Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • SakkMatt: Nem kell ám olyan messzire menni, hogy jó ütemben épülő metrót lássunk. Moszkvában is felépült legalább egy Budapestnyi metró csak a XXI. században:... (2019.09.18. 15:03) 23 év alatt 588 km új metró épült
  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!
  • Ra: Wow... (2019.06.04. 20:56) Hogyan szoktasd le magad a tanult tehetetlenségről?
  • Hemi12: Igazad van! Az '56-os forradalmárok is baszódjanak meg! Megöltek egy csomó EMBERT!!! Akik között biztos voltak jók is! Hát nem olvasták a szótári de... (2019.03.15. 16:51) Feminizmusról picsogni férfiatlan
  • Barbara Pesti: Engem csak az zavar, ha nem dühböl, nem feszültséglevezetésböl kàromkodnak, hanem megszokásból. Az a bizonyos vazmeg mint kötöszó esete ez. Pont mer... (2019.01.08. 22:30) Káromkodás, mint hatalmi eszköz

Az összeesküvések nem szándékolt következményei

2012. 03. 04.

És akkor a zsidók beküldték a pillangót a dzsungelbe, hogy rebegtesse meg a szárnyait, mert kiszámolták, hogy akkor hét nap múlva Romániában földrengés lesz.

Valami ilyesmi jut eszembe mindig, amikor egy egyensugarú összeesküvés-buzi konspiratíve levezeti nekem, hogy (teszemazt) a zsidók kirobbantották a Jom Kippur-i háborút, hogy felnyomják az olajárat, hogy felnyomják az inflációt és hogy elérjék mindazt, ami egyébként az infláció miatt történt. Hát nem logikus? 

hard_to_navigate_reality_when_dogma_writes_the_map.jpg

 Nehéz úgy navigálni az életben, hogy a dogmák rajzolják a térképet... 

 

Összekötötte azokat a pontokat, amikről tudomást szerzett (és szigorúan csak azokat) és egy sztorit generált köré, ami teljesen izgalomba hozta. Attól az még nem igaz.

Az összeesküvés-hívő olyan lény, aki krónikusan képtelen felfogni a nem szándékolt következmények törvényét. Vagyis azt, hogy amikor bármit teszel, annak millió következménye van, amelyek közül csak egy-két rövid távú eredmény volt eredetileg a célod. Ha szerencséd van. Legtöbbször még annyi sem. Mert nem számolsz egy csomó emberi reakcióval, körülményekkel, amelyekről nem tudtál és a másik kis összeesküvővel, aki épp egy másik fa alatt rebegteti a szárnyait.

Bazmeg, ha valaki olyan méretű összeesküvéseket tud kivitelezni minden hiba vagy előre nem látott tényező nélkül, az kurvára tud valamit. Ha többen össze tudnak állni és kitartani a terv mellett, senki nem ugrik ki, senki nem veri át a másikat, mindenki kivitelezi a maga részét, az olyan fokú lojalitás, hogy szeretnéd inkább eltanulni. Az már maga az Übermensch.

De a valóságban ilyen nincs. Vannak, akik jobbak szervezésben, mint te, de annyira azért nem.

A nem szándékolt következmények és a kollektív cselekvés önfelszámoló logikája miatt nem működhetnek olyan szuperhatékony összeesküvések, mint amit a hülyegyerekek vizionálnak. De honnan tudnák, sosem próbáltak még csak annyira sem konspirálni, hogy otthon mind a ketten azt hazudják, hogy a játszótéren voltak. Már azon is el lehet csúszni.

Egyébként a nem szándékolt következmények és a kollektív cselekvés önfelszámoló logikája az, ami miatt az állam-szkeptikusok nem hisznek a legjobb szándékkal meghozott állami beavatkozás sikerében sem.

Alkalmazkodás és gyors helyzetfelismerés, nem összeesküvés

Ha igaz a nagy zsidó világösszeesküvés, akkor tehát van egy csomó konspiracionista, akik épp csak annyira okosak, hogy (a törikönyvüket visszafelé olvasva) kinyomozzák a nagy zsidó összeesküvéseket, de annyira már nem, hogy akárcsak a spájzban csinálni tudnának egy hasonlót. A legtöbb azt sem tudja kiszámolni, mi lesz a főgonosz reakciója egy akciófilmben, nemhogy manipulálni a jövőt.

Ez már önmagában ciki kellene hogy legyen - de nem veszik észre.

A valóság azonban nem ez. A valóság az, hogy akik a turbulenciából jól jönnek ki, azok nem feltétlenül okozták azt, hanem csak jobban tudtak alkalmazkodni. Az élet ugyanis változás, és a változásokra adott reakció a te sikerességed mértéke.

Ha résen vagy és megpróbálsz jól kijönni a változásból, akkor sikeres leszel, ha ellenben minden változásnál végignyomod a gyásznak mind az öt stációját és vered magad a földhöz, hogy valaki csinálja neked vissza, mert már pont kezdted megérteni, akkor csak egy buta bárány vagy, akit nyírni fognak.

Tudom én, hogy minden öntudatlan kis bárány álma, hogy egyszer csak felültessék egy polcra, ahonnan már nem lehet leesni, és hogy amikor ott van, akkor azonnal tiltsanak be minden további változást (kivéve azt, amitől még jobb lesz), de már máshol is kifejtettem, hogy ez egy filozófiai és pszichológiai zsákutca, még akkor is ha a politikusok szívesen megígérik nekünk.

Szóval szerintem minden nagyokos, aki az arcomba böfög valami összeesküvést, az önmagáról állít ki szegénységi bizonyítványt, mert nem tett mást, mint:

- Elfogadott egy bizonyos narratívát egy igen komplex múlttal kapcsolatban.

- Aztán elkezdte sérelmezni, hogy nem ő jött ki jól belőle,

- Végül pedig meggyanúsította a haszonélvezőt, hogy már az előző jégkorszakot is ő idézte elő, hogy 4000 évvel később megdráguljon a frank.

Ez eddig csak vicces lenne, de ugyanaz a butaság azt is mondatja vele, hogy valami okos vezír pedig állami eszközökkel bármit képes elérni - csak akarni kell. Aka. voluntarizmus.

És innentől már veszélyes ez a fajta butaság.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr54287933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.04. 17:39:36

Jó, hogy megírtad ezt a posztot. Épp egy pár napja egyik este gondolkodtam el azon, hogy az ideköltözésünk óta mi hiányzik Magyarországról, vagy mi az a szokatlan, ami itt nincs, és Magyarországon meg van. Erről beszélgettünk is a feleségemmel, és többek között pont az összeesküvéselméletek tömkelege is eszembe jutott, hogy ilyeneket a kiköltözésünk óta, csak a rövid ideig idelátogató magyaroktól hallottam, akikkel itt találkoztam:)

Nem tudom, hogy a világ országaiban a lakosok körében mennyire népszerűek az ilyen összeesküvéselméletek, de az biztos, hogy a magyarokra nagyon jellemző az ilyenek gyártása, itt meg abszolút nem. Helyi embertől én ilyent soha nem hallottam, pedig itt is mindig szóba kerül a politika. Igaz, mondjuk, hogy itt mindkét nagy párt TÉNYLEGESEN konzervatív eszméket vall, hiába hívják az egyiket szocialistának:)

Egyébként tényleg nagyon érdekelne valami statisztikaszerűség, vagy tanulmány, ami összehasonlítja a világ országait ebben a tekintetben, mert most már tényleg kíváncsi kezdek lenni.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.03.04. 18:39:16

@Jani haverja:
Ezt igazán szomorúan hallom. Nem lehet, hogy csak veled nem osztják meg, mert te is afféle idegen vagy?

De ha igazad van, akkor sajnos a világ lúzerebbik fele nem véletlenül az.

Erről most eszembe jutott valami, amit mindjárt begépelek - ha el nem terel valami. Stay tuned!

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2012.03.04. 19:28:00

Remek poszt.

@Jani haverja: Mégis igaz a mondás, hogy ’extra hungariam non est vita, si est vita, non est ita’. Már nem tudom ki írta, de kevés, szinte nulla ráfordítással Magyarország hülyeség-nagyhatalommá válhatna, exportálhatnánk a vadabbnál vadabb konteókat szerte a világba. Ez egy hihető növekedési terv lenne, nem banánalakú interkontinentális fordítókorongok kellenek nekünk. Vagyis, jobban belegondolva, lehet hogy az már a hülyeség-exportunk egyik eleme volt? Akkor erős indítás volt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.04. 20:00:22

@Dr. Quadrille Lobster: Biztos, hogy nem hagynak ki engem az ilyesmiből, itt minden nap, szinte mindenhol szóba kerül a politika, és ebben nem is szokták nagyon véka alá rejteni a véleményüket. Azt, hogy rólam mit gondolnak, azt - ha kellemetlen lenne számomra - akkor udvariasságból elhallgatják, de a politikai nézeteiket nem. Sztereotípiák persze vannak itt is, néha nem is alaptalanul más népekkel kapcsolatban, de azok olyanok, hogy pl. minden koszovói koszos, meg maffiózó, minden görög meg nacionalista, és fél Albániát el akarja venni. Mint mondtam ezek a sztereotípiák nem teljesen alaptalanok, persze nem igazak az adott népek minden egyes egyedére természetesen. De olyant még nem hallottam soha, hogy valaki a személyes, vagy akár az ország rossz helyzetét azzal indokolná, hogy ennek a koszovóiak, a görögök, vagy éppen mondjuk a zsidók, vagy a bankok lennének az okai. Arról viszont hallottam, és ez sem teljesen alaptalan, hogy nekik külföldön nagyon sok előítélettel meg kell küzdeniük, mert a külföldiek keverik össze őket a koszovói albánokkal. És ezt magam is tapasztaltam még Magyarországon, hogy tényleg, a híradásokban úgy jelenik meg egy adott bűncselekmény, hogy albánok követték el az adott Nyugat-Európa-i országban, vagy éppen Magyarországon. És utána van esetleg egy város megemlítve, hogy honnan jöttek ezek az albánok. Saját kis statisztikám szerint több, mint 80%-ban Koszóvóban található az adott település neve, csak ezt az átlag nyugati hírolvasó már nem is veszi észre.Úgyhogy ilyen előítéletek vannak, de összeesküvéselméletek nincsenek.
Én addig vagyok itt nyugodt, ameddig ez a két nagy párt verseng itt egymással, addig ennek az országnak csak jó lehet. Persze ezek sem tökéletesek, sőt!, de azért ég és föld a különbség a magyar pártokhoz képest. Most ezt nem tudom röviden kifejteni, csak megpróbálom érzékeltetni: Itt tavaly januárban egy tüntetésen ÉLES LŐSZERREL lelőttek 4 fiatalt a rendőrök, akik meg is haltak. Ők rendbontók voltak, és itt márpedig rend van, ha ez a rend más is egy kicsit, mint amit Európa nyugati felén gondolnak a rendről. Ugyanakkor a miniszterelnök mindenféle különösebb biztosítás nélkül nyugodtan megy bármiféle rendezvényre, az összes biztosítása néhány testőr, akik lazán kísérik, és mindezt akár az ellenzék valamelyik legfőbb bástyájának számító településen is. Én ittlétünk során már kétszer voltam a miniszterelnöktől kb. másfél m-re, pedig nem kerestem a társaságát, és nem is vagyok "csókos", vagy díszvendég, vagy egyéb itt. Egyszerűen összefutottunk két rendezvényen, aminél nekem üzletileg volt fontos ott lennem, de bárki odamehetett. Itt nincsenek kordonok, ha akartam volna, akkor kezet is foghattam volna vele. És mindezt nézd annak tükrében, hogy itt gyakorlatilag szabad fegyvertartás van, tehát bárki simán lelőhetné, a megkéselésről, vagy egyebekről nem is beszélve. De nem, mert ő a miniszterelnök, és kész. Akinek nem tetszik, az majd a legközelebbi választásokon a másik felet választja. Természetesen tüntetések vannak, de ez természetes, valamivel össze kell fogni az ellenzéki vezetőknek az ellenzéket. Szóval furcsa világ ez, de én élvezem:)
Na, jól elkanyarodtam az összeesküvéselméletektől, bocsi.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.04. 21:10:26

@tory_t: Hát erre csak ezt tudom írni: :)

Van benne valami.

Szóval itt szerintem azért normális a két nagy párt, mert erre van igény. Az igény a választóktól származik.
Egy érdekes példa: Itt a nyugdíjasok tömegével tüntettek azért a nyugdíjemelésük után, hogy csökkentsék vissza a nyugdíjukat. Ezt Magyarországon soha nem tudnám elképzelni, de egyébként más országokban sem nagyon.
Pedig a magyarázat egyszerű: Itt az emberek családban gondolkodnak. A nyugdíjemelés magával hozta a dolgozók TB-jének a megemelését (valamiből ki kell fizetni). Igen ám, csak a nyugdíjasok kiszámolták, hogy a gyerekeiknek jobban megemelkedett a TB-jük, mint az ő nyugdíjuk (ez is érthető, nagyobb lett a bürokrácia, mert bonyolult szempontok szerint volt a nyugdíjemelés). Tehát a család összjövedelme tulajdonképpen kevesebb lett, és ezért mentek ki tüntetni a nyugdíjasok. Most az ellenzék (úgy hívják őket, hogy Szocialista párt!!!) egyik ígérete, hogy mindent visszacsinál.

Szóval itt addig jó, ameddig egy átlag minisztérium (természetesen nem a Belügyminisztérium!) akkora, mint egy nagyobbfajta családi ház. És szerencsére itt a népek ezt igénylik. Itt nem volt kádári gulyáskommunizmus, itt a diktatúrában éheztek az emberek, és meg is tanultak emiatt önmagukról gondoskodni, mert tudták, hogy a pártra, meg az államra csak május elsején számíthatnak (akkor volt ingyen kaja:)) Úgyhogy ők az államtól nem sokat várnak a rendfenntartáson kívül. Természetesen ezért kisebbek az adók.

Na, sikerült megint jól elkalandoznom:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.05. 00:03:12

@Jani haverja: Még egy kis kiegészítés az előzőhöz, hogy egy kicsit visszakanyarodjak a topik tényleges témájához:

Nekem egyre jobban meggyőződésem az, hogy Magyarországon a Kádár rendszer gulyáskommunizmusa összességében jóval többet ártott Magyarországnak, mint a Szálasi és a Rákosi diktatúra együttvéve. Ezek ugyanis igaz, hogy egy jó csomó ártatlan embert kivégeztek, másokat meg megkínoztak, emberi sorsokat tettek tönkre, stb., de aránylag rövid ideig tartottak, és az ország többsége meg tudta őrizni a józan, normális gondolkodását. A kádári gulyáskommunizmus viszont igaz, hogy lazított, és tetejében folyamatosan lazított a diktatúrán, viszont belenevelte az egész magyar népbe az államtól való függőség igényét. Látszatbiztonságot adott mindenkinek a "legvidámabb barakk". És ez (mármint az államtól való totális függés igéénye) csak generációk alatt fog a többség fejében megváltozni.
Ennek következményeként ma Magyarországon még a parlamentbe kerülésnek is az a feltétele egy párt esetében, hogy nagyfokú állami szerepvállalást hirdessen. Ha nem így tenne, be sem kerülne a Parlamentbe.

Emiatt aztán az emberek az éppen aktuális pártjuktól csodát várnak, hogy ha majd hatalomra kerül, akkor majd betartja az egyébként reálisan nem teljesíthető ígéreteit, és eljön a kánaán. Mivel ez nem teljesül, az adott pártnak magyarázkodnia kell a választói előtt, hogy miért is nem sikerültek a dolgok úgy, ahogyan azt ígérte. És ilyenkor jönnek elő az összeesküvéselméletekkel, mert ez a legegyszerűbb. Ezzel nem is lenne gond, szerintem a világon minden politikus, ha magyarázkodnia kell valamiért, ilyennel is megpróbálkozik, a baj, viszont ott van, hogy ezeket az összeesküvéselméleteket az átlag magyar választó el is hiszi.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.03.08. 01:22:20

@tory_t: A hülyeség-exporttal az a gond, h nem szóltunk előre, hogy itten potyog az irónia-bomba.

Pedig szerintem bizonyított tény, hogy a hülyeség-magvakat elvetettük és igenis terjednek. Ahogy a hunok vezíre cinikusan hivatkozik mindenféle jogszabály-sorokra, amit más országok törvényeiből ollózott össze (mert ugye ha egy törvény demokratikus, akkor minden sora külön-külön is az, sőt, a szavak akármilyen új sorrendbe rendezve is rendelkeznek varázserővel), úgy a szerencsésebb országok demagógjai is szabadnak érzik majd az utat, h a vezírre hivatkozzanak. Minden gátlás úgy dől le, hogy előbb meglátjuk, hogy a másik is képes rá.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.03.08. 01:31:25

@Jani haverja:
Én mindig is csodáltam, miért KÉPTELENEK emberek arra, h beismerjék, hogy hibáztak. Miért kell minden egyes alkalommal kimagyarázni, kifogást találni. Miért kell úgy tenni, mintha tökéletesek lennénk, amikor nem vagyunk.
- Az egyik válasz, hogy mert MINDIG tévednek. Vagyis nem csak egy-két alkalommal kéne bocsánatot kérni, hanem mindig.
- A másik pedig a politika vallásos jellegéből adódik. A politikusban HISZ a baromállat, nem pedig kipróbálja. A csalhatatlanságba nem fér bele a "bocs, ugyanezt mégegyszer nem követem el", marad helyett az elmúltnyolcév és az összeesküvés.
- Ja, és ott van még, hogy fontosabb a képmásom, mint a valós énem. Aki nem biztos a saját tartalmában és értékében, az nem engedheti meg, hogy bármit beismerjen.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.08. 17:12:25

@Dr. Quadrille Lobster: Szerintem - lehet, hogy én tévedek:) - a politikusoknál a legfőbb dolog az, hogy túl sok a "hívő", azaz a baromállat a rájuk szavazók között. Márpedig ezeknek a hívőknek a tévedhetetlen politikus az IGÉNYÜK. A politikus csak az igényt elégíti ki (a hazudozásaival, meg az összeesküvéselméletek gyártásával). Persze biztosan vannak olyan politikusok is, akik akkor sem ismernék el, hogy tévedtek, ha nem lenne ilyen tévedhetetlenség iránti igény a "hívők" részéről.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.03.08. 17:29:10

@Jani haverja:
Igen, attól tartok, szó szerint így van.
Basszus, már megint ott tartunk, hogy mindenki kénytelen önmaga felnőni és csak azután lehet okosabb politikust remélni :D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.08. 20:47:37

@Dr. Quadrille Lobster: Igen, ezért írtam a Kádár rendszer kárairól Magyarországon. Pont azért volt káros, mert nem engedte az embereket felnőni, ezt szokták meg: "Elviselhető az élet, gondolkodni nem kell, de nem is lehet, kaja-pia akad, azt kell csinálni amit fent mondanak, akkor nincs probléma." Most ha a piát nem alkoholra értem, akkor egy 2 éves gyerek is így gondolkodik. Szerintem ez a legnagyobb baja a magyar társadalomnak, meg az, hogy 1989-90 környékén "bársonyos forradalom" volt, nem pedig egy véres, az emberek jó részének katarzissal járó forradalom. Attól is normálisabbak lennének most az emberek Magyarországon. Igaz, lehet, hogy ifjú felnőttként 89 táján én megdöglöttem volna ebben a véres forradalomban, és akkor most nem írogatnék ide:)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.03.09. 10:43:00

@Jani haverja:
Biztosíthatlak róla, hogy ha véres forradalom lett volna, akkor most annak a traumáira hivatkozva keresnék a felelőstlenség és tudatlanság isteni jogát, a nem-döntés jogát, a biztonsághoz való jogot, a "gyerekkort". Ez is csak egy kifogás.

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2012.03.09. 12:06:54

@Dr. Quadrille Lobster: ’Ahogy a hunok vezíre cinikusan hivatkozik mindenféle jogszabály-sorokra, amit más országok törvényeiből ollózott össze (mert ugye ha egy törvény demokratikus, akkor minden sora külön-külön is az, sőt, a szavak akármilyen új sorrendbe rendezve is rendelkeznek varázserővel)’

Ez annyira így van, hogy rögtön magamra (ill. Dick Solomonra) kell hivatkoznom:
toryttopreng.blog.hu/2010/12/28/vedeni_a_vedhetetlent_1

Jut eszembe, süllyedő gyorsnaszádunkról egy újabb szuperkavitációs hülyeségtorpedót lőttünk ki a mentőalakulat irányába:
’Orbán Viktor: De ki választotta meg az Európai Bizottságot? Hol van a demokratikus legitimációja? És kinek tartozik felelősséggel az Európai Parlament?’

Jó, el lehet vitatkozni a demokratikus deficitről is, mint sok minden másról, de a baromságturbinák ebben a három kérdőmondatban azért rendesen felpörögtek. Azt hiszem, exportképes lesz ez is.

Illetve az ígéretes áruk polcán ott sorakozik a magyar kormányszóvivői matematika is, mely szerint az Európai Bizottság kérdéseinek száma a kötelezettségszegési eljárás kapcsán gyors számológépezés után nem volt több 10,5882353-nál, viszont nem volt kevesebb 10,5-nél. De ezt lehet, hogy megírom külön posztban.

’A hülyeség-exporttal az a gond, h nem szóltunk előre, hogy itten potyog az irónia-bomba.’

Igaz, bár arra, hogy előre nem szóltunk, lehetne azt mondani, hogy a jó poént nem kell magyarázni, de ez sajnos egy rossz vicc.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.03.09. 15:12:06

@tory_t:
A kormányszóvivői matematikáról nincs tudomásom, illetve már ott feltettem a kezemet és megadtam magam, amikor a "nyugdíj-védelemnél" kiderült, hogy már az elemek definíciójával is súlyos gondok vannak.

Különben nekeme szembe sem jutott volna, hogy ekkora orgazmusuk lesz attól a szaros kétharmadtól. Hpgy visszaélnek vele, naná. De hogy tényleg elhiggyék, hogy ettől igazuk lesz? Mikor a leszavazó népet meg egyenként és kollektíve is lenézik?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.09. 20:41:21

@Dr. Quadrille Lobster: Fene tudja. Nekem az az érzésem (lehet persze, hogy tévedek), hogy itt Albániában azért nem tudnak sikeresek lenni a totál demagóg polulista, kollektivista politikusok, mert az utóbbi emberöltőben két súlyos dolog történt:
1./ Enver Hodzsa diktatúrája, erről majdnem mindenki tud, de azt azért kevesen tudják, hogy Enver elvtársnak az volt a jelmondata, hogy "Együnk akár füvet, de a függetlenségünket megőrizzük". És ő be is tartotta a szavát, tényleg éheztek az albánok, ergo megtanultak önmagukról gondoskodni, mert különben éhen haltak volna, ha nem ezt csinálják.
2./ A rendszerváltás után kinyílt nekik a világ, és a görögöknek-olaszoknak is kinyílt Albánia. Az olasz maffia is megérezte a lehetőséget, és ezeket az alapjában véve ritka becsületes (tényleg azok, ők nem koszovói albánok!!!) népet jól átqrta egy pilótajáték szerűséggel, amibe bele is rokkant a frissen rendszerváltozáson átment Albánia gazdaságilag. Ezért aztán 1996-ban gyakorlatilag polgárháború tört ki, ami kb. 1 évig tartott. Ergo az albánok megint rákényszerültek önmagukról gondoskodni, mert különben éhen haltak volna.

Emiatt a két ok miatt itt az államtól gyakorlatilag a rendfenntartást várják el a legjobban, a többire nincs nagy igény. Persze itt is van állami nyugdíj, meg állami egészségügy, de csökkentett mértékben. Aki komolyabb egészségügyi ellátást (nem csak sürgősségit, és néhány alapdolgot) akar, az vagy köt biztosítást, vagy pedig fizet. És a kórházak túlnyomó többsége itt nem állami, hanem vagy magán, vagy alapítványi, ettől függetlenül az itteni TB-től megkapják ők is a sürgősségi, és az alapellátásra a pénzt a kezelt betegek után. Van pl. Tiranában állami tömegközlekedés is, de vannak magántársaságok is, akik ugyanúgy üzemeltetnek hivatalosan buszokat. Ezért aztán a buszjegy max. 50 Lek (kb. 100 Ft). Így az állami busztársaság is bele van kényszerítve a versenybe. És sokkal korszerűbb buszok vannak általánosságban, mint pl. Budapesten.

Szóval nem tudom, de nekem az a megérzésem, hogy ha Magyarország ilyen traumákon átment volna, akkor sokkal normálisabb lenne a magyar társadalom.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.03.09. 21:22:50

@Jani haverja:
Épp most olvastam az indexen, hogy rákosi elvtársnak mekkora személyi kultusza volt - sajna a cikk alig ment bele, hogy gazdaságilag mi történt eközben.
Kádár is sokat tett azért, hogy infantilizálja és mentálisan és erkölcsileg álomba ringassa a báránykáit - meg persze, hogy mindenkit bűnrészessé tegyen így vagy úgy a rendszerben, aki meg nem az hallgasson, mert akkor lehet nyaralója.
Ez a legrémisztőbb az egyszemélyi vezetésben - olyan sok függ egyetlen nagyravágyó kesztyűbáb személyes neurózisától. Mi meg így hozzászokunk, hogy egyetlen ember gondolatait fürkésszük és azt próbáljuk meg a magunk érdekében manipulálni, hozzá imádkozhassunk, a hozzá való áttétes kapcsolatainkban reménykedjünk. Ja, és persze ha valami nem működik, higgyünk a jó király-rossz tanácsadó mesében

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.10. 00:27:49

@Dr. Quadrille Lobster: Rákosiról jut eszembe. Az itteni Enver Hodzsa még nála is keményebb diktatúrát tartott itt. A csúcs az, hogy nagyon mesterien építette ki az elején a saját személyi kultuszát, gyakorlatilag külső (pl. Szovjet) segítség nélkül. Aztán mire ezek a jóindulatú albánok észbe kaptak, már késő volt, dübörgött a diktatúra. Itt olyan diktatúra volt, hogy később, a rendszerváltás után derült ki, hogy a felnőtt albán lakosságnak közel 50%-a volt besúgó, mert valamivel kényszerítették rá (kit ezzel, kit azzal). Szóval itt bekövetkezett tényleg az az abszurdum, hogy egymást figyelték az ügynökök, és egymásról jelentettek.

Viszont itt az ügynökmúltat gyorsan feldolgozta a társadalom, részben azért, mert a társadalom fele ügynök volt, részben meg azért, mert az albán ember eredendően jókedvű, úgyhogy a rendszerváltás után, amikor kiderült ez a bizonyos 50%-os ügynökarány, nagyon hamar született egy vicc erről, és ezzel gyakorlatilag el volt intézve a dolog. Leírom a viccet, mert szerintem tanulni lehet belőle:
Két régi barát találkozik az utcán, elkezdenek beszélgetni, és az egyik megkérdezi a másikat:
- Olvastad a tegnapi újságot? Képzeld el azt írták, hogy Enver uralma alatt a felnőtt lakosság 50%-a besúgó volt.
Mire a másik:
- Nem olvastam, de tényleg ilyen sok ügynök volt?
A kérdező:
- Tényleg, azt állítják a történészek. Ezek szerint ha Te nem voltál ügynök, akkor én...

És ezzel a viccel itt gyakorlatilag el lett intézve a dolog. Itt senkit sem lehet zsarolni az ügynökmúltjával, mert mindenki tudja, hogy az ügynökök 99%-a nem jószántából tette amit tett, hanem valamivel kényszerítették rá. Úgyhogy itt az emberek egyáltalán nem szégyellik a másik előtt az esetleges ügynökmúltjukat, sem a közemberek, sem a politikusok, nem is lehet őket zsarolni ezzel.

Úgyhogy itt is visszaköszön az elméletem: Mennél véresebb, kegyetlenebb egy diktatúra, utána annál normálisabb lesz egy társadalom. Talán, ha 56-ban sikerült volna a forradalom Magyarországnak, akkor most nem itt tartana az ország. De hát nem így történt.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.03.11. 14:36:05

@Jani haverja:
Egyáltalán nem abszurdum, hogy mindenki jelentsen.

A jelentés lényege ugyanis NEM a megszerzett információ. Arra vannak a profik. Hogy egy jó pozícióban lévő, segíetni akaró emberből jó kém legyen, még ahhoz is nagyon sokmindenre van szükség. Informátor nem terem minden bokorban.

De ahogy mondtam, a jelentés nem is erről szól.

1) az információ asszimetriája. Rugóztam már ezen máshol is. Röviden az, hogy pénteken szoktad kitenni a macskát szarni az ajtó elé, nem egy olyan infomráció, amivel tönkre lehet téged tenni. De amikor bevisznek kihallgatni akármi másért és megemlítik, h ezt is tudják rólad, akkor kiver a víz. Plusz senkiben nem bízol többé a környezetedben. A bizalmatlanság elhintése pedig a diktatúra melegágya.

2) Mindenkit bűnössé tesz. Nem tudsz többé a szemébe nézni annak, akiről akár csak annyit is jelentettél, hogy macskája van. Nem kell a jövőbe látnod és ügynöktörvényeket vizionálnod ahhoz, hogy amiatt aggódj, hogy meg fogja tudni. És megint ott vagyunk, h amennyiben a társadalmi bizalmat erodálták, tiszta az út ahhoz, hogy mindenki egyéni utat keressen a hatalom birtokosához és, következésképp, el is várja, hogy egyszemélyi legyen az a hatalom.