz?
Tolem oke.

2016.01.21. 01:21:41

@nagybalfasz: „az emberek közös érdekei ezt kívánták, azaz a társadalom szolgálja az embert, és nem fordítva”

Kapufa, de sajnos kipattant. A társadalom és az egyén közé egyenlőségjelet kell(lene) tenni, ez nem alá/fölé, hanem mellérendelt fogalmak, és kizárólag így működik, szimbiózisban. Nálunk egészségesebb országoknál (nemzeteknél) még megfigyelhető.
Egy ilyen végletekig önző egyénekből álló társadalom, ahol a többség szarik a nagy közös asztalra, hogyan lenne képes szolgálni bármit is? Láthatod te magad is: így, alapjáraton, fulladozva, egyre gyengülő hatásfokkal, egyre bizonytalanabbul. Van persze adóból finanszírozott egészségügy, közlekedés, meg oktatás –hadd ne méltassam, ez is csak addig működik, amíg fizetnek érte- egy zsoldos hadsereg, akiknek a honvédelem csak munka, éles helyzetben vajon mennyivel lenne hatékonyabb? A mi kis beteg, materiális világunkban olyan mértékűvé vált az individualizmus, hogy már a társadalomnál jóval kisebb egységek, mint például a „család” is komoly veszélyben van. Éppen ezért én azt a „politikát” támogatom, ahol legalább megpróbálják elvetni a telefonnyomkodásba és a fogyasztásba belefeledkezett bunkók borsónyi agyában a társadalmi szintű összefüggéseket, így az egyén haza-, és honvédelemhez fűződő viszonyát is.

„Akinek van gerince, az a saját meggyőződése szerint kitartó, és nem a rá kényszerített elvárások teljesítésében. Te kevered a gerinces embert a jó rabszolgával.”

Én a sorkötelességet nemcsak azért teljesítettem, mert kötelező volt, hanem mert el tudtam helyezni a rendszerben, értettem miért van erre szükség. Kvázi egyetértettem az intézménnyel, annak ellenére hogy láttam sok mindenben javításra szorul. Te viszont olyan világról álmodozol, amiben mindenki a saját szabályai, „meggyőződése” szubjektív értékítélete szerint él. Van erre pár frappáns kifejezés: opportunizmus, önzőség. Ez látod ma, ha kimész az utcára. Lehet ezt tovább is folytatni, ha tetszett az elmúlt 25 év, még 25-öt biztos elmegy így.

2016.01.21. 08:31:23

@Jankove:
Ma az emberek semmivel sem önzőbbek, mint 20, 50, 100 vagy 500 éve, csak a felszín változott. A sorkatonaság nem a társadalmi változások miatt vált feleslegessé, hanem elsősorbam a technikai fejlődés miatt, másodsorban a geopolitikai helyzet változott.

Az, hogy te azt látod, a társadalom egyre rosszabb, csak azt mutatja, hogy egy felszínes ember vagy, ugyanolyan, mint akik mai fiataloznak, ilyen emberek minden generációban voltak és lesznek, de mindegy, a világ ettől függetlenül halad, ahogy halad.

2016.01.21. 08:36:30

@Jankove:
"Te viszont olyan világról álmodozol, amiben mindenki a saját szabályai, „meggyőződése” szubjektív értékítélete szerint él. "

Ilyet nem mondtam, mert az anarchia lenne. Én azt mondtam, hogy a saját meggyőződéséért küzd. Tehát ha szerinte nem jó a rendszer, akkor változtatni akar, de ez nem azt jelenti, hogy amúgy leszar mindenkit, mint ahogy te ezt be akarod állítani.

A sorkatonaságot veled szemben nem tudom elhelyezni az általam ideálisnak tartott rendszerben, így ellenzem. Valami fegyveres alapképzést el tudnék képzelni helyette, de nem bentlakásos alapon, hogy a Stockholm szindrómás egyedeket idézve, "embert faragjanak belőlük".

2016.01.21. 08:52:44

@Jankove:
Ami pedig a családok "szétverését" illeti, ez az állandó hülyesége a hozzád hasonló agymosottoknak, hogy a liberálisok szétverik a családokat.

Pedig a liberálisok azt vallják, hogy ne szóljunk bele mások magánéletébe, mert mindenkinek a saját dolga dönteni arról. Ennek fényében a liberális nem akarja megmondani senkinek sem, hogy alapítson családot, de az ellenkezőjére sem biztatja. Mivel sokféle ember van, ezért mindenkinek mások a preferenciái. Én például házas vagyok, ezzel a korosztályomban kisebbségben vagyok, emiatt ha leállok vitatkozni egy hozzád hasonló nézetekkel bíró ismerősömmel, általában nem értik, miért vagyok liberális, hiszen házas vagyok, a liberálisok meg a szinglik, melegek, poligámok, "vadházasságban" élők mellett állnak, szerintük. Nem értik, hogy a liberálisok nem állnak semelyik mellett sem, csak egyszerűen nem akarják egyiknek sem megmondani, hogy mit csináljanak, és kiállnak mellettük, ha a hozzád hasonló begyöpösödöttek (konzervatívot nem írok, mert a konzervatívok veled ellentétben szintén nem turkálnak mások magánéletében, csak máshogy nem) meg akarják mondani, hogyan kellene élniük.

A liberalizmus egyáltalán nem szünteti meg a családokat, sőt, sokkal boldogabb családokat eredményez, mert nem kell senkinek sem belekényszerülnie olyan életbe, amit nem szeretne.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.21. 14:22:54

@Jankove: az a baj, hogy az egyszerű, ebben az esetben nem szinonimája a valódi jelzőnek: primitív. Én is elbasztam másfél évet az életemből, tudom, mennyire értelmetlen. Aki szerint a sorkatonaságnak a XXI. században van értelme, az vagy hihetetlenül buta vagy fegyverbuzi vagy mindkettő.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.21. 14:24:22

@Jankove: ja, és én 16 éves korom óta dolgoztam. Óriási szerencsém volt, hogy sikerült munkát találnom miután megszabadultam a fajtádtól.

IdomitottFoka 2016.01.21. 15:46:50

Az hogy be lett lőve a sorkatonaság újra a köztudatba, az csak egy gumicsont.

Az hogy szükség van-e rá, az attól függ milyen katonai célja van az országnak, és abba a sorkatonaság által összeállt hadseregnek van-e értelmes szerepe. Ha igen, és a sorkatonák harcképességét fel lehet a szükséges szintre fejleszteni, akkor opció, ha nem, akkor nem. De kontextus nélkül tiltakozni, mert szopatás vagy bólogatni, mert Svájc és Izrael, az csak tudatlanság.

2016.01.22. 22:32:53

@Hóhér az utolsó barátod: „ja, és én 16 éves korom óta dolgoztam. Óriási szerencsém volt, hogy sikerült munkát találnom miután megszabadultam a fajtádtól.”

Érdekes, hogy nekem pont az ellenkező tapasztalatom van. Honvédség előtt esély sem volt komoly munkahelyre, rendes munka akkor lett, amikor már letudta az ember a kötelező restanciát.

„Aki szerint a sorkatonaságnak a XXI. században van értelme, az vagy hihetetlenül buta vagy fegyverbuzi vagy mindkettő.”

Akinek pedig a nagyhatalmak hadseregei a viszonyítási pont, az vagy túl sok amerikai filmet nézett, vagy komplett idióta, vagy mindkettő.
Ha Magyarország nem lehet kapásból a világ I. számú vezető katonai szuperhatalma, akkor már megmozdulni sem érdemes, szarjunk bele mi? Az elmúlt időszak az élő példa rá, hogy nem elsősorban a drónoktól, meg hi-tech fegyverektől kell tartanunk, hanem olyan veszélyektől, amivel szemben a „hagyományos” recept hatásosabb lenne.

2016.01.22. 23:08:59

@nagybalfasz: „liberálisok nem állnak semelyik mellett sem, csak egyszerűen nem akarják egyiknek sem megmondani, hogy mit csináljanak”

Tényleg? Akárhány liberálissal beszéltem, a másikkal szembeni tolerancia meg az elfogadás mindig előkerült, ehhez képest a legminimálisabb megértést sem tapasztaltam amikor eltérő véleménnyel találkoztak. Te például már a huszadik negatív jelzőt akasztod rám ismerelenül, csakmert más az álláspontom. Nem gond, kezdem megszokni, csak aki feszt a toleranciáról papol, annak illene néha gyakorolnia is.

„Ma az emberek semmivel sem önzőbbek, mint 20, 50, 100 vagy 500 éve, csak a felszín változott”

Nyilván voltak az emberiségnek sokkal sötétebb korszakai is, én ezt nem vitatom, ezekről lehet olvasni a történelemkönyvekben. A saját személyes tapasztalatom csak szűk 4 évtizedet fed le, de ebben viszont a folyamatos és intenzív erkölcsi hanyatlást láttam. Amióta élek, nem volt soha ekkora pénzéhség, ilyen laza a morál, ilyen értéktelen az emberélet, és ennyire érdekvezéreltek az emberi kapcsolatok, mint manapság. És ezt nem (csak) én mondom.

"Az, hogy te azt látod, a társadalom egyre rosszabb, csak azt mutatja, hogy egy felszínes ember vagy"

Azt hiszem a legbeszédesebb, ami hűen tükrözi milyen általános egészségi állapotnak örvend egy társadalom, az pl; a bűnügyi statisztika: direkt neked kerestem a neten, mi van ezen a fronton 1965-től napjainkig. No comment:

1.bp.blogspot.com/-ojeuwW1iJac/US38KZByFMI/AAAAAAAAB6k/5kOCumZ-KWA/s1600/krimin%C3%A1lstatisztika+1.jpg

„A sorkatonaság nem a társadalmi változások miatt vált feleslegessé, hanem elsősorbam a technikai fejlődés miatt, másodsorban a geopolitikai helyzet változott.”

A sorkatonaság soha nem lesz felesleges. Magyarországon ugyan alacsony a támogatottsága, mert az évtizedek folyamán tudatosan devalválták, (ahogy egyébként a kultúrát, az oktatást, nemzettudatot, és mindent, ami egységessé, gondolkodóvá, cselekvő-, és védekezőképessé tehet. Látszik is az eredmény: manapság a prosztója előbb megy utcára ha elvágják az internetkábelét, mint amikor a földjét kiárulják kilóra.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.23. 08:35:14

@Jankove: olyan veszélyektől kell tartani, mint pl. a fegyverbuzi mélymagyar-fideSSes csőcselék. Lásd kossuth téri huggyos csürhe, elkötött harckocsi, felgyújtott buszok, autók stb...
Csak az agyatlan fajtád manapság nehezen viseli, hogy nem jut fegyverhez.

2016.01.23. 09:27:12

@Jankove:
Véleményem szerint liberálisként egyetlen dolgot nem lehet tolerálni, az intoleranciát. Tehát teljesen rendben lenne a katonaságról alkotott képed, ha nem is értek egyet veled, de te meg is bélyegzed a veled egyet nem értőket, hogy önzők és ideológiát gyártanak belőle. A tipikus "magyar

2016.01.23. 09:43:42

@Jankove:
Véletlenül elküldtem az előbb.

Szóval tipikus "magyar konzervatív" vagy, aki folyton meg akarod mondani, hogy ki hogyan éljen.

"Amióta élek, nem volt soha ekkora pénzéhség, ilyen laza a morál, ilyen értéktelen az emberélet, és ennyire érdekvezéreltek az emberi kapcsolatok, mint manapság. És ezt nem (csak) én mondom. "

Pénzéhség azért nem volt a fiatal korodban, mert szocializmus volt, és nem volt lehetőség komolyabban vállalkozni, valamint a pénzedért is korlátozott volt, amit megvehettél. Az emberélet a mai nyugati civilizációban soha nem volt még ennyire fontos, ha kicsit jobban utánaolvasol a történelemnek. Egyébként a sorkatonaság pont olyan háborús helyzetre hivatott felkészíteni, ahol csak egy szám vagy, nem fontos az életed. Az érdekvezéreltség meg amióta ember az ember, ugyanilyen volt, mint írtam, ebben csak a felszín változik.

A bűnügyi statisztika pedig persze, hogy jobb volt a diktatúrában, ahol sokkal nagyobb kontroll alatt voltak az emberek, ráadásul alanyi jogon mindenkinek volt munkája. Csak az a baj, arról a rendszerről bebizonyosodott, hogy nem működik gazdaságilag hosszútávon. Bár biztosan nem tudhatjuk, Észak-Koreában is ritkább lehet a bűnözés, legalábbis a nem egyenruhások részéről.

"Látszik is az eredmény: manapság a prosztója előbb megy utcára ha elvágják az internetkábelét, mint amikor a földjét kiárulják kilóra."

Ennek inkább ahhoz van köze, hogy az átlag proli még csak nem is hallott a földmutyiról, meg ha hallott is róla, az n-edik mutyiba befásult, meg amúgy is, Gyurcsányék is loptak. Ennek köze nincs a sorkatonasághoz, sőt a sorkatonaság kiválóan alkalmas egy rendpárti ideológia terjesztésére, hogy a sikeresen agymosott emberek aztán még véletlenül se elégedetlenkedjenek.

Egyébként a politikai legitimáció egyik legjobb fokmérője, hogy az állampolgárok akkor is elfogadják-e a hatalmat, ha az átmenetileg nem képes jólétet biztosítani. Úgyhogy a mostani hatalom igazi próbája akkor lesz, ha majd elfogynak az EU-s pénzek, vagy globália kamatemelkedés lesz, esetleg egy újabb válság. A netadó alapján a proli csak akkor érez bármit is, ha a saját nyakán szorul a húr, a szabadságjogok vagy az őt csak közvetve érintő lenyúlások nem.

2016.01.23. 09:47:39

@Jankove:
Milyen hagyományos recept? Terrorelhárításra a sorkatonaság alkalmatlan, ha már egy manapság "gyakori" (valójában nagyobb eséllye esel le a lépcsőn és halsz bele) veszélyről beszélünk.

2016.01.25. 01:02:45

@nagybalfasz: „Szóval tipikus "magyar konzervatív" vagy, aki folyton meg akarod mondani, hogy ki hogyan éljen.”

Nem, elfogadom, hogy vannak akik másképp élnek, és gondolkodnak mint én, de nem korlátlanul. Klasszikus példa amire a liberálisok ugranak: a melegek. Sosem haragudtam rájuk, a legkevésbé sem irritáltak, és a legkomolyabban mondom, hogy kompromisszum nélkül elfogadtam őket. Egy pontig. Aztán átesünk a ló túloldalára: elkezdték feszegetni a társadalom ingerküszöbét, tabukat döntögetni, és mostmár a korlátlan tolerancia helyett, masszív alkalmazkodást követelnek. A sorkatonaság is valami ilyesmi: értem én, hogy egyeseknek nem jelent ez az egész semmit, elfogadom hogy egyesek szerint nincs értelme, elfogadom azt is, hogy egyesek tényleg irtóznak, és félnek ezektől a dolgoktól. Aki nem akart bevonulni, annak mindig megvoltak a lehetőségei a kikerülésre: lehetett választani polgári szolgálatot, ami -ismerőseim beszámolói alapján- gyakorlatban adminisztratív állapot volt, szinte érdemi tevékenység, és az életvitel minőségromlása nélkül volt letudható. (ráadásul, aki ezt választotta, annak úgy tudom a a szolgálat végeztével egyben a hadkötelezettsége is megszűnt - Szemben azokkal akik elbliccelték ugyan a sorkatonaságot, de a hadkötelezettségük fennáll). Akinek polgári sem volt szimpi, az megtalálta a „egyéb” módot, hogyan kerülje meg a rendszert. Eddig értem. De innentől zavar, hogy egyesek –jellemzően azok, akiknek fingjuk sincs az egészről- kiállnak a pulpitusra, és beleüvöltik a tömegbe eltorzult arccal, hogy a sorkatonaságnak semmi értelme, és egyébként is a jó kurva anyját minden „fegyverbuzinak” aki tette a dolgát. A kompromisszum számomra ebben a témakörben az az hogy: IGEN a sorkatonaság valóban értelmetlen volt, ABBAN A FORMÁBAN amiben az utolsó években, évtizedben működött. DE a rosszul működő dolgokat, nem felszámolni kell, hanem meg kell javítani, szintre kell hozni, újra értelmet kell adni neki. A gyakorlatban ez azt jelenteni, hogy vonuljanak be a sorkötelesek katonának, (néhány hónap max) ezen idő alatt, ne érje hátrány őket, védve legyenek a munkahelyeiken, mint a pl; kismamák. Meg kell tölteni érdemi tartalommal a bent töltött időt, kompatibilissé kell tenni az 21 századdal. Az elsajátítandó tevékenység az legyen, aminek –éles helyzetben- a leginkább hasznát veszi az egyén, és az ország egyaránt. A másik dolog, amire fent is utaltam: az, hogy nincs sorkötelezettség, még nem jelenti automatice azt, hogy nincs hadkötelezettség. (utóbbinak nem feltétele az előbbi) Ha esetleg valami issue lesz, akkor minden szempontból nagyon szar lesz majd azoknak, akiknek lövésük sincs erről az egészről.

„Az emberélet a mai nyugati civilizációban soha nem volt még ennyire fontos”

Papíron lehet…

„A bűnügyi statisztika pedig persze, hogy jobb volt a diktatúrában, ahol sokkal nagyobb kontroll alatt voltak az emberek”

Politikailag, és ideológiailag volt nagyobb a kontroll. Pont, hogy ma élünk olyan korban, ahol minden utcasarkon ipari kamerák tucatjai figyelnek, és biztonsági rendszerek garmadája adja le a drótot, hol mikor történik bűncselekmény. Az internet és telefonforgalmakat különböző szolgálatok, és szervek elemzik nonsztop. Fingani sem lehet anélkül, hogy arról ne szerezzen valaki tudomást. Ha valami, akkor ez a totális kontroll. És mégsincs visszatartó erő. Mert elbillent az értékrend a jogban is: a hatóság a verbális büncselekményeket, pitiáner szabályszegéseket lassan keményebben torolja, mint a keményvonalas szándékos élet elleni bűntetteket, hiányoznak a példás büntetések (halálbüntetés), és igen, igazad van abban, hogy régen nem volt ennyi, fogyasztói társadalom generálta inger, meg talán a társadalmi kasztok között sem voltak ekkora szakadékok. De mindent egybevetve mégis azt gondolom, hogy nagyon züllik a társadalom.

„Úgyhogy a mostani hatalom igazi próbája akkor lesz, ha majd elfogynak az EU-s pénzek, vagy globália kamatemelkedés lesz, esetleg egy újabb válság.”

Szerintem ne akarjuk megtudni, mi lesz ha ez bekövetkezik…

„Milyen hagyományos recept? Terrorelhárításra a sorkatonaság alkalmatlan, ha már egy manapság "gyakori" (valójában nagyobb eséllye esel le a lépcsőn és halsz bele) veszélyről beszélünk.”

Nem kifejezetten erre gondolok, bár egy jól működő katonaság nagyban csökkentheti a terrorveszélyt is. Gondolj itt az őrizetlenül hagyott zöldhatárokra, amiken éveken át csak az nem jött be aki nem akart. Határt őrizni nem lehet gripenekkel meg 2 lajtoskocsival. Erre a feladatra elsősorban élőerő kell. Sok.

pitcairn2 2016.02.24. 13:24:09

@Quadrille Lobster:

a svájci milíciákról mi a véleményed?

Kantonok karakán katonái
tiboru.blogrepublik.eu/2011/03/21/kantonok-karakan-katonai/

leginkább __helyi csapatépítő__ klubbra emlékeztet ez engem:)

2016.02.25. 18:28:32

@pitcairn2: Svájc a magyaroknak nem példa.

2016.02.25. 18:33:46

@Csigataposó: válasz arra amit írtál. Van összefüggés a két mondat között.

Csigataposó 2016.02.26. 02:04:45

@Tündér 23: Jol van Emese leulhetsz. Koszonjuk, hogy itt voltal gyere maskor is.

Tündér 23 (törölt) 2016.02.27. 16:12:44

@Csigataposó: :D. Elég sokat kell felfelé másznod a ranglétrán, ahhoz hogy ezen a mondatodon ne nevessek.

Csigataposó 2016.02.27. 20:08:50

@Tündér 23: Szerintem ennek is fuss neki megegyszer; elobb-utobb most mar muszaj sikerulnie. Ne add fel!

Tündér 23 (törölt) 2016.03.19. 22:27:01

@Csigataposó: A képzésedhez nem ártott volna még egy nullát hozzátenni. Értheted ahogy tetszik.
Láttad max a magyar hadsereget, kb a hetvenes évek technikájával, a 90-es években. 2016 van.

Csigataposó 2016.03.20. 21:01:50

@Tündér 23: Ha barmely tetszoleges kepzeshez a divattervezottol a villamosmernokig hozzatezszel egy nullat akar az elejere akar a vegere akar a kozepere akar betuvel akar szammal irva, pont olyan suletlenseget kapunk mint amiket te irkalsz Emese.
2) Bar kb 8 dolog tudnek irni, hogy tenyszeruen miert irrelevans ez mondat is (avagy miert hulyeseg). Viszont itt legalabb latom mit is akarsz mondani. Gyakolatilag ez az elso ertelmes mondatod, igy lasd kivel van dolgod reagalok arra amit mondani szerettel volna nem arra amit tenylegesen mondtal.
Eloszor probald magad vitakepesse tenni, igyekezz at tanulmanyozni, az ehhez szukseges ismereteket. Logika, magyar nyelv, kulonos tekintettel az ervelesi hibakra (elsonek ajanlom figyelmedbe az argumentum ad hominem-et, hogy foglalokzzal avval amit mondtak ne avval ki mondta. Aztan ha arra is tudsz reagalni akkor szivesen elmagyarazom szerintem miert nincs igazad. Ha ostoba trollkodasban leled oromed akkor meg ne csodalkozz ha lekezeloen viselkednek veled.

Tündér 23 (törölt) 2016.04.11. 23:08:51

Személyeskedni te kezdtél. Azt kaptad amit adtál.
Adott témáról beszélgettünk, igyekeztem pár dolgot eszedbe juttatni.
Remélem mint jól képzett katonának nem kell megvédened a magamfajta trollt. Nem kérek belőle.
Ragozhatjuk bárhogy, nem hiszem, hogy megtudnál győzni az igazadról, mint ahogy a tanáraidnak sem sikerült.
Ha sértésnek vetted amit írtam, a te bajod. Lépj egyet hátra, gondold végig inkább. Más oldalról nézzük ezt a kérdést. Továbbiakban pedig, kellemes olvasgatást. Befejeztem.
Bocs, de jó pár dologhoz raktam hozzá az életem során csak nem nullákat.