Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Gerle Éva: @Gerle Éva: 2021 lett. Olbvastam ezt közben, egy másik fórumalapító-könyvszerző, egy gyerek kitagadtam, néggyel jóban van (?), azokat lobogtatja: w... (2021.03.24. 09:49) Kitagadott szülők
  • kbn: illusztráció: www.youtube.com/watch?v=g5ISf5Gh5i8 (2020.07.11. 16:01) Az fényességes falurúl
  • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
  • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!

A panaszkodásrúl

2011. 02. 03.

Így jár, aki halogatja a blogposztok megírását. Már egy ideje javasolni akartam a királynak, hogy egy permanens audiencia sokkal hatásosabb, mint megoldani a problémákat. De megelőzött.

A politikus célja ugyanis nem az, hogy megoldja a helyzetet, hanem hogy azt a látszatot keltse / te azt hidd, hogy megoldotta. (Gondolj csak bele: ha valaki más aratná le a babért egy jól sikerült reformért, az rosszabb neki, mintha a reform meg sem történt volna.)

Na most, az átkosban szocializálódott népeknek még mindig sokkal fontosabb, hogy a király meghallja panaszukat, mint hogy a probléma megoldódjon.

 

Mert ha a vezér tudja a bajodat az olyan mint a szél: a kis problémákat eloltja elfeledteti, a nagyokat fellobbantja elviselhetővé teszi.

Bevallom, tudom miről beszélek. Hunhonban valahol az az egyetlen legitim beszélgetési téma, ha panaszkoduk. (Pontosabban azzal hencegünk a szomszédnak, ami nincs és azt titkoljuk, ami van - többnyire azzal, hogy panaszkodunk a hiányáról.)

Kiskorom óta csináltam én is - mindenkitől azt láttam. Ha egy befolyásos emberrel találkozunk, panaszkodunk neki, hátha megsegít minket valahogy. Ha egy nem befolyásossal, akkor azért, hátha mégis tud segíteni. Ha meg csak a szomszéddal futunk össze, azért mert mégsem örömködhetünk, hogy milyen szépek a kertben a virágok... Milyen lenne már az!

Szóval teli van a szánk panasszal - és a vezér ezt jól látja. Ha tudna úgy folyamatosan panaszokat hallgatni, hogy közben máshol is tud lenni, az lenne az ideális vezér. A Panaszmeghallgató Helyettes-Vezér nem elég jó. Az nem mondja meg a jó királynak úgysem.

Szóval értem én, csak közben felnőttem. Lehet ugyan, hogy otthon én is panaszkodást hallottam, de amint rájöttem, mit csinálok, nagyon elszégyelltem magam és igyekeztem  minél előbb leszokni. Mert a szokás kialakulását foghatom a szüleimre, de ha úgy is maradok, az már az én saram.

És különben is, mindegy ki hibája, a megoldásban az nem számít.

A panaszkodás hátulütői

Mert hogy a panaszkodás nem világmegváltó panacea mégsem. Pláne a bátorítása nem vezet semmi jóra.

  • Először is mindenkit lehangolttá és negatívvá tesz.
  • Másrészt megutáljuk egymást, a világot és önmagunkat is.
  • Harmadrészt meg sem fordul a fejünkben, hogy tehetnénk is valamit / valami sarunk nekünk is van abban, hogy bár mocsárba születtünk, mégis ott maradtunk.
  • Végül olyan gondolkodási sémát teremt, ahol mindenben a panaszkodnivalót keressük.

Mert amíg azon pörög az agyam, hogyan vihetném át problémámat akkurátusan a hallgató fejébe úgy, hogy közben a lehető legnagyobb hatást érem el, addig nem azon gondolkodok, hogyan lehetne megoldani azt.

Egyszerűen nem marad rá szabad kapacitás.

Próbáld ki! Kérd meg a hozzád legközelebb állót, hogy mondjon 3 olyan dolgot, ami jó éppen most.

Az első még talán jó is lesz, mondjuk: Nem is olyan rossz az idő.

A második tutira valami "lehetne rosszabb is" című dolog, mondjuk "Afrikában éheznek".

Legkésőbb a harmadiknál ingerülten elküld anyádba, amiért (A) meg akarod vonni tőle a panaszkodás isteni jogát  (B) mert rá akarsz mutatni pofátlan módon, hogy ő már semmiben nem a jót látja.

Az ingerültség okát nagyon szeretném kicsit firtatni.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr862636878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.02.04. 04:46:10

Viktor bácsi levelesládája. Ezek az össznemzeti konzultációk arra jók, hogy azt lehet majd mondani feltartott kézzel, hogy de hát ez a véleményetek, hiszen ti mondtátok, nem én.

Amúgy nagy fába vágtad az ollódat, mert a panaszkodás (gravamenek) az egész magyar történelem alfája és omegája. :D

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.04. 14:23:05

@tory_t:
Most láttam, hogy újabb halállista van születőben, az alkotmányról vélekedhetsz alázattal (egy névvel, címmel pártkötődéseddel ellátott borítékon)
Azt mondjuk nem tudom, honnan veszi a vezér, hogy alkotmányváltoztatásról nem lehet népszavazást tartani. Valóban lehet olyan alacsonyabb rendű jogszabály, amely szerint alkotmányban eldöntött kérdésekről nem tartunk népszavazást (gyengébbek kedvéért) és olyan is van, hogy pénzről nem népszavazunk.

De olyan nincs, hogy alkotmányt csak népszavazás nélkül lehet módosítani!

Nem a cifet-cafat ügyekről kell kérdezni, hanem az egészről, népszavazásban. És igen, ez egy bizalmi/népszerűségi kérdés lesz.
Persze akinek a jogállam egy szillogizmus, annak ez a csúsztatás is le fog menni a kis torkán.

(Bonus: hogy az AB sem dönthet pénzről. De ez már csak a jogilag félművelteknek)

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.02.06. 03:55:13

@King Size Lobster: Az AB szerint úgy tényleg nem lehet népszavazást tartani alkotmánymódosításról, hogy azt a nép kezdeményezi, de megerősítő népszavazást lehet, persze ahhoz meg parlamenti többség kell. (Meg van egy olyan is, hogy az alkotmány népszavazásról szóló részéről nem lehet népszavazni, ami érdekessé tehetne egy új alkotmányról szóló népszavazást. Vagy ha muszáj, ki kell venni belőle a népszavazásról szóló részeket.)

Persze nyilván az egész teljesen lényegtelen, mert ha népszavazást akarnának, akkor az aznapi alkotmánymódosítások közé egyszerűen beveszik azt a mondatot, hogy az új alkotmány elfogadásáról ügydöntő népszavazást kell kiírni, és ezzel minden ún. "akadály" le is lenne tudva. Mondjuk én nem biztos, hogy örülnék egy ilyen népszavazásnak.

Az alkotmányról szóló kérdőív gondolom ilyen kérdésekből fog állni:
Ön szerint szükség van új alkotmányra? (Tegyen X-et a megfelelő válasz mellé!)
[ ] Igen.
[ ] Naná!
[ ] Ez egyértelmű.
[ ] Mi az hogy!

Mit gondol az alkotmányelőkészítő munkacsoport által nyilvánosságra hozott alkotmánytervezetről?
[ ] Tetszik.
[ ] Le vagyok nyűgözve!
[ ] Még most is bizsergek.
[ ] Minden várakozásomat felülmúlta!

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.02.06. 03:56:41

@King Size Lobster: Az AB szerint úgy tényleg nem lehet népszavazást tartani alkotmánymódosításról, hogy azt a nép kezdeményezi, de megerősítő népszavazást lehet, persze ahhoz meg parlamenti többség kell. Meg van egy olyan is, hogy az alkotmány népszavazásról szóló részéről nem lehet népszavazni, ami érdekessé tehetne egy új alkotmányról szóló népszavazást. Vagy ha muszáj, ki kell venni belőle a népszavazásról szóló részeket.

Persze nyilván az egész teljesen lényegtelen, mert ha népszavazást akarnának, akkor az aznapi alkotmánymódosítások közé egyszerűen beveszik azt a mondatot, hogy az új alkotmány elfogadásáról ügydöntő népszavazást kell kiírni, és ezzel minden ún. "akadály" le is lenne tudva. Mondjuk én nem biztos, hogy örülnék egy ilyen népszavazásnak.

Az alkotmányról szóló kérdőív gondolom ilyen kérdésekből fog állni:
Ön szerint szükség van új alkotmányra? (Tegyen X-et a megfelelő válasz mellé!)
[ ] Igen.
[ ] Naná!
[ ] Ez egyértelmű.
[ ] Mi az hogy!

Mit gondol az alkotmányelőkészítő munkacsoport által nyilvánosságra hozott alkotmánytervezetről?
[ ] Tetszik.
[ ] Le vagyok nyűgözve!
[ ] Még most is bizsergek.
[ ] Minden várakozásomat felülmúlta!

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.02.08. 11:22:51

Ezt még gyorsan hozzá akartam fűzni, de a blogmotor másképp akarta.

"és olyan is van, hogy pénzről nem népszavazunk."

Bizony, bár erről az AB 2008-ban valahogy megfeledkezett.

(És elnézést, annyira nem volt jó az előző hozzászólás, hogy kétszer is elküldjem. Nem sértődök meg, ha valamelyik törlésre kerül. :) )

2015.04.27. 00:07:24

Igen. Igen. Igen.

Jóéjszakát.

Untermensch4 2016.08.08. 06:15:08

"Hunhonban valahol az az egyetlen legitim beszélgetési téma, ha panaszkoduk."
Viszonylag híres/hírhedt nick-név "birka"+"max" (=különféle módon az idézőjelekbe zárt szavak szerepelnek benne és a különféle, ám szándékosan egymásnak jól megfeleltethető, felismerhető nevek hasonlóan is kommunikálnak) egyik verziójánál megnéztem a blogját és volt egy érdekes panaszkodós témájú írás. Bulgáriából. Azt fejtegeti benne hogy a (minálunkinál időben hosszabb, térben teljes) történelmi török megszállásból fakadó kulturális beidegződés.
Néha azóta is eszembe jut mint általam feldolgozhatatlan szociálpszichológiai-történeti érdekesség.
süti beállítások módosítása