Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Gerle Éva: @Gerle Éva: 2021 lett. Olbvastam ezt közben, egy másik fórumalapító-könyvszerző, egy gyerek kitagadtam, néggyel jóban van (?), azokat lobogtatja: w... (2021.03.24. 09:49) Kitagadott szülők
  • kbn: illusztráció: www.youtube.com/watch?v=g5ISf5Gh5i8 (2020.07.11. 16:01) Az fényességes falurúl
  • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
  • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!

Emigrálj barátokkal!

2012. 06. 02.

A magyar kormány olyan szemérmetlen lenézéssel tekint a fiatalokra, ami nemzetközileg is kirívó. Orbánt mélyen érinti, hogy le akarunk lépni, de nem miattunk, hanem a szüleink miatt. Csak nekem fordult fel a gyomrom? 

Gondolkodtam, mi bajom vele. Úgy beszél, mint egy szülő.

Nem szégyelled magad? Te hálátlan kölök. Én pelenkáztalak, számtól a falatot, felneveltelek és úgy utáltam minden percét, hogy máig emlékszem. Ezért valakinek fizetni kell!

Hadd szögezzem le: Ez már nem csak gazdasági emigráció. Ez az exodus egy jól kivehető kormányzati attitűd eredménye is, ami szervesen következik a keresztényes-konzervatívos-mutyizós rezsimből. Nem csak anyagi okokból rossz fiatalnak lenni. Rosszul esik, ahogy beszélnek rólam.

nem-lassul-a-kivandorlas.jpg

Persze, invesztáltak belém, de attól még nem vagyok vágósertés. A szüleimnek nem kellett fizetni a kötelező oktatásért, nekem tandíjat, de ezek nem az én döntéseim voltak és attól én még nem lettem egy életre adósrabszolga egy másik generáció oltárán. Vállalom a felelősséget azokért, akiket szeretek, de tessék egyenrangúnak tekinteni, nem csak egy kötelességek alatt rogyadozó rabszolgának. Ha újítani, javítani akarok, ne vonogassa mindenki a vállát, hogy nem kell ugrálni, jó az úgy is.

Hogy mi történt a fiatalokkal? 

Az első szaftos vonat elment, amikor a rendszerváltáskor betöltöttek minden új pozíciót. A második akkor, amikor az EU-csatlakozáskor Brüsszel felszívott egy csomó embert. Ezek nem öreg emberek. Nem fognak egyhamar nyugdíjba menni. Mi későn érkeztünk mindkettőhöz. Egyéni életstratégiák lehetnek, én hiszek is benne és nem az aktuális trendtől teszem függővé a sorsomat. De azért nem kéne lenézni minket, amiért diploma után kóválygunk az álláspiacon. Mert ti sem voltatok annyival értékesebbek, ügyesebbek, szorgalmasabbak, amikor felszívott benneteket a gazdasági boom. Csak jókor voltatok jó helyen.

A magyar kormányzati politika nyíltan lenéz minket. Ez most már policy szinten jelen van. Nem, nem normális, hogy az álszent bagázs le akarja nyomni a torkunkon a kőkorszaki, meghaladott nézeteit, hogy a szaporításunkról és röghöz kötésünkről üléseznek a Parlamentben és az sem, hogy a nőket adófizető-szaporító organizmusként legszívesebben életfogytig tartó szülésre és nevelésre ítélnék. Csak mert a nyakunkon egy felelőtlen piramisjáték (közismertebb nevén nyugdíjrendszer) és a majd-csak-lesz-valahogy jövő megérkezett.

Ha a nyugdíjrendszer nevű ember okozta katasztrófa nem lenne, nem kéne annyira görcsölni, hogy mindenkiből kisajtoljunk még egy gyereket.  Miközben Magyarországon az elszegényedés legfőbb oka továbbra is ez.

Mennyit ér egy fiatal?

Sokat. Ennél sokkal többet. A világ hallgatólagosan eltűri, hogy az idősebb generációk megtakarítását nekünk adják kamatra és hogy a jövő generációk nevében hiteleket vesznek fel a politikusok, hogy kézből etethessenek minket ma. Természetesnek vesszük, hogy a korral szerzett jogok járnak és azok elidegeníthetetlenek, hogy a politikusok csak a baby-boom generáció szavazataira gyúrnak, nem nekünk, csak rólunk beszélnek. Közben az idősebbek egyre jobban fájlalják, hogy a fránya világ változik és mindig valami új programmal kéne dolgozni, nem hagyják a fiatalt előrelépni, amíg minden lét ki nem szívtak a pozícióikból, és ferde szemmel nézik az újításokat.

Tisztelet a kivételnek, mert létezik, de tényleg kevés van. A kormány nincs közöttük.

A fiatal ugyanakkor szerves részét kellene hogy képezze minden társadalomnak és a munkaerő-piacnak. Nem egy tehertétel, aminek a nyüzsgését valahogy le kell csillapítani. Nem kell elvenni a kedvét jó előre mindentől, nem kell tudatni vele, hogy neki itt kuss a neve és nem kell az arcába dörgölni, hogy az érdemek nem számítanak, a sorodat ki kell várni. Mert tele van a padlás ígéretekkel, hogy a munka elnyeri jutalmát, de úgy tűnik, a kor még jobban jövedelmez.

A korrupció sem épp a harmincasok partydrogja. Néha úgy érzem, 90%-os pontossággal ki tudnánk válogatni a korrupt politikust a kora alapján. (Az ügynököket mindenképp.)

A fiatal innovatív. Le lehet szólni, hogy ez tapasztalatlanság, minek máshogy megpróbálni, mert úgy nem is lehet. Van, akinek ez teher, amivel lépést kell tartani. De senkinek nincs joga, hogy status quo-t követeljen, amíg végre nyugdíjba vonulhat. A kormány pedig nem ígérheti ezt meg.

A fiatal a lehetetlent is megpróbálja, ezért sikerülhet neki. A tapasztalatot ne keverjük össze a kiégettséggel, amikor nem kezdünk bele semmibe, mert úgyis/úgysem. Az pedig, hogy Orbán Viktor már megmászta a Magyarország nevű uborkafát, nem jelenti, hogy a mobilitásnak innentől véget lehet vetni.

Mégis hogy várják, hogy egyre kevesebben húzzuk tovább a korrupt szekerüket, ha még azt sem engedik, hogy a szögletes kerekeket lecseréljük. Nemhogy azt, hogy motort szereljünk a szekér elé. Tudom, szóban mindenki kurvára támogatja az innovációt és a hatékonyságot, csak azt nem szeretné, hogy az az újítás árnyékot vessen az ő kis szerzett jogaira. Úgy már inkább nem kéne.

Az idősek szerzett joga a mi szabadságunk megkurtítása. Amit nekik a kormányok megígértek, azt nem a jézuska hozza, hanem nekünk kell majd leszállítani.

Innen a hangulat, hogy innen menni kell. Megdolgoztak érte.

Én egyszer már leléptem, megteszem újra bármikor. Kicsi korom óta természetesnek vettem, hogy a helyek, amit a tévében láttam, előttem is nyitva állnak. Engem az már önmagában feldob, ha máshol élek. Máshol élni mindig a célom volt. Annyit érsz, amekkora utat megtettél. És az az út lehet nagyon konkrét és fizikai is. És ha megtetted, tartást ad, hogy ezt te hoztad össze.

Persze, nehéz. Ha csak úgy dobbantasz, számíts egy-két év tanulóidőre, abból több hónap álláskeresésre, minimálbéres melókra, miközben figyeled, mit nem tudsz még. De teljesen rendben van a dolog, ha amúgy is fiatal vagy. Pláne, ha egy elveszett generáció tagja.

Egy dolgot veszítesz, ha lelépsz: a barátaidat.

És a barátságokból származó kapcsolati előnyt.

Vagy mégsem?

Empirikusan levezethető, hogy a honfitársi alapú bizalom hatalmas szerepet játszik még a nemzetközi tőkemozgásokban is. Lehet, hogy ez a magyarokra pont nem vonatkozik, de két indiai segíti egymást és nyomon követhető a honfitársi együttműködés az üzleti mintázatokban.

Én nem szeretem ezt a fajta determinizmust, mert az egy nemzethez tartozás csak az ismeretség illúziója. Egy tévedésen, pozitív előítéleten alapul ez a bizalom. Az azonban nem hülyeség, amit a Táncoló Kecskeisten mondott a minap, hogy tudniillik emigráljunk klaszterben.

Engem nem zavart, hogy itthon maradtak a barátaim, de Táncoló Kecskeistent ez nagyon bosszantja. Ő is szívesebben lépne, hiába sikeres vállalkozó. Még a presztízsvesztés sem tartaná vissza. De a zenekarát vinné magával.

Én már megtapasztaltam, hogy a barátaimat külföldről sem látom kevesebbet. Amilyen letargikusak vagyunk, itthon sem találkozunk havi egynél többször. Annyira meg bármikor haza lehet repülni Nyugat-Európából. Az sem mellékes, hogy nyugati fizetés mellett csak annyira vágott hanyatt egy repjegy, mint az itthoni bérem mellett egy szombat este.

És bár az emigrációs magyarokkal nem tartottam a kapcsolatot csak azért mert magyarok, de a barátaimmal biztos összefutnék. És még segíteném is őket.

Az itthoni korrupció kitaposott vénember-mókájából úgysem várhatunk hasznot. (Ha esetleg ez lett volna a terved.) Megveregetik a vállunkat, ha megcsináltunk valamit helyettük, és isten bizony, előléptetnének, ha lenne hová.

Így is csak magunkra és egymásra számíthatunk. Ezt könnyű exportálni.

url.jpg

Van valami jó abban, hogy elveszett generáció vagyunk.

Felszabadító érzés.

Aki olvasott Richard Yates-t, az tudja mi történik, amikor az amerikai álom személyes valósággá válik. Megvan ház, autó, gyerek, kutya és jelzálog, a melód értelmetlen, de tiszteletre méltó. A permanens társadalmi vállonveregetésért cserébe ülve maradsz, miközben nyaggat egy kimondatlan kérdés: "Ez már az?"

A válság előtt engem is megcsapott a szele. Amikor még a kőből is pénzt lehetett fakasztani, felelőtlenségnek tűnt kiengedni a kezedből a biztosat. De ha nincsen többé biztos? Alacsonyabb presztízsű melót vállalni félelmetes. De csak addig, amíg sokat adunk a külvilág véleményére. Amikor a presztízsre mentünk, belső helyett külső célokat adaptáltunk, a kiértékelést pedig a külvilágra bíztuk. A vénekre.

A külvilág azonban lemondott rólunk. Elvárás az ugyan van, de de már nem lepődik meg senki, ha harminc évesen a diplomás pizzafutárok sorait gyarapítod. Már az is csoda, ha megélünk valahogy, nem kell szégyenkezni, hogy a haver már Partner, miközben én még mindig csak Associate vagyok. Olyan élesen kirajzolódott a generációs érdekellentét, mint még soha. És ebben a kormány attitűdjének komoly szerepe volt.

757 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr244561757

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az érett narancs 2012.06.03. 14:25:52

Beérett a Fidesz tízéves munkájának gyümölcse. Gyönyörű, érett narancsként mosolyog ránk mindannak az eredménye, ahogyan ez a párt az elmúlt tíz évben működött. Ültettek egy fát, és most zavartan mustrálják a hatalmas gyümölcsöt. Az első lépés - a nar...

Trackback: Orbán Viktort mélyen érinti 2012.06.03. 12:52:16

  Orbán Viktor "mélyen érinti", hogy minden második fiatal el akarja hagyni Magyarországot. Tegnap esti tévé interjújában pontosan úgy fogalmazott: "mélyen érint a dolog, elsősorban nem politikusként, hanem családapaként, mert a szüleikre is gondolok"...

Trackback: Egyetért Ön azzal, hogy a fideszes képviselők napi 60-70.000 forintot keresnek, miközben a nettó minimálbér 3 éve változatlanul havonta 61.000 Ft? 2012.06.03. 11:26:38

  Subba Vipera 16 pontos nemzeti inzultációs kérdőíve: 1. Örül-e Ön annak, hogy a Fidesz kampányban ígértünk “egymillió új munkahelyet”, de összesen “csak egymillió munkahely lesz”? 2. Örül-e Ön annak, hogy “egyszeri,...

Trackback: Kádár János szelleme kísérti Orbán Viktort 2012.06.03. 11:24:41

  Orbán Viktor nem tudta megfejteni Kádár népszerűségének titkát, ezért kiment a temetőbe, hogy tanácsot kérjen az MSZMP egykori főtitkárától. Mit tanácsolt Kádár János szelleme Orbán Viktornak? A lentebbi képen látható: * *...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 14:50:06

@Vén Csataló:

bankszámlát szoktak ott nyitni...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.06.04. 15:03:59

@Vén Csataló: Errefele liberális demokratáknak hívják:P Meg zöldeknek.

"Aztán majd ráfarag. Mert bármit csinál, bármekkora karriert fut be, bármekkora hűtőszekrényt, tévét, kocsit, hajót, helikoptert, birtokot vesz magának - ott akkor is csak jöttment lesz."
Vidéki kisvárosból költöztünk falura, tudod mit kaptunk? Gyüttmentek vagyunk, pedig édesapám anyai ágon a faluba valósi volt (nagyszüleim is ott éltek) . Hála égnek 10 év alatt csitult a dolog, de itt még SOHA nem kaptam meg a gyüttmentet, míg ott -mint már említettenm- igen.

Szerintem a gyüttmentezéssel magadból indulsz ki, valószínűleg te is ezt mondod a Magyarországra, vagy csaka faludba városodba betelepülőnek.

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 15:14:55

@tildy:):

a klasszikus liberális vonallal is próbálkoznak páran:)
libertarianpartyuk.com/

bár ez inkább csak érdekesség

Vén Csataló 2012.06.04. 15:15:44

@tildy:): Majd fogsz kapni. Amíg jólét van, és nem vagytok balhésak, addig eltűrnek benneteket.
De az a jólét már nem tart olyan sokáig. Belgiumban már honlapot indítottak, ahol a fajbelgák feljelenthetik a bevándorlókat, hogy elveszik a munkahelyeiket. Pedig Belgium aztán fantasztikusan liberális demokrácia. Ha gáz lesz megtanulod mi a különbség az itten vidéki "gyüttmentezés", meg az ottani munkahely-elfoglaló bevándorlói státusz között.

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 15:16:59

@tildy:):

ilyen alapon a határon túli felmenőim is "gyüttmentek":)

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 15:19:02

@Vén Csataló:

a "fajbelga" az most vallon, flamand vagy német?

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 15:20:19

@Vén Csataló:

a szász coburg királyi család mennyire fajbelga?

Vén Csataló 2012.06.04. 15:21:55

@valaki76: Ej már ne végezz félmunkat. Egy tüchtig liberális nem csak a pénzét, de végtelenül értékes önmagát is kimenekíti ebből a provinciális fertőből. Hát hiszen itt perceken belül indul a bevagonírozás, aztán kié lesz a lichtensteini bankszámla? Nehogy már a szemét lichtensteini germánoké legyen!

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 15:23:51

@Vén Csataló:

Lehet, hogy csak ők "fajbelgák"? :) egyenesen Gothából…

Following this refusal, the National Congress appointed Erasme-Louis, Baron Surlet de Chokier to be the Regent of Belgium on 25 February 1831, thus becoming the first head of state of independent Belgium. LEOPOLD OF SAXE-COBURG AND GOTHA was designated as King of the Belgians by the National Congress

en.wikipedia.org/wiki/Monarchy_of_Belgium#Origins

Vén Csataló 2012.06.04. 15:25:05

@valaki76: És ki beszélt itt a szász-coburg famíliáról? Avagy minden belga szász-coburg család tagja lenne? (Te is lassan nyírásérett leszel az eszedtől.)

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 15:28:05

@Vén Csataló:

belgiumban max a szász coburg család fajbelga...

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 15:33:04

@Vén Csataló:

Liechtensteinben leginkább a németek bankolnak... Svájcban is... őket is vagonírozni fogják?

Gyáli úr 2012.06.04. 15:39:04

Azok a kedvenceim, akik végre megkapják a várva várt erazmus ösztöndíjat, aztán kiírják a facebookra, hogy EMMIGRÁLNAK. Haahhaha.

Vén Csataló 2012.06.04. 15:39:18

@valaki76: @valaki76: Őszintén remélem, hogy nem gondolod komolyan, hogy újat mondasz azzal, hogy igaziból nincsenek is "fajbelgák"?
Tudod én már akkor a vonatkozó viccen röhögtem, amikor te még a papírhasználat rejtelmeiben próbáltál elmerülni.

Vén Csataló 2012.06.04. 15:43:32

@valaki76: Németeket nem szoktak vagonírozni. Csak elnyomott magyarországi libsiket. Akik ahelyett, hogy azonnali hatállyal emigrálnának Lichtensteinbe, csak a pénzüket menekítik ki.

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 15:45:45

@Vén Csataló:

akkor minek viszik ki a németek a pénzüket Lichtensteinbe?

talán libsik?

a lichtensteini herceg is libsi?

a svájciak is libsik?

az arabok is libsik?

top_secret 2012.06.04. 15:47:33

@desw:
"Két nagy probléma van ezzel! Egyrészt nincs már 10 éve pártépítgetésre."
Pedig nincs más lehetőség, normális, hosszú távon is működő pártot nem lehet három hónap alatt felépíteni. És ez nem csak új pártra igaz. A ma létező "demokratikus" ellenzéki pártoknak is alulról kéne újrakezdeni. Ennek a szándéknak viszont valós munkában megjelenő látható nyoma nincs.
Az MSZP marakodik a romokon, a DK szerintem halva született, az LMP habitusa eleve nem tömegpárti, minden tiszteletreméltó kezdeményezésük ellenére mesze vannak attól, hogy fölépítsenek egy vidéken is működő hátországot.

"A Jobbik is a demagóg ördögkereséssel tud egyre népszerűbb lenni. Magyarán nyerhetnek, de ha meg is valósítják az ígéreteiket, akkor tényleg game over!"

A Jobbik kommunikációja nem az egyszerűsége miatt demagóg, hanem a tematikája miatt.
A közlésmód tisztességes egyszerűsége/közérthetősége/befogadhatósága alapvető követelménye az értelmes politikai kommunikációnak, akár a tömegkommunikáción keresztül, akár személyesebb módokon próbálja megszólítani a célközönséget. A magyar pártoknak alapvető baja, hogy valójában nincs használható mondanivalójuk. Az ellenzéknek még kontrákra se nagyon telik, a valóságos jövőképről nem is beszélve. Mindaddig, míg ez így marad, a Fidesz-nek nincs sok dolga ezzel. De arra bazírozni, hogy a Fidesz hasonlóan az előző kormányzó pártokhoz úgyis elvágja maga alatt a fát, kevés az üdvösséghez. Szerintem.

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 15:57:23

@Gyáli úr:

2 csoporttársam vett részt az erasmus-izé-bizében

az egyik már francia családanya (francia férjjel)

aster. (törölt) 2012.06.04. 16:01:16

@valaki76: Hiába próbálod megmagyarázni, hogy milyen normális dolog kivinni a pénzt az országból, ez akkor is önzés! Az ilyen gondolkodás miatt van a gazdag magyar üzletemberek között is annyi offshore-ozó. Ahhoz, hogy egy család vagy egy nép megmaradjon, össze kell tartani! Legalább minimálisan. Ez nem romantika, ez a valóság.

komplikato 2012.06.04. 16:07:48

@Vén Csataló: Jólét? Melyik országban laksz??????

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.06.04. 16:11:50

@valaki76: Honnét is jöttünk a Kárpát-medencébe? Ilyen alapon minden magyar gyüttment. Ezért is ordas nagy hülyeség, amit vén csataló mond.
Lényeg a lényeg, hamarabb megkapja az ember a saját "hazájában" a gyüttmentezést, minthogy külföldre menne, és ott mondanák neki.

top_secret 2012.06.04. 16:13:35

@streamer: A felvetés jogos. De a kezdetekhez nincs jobb ötletem, mint az önkéntes munka a tagdíj, és a szimpatizánsok feltételek nélküli anyagi támogatásnyújtása. Ez naivitásnak tűnhet, de minden Ny-európai nagy párt így kezdte valamikor. Pontosan ez hitelesítette őket. (Ma már nyilván nem így működik a dolog, és pontosan ez is az egyik oka a nyugati demokráciák politikai értékváláságának.)
A mai magyar pártok a rendszerváltáskor kaptak egy induló készletet. A Fidesz elkurvulása akkor kezdődött, amikor Simicska mester elkezdet üzletelni ezzel az induló készlettel. Amikor az ismert módon, kezdve székházmutyival, megteremtődött a párt gazdasági hátországa, vele együtt létrejött a feloldhatatlan függőség is. Érdemes ennek mértékéről elolvasni a Véleményvezérnél Rényi Pál különvéleményét: velemenyvezer.blog.hu/2012/06/03/orban_mehet_az_oligarchak_maradnak_renyi_pal_daniel_kulonvelemenye

Vén Csataló 2012.06.04. 16:13:50

@komplikato: Tudod szentem, Nagy-Britanniáról beszéltünk. Ne tessék már funkcionális analfabétának lenni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.06.04. 16:14:51

@valaki76: Szintén "zenész", norvégiai erasmus tanulmányok.

Vén Csataló 2012.06.04. 16:15:11

@valaki76: Súlyos kétségem van, hogy az említett országok népessége mind-mind Lichtensteinben tartaná a pénzét. De ha hülyeségeken akarsz rugózni tovább, csak tessék.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.06.04. 16:16:23

@Vén Csataló: Nem , nem arról. Arról beszéltünk, hogy idegen országban le fognak gyüttmentezni, miközben nem kell ehhez idegen országba menni, sőt lehet hamarabb kapod meg a szülőföldeden, mitn 2000 km-rel arrébb.

Globetrotter2014 2012.06.04. 16:17:12

@aster.: megitn nem réted a dolgokat. A kint élő emberek nem kiviszik a pénzt az országból, ahnem a kinti országban megkeresett pénzt utalgatják folyamatosan haza. Amíg nem jön egy hülye aki beparáztatja hogy nincs biztonságban a megtakarításaik, és hiába vállalják a külföldi élet többletterheit, majd valaki lenullázza amit eddig elrétek. Ez aze gyetlen ok amiért a dolgo bedőlhetz és ezért hazaáruló legionkább az aki képes ezeket az embereket elűzni.

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 16:19:27

@tildy:):

sokkal cifrább a helyzet:)

pl. az alábbi kommenttel tegnap találkoztam "Tormay Cecile, a magyar irredenta Nagyasszony" kapcsán

kkbk.blog.hu/2009/07/24/tormay_cecile_1/fullcommentlist/1#c16879815

és úgy tűnik, hogy helytálló:)
hu.wikipedia.org/wiki/Tormay_C%C3%A9cile

Globetrotter2014 2012.06.04. 16:22:13

@valaki76: szerintem ez nem tipikus. Akiket én simerek azok mind hatzajöttek, vagy valamilyen Magyarországhoz kapcsolódó munkát végeznek.

Macerás dolog a vegyes házasság...

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 16:24:37

@ZF2:

anektodikus info, nálunk így végződött az erasmus

komplikato 2012.06.04. 16:26:29

@aster.: Olyan nincs, hogy "kiviszik a pénzt", a pénz nagy része eleve csak virtuális, ott kezd "létezni" ahol elköltik. Ha a csúnya külföldi multi itt bővít, itt terjeszkedik vagy ide hoz gyárat, akkor ITT költi el a pénzt. Ha a magyar cég külföldön teszi ezt, akkor ők meg kivonják innen a tőkéjüket, nem?

komplikato 2012.06.04. 16:30:24

@Vén Csataló: Ez jogos, a CBA svájcban. A CSIM meg Szingapúrban. :)

Globetrotter2014 2012.06.04. 16:31:35

@komplikato: ban egy olyan része a dolgonak amikor vitruálisan működnek valahol, ebben elég jó pl Luxembourg (alacsony adók, hatékony közigazgatás), de legendásak voltak a magyar offhsore cégek amikor valamilyen amerikai vagy európai tevékenység után nálunk fizettek adót, úgy hogy mindeössze a sátor volt kirakva az alföld közepén (na jó kicsit plasztikus hasonlattal élve).

Ehhez persze kell egy rendes adó és közigazgatás, úgy tűnik a Fidesz 98-02 között ment, most nem igazán tudunk előnyt kihozni. És ilyenr etorkával hosszú távon sem fogunk...

Vén Csataló 2012.06.04. 16:32:08

@tildy:): Na most az, hogy kint vered a tasztatúrát valamennyi ideje, azért nem egy nagy dolog. És pláne nem valami hajdenagy élettapasztalati-tőke. Eszed, mint egy marék molylepkének, ha neked 1000 évvel ezelőtti csoportos letelepedés, egy teljes nemzet népvándorlása paralel azzal, hogy te egy személyben elhúztál slave-nek Nagy-Britanniába. A britek között simán jöttment bevándorló leszel életed végéig. Nem véletlenül alakulnak ám ki a nemzetiségi negyedek. Csakhogy magyar negyed nem lesz, mert annyi menekülő libsi azért nincs ebben az országban. Úgyhogy maradtok elszigetelve magatok.

aster. (törölt) 2012.06.04. 16:36:45

Oké, most jöttem rá, hogy alapból hányok az egész kapitalista rendszertől, úgyhogy inkább kiszállok a beszélgetésből.

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 16:40:43

@aster.:

a jelenlegi rendszer nem "kapitalista", hanem szociális piacgazdaság:) (szocializmus markáns piaci elemekkel)

top_secret 2012.06.04. 16:41:15

@komplikato:
"Előbbi elég necces, és nem csak a vicces új választási törvények vagy a megszüntetendő párttámogatás okán. egyszerűen kétlem, hogy a konkurencia ne tenne meg mindent ..."
Az új választási törvény adott esetben a Fidesz-szel szemben is működhet. A párttámogatás megszüntetése természetesen szemérmetlenül övön aluli ütés, de a politika nem lovagi torna.
A keretek akkor is adottak, viszonylag egyszerű pártot alapítani. És teccik, nem teccik, éppen a párt életképességének bizonyítása teheti vonzóvá a pártot. A hosszú távú életképességhez rengeteg munka, hit, szerencse, önfeláldozás és morális tartás kell.

"Gyakorlatilag a már létező szervek is dísznek vannak, már amelyik még nem esett szét. :( "
Mert ezeket kevés kivételtől eltekintve megörököltük, vagy felülről hozták létre. A szakszervezetek egy részét eleve örököltük, a hozzá tartozó beidegződésekkel együtt. Ettől hiteltelenek. Föl sem merült, hogy a Munka Törvénykönyv durva átírása miatt országos tiltakozást, netán sztrájkot kezdeményezzenek. Pedig az az alapmegállapodás az állam, a munkavállalók, és a munkáltatók között. Franciaországban tuti, hogy hetekig tartó balhé lenne az itteni módosítások töredékéből.
A másik oldal, a legnagyobb munkáltatói szervezeteket pl. a Kereskedelmi és Iparkamarát nem a kereskedő és az iparos vállalkozók hozták létre, hanem az állam. Annak a néhány vállalkozónak, aki befészkelte magát a különböző vezető testületekbe, szolgálja a rövid távú érdekeit, de semmiféle valódi szakmai érdekképviseletre nem képes. Valódi szakemberei sincsenek hozzá. A Ny-európai szakmai kamarákat a vállalkozók hozták létre legkevesebb 100-150 éve. Nagyrészt ők is tartják el mindmáig. Nálunk csak az értelmiségi szakmák kamarái (orvosok, gyógyszerészek, ügyvédek) működnek valamennyire érdemben.

Vén Csataló 2012.06.04. 16:41:53

@tildy:): Na akkor mégis funkcionális analfabéta vagy. Azt mondtam, hogy addig leszel te hajde otthon Nagy-Britanniában, amíg tart az OTTANI jólét. De már nem tart soká. És amint balhé lesz, rögtön jöttment leszel és az ottani jöttmentséget nem fogod annyival megúszni mint az ittenit, mert a szociális feszültségeket mindenütt először az idegeneken vezetik le.

Globetrotter2014 2012.06.04. 16:44:36

@Vén Csataló: csak arrafelé valahogy marad a jólét. És hidd el tovább fog tartani mint nálunk és előbb fog nálunk kezdődni a vuilágvége mint ezekben az országokban.

Ez mindig is így volt, és valszeg továbbra is így lesz. A mopstani otthoni folyamatok alapján nincs okunk kételkedni ebben...

aster. (törölt) 2012.06.04. 16:45:16

@valaki76: "a jelenlegi rendszer nem "kapitalista", hanem szociális piacgazdaság."

bárcsak valóban az lenne...

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 16:56:35

@aster.:

az államszocializmus mint olyan Otto von Bismarck-al jelent meg...

State Socialism was a term introduced to describe Otto von Bismarck's social welfare policies. The term was actually coined by Bismarck's liberal opposition but later accepted by Bismarck.[1]

en.wikipedia.org/wiki/State_Socialism

desw 2012.06.04. 16:57:59

@aster.:

"Oké, most jöttem rá, hogy alapból hányok az egész kapitalista rendszertől, úgyhogy inkább kiszállok a beszélgetésből."

Ez édes! De azért a mocskos hazaáruló külfödre települő jöttmentek a pénzüket ne vigyék el, mi?? :))

Inkább örüljetek akkor, hogy ezek a mocskos libsik elmennek a haldokló nyugatra, nektek pedig végre szabad lesz a pálya tovább építeni a vágyott szocializmust.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.06.04. 16:58:10

@Vén Csataló: Nem is szeretnék magyar negyedet, jobb szeretek elvegyülni.

Azt, hogy te meg mit gondolsz, ha nem írod le normálisan, nem fogom kitalálni.

Még valami, a saját hazámban voltam slave, itt megbecsülnek:)

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 16:58:23

@Vén Csataló:

pl. Londonban lényegében mindenki "gyüttment"...

még a Windsor család is...

desw 2012.06.04. 17:02:51

@tildy:):

"Nem , nem arról. Arról beszéltünk, hogy idegen országban le fognak gyüttmentezni, miközben nem kell ehhez idegen országba menni, sőt lehet hamarabb kapod meg a szülőföldeden, mitn 2000 km-rel arrébb."

Tudod mit, gyüttmentezzenek le, nagyjából ez lehet a legrosszabb külföldön. MO-n TALÁN nem lennék gyüttment, de garantáltan éhen döglök vagy a belement kidolgozom a semmiért.

Vén Csataló 2012.06.04. 17:05:29

@ZF2: Ott marad a jólét? Szerintem érdemes volna erről dumálnod egy mondjuk sheffieldi vagy egy cardiffi melóssal. Máris nem olyan a jólét, mint akár csak 10 éve. És persze más az igényszint is, és ezért aztán az ingerküszöb is. Vagyis itt lehet, hogy még elfogadható lenne az, ami miatt ott már molotov-koktéloznak.
Egy biztos. Amikor bedől ez az egész túlpörgetett, hozamfetisiszta libsi világgazdaság, akkor nagyságrendekkel csökkenni fog mindazok túlélési esélye, akik nem a saját kulturális közegükben vannak.

Vén Csataló 2012.06.04. 17:09:44

@tildy:): Na. Hála Istennek. Csak azt nem értem, hogy akkor miért nem húz már el a vérbe a többi libsi is. Pedig lám milyen meg lennének becsülve!

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 17:11:14

@Vén Csataló:

a Windsor ház?

te most viccelsz?

ezek is Szász Coburg-ok:)

The House of Windsor is the royal house of theCommonwealth realms. It was founded by King George Vby royal proclamation on the 17 July 1917, when he changed the name of his family from the German SAXE-COBURG AND GOTHA (a branch of the House of Wettin)
en.wikipedia.org/wiki/House_of_Windsor

egyenesen Thüringiából:)

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 17:12:05

@Vén Csataló:

nekem nincs azzal bajom, hogy te libsi vagy:)

Don Quixote de la Ferko 2012.06.04. 17:12:17

@Bobby Newmark:

"Ja, pofátlanul csúsztatsz, aztán ha szólok érte, még én csináltam magamból hülyét?"

Kérdésedre válaszom, igen, te csinálsz magadból hülyét.
Örülök, hogy ezt másodszor is megtetted. Csak így tovább, egyszerűséged mulattat.

desw 2012.06.04. 17:13:04

@aster.:

"Így van! Vigye ki mindenki az országból a pénzét! Az aljasságnak nálatok nincs határa. Remélem, nem lesznek olyan vezetőink mint ti."

A pénz az olyan, mint a víz: a víz mindig arra folyik, amerre a legkisebb ellenállásba ütközik. (Vén Csataló szellemi üdvéért ez egy hasonlat, nem vicc!)

Egyébként tessenek olyan körülményeket teremteni, hogy a befektetők/dolgozók ne vigyék ki a pénz. Ja, az nem megy! Akkor cumi!

Vén Csataló 2012.06.04. 17:13:32

@tildy:): Ó basszus, most esik le. Két nicken írsz? Aztán meg összekevered, hogy melyik nickeden értetlenkedsz és a másikon veszed fel a fonalat? Nagyon amatőr.

komplikato 2012.06.04. 17:19:37

@desw: Javaslom gyújtsuk fel az összes EU pénzen felhúzott épületet, nagyjából kb. összes "Széchenyi terv" projekt az ...

Vén Csataló 2012.06.04. 17:19:42

@valaki76: Nem te szerencsétlen, nem a Windsor ház. Bárki.
Hastings és II.Harold óta.
Azóta nincs Angliának angol uralkodója.

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 17:21:43

@Vén Csataló:

ja, London a kék szemű, szőke angolszászokról híres:)

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 17:22:50

@Vén Csataló:

bár azok a "a kék szemű, szőke angolszászok" általában lengyelül hadarnak (egy rakás "színes" között) :)

Vén Csataló 2012.06.04. 17:23:04

@desw: Köszi! Közben sikerült már tisztáznod, hogy mégis mi a fenét akartál mondani, vagy még mindig ott tartunk hogy össze-vissza beszéltél nagy-nagy izgalmadban?

Vén Csataló 2012.06.04. 17:25:13

@valaki76: Látod libsikém ez fog titeket a sírba vinni. A wishful thinking!

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 17:25:32

@Vén Csataló:

ilyen alapon nálunk is mindenki gyüttment:)

pl. 150 évvel ezelőtt Pest-Buda német város volt multikulturális hinterlanddal:)

tele van a budapesti határ német, szlovák, szerb eredetű településekkel:)

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 17:26:06

@Vén Csataló:

mondtam már: itt te vagy a libsi:)

Vén Csataló 2012.06.04. 17:26:23

@valaki76: Nekem sincs azzal, hogy te meg krematóriumfűtő. Fő a tolerancia.

valaki76 (törölt) 2012.06.04. 17:27:17

@Vén Csataló:

respect a szebb jövőért folytatott küzdelemért:)

én ráuntam

további jó szórakozást! :)

Vén Csataló 2012.06.04. 17:29:14

@valaki76: Sajnos az nem-igen oszt vagy szoroz, hogy te mit mondtál. (Hm... lehet, hogy korábban kellett volna szólnom?)

Vén Csataló 2012.06.04. 17:29:59

@valaki76: Akkor most emigrálsz végre?

desw 2012.06.04. 17:30:35

@komplikato:

"Javaslom gyújtsuk fel az összes EU pénzen felhúzott épületet, nagyjából kb. összes "Széchenyi terv" projekt az ..."

:)) Meg az hogy aszongya "Nemm, nemmm leszünk gyarmat!" "Köcsög multikok haza má'!"

Huu, asszony akciós a teskóba' a csirkemell menj má' oszt vegyé' má' ... Szörnyű!

streamer 2012.06.04. 17:35:46

@top_secret:
"..Ez naivitásnak tűnhet, de minden Ny-európai nagy párt így kezdte valamikor. Pontosan ez hitelesítette őket..."
Ez így sajnos nem naivitásnak tűnhet, hanem maga a nettó navitás.
Elsősorban azért, mert ha a kelet-európai jelen és esetleges jövő viszonyairól beszélünk, akkor biztosan tévút a nyugat-európai minták alapul vétele. Tudjuk jól, hogy ezek a minták itt seregnyi okból nem működnek. Tudjuk jól, hogy a Jobbik sem ezt az utat járva jutott be a Kossuth téri színházba, ugyanis ha a te utadat választották volna, akkor a lelkesen kivitelezett, alapvetően a gyűlöletkeltésre alapozott játékuk dacára is még mindig csak valahol Hajdúborzasztó és Borsodharsánysos közötti viszonylatban keresgélnék a patronálókat, akik a következő faluig állják a benzinköltséget.
Megkockáztatom, nekik talán eszükbe sem jutott a te, nyugati mintákon elképzelt pártépítős innovációd.
Tudjuk jól, hogy ebben a mezőnyben, különösen a jelenlegi pártkészletet látva, egy cseppet sem számít, hogy a közelmúltban miként épültek fel ezek a szerveződések. Az újaknak, a jövőben szerveződőknek esélyük sem lesz annyit és akkorát markolni a zavarosban, mint a jelen szereplőinek.
Egy mai Fidesz nem fogja tétlenül nézni azt, hogy a szeme előtt csak úgy kibújjon a semmiből egy potenciális rivális.
Lehet a Jobbik karrierjét, felfutását látványosnak nevezni, és naivan talán még példaértékűnek is ítélni, de hogy szükség esetén csak hatalomtechnika kérdése (lásd még kisgazdák) a leépítése, ill. kiiktatással egyenértékű ellehetetlenítése, az szerintem több mint sanszos.

desw 2012.06.04. 17:51:14

@top_secret:

"Pedig nincs más lehetőség, normális, hosszú távon is működő pártot nem lehet három hónap alatt felépíteni. És ez nem csak új pártra igaz."

Igazából nem pártok és magasztos eszmék kellenének, hanem pár közgazdász és esetleg katonaság.

"A Jobbik kommunikációja nem az egyszerűsége miatt demagóg, hanem a tematikája miatt."

Erről beszélek! Esetükben két lehetőség van:
A) hisznek is abban a baromságtengerben, amit hirdetnek (multik haza, gonosz EU, ...)

B) csak hazudnak, ahogy a többi párt azért, hogy szavazatot szerezzenek

Lényegtelen, hogy A vagy B az igaz, fenntartható gazdaság egyik esetben sem leszz, de hatalomra kerülhetnek ezzel.

quador 2012.06.04. 18:05:39

@mifolyikittgyöngyösön?!: En ugyan nem fikaztam Montreux-t, aranyos kis varos az, de bizony kisvaros. Nyugi szerintem, es orulj neki, hogy viszonylag olcson lakhatsz, meg ha sok is az ado.

Globetrotter2014 2012.06.04. 18:17:34

@Vén Csataló: szerintem te nem igazán érted hogy miről szólnak a nyugati társadalmak. Még a legiparosodotabb országokban sem a "melósok" képezik a társdadalom gerincét (legnagyobb rétegét). Ez egyedül a kumminuzmusban sikerült, ott is némi erőszak árán...

Az pedig gondolom lejött hogy nem volt a világok legjobbika...

quador 2012.06.04. 18:27:38

@tildy:): Ugyan, ez a jottmentezes-mumus olyan, mint amikor az abuziv hazassagban az ferj azzal probal megtartani alazhato pofozobabunak, hogy "masnak ilyen dagadtan es csunyan ugysem kellenel".

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.06.04. 19:47:44

@Vén Csataló: Nem szokásom két nicken írni, sőt még a "pofázmányomat" is vállalom , mitöbb a blogomon még a teljes nevem is. Vagy magadból indulsz ki?:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.06.04. 19:51:40

@quador: Abszolút. Hozzátenném még az alábbi fogalmakat is, amit a magyar média is rendszeresen alkalmaz:
"kitántorgott", szégyenszemre hazakullog, kihasználják, eladják prostituáltnak , stb...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.06.04. 22:08:45

@streamer:
"...Visszatérni ezekbe az országokba gigászi vállalkozás, hiszen az otthagyott társadalom az otthagyás ideje alatt tovább járja a maga pályáját a korrupció és a változatlanság elvei mentén, az otthagyott oligarchikus-feudalisztikus vezetés jóvoltából és legnagyobb örömére – és lássuk be, éppen azért tehet szert hatalomra az ilyen vezetés, mert ott van hagyva..."

Ez is igaz. de azt ne felejdts el, h a dolgonak van egy olyan oldala is, h akik elmentek, látták, hogya lehetne másképp. Amit a hazai ellenzék már elképzelni sem mer.

Ezen túl nem tekintik eleve vesztesnek a mérkőzést, amikor visszatérnek. Az az eytra energia, háttér, erőforrások és nem utolsósorban a - nem tudok jobb szót - magyarkodókból való kipihentség komoly erőforrás.

Meg persze az is igaz, amit mondasz. De hátha van silver lining.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.06.04. 22:34:42

@tildy:):
Én kábé ezeket az okokat látom a látatlanban a kivándorlást fikázókra:

1) IDEOLÓGIAI ALAPON - magyarkodás, gyökértelenezés, őszintén retteg, h elhal a nemzet, mert olyan jó rettegni és h kihal a nyelv, holott ő maga konkrétan egyetlen másik nyelvet sem beszél.

2) GAZDASÁGI ALAPON - a fenti ideológus addig paráztatta, míg most őszintén retteg, h tényleg minden fiatal lelép és akkor nem lesz nyugdíja

3) CSALÁDI ALAPON - a saját gyerekét akarná lábhoz, de nem jött össze. Ez mondjuk kisebbségnek tűnik a szülők között, a legtöbb szülő, a saját gyerekét szvsz kívül szeretné látni, már csak önös érdekből is. (Tényleg, ezt a tudathasadást hogy dolgozzák fel? Az enyém neneküljön és küldjön haza pénzt, de "a fiatalok" maradjanak és termeljenek nekem nyugdíjat.)

4) PÁRTALAPÚ - fideszes és ezt érzi feladatának.

5) SAVANYÚ A SZŐLŐ 1. - menne, de nem mer/ lusta/ nem tud/ nem sikerül.

6) SAVANYÚ A SZŐLŐ 2. - volt, de neki pont nem jött be.

7) A HAVER MEGMONDTA - azoknak hisz, akik csupa rosszat mondtak a külföldről, vagy csak olyanokkal találkozott, akiknek pont nem jött be. Szintén ide tartozik, aki senkivel nem találkozott, de látatlanba azt a meggyőződést tette magáévá, h kint mindenki takarít és prosti.

8) KÖRMÖNFONT - tudja/tapasztalta, h jó, de érdeke, h te sose tudd meg, vagy a még itthon hezitálók rémhíreket halljanak, így azt terjeszti.

9) MEZEI, VAGY CSÍKOSHÁTÚ TROLL - aki ha innen elmegy, kalapot vált és egy magyarkodót fog azzal heccelni, h igenis jobb emigrálni.

Kihagytam valamit?

Az arányokról lövésem sincs.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.06.04. 23:29:57

@tildy:):
Ja, ráaádsul, ha megtudják rólad, h kinn élsz/dolgozol, mágnesként fogod vonzani ezeket az érveket. Még olyanoktól is, akikről mások nem is tudják, h ilyenek is tudnak lenni. Ezért nem hitte el nekem sok barátom, h mennyi irigy ember van, Mert nem nekik osztották az észt, hanem nekem.

desw 2012.06.04. 23:38:31

@Quadrille Lobster:

"Ja, ráaádsul, ha megtudják rólad, h kinn élsz/dolgozol, mágnesként fogod vonzani ezeket az érveket."

Az én anti-agitációs trükköm az, hogy titkos a Skype azonosítóm és csak a külföldi mobilom számát tudják. Percenként 50-100 Ft-ért pedig sokáig nem fogja bizonygatni, hogy tulképpen nekem most nagyon szar kint.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.06.04. 23:58:32

@desw:
Na jó, de a te trükködhöz az is kell, h éppen kinn tartózkodj. Nekem sem Londonban bizonygatták, h nagyon rossz nekem, hanem Bp-en, h Londonban rettenetes, biztos mosogatok.
Amikor meg visszaköltöztem, mert kaptam egy lehetőséget, mind úgy érezte, h igazoltam a megérzésüket... Mint pár nagyokos kommentelő volt szíves rámutatni.
(Csak tudnám, h akkor most mi a helyzet - most akkor vagy egy önmagában vett érték a haza, vagy a kudarcon kívül más nem hozhatott vissza. A kettő együtt nem megy.)
De az én problémámra nem az a megoldás, h őket győzzem meg. Vissza kell menni és kész.

top_secret 2012.06.05. 08:54:09

@streamer:
"Ez így sajnos nem naivitásnak tűnhet, hanem maga a nettó navitás.
Elsősorban azért, mert ha a kelet-európai jelen és esetleges jövő viszonyairól beszélünk,
akkor biztosan tévút a nyugat-európai minták alapul vétele. Tudjuk jól, hogy ezek a minták
itt seregnyi okból nem működnek. Tudjuk jól, hogy a Jobbik sem ezt az utat járva jutott
be a Kossuth téri színházba, ugyanis ha a te utadat választották volna, akkor a lelkesen
kivitelezett, alapvetően a gyűlöletkeltésre alapozott játékuk dacára is még mindig csak valahol
Hajdúborzasztó és Borsodharsánysos közötti viszonylatban keresgélnék a patronálókat, akik a
következő faluig állják a benzinköltséget."

Ez itten szerintem nem teljesen így van. A Jobbik története igen izgalmas olvasmány. Az
egyik legjobb netes összefoglaló itt található: oknyomozo.hu/varro_jobbik

Ebből az írásból is kiderül, hogy nem olyan egyszerű a Jobbik képlet, mint ahogyan a legtöbben
vélik. A Jobbik, amellett, hogy messze a legfiatalabb szimpatizánshátterű párt, magasan
kvalifikált, koncepciózus, okosan, esetenként szerencsésen politizáló vezetőgárdával
rendelkező, a 21. századi Ny-európai technikákkal szerveződő modern európai párt. Épp
úgy, mint Jean-Marie Le Pen Nemzeti Frontja. Az ideológiájuk elrettenthet, félelmet kelthet,
elítélhető, ahogy magam is elítélem, és életveszélyesnek tartom, de ez a társulat nem vidéki
bugrisok ad-hoc módra acsargó, verekedő bandája. Iszonyú sok munkát fektettek abba,
hogy felépítsék magukat, és jelen vannak az egész országban. Számomra pontosan ettől
félelmetesek. És még nem járatták le magukat korrupciós ügyekkel. Nyilván van jelentős
forrásokkal rendelkező, rejtőzködő támogatójuk. De mire odáig jutottak, hogy lett ilyen, a
MIÉP, meg a Fidesz oldalvizén lavírozva. fölépítették a szervezetet és kitalálták magukat.

Félreértés ne essék, általam vizionált demokratikus pártalakulat létrehozását magam sem a 19.
századi szüfrazsett mozgalom, vagy a Vörös Segély mintájára szerveződő képződménynek
gondolom. De hiszem, hogy a Jobbik metódushoz hasonlóan, tudatosan építkezve és okosan politizálva létrehozható egy új, modern és működő, akár keresztény lelkületű, demokratikus párt.
A Fidesz-KDNP-hez képest a legtöbb nyugat-európai keresztény párt liberálisnak (lásd CDU önmeghatározása: „a közép kereszténydemokrata, liberális és konzervatív pártja”) és
szociálisan érzékenynek (lásd CSU) tekinthető, azaz az én olvasatomban demokratikusnak. Ideológiájában,
társadalomképében, működésének demokratizmusában, mindenben. Szerintem lenne rá igény.
Az az 50%-nyi most bizonytalan választó nagyon ki van éhezve valami ilyesmire.

kifordított nagyanyó 2012.06.05. 10:28:04

@Quadrille Lobster: Vagy szereti ezt a szétkúrt szerencsétlen szétszopatott országot.Mondjuk ez inkább az ittmaradásra vonatkozik.
De alapból fikázni tényleg hülyeség.Én meg olyan vagyok,hogy drukkolok,hogy sikerüljön neki.

streamer 2012.06.05. 13:15:19

@Quadrille Lobster:

"...akik elmentek, látták, hogya lehetne másképp. Amit a hazai ellenzék már elképzelni sem mer...."

Értem én, de éppen itt a probléma gyökere. Játszunk el a gondolattal, hogy elporol innen a világ boldogabbik felére n+1 darab honfitársunk, és ahogy azt mi itt elképzeljük, magukba szívják, sőt beépítik mindazt az itthon hagyotthoz képest pozitív, sőt progresszív és előremutató, és esszenciális lényeggé alakuló tudást, ismeretet, tapasztalatot, amit idehaza az ismert okok miatt magukévá tenni nem lennének képesek.
Szóval érkeznek, szivárognak hazafelé a felkészült, tapasztalatokkal és ismeretekkel felvértezett Bélák, Jóskák és Gizikék.
Nagy tisztelettel kérdezném: Mit találnak itt aztán, amikor megérkeznek?
Mihez soroljanak, hová álljanak, ki mellé, hogy "másként gondolkodóként", tapasztalataikkal segíthessenek?
Ja, hogy amit látnak majd az az, hogy míg ők kikupálódtak ott a világ boldogabbik felém, addig itthon szépen csendben beérett a magyar demokrácia magyar gyümölcse, és a félerős népi asszisztencia mellett közben totálisan öntörvényűvé lett, a nonstop demagógia mellékhatásaként önmagát is kreténné alakította a politikai mezőny. Kormányostul ellenzékestül.
Miért?
Mert mindenkinek így volt praktikus, és még éppen elviselhető, ill. elfogadható a kompromisszum.
Még éppen megtaláltuk a számításunkat.
Ez a Nagy Észak-balkáni Kompromisszum Rendszere, az fogadja majd őket. Azt a totális fásultságot, kilátástalanságot, amelyet az egyre erősödő kiszolgáltatottság és az önsajnálattal vegyes letargia emel fel a nemzeti egység nagyon is valós szimbólumává.

És akkor, kérlek alássan, én azt hiszem, a karjaikat széttáró Bélával, Jóskával és Gizikével együtt baszhatod a silver line képzetét. (nevezhetjük ezt a felismerés alapú, ingyenes morálsexnek?)
Mert most akkor ezzel a magába zuhant embertömeggel mit kezdjenek, mit fognak majd kezdeni?
Persze elkeseredni nem kell, hiszen nem vesztettél sokat, csak egy újabb illúziót.
Már megint egyet...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.06.05. 13:42:55

@kifordított nagyanyó:
Igen, olyan is van, aki szereti az országot, csak vele értelmes vitatkozni. A felsoroltakkal nem, ezt elfelejtettem hozzátenni.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.06.05. 13:47:31

@streamer:
Értem én, mit gondolsz és a pesszimizmusodhat/frusztrációdat is. Minden szavad igaz.
Nem tudom milyen erősek az általad említett tényezők - és főleg milyen erősek maradnak, miután kiéheztették őket azok, akik leléptek. Gyanítom, h afféle kurucos meghunyászkodással fogadják majd a visszatérőket és amint úgy érzik, rendbehozták nekik a játszóteret, megpróbálnak megint hátba szúrni.

Persze az is lehet, h egy teljes politikusi ambíciókkal rendelkező generáció fog felnőni emigrációban és feléjük billen majd a mérleg. A jövő latolgatásáról anniyt tanultam meg, h mindig lesz egy-két tényező, aminek ma még a hírét se látjuk (vagy nem tudunk róla a közbeszédben) így minden trend-extrapoláció erősen hiányos.

szekularisfigyelo · http://szekularisfigyelo.blog.hu 2012.06.06. 21:10:42

Még valamit hozzátennék: a kormányváltáskor nagyon sok fiatal pályakezdőt vettek fel a közszférába a kirúgott tapasztaltabb dolgozók helyébe, mert egy emlékezetét vesztett szervezetben dolgozó tapasztalatlananokból álló csapattal sokmindent lehet elhitetni (többek közt az elmúltnyolcévre vonatkozóan). Most (saját ifjúkorát elfelejtve) csalódottan tapasztalja, hogy a fiatalok egy része bizony ne szop be mindent.

Hogy "vágósertésnek" nézi a lakosságot nem szabadna, hogy bárkit is meglepjen, hiszen a nőket már régóta (előző kormányzása idején is) multifunkciós (főző-mosó-takarító) tenyészkocának nézi.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.06.06. 21:14:56

@szekularisfigyelo:
Kinder, Küche, Kirche?

Igen, fiatalnál csak fiatal nőnek lenni lehet undorítóbb.

A kormányváltásnál nem mindenkit kidobtak? Amúgy meg ha az összes ifjú közszolga boldogan gargarizál a NER-rel, még mindig marad egy csomó fiatal, aki kimaradt ebből az osztogatásból. Persze kormányt nem lehet buktatni, ahhoz az egész generáció túl kicsi, de írogatni szabad.

Bicepsz Elek77 2012.06.06. 21:24:44

@szekularisfigyelo:

Nem hinnem, hogy elegedetlenek lennenek emiatt. Mar Sztalin elvtars is hasonlo modszerekkel tisztogatta meg az allamigazgatast: sokszor tanulatlan parasztokat tett vezeto poziciokba. Es azok tudtak, hogy neki koszonhetnek mindent!!!!Es termeszetesen meg is szavaztak mindent, ami tole jott!!! (A hulyebbje,aki ugralt, jobb esetben a GULAG-on, rosszabb esetben a foldben landolt).

Bicepsz Elek77 2012.06.06. 21:29:02

Olvassatok el ezt:

www.tothandras.hu/blog/index/2010-01-14/lesz-e-forradalom-2013-ban/

"Anyukám történész, így különös vonzalmat érzek a történelem iránt. Legutóbb egy nagyon érdekes elemzést hallottam a forradalmak kitöréséről. A szakemberek elemzése alapján visszatérő szabályok vannak. Azt hinné az ember, hogy forradalmat a nyomorban élők csinálnak. Ez nem így van. A forradalmak akkor törnek ki, amikor nagy népcsoportoknak huzamosan kezd egyre jobban menni, és egyszer csak valami miatt hirtelen a jövedelmük legalább 30%-ot esik. Ilyenkor elszakad a cérna, kimennek tüntetni, és kapát, kaszát ragadnak.

Ezek alapján teljesen jogos a kérdés: lesz-e forradalom 2013-ban? Ugyanis 2013-ban lép életbe az új nyugdíjrendszert szabályzó “A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény“. Az elemzések szerint, ez alapján az újonnan nyugdíjba menők utolsó nettó fizetésük mindössze 25-40%-át kapják majd kezdő nyugdíjként. Tévedés ne essék, ez nem 25-40%-os jövedelemesés, hanem 60-75%-os! Ez messze túl van azon a határon, ahol a történészek szerint ki kell törnie a forradalomnak!

Ráadásul a magyar lakosság jövedelme az elmúlt két évtizedben minden más érzetünkkel ellentétben folyamatosan és erősen emelkedett. A közgazdászok szerint a rendszerváltás óta a magyar lakosság átlagjövedelme reálértékben (tehát az inflációt levonva) a mai napig megháromszorozódott! Ez egy lassú és folyamatos emelkedés volt – ezért nem látunk nap-nap után örömtüntetéseket a parlament előtt. Amikor ezt elmondtam a Pénzügyi Tervezési Műhelygyakorlaton többen is hitetlenségüket fejtették ki. Pedig gondoljon bele: Mennyi és milyen autó járt az utcákon 20 éve? Ivott-e bárki is ásványvizet húsz éve csapvíz helyett? Vagy Ice Tea-t a rendes tea helyett? És még hosszan sorolhatnám – a lényeg: bizony csendben és lappangva mindenkinek a jövedelme megnőtt.

Akkor elvileg adott a két követelmény: folyamatosan növekvő jólét után egy jóval 30%-nál nagyobb hirtelen jövedelem csökkenés. A forradalom 2013-ban ki fog törni."

A fiatalok meg ne pattogjanak. Ha akarnak valamit, akkor lepjenek be az LMP-be vagya Jobbikba es dolgozzanak meg a pozicioert. A FIDESZNEK is beletelt 10 evbe, mire poziciohoz jutottak.
Marosan elvtarsat idezve: "NEm azsomle kicsi, hanem a pofatok nagy!!"

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.06.06. 21:34:17

@Bicepsz Elek77:
"A forradalmak akkor törnek ki, amikor nagy népcsoportoknak huzamosan kezd egyre jobban menni, és egyszer csak valami miatt hirtelen a jövedelmük legalább 30%-ot esik."

Igen, ennek irodalma van. Nem a az (abszolút értelemben vett) szegénység, hanem a stagnálás vagy a recesszió okoz feszültséget. magyarán egy kcsit mindig tudni kell feljebb mászni. Fokozatosan, mindig legyen köv. lépcsőfok.

A 30%-ról més nem hallottam, de vagy a nyugdíjkorhatárt indexálják a vérható élettartamhoz, vagy a bérek 50-60%-át vonják majd el járulékként, máshogy nem megy.

Már bocsáss meg, de ha a forradalom a világvége utáni évben tör ki, akkor nem késő már? (Bocs, nem tdutam kihagyni. Mi még armageddont is késve csinálunk.)

Bicepsz Elek77 2012.06.06. 21:45:48

@Quadrille Lobster:
A blogbol ideztem. Szerintem semmifele sikeres forradalom/puccs nem lehetseges vilagos celok nelkul. Marpedig most akkor mi lesz ha Orban nem lenne? Megsugom: F..ja sincs senkinek! Az emberek alternativak kozul tudnak csak valasztani (pl. ha a vilag legjobb nojevel lennek egy lakatlan szigeten csak engem valaszthana, de ha meg 5 masik ferfi is lenne ott,akkor lenne alternativaja (ha nem olnenk le egymast, mint a Bounty legenysege).

Az a baj itt mindenki forradalmat var, mert lusta valalni a feleloseget es csinalni valamit. Azt hiszik majd lesz forradalom, visszajon a "Kadar Janos(hoz hasonlo figura) stb. es akkor jo lesz. HAt nem!!!!!

onmagam 2013.02.26. 16:21:03

A nyugdíjrendszer nem ember okozta katasztrófa!
Ha nem újraelosztó, hanem gyüjtögető nyugdíjrendszer van, valakinek akkor is meg kell termelnie azokat a javakat amiket majd
nyugdíjas korodban az összegyüjtött pénzedért meg akarsz venni. Hiába leszel milliárdos ha közben az alacsony termelés miatt a kevés előállított áru ára meg az egekbe emelkedik.

Nem állítom, hogy a két rendszer egyenrangú, mert nyílván nem. A gyüjtögetőnek pl. nagy előnye, hogy jobban elosztja a népesedési problémát. Vagyis ha kevés magyar születik, de sok kínai, akkor majd a kínaiak által termelt árut fogom venni. Tehát azzal a részével egyet tudok érteni, hogy akkor kevesebb gyerekkel is meglennénk, úgyis van elég kínai.

Vicces, vagy legalábbis érdekes, hogy a társadalmi szintű nyugdíjrendszert épp a túlszaporodás elkerülése érdekében vezették be. Az alapvető probléma azonban ugyanaz: keverhetjük kavarhatjuk, de csak azt tudjuk szétosztani amit valaki megtermelt.

Anaid 2013.08.28. 19:49:52

Sokan hazahoznák a pénzt...de így hogy?

cegledipanorama.hu/index.php/magazin/interju/2018-cegl%C3%A9di-tal%C3%A1lm%C3%A1nya-a-s%C3%A1torg%C3%A1t.html
A tehetetlenség miatt szidják az emberek egymást. Olvasom ezeket a magas lóról idehányt hol lexikális hol érzelmi alapokra fektetett "na ki tud nagyobbat mondani , ki az okosabb?!" megnyilvánulásokat, (ami a politikában is teret kap, imádja a nép a cirkuszt) és nem látom, hogy egymás megértését keresnétek egy közös megoldásért, akár ezen a pár fős fórumon(tisztelet a kivételnek). Pont ilyen alapokon nyugszik az ország. A világháborúk óta, de már előtte is voltak olyanok akik maradtak (akik nem tudtak, nem akartak menni) , és akik mentek (mert muszáj volt). (...és ha már úgy utáljuk azokat akik kimennek, hát akkor tényleg nincs értelme hazavárni őket, főleg nem ilyen szemlélettel, azt a keveset is vegyük el tőlük, hogy haza akarjanak jönni, nos ez butaság lenne!) Pár érdekesség

hu.wikipedia.org/wiki/Szil%C3%A1rd_Le%C3%B3
index.hu/tudomany/2012/12/14/68_milliardos_temeto_az_atomhulladeknak/

Anaid 2013.08.28. 19:52:02

A barátaim nagy része külföldön dolgozik, de itthon él...Én is pártolom ezt a megoldást.

l ember 2015.12.02. 12:50:19

@Anaid: minimális korreláció van a munkások száma és a megtermelt javak között. Ott van még egy csomó egyéb tényező, mint a munkások képzettsége, a technológia fejlettsége, a munka hatékonysága...
süti beállítások módosítása