Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

A HR-szakma törökgáboritisze, vagy miért ég ki mindenki?

2015. 10. 09.

A törökgáboritiszbe oltott futószalagizmus mindenkinek betesz. A HR-szemléletnek hatalmas szerepe van nemcsak abban, hogy két lábon járó skillset-ként tekintünk saját magunkra, hanem abban is, hogy a munkahelyen egy idő után kiégünk.

 11214334_10152910690978869_6414097598242250340_n.jpg

Két dolog konspirál, hogy tönkretegyen minden munkahelyet és megfosszon a hivatásod, munkád, foglalkozásod szeretetétől, attól, hogy a munkahely az életed méltó része legyen, ne pedig nyűg, ami után kárpótlásként "jár" a nyugdíj.

Az egyik a törökgáboritisz, vagyis hogy a jelölt marketingjét összekeverik a jelölt minőségével - és ezt maga a jelölt is beszopja.

A másik a Ford-féle összeszerelő-műhely szemlélet, vagyis hogy két lábon járó, véglegesített skillsetek állnak össze egy nagy futószalaggá, ami a cég. És ezt is elhiszik magukról.

Azaz már a rekrutáció fázisában olyan szerepeket és öndefiníciókat sajátítunk el, ami biztosság teszi, hogy a munkahely gyűlöletes lesz és ki fogunk égni. Gyűlöletes, mert skillsetekké vagyunk redukálva. Kiégni pedig azért, mert a leginfantilisebb szerepjátékot játsszuk, ahelyett, hogy teljes személyiségünkkel ott lehetnénk. Gyakorlatilag azt sugallja az egész, hogy illegitim a személyiség, hogy max típusok vannak - és neked az egyiket el kell játszanod, és kikacsintani a szereped mögül nem professzionális. Még munkatársakkal (sorstársakkal) sem, nemhogy ügyfelekkel.

peagant.jpg

 

1. A jelölt önmarketingjét összekeverjük a jelölt minőségével

 

Egyszer rugóztam azon, hogy törökgábor nem a politikust, hanem az imázsát értékeli, a hülye olvasója meg ezt úgy veszi le, hogy akire törökgé aszonyga, hogy 'jó', az jó. Persze, mindenki úgy érzi, hogy tök átlát a szitán és neki ugyan nincsen szövegértés-deficitje, de pont ebből él a kókler-szakma: hogy mindenki azt hiszi, hogy őt aztán kurvára nem lehet megvezetni, ezért ha ő valamit elhisz, akkor az igaz.

De törökgé kizárólag a mosópor reklámját elemzi, egyszer sem szórt egy kis politikust langyos vízbe, hogy megnézze, kiviszi-e a szarfoltot a gatyából. (Nem.)

Én múlt héten Londonban találkoztam pár háeressel, meg CV-tanácsadást kértem, és hát megerősített benne, hogy ezek hipnotizálták egymást. Sokszor kétségbe vontam, hogy hallja-e, amit mond. Pl:

"Látom, hogy ön egy kiváló jelölt, nagy munkabírású és épp megfelelő lenne, de ha nem marketingeli magát, akkor nem kell majd senkinek."

Most tényleg? Te már látod, de az nem elég?  

Vagyis csak akkor merünk egyáltalán egy döntéshozó elé vinni, ha a szakmád helyett inkább marketingben vagy jó. Bazmeg, ezeknek fizetnek azért, hogy válogassanak?

Érdekes lenne kipróbálni, mi lenne a háerrel, ha nem csak a rossz alkalmazott miatt vonnák kérdőre, hanem jutalmat is kapna a jóért. Jelenleg elég egyoldalúak az ösztönzői.

 

2. Hülye, félreértett vállalati kultúra

 

Persze, van olyan, hogy egy kicsi cég az alapító szeme fénye. Az első pár alkalmazottal, alapító-társsal pedig életre szóló jóbarátok. Hogy a cég sikere az élete. Olyan is van, hogy valaki annyira szereti, amit csinál, hogy nem érzi munkának. Hogy hivatás, hogy személyre szabott kihívás.

De könyörgöm, ne tegyünk már úgy, mintha egy multinál ez lehetséges lenne. Milyen nyomi elmebeteg az, aki komolyan azonosul a Siemens-szel vagy a T-csoporttal? Nem érzi munkának?

És ha ők maguk sem hiszik, akkor ki az az elmebeteg, aki elvárja, hogy ezt behazudjam? És akarok én vele dolgozni? És ő velem? Kinek hitte el mindenki, hogy ez jó?

Persze, ha a saját, kicsi cégem (nem kényszervállalkozásom) figyelmet igényel, dolgozom rajta éjszaka is. Nade egy Audi?

A céges agymenést az amerikaik fokozták elviselhetetlen mértékővé. A japánokat szoktuk kiröhögni a vállalattal eggyéválás miatt, holott a napi 12 óra munka és a hajnal 3-kor emailre válaszolás amerikai cégeknél csendben elvárt. Nem muszáj, de mindenki más is csinálja.

Azt hinnéd, hogy az így okozott kár véget ér ott, amikor felvesznek valakit, akinek csak úgy csillog a seggén a profi önmarketing, de tévednél. A jelölt így csak bekerül a tükörvilágba, ahol továbbra is a tettetés-kultúra dominál majd. Pályakezdő koromban mindig azt hittem, hogy ez a tettetés meg pózolás majdcsak abbamarad egy ponton és röhögünk majd magunkon, hogy mit összepózoltunk a mítingen, összekacsintunk és előkerül a szerepek mögül az ember. Hát persze most már tudom, hogy nincs itt semmiféle ember. Egyesekben valóban égető a vágy, hogy feloldódjanak a kis szerepeikben, aztán olyan Nürnberg-védekezésesen éljék le az életüket. Mit védekezés, támadás. Ők a szerepeik nevében geciskednek.

Ebben a könyvben írnak róla, hogy a szabad akaratban való hit hiánya korrelál azzal, hogy valaki mekkora geci. Azaz a véleményed a szabad akarat létéről vagy hiányáról semmit nem mond el a szabad akaratról, de mindent elmond rólad: ha szerinted úgyis minden eleve elrendeltetett, amikor véred/géned/törzsed/anyád/stb, akkor ezt a véleményt valszeg pajzsként fogod villogtatni, hogy a geciségeidet megindokold.

Így van ez a munkahelyi szerepjátékkal is:

Komolyan úgy kell tenni, mintha a munkád lenne az élet. Nem, a munka utáni (kvázi kötelező) sörözésnél sem szabad kimondani, hogy nem az. Végig bratyizni kell a munkatársakkal és az ügyfelekkel, de soha, egy percre sem zökkenhetsz ki. A cél: hogy soha többé, egyetlen percre se lehetsz önmagad. Otthon sem. Titokban sem. Sunnyogva sem.

Hogy honnan a kisfaszomból szopták ki, hogy ez nekik jó, azt nem tudom. Gyanítom, erre nincsen evidence-based practice, csak practice. És a mögöttes logika kábé az, hogy ha kis fáradság kicsi haszon, nagy fáradság nagy haszon. Ha megvettünk egy munkavállalót, megvettük az egész életét, szőröstől-bőröstől. És ha fáj neki, az a biztos.

Nem azért élek, hogy dolgozzak, hanem fordítva. Ha tettetnem kell, az sincs ingyen. És nem az a legjobb munkavállaló, aki legtovább benn marad.

 

3. Skill vs. Személyiség-alapú kiválasztás

 

Egy háeres emberismerete pont ugyanolyan, mint a tiéd. Nem aszerint válogatják ki őket. Nem aszerint kap diplomát, vagy sem. Magyarul semmiről fogalma nincs, amit a cég ne tudna megmondani a jelöltről.

És ezt kvantifikációval kompenzálja.

Itt van ezzel szemben egy másik megközelítés. A régi, lejáratott MBTI teszt után a Gallup előállt egy újabbal, ami olyan személyiségjegyek erősségét (rangsorát) keresi benned, mint

1. Strategic

People who are especially talented in the Strategic theme create alternative ways to proceed. Faced with any given scenario, they can quickly spot the relevant patterns and issues.

2. Intellection

People who are especially talented in the Intellection theme are characterised by their intellectual activity. They are introspective and appreciate intellectual discussions.

3. Ideation

People who are especially talented in the Ideation theme are fascinated by ideas. They are able to find connections between seemingly disparate phenomena.

4. Individualization

People who are especially talented in the Individualization theme are intrigued with the unique qualities of each person. They have a gift for working out how people who are different can work together productively.

5. Futuristic

People who are especially talented in the Futuristic theme are inspired by the future and what could be. They inspire others with their visions of the future.

6. Competition

People who are especially talented in the Competition theme measure their progress against the performance of others. They strive to win first place and revel in

24. Self-Assurance

People who are especially talented in the Self-Assurance theme feel confident in their ability to manage their own lives. They possess an inner compass that gives them confidence that their decisions are right.

25. Connectedness

People who are especially talented in the Connectedness theme have faith in the links between all things. They believe there are few coincidences and that almost every event has a reason.

26. Responsibility

People who are especially talented in the Responsibility theme take psychological ownership of what they say they will do. They are committed to stable values such as honesty and loyalty.

27. Significance

People who are especially talented in the Significance theme want to be very important in the eyes of others. They are independent and want to be recognised.

 

 

És 34 ilyen karakter-jellemző létezik. Mindegyikhez egy-két oldalas leírás, példák és hogy milyen területekre érdemes fókuszálnia. pl:

Strategic

  • Take the time to fully reflect or muse about a goal that you want to achieve until the related patterns and issues emerge for you. Remember that this musing time is essential to strategic thinking.
  • You can see repercussions more clearly than others can. Take advantage of this ability by planning your range of responses in detail. There is little point in knowing where events will lead if you are not ready when you get there.
  • Find a group that you think does important work, and contribute your strategic thinking.
  • You can be a leader with your ideas.
  • Your strategic thinking will be necessary to keep a vivid vision from deteriorating into an ordinary pipe dream. Fully consider all possible paths toward making the vision a reality.
  • Make yourself known as a resource for consultation with those who are stumped by a particular problem or hindered by a particular obstacle or barrier. By naturally seeing a way when others are convinced there is no way, you will lead them to success.You are likely to anticipate potential issues more easily than others. Though your awareness of possible danger might be viewed as negativity by some, you must share your insights if you are going to avoid these pitfalls. To prevent misperception of your intent, point out not only the future obstacle, but also a way to prevent or overcome it. Trust your insights, and use them to ensure the success of your efforts.

Intellection

  • Consider beginning or continuing your studies in philosophy, literature, or psychology. You will always enjoy subjects that stimulate your thinking.
  • List your ideas in a log or diary. These ideas will serve as grist for your mental mill, and they might yield valuable insights.
  • Deliberately build relationships with people you consider to be “big thinkers.” Their example will inspire you to focus your own thinking.
  • People may think you are aloof or disengaged when you close your door or spend time alone. Help them understand that this is simply a reflection of your thinking style, and that it results not from a disregard for relationships, but from a desire to bring the most you can to those relationships.
  • You are at your best when you have the time to follow an intellectual trail and see where it leads. Get involved on the front end of projects and initiatives, rather than jumping in at the execution stage. If you join in the latter stages, you may derail what has already been decided, and your insights may come too late.
  • Schedule time for thinking; it can be energizing for you. Use these occasions to muse and reflect.
  • Take time to write. Writing might be the best way for you to crystallize and integrate your thoughts.
  • Find people who like to talk about the same issues you do. Organize a discussion group that addresses your subjects of interest.

 

 

 

Mindezt egy marha hosszú tesztsorra alapozva. (Volt szerencsém tesztelni és kritikai észrevételeket fűzni hozzá. A teszt nem feltétlenül egzakt tudomány, a kategóriák nem feltétlenül tökéletesek, de a mögöttes feltevések üdítően újak és már rég hiányoltam őket a HR-szakmából.) És bazmeg az erősséged idővel alakul. Nem fordulsz ki magadból, de változhat.

Aztán jön a coaching, ami nem munkaköröket, hanem munkahelyen betöltött szerepeket ajánl. Hogy mi a különbség? Ég és föld. Programokat meg lehet tanulni. Ha akarsz. Munkaköröket át lehet venni. Ha akarsz. De semmi nem helyettesíti a motivációt és az összeillő csapatot. És ha valaki azt csinálja, amihez affinitása van - és itt most nem hülye skillekről beszélünk.

Mindenkinek megvan az a munkatárs, akiről azt hisszük, hogy „recepciós”, de igazából nélküle nem menne az iroda? Aki mindig tudja, mi hol van, mindig gondol rá, hogy legyen süti a szülinapodon, és aki úgy szervezi meg a céges utat biztosítással, vízummal, mindennel, hogy észre sem veszed, hogy biztosítva vagy? Hogy azt hiszed, az magától jön? Mindenféle hobbija van, mindig van ötlete céges eseményre és mindig meghallgat, ha ki vagy akadva. És ezek közül egyik sincs a munkaköri leírásában. És addig nem veszed észre, mennyire ő vitte a céghangulatát, amíg egyszer meg nem próbáljátok nélküle. Na, én őt szeretném adminisztratív munkatársnak, kedves háer, tessék keresni. Mi is megy ilyenkor a kulcsszavas keresőbe?

 

4. Diploma-fétis

 

Tudja elvégezni, ami a munkáját, és még tudjon kötelet is húzni.

Kábé ilyen a diplomafétis ma Magyarországon. Azt hiszik, hogy egy  diplomától tájékozottabb, vagy okosabb lesz valaki, pedig csak 3-5 évvel öregebb. És nagyobb az arca és nagyobb az önbizalma. Azt hiszi, ha onnantól ő már nem olvas semmit, már akkor is érteni fog ahhoz a dologhoz. És ne legyen félreértés, egyetem alatt sem olvasott semmit, csak zanzásított összegzést a tankönyvi összegzőből írt vázlatban.

De mit is beszélek, nem a diploma maga kell. Azt a leghülyébb idióta is tudja, hogy csak nagyon kevés szakmában fontos, hogy mit tanultál előtte. Az irodai meló pedig nem szakma. A tanácsadás nem szakma, amit egyetemen tanulsz, még ha van is rá egyetem, mert van rá kereslet, hogy legyen.

A diploma azért kell, hogy a háeres védje a seggét, ha idiótát vesz fel. A diplomától még lehet idióta, de van mire mutogatni.

Különösen nyomasztó a közszféra diploma-mániája. Ott sem valamelyik tantárgy miatt kell a diploma, hanem mert bértábla van és ott egy darab diploma, az 50 ezer HUF. Ahogy egy nyelvvizsga is pénz, hiába nincs nyelvtudás. Ha diplomamentést akartok, vegyétek fel államigazgatásba a sok nyelvet nem beszélőt. Azoktól már úgysem várjuk el, hogy nyelveket beszéljenek. Még véletlenül kilátnának az ólból és kinyílna a csipájuk (aka. hazaáruló).

 

 

Két dolog konspirál, hogy tönkretegyen minden munkahelyet és megfosszon a hivatásod, munkád, foglalkozásod szeretetétő...

Posted by Quadrille Lobster on Friday, October 9, 2015

 

16 komment

süti beállítások módosítása