Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Válságadó és tömörtelenség

2011. 08. 15.

2010 őszén-telén néhány bűnös mód gazdag, budai társasházban azt vették észre a lakók, hogy nincs fűtés és melegvíz. Pedig nem voltak elmaradva semmiféle gázszámlával. De gond egy szál se! Mielőtt felvehették volna a telefont, hogy hívják a szerelőt, már csöngetett is a gázcég, hogy csókolom, nagy baj van.

De megoldjuk!

Mi a teendő, ha a kormány a te zsebedre nagylelkű?

Beszed a cégedtől egy nagyobb összegű "egyszeri" adót (amit amúgy belevett a költségvetésbe az egész következő évtizedre) és szúrós szemmel figyel, hogy mit lépsz most.

Volt olyan buta gázszolgáltató, aki árat emelt. Nagy hiba.

A tecsó még annál is egyenesebb volt, megírta a kerületi önkormányzatnak, hogy sok volt a válságadó, kéretik levinni a bérleti díjat. Még nagyobb hiba.

De az energiacégeknél régi motorosok ülnek, nem ma kezdték a szakmát.

Észrevették ők már régesrég, hogy a hatósági árnak csak két dologhoz nincs köze: a kereslethez és a kínálathoz (beszerzési árhoz). Erre jön még egy jó kis recesszió, nemfizető ügyfelekkel és még a válságadó is.

De megoldjuk!

Még azon a télen hirtelen elöregedett/meggörbült/kiegyenesedett/életveszélyessé vált/nem szabványos lett sok száz gázcső, csak Budapesten.

Ezért aztán preventíve kikapcsolták a gázt, nehogy a drága ügyfél véletlenül megsérüljön. Ha a pórul járt társasházak nem akartak megfagyni, azonnal fizetniük kellett pár misit a szerelésre.

Még így is eltartott hetekig a macera, de milyen boldog volt már a drága ügyfél, mikor megint befűthetett és nem kellett többé a rokonokhoz járni zuhanyozni!

Nyáron az "ügyfélmentés" tovább folytatódott.

Lényegében a gázcégek (és rajtuk keresztül a kormány) módot talált arra, hogy megcsapolja a társasházak igazságtalanul nagy megtakarításait. És még a gázcső-bizniszt is felvirágoztatták, nem is beszélve a szakikról, akik azóta is turéznak Budapest különböző pontjain és fenyegetik a lakókat, hogy addig nem lesz fűtés, míg nem fizetnek.

Egyes szakik még saját zsebre is tudnak egy kicsit dolgozni. Gazdagnak tűnő és gyengébb idegzetű lakók lakásaiba bejutva jól megzsarolják őket is, hogy nahát, a cirkó benn van a lakásban. És a lakásban alszanak is emberek! Kevesebb, mint 10, 15, 20, 50, 100 méterre a cirkótól! (A szám attól függ, mekkora a lakásod.)

Ez veszélyes, ezért most azonnal ki kell kapcsolni. Ejnye, ejnye, mit lehet ilyenkor tenni...

 

N.B. Teljesen biztos vagyok benne, hogy létezik szakértői vélemény, ami az akciókat alátámasztja. De arra is létezik, hogy "hazánk mozgástere a determináció növekedésének ellenére növekszik: a mozgástér exponenciálisan, míg a determináció csak négyzetesen bővül." És az is milyen jó már.

Plusz elnézve, hogy a vízműveknek tízméteres gejzír kell a Gellért térre, mielőtt kicserélnének egy csövet, nem tűnik karakterisztikusnak a gázművek részéről ez a hirtelen, átfogó, egész Budapestet felölelő, gondoskodó aggodalom.

15 komment

süti beállítások módosítása