Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!
  • Ra: Wow... (2019.06.04. 20:56) Hogyan szoktasd le magad a tanult tehetetlenségről?
  • Hemi12: Igazad van! Az '56-os forradalmárok is baszódjanak meg! Megöltek egy csomó EMBERT!!! Akik között biztos voltak jók is! Hát nem olvasták a szótári de... (2019.03.15. 16:51) Feminizmusról picsogni férfiatlan
  • Diorella Queen: Sok igazság van a posztban,mondhatni azt is hogy az egész poszt igaz. :) (2019.02.13. 08:03) 11 ok a gyerekvállalás ellen
  • Barbara Pesti: Engem csak az zavar, ha nem dühböl, nem feszültséglevezetésböl kàromkodnak, hanem megszokásból. Az a bizonyos vazmeg mint kötöszó esete ez. Pont mer... (2019.01.08. 22:30) Káromkodás, mint hatalmi eszköz
  • Janos Giljan: Hát az a véleményem, hogy mi a feleségemmel 12 év után is szerelmesek vagyunk egymásba és a szexuális életünk is igen aktívnak tekinthető, heti 3-5 ... (2018.07.29. 22:21) 13 lecke nem monogám párkapcsolatokból

Szerintetek mi a jobb? Ha elmondod a terveidet, vagy ha kussolsz róluk?

2015. 10. 15.

Ez engem komolyan foglalkoztat egy ideje, szóval gondoltam elmondom, mire jutottam.

Naszóval: a kérdés az, hogy vajon mi a jobb. Ha beavatsz másokat a terveidbe, vagy ha kussolsz róluk.

853441-mirror.jpg

Én sokáig mindenről kussoltam - és nem is valósítottam meg őket.

Aztán ez elgondolkodtatott. Mi van, ha túlságosan kényelmes vagyok. ha úgysem tudja senki, akkor nem tudják a fejemre olvasni, ha végül meg sem csinálom.

Plusz az is kiderült, hogy egy csomó lehetőséget elmulasztottam. Ha ugye nem tudják rólam, hogy mit szeretnék, nem is tudnak segíteni.

Ezért stratégiát váltottam és elkezdtem nyíltan elköteleződni a terveim mellett. Hogy majd ezzel rákényszerítem magam... Long story short, nem sikerült. Csak most már hülyének is néznek, akik hallották egyik-másik tervemet és kurvára nem jött be.

Persze, az embernek ezerszer annyi terve van, mint ahányba egyáltalán belekezd, pláne meg is valósít. De azért mégis.

Most erre olvasom, ha bejelented a terveidet, a kis fejedben az már olyan, mintha megcsináltad volna. Mások fejében elültetted magadról a képet, hogy te ez és ez vagy, minek onnan erőlködni.

Hát, nemtom. Én izzadok, ha valakinek elmondtam egy tervemet és még sehol nem tartok. Pláne, ha lemondtam róla. De azt el tudom hinni, hogy a tüköremberekben ez pont fordítva működik. Ha elhiteti magáról, hogy ő sikeres vállalkozó lesz, azt már annyira élvezi, mintha az is lenne - minek még meg is valósítani. Holnap majd azzal zsongítja a csajokat, hogy most meg tűzoltónak készül. Minden nap valami más. Egy boldog ember...

Ha valakinek van további ötlete, ki vele!

Ha elmondod előre a terveidet, már ki is elégíted a társadalmi státusz-igényedet - legalábbis a saját kis fejedben. És...

Posted by Quadrille Lobster on Thursday, October 15, 2015

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr487971713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Salubrie 2015.10.15. 21:05:28

Zuckerberg végülis örülhet, hogy mások egyszer megosztották vele a terveiket..

Mindenkinek csak annyit kell mondani, amennyit feltétlenül muszáj tudnia ahhoz, hogy a tervedbe beilleszthetően azt előre tudja mozdítani.

Franquette 2015.10.15. 21:25:31

Van elég akaraterőm ahhoz, hogy magamat inspiráljam a terveimmel, amúgy meg ki a faszt érdekelnek az én terveim saját magamon kívül, tökéletesen tisztában vagyok vele. Szóval minek mondjam bárkinek.

A Beautiful Loser · http://silverlinings.blog.hu/ 2015.10.15. 22:33:02

Szerintem az, ahogy az emberek a terveidre reagálnak, remek képet ad arról, hogy hogyan állnak hozzád (na meg világhoz), már csak ezért is érdemes. Amúgy meg, ha valakinek vannak tervei egyáltalán, az már becsülendő, szóval vagy tisztelni fognak, vagy idealista idiótának tartanak, de inkább legyek ez utóbbi, mint mókus a kerékben

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.10.15. 22:44:55

@Salubrie: Erre nem is gondoltam. Mondjuk nekem nem könnyen lophatók a terveim.
Viszont vannak olyan ötletek, amiket te nem tudnál megvalósítani, de más igen... Hmmm...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.10.15. 22:46:14

@A Beautiful Loser: Oké, ez is egy teljesen korrekt álláspont. Tesztelni másokat, h mit is gondolnak rólad. A terveiddel kapcsolatban nem olyan tapintatosak, mint a már megtörtént dolgokkal kapcsolatban, szóval simán lehet, h kibújik a szög a zsákból

Renee Le Renard · http://senkisehivta.blogspot.hu/ 2015.10.15. 23:03:10

Semmiképp sem. Vagy kiröhögnek érte, vagy próbálnak ellehetetleníteni (magyar verzió) hogy ne jöjjön össze, vagy lenyúlják és ők gazdagodnak meg rajta, vagy valami gyenge megvalósításban próbálják eladni és úgy próbálják menteni az irhájukat hogy elmondják hogy a te terved volt.

Ráadásul mindegyik eshetőség maximálisan demotiváló.

2015.10.16. 01:26:06

@Quadrille Lobster: Ha határozott és részletesen kidolgozott terved van, amitől anyagi bevételt, ne adj isten-a következő kilenc életed valamelyikében-nyereséget is realizálni szeretnél, és a pénzügyi forrásaid is megvannak a megvalósításhoz, akkor kussolj. Sokan lehetnek, akik liquid pénzeszközök terén jobban el vannak engedve mint te és vadásznak a jó ötletekre.
Ha bizonytalan ötletrohamaid vannak és hitelkártyát használsz, akkor maradj még egy ideig alkalmazotti státuszban. Itthon szabadúszó nincs csak szabadon vergődő. Végül pedig ott a kreatív kategória. Egy barátom online jóslásból él (nagyon jól), közgazdasági diplomával. Csücsül egy ázsiai ország tengerpartján laptoppal a hasán és rontáslevételt játszik. A barátnője meg etsyzik. Alibabás cuccokat árul handmade kategóriában. Nem minősítem őket, de élnek, virulnak, nem haltak ki és ilyen értelemben a megváltozott körülményekre, az evolúciós nyomásra, helyes választ adtak, tehát élet- és fejlődőképesek.

zsuinloth 2015.10.16. 10:47:06

Probléma 1.

Olyan közegben élünk, ahol a tervezés/álmodozás nem önérték. Imádnék többet beszélni olyan barátokkal, akik mindenéle tervekkel állnak elő arról, hogy hogyan forgatják fel a társadalmat, milyen álmaik vannak, hogyan fognak milliókat eladni egy unalmas termékből vagy hogyan találnak ki egy új, izgalmas terméket.

Én hiszek abban, hogy az álmodozás önérték, és hiba azt várni, hogy minden álom megvalósítható. De a brainstorming, a közös álmodozás nagy élmény.

Probléma 2.

Szűkösségtudat. Amikor nekem volt egy ötletem, amit meg is akartam valósítani, nem mertem elmondani senkinek. Mert féltem, hogy ellopják. Megcsináltam egyedül, szinte titokban, tőke nélkül, segítség nélkül. Létrehoztam egy működő dolgot, de... Ha bevonok másokat az ötletelésbe vagy a megvalósításba talán jobb lett volna, és talán ma is működne.

Külön csavar a dologban, hogy az egy éveműködő egyedi szolgáltatásomat lemásolta sok-sok millió forint befektetésével, iszonyatos energiák megmozgatásával egy nagy magazincsoport. Még az általam kitalált szófordulatokat, érveket is lenyúlták.

Ha én gyorsabb lettem volna és erősebb, lefölöztem volna a piacot addigra. Társakkal. Megosztva a terveimet.

Szóval a tervek, ötletek önmagukban nem is olyan értékesek, mint amilyennek hisszük őket. Kell hozzá sok erőforrás, más ötletek, megfelelő körülmények a megvílósításhoz, gyorsaság. Szóval szerintem jobban megéri sok ötletet pörgetni, megosztani egymással, újakat termelni együtt, és talán elveszíteni néhányat, mint görcsösen ragaszkodni és elveszíteni mindet.

ricardo 2015.10.16. 11:01:26

Egyetemistaként írtam egy OTDK-dolgozat. Amikor az elhatározás megfogant bennem, ne hogy gondolhassam meg magamat, rögtön bekopogtattam kedvenc tanáromhoz a tervvel, és kértem, hogy legyen a konzulensem. Tudtam, hogy onnantól nagyon kínos lenne visszatáncolni. Szóval lehet értelme az elköteleződésünket úgy megerősíteni, hogy elmondjuk másoknak vagy bevonunk másokat. Mások bevonása a tervünkbe akkor hatásos, amennyiben úgy érezzük, hogy már nem csak önmagunk felé van kötelezettségünk (ami nem valódi kötelezettség, hiszen a saját akaratunk nem kötelez önmagunkkal szemben).

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.10.16. 13:06:42

@ricardo: Hmmm... Szóval a saját akaratom nem kötelezhet engem, de (ugyanezen az alapon) mások kötelezhetnek engem?

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.10.16. 13:08:46

@zsuinloth: Egyetértek, az ötletek semmit sem érnek, ha nincs megvalósítás.

Amúgy érdekes, hogy mennyire elment a téma az üzleti tervek irányába:) Eredetileg olyan ötletek és tervek merültek fel bennem, amik szigorúan Lobster-specifikusak. Ahogy Ricardo írta, hogy írok valamit, vagy tanulok valamit. Egyiket sem lehet tőlem ellopni :)

ricardo 2015.10.16. 13:40:25

@Quadrille Lobster: A saját magunkkal szemben vállalt kötelezettségek a világon semmire sem köteleznek bennünket, ui. senkit sem kötelez a saját akarata önmagával szemben. Vagy betartjuk azt, emire elhatároztuk magunkat, vagy nem. Ezért nehéz bármiféle tervet megvalósítani. Pl. újévi fogadalmat teszek, hogy többet fogok sportolni, és leadok 10 kilót. De ez önmagában semmire sem kötelez engem: ha nem sportolok mégsem, hát na bumm. Ezzel csak magamnak tartoztam, vagyis nem volt valódi kötelezettség. Ha másokat is bevonok a tervembe, akkor ezzel jobban elköteleződöm, amennyiben lesz tétje a dolognak. Ha más nem, akkor annyi, hogy segget csináltam a számból. Az sem olyan jó. De akár fogadást is köthetek 30 palack jófajta vörösborra, hogy fél éven belül lefogyok 10 kilót. Ebben az esetben már egészen komoly tétje van a dolognak. Ui. már nem csak maguknak tartoznak ezzel az ígérettel. Nem arról van szó, hogy mások eleve kötelezhetnek engem, hogy sportoljak, vagy fogyjak. Arról van szó, hogy mivel az önmagunkkal szemben vállalt kötelezettségek valójában nem köteleznek minket semmire, így nem is jelentenk valódi ösztönzést. Legtöbbször külső kényszerek jelentenek csak valódi ösztönzést, így ha azt akarjuk, hogy tényleg megtegyük azt, amire önszántunkból vállalkoznuk, akkor célszerű valamilyen külső kötelezettséget is vállalnunk mások bevonásával. Valójában sokan próbálnak úgy lefogyni vagy leszokni a dohányzásról, hogy fogadnak ár.

zsuinloth 2015.10.16. 14:08:07

@Quadrille Lobster: Személyes tervek esetében is úgy gondolom, hogy már az ötleteket is meg kéne osztani.

Például tavaly ilyenkorra felszedtem 10 plusz kilót. Fél éven keresztül beszéltem mindenkinek arról, hogy milyen jó lenne újra rugalmasabbnak, mozgékonyabbnak lenni.

(De naponta vannak olyan kósza ötleteim, hogy jó lenne svédül, brazil portugálul, matematikát, fizikát, antropológiát, evolúciót, játékelméletet, meseterápiát, .... tanulni.)

Valószínűleg a többségükből soha nem lesz "terv", de isteni érzés megosztani őket. Ráadásul ha valamelyiknek mégis eljön az ideje, akkor elő van nekik készítve a terep a sok brainstorming hatására.

Érdekes módon sokan inkább türelmetlenül reagálnak, ha az ötleteimről beszélek. Nem mondják ilyen nyíltan, de az a lényeg:

"Ha igazán akarod, csináld meg, ha nem akarod igazán, ne beszélj róla!"

De ez így hülyeség.

"Ha igazán akarod, csináld meg" - ez ilyen tipikus ezofaszság, hogy a dolgokat csak akarni kell. Nem, nincs mindere idő, energia, lehetőség. És ha az ember csak azokat a dolgokat akarja, amit meg is tud valósítani, akkor garantálja megának a szürke életet.

"ha nem akarod igazán, ne beszélj róla!" - Miért ne lehetne millió dologért lelkesedni? Amelyiknek eljön az ideje, annak úgyis eljön. Ha minden ötletet hagyok "szóhoz jutni", hagyom, hogy legyen életciklusuk, a legtöbbúgyis eltűnik magától. Néhány ötlet megmarad, alakulnak hozzá a lehetőségek, terv lesz belőle, tettek lesznek belőle és talán eredmény is lesz belőle.

Röviden számomra: Csak az elköteleződés pillanatában beszélni a terveimről olyan, mintha csak az esküvőt jelenteném be a barátaimnak, és titokban tartanám a randijaimat, kapcsolataimat. Akkor már szinte mindegy. Sőt, talán még inkább árt is, mint használ. Vagy ott van valaki az egész folyamatnál, vagy ne is legyen ott.

keroll (törölt) 2015.10.16. 14:30:51

@Quadrille Lobster: "...hogy írok valamit, vagy tanulok valamit. Egyiket sem lehet tőlem ellopni :)"
Szerintem még azt is lehet lopni, ha beszélsz róla, ha nem.
De ha ez nem szempont neked, és inkább inspirációra van szükséged, akkor add át ötletelésre.
Nem gondolom, hogy az embernek kötelezettsége lenne az esetleges kutyáján, macskáján, tengerimalacán, kanárián, gyerekén túl bárki felé, aki hozzá hasonlóan felnőtt ember.

Mistery Wolf 2015.10.16. 20:40:17

Ötleteket, terveket meg kell osztani, mert többnyire inspirálod vele a közösséget és ettől a megítélésed jelentősen javul (arról nem is beszélve, hogy mekkora pozitív feedback az, ha látod, valaki a te példádat követve válik a maga módján sikeressé). Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a megosztandó tervet minden közösségben a saját értelmi/érzelmi/pénzügyi szintjén kell kezelni. Tudni kell, ki hallhatja csak a kis terveket, kik meg csak nagyokat.

2015.10.20. 09:31:02

Én inkább szelektálok, akik közel állnak hozzám, azoknak elmondom.

Az amúgy megvan, amikor lúzerként van egy ötleted, de lehurrogják, ha ugyanazt egy népszerű embet adja elő, akkor meg tapsikolnak?

_Epikurosz_ 2015.10.21. 09:51:14

Ne mondd el senkinek, mert beleköpnek, keresztbeszerveznek, irigységből elkezdenek szemétkedni, ha üzlet van benne, ellopják. Te csak látsszál szürkének, ne dicsekedj még azzal sem, ami elkészült. Ha mégis elmondod valakinek, az ne tudjon befolyást gyakorolni az életedre, és eleve érdeklődjön a dolog iránt.
Hogy véghezvidd, szedd össze a kellékeit, és adj neki legalább félig fix időt a héten. Ha nem tudsz örülni annak, hogy ez az idő közeleg, akkor az ötletet nem érdemes megvalósítani. :)

_Epikurosz_ 2015.10.21. 09:53:22

@nagybalfasz: Amúgy megvan. A tapsikolókat utána nem tekintem homo sapiensnek, csak hominidának.

keroll (törölt) 2015.10.21. 21:47:31

@_Epikurosz_: "A tapsikolókat utána nem tekintem homo sapiensnek, csak hominidának."

Engedd meg, hogy segítsek.
A homo sapiens egy faj.
A homonida egy család.
A faj és a család elnevezések ebben a szövegkörnyezetben a biológia egyik ágának, a rendszertannak a kategóriái közül kettőt jelölnek.
A faj (mint rendszertani kategória) valódi részhalmaza a családnak (mint rendszertani kategóriának).
Vagyis a faj minden tagja, tagja a családnak is, de a családnak van (legalább egy) olyan tagja, amely nem tagja a fajnak.
Nem tudom, hogy te rendszertanilag hová sorolod magad, de el kell mondanom, kapaszkodj meg, hogy a fentieket figyelembe véve, te is "csak" egy hominida vagy. Ezen belül pedig a homo sapiens faj, homo sapiens sapiens alfajának egy különlegesen agresszív példánya.

_Epikurosz_ 2015.10.22. 11:34:50

@keroll: Homo sapiens = bölcs/okos ember. Hominida = az ember családjába tartozó. Aki beletartozik a családba, még nem biztos, hogy okos.

Puffancs Mirtill 2015.10.22. 13:23:40

Szerintem az alapkérdés az, hogy kinek akarod elmondani? Ha a hozzád nagyon közelállónak, akkor miért ne lehetne? A tőlünk távol állókkal pedig szimplán semmit sem osztok meg, nemhogy a terveimet.
De tény, hogy nálam nincs szürke zóna, csak fekete meg fehér. Vagy mindent tudnak, vagy csak nagyon felszínesen igazából semmit rólam.
Üzleti terveket pedig alapból nem fecsegünk ki senkinek, csak az érintettnek, ha van. Ha nincs érintett, akkor szépen megcsináljuk, és nem fecsegünk róla.

keroll (törölt) 2015.10.22. 14:37:16

@_Epikurosz_: " Aki beletartozik a családba, még nem biztos, hogy okos."
Igen, ezt jelenti azt, hogy VALÓDI RÉSZHALMAZ és nem "csak" részhalmaz.
Vagyis minden homo sapiens(sapiens)egyben hominida is, de nem minden hominida homo sapiens(sapiens).

"Hominida = az ember családjába tartozó."
Ez nem igaz.
Az ember szó mint rendszertani kategória (taxon), nemzetséget(tribus)jelöl. A hominida elnevezés, mint rendszertani kategória családot(familia) jelöl. Két egymással nem összemérhető, egymástól különböző kategória, minőség közé egyenlőségjelet ne tegyél, mert ezzel értelmezhetetlen relációt adsz meg.

Ezért vagy te is hominida és homo sapiens(sapiens)egyszerre. Szóval ne fikázd magad.