Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Gerle Éva: @Gerle Éva: 2021 lett. Olbvastam ezt közben, egy másik fórumalapító-könyvszerző, egy gyerek kitagadtam, néggyel jóban van (?), azokat lobogtatja: w... (2021.03.24. 09:49) Kitagadott szülők
  • kbn: illusztráció: www.youtube.com/watch?v=g5ISf5Gh5i8 (2020.07.11. 16:01) Az fényességes falurúl
  • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
  • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!

Amikor a pirospöttyös sem tart vissza

2012. 11. 16.

Ezúton köszönöm a Magyar Fiatalok nevű youtube account holdernek, hogy legalább az embeddelést nem tiltotta le, ha már a kommentek és a minősítés tilos.  Bár ha jobban belegondolok, ez nem is az ő videójuk. Hoppá

Az egyensugarú politikus egyszerű, mint a faék. Megijednél, ha komolyan vennéd, hogy ő TÉNYLEG nem tud többet nálad. Attól, hogy odakerült, nem lett okosabb. Azt meg te sem gondolod komolyan, hogy azért került oda, mert előtte mindenbe beletanult, amiről azóta szabályokat hoz.

Egyensugarú politikusnak egy nőről például két dolog jut eszébe, ebből próbál meg mindent levezetni. Nevezzük kályhának. Az egyik, hogy a nőstény gyengébb, a másik pedig, hogy abból jön ki a gyerek. Ez úgy megragadta a kis fantáziáját, hogy nem tud elszakadni tőle. És valahányszor a nő, mint téma felmerül, ehhez a kályhához szalad vissza hüvelykujj-szabályért. Hüvelykujjért, amit utána jól beledughat a buta kis szájába.

Ha bármilyen kérdés femerül, amiben nő is van, azonnal a szülés/gyengeség tengelyen próbálja megválaszolni. Egyen-e a nőstény gyümölcsöt? Lássuk csak. Gyenge, és attól erősödik. Terhességkor jó a magzatnak. Segít a nevelésben. Igen, egyen - csillan fel buta politikus-tekintete, mert megvan az alkalmazandó klisé. Immár tudja a választ. Hasznos egy ilyen kályha, na.

Várhat-e egy nőstény buszmegállóban? Lássuk. Befolyásolja-e ez negatívan a gyerek-kihordó képességét? Talán nem. Nem túl gyenge hozzá? Nem. Kibírja. Akkor állhat buszmegállóban.

Hordjon-e egy nőstény nyakláncot? Ha nagyon nehéz, akkor ne, mert meggörnyed alatta és ha a medencéjére nyomás nehezedik, az árthat a magzatnak. Komoly dilemma, hogy akkor hogyan keltse fel a hímek érdeklődését. Hiszen az a másik dolog, amit egy nőstény legitim módon akarhat, a gyerek mellett.

Olyan választ nem ismer, hogy erről neki nem kéne szabályt hozni. Ha már megkérdezték, dönt. Azzal is meg tudnánk lepni, hogy a nő is ember. De ne kívánjunk túl sokat.

Túl azon, amit más kritikák azonnal megírtak a Nemzeti Bürokráciaminisztérium legújabb videója görcsösen próbálkozik ugyanezen a vonalon.

Engem először is azzal tudnának kiengesztelni, hogy megcsinálják ugyanezt egy csajjal. Aki nem azért fordul vissza, mert nedves a bugyija, nem szerelmes, vemhes vagy csak túl ötlettelen. Ugyanolyan ember, akinek nem tölti ki minden gondolatát egy hím, egy ruha vagy nem gondol minden nap szülésre. Pontosan ugyanezt végigcsinálja, mint a srác - minden nőstény-klisét mellőzve. Amíg ezt nem teszik meg, a nemzetiminisztérium nőképe önmagában elégséges ok lesz a kivándorlásra.

De ha kivándorlásról van szó, azt ugye csak férfiak csinálják. A nőstény az tétova, befolyásolható kis pipike, főleg olyan fiatalon (nyami!), amikor még gyereke sincs. Neki aztán nincs saját ambíciója vagy ötlete. Magától fel sem merülne benne, hogy ő is mehet, ha a vágyott hímek nem tántorognának ki előle a reptérre. Ő ugyan nem is tudja, mire jó egy olyan reptér dolog, de ha már minden áhított hím oda tart, ő is tétován elkezd majd arra tipegni.

Ezért fontos, hogy a hímeket visszatartsuk. Akkor maradnak a nőstények is. Meg ha mennek is, mi van? Az ittmaradottakból több utódot kell kinyerni és megvan az adófizető-utánpótlás.  

Hogyan készül a kreatív selejt? 

Ez a videó a klisékről szól. Így készül a fos, bájdövéj.

Vizionálom:

Illetékes főhím a Nemzeti Bürokráciaminisztériumban büdzsét kap egy kisfilmre, ahol kreatívkodhat. (az én pénzemből...) Feladat: megállítani az elvándorlást. Már csináltak egy "gyere inkább a közigazgatásba" kampányt, de nem adhatnak minden fiatalnak egy aktákkal teli irodát és egy 386-ost, hogy ügyintézzen és kávészüneteket tartson és feladatot hárítson benne nyugdíjig.

Nekifutottak hát újra, ezúttal azzal témával, hogy a parádés (és társadalmilag hasznos) közig állásokon kívül a barátok is itt tartanak. A legrosszabbkor. Amikor már áttört a lélektani gát, ami akár még 5-6 éve is masszív volt, hogy tudniillik külföldre menni egy lifestyle choice volt, nem egy borongós politikai statement.

A nemzeti főhímet azonban meglegyintette a kreatív munka szele, és elégedettet sóhajtva kiengedte a palackból eddig (okkal) elnyomott kreatív énjét. Végre megmutathatja! Egy igazi (!) filmben. Hiszen gimiben is milyen ötletei voltak már. És felhívta a profi kreatívokat, és elmondta nekik, mire gondol.

És hogy mire gondolt? Ami szerinte evidens. A fiatal lusta, felelőtlen, hírből sem hallott a küzdelemről, hazaszeretetről. Léha, közgázos és csak a bulinak él. A lángost meg a sört érti, meg a csajokat. (Mert az ún. fiatal természetesen defaultként hím.) És ennek a képzeletbeli klisé-állatkának kell imponálni. (Nem lennék fizetett kreatív egy olyan országban, ahol csak öreg politikus elvtársaknak van annyi pénze, hogy megbízást adjanak...)

Mindig ez van, ha hülyének nézzük a célközönségünket. Megsértjük őket.

És ha nem látunk túl a saját kliséinken senki nem ismer magára.

Ogilvy már 50 éve rájött, hogy nem kell hülyének nézni a közönséget - és a közönség értékelni fogja, hogy felnőttként kezelik. Ráadásul ez a termék épp nem valami addiktív müzli, amit idegesítő, fülbemászó zenével a tudatalattidba lehet verni. Az emigráció racionális, megfontolt döntés, amit egy nyálas, állami "mindenideköt" nem fog kiverni a buta kis fejemből.

A reptérről visszafordulásról annyit, hogy sem a barátaimat, sem a nyarat, sem a fesztiválokat nem a kormánynak köszönhetem. A fesztiválokról például az jut az eszükbe, hogyan kéne minél több védelmi pénzt kizsarolni értük. Ha a politikusokon múlna, a fesztiválok befizetnék nekik a bevételük 120%-át, különben megtagadnak valami engedélyt, amit előző nap kötelezővé tettek. A romkocsmákról meg maga a vezér mondta meg, mit kell gondolni. A dinnyeevésről meg éppenséggel le akartak szoktatni.

Szóval szép és jó, hogy a barátok idekötnek, de a barátokat pont nem nektek köszönhetem. És a barátok is mennek már. És ha már itt tartunk, őket is könnyebb lesz megtartani egy olyan országban, ahol nem lesz hitvita az utolsó hétköznapi apróság is, ahol ha akarom, nem itatja át a mindennapokat a politika. Mind jobban elleszünk ott, az állítólag süllyedő nyugaton, ahol még most is jobb, mint Kínában vagy Azerbajdzsánban a legújabb fénykorban volt, ahol nincs lövészárok és ahol nem rúgnak ki rokonokat, ha el akarnak hallgattatni. Ahol nem félünk, ott mi is produktívabbak vagyunk. Ahol nem kesereg mindenki és nem kell mentegetőzni, ha sikeresek vagyunk, ott mi sem öregszünk olyan gyorsan.

Mert emberünk mit is hiányolt a reklámban? Az utolsó boldog nyarat. A fiatalság utolsó nyarát. Amit mindenképp elveszít, mert hiszen - jobb esetben - munkába áll.

Na szóval ezt a reklámot azért meg lehetett volna jól is csinálni, ha mondjuk az ötletgazda nem agyatlan kliséembereknek akar kommunikálni, hanem valaki olyan okosnak, mint felülmúlhatatlan, eredeti és ikus ennenmaga. Ha végiggondolja, hogy ő maga mitől fordulna vissza. Tudom, ő túl okos a célközönséghez, de csak a vicc kedvéért, játsszunk el a gondolattal.

Mondjuk engem hét szekér naranccsal sem tudna itt tartani, mert én nem politikai vagy gazdasági okból mennék már mielőbb. És nem, nem magyarázom azzal, hogy tapasztalatot gyűjtök, amit majd itthon fogok... Mert tudom, hogy itthon nem látják szívesen a javító szándékot. És nem látom, hogyan tudnék egyszerre itt élni és dolgozni - és izolálni magam a szervezett, állami ellendrukkerektől. És különben is, annyi szép hely van.

Naszóval. Ha itt akarnék tartani valakit, aki amúgy szívesen maradna, mire próbálnék hatni?

A gazdasági józan eszére biztos nem. Egy fapados, multis állás sokakat itt bírna tartani, de sajnos OV nem ezt vízionálja nekünk. Egy kis maradék pénz a hóvégén, amit el lehet táncházazni meg ikeázni és a szerencsétlen már attól is boldog. Egy jelzálog, ami 20 évre röghöz köti és még örülne is neki, ha kaphatna. De nem, ezt nem ígérünk, mi futószalag-alapú társadalmat építünk. A futószalag-meló meg nem néz ki jól a mozivásznon.

Szóval inkább az érzelmi dolgoknál kell maradni. (Okés, egy pirospont, a kurva túrórudit legalább kihagyták. Bár egy pirospöttyösözés azért mára is jutott.) Csak az a baj, hogy a szentimentális okoknak nem kéne, hogy köze legyen a nemzetiminisztériumhoz vagy a kormányhoz. Mert ha már van, az régen rossz. Ha már az érzelmekre kell apellálnia, az azt jelenti, hogy kudarcot vallott ott, ahol dolga lett volna. 

Nem, akárhogy nézem, egy ilyen reklámfilm bármilyen tartalommal a kudarc beismerése. Már maga a műfaj vesztes ügy. Olyan, mint az országimázs-kampány, amiben a tendergyőztes kreatívok rendszerint kötelességüknek érzik a múltba révedni, hogy aztán kemény pénzért a CNN-en hirdessék, hogy egy múltba révedő, néptáncoló ország vagyunk, akik arra büszkék, hogy vannak a területükön természeti szépségek, meg minimum egy jó nő (a kampány arca), de egy ötemeletesnél magasabb irodaházat már nem tudnának felmutatni, innovatív ipari klaszterről már nem is beszélve. Azt sem értik, mi az, és addig jó, mert ha érteni vélnék, támogatni kezdenék. És azzal vége.

Akkor nincs más hátra, merni kell hülyének lenni

Marad a mindent ütő csodafegyver: humor.

De mivel köztudott, hogy kormányunknak se humora, se öniróniája nincs, az alkalmazásában álló kreatívok még csak fel sem merik vetni, hogy talán jól jönne egy kis humor. Ezért úgy döntöttem, ollóimba veszem az ügyet és javaslatot teszek néhány lefegyverzően őszinte kreatív klipre a "mindenideköt" témájában. És persze Király Rák nem is lenne Király Rák, ha nem ő adta volna a legjobb tippeket.

1.

Fiatal kézbe kap egy levelet, rajta hatalmas Union Jack (mert a brit munkaadók leveleznek így, nem is a nigériai spammerek, akik épp brit munkadónak tettetik magukat). Kicsit ujjával követi az életbevágó sorokat, szájacskájával próbálja kibetűzni az idegen nyelven kódolt üzenetet, de sajnos nem megy. Mentegetőző mosollyal feladja, belenéz a kamerába, majd megjelenik Hoffman Rózsa arca, mellette a szlogen:

"Magyarország, minden ideköt."

2.

Fiatal az egyetemi hirdetőn olvassa a kiírást (rajta hatalmas Union Jack, of course). Már éppen letépné, mikor megszólal a haverja.

- De apukád nem most nyert a földpályázaton?

- Igazad van. Minden ideköt.

3.

Diák beiratkozik, ügyintéző az orra alá tolja a nyilatkozatot, fejlécén a cím: "Röghözkötési nyilatkozat"

Fade to black, szlogen: "Minden ideköt."

4.

Fiatal úton a reptérre, csörög a telefon.

- Kisfiam (lányom), épp kirúgtak. Azt mondták, azért, mert idegenszívű a fiam (lányom). Nem tudom finanszírozni a tanulmányaidat, haza kell jönnöd. 

Cut to: "Minden ideköt."

5.

Futószalag-munkásnak az ázsiai/azeri/szaudi főnöke a vállára teszi a kezét.

- Átutaltuk fizetést.

Cut to: Otthon a munkás interneten. Beüti "olcsó buszjegy külföldre". Első találat: "Legolcsóbb jegy most csak 35.000 huf. Másik ablakban a banki egyenlege: 34.000 huf.

"Magyarország: Minden ideköt." (mélabús, belenyugvó népzenei aláfestés)

6.

Két fiatal egy autóban keresi a Bécsbe vezető utat. Buta nőstény (értelemszerűn nem ő vezet, de a térkép sem az erőssége) forgatja a térképet, miközben a hím megpróbálja kibetűzni az útjelző táblákat. Cut to: GPS-térkép a tekervényes útról, amit már bejártak, egy rovásírásos GPS-készüléken. A vonal végül visszavezet a kiidulópontba, megállnak a szüleik háza előtt. Vállat vonnak és megadóan egymásra mosolyognak:

"Minden ideköt."

Egymást átkarolva beviszik a csomagokat a házba és lepakolnak a kisszobába, ahol saját életet kezdenek.

---

Persze lehet, hogy valakinek bejön a nemzetiminisztárium videója is, de ők szabadidejükben csukott szemmel, imádkozva menetelnek a többi békával és piros pont van a fenekükön (és ez identitásuk legfontosabb eleme).

Ja, és minél tovább hallgatom a klipjüket, annál inkább ez jut eszembe. (britpop, ajjaj!)

Oh, then suddenly you know
You’re never going home

UPDATE - Épp egy odaszáradt piros pöttyöt mosogattam egy vörösboros pohár fenekéről, miközben megvilágosodtam. Hogy lehettem ennyire ostoba, hiszen a megoldás végig ott volt az orrom előtt.

Naszóval mi az, amit a kormány jobban csinál, mint a pozitív kampányt?

Bizony. A negatívat.

Ha tehát itthon akarják tartani, aki még itt tartható, akkor célozzák meg a gyávákat és hiszékenyeket - ők amúgy is elsőosztályú alattvaló-alapanyag. Tessék nekik elrettentő kampányt csinálni. Legyen a Union Jack-es munkát ajánló levél egy scam és üljön az internet másik végén néhány ronda, gonosz, sebhelyes arcú, fekete nigériai férfi, akik a tenyerüket dörzsölgetik, mikor megkapják egyszeri hoffman-szökevénytől a kigúgltrenszlétezett választ.

Vagy még jobb: mutassuk be, ahogy odaér a célországba és ott találkozik egy másik magyarral. Aki nem segít, csak mert véletlenül egy törzsből származnak. És akire irigyek vagyunk. És hogy milyen keserves érzés az. Ez az!

Riogassatok, abban jók vagytok.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr724910460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.11.16. 19:48:00

Hogy is van...?

"Itt kisstílűen lehet csak vagánykodni. És az nem nekem való."

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.11.16. 20:38:30

@Counter:
Ójaj. Be kell ismernem tudatlanságomat. Még gugli barátom sem tudott segíteni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.11.17. 11:16:44

Az idézet szöveghűségében nem vagyok biztos, de fel lehetett ismerni :-)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.11.17. 12:56:26

@Counter:
Attól tartok, ez nem a szöveghűségen múlott :) Ez esetben sajnos be kell ismernem műveletlenségemet. A magyar valósággal való nyomasztást még művészi formában is csak módjával fogyasztom. És ha már intellektuális és művészi interpretációkra vagyok hangolva, akkor is inkább keresem az általam még nem ismertet. Talán ha egyszer szembejön, megnézem.

HiRoKin 2012.11.17. 13:50:38

Kuszaszem piros pöttyeivel ennek a posztnak a címe is új értelmet kapott. :)

közelebb 2012.11.18. 19:31:16

Ha nem követte volna szóvicc, a "hüvelykujj-szabály" használatáért járna ám a kilencágú... :D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.11.21. 17:08:10

Tavaly október 13-a volt az a jeles nap, hogy kijöttünk ide, azóta sem voltunk Magyarországon. Azóta szinte minden nap megerősítést kapok Magyarország kormányától, hogy jól tettük, hogy kisgyerekkel eljöttünk, pedig azóta nem is voltunk Magyarországon, de az internetnek hála, ez nem probléma :)

A barátok meg olyanok, hogy az igazán fontos barátságok csak megerősödtek, a nem fontosak meg lemorzsolódtak, helyettük lett egy csomó itteni jó barát, meg jó ismerős (néhány magyar is, pedig itt aztán igazán nem sokan vannak). Szóval a mérleg eddig egyértelműen pozitív :)

A kormány által szponzorált balfék reklámfilmek, meg egyebek meg tényleg csak erősítik ezt az érzést bennünk, most, hogy olvastam a posztodban az ötleteket, majdnemhogy jobb reklámfilmek lennének ezekből a forgatókönyvekből vicc nélkül! És ez nagyon szomorú. Van néhány rokonunk-ismerősünk, akik különböző okok miatt nem tudnak eljönni (mindenki élethelyzete más). Na, őket sajnálom igazán.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.11.21. 19:11:50

Csak belinkelek egy itteni videót, több okból is.

Ennek a videónak a különböző változatait évről-évre megcsinálják november 28-a (Albánia függetlenségének az évfordulója) előtt.
EZ EGY FILLÉR ÁLLAMI PÉNZBE NEM KERÜL, mac annyiba, hogy a forgatás helyszínét (helyszíneit) ingyen biztosítja az állam. Az összes médiaszemélyiség (a közszolgálatiaktól a rengeteg magánmédiáig) INGYEN részt vesz a forgatáson a humoristától elkezdve az időjárásjelentést felolvasóig.

Érdekes módon ennek a videónak nincsen paródiája, pedig a hazaszeretetet hangsúlyozza ez is, helyette inkább számtalan változata forog a neten, de egyik sem paródia.

Szóval itt a videó, nézzétek meg, hogy hogyan lehet jól is bemutatni egy országot szerintem, és nem az adófizetők pénzéből:

www.youtube.com/watch?v=LSf9CLtS0cQ&feature=related

A "Styipria" (helyesen, és nem fonetikusan írva: Sqipëria) az Albániát jelenti albánul, ugyanúgy, mint mi magyarok is Magyarországnak hívjuk Magyarországot, és nem Hungáriának, vagy Hungary-nak.

Szerintem kicsit hatásosabb, pedig azért ebben is van nagyértékű motor, meg egyebek, de valahogy nekem mégsem az jön át, mint a paródiavideó alapját szolgáltató eredeti állami videóról a gyerek a "szifonnal a kezében".

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.11.21. 19:14:48

@Jani haverja: Ezek a hülye elmaradott albánok miket tudnak...
DDD

xXxW33dSm0k3rxXx 2012.11.27. 14:10:18

Sok mostanság a kvázi-feminista picsogás.

Régen abszolút fasza cikkek voltak, olyan témákról amikről érdemes is volt írni, személyes körülmények bevonása nélkül. Most meg entry-level szar téma, fikázódással meg passzív-agresszivitással körítve.

Ha nem megy, ne erőltesd.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.11.29. 00:04:24

@Jani haverja:

Szeretném tudni, dagadt-e a kebled, amikor ezt olvastad
index.hu/kulfold/2012/11/28/albaniaval_egyutt_a_nyertesek_koze_tartozhatunk/

És persze hogy rohansz-e befizetni a Friends of Hungary alapba, amit OV az elvándorolt fideszhívők listázása érdekében állított fel, a mi pénzünkből.
index.hu/belfold/2012/11/28/a_kormany_letrehozza_a_friends_of_hungary_alapitvanyt/

Én csodálkoztam, mert arra tippeltem volna, hogy adóztatni akarják majd az emigrálókat - és arra hivatkoznak majd, hogy mert az USA is adóztat területén kívül megkeresett jövedelmet.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.11.29. 00:14:04

@xXxW33dSm0k3rxXx:
Valahol megtisztelő, hogy csak azért regeltél, hogy ezt elmondhasd, de attól tartok, kezdő kommentelőként még nem vagy tisztában a szabályokkal.
Hogyaszongya, ez az én blogom. Eldöntheted, hogy olvasd-e, vagy hogy kommenteld, de nem dönteheted el, hogy miről írok és annak milyen spint adok. Ha akarom, beszkennelem a seggemet és kiteszem.

Nem tudom, mi az a feminizmus, csak azt, hogy mindenki fejében mást jelent. Illetve az is feltűnt még, hogy ha valaki kiejti a száján, az többnyire egy státuszát féltő, szerencsétlen hímpéldány, amelyik már attól is szorong, hogy vannak nőstények, akik nem rendelik magukat automatikusan őalá. És létükkel még véletlenül felzaklatják a saját házinőstényét, akinek pedig az az istenadta feladata, hogy az utódait kihordja. Ellenszenves dolog, na. Mindenki azt csinál, amit akar.

A társadalmi szerepek és sztereotípiák minden formáját ekézem itt, és csak mert a nőellenesség történetesen nem engem érint, még nem jelenti, hogy nem rossz dolog. Úgy utálom, ezt a csak-engem-ne-bántsanak attitűdöt, Ha az állam mást basztat, még támogatom is, nem?

Amúgy komoly korreláció van egy ország élhetősége és fejlettsége és a nők kezelése között. Nem feltétlenül azért, amit a nők tesznek hozzá a dologhoz, bár azért is. Hanem mert a nők helyzete egyben arról is beszámol, miféle férfiak laknak arrafelé. Ha korrupt, státuszukba rohadt vargaistvánok, azok másféle versenyt vagy konkurenciát sem tűrnek el, és inkább megfojtják az országukat, de az előjogaikat nem engedik el. Ez csak egy tünet a sok közül.

xXxW33dSm0k3rxXx 2012.11.29. 23:31:00

@Quadrille Lobster:

El tudom képzelni, ahogy elolvastad a kommentet és gondoltad magadba "hm, lehet hogy ebbe van valami, nézzük meg ki írta... AHA, egy 1 kommentes, akkor NEM. LEHET. IGAZA."
Szabály: nem a véleményezőt támadjuk, hanem magát véleményt (értsd: ha az én kommentemet egy törzskommentelő írta volna, és nem ugyan ezt a választ adtad volna, rosszul csinálsz valamit[ dare I say: "nem vagy tisztába a szabályokkal"])
Biztos vagyok benne, hogy a blogból neked a legnagyobb örömforrás a kommentelőkkel való társalgás, a feedback. Ha viszont neked az ideális intellektuális társaság egy mindig egyetértő és bólogató circlejerk, akkor baj van.

Mára a feminizmus az önmagukat sajnáltató, magukat áldozatnak kikiáltó nők ideológiája, a dolog teljesen elkorcsult. Aki tényleg egyenjogúságot akar, az nem sír, hanem a maga útját egyengeti és kiérdemli. Mert egy okos ember tudja, hogy sorsközösséget vállalni az emberiség felével csak azon az alapon, hogy mi van a lába között, butaság.
Case in point: www.whoneedsfeminism.com/index.html

Erre te írtál egy kisregényt arról, hogy egy országimázs videóban a főszereplő férfi volt nem nő, és ez milyen felháborító.

Idézem a legviccesebb részletet:
"De ha kivándorlásról van szó, azt ugye csak férfiak csinálják. A nőstény az tétova, befolyásolható kis pipike, főleg olyan fiatalon (nyami!), amikor még gyereke sincs. Neki aztán nincs saját ambíciója vagy ötlete. Magától fel sem merülne benne, hogy ő is mehet, ha a vágyott hímek nem tántorognának ki előle a reptérre. Ő ugyan nem is tudja, mire jó egy olyan reptér dolog, de ha már minden áhított hím oda tart, ő is tétován elkezd majd arra tipegni."

Ugyan erre most nem fogok neked semmilyen megcáfolhatatlan kutatást/statisztikát találni (tehát ide célozz, ha meg akarod menteni az önbecsülésedet), de az igazság az, hogy TÉNYLEG a férfiak a kezdeményezőbbek, a kockázatvállalóbbak és valószínűsítem, hogy a Mo.-ról kivándorlók jóval nagyobb része férfi(az egymagukban kivándorlóknál természetesen). Tehát ismétlem, nem egy ideológiai állásfoglalás volt a főszereplő neme, amiben a nők elleni világméretű összeesküvés mutatkozik meg, hanem egyszerűen a videóval főleg a férfiakat akarták megszólítani. Simple as that.
Persze gondolom sokkal felemelőbb érzés lehetett számodra a "megvilágosult" szerepében tetszelegni, aki "átlát a szitán".

lényeg:

1, Látom a kritikát nem bírod, annyira pedig öntelt vagy hogy egy önértékelést lefuttatni derogál.

2, Respect is earned, not given. A nők akkor lesznek egyenjogúak, ha az élet minden területén ugyan azt a teljesítményt nyújtják, mint a férfiak. Amíg viszont pl. a bányász férfi szakma, és a nők szülik a gyerekeket, addig ez nem fog bekövetkezni.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.11.30. 00:00:22

@xXxW33dSm0k3rxXx:
Sajnálom, ha félreértettél, értem miért, de nem gondolom, h az egykommentes hülyébb, mint az átlag, csak élcelődtem a szabályok nem ismeretével. Ígérem, legközelebb nem fogok.

Ha jól látom ,téged is megragadott a gyerekszülés ténye. Már értem az indulatot.

Erről az jut eszembe, amikor valaki előadja, hogy mekkora szentésg az a gyerekszülés, de azt még viccből se gondolják, hogy nekik is kéne :)

Én se értek egyet valakivel, csak mert nő, ne sértegess. A feminizmust meg hülyeségnek tartom. De a feministázás irritálóbb.

Akkor szerinted a kormány jól tette, hogy a legegyszerűbb fiatalokkal szembeni klisét borította ránk, hiszen a statisztika szerint. Okés. Felőlem.

Ja, és a bányász egyértelműen többet ér, mint egy nem-bányász. Kétség nem férhet hozzá, hogy minden olyan szakma, amihez fizikai erő kell, az felsőbbrendű. Vagy mivan?

Eh, mindegy. Én elvagyok a kritikával, de a "deamíganőkszülnekezés" nem érv és kinyílik tőle a bicska a zsebemben. És kibaszottul kivan a tököm a politikai gárdánkkal, amelyik konkrétan elmérte a faszát és minden kül, bel- és gazdaságpolitikát úgy raknak össze, mintha mi lennék kábé Németország, és hogy hogy őket mindenki tisztelje ugyanúgy, mint egy nagy ország vezetőjét. Mert ő csak az erőből ért, meg megt alkalmazkodni rossz, érdeket átverni másokon jó - még akkor is, ha nem lehet, mert történetesen nincs a kezünkben fegyver. És ha őket megsérti valaki, mi veszítjülk el a munkánkat, mi fizetünk extra adókat meg bírságokat és mi szégyenkezhetünk külföldön. Na, ebből van kurvára elegem.

xXxW33dSm0k3rxXx 2012.11.30. 01:42:14

@Quadrille Lobster:

Nagyon egyszerű, miért mindenki a gyerekszüléssel jön (bár amúgy nem tetszik, hogy a legérdektelenebb szösszenetet sikerült kiragadnod az egész írásból, az pedig vicc hogy bennem indulatot szülne, de erről is megmondhatom a tutit).
Mert (és itt azt hiszem a mizogin jelzőt kiérdemlem) egész egyszerűen a nők nem jobbak semmiben a férfiaknál átlagban, kivéve azt.
Mondj egy olyan tevékenységet ezen kívül, amit 1 átlag férfi rosszabbul csinálna, mint átlag 1 nő(nem fog menni). Akár tetszik, akár nem, a nők azért kerültek be a munkahelyekre, hogy a könnyűnek ítélt munkákat átvegyék a férfiaktól, akik helyette nagyobb hozamú tevékenységet folytathatnak (lásd a nők túlreprezentáltságát a könnyű fizikai/szellemi kapacitást nem igénylő munkáknál [bolti eladó, fodrász stb], szemben a férfitöbblettel pl. az informatikai/mérnöki pályán, vagy akárhol a vezető pozíciókban). (Itt megemlíteném megint, hogy tisztába vagyok vele, hogy számtalan kiváló képességű nő is van az élet minden területén akik ellen minden kompetícióban szana-szétt lennék alázva, de itt az ÁTLAGról beszélünk.)

Ezzel még az egyszeri Jóska is tisztában van tudat alatt, bár magában persze nem fogalmazza meg a gondolatot. Ezt a gondolatot pedig nem lehet "kiűzni" az emberekből csak beszélgetéssel. Ezért mondtam azt, hogy "Respect is earned, not given". Majd ha tényleg ugyan azt a teljesítményt mutathatják fel a nők is mint a férfiak az élet minden területén, akkor Jóska is egyenjogúként fog gondolni a nőkre. Viszont ez már a fizikai tulajdonságaik különbözősége miatt lehetetlen (ennek pedig legszembeötlőbb megmutatkozása a gyerekszülés).

Most pedig szemezgetek:

"mekkora szentésg az a gyerekszülés, de azt még viccből se gondolják, hogy nekik is kéne":
Szólj majd, ha az egyik férfi politikus aki a gyerekvállalás fontosságát hangsúlyozza, saját maga nem szül, pedig megtehetné.

"Akkor szerinted a kormány jól tette, hogy a legegyszerűbb fiatalokkal szembeni klisét borította ránk, hiszen a statisztika szerint. Okés. Felőlem."
Nem tudom mit vársz, női/férfi verziót külön? Elmondtam, hogy a férfi szereplőválasztás miért logikusabb.

"Ja, és a bányász egyértelműen többet ér, mint egy nem-bányász. Kétség nem férhet hozzá, hogy minden olyan szakma, amihez fizikai erő kell, az felsőbbrendű. Vagy mivan?"
Megint, egy átlag férfi nem csak fizikailag, hanem szellemileg is jobb munkát végez mint egy átlag nő. Gondolatjáték: egy cégvezető vagy, pénzügyi vezetői pozícióba keresel megbízható embert. Egy nő meg egy férfi jelentkezik, amúgy minden másba egyeznek. Melyiket választanád?
Lényeg a lényeg, akármilyen szakmát nézünk, a nagy szaktekintélyek többségükben férfiak.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.11.30. 12:49:44

@xXxW33dSm0k3rxXx:
Ezt az átlagolást más szóval általánosításnak vagy sztereotípiának, vagy előítéletnek hívják. Egyiket sem szeretem, mégpedig azért mert azok esnek nekik áldozatul, akik éppenhogy megérdemelnék a figyelmet.

Nem tudom, mi az az élet minden területe, amiben a férfiak jobbak, de azt tudom, hogy ugyanazon vélemény egy férfi politikus szájából egy némiképp sarkos, unortodox, akár megfontolandó VÉLEMÉNY, míg egy tetszőleges női közgazdásztól leírnád, mint BUTASÁG, amit azért mond, mert több benne az ösztrogén, mint a tesztoszteron. Így nem nehéz jobbnak lenni. Ez inkább percepció, mint bármi más.

És mivel ez egy régről bennünk ragadt percepció, és ezzel a percepció tárgya is maximálisan tisztában van, így már az önbizalma sem túl nagy, amikor véleményt kéne kialakítani. Mert még ha igaz is, az ő véleményének több teszten kell átmenni, mint egy agymenését szabadon szellőztető férfitársáénak. Ez innentől önbeteljesítő.

Kinek van szüksége ilyen előítéletekre ahhoz, hogy jobbnak érezze magát? Ki szeretné ennyivel elintézni a konkurenciát? Hát nem a legértékesebbek, az biztos. Azt hiszem, a világot nem nőkre és férfiakra osztanám fel, mert valóban nem nincs abban semmi felsőbbrendű, ha valaki nőnek született. Hanem azokra, akiknek vannak nemi előítéleteik és akik nincsenek.

És akik előítéletesek, azok nem érdemelték ki az intellektuális tiszteletemet. Most azon túl, hogy felmerül a kérdés, miért is van szükségük ilyen önigazoló általánosításokra.

Összességében azt gondolom, hogy aki olyan egyszerű, hogy ilyen általánosítások mentén szemléli az emberiséget, aki a vélt vagy valós átlagai mentén választ magának társaságot, munkaerőt, miközben eleve leírja azokat, akik éppen hogy felülemelkedtek minden nehézségen és ellenük irányuló előítéleten - hát, az olyan embert én nem tartom sokba.

Igazad van, a tiszteletet ki kell érdemelni. És el is lehet jétszani. Nálam például általánosítással. (Meg etatizmussal, meg nemzetieskedéssel, meg előítéletekkel, meg panaszkodással, meg felfelé kunyizással, meg self-serving mítoszokkal. Ja, meg persze ha politikus az illető, akkor kurucoskodással)
süti beállítások módosítása