Lobsterizmus 101

Friss kommentek

Mindenből a legrosszabbat

2011. 05. 06.

Ki hallott már politikust azzal dicsekedni, hogy feltalálta a magától értetődőt: minden eszméből kiválogatja a legjobbat és az lesz az ő rendszere.

A kapitalizmusból tetszik neki a steak, amit a kövér ujjú bankár zabál, a szocializmusból, meg hogy ingyen van az ebéd.

Az eredmény?

Az emberek zabkását esznek majd, de azt olyan drágán, mint a bankár vette a steaket.

Épp csak nem ott helyben fizetnek érte, hanem adókban, szociális kiadásokban, stb.

És ehetetlen lesz, mert minden konyha államilag finanszírozott, ergo senkit nem rúgnak ki, ha szarul főz, vagy ha moslékot ad. Lehet máshová menni, ott is az van!

És ehhez nem kell gonosznak vagy ostobának lenni. A nagy, állami rendszerek maguk hozzák létre ezt. Ilyen a belső logikájuk.

Ja, amúgy tiszta kapitalizmus sem létezett még soha sehol. Olyan cég, amit megmentenek a saját hülyeségétől, az nem kapitalizmus. Ahol a legnagyobb cégek sorban állnak az államkassza kiadási ablakánál, az nem kapitalizmus. Ahol a politikusok versengve nyalják a "kampányukat támogató" cégek seggét, az nem kapitalizmus. Olyan rendszer, ahol minden válságnál kamatot vág a jegybank, nem szabad verseny. Bezzeg az üzleti titkot, azt ismerik!

Mielőtt eltemetnénk a kapitalizmust, előbb világra kéne hozni. Hagyni a rendszert, hogy megtisztuljon a felesleges pénzintézetektől és autógyártóktól és arra kényszeríteni őket, hogy találjanak más elfoglaltságot. Konzerválni a túlkapacitást roppan szocialista dolog.

Ja, hogy nem szoci, csak keynesi. Mindjárt más...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr11564907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kottaarc 2011.05.06. 10:34:11

Fenn kell tartani a látszatot, hogy jó hitelből működtetni a világot. Ezért kell megsegíteni a devizahiteleseket is, akik ugyan a hitelfelvételtől kezdve, és még most is kevesebbet fizetnek havi törlesztőként, mint a forinthitelesek, DE HÁT nekik változott a törlesztő!! A forint hitelesek meg örülnek, hogy milyen jó nekik, hiszen nem változott a törlesztőjük... igaz sokkal többet fizetnek folyamatosan mint a devizások, de ez senkit nem zavar.... HAJRÁ!!

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.05.07. 19:15:12

Ezt Vaclav Klausnál nehéz tömörebben összefoglalni: "The Third Way is the fastest way to the Third World."

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.12. 20:21:04

@tory_t:
Klaustól leginkább jó minőségű töltőtollakkal kapcsolatban kérnék tanácsot.

@misc: Amúgy ha jól tudom, a magyar szociális piacgazdaság (vagy mi) vitájakor is elhangzott az ominózus bon mot, mely szerint a harmadik út a harmadik világba vezet, és ez pontot is tett a vita végére.