Lobsterizmus 101

Friss kommentek

 • Gerle Éva: @Gerle Éva: 2021 lett. Olbvastam ezt közben, egy másik fórumalapító-könyvszerző, egy gyerek kitagadtam, néggyel jóban van (?), azokat lobogtatja: w... (2021.03.24. 09:49) Kitagadott szülők
 • kbn: illusztráció: www.youtube.com/watch?v=g5ISf5Gh5i8 (2020.07.11. 16:01) Az fényességes falurúl
 • FairplayE: Nem tudom, hogy a tanult tehetetlenség kérdéséből milyen gondolatmenettel jutottak el többen a gyerekvállaláshoz. Mintha az valami megoldás lenne a ... (2019.12.15. 00:51) A depresszió, mint tehetetlenség
 • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
 • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!

Fiscally challenged, azaz anyám, a számok nem hazudnak

2012. 05. 04.

"Miért a teszkósat veszed? A finomabbik étbevonó akciós."

"De az drága."

"De most csak 150, a teszkós meg 200."

"De a teszkós olcsóbb."

Ismerős? Nem, nem egy idióta mondta ezt. Volt neki egy diplomája, igaz, nem számokkal foglalkozott.

Ebben önmagában semmi nem lenne, sokan vannak, akiket a számok nem zavarnak. A valóság-tagadás nálunk népbetegség. Ott van mindjárt a pénzügyminiszterünk.

De még ha egy ország élén lehet is pózolni ilyen manírokkal, egy háztartást nem lehet így elvezetni, mert ott a következmények azonnal és közvetlenül érnek utol. (Igen, azt mondtam, hogy egy háziasszony jobban gazdálkodik, mint egy pénzügyminiszter. Definíció szerint.)

Fapados vs Malév

Megvan ez a cikk a fapadosokról? Jelentem, a szerzője még csak a felszínt kapargatja. Pár hónapja sikerült annyira felidegesítenie egy fapados társaságnak, hogy hosszas elemzést rittyentettem (reptéren, várakozás közben...) a Wizz és a Malév közötti különbségekről. Röviden: A Malév olcsóbb volt.

De igen!

Nem, nem csak hunyorítva, hanem szabad szemmel a Holdról is jól látható módon volt olcsóbb.

Nem szeretem, ha egy céget az állam dotál, nem is azt dicsérem a volt Malévban. És most, hogy már nincs is Malév, talán jobban lecsúszik, amit mondani fogok. Tessék figyelni a számat: ol-csóbb volt.

Amit a foglalási felület az első keresésre kiírt, az maradt az ár. A foglalás során végig. Csomaggal. Fizetéssel. Biztosítással. De igen!

Sőt, továbbmegyek: két hónappal utazás előtt már az elsőre kidobott összeg is alacsonyabb volt, mint a fapadosé, mert senkinek eszébe sem jutott a dárga Malévre egyáltalán egy pillantást vetni.

Ráaádsul a fapados még csak ott kezdte az árképzést.

A fapados még rátett csomagot (akkor is ha nem kérted, az opt-out gomb megtalálásához sok szerencsét), kártyahasználatot (nem per fizetési tranzakció, hanem per fő, per út, hahó!) és egy csomó felárat, amit cinikus gecik találtak ki valami eldugott irodában olyanoknak, akiknek a méltóság semmit nem ér, és ha nem szívatják őket, nem érzik, hogy valami olcsó.

És amikor végre kifizeted az egészet még mindig ott van az utazás. Míg a Malévnál civilizált ültetési rend van és nagyjából és egészében lazán kezelik a poggyász-kritériumokat, a Wizzairnél vannak olyan szaftos tételek, mint az extra legroom helyek vagy a buszra való tök értelmetlen, elsőbbségi beszállás. Ez utóbbinál kérem, magyarázza meg valaki, hogy mégis miféle kebelduzzasztó hatása van egy fapados reptéren egy ótvar fapadosra elsőbbséggel beszállni???

 • Ugye két külön lapra nyomtattad az online beszállókártyát? 
 • Ugye színes?
 • Ugye jó minőségű a papír és a nyomtató is?
 • Ja, hogy nem nyílt meg neked az online? Majd kivizsgáljuk. Addig is Airport check-in 15 euró, plíz! Per fő.

A Wizzair alkalmazottai meg valszeg aszerint kapják a mozgóbért, hogy hány embert tudnak megbírságolni. Nem, nem csak képzelődsz, ha úgy érzed, mindegyik mohón méreget, hogy miért is lehetne surcharge-ot lehúzni rólad. Ott van pl:

 • Könyv a zsebben - ha nem fér a kézipoggyászodba, akkor EUR60, hitelkártyát elfogadunk (3 nyelven)
 • Újság a kézben - fél vesével is fizethetsz
 • Túl nagy kabát - visszaúton is az lesz...
 • Elfogyott a hely a fedélzeten, mégiscsak csekkold be a kézipoggyászt is, 50 euró lesz per fő - ezt már a fedélzeten tudod meg
 • Minden nem-extra-legroom helyen ülnek már, úgyhogy te vegyél akkor is olyan helyet, ha neked mindegy lenne, hová ülsz - 10 euró, plíz. Nem vicc.

És a kedvenc szituációs gyakoraltom:

Adott egy Lobster egy olasz turistacsoport közé beékelődve a beszállításnál. Magyar huszonéves fruskák szigorú arccal méregetnek mindenkit, hogy van-e valami extra poggyásznak nevezhető tétel nála. Egy könyv, vagy a kabátja kézben... Aztán ha az nincs, mekkora a csomag. Majd egy náci tartótisztet megszégyenítő stílusban a ciklámen ketreckére mutatnak, hogy:

- Plíz put your luggage in the box. It must go through it.

És akkor Lobsternek feltűnik, hogy a nevezett ketrecke szája frissen van hegesztve. Kisebbre, mint a ketrec maga. Lobster 10 éve ugyanazzal a kemény fedelű, standard kabinpoggyásszal utazik. Odaér a kiképző tiszthez, akinek az arca még nem akklimatizálódott tökéletesen a kicsinyes hun geci szerephez, de keményen dolgozik rajta. Ha nagy lesz, mehet az Eltére TO-s néninek.

Odaszól a másik picsának:

- Azt nézd! Az nem fog beférni - és fitos állacskájával a szomorú poggyászom felé bök.

Másik kiképző tiszt szemében felragyog a várható bevételről való bizonyosságot csalhatatlanul jelző kapzsiság.

- Your luggage! - int a ketrec irányába - HO-RI-ZON-TA-LE! - Arra az esetre, ha értetlen digó lennék.

Ha egy család nyaralni megy és a fapadoson akar spórolni, igazi, magyaros önszopatást kap. Miután feljutott a gépre és még 10 euró per főért ott leülni is hagyták, a nyaralás végéig cidrizhet, hogy mennyibe fog fájni a visszaút - és marad-e nyalókára. Apu ezért nem alszik majd, anyu meg egy extra napot tehet félre a csomagolás minden lehetséges kifogást kivédő kivitelezéséhez. (Vajon az ajakír folyadék?)

Szopás = Olcsó

Mindenkinek van egy buggyant rokona, aki addig spórolt, amíg nem szenvedett eleget. Ha nem tudsz ilyenről - lehet, hogy Te vagy az?

- Házhozszállítás akkor is drága, ha ingyen van, ő inkább cipekedik.

- Napokat szív a boltok között, míg talál egy helyet, ahol a turkálóláda aljából kell előtépni valami rongyot, de nem baj, az olcsó.

- Megvesz jutányosan egy a fél pár téli gumit, de nem baj, majd keres hozzá egy másikat.

- Képes kiszopni a kínai piacra, csak mert ott hátha olcsóbb a pár zokni.

A szopást azonosította az olcsóval - és csak akkor hiszi el, hogy olcsót kapott, ha szopott.

"A kedvezmények nem összevonhatók és csak minden hónap harmadik péntekén délután 3 előtt de 4 után vehetők igénybe"

Külön csücsköt foglalnak el a szívemben azok a szolgáltatók, akik erre a garasoskodásra reagálva komplikált, sávos, körülményes feltételekkel érvényes kedvezményeket találnak ki, így a legegyszerűbb szolgáltatás is lassan olyan komplikáltan van árazva, mint az adóterhek.

És igen, az átláthatatlanság nekünk, fogyasztóknak rossz. Nem kéne díjaznunk, hogy a telefoncég hálózaton és csúcsidőn kívül és belül külön áraz, a nyugdíjas, diák és egyéb kedvezményekért meg a fürdőbe is igazolványokat és pecsételt papírokat hordunk magunknál. Mindenki fizesse a medián árat és kész.

Méltóság? Az meg mi?

De nekünk az olcsóság illúziója fontosabb, mint a nominális ár, a minőséget már említeni sem merem. Ahhoz egy embernek szeretnie kellene magát. A magyar pedig utálja önmagát, és felháborodik ugyan, hogy őt ugyan ne büntessék, de igazából attól érzi otthon magát.

A hőzöngése csak tessék-lássék, inkább arra szolgál, hogy elmondhassa, ő küzdött. De a győzelem esetére soha nem volt terve.

Hungary is dirt cheap

Aztán persze ott vannak a külföldiek, akik szerint Hungary dirt cheap és akkor sem tántorodnak el ettől a meggyőződéstől, amikor az otthon nem is kapható end-of-range hulladék háromszor annyiba kerül. Nominálisan, nem ám vásárlóerő-paritáson számolva. Ha azt is bevennénk, könnyeznénk. (Elég megnézni akármelyik "drága" országba emigrált magyar blogját, hogy ott minden drága, de basszus, ennyi mindent még nem engedhettem meg magamnak.)

Egyik kedvenc példám: London belvárosában a (szigorúan nem outlet) Hugo Boss üzletben egy farmer teljes áron nagyjából GBP 150 lesz. A budapesti bevásárló központban egy ízléstelen, orosz piacra gyártott, strasszköves Boss farmer leárazáson volt 80ezer HUF. A repjegy mondjuk 30ezer. Már megérte. Ha még egy kabátot is veszel, olcsóbban jöttél ki, mint itthon és még választék is volt.

Persze ha elmondom, levezetem, kiszámolom, senki nem hiszi el. Én vagyok a sznob. Most komolyan, milyen szoftver fut ezeken az embereken? 

Méret-gazdaságtalanság - de nem baj, a gazdasági szabadság fontos

A legújabb kütyü, iPad, netbook külföldön nem csak olcsóbb, de nagyobb a választék is. Nálunk még a magyar billentyűzet miatt is kevesebb a választék, mert csak az kapható, amihez már tákoltak ékezetes szoftvert/hardvert.

Hiába magyarázom, hogy nem csak PPP-n drágább itt a vásárlás, de nominálisan is. Az egyetlen, ami olcsóbb, az a lakhatás - mert azt itt senki nem akar.

Ott van a pénzügyi sekélység. Olyan ordenáré parasztvakításokat tolnak le mélyen a hirtelen meggazdagodni vágyó ügyfelek torkán, mint a 10%-os kezelési költség és a belépési felár. meg hogy a PSZÁF-által nem ellenőrzött cucc a legjobb, mert Orbán nem veheti el. Pénzügyi közvetítés? Ez? 

Vagy ott van a golf.

Legújabb formatív élményem, hogy ha nagyon magasan képzett, pénzzel foglalkozó embereknek azt mondom, hogy a golf olcsóbb, mint amit kondira költesz - akkor az rá egyáltalán nem jellemző módon felbőg, mint egy buta szamár, hogy peeersze, fél óra golf olcsóbb, mint az éves bérletem, mi? És irtó büszke magára, hogy most milyen frappáns volt.

Kiszámolom, levezetem, megmutizom, hogy istenbizony - ilyenkor az okos ember legalább bután néz. Nem úgy mint a teszkós anyu, akinek a kékcsíkos, csokibevonó-jellegű, egérszarból készült massza az olcsó és minden, ami nem okoz szenvedést az drága, ártól függetlenül. Ő hisz. Tudni rossz. Ördögtől való.

A csalódás pedig csak megerősíti a hitet, a cáfolat meg csak tagadást szül és a kognitív disszonancia számukra megnyugtató feloldásában a nyomorult lelkűek amúgy is igen jók.

Persze a golf esete is logikus, mint a Boss-farmer méretgazdaságossága. Hol van itt annyi milliárdos, aki eltartana akár egy golfpályát is? Azért annak vannak költségei. (Még vízmű-adó nélkül is.)

Törénelmileg hol alakulhatott volna ki golf-kultúra? 1950-ben Rákosi úgy záratta be az összes kis klubot, mintha félne tőlük. A Golf Szállóból is Vörös Csillag lett - olyasmi lehet ez, mint amikor újraszentelik a templomot. A pártállami propaganda szerint ugyanis a golfpályán találkoztak a nyugati imerialisták és onnan bomlasztották a jó kis kommunizmust. Nem vicc, itt egy karikatúra, innen. A kopasz ember Rákosi - és ne tanuljátok el az swingjét, nagyon rossz.

 


 

Meg ez a vicc is árulkodó:

A legsötétebb Rákosi-idők egyik őszi estéjén az egykori golfklub tagjai titkos összejövetelt szerveznek, hogy megünnepeljék Arisztid születésnapját. Mindenki szerez valami ínyencséget, így a zsíros kenyér mellé előkerül egy doboz szardínia, az asztalon gőzölög a finom babkávé, csak Tasziló van zavarban, mert ő egy doboz kaviárt igért a vacsorához. Végső kétségbeesésében egy doboz sörétet visz ki a konyhába, és azt csempészi a szendvicsekre.
Másnap telefonon felhívja Arisztidet.
-Meg voltál elégedve a vacsorával?
-Pompás volt. Elárulom neked, hogy a legnagyobb sikere a kaviárnak volt!
-Örülök, hogy ízlett! De mondd, nem tapasztaltál semmi rendkívülit?
-Semmi különöset, ha csak azt nem, hogy reggel a fürdőszobában púztam egy hatalmasat, és agyonlőttem a kutyámat!

A golf meg különben is tömegsport, még nyugaton is. Igen, létezik sok exkluzív klub, de azzal az üzletpolitikával itt exkluzíve mennének csődbe. Itt nincsenek többgenerációs golfozó dinasztiák, könyörgöm.

Mondjuk nyereséges golfklub is csak kábé egy van a 20-ból. A többi vagy már bezárt, vagy a banké (és úgy is kilenc számjegyű veszteséget termel évente. A belinkelt filmben szereplő helyzet azóta tovább romlott, Bp-en már csak egy pálya van talpon, a filmben főszereplő pofás bükfürdői pálya meg csak azért nem zár be, mert túl sokat fektettek már bele - nem írhatják le az egészet veszteségként).

Komolyan, ha bezár a kedvenc pályám is, azért kizárólag ez a tökkelütött, nyomorodott, önsorsrontó, helybemegyek-a-lófaszért, szopás=olcsó mentalitás lesz a hibás, nem más. És még komoly, okos emberek is így gondolkodnak!

És ha bármi exkluzív van Magyarországon a golfban, az az, hogy az ottani tagság vélhetően tud számolni.

Persze, így levezetve a napi szinten pénzzel foglalkozók is elgondolkodnak, hogy talán felül kéne vizsgálni az előítéleteiket és abbahagyni a cidrizést, mert a saját foguk vacogásától nem hallják a számok szavát.

Azt már meg sem merem kérdezni, hogy vajon ők elhiszik-e, hogy Hungary az dirt cheap.

Számolni tudó pénzügyminiszter? Ide? 

Szabályosan testidegen lenne. Kidobná magából ez a gyermeki tisztaságéban (értsd: butaság) csalhatatlan nép.

Az egymásnak alálicitáló duplagondol, egymás progresszíven emelkedő hülyének nézése olyan lefelé örvénybe taszajt intellektuálisan, hogy onnan sosem kelünk fel. Ezért demagóg a politikus, akkor is ha személy szerint tudja, hogy holnapután mind megyünk a pokolba az ígéretei miatt, ezért nyomat egyre ostobább műsort a kertévé - mert "abba még senki nem ment csődbe, hogy alábecsülte a közönségét".

De ezt inkább egy másik posztba rakom.

***

NB - A szöveg elején idézett dialógushoz hozzátartozik, hogy a főszereplő esetében ez a makacskodás egy nagyobb életjátszma része. Ennek során minden erejével demonstrálni akarja, hogy ő mennyire deprivált és csak gagyira telik. Így amikor összerángatja a családját és nagyvonalúan süt nekik, gondot fordít rá, hogy a csokibevonat gagyi legyen és mindenki szenvedjen tőle. Mert ő ennyire csóró, de nem, nem panaszkodik.

105 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr434476627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nge Swazili Mbeko 2012.05.04. 21:17:59

Nna, ezért van ez a nép örök szopásra ítélve. De körülnézni, feleszmélni, KÖVETELNI, ami a retkes adódért JÁR (nem, nem csak jut, hanem JÁR), na az tilos. Mert a politikusaink ojjan jók meg jópofák... Meg mert minden megvan okosba', nagy ház vaskerítés, hetes bömös álszlovák rencámmal, igaz, a szakadt gatya kilóg. El kell innen menni valami normális népek közé.
Most töltöttem ki az adóbevallásom, és már a hetedik középkategóriás kocsit adományoztam az államnak. Ebből elég.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.04. 21:21:27

@Rötyi:
De ennek az életérzésnek súlyos ára van. Ma már természetesnek vesszük, hogy az adójogszabályok kinyomtatva a Holdig érnek és csak reménykedünk, hogy jól tejeltünk.
Szvsz a demagógia is innen ered. A politikus a rosszabbik, ez esetben irigy és spórolós, rövid távon gondolkodó énünkhöz beszél, akkor is, ha tudja, hogy csődbe megyünk. Meg sem próbál felnézni a homokból.
A reklámokkal kezdődött, amikor rájöttek, h a vásárlótól felesleges megkérdezni, milyen alapon választ, a mélyebb ösztöneire kell apellálni. és még bátorítani is.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.05.04. 21:38:43

Rávilágítottál,miért is jöttem el--már hat éve!
Jó poszt--köszi!

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.04. 21:46:29

@Nge Swazili Mbeko:
Valamennyi adó rendben van, csak
1) ne érezzem úgy, hogy rosszul költik el, legalább hazudjanak jobban
2) ne kelljen paráznom, hogy melyik nyomtatványt nem ikszeltem jól - és ezért megb@szhatnak. Fellebbezés ára a fellebbezett össze többszröse, vissza nem térítendő.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.05.04. 21:51:27

@Quadrille Lobster: Ja--Gyurcsány is küldött. Körülnéztem egyszer és azt láttam,hogy ez így nem jó-két vállalkozás,egy föállás,válófél(szerinted mikor voltam otthon),okosságok,nyüglődés,....
Egy nap aztán vállalkozások felszámolva,emberek elküldve,főállásból kilépve,repülőjegy és menet.
És most látom,hogy igazad van.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.04. 21:53:08

@ikaljan:

Hát, én egy éjszakára, kis csomaggal mentem, de mivel keméyn fedelű a bőrönd, nem lehetett áttoszni a kicsinyített lukon.

Illetve én annyira berágtam azon, amit magyarul mondtak (gondolván, h nem értem), hogy teljes erőből beletapostam a dobozba - és mivel félig amúgy is üres volt, átcsúszott. A csaj nem mert belekötni a módszerembe. de tényleg csak ennyin múlott.

És hát az a kezelésmód, h kicsit féradtam, de erőteljesen hangzotatják, hogy hol van az megírva, hoyg mindenért fizetnem kell - na, ezt nem kívánom senkinek.

És azt sem, hogy éjfél után keressen szállodát Pisában, mert az utolsó vonat egy órája elment - és menetredszerint 50 percem lett volna átszállni a terminálnál.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.04. 21:59:57

@HK417:
Sajnálom.
Én mondjuk fordítva játszottam el, én 2009-ben jöttem vissza, de már én is látom, h hiba volt.
És nem csak a gazdaság, mert engem (tudom jól) elkerült a sűrűje. De nem rajtuk múlott, hanem hogy annyira low profile létezek.

A blogodon nagyon jók a képek, most megyek élvezkedni.

dr. pretender 2012.05.04. 22:16:20

a golfos kirohanást nem igazán értem (lehet, hogy kulturális okai is van, hogy itt nem megy?), de a többi tényleg 10/10

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.05.04. 22:19:05

@Quadrille Lobster: A bloggal még pont szerncséd van mert erősen gondolkodom a "jövőjén"--mint láthatod,tavaly őszi az utolsó bejegyzés. Aztán elindult egy e-mail dömping,hogy szerezzek állást,mert én még ilyen rátermett embereket nem láttam,meg külömben is szereznem KELL,meg segítenem KELL,mert---csak.(A személyes tapasztalatom az,hogy az egyetlen segítség amit egy "rátermett" ember igényel hasonló helyzetben az az információ az adott országról-adószabályok,hivatali ügyintézés,papírok,stb.) Lenne még miről írnom,mint ahogy az utolsó bejegyzésben ígértem is,történt is egy csomó nem mindennapi esemény,akció(nyilt tengeri mentés,szennyezett hajó mentesítés,hadihajók,stb),de nem vagyok állásközvetítő--sem.Ráadásúl most valószínüleg munkahelyet is váltok---az sem lesz kevésbé érdekes.Kicsit sajnálom,hogy így alakult,mert azt gondoltam,mikor rászántam magam,hogy a sok politika mellett egy kis érdekesség,nem mindennapos dolog leírása,bemutatása(belülről)sokakat fog érdekelni a különlegessége okán--de 'majd mindenkiből az irigység jött csak elő.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.04. 22:28:08

@dr. pretender:
A golfos rész, ami ihlette ezt a posztot. Hogy valaki, akiből többet néztem ki, ilyen mélyen előítéletes volt (hitt), ahelyett, h számolt volna (tud). Pedig egyébként érdekelte a golf. Csak a számoknak nem hitte el, hogy bőven megengedheti magának - és ha nem tetszik, kiszáll a tanfolyam után. Erre akartam rávenni, mikor benyögte nevezett frappánsságot. És akkor megkapták a többiek is.

Lajosforras 2012.05.04. 22:36:11

wizz,london-luton régebben: járat indul 22.20-kor. lóf@szt. hajnal egy körül beszállás,a stewardess mosolyogva elnézést kér,majd szopás: légkondi nélkül 150 ember bezárva a gépbe hajnalig. "sajnáljuk" palack ásványvíz,oszt örüjjé paraszt. 4 esetből négyszer. az életben többet soha,sehova fapadossal.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.04. 22:36:11

@HK417:
Segíteni kommentben nem lehet. Én is próbáltam, de felesleges fáradság. Munkaközvetítő pedig nem vagy. Ez igaz.
Én a magam területén próbáltam, a fejvadászokkal való kapcsolattartás fontosságát hangsúlyzotam, de nem láttam értelmét.
Olyan buta viszontkérdéseket kaptam, h meg is bántam.

A szakmai részét nem ismerem, de a képeket imádom.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.04. 22:38:19

@Lajosforras:
Jajj de ismerem ezt a fílinget!
Kérem vissza a jó kis malévemet! Csak az a sok állami pénz ne menne bele. Márpedig az új Malév 2.0 egy nagy fidesz-pénzgyár lesz.

igazi hős 2012.05.04. 22:38:21

@ikaljan: Családi nyaralásra menni sem érdemes fapadossal, ha reggel 7-kor kell indulnod vagy este 11-kor szállsz le, elveszítesz egy fél napot egy normális menetrendhez képest. Fapadossal átszállni reménytelen. Üzleti útra sem jó, ha nem két hónapra előre tudod az időpontot, hanem 1 héttel előre szól az ügyfél. Van egy szűk réteg, akinek tényleg jó a fapados, de ennél többen mennek vele.
Amúgy tetszik a poszt, bár a golfos sirámokkal nem tudok egyetérteni. Nem tudom mennyi most egy éves kondibérlet vagy egy éves golfozás, de nem hiszem, hogy azokat érinti, akik valóban spórolni akarnak.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.05.04. 22:40:03

@Quadrille Lobster: Örülök,hogy tetszik!
Érdekes,hogy komment alig született,pedig látogatás azért volt. Akikről írtam az előbb,ők e-mailben kerestek meg--egy darabig válaszolgattam,aztán feladtam és a blogot sem írtam már tovább.

Mérges 1234 2012.05.04. 22:40:33

@HK417:

W.T.F. sisak jó.....

Nálunk is ez mottó, bárki kérdez a cégnél (kivéve persze a fönökség) az első mondat "Nó Mi a fasz???"

A bloghoz, Magyarországon sajnos van egy csomó ember, aki bele van kényszerítve a nyomorba, mert tényleg nincs ez gondolom 20-40% van 40% akinek egy kics pénzecskéje azért van, illetve talán van egy 10%-os középréteg, a maradék meg ki tudja mikből áll.

A szarágást csak annak szabad felróni, akinek lenne miből. Amúgy sokszor nekem is szétszalad tőle az agyam, pl. 5 Forintos benzináremelés hosszú sorok (65 liter x 5 majdnem semmi)....

De nehéz ez, ez egy végletekig elbutult, elbutított, és emiatt rosszindulatú társadalom lett.

De mit lehet ott mondani, ahol az 5 éves útlevél 7.500 30 napra, de ha sürgősen kell, akkor + 20.000 megcsinálják. Az álami szolgáltatás szarul működik, ha fizetsz begyorsul..... ??????

Agyrém az egész, KRESZ bűntetési tételei????

NEm tudom mi a faszt gondolnak a politikusok, de így nem lehet társadalmat építeni, illetve nem olyat, ami Önálló döntésképes, segítőkész, szem előtt tartja akár a közösség életét is.

Elkeserítő az egész, nem látom, mitől lesz jobb. Minden újabb szopatás útán csak jobban nőnek a feszültségek a társadalomban, de egyes tagjai annyira hülyék, hogy ezt nyomorgó társaikon kell levezetni.

Fapados téma:

London kettőnknek oda vissza 23.000 volt 1 rendes csomaggal Easz Yet pár éve reptéri transzfer is valami 12 Font körül, Párizs valami 28.000 transzfer az Orlyról valami pár euró. Egyik gép sem késet egyszer sem talán még egy percet sem.

Viszont igaz, ami igaz Malév Charterrel mentünk Korfúra, nem tudom mennyi volt a jegy benne volt a szállás árában, de az egész hihetetlenül olcsó volt, úgyhogy nem lehetett sok, viszont busz hozott vitt, minden gramek volt, illetve oda vissza is késtünk 1-1 órát...

Talán ezt az ár/érték arány kellene beleeröltetni a népek fejébe.

Ja még egy apró szöszenet, mennyire hülyék a népek, több embertől megkaptam, hogy ne pofázzak, mert minlyen király a MAtolcsy 10-el nőt a bére, ja mondom mennyivel többet fizetsz kajára, benzinre, rezisre...... Úgy le lettem baszva, hogy forgott a fejem.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.04. 22:45:59

@igazi hős:
"Nem tudom mennyi most egy éves kondibérlet vagy egy éves golfozás, de nem hiszem, hogy azokat érinti, akik valóban spórolni akarnak."

Hét ez az, hogy nem őket érinti, hanem akiket érdkelne a dolog, csak homokba dugják a fejüket.
és személy szerint engem az bosszant, aki engem egy 40ezer forintos golfbérletért lesznoboz. Amikor a konditermem is 120 egy évre, még ha nem is kérek bele semmi extra órát, mint spinning vagy jóga.

dr. pretender 2012.05.04. 22:47:40

@Quadrille Lobster: ó, értem. a posztból nem jött le, hogy az úriember amúgy golfozna szívesen, csak elvi vitának tűnt.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.04. 22:47:44

@Jézus33:
"NEm tudom mi a faszt gondolnak a politikusok, de így nem lehet társadalmat építeni, illetve nem olyat, ami Önálló döntésképes, segítőkész, szem előtt tartja akár a közösség életét is."

Szívemből szóltál.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.04. 22:50:14

@Jézus33:
"A szarágást csak annak szabad felróni, akinek lenne miből."

Ez is igaz. Tényleg nem azokról szóltam, akik eddig is TÉNYLEG minimálbért kerestek - pl ápolók - és most még több adót fizetnek. Ez csak azoknak szól, akiket érdekelne egy londoni út, teszemazt, de meg sem nézik az árakat - vagy ha meg is nézik, nem hiszik el.

"Úgyis biztos" a kulcsszó

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.04. 22:52:11

@Jézus33:
"több embertől megkaptam, hogy ne pofázzak, mert minlyen király a MAtolcsy 10-el nőt a bére, ja mondom mennyivel többet fizetsz kajára, benzinre, rezisre...... Úgy le lettem baszva, hogy forgott a fejem."

Azt modták, h igazi pénzben kapták, vagy csak utalványon?

Mérges 1234 2012.05.04. 22:56:28

@Quadrille Lobster:

""NEm tudom mi a faszt gondolnak a politikusok, de így nem lehet társadalmat építeni, illetve nem olyat, ami Önálló döntésképes, segítőkész, szem előtt tartja akár a közösség életét is.""

Nekem is ez fáj a legjobban, néha már szinte éget. Mert rengeteg olyan társadalom van, ahol az emberek szegényebbek, de sokkal boldogabbak, számíthatnak egymásra.

Nálunk, egyre inkább nyírják egymást, mindenki átbasz mindekit, autószerelő, vízvezeték szerelő kőműves, az oviban kell a csúszópénz, a bölcsiben kell, akár hová lépsz levesznek, de a durva még élvezik is, és mindeki különbnek érzi magát.

Itt volt ez a tetves E.Ü. dobozos történet, persze a legötbb embernél kivágta a biztosítékot, de milló hülyét hallottam, aki lelkesen tapsolt neki, mert ez a szabály. Nem egy rendőr volt, van, aki élvezettel szopatja azokat az álampolgárokat, akik eltartják, akikért él és nem fordítva.

És nem akarnak ébredni az emberek, nem nem csak azért sem. Nem kell gondolom tovább soroljam, aki járt már közgyűlésen pontosan tudja mi megy ebben az országban.

Nem tudom lesz e megtisztulás.

Apropó a tengapi TEK-es repülős mutatvány is kicsapta a biztosítékot, igaz ez legalább nem került sokba, de egy újabb jel, hogy valakik nem a való világban élnek.

Bocs hosszan írok és igen szarul, erős volt a sör....

igazi hős 2012.05.04. 22:57:38

@Jézus33: "Az álami szolgáltatás szarul működik, ha fizetsz begyorsul." Nem, az útleveled 4 óra alatt kész. Viszont a posta is többet kér, ha gyorsabb kézbesítést kérsz. Ha minden levelet kivinnének másnap, akkor ki fizetne a sebességért? Ha egy héten belül megkapnád az útlevelet, ki fizetne többet? Aki az utazás előtti héten jön rá, hogy lejárt az útlevele, az fizesse meg a saját hülyeségét.

Mérges 1234 2012.05.04. 23:05:10

@igazi hős:

Igazi marha vagy. Az ország értünk van, nem bűntetnie kell az álampolgárát, hanem szolgálni.

Nem lehet csak azért többet elkérni, mert megteheti.

Te tapsolsz ehhez, gratulálok....

Stomi 2012.05.04. 23:08:30

Azért a fapadossal simán 20-ért Stuttgartba mentem pár napra, Malév 90 lett volna. Persze nem családi nyaralás.
A golf nem csak árral riaszt átlag (azaz szegény) embert, hanem a közeg. Az oda nem tartozás, rossz cuccok, olcsó felszerelés stb. szégyene. Miért gyártanak az autógyárak olcsó kocsihoz bumfordi ronda design-t? Mert oda pozícionálja magát a szegény ember. Nem vágyik a golfütőre. Nálam is furcsán néznek a kollégák, hogy teniszre járok. Pedig hányszor számoltam nekik, hogy 4 főre 1400 Ft/óra nem kíván lottó ötöst. :)

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.05.04. 23:08:57

@Quadrille Lobster: Ezt a golf dolgot én sem igazán értem--már ami az otthoni megitélését illeti. Mondjuk csak itt szembesültem vele,mert a skandináv országokban igazi "nép sport",tehát nem az a sznob ujgazdag időtöltés aminek otthon láttam(néhány kollégám,barátom is űzi,tehát "elsőkézi" az infó+ napi szintem látom is a népeket golfozni.)
Ha otthon 120ezer egy éves kondibérlet,az azért elég gáz: nekem itt egy jobb terembe 200Dkk havonta,de ha évest veszek akkor sokkal olcsóbb. Egy lövész klub tagság 1200Dkk évente és ebben jó sok lőszer is van pisztolyhoz(a puskához meg kell venni).A golfot nem tudom,de ha érdekel valakit megkérdezem. Van egy barátom aki a helyi kajak klubba iratkozott be,ott 1500 az éves díj és ebben a hajó is benne van. Ez kb olyan itt mintha a 100000Ft fizuból a kondi bérlet 5-600Ft ba kerülne. Jó drága ország na!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.04. 23:11:22

@igazi hős:
Szomszédnál besurranó tolvaj járt, elvitte a felesége retiküljét, benne minden irattal.
Pont akkor született az unokájuk, kint Londonban. Repjegy lefoglalva, de az asszony ideiglenes papirokkal nem repülhet.
Rohadt gyors útlevél 7000+39000. A repülőjegy meg 40e.
Azért rendőrségi jegyzőkönyv+repjegy birtokában jó lenne valami kedvezmény erre.

Én most csináltattam személyit, 3 hetet várnom kell rá. Mi a bánatos facomra kell ennyi idő?

Éltem kint jópár évet, szerte a világban. Pont a válság előtt jöttem haza egy nagy munka levezénylése miatt, azóta meg asszony+ház, lassan gyerek.
Viszont ami itt folyik, erősen gondolkodunk a lelécelésen, pedig mi még jól élünk. Az tart vissze, hogy szeretünk itt élni (ebben a kisvárosban), és speciel nekem elegem lett a vándoréletből.

De becsületes állampolgárként miért kell, hogy összeugorjon a gyomrom, ha rendőrt látok? Miért fagy rá a mosoly az arcomra, ha a postaládából hivatalos levelet halászok ki? Miért basz szét az ideg, ha 3-4 helyre elmegyek vásárolni? Miért kell magyarázkodnom mindenkinek, hogy azért mert itthon dolgozom, nem a facomat verem álló nap a gép előtt?
Úgy érzem jól magam a bőrömben, ha minél kevesebb emberrel érintkezem, mert egyszerűen elszívják az energiáimat, a jókedvemet. És ez nagyon nem jó így...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.04. 23:16:56

@Jézus33:
Nálam a bor volt sok, de beismerem, nekem is nagyon hiányzik, h számtíthassak másokra.

gombosg 2012.05.04. 23:20:21

Ez a blog kibaszott kurva jó, és ezt vedd dicséretnek. Visszamenőleg is mennél többet el fogok olvasni, ahogy időm engedi.

Tudod, fiatal huszonéves vagyok, és "megszólítottál" a fiatalok politikai hozzáállásáról és a nyugdíjrendszerről szóló posztokkal. (Pár hete nekem is eszembe jutott, ami neked pár éve, a piramisjátékkal kapcsolatban.)
Ebből arra következtetek, hogy a többi is érdemes az olvasásra!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.04. 23:21:22

@Quadrille Lobster:
Köszi. Majd később elolvasom, mert k. hosszú :D

Most még melóznom kell, mert a megrendelő a tökömre lép, ha reggelre nem lesz a mailfiókjában a terv :)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.04. 23:21:54

@Jézus33:
Ez a TEK-es dolog micsoda? Én nem értem. Minek nekik repülő? A házhoz. Kijárhatnának a reptérre ennek a töredékéért is gyakorlatozni - ha lenne egyáltalán TEk-es a gépeken air-marshallnak.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.04. 23:23:54

@gombosg:
Ezért érdemes írni, köszi szépen.
A fiatalos témához még nem mertem nagyon hozzányúlni, de van ott még piszkálnivaló. Csak azok a szomorúan elítélő kommentelők ne lennének. Ők rosszabbak, mint az egységsugarú troll. Ők passzív-agresszívak.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.04. 23:26:43

@Kőmíves Kelemen:
Tom, h hosszú, de még folytatása is van, bocs. Aza filozofikusabb írásaim közé tartozik és nemigen bírják kívülállók.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.04. 23:27:52

@Quadrille Lobster:
Majd iszok hozzá, és végignyálazom :)

Mérges 1234 2012.05.04. 23:28:48

@Quadrille Lobster:

Én nem tudom a repülős dolog kapcsán bennem is ezernyi kérdés todult fel, de végül összeállt, ki volt az a marha akinek ez eszébe jutott és hatóköre is volt hozzá.

Állítólag nem került sokba, így ezt a vidámabb örültségek közé lehet sorolni, de egyszerűen nem értem ennek az országnak ez hiányzott a legkevésbé.

Úgy látszik a TEK-esek kezdik elhnni, hogy valódi terror elhárítok, persze eddig is úgy nyilatkoztak mintha, pedig röhej az egész.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.04. 23:31:25

@Quadrille Lobster: @Jézus33:

A TEK egyértelműen játékszernek vette meg azt a repülőt. Katonásdit játszanak a fiúk, pénzügyi keret meg van rá...
A droidoknak úgyis meg tudják magyarázni, a többiek (mi) le vagyunk szarva.
Kb annyira felesleges ez a géptörzs gyakorlatozásra, mint annó Kókának a helikopter ebben a zsebkendőnyi országban.

Mérges 1234 2012.05.04. 23:32:46

@Kőmíves Kelemen:

Á én belekzdtem, nagyon jó anyag de tényleg iszonyú hosszú itallal nem fog menni én két sör útán alig tudtam követni a szálat, majd valamikor máskor.

De nagyon jó írás.

Viszont van az a bejegyzés a Fidesz által is alkalmazott érvelési hibákról, az tömörebb és nagyon frankó.....

És az igazi gáz, hogy kajálják a népek, persze a konkluzió is fasza, hiába menetelünk akár 10 millióan az Orbán mellett, akkor is beledöglünk....

gombosg 2012.05.04. 23:33:51

@Quadrille Lobster: szomorúan elítélő kommentelők mindig vannak...
(A kedvenceim továbbra is a minden héten más nickkel futó copypaste "röpiratos" kommenterek maradnak. Vagy kommenter, lehet, hogy egyetlen emberről van szó.)

Ha megnézed a blogunkat, láthatod, hogy 25 év alatt néhányan még reménykednek dolgokban és próbálnak e téren is intellektuálisan aktívak lenni.

Mérges 1234 2012.05.04. 23:35:20

@Kőmíves Kelemen:

Benfentes ember mondta, hogy a TEK-es fiúk unatkoznak, mint állat, mert van egy k nagy keretük, de valódi dolguk nincs, nincs valódi feladatuk, úgy könyörögnek ki magukank egy két dolgot.....

Aztán jönnek az örültségek, pl. a forgatási kellékek lefoglalása, egy 100 fős rajtütés valami marihuána tanyán és most a repülő....

Néhány gyerek kapott 10 milliárdo játszásiból, ebben nem az összeg a kemény, hanem, hogy ilyen egyáltalán létezik.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.04. 23:40:06

@Jézus33:
Ha jól olvastam, 3 milla volt + gondolom szállitás.

Tény, hogy nem volt érte sok a pénz.

Viszont mi lesz a következő?
10 milláért egy leselejtezett tengeralattjáró?
50 milláért egy leharcolt anyahajó?

Nagggggyon nagy szükség van mindegyikre...

Mérges 1234 2012.05.04. 23:43:51

@Kőmíves Kelemen:

Hát ennyi, állatok.

De valaki csak bekajálta, egyszerűen semmi nem indokolta, pláne, hogy a repétren van egy kiszuperált géptörzs, amin a tűzoltók is gyakorlatoznak.

Egyszerűen semmi értelme, illetve az egyik legnagyobb világraszoló hülyeség. Egyszerűen erre nincs magyarázat, játék nagyfiúknak....

bor sörmester 2012.05.04. 23:44:12

Szerintem ne légy meglepve, hogy sznobnak néznek, amennyiben 80 ezerért (na jó, csak 60 ezer körül, Londonban) veszel farmert. Értem én, hogy az igazán jó öltöny Bécsben készíttetve olcsóbb, mint idehaza (és tényleg), de az emberek többsége 5 ezerért vesz magának gatyát a teszkóban, és egyébként nem is feltétlenül rosszabbat, mint a 60 ezres londoni.

Amúgy sok dologban nyilván igazad van, másrészt az is látszik, hogy nem az "átlagmagyar" életét éled. Ez egyáltan nem baj, örülj is neki, stb. De ne várd, hogy megértsenek téged. Éppoly kevéssé fognak érteni, mint te őket. És ennek nem az az egyetlen oka, hogy te úgymond "okosabb" vagy. Ennek főként az az oka, hogy a lét határozza meg a tudatot.

Egyébként miért érzed szükségét, hogy bebizonyítsd bárkinek is, hogy a golf olcsóbb, mint a konditerem? Gondolom nem azért jársz épp golfozni, mert az annyira olcsó, hanem azért, mert szeretsz golfozni. Ha meg esetleg mégis téged zavar, hogy nem annyira olcsó, vagy a kognitív disszonanciát szeretnéd csökkenteni azáltal, hogy bebizonyítod, hogy gyúrni drágább... elvileg te okosabb vagy, mint az átlagmagyar, ugye? Akkor meg miért csinálod?

igazi hős 2012.05.04. 23:47:33

@Jézus33: Neked is minden jót. Szerinted mennyibe kerülne, ha nem egy helyen, hanem mondjuk 5 helyen csinálnák az útleveleket "csak" 3-4-szer ekkora személyzettel? A kiépítés kijönne néhány milliárdból, utána már csak évi pár száz millió a költsége. És ennyiért vállalható, hogy nem 30 nap, hanem 10 nap alatt mindenképpen kész van az útleveled. Oszd le az egy év alatt elkészülő útlevelek számával. Jé, akkor a "sima" útlevél is annyiba kerülne, mint most a sürgősségi.
Csak azért írtam, mert ez itt épp az ésszel pénzköltésről szól.

zum trucc 2012.05.04. 23:50:25

Vicces ez a poszt. Szinte minden példád vitatható, számolni nem tudsz, ehhez képest óriási az arcod.
Én igazán nem becsülöm az általad felemlített minisztert, bár pénzügyminiszter ebben a kormányban konkrétan nincs, de mindegy.
Viszont sikerült alulmúlnod. Te még hülyébb vagy.
Ilyen szart már rég nem olvastam.

igazi hős 2012.05.04. 23:57:52

@Kőmíves Kelemen: Nyilván mindig vannak "extra" esetek, de amíg ott dolgoztam nem ez volt a jellemző, hanem az, hogy családapa belenézett péntek reggel az útlevelébe és rájött, hogy azzal nem tud vasárnap repülőre ülni. Sok ilyen esete volt, bár én csak a "csókosokkal" találkoztam.
A 3 hetes személyire nem tudom a választ, nem tudom hányan dolgoznak rajta, milyen sűrűn adnak fel egy adagot a nyomdának (ennek is anyagi okai vannak, nem érdemes egy menetben kevés kártyát gyártani), a kiszállítás sem a napi postával megy.

Mérges 1234 2012.05.04. 23:57:56

@igazi hős:

Nem indokolt a 20 ezres plusz költség valamennyi talán igen, de a 20 ezer biztosan nem.

Amúgy autómata gépsorokon készül a cucc adatbázisból szedi fel az adataokat, hogy valamit ebben előrébb sorolnak semmi para nem történik.

Már csak azért is, mert munkatársam sima 30 naposat kért megkapta 4 nap alatt, másik hülye későn kapot észbe ezért sürgűsségit kért 3 nap alatt kapta meg.

Nincs kapacítás hiány.... Egyszerű lehúzás van.

Avagy a szolgáltatás és ára nincs arányban.....
Persze ezer ilyen dolgo van még, pl ingatlan vásárláskor fizetendő illeték. Direkt megnéztem illeték törvény első mondata, az illeték az álami szolgáltatás nyújtásának költségét fedezi (valami ilyesmi ez a lényeg), azátn a 100 millás házikót 4 milláért jegyzik be a földhivatalban az 1 millásat meg 40 ezerérét.....

Értem, hogy fizetni kell az áalami szolgáltatásokért, de azok ára nem vicces, hanem nevetséges.... Az megint egy másik kérdés, hogy pl, én aki éves szinten sok millió Forint adót fizetek úgyanúgy fizetek az útlevélért, mint aki életében még egy fillért be nem fizetett.

vincere 2012.05.04. 23:59:25

egyszer elmentem anyukámmal vásárolni, levett a polcról egy csomag alufóliát 160 ft-ért. szóltam neki, h. ott van mellette a kétszer olyan hosszú, 210 ft-ért. válasz: "de az drágább". hiába magyaráztam, nem azt vette meg...

a rokonságban van egy nyugdíjas házaspár, ők a rezsin spórolnak. lámpa alig ég, alig fűtenek, hűtőjük nincs (!), és úgy fürdenek, h. milliméter vastagon eresztve a vizet töltik fel a kádat, mert akkor nem pörög a vízóra, majd utána fürdenek meg... nem viccelek. és nem kisnyugdíjasokról van szó, korántsem, egyszerűen erre sajnálják a pénzt.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.05. 00:06:41

@igazi hős:
Egy 20 ezres kisvárosban élek. 4 napon keresztül mászkáltam az okmányirodába, mire végre 1.5 órás ücsörgés után sorrakerültem (időpontot 4 (NÉGY) hétre rá kaptam!).
Ez egy kisváros, pár településsel. A személyigazolványos végigdolgozza a napokat, fél órás időközökre lehet időpontot foglalni, és a köztes üresjáratokba lehet beslisszolni.
Azaz hetente 4 nap ügyfélfogadással, 8 órával, óránként 2 ügyféllel (ami inkább 3) 64 személyigazolvány igény van, havonta kb 200.
Ha országosan nézzük, akkor szerintem igencsak folyamatos az igény.

3 hét alatt számtalan dolgot meg lehet csinálni. Ez egy totálisan automatizált folyamat, felesleges védeni a bürokrácia lassan örlő malmait.
Egyszerűen az állami gépezet életképtelen lenne piaci környezetben.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.05. 00:09:58

@vincere:
Az árcédulák körüli bonyolitásban azt nagyon pozitivnak vettem, hogy rá kell irni mindenre pl a kg árat.
Tök jól össze lehet hasonlitani pl a macskakajákat különösebb fejszámolgatás nélkül is. Megnézem mindegyiknek a kilonkénti árát, és nem tud meghatni az akciós, ami olcsóbb, csak kevesebb is.

Mérges 1234 2012.05.05. 00:12:33

@Kőmíves Kelemen:

Nincs olyan nap, hogy ne mondanám el a munkatársaimnak, Magyarországon az álam, mint olyan nem működik, nincs nem szolgáltat, illetve szinte lehetetlen szinvonalon.

Alig, alig működik a gépezet, és nem javul a helyzet, hanem minden átszervezés útán valahol romlik, esetleg valahol javul, de a végeredmény ugyanolyan rossz. 22 éve jobban működtek a dolgok ez tény. Szomorú de így van.

Amin a múltkor felcsavarodtam, hogy a NAV pénzért állítja ki a nullás igazolást. Azaz te jó álampolgár lévén fizetsz, fenntarto őket, és azt az igazolást, hogy tényleg fizettél még több pénzért állítják ki. A tartozásról kiállított papír ingyen van.

Ez nem más, mint az álam totális végleges csődje, önkénye, mindegy, rakás szar....

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.05.05. 00:28:07

Hát ez jó volt, nincs mit hozzátenni. Majd olvasom a többit is. :)

Alaister Grand 2012.05.05. 00:40:21

Egyrészt grat, érdekes meglátás.

Másrészt, arra még nem gondoltál, hogy a golf hanyagolásának esetleg nincs is köze a drágasághoz, hanem az emberek egyszerűen csak marha unalmas hülyeségnek tekintik? Én pl nem vagyok egy sportrajongó, de ha választanom kellene, inkább, a konditerem, csak nehogy golfozni kelljen. sőt, akár még futnék is akár, pedig az is roppant unalmas.
Nah, talán ha megfizetnék... ;)

bigthereal 2012.05.05. 00:41:02

azért nem ilyen egyszerű a helyzet, igenis meg kell nézni, hogy mi mennyi, feleslegesen meg nem kell költeni a pénzt, mert nem azért van:)

az én tapasztalatom éppen az, hogy az emberek nem spórolnak, nem néznek szét a boltokban, leveszik, amit megszoktak, hiába van mellette a jobb minőségű vagy az olcsóbb.
sőt, takarékoskodni egyenesen szégyen.

nulla pénzügyi ismerettel, nulla háztartási ismerettel jönnek ki a gyerekek az iskolákból, így nehéz tudatos vásárlókká válniuk.

az embereket meg kell tanítani gondolkodni, de a folyamatok ma nem ebbe az irányba hatnak.

a golf pedig nem lehet olcsóbb, mint a kondi, főleg, ha a felszerelést is hozzászámolod.

gigacherry 2012.05.05. 00:45:09

Óriási poszt :-)
Kismamamfórumon a Chicco fertőtlenítőfolyadékról ír több kismama, mire benyögi valaki: Minek flancoltok az olasz Chiccóval, ami 1600 forint, mikor a magyar Neogranormon is ugyanolyan jó és az csak 800 forint?
Válaszol egy kismama:
1. Ha jól tudom, az nem Neogranormon, hanem Neomagnol.
2. A Neomagnol büdös és nem babák cumisüvegeihez való
3. 10 adag 800 forint, míg a Chicco esetében 40 adag kerül 1600-ba, tehát egy oldat ára feleannyi, mint a Neomagnol oldaté.

Még valami: Idén legolcsóbban (újonnan) a Vögelénél vásároltam felsőket a férjemnek, a fiamnak, és magamnak. Oda sokan be sem mennek, mert hogy drága. A legjobb vételem eddig: A Premier Outlet Centerben új, hibátlan Jackpot szoknya 100 (száz) forintért (na jó, a színe türkizkék, munkahelyre nem, csak nyaraláshoz jó) :-)

Girhes Joe 2012.05.05. 01:44:28

Alapvetően egyetértek a poszttal, hogy ez az olcsójánoskodó direktszartveszünkbagóért mentalitás iszonyatosan leamortizálja az országot, és az ár-érték arányt tudni kéne végre felmérni 22 év kapitalizmus után, na de ezek után ezzel a mondattal nem tudok mit kezdeni:

"London belvárosában a (szigorúan nem outlet) Hugo Boss üzletben egy farmer teljes áron nagyjából GBP 150 lesz. A budapesti bevásárló központban egy ízléstelen, orosz piacra gyártott, strasszköves Boss farmer leárazáson volt 80ezer HUF."

80.000 HUF? De még ha "csak" 150 GBP, akkor is? Egy darab NADRÁGÉRT?! Hol itt az a nagyban hangoztatott ár-érték arány??? Mi az az öt-tízszeres használati/érték/többlet, amit egy ilyen farmer nyújtani tud, azon kívül, hogy rá van festve, hogy hugóbossz (de egyébként ugyanabban a sanghaji üzemben, ugyanazok a kínai melósok gyártják)??? És nem is a 2000 forintos teszkóshoz hasonlítottam, mielőtt még én is olcsójánossá válnék... Mi értelme van márkanevekért ilyen brutális felárat fizetni??? Műszaki cikkeknél még csak-csak megértem, bár az Apple is el van szállva magától alaposan, na de ruházatban???

Az az igazság, hogy ez így már bőségesen sznobizmus, ami egy az egyben az ellenpólusa a posztban ostorozott hülyeségnek, és kábé ugyanakkora hülyeség: élvezni azt hogy valami k.drága, és egyben k.drága azért, hogy élvezhessed, milyen faszagyerek vagy, hogy megengedheted magadnak.

stefan75 2012.05.05. 02:36:07

Nagyon korrekt poszt, megfogta a magyar lélek lényegét :)

Egy elírás: pénnzel.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.05. 03:01:46

@Gergő77:
Nadrágért max 15e, cipőért max 25e, pólóért max 4e, pulcsiért max 6e.

Megengedhetném magamnak a többszörösét is, de gusztustalan drágának tartom ezeket.
Az ideg szétbaszna, ha a 80e Ft-os nadrágomra ugrana a vizslám...

Rohadtul leszarom, hogy milyen cimke van a ruhán. Legyen egy márkája, ne teljesen noname (cipőben, farmerban, a többi mindegy). Tiszta vagyok, reményeim szerint izlésesen is öltözöm, szerintem ez elég a kultúrált megjelenéshez.
És nem vagyok hajlandó megvenni a HB-t outletben/leárazáson/Londonban sem féláron, mert nekem ez tényleg a sznobság.
Egyedül zakót vennék drágáért, de az meg nem napi viselet nálam. De arra is mocskosul sajnálnék több százezret...

Intizar 2012.05.05. 03:48:09

youtu.be/HPyl2tOaKxM
Igen melegen ajánlom mindenkinek ezt a kicsi tananyagot!

freesleep 2012.05.05. 06:18:00

a finomabbik étbevonó:)

Semper Fidelis 2012.05.05. 06:40:22

A Wizz Airnél ki nem állhatom, hogy nincs meghatározott hely. Az emberek mint a birkacsorda ömlenek fel a gépre, de van is igazságuk, ki akar idegenek mellett utazni? Családtagok szétszórva, brr.

AutosVilli 2012.05.05. 07:53:11

Haverom Olaszba ment fapaddal 2fő mindennel együtt 30ezer volt, ugyan ez maléval 70ezer lett volna. Te mi az anyádról beszélsz,túlzásokba esel bartomarcú.

cso zsi 2012.05.05. 08:17:23

@Kőmíves Kelemen: Szóltam már be ugyanezért kéregetőnek, hogy nézzen már magára:
Mégha keveset használt, vagy lefoglalt hamisítvány is volt az öltözéke, akkor is kétszer annyiba került a rajta lévő "márkás" cipő és kabát, "címkés" nadrág, mint amit napközben hordok.

Nem gagyit veszek, hanem bevált, tartósat.
Műszakiból viszont áldozok rá, a legalját sosem, a legdrágább fölösleges pénzkidobás, és azt is csak akkor, ha valóban szükség van rá, vagy megérett a cserére.

Rocky 2012.05.05. 10:05:33

"Egyik kedvenc példám: London belvárosában a (szigorúan nem outlet) Hugo Boss üzletben egy farmer teljes áron nagyjából GBP 150 lesz."

Na igen, végre kimondta valaki! Ezen gondolkodtam születésem óta! HB farmer! Havonta veszek kettőt!

EMBER! Te nem a valóságban élsz!!!
Szerinted hány magyar család, ember van az országban aki azon agyal, hogy 60 vagy 80 ezer forintért vegyen magának farmert???
Golf? Ki a picsát érdekel!

A magyar emberek illetve minden okos ember, próbál spórolni, kevesebb energiát használni, kevesebb felesleges dologra pénzt költeni... te meg a HB farmerről, meg a golfról tartasz kiselőadást???

Nem kívánom, de ajánlom, hogy gyökeresen változtass az életeden és a világgal való viszonyodon, mielőtt az élet fogja megtanítani neked, hogy mi is a valóság, mik is a fontos dolgok az életben!

Ez az írás a repülőgépen eltöltött unalmad elűzésére volt jó, másra nem!

Peace!

shadowboxer 2012.05.05. 10:23:56

@HK417: és hogy én miért lépek le hamarosan..

zum trucc 2012.05.05. 10:40:07

@vincere: anyád nem egy okos....és hát csodák nincsenek, te magad sem...

DeMarco 2012.05.05. 10:51:50

@Jézus33:
"Nincs olyan nap, hogy ne mondanám el a munkatársaimnak, Magyarországon az álam, mint olyan nem működik, nincs nem szolgáltat, illetve szinte lehetetlen szinvonalon."

Nekem más a véleményem erről. Az tény, hogy a kormány(ok) teljesen kiszámíthatatlanul működnek és roppant sűrűn változnak a szabályok, folyamatok és ezeket egyre nehezebb leképezniük az állami szerveknek és az embereknek.

Ugyanakkor én rengeteg pozitív "élménnyel" is gazdagodtam az elmúlt hónapokban. (Igaz sok negatívummal is.)
Rengeteg állami szolgáltatóval kerültem mostanában kapcsolatba és általánosan jellemző a segítőkészség. Bátran fordulhattam mindenkihez, figyelmesek voltak, befogadóak, segíteni igyekeztek. Több, kevesebb sikerrel. Leginkább a tudás hiánya, vagy pontosabban, az információáramlás hiányossága okoz problémát. Az egyszerű ügyintézők nem feltétlenül tudnak minden kérdésre válaszolni és ha a probléma nem a mindennapi ügymenetbe tartozik, akkor megakadnak és nem hoznak döntést, sokszor nem is mernek. De szerencsére alkalmazkodnak, bevallják ezt és nem kezdenek hülyeségekkel lerázni, hanem felállnak és keresnek egy felettük álló, nagyobb rálátással rendelkező főnököt, osztályvezetőt, akik szintén keresnek egy még magasabb kört és így tovább, amíg összeülnek a vezetők, tanácsok és megvitatják a kérdéseket. Szó nélkül fogadtak, minden előzetes egyeztetés nélkül igazgatók, jogtanácsosok, képviselők, különböző állami szervek ilyen-olyan rangú képviselői.
Ma már nem probléma egy-egy ügyet elintézni, nem kell éveket várni, nem kell aggódni, hogy lepattintják az embert és nem foglalkoznak vele. Cirka két hónap kellett egy elsőre egyszerűnek tűnő, de a későbbiekben bonyolultabb ügyet elvinni egészen egy jogszabály módosításig, vagyis én úgy hívom, hogy pontosításig, pontosabb megfogalmazásig. Legalulról, legfelülre. Ez korábban elképzelhetetlen volt. A különböző hivatalok együttműködése, a gyorsaság és főleg a segítőkészség egészen lenyűgőzö volt.

Én nem állítom, hogy nincs min javítani, sokat bosszankodtunk és sok illetéket fizettünk ki feleslegesen. De hogy rosszul működne az államigazgatás egyszerűen nem igaz. Ráadásul, ha valahol rossz hírt közöltek, de azt úgy tették, hogy megvizsgálták, megpróbálták és elmagyarázták és mindezt normálisan, komolyan véve az ügyfelet, akkor lehet bosszankodni, de nem lehet haragudni rájuk.

jamstein 2012.05.05. 10:59:25

Százhetvenért az éves bérlet tényleg kihagyhatatlan. Még ha figyelembe vesszük bumlizást a pályára, akkor is szembetűnően olcsóbb a konditeremnél. Egyszerű a számítás! Mondjuk a levezetést megnézném.
Valamint a linkelt golfklub weboldaláról is az igényesség süt. A fejlesztőket is kizárólag az igényesség alapján választották. Asszem, a fejléc és a golf viccek rovat a kedvencem.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2012.05.05. 11:09:18

A poszt jó, de a 150 fontos farmert és a golfot nem értem benne. Én mindkettőt megtehetném, de farmerre egy nullával kevesebb fontot vagyok csak hajlandó költeni - nem szarrágásból, hanem mert az is ugyanazt tudja mint a Hugo: nadrág, basszus, nem okostelefon, ahol az árral együtt nő a funkciók száma és a készülék minősége :) A golfot meg szimplán egy unalmas marhaságnak tartom.

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.05. 11:14:11

a gondolat jó!

(a példák kevésbé)

rókafogta 2012.05.05. 11:26:13

@Jézus33: "mert minlyen király a MAtolcsy 10-el nőt a bére, ja mondom mennyivel többet fizetsz kajára, benzinre, rezisre...... Úgy le lettem baszva, hogy forgott a fejem. " Azok az emberek olyan buták ,mint Matolcsy(persze saját magának nem)(hány embernek lett kevesebb ők biztos "olcsóbban" élnek -a logika szerint.) Csak egy egyszerű példa: Telefon adó- Matolcsy kijelenti első tíz perc "0"(anyukám is annyit telefonál) utána max: 700Ft persze mindenki abba esik bele tehát a csóró is meg azok akik meg havi 20 órát tudtak eddig is "fofázni"azok is csak 700 Ft ez így méltányos. Vállalkozásnak(úgy hallom nuku perc, telefononként havi 2500 Ft)Oké ! Az én kis vállalkozásomnak ez már havi 15.000 évi 180.000 pénz így! ("vállalkozás barát") Arról az apró tényről hallgatva , mivel céges telefonok , hogy az Áfa visszaigényelhető legyen 100% elszámolható legyen, tessék leszámlázni a 30% kát (mert a fránya a dolgozók tulajdonos magán célra is használja a telefont (hívogatja a mamáját) vagyis a 30 % után fizessen ÁFA és egyéb adókat mert a piszkos tróger 3x telefonált a kölykének, mamájának egy hónapban, na ne hogy megkárosítsa nagy becsű államunkat és valamit is ingyen kapjon . Vagyis adózzon legalább 3x mindenért- mert hát ez így igazságos!Itt "Abszurdisztánban" állami sport szintjére növekedett a szopatás és átbaszás -persze nem mindenki számára csak a többségnek.Ideológiát azt persze tudnak gyártani hozzá ( a birka -nem veszi észre ,hogy 3x4x húzzák le ugyan azért(bankadó multi adó stb.)- majd most közmű cégek külön adója adók járulékok "átnevezése " (amit persze a "birka "fog fizetni(eddig se tudta mi van a csekken költség) Hát ez a szép új Magyarország! Gratulálok a hiszékeny híveknek-remélem előbb utóbb az ő pénztárcájuk is lapos lesz aztán rádöbbennek , hogy jól átbaszták őket a forradalmi lendületben.

dr. pretender 2012.05.05. 11:33:58

@vincere: fú ez a kádas nagyon kemény! általában az ilyen embereknél van az, hogy ha meghalnak, akkor előkerül a szekrény mélyéről több (tíz)millió forint.
én "csak" olyanokat ismerek, akik ketten reggeliznek meg 1 db főtt tojást :DDDD

Oxy 2012.05.05. 11:45:16

Farmer 60ezerér???
Közepesen igényes plazában, igényes(-nek ismert) üzletben (tudjátok, ahol nem lehet bankkártyával fizetni), Levy Strauss 25ezer HUF. (... volt egypár éve, de akkor most se lehet több 35-nél)
Ugyanazt mint Angliában, kicsit olcsóbban :)

Wizzair-vazze, golf, kinek írodott e poszt? Mer' nem a népnek, a' biztos...

TH 2012.05.05. 11:45:28

Vannak jó részei a posztnak (elsősorban a jáccmázó nyomorgókról szóló rész tetszett), és vannak benne erős túlzások. A fapados LEHET olcsóbb, de nem feltétlenül, aki 80ezerért vesz nadrágot, arra én furán nézek, és a golfozás nem tudom, mennyire drága vagy olcsó, de a legkevésbé sem VONZÓ tevékenység szerintem a többség számára.

Mérges 1234 2012.05.05. 11:46:08

@DeMarco:

@ és sok illetéket fizettünk ki feleslegesen. De hogy rosszul működne az államigazgatás egyszerűen nem igaz. @

Te most viccelsz ugye, feleslegesen kifizettél illetékeket, de szerinte minden jól működik????

Lehet, hoyg az ügyintézők segítőkészek, de nem nem működik az egész, az álami bürokrácia gépezete folyamatosan csikorok nyikorog, átláthatatlan működésképtelen, nem teljesíti a határidőket, sokszor nem is tudják mit hogyan lehet elintézni, a jogszabályok kesze-kuszák.

Nagy le vagyunk maradva... Valami komoly informatikus csapat kellene, aki az egészet újraszervezné, a hatóságok felét meg lehet szüntetni, valakinek fel kellene rajzolni folyamatábrákat, kapcsolatok az egyes papírok között.

Egyáltalán 2012-ben pecsétes papírokkal kell rohangálni hivatalok között. Igen valamennyi fejlődés volt, de továbbra is targédia az egész, persze nem gond mert a rosszul működő bürokrácia árát megfizetjük illetékek formájában.

Azaz rosszul működik, feleslees körök vannak benne, ezért elve szívatás, de mivel ez így van sokba is kerül, tehát még fizetni is többször kell érte.........

Rajtam múlna összeszednék egy ütős csapatot, és nulláról, felépítenék egy új rendszert, valószínű ezt több hónap lenne megtervezni, de legalább átlátható lenne a rendszer, és minden szart kinyérnék belőle.

A baj ott van igazáól, hogy most megint minden pozició politikusok foglaaltak el szakértő szinte egy sincs már (eddig sem nagyon volt).

Ingatlan bérbeadással kapcsolatban volt törvényi változás Janúár elsejétől, olvasgattuk a vonatkozó törvényt, egyszerűen értelmetlen baromság. Az egséz adórendszerünekt le lehetne írni néhány 10 képlettel, néhány kicsit összetetteb táblázattal, ehelyett átláthatatlan szarkupac az egész.....

Az a baj, hogy ezt nem toldozgatni foldozgatni kellene hanem újragondolni, a modern informatikai és matematikai eljárások teljes tárházának felhasználásával. Tudom nem két perc, de még hozzá sem kezdett senki.....

Mérges 1234 2012.05.05. 11:55:10

@TH:

Nadrágos dologgal egyetértek, persze ha valaki havi 1-2 millát keres, annak is el kell tudni valamire verni a lovét. Tehát van ennek létjogosultásga, erről volt egy anulmány, hogy a gazdagok rosszul éreznék magukat, ha nem vehetnének ilyen durva luxuscikkeket. MIt kezdesz a pénzel ha havi 5 millád van, ott ülsze egy 100 millás vilában????? Kell ez is, de a legtöbb ember számára ez értelmetlen baromság.

A Golfról, aki próbálta már mind pozitívan nyilatkozott, jó levegőn vagy szép környezetben megnyugtató, el tudom képzelni, hogy jó lehet. De hát ez izlés dolga inkább.

smartdrive 2012.05.05. 12:03:44

"a golf olcsóbb, mint amit kondira költesz"

na innentől nem olvastam tovább

menjél szépen golfozni mozgás helyett, az kell a testnek, erő, egészség

turulpina 2012.05.05. 12:23:19

@igazi hős:

Ha a sürgősségi eljárás során ugyanaz a gyártástechnológia kerül alkalmazásra, mint a 30 napos standard során (ami igen valószínű, mivel nem látszik különbség a sürgősen készült és a normál útlevél anyaga, kivitele között, egyébként sem hiszem hogy nettó néhány óránál többet vesz igénybe a nyomtatás - laminálás - száradás), akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy miért nem minden útlevelet eleve 'sűrgősen' készítenek?

Miért kér extra pénzt az állam [aki az én adómból, értem létezik] azért, hogy jól (jobban) végezze a munkáját, és nem középszarul.

Ez a kérdés, már ha érdekel valakit a kérdés.

turulpina 2012.05.05. 12:45:58

@turulpina: Ami kimaradt, egyetlen elfogadható sürgősségi árnövelő tényező a szállítás. De ugye az sem 20-30e huf.

Nem akarok demagóg lenni, hogy
1. az én adóforintjaimból stafírolt postának férjen bele ennyi grátisz
2. 20e ft-t még akkor sem fizettem, amikor több kilós csomagot hozott ups usa-ból (vám-ra, áfa-ra igen, de az ugye itt nem játszik), kb. 1 hét alatt (még mindig nem 30 nap...).

Mondjuk legyen sürgősségi szállítás, meg hétvégi nyomdagép üzemeltetés felára 3000Ft.
Na jó, legyek nagyvonalú, 5000Ft.

Na mindegy, nem ez a legnagyobb bajunk ugye.

vincere 2012.05.05. 13:30:13

@dr. pretender: "általában az ilyen embereknél van az, hogy ha meghalnak, akkor előkerül a szekrény mélyéről több (tíz)millió forint"
és ez így is történt, mikor tavaly meghalt a férj

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.05. 22:29:34

@smartdrive:
Tudom, mire gondolsz, én sem oda járok izzadni - bár meglepődnél. Az viszont biztos, h bárki örülhetne, ha a 60 éves édesapja annyira tunya lenne, hogy "csak" azt a fránya 18-lyukú pályát gyalogolja le.

És bármelyik irodai patkánnyal csodát tesz, ha munka után kimegy kicsit a szabadba. (A patkányok közé sorolom magamat is, nem sértésnek szántam.)

Arról nem is beszélve, h a CV-ddel is csodát tesz, ha a hobbid nem valami hiper-eredeti dolog, mint az olvasás. És egy átlag, bp-i, nem teljesen kezdő, multinál dolgozónak már simán belefér ennyi, főleg ha a társasági részét is nézed a golfnak. Sőt, továbbmegyek, ha valaha külföldre készül dolgozni, jót tesz.

És ha már a hobbinál tartunk, mennyivel jobb ez, mint bámulni a fészbúkot? Mert a gyakorlatban elég sokaknak ez az igazi hobbija. Polírozgatja az imidzsét, kémkedik mások után. Akkor már inkább sétáljon egy labda után napos időben, enyhe szélben.

@TH:
Félre ne értsd, senkinek nem ajánlom, aki nem tartja vonzónak. Én azt szeretem benne, h ez az egyetlen sport, amihez nem kell fülhallgató, mert jól esik a csend.

@jamstein:
Kezdőként akkor sem válthatnál teljes pályás bérelete, ha akarnál. Előbb egy tanfolyam, az a példánknál maradva 30, és ha bejön, van egy kezdő pálya, az évi 40. A fíling ugyanaz, és nem kötelező jogosítványt szerezni, és nem kell a következő évben is menni, ha nem jön be.
A pályára kibumlizás relatív, attól is függ, hol laksz. Nálunk pl. juttatás a cégnél a taxi - és a legtöbb ismerősömnél az, mert össze-vissza dolgoznak.
És ha amúgy is akartál csinálni valamit a családdal hétvégén, akkor megint mindegy, mert úgyis autóba ültök.
(A holnappal kapcsolatos megjegyzéseddel mélységesen egyetértek. Nekem is fáj az a smiley.)

@bigthereal: Cuccot lehet bérelni is, de már 50-60-tól minőségileg okés szetteket vehetsz. De első évben ez sem érdemes, mert még nem tudod, mi a jó neked. és természetesen ez icsak arra vonatkozik, aki szeretne játszani. Aki nem, annak 10 forint is túl drága és joggal.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.05. 22:44:57

@Kőmíves Kelemen:
"Rohadtul leszarom, hogy milyen cimke van a ruhán. Legyen egy márkája, ne teljesen noname (cipőben, farmerban, a többi mindegy). Tiszta vagyok, reményeim szerint izlésesen is öltözöm, szerintem ez elég a kultúrált megjelenéshez.
És nem vagyok hajlandó megvenni a HB-t outletben/leárazáson/Londonban sem féláron, mert nekem ez tényleg a sznobság."

Jogos, de én speciel a méretek és a szabás miatt nagyon sokáig kerestem valamit, ami tényleg úgy ál, ahogy énakarom és nem csak jóazúgy. Akkor egyszer megtaláltam ezt, és leárazáson vettem mindjárt kettőt is (-50%, a britek komolyan veszik a leárazást, nem cicóznak 10%-kal meg kamu-leértékelésekkel). Egy sötét, zakóhoz, egy világos, mindkettő megvan évek óta. Ha kikopnak, ugyanott veszek másikat, többé nem szopom végig a boltokat. Gyűlölök vásárolni. A magasságom miatt meg soha semmi nem jó. És azt sem igazán értem, miért kéne pont mindig abból választani, amit abban az évben gyártani méltóztattak.

A nyolcvanezres nadrággal ugyanazon a héten sikerült összefutnom Budapesten és azért néztem meg az árát, hogy összehasonlítsam. Méghogy kelet-európa olcsóbb.

@TH: Arra én is furán nézek, ak egy ilyen túlárazott szart megvesz. De mintha szoktatnának minket, hogy az életnek márpedig drágának kell lennie.

@Gery Greyhound / Jön az el-számolás 2012! Infó itt:
Kinek mi jön be, mindegyik brand-nek van egy stílusa és szabása. És van, akinek valami egyszerűen nem áll jól.
Én mondjuk az okostelefonokat gyűlölöm. AZ érintőképernyőtől dührohamot kapok és nem szoktam használni a funkciókat sem. (Szerintem az utóbbival nem vagyok egyedül :) Biztos vagyok benne, h ami igazán fontos lenne egy kütyüben, arról azt sem tudom, hoygan kell megkérdezni a boltban. Messze van még ez attól, h nálam kiváltsa a laptopomat. Addig meg csak a beetetést látom. Meg hát Angliában, ahol én éltem, még a telefonálás és az adatforgalom is sokkal olcsóbb. Bezzeg mi megengedhetjük magunknak a méretgazdaságtalanságot.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.05. 23:24:36

Csak én érzem úgy, h Magyarországon minden kommentelő effektív minimálbárből él, vagy csak a fejetekbe vettétek, h demonstráljátok a tételemet? (Ez esetben köszönöm)

TH 2012.05.05. 23:27:54

@Quadrille Lobster: az okostelefonok egyetlen hasznát abban látom, hogy általában normális hardver van alatta, és így elég gyors szokott lenni (előtte több telefonom volt, ami nem volt "okos", de tudott mindent, amit elvártam tőle, viszont néha idegesítően lassúak voltak). Ja, és számomra még egy haszna van az okostelefonoknak: egész jó játékok vannak hozzá. ;-)
Az érintőképernyőt szeretem, de megértem, hogy nem mindenkinek jön be.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.05. 23:47:43

@Jézus33:
"a gazdagok rosszul éreznék magukat, ha nem vehetnének ilyen durva luxuscikkeket"

Ez tetszik :D

igazi hős 2012.05.06. 01:43:14

@Jézus33: Nincs kapacitáshiányról. Emlékszel talán arra, amikor Boross Péter bejelentette, hogy ~háromszorosára emelik az útlevél árát? Na akkor is tartani kellett a 30 napot. Nyilván január 5-én tizedannyi kérelmet sem adnak be, mint június 5-én (feltéve, hogy mindkettő munkanap).

@Kőmíves Kelemen: "Ez egy totálisan automatizált folyamat" (hasonló Jézus33 is írt) Hát ti többet tudtuk mint én. Én úgy láttam, hogy egy átlagos folyamat közben minimum ötször megfognak egy kártyát, én minden lépéskor (akár kiveszik épp a trezorból, akár berakják) darabra két személy láttára megszámolják. Ha műszaki okból le kell állítani egy gépet, akkor ugyanez megy.
Egyszer tűnt el 200 üres útlevél, olyan felfordulás volt, mintha atomtámadás lenne.

igazi hős 2012.05.06. 01:47:54

@turulpina: Miért ér többet az a pizza, amit garantáltan 20 percen belül kihoznak? Ha nem vagy éhes, akkor mindegy, de ha nagyon, akkor nem mindegy, hogy max 20 perc, vagy 20-60 percet mondanak a telefonba. Ugye te sem gondolod, hogy ez a két szolgáltatás ugyanannyiba kerül (ugyanolyan jó pizza mellett)? De ha úgy érthetőbb, legyen busz és taxi a hasonlat: mindkettő elvisz téged, de az egyik érted jön, amikor te kéred, a másikhoz te igazodsz.

igazi hős 2012.05.06. 01:53:41

@Quadrille Lobster: "És azt sem igazán értem, miért kéne pont mindig abból választani, amit abban az évben gyártani méltóztattak." Nem kell, vársz pár évet és újra divatba jön, ami neked tetszik. Egyébként sem kell minden évtizedben új ruhatár.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.06. 21:33:51

@igazi hős:
Én is erre jutottam.

Bár mondjuk volt egy időszak, amikor varratni akartam, mert alap dolgokat nem lehetett találni. Lett is pár kellemetlen élményem.

Az egyik kedves magyar szabó arra a félvicces, félénk felvetésemre, hogy "ugye lesz majd bélése is", némileg sértetten azt a választ adta, hogy nem, majd mozogjak úgy, hogy ne lehessen látni (zakó) És végig a padlót nézte, és már szívta felfelé magát, hogy mivel fog fenyegetni, ha így mégsem akarom kifizetni.

Egy másik úgy vett be pár centit egy ingből, hogy többe került, mint az ing, de valamiért kanyarintott egy szép smiley ívet az aljába, azóta úgy néz ki, mintha mosolyogna a seggem.

valaki76 (törölt) 2012.05.07. 13:12:33

„fapados”

ezek bizony kulcsszerepet játszottak a „race to the bottom” árversenyben:)

és még most is nagyon jók, abban az esetben, ha az ember ésszel használja őket

„A magyar pedig utálja önmagát”

csúnya dolog az általánosítás:)

„A budapesti bevásárló központban egy ízléstelen, orosz piacra gyártott, strasszköves Boss farmer leárazáson volt 80ezer HUF”

Budapest kapcsán én inkább a használtruha bizniszt emelném ki… a nagykörút már afféle „turkáló sor”:) és meglepően sokan „turkálnak”

Már a gazdagok is turkálóban vásárolnak
www.penzcentrum.hu/vasarlas/mar_a_gazdagok_is_turkaloban_vasarolnak_magyarorszagon.1031996.html

„A repjegy mondjuk 30ezer. Már megérte. Ha még egy kabátot is veszel, olcsóbban jöttél ki, mint itthon és még választék is volt.”

A turkálóban külföldiekkel is lehet találkozni:)

„golf”

itt nincsen minden bokorban golfpálya:)

„A golf meg különben is tömegsport”

itt egész biztos nem az:)

„Komolyan, ha bezár a kedvenc pályám is, azért kizárólag ez a tökkelütött, nyomorodott, önsorsrontó, helybemegyek-a-lófaszért, szopás=olcsó mentalitás lesz a hibás”

szvsz

nem mindenki akar golfozni

én speciel nem akarok:)

prosequor · http://www.vallalkozas-okosan.blog.hu 2012.05.07. 16:39:00

Na igen... A számok önmagukban nem sokat jelentenek...

onmagam 2013.02.27. 13:40:41

"ha bezár a kedvenc pályám is, azért kizárólag ez a tökkelütött, nyomorodott, önsorsrontó, helybemegyek-a-lófaszért, szopás=olcsó mentalitás lesz a hibás"

Vagypedig, hogy az embereknek nincs kedvük golfozni.
Ugye nem hiszed, hogy minden ember rohanna éjjel-nappal golfozni csak azért nem mennek mert azt hiszik drága?

Ami a Wizzairt illeti:
számtalanszor utaztam már velük, korrekt szolgáltatás volt, azt kaptam ami igértk. A cikkben leírt kellemetlen élményeket én egyáltalán nem tapasztaltam.
Tudni kell a szabályokat. És igen, kis időbe telik míg végignyomogatom, hogy nem kérek ezt sem azt sem, semmit sem ami plusz pénzbe kerül.
Pl. Malévvel mikor utaztál már 1 irányba 7e ft alatt? Én wizzel Europában többször is.
De közeli ismerősöm utazott 3e ft-ért is.
Természetesen poggyász, minden nélkül, de amúgy végső ár.
Egész pontosan ami nem volt benne az az évi kb 10e ft tagsági díj, illetve az előre befizetett kb 100e ft kamatát vesztettem még el.
Tekintve, hogy én sokat utazok, ez nekem bőven megéri.

Arról nem is beszélve, hogy épp külföldön voltam mikor a Malév bezárt. Akkor nagyon drága lett volna nekem ha Malévvel utaztam volna.

Van olyan fapados társaság is amelyikkel nem utazok szívesen. De ne kezeljük őket egyformán.

Semmi közöm a wizzairhez, egyszerűen csak leírtam amit tapasztaltam.

Gerle Éva 2015.12.20. 11:35:34

@Quadrille Lobster: Na, csak megtudtuk a sztori végét. :)

Gerle Éva 2015.12.20. 11:38:22

Képzeljétek, kaptam a MALÉVtól hosszú felszámolási jegyzőkönyvet a múlt héten! Károsult vagyok. Illetve a férjem az, aki már nem él. 2012 januárjában vettük a jegyet. Nem derült ki, hogy fizetnek-e majd. Döbbenten meredtem a huszonkilenc oldalas dokumentumra.
süti beállítások módosítása