Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Csak az adataiddal fizetsz

2011. 04. 18.

Lobster felcsapott informatikusnak. Álmában.

Elmentem egy céghez, ahol az lett a feladatom, hogy a regisztrálókról megállapítsam, őszinték-e szándékaik. De nem ám egyenként, hanem egy algoritmussal. És nem ám az esszékből, amit a regisztrációjukhoz kell csatolni, hanem olyan dolgokból, amiket nem is tudják, hogy elküldtek magukról.

A cégem ezután fizet helyettük online vásárlásaik után - és az adataikat csak nekünk kell egyszer megadni. De az engem már nem érdekel, nekem a kód a dolgom.

Lássunk hozzá! Valódi-e a megadott név és cím? 

Hát, ha az a rendszergazda neve, az jó. Ha benecév, gáz. Ha arról a gépről mindig azt adják meg, biztos az. Ha mondjuk mindig ugyanaz a két ember, mondjuk Smith János és Smith Aranka, az is oké. Ha Smith János, Smith Aranka és Kredulus Edömér, akkor már gyanús. Tehát

IF name='Janos+Aranka', THEN score= +1

IF name='Janos+Aranka+bárki más', THEN score= -1

Na, ezzel megvoltunk. Hogy nyilvános gépről regeltél? Bad luck. Különben is milyen ember az olyan.

(Nem lehetne mondjuk képet készíteni róla regeléskor a webcam-jén keresztül és ha nincs nyakkendőben, nem is komoly ember? Sajna nem. Mindegy, ezt elvetjük, de később még jó lehet.)

Mi van még? Vásárlási szokások. Mit vesz az amazonon? Lássuk a tag-eket. Mindig csak jogi szakkönyvek? Koherens a profil. Kertészet és jog? Belefér. Kertészet, jog és vegyi fegyverek a világháborúban? Erre mind nem lehet ideje. IT hacker kezdőknek kurzus? A jó kurva nénikédet! Szóval:

IF tag='garden+law', THEN score= +1

IF tag='garden+law+bármi más', THEN score= -1

IF tag='IT', THEN score= -30

Honnan tudjuk még, hogy gép-e? Oké, CAPTCHA. Na de mégis? Hát beírja, vagy bemásolja a nevét és címét? Ha másolja, gyanús.

Éjszaka is aktív? Lebukott. Hogy bagoly típus? Akkor honnan van pénze a szolgáltatásunkra? Lehet, hogy IT-s, mint én? Akkor úgyis rájön. Vagy más időzónából shoppingol? A ráknak sincs kedve megírni külön erre 30 sor kódot! Szóval:

IF shoppingbynight=NO, THEN score= +1

IF shoppingbynight=YES, THEN score= -10

Sietni kell, mim van még? Amit a főnök megvett, persze.

Facebook, hát persze. És a guglija adatai. Szóval nézzük meg, mit lájkol és mit keres és mikor ésatöbbi...

Kész vagyunk. Megkapom a pénzemet, leadom a kódot, a nyomik az ügyintézésen meg úgy lesik a kód outputját mostantól, mintha mannát szarna az istenadta programja. Nekem mindegy. Kaptam egy jobb melót máshol. Lelépek.

De azért azt még megtudtam, hogy a szoftverem olyan jól muzsikált, hogy átvette egy uzsorás cég, ami így állapítja meg a kérelmezőkről, hogy valós személyek-e. Meg hogy mi mást csinálnak még a gépen.

Hiába, ha külföldről, vagy közös gépről kérelmez valaki, esetleg késő este, hogy a neje ne lássa, akkor bebukja. De minek szóljak, hogy szar a kód, ha senki nem panaszkodik rá? Nem fizet érte senki. Majd hülye leszek.

Aztán az uzsorás cég gondolkodni kezd, hogy az így felépített adatbázisból sokkal több pénzt lehet csinálni, mint az uzsorából. Ez igaz, bazmeg, túl olcsón adtam el...

Eladták a bankoknak, akik még mindig a régimódi jövedelemigazolással dolgoztak, de nagy volt a verseny és nem akartak lemaradni a többiek mögött. A hülye kód 10 perc alatt összeszed annyit a júzer gépéről, mint a bank 2 hónap alatt.

Sok idő nem kellett, már rá is szálltak a naa'vik (apeh) és ők is azt használják. Nem kellett volna lemondanom a kurva jogokról!

Kedves Júzer!

Az adataidat, amit kényelemből a mi kis cégünknek adtál meg, most az állam használja. Ha valamiért a naa'vi kiszáll ellenőrizni, sosem fogod megtudni, hogy a két évvel ezelőtti, éjjeli 'chemical pizza' rendelésedet értette csak félre a program és hogy a kínai kiküldetésed miatti időeltolódás miatt tett a kód a 'Több, mint gyanús' kategóriába, amit a -50 pont alattiaknak hoztam létre.

Bad luck.

Nagylelkű leszek, tegyük fel, hogy

1) feléled benned a gyanú,

2) valahonnan rájössz, hogy egy kód tette ezt veled,

3) ombudsmanokon és bíróságokon át, kifizeted magadnak az utat addig, hogy betekinthess az adataidba... (Valószínűtlen)

Akkor, és csak akkor (meg ha van egy informatikus melletted) fogod megtudni, hogy a kínai kiküldetésed alatt romlott le a megítélésed és fellebbezel, és viszed az igazolást a munkáltatódtól, hogy te akkor és ott voltál.

Majd beszéld meg a kóddal...

Még jó, hogy magamat kiírtam belőle. Jól néznék ki.

3 komment

süti beállítások módosítása