Lobsterizmus 101

Friss kommentek

Equality Act for Hunhon

2011. 04. 16.

A Liberatórium itten tárgyalja, mekkora öngól az Egyenlő munkáért egyenlő bért elv jófajta kommunista szlogenje a sötétzöld és mélybalos, ám angyalian jószándékú és jámbor LMP-s szándéka.

Nekem az is eszembe jutott, kik akartak ilyesmit mostanában a gyakorlataban meghonosítani és mennyiért. Nem muszáj belelépnünk ugyanabba, tanulhatnánk néha mások hibáiból is. (Ha már a saját kommunista tapasztalatainkat olyan nehéz helyesen értelmezni.)

Szóval van egy brit quango (gúnynév, kvázi NGO-t jelent), aminek az a feladata, hogy a beszédes nevű Equality Act (2010. október) nevű törvény betartását foganatosítsa.

A quango egy olyan állat, amely sok pénzt kap az államtól egy nemes célra, aminek az elköltése a magánügye. Az Equality Act esetében ez a nemes cél a diszkrimináció és az esélyegyenlőtlenség megszüntetése. Piros pont, amiért nem pont a de facto vagyonegyenlőtlenség megszüntetésével akarják kezdeni, de attól még nem megy nekik.

A nevezett EHRC nevű quango működése egészen zseniális, a ráfordított évi 70 millió font (21 milliárd HUF) minden pennyjét megéri, mert ha más nem, hát a 400 alkalmazott mindenképp örül neki. Az EHRC például mindig zsémbel az egyetemekkel és a munkahelyekkel, ha nemi vagy etnikai diszparitást tapasztal, mint például bizonyos társadalmi csoportnak a lakosság körében tapasztalahtó, vélt statisztikai arányaihoz képest eltérő arányú alkalmazása egy bizonyos munkahelyen.

A gyakorlatban olyankor szembesülsz vele, amikor jelentkezel egy állásra. Fotót, vagy fényképes önéletrajzot sem csatolhatsz, nehogy arról valami kiderüljön rólad, viszont ott vár a honlapon egy kérdőív. Utolsó oldalán mindenféle kérdéssel, amik a nemedet, vallásodat, etnikai hátteredet, bugyi- és péniszméretedet illetve egészségi állapotodat firtatják, azzal a nemes szándékkal, hogy még véletlenül se vehessék őket figyelembe a kiválasztásnál.

Nem vicc.

A kérdések célja, hogy a válaszokat elküldjék a kedvenc quangónknak, ahol a 400 alkalmazott lebasz téged, ha már a jelentkezők között is kevés volt a muzulmán vagy a nő.

A kitöltés önkéntes, de ha kihagyod, a gép sípol, hogy kötelezően kitöltendő mezőt hagytál üresen. Vagy ott vannak a 10 oldalas pdf-ek, amiknek az utolsó oldala kivétel nélkül egy hasonszőrű kérdőív és természetesen a pdf 10. oldalát külön kezelik az első 9-től. Peeersze.

Ja, és ha a pdf nincs rendesen kitöltve, mondjuk éltél önkéntességeddel, felhív a HR-es, hogy kihagytad és addig senki nem mozdul sehová, amíg ezeket a titkokat nem írod meg nekik, nehogy véletlenül megtudják. (Persze, ekkor már baszhatod, mert renegát voltál és az eleve rossz pont, még csak törvény sincs, ami a renegát-ellenes diszkriminációt tiltaná.)

Olyan ez, mintha a személyes adatok védelme érdekében a kormány begyűjtené az összes személyes adatunkat egy helyre. Mondjuk pedofilokra hivatkoznának, vagy terroristákra. Onnan aztán az összes, az adatokkal dolgozó, alulfizetett állami alkalmazotton és a jó sok, és megbízhatóan valós adatra ácsingózó, jól fizető píárcégen és gengszertbandán kívül végülis senki nem tudja kilopni, talán csak a politikus, aki szereti tudni, ki az ő szavazója. Mondjuk majd közbeszereznek egy informatikai céget, hogy védje meg.

Amúgy a quango 12 éve működik és Blair-féle találmány és véletlenül egybeesett a felfelé irányuló társadalmi mobilitás erős zuhanásával Angliában. Saját tippem, hogy ez is csak egy szabály, amit kihasználnak és megjátszhatnak azok az élelmes tagjai valamely kisebbségnek, akik különben amúgy is bejutottak volna, csak a másféle normákhoz igazodva. Így viszont ha valaki ferde szemmel néz egy balkezesre, az perelheti diszkriminációért és ha kiakadsz, mert az új alkalmazottad elvonul két évre szülni, akkor készülhetsz a jogi armageddonra. Próbáljon ezek után valaki balkezes nőként munkát találni.

Mondjuk az egyenlő munkáért egynlő bért elvnél érdemes megkülönböztetni a munkához jutás és a már ugyanazon munkakörben dolgozók helyzetét. És aztán gyorsan el is felejthetjük mindkettőt. Mégpedig ezért:

  • Az alacsonyabb bér valóban segíti a munkába állást, ahogy Friedman is érvel. És ott új skilleket sajátíthatsz el.

 

  • De ha már ugyanabban a munkakörben vagy, rohadt nehéz bizonyítani, hogy ugyanolyan a munkád minősége - és mégis kevesebbet kapsz. Hiszen a béred titok.

Hadd utaljak vonatkozó, saját fejlesztésű világkonspirációs elméletemre, melyre igen büszke vagyok.

Most úgyis a generációs közgazdászoké a jövő.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr822830999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2011.04.16. 18:18:11

jó, de a munkaerő ára nem végtelenül rugalmas. Nem akarunk (mi emberbarátok) olyan társadalomban élni, ahol az átlagbér egyenlő éhenhalás plusz epszilon összeggel.
Úgy értem, egyrészt nem elfogadható, hogy valakinek azért kelljen olcsóbban adnia a munkaerejét, mert piréz nő, másrészt... idézném, amit a Liberatóriumra írtam.

"talán épp ez az a pont, ahol magamat egy kicsit távolabb érzem a piacpártiságtól.
Ugyanis az egész levezetés ki nem mondott alapfeltevése, hogy piac van, azon piaci viszonyok uralkodnak, az alapaxiómák betartása mellett. (Ezért nincs ez kimondva, mert alapaxióma.)
Mégpedig a következő: a piacon árut=munkaerőt cserélő felek egymással egyenlő helyzetben vannak erő szempontjából.
(A teória szerint ideális piacon végtelen sok, egyenként végtelen kicsi szereplő üzletel.)
Na most ez abszolút nem valósul meg. Durva erőkülönbség van egy átlagos alkalmazott (főleg ha ufonauta) és egy átlagos alkalmazó között. Ezt az erőkülönbséget állami ellenerővel, akár szó szerinti erő alkalmazásával is ki kell egyensúlyozni. Épp a piac axiómájának helyreállítása érdekében."

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.04.18. 07:57:40

"De ha már ugyanabban a munkakörben vagy, rohadt nehéz bizonyítani, hogy ugyanolyan a munkád minősége - és mégis kevesebbet kapsz. Hiszen a béred titok."

Van lábad, barátom. Nem röghöz kötött jobbágyok vagytok, akik a feudalizmus igazságtalansága miatt keseregnek.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.04.18. 18:49:03

@zombizan: Hé, én modntam, hogy akár el is felejthetjük a dolgot éppen ezért. De azt már látom, hogy ha te lennél a főnököm, kirúgnál :D

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.04.18. 18:57:36

@peetmaster:

Az antrolpoológiai optimizmus és pesszimizmus kérdéséhez:

Nem igazán az a kérdés, hogy milyenek az emberek, mert nem mindegyik egyforma. Vannak köztük ilyenek is meg olyanok is. Vannak, akik függeszkednek a szociális védőhálóban, mintha nyugágy lenne és vannak, akik jobb szeretnek próbálkozni, akkor is, ha néha buknak.

Még csak nem is az számít, kik vannak többen.

Az számít, milyen ösztönzők hatnak rájuk.

Amikor a kormányok megpróbálnak segíteni a rászorulókon, ők támogatást kívánnak adni - de közben egyúttal ösztönzőt is létrehoznak. Az a pénz, amit segélyként kap valaki arra valóban lehet szüksége, de egyben egy ösztönző is, hogy ráutalt maradjon. Ez elkerülhetetlen.

Az állami ösztönzők rendszere pedig igyekszik minden helyről kiszorítani a bukás lehetőségét, ami azonban a felemelkedés lehetőségét is megszünteti. A szándék bármilyen nemes volt, az eredmény az antropológiai spekrtumunk minden pontján lefelé ható erő lesz.

Az ilyesmit nem lehet statikusan kezelni. Semmilyen erre vonatkozó szabály nem lehet eredményes örökké. Időnként felül kell vizgsgálni és dinamikájában kezelni. MErt ami első lépésben a kívánt hatást éri el, idővel egy perverz hatás okozójává válik és kárt okoz.

Egy túl sok regzlációval és szabályozóval ellátott rendszer nem biztonságosabb, csak éppen nem működödik többé benne a józan ész.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2011.04.18. 19:57:52

@Quadrille Lobster: most olvasom Bertrand Russell Proposed Roads to Freedom című kötetét, épp erről van szó benne, hogy megvalósítható-e az anarchizmus és a szocializmus. (Vannak kétségei.)
A többire a Liberatórium általad linkelt cikke alatt válaszolok, nem akarom szétszedni a vitafolyamot :)

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.04.19. 07:54:00

@Quadrille Lobster: még soha nem rúgtam ki senkit. Bár mindig kell legyen egy első :-)

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.04.19. 08:04:58

Éppen Kínáról olvastam, ahol komoly bérinfláció van. Egy vállalatvezetőt idéztek, aki a világítóegység gyára számára 500 munkást szeretett volna egy szegényebb vidékről toborozni. Mindössze tízet sikerült, mert a felajánlott 245 USD havi bért keveselték. Az életszínvonal emelkedése mellett most szembesülnek az egykézéséből adódó demográfiai problémákkal, mert a korábbinál jóval kevesebb fiatal lép be a munkaerő piacra.

Miután Kína adja a világkereskedelem több mint 10 %-át, a kínai munkaerő árának növekedése (a nyersanyag árak trendszerű növekedésével egyetemben) várhatóan komoly inflációs nyomást fog okozni a fejlett országokban. Ami ellen azok a helyi árak, pl. a helyi bérek kordában tartásával tudnak küzdeni.