Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Miért nem jó a köztársaság?

2011. 03. 28.

A Magyar Köztársaságból Magyarország lesz. Nem köztársaság, csak ország.

Hogy miért szimbolikus ez? Elárulok valamit, amit odafenn pontosan tudnak. (Na jó, talán szíjjártó nem.)

Köztársaság vs Ország

A köztársaság az az államforma, ahol:

  • A központi hatalomnak nincs valamiféle isteni joga a kormányzáshoz, hanem a népszuverenitásból eredezteti azt. (Vagyis a Vezér is ember, méghozzá választott. Nem örökletes monarcha és nem isten küldöttje.)
  • A polgárok választott képviselők útján gyakorolják a hatalmat.
  • A döntéseket a jogszabályok figyelembe vételével hozzák - nem pedig a jogszabályt változtatják kéthavonta, amikor mégis máshogy akarnak dönteni (aka joguralom)

Az ország ehhez képest csak egy terület, amit a Vezír körbepisil, de azon túl (a választás látszatát nagy duzzogva fenntartva) nem illik beleszólni, mit csinál. Éppenséggel kimehetnénk a Duna jegére megkoronázni, úgyis célozgat, hogy illene már.

Egy országban a szuverenitás mindent überel, még az ország érdekét is

- lásd a gusztustalankodást, hogy a helyi galuskazabáló lázárjanik határozhassák meg az adókat, nehogy mér valamiféle európai harmonizáció. Mind annak a levét isszuk, hogy ők nem akarnak a nagyobb jó érdekében engedni a "fiskális szuverenitásból". (Ezt olyan szépen mondtam, ahhoz képest, hogy mekkora disznóság.)

Demokrácia vs Köztársaság

Az amerikai alapító atyák annak idején sokat gondolkodtak, hogy ha nem monarchia, azaz örökletes zsarnokság, akkor mégis mi legyen az államforma. Demokrácia, avagy köztársaság?

A demokrácia egy olyan hely, ahol a mindenkori többség azt csinál a kisebbségekkel (organikus, vagy véleménybeli), amit akar. Szemben a köztársasággal, ahol a bírói, a végrehajtó és a törvényhozó hatalmi ágak szét vannak választva és egymást ellenőrizhetik. Ebből az utóbbi az érdekes, vagyis hogy egy kormány nem kormányozhat rendeletekkel, ahhoz kell a törvényhozás is - a bíróság pedig rászólhat, hogy valamit elrontott, alkotmányellenes, ilyesmi. A bíróságainkat nem csak átnevezik, de kézzel is tervezik irányítani, az Alkotmánybíróságot kiherélték, a parlamentünk meg olyan, amilyen. (Talán Lázárjani átvehetné a normakontrollt, mert másnak itt befolyása úgysincs.)

 

Aki szerint meg nem fontos a hatalmi ágak szétválasztása, mert a vezér mindent jól tud, az menjen és keresse máshol a véleményét.

komment

süti beállítások módosítása