Lobsterizmus 101

Friss kommentek

Óránként 7 eurót állítunk elő

2011. 04. 24.

A produktivitás alatt ebben az esetben az egy óra alatt fejenként előállított GDP-t értjük. Kíváncsi vagyok, ebben csak a foglalkoztatottak vannak-e benne, vagy mindenki? Az utóbbi sok mindent megmagyarázna. Bár azt mondja, hogy ledolgozott munkaóra, tehát a munkanélkülit csak nem számolják bele. De ez így akkor is ciki.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr472853055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2011.04.25. 14:49:21

a "per hour worked" alapján én úgy gondolnám, hogy csak a foglalkoztatottak vannak benne, az inaktívak és a munkanélkülieknél a ledolgozott munkaóra értelemszerűen 0 :)

az ábra elég brutálisan néz ki, de azért bonyolultabb a helyzet. Ha egy svéd fodrász egy óra alatt levágja valakinek a haját 5000 forintért, akkor 5000 forint a produktivitása. Ugyanazért a hajvágásért egy magyar fodrász csak 2500 forintot kér el, szóval a produktivitásuk eltér, annak ellenére, hogy tökéletesen ugyanazt a szolgáltatást állították elő. Nyilván az országonként eltérő árszínvonal is valahogyan a termelékenységbeli különbségekhez kapcsolódik, de érzésem szerint ez a módszer felerősíti azokat.

misc · http://misc.blog.hu 2011.04.25. 14:52:38

@misc: szóval a lényeg az, hogy az így mért produktivitásbeli különbségek csak annyit mondanak, hogy nyugaton magasabbak a fizetések, azt nem magyarázzák meg, miért - a produktivitás, ahogy itt mérik, a jövedelem szinonimája.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.04.25. 17:01:39

@misc: Igen, valószínűleg igazad van. Ha kicsit rosszindulatú akarok lenni, ezt a jelentést a kedves román világbankos kollégák rakták össze, ráadásul közismerten sokatmondó eurostat adatok alapján. Egy ilyen felületes elnézés valószínűnek tűnik.

siteresources.worldbank.org/ECAEXT/Resources/258598-1303157205578/RER23_April18_Rom.pdf

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.04.25. 17:08:50

@misc: Ja, és glosszáriumot nem találtam sem a WB sem a Eurostat lapján, ami ezt a bizonyos 'Real Labor Productivity' nevű elemet megvilágítaná.

Az ECB szerint
'Labour productivity': The output that can be produced with a given input of labour. It can be measured in several ways, but is commonly measured as Gross Domestic Product at constant prices divided by either total employment or total hours worked.

Szóval az inflációval igazítják, de helyi árakkal nem. Bár ha a BigMac indexet rádobnák, abban asszem mi pont elég drágák vagyunk. Szóval elég nehéz összevetni.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.04.25. 22:50:53

@misc: szerintem ennél többet kellene, hogy mutasson. A feldolgozott termékek termelői árában nincs jelentős különbség az országok között, így ha a német munkás termelékenysége ötszöröse a magyarénak, az nem azt jelenti, hogy ötször drágább terméket állít elő ugyanolyan mennyiségben ugyanannyi munkával, hanem ötször annyi terméket ugyanolyan áron. Ezt nyilván akkor tudja megtenni, ha a befektetett tőke aránya jóval magasabb a termelési folyamatban. A fodrász esete a Samuelson-Balassa tétel illusztrációja. A svéd fodrász nem termelékenyebb, mint a magyar, csak a svéd gazdaságban jellemző magasabb termelékenység felhúzta a munkabéreket, amit a fodrász is érvényesíteni kénytelen az áraiban (legyen ez most egy fodrászati vállalkozó alkalmazottja).

Ebben az adatsorban számomra erősen gyanús a törés a szlovák és a spanyol adat között. Nagy valószínűséggel két, különböző metodikával felvett adatsorról van szó, amelyek közül az egyik a kelet-európai, a másik a nyugat-európai országokra érvényes, és megtévesztő ezeket egy ábrán szerepeltetni. Legalábbis én erősen kétlem, hogy a spanyol termelékenység két és félszerese lenne a legjobb k-eu-i országénak. Az utóbbiak közti különbségek a skála miatt nem is igazán láthatók.

misc · http://misc.blog.hu 2011.04.26. 21:56:57

@zombizan: ez lesz az, teljesen rosszak az adatok. Az osztrák egy főre jutó GDP kb fele az osztráknak, kizárt, hogy bárhogy kijöjjön a négyszeres produktivitás-különbség... PPP-n se.

misc · http://misc.blog.hu 2011.04.26. 21:57:53

@misc: helyesen: "A cseh egy főre jutó GDP kb fele az osztráknak, "természetesen