Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!
  • Ra: Wow... (2019.06.04. 20:56) Hogyan szoktasd le magad a tanult tehetetlenségről?
  • Hemi12: Igazad van! Az '56-os forradalmárok is baszódjanak meg! Megöltek egy csomó EMBERT!!! Akik között biztos voltak jók is! Hát nem olvasták a szótári de... (2019.03.15. 16:51) Feminizmusról picsogni férfiatlan
  • Diorella Queen: Sok igazság van a posztban,mondhatni azt is hogy az egész poszt igaz. :) (2019.02.13. 08:03) 11 ok a gyerekvállalás ellen
  • Barbara Pesti: Engem csak az zavar, ha nem dühböl, nem feszültséglevezetésböl kàromkodnak, hanem megszokásból. Az a bizonyos vazmeg mint kötöszó esete ez. Pont mer... (2019.01.08. 22:30) Káromkodás, mint hatalmi eszköz
  • Janos Giljan: Hát az a véleményem, hogy mi a feleségemmel 12 év után is szerelmesek vagyunk egymásba és a szexuális életünk is igen aktívnak tekinthető, heti 3-5 ... (2018.07.29. 22:21) 13 lecke nem monogám párkapcsolatokból

KÖZÖS cél nem szentesíti az eszközt

2011. 07. 12.

Egyéni cél elérésénél egyén által el tudom képzelni, hogy a cél szentesítheti az eszközt - és egyszeri marad a normaszegés. (Most itt saját normáról beszélek, nem törvényekről, ami tudom, hogy sokak számára értelmezhetetlen gondolat.)

Egy egyén esetében el tudom képzelni, hogy meg tudja beszélni magával, hogy most rossz eszközhöz folyamodik, de a célja fontosabb - és nem rohad el belülről. Egyszeri eset marad. Egészen egyszerűen azért, mert egy egyén képes racionálisa gondolkodni és nincsenek hézagok az önmagával való kommunikációban.

Ez persze feltételez egy fegyelmezett egyént, ami megint tudom, hogy sokak szerint nincs. Max ő egyedül, de nincs még egy olyan egyed a földön.

Ellenben egy kollektív entitás esetében felrúgni a helyes eljárásra vonatkozó szabályokat valóban veszélyes precedenst teremt, ami ráadásul belülről rohasztja szét a közösséget. Azért, mert nem minden tag van tisztában az eset egyedülálló voltával, vagy csak legyint, hogy persze. Csak azt látja a barom, hogy pl. a rosszakat halomra lőtték. Amiből levonja, hogy a halomra lövés bizonyos helyzetekben okés, és persze mindig tudni véli majd, hogy melyek azok az esetek, mikor kéne.

Na, szóval amíg nem létezik kollektív racionalitás, addig kell a jogállam (aka rule of law.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr493060797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.