Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Eredendő bűn és hülyegyerek a libikókán

2011. 06. 14.

Eredendő bűn az, amikor tudod, hogy amit csinálsz, az hosszú távon visszanyal, mégis megteszed

Pénzzel szedsz fel nőt és méltatlankodsz, hogy tényleg csak a pénzedet szereti

Egymás nyakára ülteted a generációkat egy Ponzi-nyugdíjrendszerben, holott egy majom is ki tudja számítani, hogy ha 4 dolgozó tart el egy nyugdíjast, mindig épp 4x annyi új gyereknek kell születnie - ami örökké nem lehetséges. Vagy egyre többet beszedni a gyerekektől, ami megint nem járható út.

Úgy szabadulsz meg a Vatikántól, hogy bevezetsz egy ellenvallást az országodban.

Van egy jelenség, amit magam közt úgy hívok, hogy a hülyegyerek a libikókán. Amikor valaki észreveszi, hogy hülyeséget csinál, ezért gyorsan az ellenkező végletbe esik. Esetünkben a hülyegyerek nem akar padlót fogni, ezért átszalad a libikóka másik végére, mert az olyan jó magasan van.

Sosem a másik véglet a jó megoldás.

Ha valaki árt másoknak, nem kell rögtön arra kötelezni, hogy másokért éljen - ott van az arany középút, vagyis hogy NE ártson.

Az önzőségnek nem az önfeláldozás a megoldása, hanem a racionális önérdek. Csak egy kialakult, érdekeit ismerő egyén képes gondolkodni, szeretni, és csak egy kialakult egyénben ébredhet fel a valódi vágy, hogy másokkal együttműködjön. Ha kötelezed rá, sosem azt kapod, amit kell, hanem egy farizeust, egy fanatikust vagy egy orra alatt átkozódó, sunyi, alázatos, de ugyanolyan önző parasztot, aki csak a büntetéstől fél, de nem bánta meg az önzést.

Ha a jól működő, szekuláris országodban felfordulást okoz a vallási fundamentalizmus, nem kell rögtön behívni az ellen-fogtündért, hanem az asztalra kell csapni, hogy nálunk szekularizmus van.

Nem kell dédelgetni a vallásosokat, mert az ateistát is ugyanúgy bántja a vallási humbug, mint a fogtündér-fant az, hogy mások gyanús módon okosabbnak tűnnek nála. Ha tényleg mindenki véleménye számít, akkor nem kell kollektív jog.

Ha regresszív az adórendszered, nem kell rögtön eszed vesztve futni a progresszív felé. Ott van még az egykulcsos is. 

És hogy mi köze az eredendő bűnnek a hülyegyerekhez a libikókán?

Hát hogy majdnem minden eredendő bűn arról szól, hogy az ösztönkéinket követve elfutunk az ellenkező végletbe, amikor nem tetszik nekünk valami. Pedig Freud óta tudjuk, hogy a civilizáció MINDEN vívmánya abból fakad, hogy az ember megtanulta értelmezni és korrigálni az ösztöneit.

És én még hozzátenném: hogy megáll gondolkodni és megnézi, hogy pontosan mit kellene korrigálni. Nem rögtön nekiállni mindent visszafelé csinálni, vagy blanket megoldásokkal hülye szabályokat hozni, amik (surprise!) nem fognak működni.

Amikor lehetetlent kérsz és megkapod, kezdjél el gyanakodni. Lehet, hogy épp elkövetted az eredendő bűnt.

 

20 komment

süti beállítások módosítása