Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Az összeesküvések nem szándékolt következményei

2012. 03. 04.

És akkor a zsidók beküldték a pillangót a dzsungelbe, hogy rebegtesse meg a szárnyait, mert kiszámolták, hogy akkor hét nap múlva Romániában földrengés lesz.

Valami ilyesmi jut eszembe mindig, amikor egy egyensugarú összeesküvés-buzi konspiratíve levezeti nekem, hogy (teszemazt) a zsidók kirobbantották a Jom Kippur-i háborút, hogy felnyomják az olajárat, hogy felnyomják az inflációt és hogy elérjék mindazt, ami egyébként az infláció miatt történt. Hát nem logikus? 

hard_to_navigate_reality_when_dogma_writes_the_map.jpg

 Nehéz úgy navigálni az életben, hogy a dogmák rajzolják a térképet... 

 

Összekötötte azokat a pontokat, amikről tudomást szerzett (és szigorúan csak azokat) és egy sztorit generált köré, ami teljesen izgalomba hozta. Attól az még nem igaz.

Az összeesküvés-hívő olyan lény, aki krónikusan képtelen felfogni a nem szándékolt következmények törvényét. Vagyis azt, hogy amikor bármit teszel, annak millió következménye van, amelyek közül csak egy-két rövid távú eredmény volt eredetileg a célod. Ha szerencséd van. Legtöbbször még annyi sem. Mert nem számolsz egy csomó emberi reakcióval, körülményekkel, amelyekről nem tudtál és a másik kis összeesküvővel, aki épp egy másik fa alatt rebegteti a szárnyait.

Bazmeg, ha valaki olyan méretű összeesküvéseket tud kivitelezni minden hiba vagy előre nem látott tényező nélkül, az kurvára tud valamit. Ha többen össze tudnak állni és kitartani a terv mellett, senki nem ugrik ki, senki nem veri át a másikat, mindenki kivitelezi a maga részét, az olyan fokú lojalitás, hogy szeretnéd inkább eltanulni. Az már maga az Übermensch.

De a valóságban ilyen nincs. Vannak, akik jobbak szervezésben, mint te, de annyira azért nem.

A nem szándékolt következmények és a kollektív cselekvés önfelszámoló logikája miatt nem működhetnek olyan szuperhatékony összeesküvések, mint amit a hülyegyerekek vizionálnak. De honnan tudnák, sosem próbáltak még csak annyira sem konspirálni, hogy otthon mind a ketten azt hazudják, hogy a játszótéren voltak. Már azon is el lehet csúszni.

Egyébként a nem szándékolt következmények és a kollektív cselekvés önfelszámoló logikája az, ami miatt az állam-szkeptikusok nem hisznek a legjobb szándékkal meghozott állami beavatkozás sikerében sem.

Alkalmazkodás és gyors helyzetfelismerés, nem összeesküvés

Ha igaz a nagy zsidó világösszeesküvés, akkor tehát van egy csomó konspiracionista, akik épp csak annyira okosak, hogy (a törikönyvüket visszafelé olvasva) kinyomozzák a nagy zsidó összeesküvéseket, de annyira már nem, hogy akárcsak a spájzban csinálni tudnának egy hasonlót. A legtöbb azt sem tudja kiszámolni, mi lesz a főgonosz reakciója egy akciófilmben, nemhogy manipulálni a jövőt.

Ez már önmagában ciki kellene hogy legyen - de nem veszik észre.

A valóság azonban nem ez. A valóság az, hogy akik a turbulenciából jól jönnek ki, azok nem feltétlenül okozták azt, hanem csak jobban tudtak alkalmazkodni. Az élet ugyanis változás, és a változásokra adott reakció a te sikerességed mértéke.

Ha résen vagy és megpróbálsz jól kijönni a változásból, akkor sikeres leszel, ha ellenben minden változásnál végignyomod a gyásznak mind az öt stációját és vered magad a földhöz, hogy valaki csinálja neked vissza, mert már pont kezdted megérteni, akkor csak egy buta bárány vagy, akit nyírni fognak.

Tudom én, hogy minden öntudatlan kis bárány álma, hogy egyszer csak felültessék egy polcra, ahonnan már nem lehet leesni, és hogy amikor ott van, akkor azonnal tiltsanak be minden további változást (kivéve azt, amitől még jobb lesz), de már máshol is kifejtettem, hogy ez egy filozófiai és pszichológiai zsákutca, még akkor is ha a politikusok szívesen megígérik nekünk.

Szóval szerintem minden nagyokos, aki az arcomba böfög valami összeesküvést, az önmagáról állít ki szegénységi bizonyítványt, mert nem tett mást, mint:

- Elfogadott egy bizonyos narratívát egy igen komplex múlttal kapcsolatban.

- Aztán elkezdte sérelmezni, hogy nem ő jött ki jól belőle,

- Végül pedig meggyanúsította a haszonélvezőt, hogy már az előző jégkorszakot is ő idézte elő, hogy 4000 évvel később megdráguljon a frank.

Ez eddig csak vicces lenne, de ugyanaz a butaság azt is mondatja vele, hogy valami okos vezír pedig állami eszközökkel bármit képes elérni - csak akarni kell. Aka. voluntarizmus.

És innentől már veszélyes ez a fajta butaság.

18 komment

süti beállítások módosítása