Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!
  • Ra: Wow... (2019.06.04. 20:56) Hogyan szoktasd le magad a tanult tehetetlenségről?
  • Hemi12: Igazad van! Az '56-os forradalmárok is baszódjanak meg! Megöltek egy csomó EMBERT!!! Akik között biztos voltak jók is! Hát nem olvasták a szótári de... (2019.03.15. 16:51) Feminizmusról picsogni férfiatlan
  • Diorella Queen: Sok igazság van a posztban,mondhatni azt is hogy az egész poszt igaz. :) (2019.02.13. 08:03) 11 ok a gyerekvállalás ellen
  • Barbara Pesti: Engem csak az zavar, ha nem dühböl, nem feszültséglevezetésböl kàromkodnak, hanem megszokásból. Az a bizonyos vazmeg mint kötöszó esete ez. Pont mer... (2019.01.08. 22:30) Káromkodás, mint hatalmi eszköz
  • Janos Giljan: Hát az a véleményem, hogy mi a feleségemmel 12 év után is szerelmesek vagyunk egymásba és a szexuális életünk is igen aktívnak tekinthető, heti 3-5 ... (2018.07.29. 22:21) 13 lecke nem monogám párkapcsolatokból

Csak az adataiddal fizetsz

2011. 04. 18.

Lobster felcsapott informatikusnak. Álmában.

Elmentem egy céghez, ahol az lett a feladatom, hogy a regisztrálókról megállapítsam, őszinték-e szándékaik. De nem ám egyenként, hanem egy algoritmussal. És nem ám az esszékből, amit a regisztrációjukhoz kell csatolni, hanem olyan dolgokból, amiket nem is tudják, hogy elküldtek magukról.

A cégem ezután fizet helyettük online vásárlásaik után - és az adataikat csak nekünk kell egyszer megadni. De az engem már nem érdekel, nekem a kód a dolgom.

Lássunk hozzá! Valódi-e a megadott név és cím? 

Hát, ha az a rendszergazda neve, az jó. Ha benecév, gáz. Ha arról a gépről mindig azt adják meg, biztos az. Ha mondjuk mindig ugyanaz a két ember, mondjuk Smith János és Smith Aranka, az is oké. Ha Smith János, Smith Aranka és Kredulus Edömér, akkor már gyanús. Tehát

IF name='Janos+Aranka', THEN score= +1

IF name='Janos+Aranka+bárki más', THEN score= -1

Na, ezzel megvoltunk. Hogy nyilvános gépről regeltél? Bad luck. Különben is milyen ember az olyan.

(Nem lehetne mondjuk képet készíteni róla regeléskor a webcam-jén keresztül és ha nincs nyakkendőben, nem is komoly ember? Sajna nem. Mindegy, ezt elvetjük, de később még jó lehet.)

Mi van még? Vásárlási szokások. Mit vesz az amazonon? Lássuk a tag-eket. Mindig csak jogi szakkönyvek? Koherens a profil. Kertészet és jog? Belefér. Kertészet, jog és vegyi fegyverek a világháborúban? Erre mind nem lehet ideje. IT hacker kezdőknek kurzus? A jó kurva nénikédet! Szóval:

IF tag='garden+law', THEN score= +1

IF tag='garden+law+bármi más', THEN score= -1

IF tag='IT', THEN score= -30

Honnan tudjuk még, hogy gép-e? Oké, CAPTCHA. Na de mégis? Hát beírja, vagy bemásolja a nevét és címét? Ha másolja, gyanús.

Éjszaka is aktív? Lebukott. Hogy bagoly típus? Akkor honnan van pénze a szolgáltatásunkra? Lehet, hogy IT-s, mint én? Akkor úgyis rájön. Vagy más időzónából shoppingol? A ráknak sincs kedve megírni külön erre 30 sor kódot! Szóval:

IF shoppingbynight=NO, THEN score= +1

IF shoppingbynight=YES, THEN score= -10

Sietni kell, mim van még? Amit a főnök megvett, persze.

Facebook, hát persze. És a guglija adatai. Szóval nézzük meg, mit lájkol és mit keres és mikor ésatöbbi...

Kész vagyunk. Megkapom a pénzemet, leadom a kódot, a nyomik az ügyintézésen meg úgy lesik a kód outputját mostantól, mintha mannát szarna az istenadta programja. Nekem mindegy. Kaptam egy jobb melót máshol. Lelépek.

De azért azt még megtudtam, hogy a szoftverem olyan jól muzsikált, hogy átvette egy uzsorás cég, ami így állapítja meg a kérelmezőkről, hogy valós személyek-e. Meg hogy mi mást csinálnak még a gépen.

Hiába, ha külföldről, vagy közös gépről kérelmez valaki, esetleg késő este, hogy a neje ne lássa, akkor bebukja. De minek szóljak, hogy szar a kód, ha senki nem panaszkodik rá? Nem fizet érte senki. Majd hülye leszek.

Aztán az uzsorás cég gondolkodni kezd, hogy az így felépített adatbázisból sokkal több pénzt lehet csinálni, mint az uzsorából. Ez igaz, bazmeg, túl olcsón adtam el...

Eladták a bankoknak, akik még mindig a régimódi jövedelemigazolással dolgoztak, de nagy volt a verseny és nem akartak lemaradni a többiek mögött. A hülye kód 10 perc alatt összeszed annyit a júzer gépéről, mint a bank 2 hónap alatt.

Sok idő nem kellett, már rá is szálltak a naa'vik (apeh) és ők is azt használják. Nem kellett volna lemondanom a kurva jogokról!

Kedves Júzer!

Az adataidat, amit kényelemből a mi kis cégünknek adtál meg, most az állam használja. Ha valamiért a naa'vi kiszáll ellenőrizni, sosem fogod megtudni, hogy a két évvel ezelőtti, éjjeli 'chemical pizza' rendelésedet értette csak félre a program és hogy a kínai kiküldetésed miatti időeltolódás miatt tett a kód a 'Több, mint gyanús' kategóriába, amit a -50 pont alattiaknak hoztam létre.

Bad luck.

Nagylelkű leszek, tegyük fel, hogy

1) feléled benned a gyanú,

2) valahonnan rájössz, hogy egy kód tette ezt veled,

3) ombudsmanokon és bíróságokon át, kifizeted magadnak az utat addig, hogy betekinthess az adataidba... (Valószínűtlen)

Akkor, és csak akkor (meg ha van egy informatikus melletted) fogod megtudni, hogy a kínai kiküldetésed alatt romlott le a megítélésed és fellebbezel, és viszed az igazolást a munkáltatódtól, hogy te akkor és ott voltál.

Majd beszéld meg a kóddal...

Még jó, hogy magamat kiírtam belőle. Jól néznék ki.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr42836590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.04.18. 18:46:18

@tory_t:
Örülsz, hogy szakmát váltottam?
Vigyázz, mert így több időm lesz blogolni :D

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2011.04.18. 20:45:43

ez sem fog neked tetszeni, de én erre azt találtam ki, hogy mindenkinek szabad adatot gyűjteni - úgyis megteszik a programoddal :) - de ugyanúgy mindenkinek JOGA VAN hozzáférni minden adathoz, amit gyűjtenek róla, nemcsak az állami, hanem cégek által gyűjtötthöz is.
Azt ugyanis úgysem lehet kikényszeríteni, hogy bárki is ne gyűjtsön. A te véleményeddel ellentétben szerintem ráadásul az államnak egyenesen kötelessége mindenkiről mindent tudnia, hogy 0 adminisztrációval hatékonyan végezhesse a munkáját.
Az általános tévedés az, hogy a tudás hatalom. Nem. A monopolisztikus, egyoldalú, aszimmetrikus tudás a hatalom. Most, hogy van internet, megadatott a lehetőség az információs demokráciára: mindenki 0 költségen hozzáférhet minden információhoz.
EZT ugyanis ki lehet kényszeríteni.