Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Gerle Éva: @Gerle Éva: 2021 lett. Olbvastam ezt közben, egy másik fórumalapító-könyvszerző, egy gyerek kitagadtam, néggyel jóban van (?), azokat lobogtatja: w... (2021.03.24. 09:49) Kitagadott szülők
  • kbn: illusztráció: www.youtube.com/watch?v=g5ISf5Gh5i8 (2020.07.11. 16:01) Az fényességes falurúl
  • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
  • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!

Az aszfaltfektetés előnyei

2011. 10. 03.

A ház előtti járdát csak ezen a nyáron 4 alkalommal vágták fel és fedték vissza.

Budapesten egy villamossín lefektetés után alig 3-4 évig hónapig bírja a gyűrődést (szerencsés esetben), utána le kell cserélni.

szell_kalman_ter.gifÉs így kell szürke és kaotikus villamosremízből szürke és kaotikus villamosremízt csinálni - kurva sok pénzért

Politikusaink előszeretettel nyitnak meg felújított útszakaszokat, ahol az új burkolaton kívül max a villanypóznák változtak meg. Ennek két oka van:

1. Fantáziátlanság

A helyi politikusainknak (családtagjaiknak) asztaltfektető cége van, nem más. Ahhoz nem kell sok ész és mindig van egy útszakasz, amit lehet túrkálni. EU-s pályázaton jól elmegy infrastruktúrának meg innovációnak és még zöld is, ha úgy csillan rajta a nap.

Azon kívül az aszfaltnak komoly erénye, hogy nem feltűnő. Milliárdokat lehet rá költeni úgy, hogy senkinek nem szúr szemet, hogy:

Ennyi pénzt? Erre?!?

2. A bürokratikus szélmalomharc

Próbálj meg ebben az országban építési engedélyt vásárolni valamire, ami kilóg a földből! Hunhon eddig legversenyképesebb hungarikumai, a romkocsmák is éppen ebből a bürokratikus nyomorból születtek. Évekbe telik ugyanis, míg valaki kiállít egy szaros engedélyt, és ha akkor megváltozik a közgyűlés, az újat is meg kell ... győzni. Nem az a lényeg, hogy jó legyen, hanem hogy mindenki kapjon egy koncot, különben keresztbe fekhet a tervek előtt.

3. A nagybecsű közvélemény

Építs valamit! Bármit.

Aztán kérdezd meg az utca emberét, kinek szájából gyermeki őszinteség csurdogál, amely maga az igazság, a manna, melyet a túl sokat gondolkodók már nem látnak tisztán. Tőle mindjárt megtudod, hogy minden, ami nem klasszicista-utánzat, az ronda, de az ő személyes kedvence a szecesszió. A kis különleges...

Ha rajtuk múlna, soha semmi nem épülne, amilyet még nem láttak. Pláne, ha magas. Na azt aztán tényleg ne. A szép az, amiről mindenki más is azt mondja és utca emberénél aztán senki nem merült mélyebbre a mindenki más ízlésében. Az a szép, amit már az iskolás tankönyvben is láttunk és ott is az volt a képaláírás, hogy "Ez itt szép."

Speaking of first movers....

Ha van is építési vállalkozó, aki ...meggyőz egy közgyűlést az új építményről, kivásárolja az összes lakót, elfogadtat egy tervet, vállalja az építés és az értékesítés költségeit, egy esetleges recesszió kockázatát, és hogy az egész a nyakán marad - annak a végén még mindig szembe kell néznie azzal, hogy a nép szíve mindig az ismerőshöz húz és hát az új épület nem a régi.

És még feltűnő is, nem úgy mint az aszfalt. Ha aszfaltot fektetett volna, akkor bezzeg sokkal hamarabb a pénzéhez jutott volna, sokkal kevesebb munkával és még a birkák se támadnák, mert nem látszana a húszmilliárdos közbeszerzés eredménye.

Amíg az attitűdünkön nem változtatunk és büntetünk mindenkit, aki elsőnek lép, addig azt is érdemeljük, hogy suttyó aszfaltfektetők hordják szét a közpénzeket és soha ne épüljön semmi új.

Ja, és minden építési vállalkozó gengszerkedésre adja a fejét, ha nem akar legatyásodni, míg az engedélyekre és a profitra vár. Mi hoztuk létre őket. És mi üldöztük el mindet, amelyik nem így szerette volna.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr643272138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.10.13. 10:22:24

>> Az a szép, amit már az iskolás tankönyvben is láttunk és ott is az volt a képaláírás, hogy "Ez itt szép."
:D

>> Ha rajtuk múlna, soha semmi nem épülne, amilyet még nem láttak. Pláne, ha magas. Na azt aztán tényleg ne.
Igen, alighanem a magasságtól való - gyakorló akrofóbként hozzáteszem, nem teljesen irracionális - félelem vezetett el ehhez a monumentális, égbe meredő, felhőszaggató monstrumhoz is:
07-04-14-kilato.bodrogkeresztur.fotoalbum.hu/viewlarge/pictureid/1031785

(Zárójelben megjegyzem, a bennem élő felsorolás- és számozásnáci apró diszkrepanciát vél felfedezni a bejegyzésben.)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.10.13. 13:13:49

@tory_t:
Remek kép.
Végülis ilyen mélységben nem kell magasra nyújtózni, hogy elnézzünk mindenki fölött. Ez szinte szimbolikus.

Ne idegesíts. A számozás egytől háromig tart és a hagyományos 1-2-3 szekvenciát követi. Mit rontottam el?

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.10.14. 08:04:26

@Quadrille Lobster:
>> A számozás egytől háromig tart és a hagyományos 1-2-3 szekvenciát követi.

Elnézést, lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam. Nem az egytől háromigban látom a problémát. Sőt, az alkalmazott 1-2-3 szekvencia már-már annyira letisztult és tökéletes, ritmusában is páratlan, hogy szerintem, ha a Szekvencia Tanszék szenior szekventológusai meglátnák, sorban megnyalnák mind a tíz ujjukat.

A belső ellentmondást itt vélem felfedezni:

"Ennek két oka van:
1. [...]
2. [...]
3. [...]"

>> ilyen mélységben nem kell magasra nyújtózni, hogy elnézzünk mindenki fölött.

Ez egészen úgy hangzik, mint egy Coelho-idézet.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.10.14. 20:55:45

@tory_t:
Ha gonosz lennék, most rámutatnék, hogy millió leütési és egyéb hibán meg csak úgy átsiklottál, mintha ott sem lennének.
Én csak a jogszabályok szokásos számozását követem, na. Eszerint amikor a jogszabályt meghozták, két pont volt, majd abból töröltek hármat és hozzáadtak négyet egy módosító javaslattal lázárék.

Ha sokat akadékoskodsz, elő kell vennem a müllerpéter-generátoromat. (Bár lehet, hogy ez már az)

Sakk Matt 2016.06.17. 09:57:15

Azért egy pár fontos tény kimaradt.

Egyrészt a lehetséges dolgok túlnyomó többsége ronda és csak egy ici-pici része szép. A szépség ritka és értékes.

A régi dolgok között azért sokkal több a szép, mert ami régen ronda volt, az jóval kisebb eséllyel maradt meg máig, mint ami régen szép volt. Szóval a ma létező új dolgok között jóval több a ronda, mint a ma létező régi dolgok között. És ez mindig így volt és mindig így lesz. Ha valami újat építenek valami régi helyére, az nagyon nagy valószínüséggel rondább lesz.

A régi dolgok értékesebbek, mert ritkábbak, nehezebben inflálhatóak. Ugyanis régi dolgot nem lehet gyorsan csinálni. Az attól régi, hogy eltellt sok idő, s ez önmagában értékessé teszi. Hiszen az az értékes, ami nehezen pótolható.

Nézd meg Velencét! Az egész belváros túristalátványossság és múzeum. A régi lakások mind kiadók, a régi üzlethelységek és irodák mind szuvenírboltok vagy éttermek és kávézók. De senkinek esze ágába nem jut lebontani és valami újat építeni a helyére, mert az a három napig tartó csoda után párszáz évig senkit nem fog érdekelni, és ők ezt nagyon jól tudják.
süti beállítások módosítása