Lobsterizmus 101

Friss kommentek

Válságadó és tömörtelenség

2011. 08. 15.

2010 őszén-telén néhány bűnös mód gazdag, budai társasházban azt vették észre a lakók, hogy nincs fűtés és melegvíz. Pedig nem voltak elmaradva semmiféle gázszámlával. De gond egy szál se! Mielőtt felvehették volna a telefont, hogy hívják a szerelőt, már csöngetett is a gázcég, hogy csókolom, nagy baj van.

De megoldjuk!

Mi a teendő, ha a kormány a te zsebedre nagylelkű?

Beszed a cégedtől egy nagyobb összegű "egyszeri" adót (amit amúgy belevett a költségvetésbe az egész következő évtizedre) és szúrós szemmel figyel, hogy mit lépsz most.

Volt olyan buta gázszolgáltató, aki árat emelt. Nagy hiba.

A tecsó még annál is egyenesebb volt, megírta a kerületi önkormányzatnak, hogy sok volt a válságadó, kéretik levinni a bérleti díjat. Még nagyobb hiba.

De az energiacégeknél régi motorosok ülnek, nem ma kezdték a szakmát.

Észrevették ők már régesrég, hogy a hatósági árnak csak két dologhoz nincs köze: a kereslethez és a kínálathoz (beszerzési árhoz). Erre jön még egy jó kis recesszió, nemfizető ügyfelekkel és még a válságadó is.

De megoldjuk!

Még azon a télen hirtelen elöregedett/meggörbült/kiegyenesedett/életveszélyessé vált/nem szabványos lett sok száz gázcső, csak Budapesten.

Ezért aztán preventíve kikapcsolták a gázt, nehogy a drága ügyfél véletlenül megsérüljön. Ha a pórul járt társasházak nem akartak megfagyni, azonnal fizetniük kellett pár misit a szerelésre.

Még így is eltartott hetekig a macera, de milyen boldog volt már a drága ügyfél, mikor megint befűthetett és nem kellett többé a rokonokhoz járni zuhanyozni!

Nyáron az "ügyfélmentés" tovább folytatódott.

Lényegében a gázcégek (és rajtuk keresztül a kormány) módot talált arra, hogy megcsapolja a társasházak igazságtalanul nagy megtakarításait. És még a gázcső-bizniszt is felvirágoztatták, nem is beszélve a szakikról, akik azóta is turéznak Budapest különböző pontjain és fenyegetik a lakókat, hogy addig nem lesz fűtés, míg nem fizetnek.

Egyes szakik még saját zsebre is tudnak egy kicsit dolgozni. Gazdagnak tűnő és gyengébb idegzetű lakók lakásaiba bejutva jól megzsarolják őket is, hogy nahát, a cirkó benn van a lakásban. És a lakásban alszanak is emberek! Kevesebb, mint 10, 15, 20, 50, 100 méterre a cirkótól! (A szám attól függ, mekkora a lakásod.)

Ez veszélyes, ezért most azonnal ki kell kapcsolni. Ejnye, ejnye, mit lehet ilyenkor tenni...

 

N.B. Teljesen biztos vagyok benne, hogy létezik szakértői vélemény, ami az akciókat alátámasztja. De arra is létezik, hogy "hazánk mozgástere a determináció növekedésének ellenére növekszik: a mozgástér exponenciálisan, míg a determináció csak négyzetesen bővül." És az is milyen jó már.

Plusz elnézve, hogy a vízműveknek tízméteres gejzír kell a Gellért térre, mielőtt kicserélnének egy csövet, nem tűnik karakterisztikusnak a gázművek részéről ez a hirtelen, átfogó, egész Budapestet felölelő, gondoskodó aggodalom.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr663154670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2011.08.15. 19:24:23

ha hazánk mozgástere exponenciálisan, a determináció pedig négyzetesen bővül, mozgásterünk nagyságát a két függvénygörbe közötti terület, azaz az integrál ( e^x - x^2) dx függvény adja meg. A mozgástér mértékegységét mondjuk nem ismerem...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.08.15. 19:36:10

@misc:
Ne aggódj, a tanulmány szerzője sem ismeri, meg hát nincs is neki.
Különben lehet, h pont ezért nem is fárasztotta magát, h feltegye a grafikonjára, amellyell elméletét aládúcolta

Avatar 2012.04.13. 12:06:03

@misc: A mozgástér mértékegysége az nyilván köbméter, mert feltételezhetően a háromdimenziós térről van szó. :)
Persze a visszamenőleges hatályú jogalkotás gyakorlata felveti, hogy Matolcsy meghaladta ezt az ortodox felfogást és a teljes téridő rendszeren belüli mozgási lehetőségekre gondolt.
De az akár 26 dimenziós húrelmélet hatásait is feltételezhetjük gondolkodására, amit igazol az is, hogy se Matolcsy gazdaságpolitikájának helyességét, sem pedig a húrelméletet nem igazolja eddig semmilyen kísérleti tény.

Sokkal problémásabb a helyzet a "determináció" mértékegységével. Elsőre talán a négyzetes mátrixok determinánsai ugorhatnak be az elnevezés kapcsán, de nyilván a szakértő miniszter úr nem írhatta el, így ez valami más kell legyen. Az egyetlen támpont, hogy közös koordináta rendszerben ábrázolható a mozgástérrel, tehát a mértékegysége is azonos kell legyen.
Sajnos a koordináta rendszer egyik tengelyén se sikerült se mértékegységet, se egység beosztást jelölni, pedig ezért már gimiben dupla egyes járt matekból...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.04.13. 12:45:31

@Avatar: Szerintem azt akarta kifejezni, hogy teljesen mindegy, mi a mértékegység, az elmélet a fontos.

"Persze a visszamenőleges hatályú jogalkotás gyakorlata felveti, hogy Matolcsy meghaladta ezt az ortodox felfogást és a teljes téridő rendszeren belüli mozgási lehetőségekre gondolt."

Mától minden másképp volt.
És ő ezt már tudta!
Csak mi nem figyeltünk eléggé. Ha átírjuk a történelmet, az egész jelenünk egész más lesz. Kezdjük mindjárt a tavalyi GDP-vel. ha azt sikerül lejjebb módosítani stikába', az idei növekedés fenomenális lesz!

Mondjuk lehet, h a történelembe ragadt néplélekre tényleg ráférne, h átírják a történelemkönyveket. Írjuk mondjuk bele, h mi mindig is egy birodalom voltunk, akik a környékbeli népeket alárendelték és ügyesen kihasználták. Kíváncsi lennék, akkor milyen lenne a "magyar néplélek".

Avatar 2012.04.13. 14:31:34

@Quadrille Lobster: Nem vagy nooormális, a tavalyi GDPt már az Orbán kormánynak köszönhetjük, azt nem lehet lefelé módosítani! Viszont a 2010-est simán, hisz arra még mondható, hogy amiatt is a Gyurcsánya hibás, meg a szekrényből kipotyogó csontvázak. Az ideit meg valami egészen új, unortodox módszerrel kell majd számolni, és rögtön látható lesz, hogy növünk, mint a gomba.

Egyébként nem lenne példa nélküli, ha "módszertani finomítás" címén felülvizsgálnák a számokat.
vg.hu/a-drog-es-a-prostitucio-dobta-fel-a-magyar-gdp-t-290826

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.04.13. 14:54:07

@Avatar:
Bah! Ilyet már láttunk: oriblog.blog.hu/2011/03/27/lies_damned_lies_and_the_polish_gdp

Nem is értem, miért vesszük komolyan. Szóval ha a ksh-alkalmazott vagy a politikus személyes tapasztalata szerint több a prosititúció az országban, akkor emelni fogják a részarányát? Különben is, mióta számít, hogy mekkora a feketegazdaság? Ha nem adózik, nem lehet belőle adósságot fizetni, szociális juttatást fizetni, semmit.
oriblog.blog.hu/2012/01/21/okmanybelyegbol_gazdasagi_novekedes

Avatar 2012.04.13. 16:54:23

@Quadrille Lobster: A GDP-vel az emberek jólétét próbálják mérni... Az kétségtelen, hogy a drog és a prosti (átmenetileg) képes élvezeteket nyújtani, így a jólétbe be kell kalkulálni. :)
Statisztika meg azért kell róla, mert ha elég nagy értékű a forgalma a tiltás ellenére is, akkor majd esetleg engedélyezik, csak hogy adóztassák, vagy legalább ráállítanak valami kreatívot, hogy kitalálja, hogyan lehet úgy is megadóztatni, hogy közben tiltva is marad.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.04.13. 18:02:25

@Avatar:
Becsült bevétel alapján. Majd lesz egy feketegazdaság-becslő NAV-osztály, ami minden évben kiküldi a számlát a becsült porstitúcióból származó jövedelmek után - és igazolással lehet következő adóévben jóváírást kérni, ha év közben mondjuk férjhez ment az illető. (Mert ha házasság alatt szexel valaki kedve ellenére, az ugye nem tilos, hanem egyenesen kötelező.)
Kell is, Matolcsy tempósan feketíti a gazdaságot a tranzakciós adóval.

valaki76 (törölt) 2012.04.13. 21:01:47

@Quadrille Lobster:

A feketegazdaság nagyon keményen adózik: pl. ÁFA, jövedéki adó

valaki76 (törölt) 2012.04.13. 21:08:30

@Quadrille Lobster:

Apropó szociális juttatás versus prostitúció:

A „legősibb szakma” túlnyomórészt „underclass”-ból kikerülő képviselői – ÁFÁ-n, jövedéki adón keresztül – minden további nélkül befizetnek annyi pénzt a költségvetésbe, mint amennyi „szociális segélyre” (rendelkezésre állási támogatásra) megy el…

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.04.13. 21:16:14

@valaki76:
"A feketegazdaság nagyon keményen adózik: pl. ÁFA, jövedéki adó"

Én is, csak én még szja-t is fizetek.
Meg tb-t is.
Meg nyugdíjat is valaki másnak.
Meg tranzakciós adót is.

valaki76 (törölt) 2012.04.13. 21:46:35

@Quadrille Lobster:

Ha, már pl. a „legősibb szakma” képviselőinél vagyunk, momentán – ÁFÁ-n, jövedéki adón keresztül – nagyságrendekkel több pénzt fizetnek be a költségvetésbe, mint amennyit onnan visszakapnak.

Nagyon derék, „produktív” állampolgárok:)

Avatar 2012.04.17. 10:18:53

@Quadrille Lobster: Nem tudom hazánkban van-e már ilyen jellegű sarc, de tudtommal az amcsiknál a pincéreket, taxisokat adóztatják a feltételezett borravaló után is. Ha épp nem kap valakitől 10%-ot, akkor is le kell adóznia, mert a Hivatal úgy becsülte, hogy átlagosan ennyit adnak az emberek.
Mondjuk a prostiknál nehezebb a helyzet, mert ott a teljes bevétel láthatatlan jelenleg az adóhatóság számára, de az ügyes kis hivatalnokok biztos ki tudnának dolgozni valami jó becslési módszert...
Pl néhány próbavásárlással ;) felmérik az árfolyamot, aztán 1-2 napig megfigyelik, egy csaj hány kuncsaftot kezel le, és ebből általánosítanak egy jót.

Avatar 2012.04.17. 10:26:25

@valaki76: Az állami alkalmazottakon kívül mindenki nagyságrendekkel több pénzt fizet be a ktgvetésbe, mint amennyit visszakap. Ebből működik maga az állam. :)

A prostituáltak viszont gyakrabban is mennek a TBből finanszírozott nemibeteg gondozóba, meg az út szélén lenge ruhában tüdőgyuszit is könnyebben kapnak, mint az átlagpolgár...

valaki76 (törölt) 2012.04.17. 14:12:40

@Avatar:

„Az állami alkalmazottakon kívül mindenki nagyságrendekkel több pénzt fizet be a ktgvetésbe”

Az ún. „magánszektorban” (különösen a sikeresebb szegmensben) is meglepően magas a pozitív egyenleggel rendelkezők aránya.