Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Futurológiát az iskolákba!

2016. 03. 20.

Többre mennénk, ha az iskolában lecserlénénk a múltba révedést (történelem óra) jövőbe nézésbe. A gyerekek azon agyalnának, milyen lesz a világ. És nem csak az autók, hanem mondjuk az emberek közötti viszony, a viszonyunk az államhoz, ahogy az állatokkal bánunk, vagy hogy elkezdjük bányászni az aszteroidákat.

Elvégre a valódi életben az a siker, ha gyorsabban alkalmazkodsz a megváltozott helyzethez - netán te magad vezeted a változást. Ahhoz pedig az kell, hogy gyakorold az erről való gondolkodást. Vagy legalább észrevedd, hogy kéne.

Most annyira rá vannak csavarodva az iskolában arra, hogyan működik a világ (vagy inkább hogy mit kéne belelátnunk), hogy egy percig sem gyakoroljuk, hogy milyen lehetne.

allat09-animated_1.gif

Ha most úgy érzed, hogy igazságtalanul sokat várok tőled, nézz magadba. Te is szívesen lettél volna trendszetter, sikeres vállalkozó aki feltalálja a jövőt és degeszre keresi magát - de nem lettél. Úgyhogy most arra vágysz, hogy valaki foglalja törvénybe, hogy nem szabad előre szaladni, de legalábbis nem elvárható tőled. De odabenn mélyen azt szeretnéd, hogy inkább tiltsák be a picsába. Pedig a trendek érzékelése, megértése és okos kihasználása sokat segítene abban, hogy benne éljél a jelenben és alkalmazkodj hozzá.

De miért is megy olyan nehezen az alkalmazkodás?

Hát mert soha nem tornáztattad az agyadat.

Az iskolában múltba révedést oktattak, múltat magyaráztak a mai politikai igényeknek megfelelően. (Nincs olyan, hogy semleges történetmesélés. Ha azt megkérdeznéd 20 embertől, hogy mi történt tegnap Budapesten, 21 különböző sztorit hallanál. Ki miről tájékozott, kinek mi fontos, ki miben ferdít.)

Ezért aztán a múlt vizsgálatában gyakorlott vagy, a jelent meg nem érted. A jövőtől pedig egyenesen félsz. Különben is, a múltra hivatkozást a politika is csinálja, szóval biztos rettenetesen fontos dolog.

Most mindjárt bölcsen idebőgöd, hogy aki nem ismeri, meg fogja ismételni. És hogy ezért kell a történelem.

Csak akkor azt em értem, miért pont azok vannak megáldva a 30-as évekbe visszasüllyedéssel, akik a legtöbbet foglalkoznak a múlttal?

Hát pont azért, mert azt ismerik. Vagyis ismerni vélik. Mert azt már elmagyarázták nekik. Az iskolában szinte végig csak arról volt szó. Csoda, ha úgy érzi szegény nebuló, hogy azt már érti és csak ott van biztonságban? Semmi nem bizonyítja, hogy elkerülné a múlt hibáit, aki ismeri. Egyén talán igen - csoport soha.

Ezért gondolom azt a sok fundiról (bocsánat, kon-zer-va-tív...), hogy igazából fél és gyáva. Hőzöng, meg agresszív, én is észrevettem. De az agressziója igazábólcsak félelem a jelentől és a jövőtől. Az első kudarcra vagy bizonytalanságra azonnal múltba révedéssel, meg bezzegeléssel reagál. Mert tehetetlennelk érzi magát. Szájába kapja a romantikus cumit és magára húzza a kisiskolás takarót. Csak közben mély a hangja, szakálla van, és felnőtt ember lévén komolyan vesszük. De attól még csak fél.  

Amikor a jövőt kémleled, nem kell hogy igazad legyen. De gyakorlod, hogyan lehetne másképp. Megtanulod látni, hogyan lehetnének a dolgok jobbak. Sosem gondolkodsz rajta, észrevetted? Csak azon, hogyan ne legyenek rosszabbak. (Azon agyalni, hogy te személy szerint nyersz a lottón, kurvára nem ide tartozik.)

A jövőt ki kell találni. Akik a 60-as években a futurisztikus űrmozikat designolták, gyakorlatilag megtervezték, hogyan fog kinézni a jövő. Az érintőképernyőtől a jetpackig mindent ők találtak ki. Amit a mai mérnökök kiskorukban láttak az beleégett a retinájukba és kivitelezték. A hatvanas évek után aztán leült az űr-láz. A mostani pesszimizmusban meg még a földi jelenre sem kíváncsi senki, nemhogy az űrbeli jövőre.

tumblr_nvgqm0r3by1r09wbpo1_540.jpg

Forrás: Another World Instagram

De hogy képzeled, hogy bármiben is sikerre viszed, ha nem tudod elképzelni máshogy a világot? Tudom, az még magában nem old meg semmit, akkor még mindig ott van a kivitelezés, de te már a fantázián elbuksz. Mert csak a feudalizmust véled érteni, mint a mostani pártunk és kormányunk. És látod újra is építik.

Szóval kurvára fontos, hogy el tudj képzelni egy szebb jövőt - és az ne a múlt legyen, mint a nacionalista fundiknak. Fontos, hogy láss trendeket - olyasmikben is, amire mások nem figyelnek. Ha a legújabb méhészeti trendet észrevennéd, már meggazdagodhatnál. Ha egy újfajta távirányítót készítenél, amiről senki nem tudta, hogy kell neki, de ha már van, akkor akarja - akkor tiéd az egész piac. Egy ember rájött, hogy standard méretű konténerekkel sokkal logikusabb lenne a globális szállítás - és mindnyájunk életét jobbá tette. Nem nagy dolog, utólag nézve tök logikus, hogy ha a konténert a hajóról át lehet emelni a vonatra vagy kamionra, akkor könnyebb az élet - mégsem te találtad ki.

Ki tudnál találni egy új dallamot, vagy legalább egy új ételt? Csak szólok, hogy valaki tud olyat. És annyi köztetek a különbség, hogy ő a jövőben gondolkodik - te meg a múltban.  

Na szóval ezért gondolom, hogy a gyerekek agyát arra is trénelni kéne, hogy fontos és hasznos dolog a jövőről fantáziálni (és nem csak a kis személyes jövőmről, amiben két barátnőm lesz egyszerre és mindkettővel nyilvánosan fogok smárolni).

Empátia? Vitakultúra?

 

Ha már itt tartunk, az sem lenne utolsó, ha más fejével tanulnánk gondolkodni.

Ennek egyik remek módja a vitakultúra, amikor nem te választod meg, melyik oldalt képviseled. Vagy amikor el kell mondani, egy történetben melyik szereplő mit látott. Egész életedben hálás lennél ezért a kis elmetornáért.

Nem járna annyi saját fejébe szorult idióta a világban, aki méltatlakodik, hogy a világ nem azt csinálja, amit akar. Az üzleti életben milliószor jobban szerepelnél, fizetésemelésért a megfelelő pillanatban és a megfelelő érvekkel jönnél, mert tudnád, hogy mi fontos a másiknak és azt ajánlanád. Nem jönnél nekem panaszkodni, hogy mindenki merev és csökönyös. Tényleg.. nem mondod... 

Horpadt fundi idiótává is nehezebben válik az ember, ha gyakorolja egy kicsit a mások fejével gondolkodást - és a társadalmi bizalom szintje is emelkedik. És olyan egyszerűen lehetne tanítani ezt az egészet...

 

Ez egy örökbe fogadott poszt volt - szerezz magadnak egyet te is!

 

 

Aki csak a múltat (véli) ismerni, az megismétli. A jelen politikai elit például csak a feudalizmusban érzi magát biztons...

Posted by Quadrille Lobster on Sunday, March 20, 2016

14 komment

süti beállítások módosítása