Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!
  • Ra: Wow... (2019.06.04. 20:56) Hogyan szoktasd le magad a tanult tehetetlenségről?
  • Hemi12: Igazad van! Az '56-os forradalmárok is baszódjanak meg! Megöltek egy csomó EMBERT!!! Akik között biztos voltak jók is! Hát nem olvasták a szótári de... (2019.03.15. 16:51) Feminizmusról picsogni férfiatlan
  • Diorella Queen: Sok igazság van a posztban,mondhatni azt is hogy az egész poszt igaz. :) (2019.02.13. 08:03) 11 ok a gyerekvállalás ellen
  • Barbara Pesti: Engem csak az zavar, ha nem dühböl, nem feszültséglevezetésböl kàromkodnak, hanem megszokásból. Az a bizonyos vazmeg mint kötöszó esete ez. Pont mer... (2019.01.08. 22:30) Káromkodás, mint hatalmi eszköz
  • Janos Giljan: Hát az a véleményem, hogy mi a feleségemmel 12 év után is szerelmesek vagyunk egymásba és a szexuális életünk is igen aktívnak tekinthető, heti 3-5 ... (2018.07.29. 22:21) 13 lecke nem monogám párkapcsolatokból

The Great China Mall

2011. 07. 16.

64 millió üresen álló lakás és a világ legnagyobb bevásárlóközpontja, amiben öt napja nem láttak vevőt. A világ legnagyob ingatlan-buborékja Kínában van.
De mivel a kormány kiadta, hogy kell az évi 10% növekedés, nincs mese: Építeni kell.
Ha ezeket odaadnák annyiért, amennyit a rászorulók megengedhetnének, összeomlana a már meglévő és eladott ingatlanok iránti kereslet - és azoknak az ára is.

 

Hiába, az állami tervezés igenis képes 10%-os növekedésre. Ki merné tagadni.
Akik nem értik: az első 5 percben a világ legnagyobb bevásárlóközpontját lehet megcsodálni. 6 éve van ott, de még nem telt be az első emelet sem.
A 10. perctől pedig olyanokkal készítenek interjút, akik nem jutnak lakáshoz. 12:40-nél megcsodálható a lakás, amit 300 ezer dollárért, 50% előleggel adnak csak el. És hát olyan, amilyen.

A központi tervezés a GDP-növekedést elérendő célként, tervezhető elemként kezeli. Egy szabad gazdaságban a növekedés csupán a gazdasági szereplők egyéni stratégiáinak eredője.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr483072865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.07.17. 09:10:16

A képek alapján ezek a szellemvárosok éppen ideálisak lehetnek azok számára, akik alapvetően szeretnek városban élni, viszont az embereket úgy általában nem annyira szeretik. Mikor lehet beköltözni? :)

Amúgy 2009-ben volt egy riportfilm egy Ordos nevű kínai városról, ahol egy új kerületet - de a távolság miatt szinte egy teljesen új várost - építettek 300 ezer lakó számára, de valahogy oda se nagyon akart beköltözni senki. Aztán egy fél évvel később megpróbáltak utánajárni, hogy mi történt azóta a várossal. A konklúzió:

“We found a brand new but empty city, but reporters could easily distort the overall picture, exaggerate problems, and overly generalize findings. In fact, Ordos is very unique – and it is quite misleading to assume what happens in Ordos could happen in other parts of China,” Lu says.

blogs.wsj.com/chinarealtime/2010/05/12/revisiting-chinas-empty-city-of-ordos/

Hát öö... akkor lehet, hogy annyira mégse.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.07.19. 00:05:20

@tory_t:
Azt azért végiggondolnám, h mennyi lesz ott az internet, ha te vagy az egyetlen ügyfél és a te kedvedért kell bevezetni a kábelt.
Plusz, h ott nincs munka - amint láttunk, így még a boltos meg a kocsmáros is éhenhal - és máshonnan ingázik.

Ha ezeknek a lakásoknak valaha leengedik az árát, a már meglévő ingatlanok értéke fog bezuhanni, mert nem lesz rájuk kereslet - arról pedig tudjuk, milyen hatással van a jelzálog-hitelekre, amelyek így negatív equitybe kerülnek, szép magyar szóval.

A termelési-fétissel az a baj, hogy valamit jól létrehoz, azzal teleszemeteli a környezetet, aztán vinnyog, h pusztítsák el a létrehozott tárgyakat, épületeket, stb, h lehessen csinálni újat. Az ilyenek jönnek elő, h kéne egy kis háború, mert oda fegyvert lehet gyártani, bele töltényt, amit kilőnek házra, amit utána újra lehet építeni és új töltény is kell.

Erre mondom, h a szolgáltatási szektor sokkal tisztességesebb pénzkereset, mint gumimacit gyártani.

Csak sajna a kollektivista diktátorok annyira fantáziátlanok, h mindig a világ legnagyobb mittudoménmijét akarják megépíteni. Persze, tudom, kicsi a hímtagjuk, de ezért miért nekünk kell fizetni?

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.07.19. 17:44:16

@Quadrille Lobster: Jó, én is elképzelhetőnek tartom, hogy kicsit megdobná a költségeket az, hogy a szolgáltatónak csak miattam kéne kiépítenie a 687 km-es vezetéket, de cserébe nekem lenne a leggyorsabb internetkapcsolatom az egész városban! Ami miatt mégis meggondolnám, az inkább az, hogy mint a pláza egyetlen vevője, valószínüleg mindegyik üzletben rögtön lemitsegíthetek-mitsegíthetekeznének, amit nem viselek jól (csak nézelődök-nézelődök).

Az nem is kérdés, hogy ez valahol a tervgazdaság, vagy tágabban az állami beavatkozás kudarca. Kapitalista rendszerekben azért nehezen jön létre ilyen helyzet, hogy a kínálat ennyire elcsússzon a kereslettől. Mondjuk nehéz belegondolni, hogy mégis mi volt (vagy most mi) a koncepció. Építsünk szellemvárosokat, ahol nem lakik majd senki, de idővel az épületek annyira lepusztulnak, hogy már a lakásvásárlóknak is megfizethetőek lesznek? Akkor már miért nem utakat, infrastruktúrát fejlesztenek?

Amúgy ha nem mennének máris tönkre az épületek, a bennem élő kis konteó kovács valami nagyszabású bizarr tervet látna a projektek mögött, hogy mittudomén el akarják rabolni a legkiválóbb európai és amerikai tudósokat, szakembereket a családjukkal együtt, és nekik tartják fenn üresen a városokat. (Ezért is másolnak le egy az egyben osztrák kisvárosokat, hogy otthonosan érezzék majd magukat az ott lakók. Rögtön minden értelmet nyert. Q. E. D.)

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.07.19. 17:46:01

A szolgáltatási szektorral meg szerintem az a bajuk a diktátoroknak, hogy a pártkongresszusokon mégsem lóghat a dísztribün mögött egy nagy plakát azzal a felirattal, hogy ’a világ legnagyobb szolgáltatása’. Nem lehet jól ábrázolni.