Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • kbn: illusztráció: www.youtube.com/watch?v=g5ISf5Gh5i8 (2020.07.11. 16:01) Az fényességes falurúl
  • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
  • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!
  • Ra: Wow... (2019.06.04. 20:56) Hogyan szoktasd le magad a tanult tehetetlenségről?
  • Hemi12: Igazad van! Az '56-os forradalmárok is baszódjanak meg! Megöltek egy csomó EMBERT!!! Akik között biztos voltak jók is! Hát nem olvasták a szótári de... (2019.03.15. 16:51) Feminizmusról picsogni férfiatlan

Ne bántsd a homofóbot... Sokat szenvedett

2012. 07. 07.

"Ha akármelyik frusztrált, rosszul öltözött, szexualitásában ambivalens, férfiasságában bizonytalan, deviáns, idétlen és provokatív figura felvonulhat Budapest utcáin, akkor a melegeknek is szabad, jó?"

- Király Rák, konstatálva, hogy be vagyunk zárva a melegfelvonulás miatt.

Amúgy rájöttem, honnan a nagy gyűlölet.

Nem, nem gondolom, hogy mindegyik homofób feltétlenül látens meleg. Annyit nem nézek ki belőlük. Akkor jobban öltöznének.

Ellenben a homofób viselkedés tökéletesen leírható a nem-szenvedsz-eleget elméletemmel.

Az elmélet lényege, hogy a túl sok kereszténység az agyunkra ment és a szenvedést  többé nem a cél érdekében végzett viselkedés időnkénti mellékhatásaként kezeljük, hanem azt tettük meg céllá. (Ezért csinálunk gyakran teljesen oda nem illő dolgot, ha valamit el akarunk érni. Mert a szenvedés meglétét demonstráljuk, nem pedig az érdemet.) Ha valamiben bizonytalanok lennénk, a hüvelykujj-szabály az, hogy ami nekünk rosszul esik, az a jó.

Hogy jönnek ide szegény homofóbok? Egyszerű. Ők az életet büszke, melldöngető, kö-te-les-ség-tu-dat-ban élik, még akkor is, amikor nem. Akkor is az isten-haza-család vélt vagy valós igényeivel jönnek, ha ők a saját példájukon magasról leszarják. A lényeg, hogy amellett lehet indulatoskodni. Mert ez is egy vallás. Másokon leverni, ha szarul érezzük magunkat a bőrünkben alapvető emberi ösztön. És ha nem vizsgáljuk felül, minden ösztön torz lesz. (Meg a hordozója is.)

Innen a homofób. Aki maga is csinált volna dolgokat máshogy. Nem, nem feltétlenül a szexuális orientációját illetően. Lehet, hogy csak egy másik nőt akart volna, vagy asztalos helyett zenész szeretett volna lenni. (Ami nem jelenti, hogy abban jó lett volna, de a mi-lett-volna-ha a legdurvább mentális bug, ugyebár.)

Helyette elvette egy őrmester-jellemű tenyészasszony, aki magán hordozza az asszony-lét összes sztereotipikus tünetét, és azóta családapát játszik. Ha bármit is máshogy szeretne, már késő újratárgyalni a feltételeket. A házasság és a gyerek non-negotiable item, a hölgy pedig rugalmatlan a feltételeket illetően.

Szóval a kötelesség és a család szentségének hangoztatása gyakran azután jött, hogy összejött egy család. És ha már neki is kellett, te is legyén katona.... Sokan a szüleik sugallatára vették a nyakukban a Nagy Bevásárlólistát, és túl későn jöttek rá, hogy nekik ez nem való. Mire tisztába kerültek volna magukkal, már csapdában voltak, ahonnan csak a kö-te-les-ség megsértése árán farolhatnak ki. Az pedig arcvesztés. A legsúlyosabb fajtája. Arra építették a saját értéküket. A szüleik aszerint mondják, hogy jó vagy rossz gyerekek, hogy a kö-te-les-ségeiket teljesítik-e. Ha nem szállítod a Listát, akár meg is halhatsz. (Inkább lássalak holtan...) Valahogy a személyed nem annyira szeretetreméltó többé, ha nem szállítod, amit kérnek.

A kötelességek ráadásul univerzálisak. Lagzi, gyerek, szívás. Jól látható, remekül számonkérhető. Ha a peer pressure nem támogat, elég nehéz ellenállni. Így jár az, akinek az a fontos, hogy minek gondolják mások. Örökre ki lesz téve mások jóváhagyásának.

És a legdurvább: Ha jól csinálom, nincs is jóváhagyás. Nincs buksisimi. Az csak az elvárt minimum. Akkor is, ha semmi erőd nem marad már azon túl.

Innen nézve frusztráló, hogy valaki annyira tisztában legyen magával, hogy akár még a szexuális orientációját is magának tapasztalja ki. Ha valaki könnyedén - vagy komoly vívódás árán - eljut oda, hogy köszöni szépen, de az ellenkező nemű partnert nem kéri a menüből.

Akkor talán én is lehettem volna zenész?

Ennyi indulattal meg lehetne hajtani egy űrrakétát, kérem szépen. A 40 fokos hőségben fizetőpincér-jelmezben őrjöngve menetelni meg kart lengetni az semmi.

És még szenvedünk is közben. Az csak helyes lehet.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr764634914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xylon 2012.07.07. 20:46:50

Neked valami kemeny gyerekfobiad van, minden masodik posztban elojon valahogy a tematol fuggetlenul.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.07.07. 22:01:36

@xylon:
Ja, nem. Azokkal van súlyos gondom, akik nem akarnak gyereket, de bevállalják, mert muszáj. Mert a szüleik nyaggatnak, mert a hitel, mert a haza. Na, őket gyűlölöm. (És igen, én is egy ilyen bevállalt gyerek vagyok, úgyhogy van személyes érintettség.)

Mistery Wolf 2012.07.08. 00:05:14

Ember,ezt pólóra kéne nyomtatni:
"A mi-lett-volna-ha a legdurvább mentális bug."
Még mindig röhögök! :-D

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.07.08. 14:56:35

@Brezsnyew:
Mondjuk jövő szombaton. Csak talán nem épp ebben a formában, hanem mondjuk:
HA NEM PRÓBÁLOD KI, SOSE TUDOD MEG
vagy
HA NEM TUDOD MEG, ÖRÖKKÉ KÍVÁNCSI MARADSZ
vagy
HA KIHAGYOD, 20 ÉVIG FOGOD BÁNNI

Ezt még finomítani kell.

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2012.07.08. 18:54:17

"Hogyha akármelyik frusztrált, rosszul öltözött, szexualitását tekintve ambivalens, férfiasságában bizonytalan, deviáns, idétlen és provokatív figura felvonulhat Budapest utcáin, akkor a melegeknek is szabad, jó?"
Ha már a textilnyomásnál tartunk, ez is mehetne pólóra.

Én arra lennék kíváncsi, hogy hány ’meggyőződéses’ homofób van. Akik akkor is azok lennének, ha a baráti társaságukban nem lenne elvárás utálni a melegeket, sőt, mondjuk kifejezetten cikinek számítana. Az a tippem, hogy meglepően kevés. Tehát szerintem ez a komplexebb pszichológiai okfejtés a homofóbok kis részére lehet igaz csak, a 95 százalék esetében pedig a puszta peer pressure is teljesen kielégítő magyarázatot adhat. Nem kell ide lélekbúvár, nincs hova merülni, ezek az emberek ilyen egyszerűek, és kész. Jó, a nagy részük. És lehet, hogy ilyen szempontból idealista vagyok, de emiatt azt is gondolom, hogy rövid időn belül a homofóbia egy végtelenül marginális jelenség lesz, legalábbis a fejlett társadalmakban. Mert a csordaszellemen kívül tényleg nem sok lába van a jelenségnek (talán a vallás még), az antiszemitizmusnál mondjuk legalább ott vannak a különböző összeesküvés-elméletek. A homoszexualitással kapcsolatos téveszmék meg valahogy mintha könnyebben halnának ki.

Egy amerikai felvilágosító kisfilm, 1961:
www.youtube.com/watch?v=v3S24ofEQj4

..az amerikai külügyminiszter beszéde (’be on the right side of history’), 2011:
www.youtube.com/watch?v=8rNOYEZ8Qog

És a kevésbé fejlett társadalmakra is egy példa: Martin Ssempa, egy ugandai lelkész előadása, 2010:
www.youtube.com/watch?v=ZXbwmINpGJA

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2012.07.09. 10:59:19

@Quadrille Lobster: a hagyományok kényszere... aztán meg nézünk, amikor szembejön a körúton egy csapat intézeti szökevénygyerek, szeretet-, de főleg éhesen.

manuva 2015.07.07. 21:20:25

@Quadrille Lobster: Hogyan segít a hitelen az, ha van gyereked?