Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Gerle Éva: @Gerle Éva: 2021 lett. Olbvastam ezt közben, egy másik fórumalapító-könyvszerző, egy gyerek kitagadtam, néggyel jóban van (?), azokat lobogtatja: w... (2021.03.24. 09:49) Kitagadott szülők
  • kbn: illusztráció: www.youtube.com/watch?v=g5ISf5Gh5i8 (2020.07.11. 16:01) Az fényességes falurúl
  • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
  • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!

Eredményorientált vs. Kifogásorientált

2012. 03. 24.

A örökségen (vagy annak hiányán) túl a szegénység és a gazdagság úgynevezett kultúrális mintázatok továbbörökítésével is terjed. Vagyis ha egy gazdag örökösnek elvennénk az összes pénzét, meg valahogy a kapcsolati tőkéjét is kivonnánk a képletből, még mindig ottmaradna az az attitűdbeli különbség, amit én eredményorientált szemléletnek hívok, szemben a szegénységre hajlamosító kifogás-orientáltsággal.

Az eredményhez vezető úton ugyanis seregnyi kiváló panaszkodási lehetőség van elszórva. Minél nagyobb a projekt, annál több. Van, aki nem bírja megállni, hogy megálljon és "felvegye" őket, vagyis hogy elkezdjen minél több embenek panaszkodni arról, hogy éppen mit görgetett elébe a sors vagy egy ügyintéző.

De ha mindig megállunk és minél több mebernek, minél érzékletesebben kifejtjük, mi minden nem volt kielégítő, akkor lehet, hogy sosem érünk oda. A panaszkodás - bár sokan azt hiszik, vígaszt és gyógyulást hoz - igazából önsorsrontás.

Olyan, mintha a hajléktalan egy rég áhított állásinterjú felé menet nem bírná megállni, hogy összeszedje az üres üvegeket. Így mire odaér, tele van a táskája piaszagú üvegekkel. Ha nem bírja levetni a bevett szokásait, azok nem hagyják majd továbblépni. Bármennyire racionális lépés is hajléktalanként összeszedni minden üveget, az előrejutás érdekében legalább az interjú napján más fejjel kell gondolkodni. A régi fejeddel nem lehetsz új ember.

Szóval amikor minden erőnkkel megpróbáljuk minél plasztikusabban átvinni az üzenetet a hallgatóság elméjébe, hogy nekünk mennyire elképesztően lehetetlen a helyzetünk és hogy az áhított projekt nem kivitelezhető, pedig mi mindent megpróbáltunk, akkor nem a megoldáson, hanem a kifogáson agyalunk.

És ha a végén valahogy mégis összejön az a projekt, tulajdonképpen a saját szánkból csináltunk segget. Ha tényleg olyan leküzdhetetlen volt az az akadály, akkor a végén magamat hazudtolnám meg, ha sikerülne. Ez egy pszichológiai játszma. Biztos mindenkinek van olyan ismerőse, vagy esett már abba a szerepbe, amikor bármilyen megoldást javasolnak, hárítja, hogy az meg azért nem lehet, mert...

Próbáld ki egy napig, hogy nem mondasz kifogást. Kések, elnézést kérek, de nem mondom, hogy a négyeshatos így meg úgy. Kérek valamit, ami nekem jár és nem fogom a családomra. Igen, értetlenség fogadna, de miért is? 

Hét mert szegény embert a szülője is arra neveli, hogy nem baj, ha nincs eredmény, csak kifogás legyen. Ha nem tehettél egyebet, ha úgyis minden eleve elrendeltetett, ha a nagybetűs Sors meg az istenek, meg a Nagy Égi Pontozóbíró így akarta, akkor nem történt semmi. Nem rajtad múlt, hanem azon, akinek útjai kifürkészhetetlenek.

Átlag ember a multinál szembesül azzal, hogy hiába szállítja a kifogást, attól még kérik az eredményt. A vállalkozó főnök, akinek a zsebére megy az a tökéletes kifogás, nem fogadja el a részletes és érzékletes panasz-prezentációt.

Egyeseknek a panasz szinte már létforma. Olyan jól megy, hogy ha pénzt lehetne vele keresni, milliomosok lennének. Bár akkor valszeg arról kezdenének panaszkodni, miért nem jutott eszükbe egy jó kifogás. Na szóval panasszal, kifoással és látványos szenvedéssel max akkor lehet pénzt keresni, ha olyan csorsan mondjuk, hogy a szájalással megmozgatunk egy szélturbinát.

Gravitáció

"Segíts magadon, az isten is..." vs. "Szegény embert még az ág is..."

Valami ilyesmi lehet a két véglet. Ahol már van valami, oda jön még. Legyen az tömeg vagy tőke. Ahol kevesebb van, onnan a maradék is elszökik.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr404337514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2012.03.24. 23:30:14

Ezzel sem tudok nem egyetérteni.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.03.24. 23:36:49

@tory_t:
Persze, h nem, ez egy közhely.
Csak ha nem írom le, bennem marad és akkor ki tudja, mit csinál...

Avatar 2012.03.28. 11:25:47

Panasszal, látványos szenvedéssel színészként és íróként is jól lehet keresni, millió olyan darab/film/könyv/vers van ami a folyamatos szenvedésről, nyavalygásról szól... :) Ezeket nagyon sokan nagyon szeretik, adott esetben akár egy egész nemzet választhatja mottójaként a jól megírt panaszkodást (bár ebből az író már nem lát pénzt). :)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.03.28. 12:06:44

@Avatar:
Csak nem a himnuszra gondolsz?
Amúgy nekem pl a könyökömön jön ki, h minden bevett narratíva-típus erre (és a klán-gondolkodás felsőbbségére) hajaz. Így ha következetesen megírnál egy karaktert, aki minden társadalom által szentesített nyafogást és kifogást mellőz, az vagy végig csendben marad, vagy egy totális, érthetetlen és élvezhetetlen antihős.

Avatar 2012.03.28. 15:12:28

@Dr. Quadrille Lobster: Hogy mondhatnék én olyat a Himnuszra (nagy H!), hogy jól megírt panaszkodás?

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.03.28. 20:15:21

@Avatar:
Nem, mert nem jól megírt.
Ha veszel egy nagy levegőt ás bátran félreteszed a pátoszt meg a juj-nem-szabad-rosszat-gondolni, mert-az-gondolat-bűn-t, akkor ott marad egy patetikus, nyafogó, kín-rímbe szedett, rossz ritmusú, gyerekesen monoton nemzetsegg-nyalás.
Nem lepődnék meg, ha valami akkori közbeszerzésen vagy pályázaton indult volna. Most nem emlékszem, mi a sztori, de az egész kicsit emlékeztet a tákolmány ürügyén Kerényi által vásárolt mázolmányokra.

Amúgy himnusz, isten, biblia és internet. Bár a Biblia legalább egy könyv címe. Amúgy a Nagybetűzés a népnemzeti menőzés egyik eszköze, valahogy máshol nem találsz annyi Megszemélyesített Eszmét, mint a Magukfajtánál. Amit Nagy Betűvel Írunk, Ahhiz Lehet Fohászkodni, Arra Lehet Hivatkozni, Azért Lehet Harcolni, Szenvedni, Önfeláldozni és Adót Kérni.

Avatar 2012.03.28. 21:57:58

@Dr. Quadrille Lobster: A Nemzeti Nagybetűzési Mániát én is mókásnak tartom, de a mai magyar helyesírási szabályok szerint a következő a helyzet:

A himnusz kis betűvel egy műfaj megnevezése, a Himnusz (teljes eredeti címén korabeli helyesírással „Hymnus, a' Magyar nép zivataros századaiból”) pedig Kölcsei versének címe, ami valóban himnusz műfajú, és egyben Magyarország nemzeti himnusza.

Az isten/Isten is hasonló eset, az első egy sima köznév, míg a másik egy konkrét isten neve.

A Biblia is azért nagybetű, mert cím, tehát tulajdonnév. Gondolom tudod, hogy a jelentése "könyvek". (Tehát szigorúan véve nem egy könyv címe, hanem egy kollekcióé. Persze ami abban egy könyv, az a mai fogalmak szerint inkább csak egy füzetnek elég...)

Van még sok hasonló eset amikor egy tulajdonnév egybe esik egy köznévvel, pl. föld és Föld.

Az I/internet esetében korábban sokan használták a nagybetűs változatot (még a Word is állandóan átjavította), mondván ez egy konkrét publikus hálózatnak a neve (ami az ARPANET-ből lett), kis betűvel meg az egyéb összekapcsolt hálózatokra használható, de szépen kikopott ez a különbségtétel, és nemecsekernősödött.
en.wikipedia.org/wiki/Internet_capitalization_conventions

Egyébként a Nemzeti Nagybetűzés sehol nincs a németek kapitalizáció fixációjához képest, ott ugyanis az érvényes Helyesírás szerint minden Főnév Nagybetűvel írandó, azaz a Köznevek is, nem csak a Tulajdonnevek.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.03.28. 22:34:37

@Avatar:
Ez mind tökéletesen igaz.
Érdekes, nekem sosem jutott eszembe, h a német nagybetűzést vmiféle nagyzolási mániával magyarázzam. Ellenben a Népiesch Nagybetűzéssel.

Gerle Éva 2016.01.03. 12:20:15

@Quadrille Lobster: Nana. A Himnusz egy ellentétre, keretes szerkezetre, fokozásra és pátoszra építő retorikai remekmű. Nemhogy kínrímei nincsenek, hanem a rímelés akkori állapotában, száz évvel a vala-vala bokor- és ragrímek után a kőhalom-siralom, miatt-villámidat valóságos bravúr, úgy, hogy eközben a "mesterkedők" erőltetett, "kosztolányis" rímeit tiltja a klasszicista norma (értsd: Kazinczy). Korabeli a hangnem is, meg a nemzetképet is erősen meghaladtuk, és túl van értékelve a 19. század történelmileg és kulturálisan is, meg szomorú, hogy ez a himnuszunk, de akkor is retorikai remekmű.
süti beállítások módosítása