Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!
  • Ra: Wow... (2019.06.04. 20:56) Hogyan szoktasd le magad a tanult tehetetlenségről?
  • Hemi12: Igazad van! Az '56-os forradalmárok is baszódjanak meg! Megöltek egy csomó EMBERT!!! Akik között biztos voltak jók is! Hát nem olvasták a szótári de... (2019.03.15. 16:51) Feminizmusról picsogni férfiatlan
  • Diorella Queen: Sok igazság van a posztban,mondhatni azt is hogy az egész poszt igaz. :) (2019.02.13. 08:03) 11 ok a gyerekvállalás ellen
  • Barbara Pesti: Engem csak az zavar, ha nem dühböl, nem feszültséglevezetésböl kàromkodnak, hanem megszokásból. Az a bizonyos vazmeg mint kötöszó esete ez. Pont mer... (2019.01.08. 22:30) Káromkodás, mint hatalmi eszköz
  • Janos Giljan: Hát az a véleményem, hogy mi a feleségemmel 12 év után is szerelmesek vagyunk egymásba és a szexuális életünk is igen aktívnak tekinthető, heti 3-5 ... (2018.07.29. 22:21) 13 lecke nem monogám párkapcsolatokból

Kinek kell a termőföld?

2011. 08. 15.

A kormány talált százezer hektár termőföldet, hurrá!

És úgysem használtuk semmire. Akkor nem is fog hiányozni, ha eladjuk a kínaiaknak.

Mert nekik vannak terveik vele.

Az már eddig is érdekes gondolat volt, hogy majd jól megveszik az államkötvényeket. Nekik euró kell, nekik az a nagy exportpiac. A magyar akárhány Adios tornacipőt vesz, sosem lesz akkora piac, mint az eurózóna.

Meg a magyar munkaerő nélkül is jól megvannak, köszönik szépen. Arról álmodozni, hogy ebből az összeborulásból mi jövünk ki jól kábé olyan, mint amikor a mindenkori magyar kormányok azon hencegnek, hogy jól átvertük az oroszokat. Valahogy sosem az volt a vége, hogy ők nyüszítettek.

Még a BP is mindig megszívja, valahányszor bepróbálkozik jövedelmezően együttműködni a Gazprommal, amint leteszi a saját részét, valahogy mindig elkergetik a picsába. A MOL meg majd talicskázza kifelé az olajat az orosz mezőiről. Aha.

Na de a termőföld! Az már érdekli őket! A termőföld ugyanis a geopolitika új sarokköve. (Az ivóvíz, satöbbi mellett.) Kína pedig nagyban gondolkodik.

Kína egész országokat vásárol föl Afrikában hektáronként, repteret épít a közepére és úgy viszi ki a terményeket. Nem arról van szó, hogy a helyieknek drágán akarják adni. Arról van szó, hogy a helyiek nem kapnak, csak ha Kínában már biztosított az ellátás.

Amíg pedig Kínában aszály van, addig nincs ellátás-biztonság.

Amíg egy-egy nagyobb élelmiszer-termelő övezet nyári aszálya képes a világpiaci árakat megugrasztani és amíg az éves biztonsági többlet gyakorlatilag nullára csökkent világszerte, addig a termőföld egyre értékesebb.

Különösen, amíg pár segg továbbra is úgy gondolja, hogy a bioetanol egy kib***tt jó ötlet, csak mert széndioxid-szempontból éppen semleges, de leszarják, hogy a termőföldből kinyert energia ily módon sosem fog oda visszatérni, nem is beszélve az emberiség élelmiszer-ellátásáról. (A gabona ára ezáltal áttételesen együtt mozog az olajárakkal, ami különösen kellemes érzéssel tölt el mindenkit, aki tudja, hogy az olajár sosem fog lejjebb menni, amíg az OPEC szabályozza a kitermelést.)

Naponta 219 ezerrel több ember van a világon (de amíg nem mind hun, addig tessék kérem itt is szaporodni, mert mi csak a saját fajtánkat nézzük).

Mintegy 2 milliárd ember több, mint a bevétele felét ételre költi.

A világ legtöbb részén a túlöntözés kezdi kimeríteni a víztartalékokat, márpedig a melegedő éghajlat miatt lassan kezdhetünk gyúrni víz nélkül is termő GM búzára.

De nem mondom tovább. Olvassátok el magatok.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr983154949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2011.08.16. 13:08:33

az, hogy az állam azt se tudja, mije van pontosan, szerintem tökéletes érv az állami tulajdon ellen úgy általában.

Avatar 2011.08.16. 15:03:06

"Különösen, amíg pár segg továbbra is úgy gondolja, hogy a bioetanol egy kib***tt jó ötlet, csak mert széndioxid-szempontból éppen semleges, de leszarják, hogy a termőföldből kinyert energia ily módon sosem fog oda visszatérni, nem is beszélve az emberiség élelmiszer-ellátásáról."

A mezőgazdász általában tudja, mennyit kell trágyázni, hogy a tápanyagokat visszapótolja a földbe, függetlenül attól, hogy a megtermelt kukoricát megeszik, vagy bioetanolt állítanak elő belőle (vagy a kukorica magjait fogyasztásra, a szárát meg bioetanol előállításra/hőenergia termelésre használják).
A gazdaság energiaigényét ki kell elégíteni; függetlenül attól, hogy lovakat alkalmazunk, és azoknak termelünk takarmányt, vagy traktorokat használunk és azokat "etetjük" biodízellel/etanollal lesznek olyan területek, amelyeket kivonunk az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek előállításából. Vagy mindent végezhetünk emberi erővel, és akkor csak az emberek etetésére kell termelni, de nem biztos, hogy ez lenne hatékony.
Volt egy csodás évszázadunk, amikor a föld alól is rengeteg energiát fel lehetett hozni, de az olaj fogyóban van.
Sőt, a szaporodó népesség számára lakhatást is kell biztosítani, ami általában szintén mezőgazdasági művelésre alkalmas terület beépítését jelenti. Szóval a népesség szaporodása csökkenő termőterületet és növekvő élelmiszer-(és energia)igényt jelent.
Sajnos ha nem találunk újabb hatalmas tartalékokat, amiből energiát állíthatnánk elő, akkor az energiát is meg kell termelni, és akár szélkerekeket, napelem parkot, hőerőműben felhasználható energiaerdőt, bioetanol alapanyagot, vagy állati takarmányt termelünk energianyerési céllal, az az élelmiszer termelés elől is el fog vinni területet.