Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
  • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!
  • Ra: Wow... (2019.06.04. 20:56) Hogyan szoktasd le magad a tanult tehetetlenségről?
  • Hemi12: Igazad van! Az '56-os forradalmárok is baszódjanak meg! Megöltek egy csomó EMBERT!!! Akik között biztos voltak jók is! Hát nem olvasták a szótári de... (2019.03.15. 16:51) Feminizmusról picsogni férfiatlan

Nem a spekuláns, hanem a kínai kormány

2011. 08. 17.

Hallott már valaki a kínai Három Szurdok Gátról? Még nagyeszű Mao elnök álmodta meg, verset is írt róla, csak ő maga sajnos nem tudta megvalósítani, mert saját kézzel tette tönkre a gazdaságot egy jól irányzott Nagy Ugrással, majd végeztette ki az értelmiséget egy zseniális Kulturális Forradalommal.

 

Véletlenül sem állítom, hogy nem jó ötlet jó alaposan egy kézben összpontosítani egy ország irányítását. Ezek a csodás policy-k például sosem teljesedhettek volna ki egy nagyeszű zseni vízióinak megfelelően, aki ráadásul mert nagy lenni.

Valami 20 évig épült a monumentális világ legnagyobb izéje gát, miközben gondosan hullottak a kritizáló mérnökök. Az ember azt hinné, hogy megtanulják értékelni a kiművelt főket egy Kulturális Forradalom után, de nem. A rohadékon nem mertek nagyok lenni és folyamatosan arról írtak, hogy a gát el fogja iszaposítani a fölötte lévő folyószakaszt, és aszályossá teszi az alatta lévőt, ami véletlenül éppen Kína egyik élelmiszer-raktára. Még Shanghai vízellátása is veszélyben van, pedig az jóval lejjebb van, a torkolatnál.

Arról már nem is akarok itt beszélni, hogy a buta mérnökök mennyire nem értékelték a tényt, hogy a gát nem kevesebb, mint három tektonikus törésvonalra épült, így a legkisebb szintváltozás azonnali földrengéssel jár. Azok meg, akik szerint a folyamatos fölcsuszamlások, meg hogy itt-ott időnként elsüllyed egy falu, vagy beszakad egy autópálya, az alapvetően rossz, azok egyszerűen csak nem tudják felfogni, milyen sok is másfél milliárd ember.

És hogy nemrégiben pont ugynez történt egy másik kínai gáttal, azt senkinek nem illik felhozni. Bár a jelenlegi politikai vezetés valószínűleg tudja. Annak ellenére ugyanis, hogy jelen gát két évtizeden át épült és az ország forrásainak jelentős részét felemésztette, a mostani vezetés nem rohant átvágni a szalagot az átadón. Konkrétan nem mentek el. Biztos épp az aznapi jüan-dollár átváltási árfolyamot kalkulálták ki. Érthető.

De persze minden világpiaci árrobbanásért a spekulánsok a hibásak. Nem is eszement, a képességeiknél nagyobb ország fölött regnáló, kritikát nem tűrő kormányok miatt alakul ki aszály, akik egy rég kimúlt, delíriumos tömeggyilkos álmait hajtják végre szolgaian, mert ugye a politikai vezetés nem tévedhet.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr683154966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2011.08.18. 11:25:54

pedig lehetne a globális felmelegedésre is fogni :)