Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!
  • Ra: Wow... (2019.06.04. 20:56) Hogyan szoktasd le magad a tanult tehetetlenségről?
  • Hemi12: Igazad van! Az '56-os forradalmárok is baszódjanak meg! Megöltek egy csomó EMBERT!!! Akik között biztos voltak jók is! Hát nem olvasták a szótári de... (2019.03.15. 16:51) Feminizmusról picsogni férfiatlan
  • Diorella Queen: Sok igazság van a posztban,mondhatni azt is hogy az egész poszt igaz. :) (2019.02.13. 08:03) 11 ok a gyerekvállalás ellen
  • Barbara Pesti: Engem csak az zavar, ha nem dühböl, nem feszültséglevezetésböl kàromkodnak, hanem megszokásból. Az a bizonyos vazmeg mint kötöszó esete ez. Pont mer... (2019.01.08. 22:30) Káromkodás, mint hatalmi eszköz
  • Janos Giljan: Hát az a véleményem, hogy mi a feleségemmel 12 év után is szerelmesek vagyunk egymásba és a szexuális életünk is igen aktívnak tekinthető, heti 3-5 ... (2018.07.29. 22:21) 13 lecke nem monogám párkapcsolatokból

Ideológia mint vallás

2011. 06. 16.

Elnézést a közhelyért.

De az ideológiák is vallások. Vagyis inkább ugyanazt a funkciót töltik be.

Amíg nem voltak ilyen flancos népuralmi eszmék és az egyén még hírből sem létezett, a papoknak elég volt annyi a legitimációhoz, hogy. "Csak!"

A királyoknak meg annyi, hogy: "A pap mondta."

Szóval fizettél, amennyit kértek, ahányszor kérték és mentél ágyutölteléknek amikor csak a monarcha be akarta írni saját kicsi nevecskéjét a történelembe. Mert kiskorától ezüstkanálkával adagolták neki, hogy a menő uralkodó az területet hódít. Az alattvalók meg le vannak szarva.

Na, ehhez kellett a jó kis langymeleg vallás, amit ha megkérdőjeleztél, annál fenyegetőbb lett. Amikor már a vallás, mert a királyok isteni legitimációja már nem volt elég, jött az új trend: a nemzetállam.

A nemzeti érzés pont ugyanazt a szerepet tölti be, mit a vallás. Ugyanazok szítják és ugyanazzal a céllal. Hogy megtegyél olyasmit, amit nem tennél, olyasvalakikért, akikért nem tennéd. Csak mert a nemzet magától értetődő. Mert van a "mi" és az "Ők", akik ha kimész a nyájból, széttépnek.

Ez persze önbeteljesítő jóslat is. Főleg ha elhiszed, de akkor is ha nem, mert valamelyik barom elhitte és szembejön.

De a megoldás nem az, hogy visszamászok a fára, visszaszaladok a nyájba, hanem hogy tudatosítom a dolgot. Tudom, ez a nehezebb, de mit vártál? Ingyenebédet?

Az ideológiák korában kicsit többet kell magyarázni, hogy miért is szavazz rám. Nem azért, mert az átlagvoter többet tud a gazdaságról, max a véleménye markánsabb.

De az átlagvoter is újságokhoz megy a véleményéért.

És ha valaki megtánadja egy ellenérvvel, szalad megkérdezni valakit, hogy mit kell ilyenkor mondani.

Átlagvoter nem szeret gondolkodni. A meggyőződéses hitvita sokkal jobb, mert abban végülis olyan dolgok döntenek, amit könnyű megérteni: a hangerő és végső esetben az erőszak. Hát nem sokkal gyomormelengetőbb, mint az a sok egyrészt-másrészt?

Aki látott már amerikai elnökválasztási kampányt, tudja, hogy a vallásos áhítat és a vezérben való hit nem csak közel áll egymástól, hanem ugyanaz. Utána sem kell nézni,  hogy még az agyadnak is ugyanaz a része világít gospel-éneklés és szlogen-skandálás közben. És persze ne felejstük el, hogy ezt sem egyedül csinálja valaki. Mindig tömegben. Az egyénnek, csakúgy mint a gondolkodásnak, amit csak egy egyén tud csinálni, itt nincs helye.

Komlyan gondolta valaki, hogy csak kétféle meggyőződés-tömb létezik és valamelyikre 100%-ig fel kell iratkozni? vagy hogy akárcsak egy politikus is pont ugyanazt gondolja, mint ő? Vagy hogy egy pártban csak egyféle nézet van? Vagy hogy a baloldal meg jobboldal bármit jelent? Idióták.

Ebben a nagy politizálásban ugyanúgy nincs helye gondolkodásnak és kompromisszumnak, mint két kanos oposszum területvédő harcában.

Innentől nem meglepő, hogy minden ide belépő olvasó azt próbálja kitalálni, vajon melyik pártnak hódolok és elsődleges, mélyről jövő igénye van arra, hogy beszóljon mindennek, aki szerinte a másik táborban van. Ha viszont valami kulcsszót megtalál, amiről úgy tudja, hogy négy láb jó, azonnal vallálos áhítat tör rá és megnyitja az intellektuális befogadás csatornáit a kis agyában.

Erre szoktam mondani, hogy menj és tanuld máshol a véleményed, mert ilyen olvasó nekem nem kell. Neked ott vannak a napilapok kétbites publicistái, akik bite-sized, gondolatnak tűnő foszlányokkal tömik be véleményed hézagait. amivel aztán visszatámadhatsz az ijesztő csoporton kívülieknek.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr962957154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alternatív 2011.06.16. 16:43:44

Először is az iskolák 300 méteres körzetéből ki kellene tiltani minden ideológiát: kommunistát, nácit, vallásost egyaránt. Aztán talán ötven év múlva normális emberek irányítanák az országot...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.06.16. 17:47:05

@Alternatív: Úgy legyen.
Csak nehogy 50 év múlva a vallást soha nem látott generáció kitalálja megint az egészet újra, csak mert nem ismerte testközelből, milyen szar tud lenni, ha nem szekuláris az állam.
És megint feltalálják a spanyolviaszt. És bevezetik a vallást, mondván: "Húdejó! Ezzel milyen jól lehet motiválni az embereket és milyen jól el lehet velük töltetni a fölösleges idejüket. és milyen katonásan fizetik a tizedet, ha a fogtündérre hivatkozunk! És még a szorongás is elmúlik, ha beletörődnek, hogy istenke úgyis előre megírta a sorsukat. És még meg is nyugszanak, ha azt hiszik, hogy odaát majd jól megbüntetik a gazdagot, és nem lázadoznak evilági igazságszolgáltatásért. Hogyhogy ez nem jutott eszünkbe eddig?"

-JzK- 2011.10.22. 22:05:21

Tisztára mintha a rájöttem blogot (rajottem.blog.hu) olvasnám. Akár hiszed akár nem: ezek a szövegek éppúgy leegyszerűsített, klisészámba menő, buzzwordöktől hemzsegő közhelyek, hogy az csak na. Ilyen komcsi propagandkönyvben volt ez a "régen buták és vallásosak voltak az emberek, ma meg már" stb.

Ezen kívül az eredethibába is esel, hiszen abból hogy vannak olyanok (nem is mindenki, ezt is elhazudod) akik ilyen motivációból gondolkodnak úgy, ahogy nekd épp nem tetszik, attól még nem jelenti az, hogy téves. Lehet valaki beleneveltségből liberális, aki ugrik bizonyos jelszavakra, pl. "náci", "rassiszta", "kirekesztés", akik szintén nem gondolnak bele a mélyebb tartalmakba, csak mintákat követnek.